فهرست مطالب

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نسترن کشاورز محمدی*، فرح بحرینی، صفورا دژپسند صفحات 1-11
    زمینه و هدف
    برنامه ارتقای سلامت اجتماع به معنای انجام اقداماتی است که هدفش توانمند سازی افراد، سازمان ها و جوامع برای ارتقای رفتارها و ایجاد محیط سالم ترمی باشد. در مورد ارتقای سلامت اجتماع و نیز ارتقای سلامت اجتماع محور در ایران تجارب بسیاری وجود دارد که البته بصورت پراکنده و ناقص ثبت شده اند.
    روش کار
    این مقاله به گزارش بخشی از یافته های وضعیت سنجی مداخلات ارتقای سلامت اجتماع محور در ایران می پردازد. این مقاله به توصیف کمی و کیفی و به عبارتی نوع شناسی مداخلات اجتماع محور ارتقای سلامت و تحلیل چالش ها، تهدیدها و فرصت های برای بهبود وضعیت مداخلات اجتماع محور ارتقای سلامت در ایران می پردازد. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه گزارشات، اسناد و اطلاعات و مقالات قابل دسترسی مربوط به مداخلات ارتقای سلامت اجتماع محور در ایران بود.
    نتایج
    اکثر مداخلات ارتقای سلامت بدون احتساب برنامه کشوری رابطین و بهورزان و فلج اطفال در سه گروه بزرگ به شرح زیر طبقه بندی شدند: 1- ابتکارات اجتماع محور 2-تحقیقات مشارکتی اجتماع محور 3-پیشگیری از اعتیاد اجتماع محور. اکثر این برنامه های به معنای واقعی اجتماع محور نبوده اند.
    نتیجه گیری
    بررسی مداخلات اجتماع محور در ایران نشان می دهد که بر خلاف بسیاری از کشورها، اکثر مداخلات اجتماع محور ارتقای سلامت در ایران در سطح کشوری پیشنهاد و انجام می شوند و با حمایت سازمانی زیادی مواجه هستند. گرچه بستر انجام این برنامه ها در ایران مهیاست اما به نظر می رسد استفاده کافی از این فرصت ها به عمل نیامده است.
    کلیدواژگان: ارتقای سلامت، اجتماع محور، ارتقای سلامت اجتماع
  • افضل اکبری بلوطبنگان، سیاوش طالع پسند* صفحات 12-27
    زمینه و هدف
    قلدری شکلی از آزار و اذیت های جسمی، جنسی و روانشناختی یک یا چند دانش آموز بر علیه دانش آموزان دیگر به صورت مکرر در یک دوره زمانی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس قلدری در دانش آموزان ابتدایی بود.
    روش کار
    جامعه مورد مطالعه کلیه دانش آموزان ابتدایی شهر سمنان در سال تحصیلی93-92 بود. بدین منظور 607 نفر دانش آموز مدارس ابتدایی شهر سمنان به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. همه آنها مقیاس قلدری هارتر، قلدری ایلی نوی و پرسشنامه انگیزش تحصیلی هارتر را تکمیل کردند. داده ها در چارچوب دو نظریه کلاسیک آزمون و نظریه سوال- پاسخ تحلیل شدند. تحلیل عاملی اکتشافی، همبستگی سوال- نمره کل و تحلیل اعتبار برای بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس قلدری هارتر اجرا شد. از مدل پاسخ مدرج سامی جیما برای برازندگی داده ها و تحلیل استفاده شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد مقیاس قلدری هارتر از یک عامل اشباع شده است. اعتبار مقیاس قلدری هارتر با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 0/74 بدست آمد. مقیاس قلدری هارتر با غیبت از مدرسه رابطه مثبت و معنادار و با انگیزه تحصیلی، پیشرفت تحصیلی و نمره انضباط رابطه منفی و معناداری نشان داد. داده های پاسخ سوال های مقیاس هارتر با مدل سامی جیما برازندگی مناسبی داشت و تابع آگاهی آزمون نشان داد که بیشترین آگاهی آزمون در دامنه 80/8- تا 2/2+ پیوستار ویژگی است.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی پرسشنامه قلدری هارتر (Bullying Behavior Scale) در جامعه دانش آموزان از خصوصیات روانسنجی قابل قبولی برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری معتبر در پژوهش های روانشناختی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مقیاس قلدری، قلدری هارتر، روایی، اعتبار
  • مسعود کیماسی، اوژن کریمی، حسین راستیان اردستانی* صفحات 29-42
    زمینه وهدف
    هدف از این پژوهش، ارزیابی ادراکات مراجعان از کیفیت خدمات در آزمایشگاه های تشخیص طبی می باشد.
    روش کار
    در این تحقیق با استفاده از مدل سروایمپرف، ابعاد کیفیت خدمات از نظر عملکرد (وضعیت موجود) واهمیت (وزن) هر یک از ابعاد، بوسیله ابزار پرسشنامه از 328 نفر از مراجعان آزمایشگاه های تشخیص طبی تهران با روش نمونه گیری طبقه ای-تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج
    در ارزیابی وضعیت(عملکرد) ابعاد کیفیت، ادراکات مراجعان از کیفیت خدمات و ابعاد آن بالاتر از حد متوسط بوده است و بعد، قابلیت اعتماد با میانگین 3/49 بیشتر از سایر ابعاد و بعد همدلی با میانگین 2/73 کمتر از سایر ابعاد مطلوب ارزیابی شده اند. در ارزیابی اهمیت(وزن) ابعاد کیفیت، ادراکات مراجعان در بعد اطمینان خاطر با میانگین45/4 بیشتر از سایر ابعاد و در بعد عوامل ملموس با میانگین 3/98 کمتر از سایر ابعاد دارای اهمیت می باشند.
    نتیجه گیری
    نتیجه اینکه مشتریان از ابعاد مختلف کیفیت خدمات درک یکسانی ندارند و اهمیتی یکسان نیز به آن نمی دهند. لذا در برنامه های ارتقاء کیفیت خدمات این تفاوتها را باید در نظر داشت و اولویت ها را بر اساس آنها تعیین نمود. همچنین به نظر می رسد بعد اطمینان خاطر در ادراک کیفیت خدمات بهداشتی درمانی از نظر مراجعان از سایر ابعاد کیفیت خدمات اهمیت بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: آزمایشگاه تشخیص طبی، مدل سروایمپرف، کیفیت خدمات
  • مهتاب اشرفی خوزانی، سمیه شریفی نیا، پریوش کردبچه، سید جمال هاشمی، آذر برهمه، ساسان رضایی* صفحات 43-51
    زمینه و هدف
    کاندیدا آلبیکنس شایع ترین پاتوژن قارچی کومنسال Commensal و یکی از اعضای میکرو فلور مخاطی از جمله دهان، واژن و دستگاه گوارش می باشد. این پاتوژن فرصت طلب می تواند باعث ایجاد عفونتهای جلدی-مخاطی تا سیستمیک در بیماران مستعد، بسته به میزان ضعف سیستم ایمنی شود. همچنین شایع ترین ارگانیزم قارچی ایجاد کننده سپتی سمی با مرگ و میر100-50% می باشد. اشعه ماوراء بنفش یکی از اشعه های الکترومغناطیسی می باشد که در طول موج nm 400-100 نانو متر قرار دارد و اثرات مختلفی چون کشندگی، وقفه در رشد، کاهش سنتز پروتئینها و اسیدهای نوکلئیک و ایجاد موتاسیون در سلولهای پروکاریوت ویوکاریوت دارد. در مطالعات گذشته اثرات اشعه UV بر C. albicans بررسی شده است که در بیشتر موارد میزان کشندگی، قدرت مهار رشد، و تغییر فنوتیپی بر روی قارچ مورد بررسی قرار گرفته است. در مطالعه حاضر سعی شده است که اثر اشعه UV-B بر رشد، تولید کلامیدوکنیدی، میزان جذب قندها در C.albicans و نیز بیماریزایی آن در موش بررسی شود.
    روش کار
    C.albicans در محیط SC کشت داده شد و بعد از 24 ساعت انکوباسیون در دمای 30 درجه سانتیگراد در گروه های مجزا به مدت 20،15،10،5 دقیقه در طول موج nm 302 تحت تابش اشعه UV-B قرار گرفت و سپس از سلول های مخمری تحت تاثیر اشعه و کنترل جهت انجام آزمایش های ذکر شده در بالا استفاده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده نمایانگر این بود که بعد از فواصل زمانی24، 48 و72 ساعت از زمان اشعه دهی رشد قارچ کاهش یافت و بیشترین میزان آن درزمان20 دقیقه دیده شد. از نظر جذب قندها هیچ تفاوتی بین C. albicans اشعه دیده و کنترل مشاهده نشد. تابش اشعه، تولید کلامیدو کنیدی را در کاندیدا آلبیکنس مهار کرده بود که این مهار با افزایش زمان پرتو دهی افزایش می یافت. بطوریکه پس از زمان 20 دقیقه اشعه د هی کلامیدو کنیدی دیده نشد ولی در سایر فواصل زمانی بسته به زمان پرتودهی، تعداد کمتری کلامیدو کنیدی نسبت به کنترل ایجاد شده بود. قدرت تولید لوله زایا در کاندیدا آلبیکنس های اشعه دیده افزایش یافت. این افزایش، نسبت مستقیمی با زمان تابش اشعه نشان داد. در آزمایش بیماریزایی در موش تفاوت معنی داری ما بین سلول های اشعه دیده و سلول های کنترل مشاهده نگردید. بین ملکول های DNA استخراج شده ازکاندیدا آلبیکنس های تحت تاثیر اشعه و کنترل،هیچ تفاوتی از نظر سایز و تعداد و اندازه باند برروی ژل آگارز1% مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: کاندیداآلبیکنس، UV، B، خصوصیات فیزیولوژیک
  • هاشم محمدیان*، سید غلامعباس موسوی، حسن افتخار اردبیلی، جعفر کرد زنگنه صفحات 53-63
    زمینه و هدف
    با توجه به تاثیر رفتار فردی بر سلامت، مطالعه حاضر با هدف بررسی سبک زندگی و عوامل موثر برآن در دانشجویان دانشگاه های دولتی و آزاد شهر کاشان انجام شد.
    روش کار
    یک مطالعه مقطعی بر روی 520 دانشجوی غیر علوم پزشکی کاشانی در سال تحصیلی 93-1392 با روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. داده های پرسشنامه حاوی سوالات جمعیت شناختی و سوالات مربوط به پرسشنامه استاندارد رفتارهای ارتقا دهنده سلامتی پندر بودند. ابتدا از طریق آزمون کولموگروف – اسمیرنف به بررسی نرمال بودن توزیع داده ها پرداخته شد. از آزمون آماری تی تست مستقل و از آزمون آماری من ویتنی جهت مقایسه میانگین مقیاس ها در دو جامعه استفاده شد.
    نتایج
    میانگین سنی دانشجویان 2/5 ± 21/75 سال بود. نمره کلی سبک زندگی دانشجویان 0/38 ± 2/43 بود. نمره کلی سبک زندگی به همراه نمره های تغذیه، رشد معنوی، مسئولیت در قبال سلامت و کنترل تنش دانشجویان حادثه دیده نسبت به دانشجویان حادثه ندیده کمتر گزارش شد. بین جنسیت دانشجویان با نمره فعالیت جسمانی تفاوت معنی داری مشاهده شد(0/000 =p). دانشجویان متاهل و مجرد به لحاظ وضعیت تغذیه ای تفاوت معنی داری داشتند(0/032 =p). دانشجویان شاغل و غیر شاغل از نظر رشد معنوی اختلاف معنی داری داشتند(0/0140 =p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که تجربه حوادث تنش زا زمینه را برای بروز رفتارهای مخاطره آمیز در دانشجویان فراهم آورد. لذا، دانشگاه ها می بایست برنامه هایی جهت ارتقای سطح سلامت و سبک زندگی دانشجویان حادثه دیده طراحی نمایند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، دانشجویان، تجربه حوادث تنش زا
  • منیره خادم، سید جمال الدین شاهطاهری*، فریده گلبابایی، عباس رحیمی فروشانی، محمدرضا گنجعلی زاده، فرنوش فریدبد صفحات 65-77
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه تغلیظ و تخلیص نمونه های ادرار، مو و ناخن با استفاده از روش استخراج فاز جامد توسط جاذب کرموزورب 102 به منظور ارزیابی مواجهه ی کارگران یک صنعت فلزی با نیکل و سرب می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه استخراج با استفاده فاز جامد توسط کرموزورب 102 جهت آماده سازی، تغلیظ و تخلیص نمونه های بیولوژیک ادرار، مو و ناخن کارگران شاغل در صنایع فلزی استفاده گردید. متغیر های موثر بر پاسخ روش بهینه سازی شدند. سپس دقت، صحت و تکرار پذیری روز به روز و در طول یک روز آن با استفاده از نمونه هایی با غلظت پایین، متوسط و بالای فلزات مورد نظر تایید گردید. پس از استخراج سرب و نیکل از نمونه های واقعی کارگران، غلظت آنها توسط روش ولتامتری تعیین شد.
    نتایج
    به دنبال بهینه سازی روش، سرب و نیکل با راندمان بیشتر از 94% از روی جاذب کرموزورب 102 بازیافت شدند. اگرچه غلظت نیکل و سرب در نمونه های مو زیر حد تشخیص روش آنالیزی بود، در نمونه های ادرار و ناخن بالاتر از حدود مجاز مربوطه بودند.
    نتیجه گیری
    استخراج فاز جامد روشی سریع و ساده برای پیش تغلیظ و جداسازی آنالیت ها از نمونه های بیولوژیک بوده و با توجه به غلظت پایین آنالیت و وجود عوامل مداخله کننده ی موجود در این گونه نمونه ها، می تواند در آماده سازی آنها موثر واقع گردد. این مطالعه کاربرد روش مذکور در ارزیابی های شغلی و تعیین مواجهه ی کارگران را مورد تایید قرار داد.
    کلیدواژگان: استخراج فاز جامد، آماده سازی نمونه، فلزات سنگین، ادرار، مو، ناخن
  • فاطمه فلاح مدواری، هاله صدرزاده یگانه، فریدون سیاسی*، گیتی ستوده، سید مصطفی حسینی، سید وحید مهدوی راد صفحات 79-93
    زمینه و هدف
    ناامنی غذایی مشکل عمده ی سلامت عمومی در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته می باشد که زمینه ساز مشکلات تکاملی، روانی، کمبود مواد مغذی و بیماری های مزمن می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع ناامنی غذایی و عوامل مرتبط با آن در خانوارهای دارای کودک 5-4 سال تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهری و خانه های بهداشت شهرستان مهریز طراحی و اجرا شد.
    روش کار
    این بررسی در سال1392به صورت مقطعی بر روی500 خانوار دارای کودک 5-4 سال تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهری و خانه های بهداشت شهرستان مهریز انجام شد. نمونه ها به روش خوشه ایدو مرحله ای انتخاب شدند. برای تعیین وضعیت امنیت غذایی خانوار پرسشنامه ی امنیت غذایی 18 گویه ای USDA استفاده شد. وضعیت اقتصادی و خصوصیات اجتماعی و فرهنگی توسط پرسشنامه اطلاعات عمومی بررسی شد. آزمون مجذور کای، t مستقل و رگرسیون لجستیک چندگانه برای تجزیه و تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت.
    نتایج
    شیوع ناامنی غذایی در خانوارهای مورد بررسی 39/6% بود (ناامنی غذایی بدون گرسنگی 23/2%، ناامنی غذایی با گرسنگی متوسط و شدید به ترتیب15و 1/4%). بین ناامنی غذایی و تحصیلات والدین، جایگاه شغلی والدین، درآمد ماهیانه خانوار و قد مادر ارتباط آماری معکوسی مشاهده شد (0/008= p). همچنین ناامنی غذایی با سن مادر و بعد خانوار ارتباط مستقیم معنی داری نشان داد (0/004= p). براساس نتایج رگرسیون لجستیک چند متغیره، سطح تحصیلات و شغل پدر عوامل پیش بینی کننده ناامنی غذایی بودند.
    نتیجه گیری
    شیوع ناامنی غذایی در جامعه مورد بررسی بالا می باشد. با توجه به نتایج حاصل از این بررسی، ارتقای تحصیلات افراد خانوار، ارتقای شغلی و اقتصادی خانوارها و کنترل تعداد افراد خانواده جهت بهبود وضعیت امنیت غذایی خانوارها ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، خانوار، وضعیت اقتصادی، اجتماعی، مهریز
  • منال اعتمادی، محسن غفاری داراب، الهه خراسانی*، فردین مرادی، حبیبه وزیری نسب صفحات 95-106
    زمینه و هدف
    طفره رفتن اجتماعی به تمایل افراد برای اعمال تلاش کمتر هنگامی که در یک گروه فعالیت می کنند نسبت به زمانی که به صورت انفرادی فعالیت می کنند، اشاره دارد. افرادی که در سازمان احساس بی عدالتی می کنند، به احتمال بیشتری به این پدیده روی می آورند. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت طفره روی اجتماعی در پرستاران و ارتباط آن با عدالت سازمانی در بین پرستاران بیمارستان توحید سنندج انجام گرفته است.
    روش کار
    این پژوهش از نوع همبستگی است که به روش توصیفی- تحلیلی در سال 1391 انجام شده است. جامعه مورد مطالعه کلیه پرستاران شاغل در مرکز آموزشی و درمانی توحید واقع در شهر سنندج بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارآماری SPSS و روش آمار توصیفی شامل توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار و آمار تحلیلی شامل آزمون های آماری اسپیرمن، من ویتنی و کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    یافته ها نشان می دهد در میان مولفه های عدالت سازمانی بیشترین میانگین مربوط به مولفه تعاملی عدالت سازمانی(0/086 ± 3/39) است و طفره روی اجتماعی هم نسبت به عدالت سازمانی میانگین بیشتری داشته است. براساس آزمون اسپیرمن همه مولفه های عدالت سازمانی با طفره روی اجتماعی رابطه ای معکوس دارند و فقط مولفه توزیعی عدالت سازمانی با طفره روی اجتماعی رابطه معنی دار(p<0.05) دارد.
    نتیجه گیری
    می توان گفت عدالت توزیعی برای کارکنان از حساسیت زیادی برخوردار است و مدیران باید برای به وجود آوردن این احساس که توزیع منابع در سازمان عادلانه است، بیشتر تلاش کنند. بیمارستان باید سعی کند برای جلوگیری از اثرات منفی مرتبط با طفره روی، امکان طفره روی اجتماعی را کاهش دهند. یک راه برای رسیدن به این هدف، برجسته کردن اهمیت شغل است، به طوری که افراد وظایف و اهداف خود را معنی دار و مهم بدانند و نقش پ رستار در بالین بیمار برجسته تلقی شود.
    کلیدواژگان: طفره روی اجتماعی، پرستاران، عدالت سازمانی، بیمارستان آموزشی
|
  • Nastaran Keshavarz *, Farah Bahreyni, Safoura Degpasand Pages 1-11
    Background an
    Aim
    Community-based health promotion program encompasses actions aiming at enabling individuals، organizations and communities for enhancing behaviors and creating a healthier environment. Considerable experiences regarding community health promotion and community-based health promotion exists in Iran، but they have not been documented adequately.
    Materials And Methods
    This paper reports some of the findings of a situation assessment project of community-based health promotion programs in Iran، including typology of community-based health promotion programs and critical analysis of challenges and threats، discussing potential opportunities to improve community-based health interventions. All the available reports، official documents، information and published papers related to community-based health promotion programs implemented in Iran were examined.
    Results
    The majority of health-related interventions excluding three national programs، namely، the volunteers، community health workers (Behvarzes) and polio eradication programs، were categorized in three large groups ─ community-based initiatives، community-based participatory research، and community-based addiction prevention. Many of these programs were not community-based in the true sense of the word.
    Conclusion
    The findings indicate that in Iran، unlike many other countries، the majority of the interventions are initiated and implemented at the national level with good organizational support. Although implementation of such programs is generally considered feasible in Iran، it seems that the available opportunities have not been adequately exploited for their implementation.
    Keywords: Health Promotion, Community, based, Community health promotion
  • Afzal Akbari Baloutbangan, Siyavosh Tlepasand * Pages 12-27
    Background And Aim
    Bullying a form of persecution, physical, sexual and psychological one or more students against another student repeatedly over a period of time. The aim of this study was to evaluate the psychometric characteristics of the bullied scale in elementary school.
    Materials And Methods
    The study population all elementary students in Semnan in the 2013-14 school year. To this end, 607 students of Semnan were selected by using a stratified sampling method. All of them Harter's bullying Scale, Illinois bullying and Harter’s motivation questionnaire to complete. Data in the context two classical theories and the test-questions theory analyzed. Exploratory factor analysis, item-total correlation and reliability analyses were undertaken to assess the psychometric properties of the Harter's bullying Scale. The Sami Jima answers Scaled model Fitness data were used for analysis.
    Results
    Results showed Harter’s bullying scale of factor is saturated. Rating scale using Cronbach's alpha coefficient bullying Harter’s 0.74 respectively. Harter's bulling scale significant positive correlation with absence from school and with academic motivation, academic achievement and discipline scores showed a significant negative relationship. Data answer questions Harter’s scale with Samejima model had a good fitness and more information about the test showed that the slopes of -0.8 to +2.2 continuums feature.
    Conclusions
    Persian version of Harter's bullying scale had acceptable psychometric properties and could be used as reliable and valid instrument in psychological research.
    Keywords: Scale bullying, Harter's bullying, Validity, Reliability
  • Masoud Keimasi, Ozhan Karimi, Hossein Rastian Ardestani* Pages 29-42
    Background And Aim
    This study was conducted to assess customers’ perceptions of the quality of services in clinical diagnostic laboratories
    Materials And Methods
    Based on the SERVEIMPERF model, different dimensions of quality of services in terms of performance (current situation) and importance (weight) of each of the dimensions were assessed. A sample of 328 persons consulting Tehran clinical diagnostic laboratories, selected by stratified random sampling, was included in the study. Data were collected using a questionnaire.
    Results
    The customers’ scores for perceptions of the quality of services and its dimensions were higher than average. Dimensions of reliability with a mean score of 3.49 and that of empathy with a mean score of 2.73 were considered to be the highest and lowest dimensions, respectively. As regards importance of dimensions of service quality, the customers’ perceptions of assurance with a mean score of 4.448 was assessed to be higher than other dimensions, while the dimension of tangibility with a mean score of 3.983 was considered to be lower than other dimensions.
    Conclusion
    In can be concluded that different customers do not have the same perception of the various dimensions of quality of services and do not evaluate them in the same way. Thus, the differences should be taken into consideration when designing plans to improve the quality of services and deciding about priorities. It seems that the dimension of trust in the customers’ perceptions of the quality of services in clinical diagnostic laboratories is the most important and the first priority.
    Keywords: Clinical Diagnosis Laboratories, SERVEIMPERF model, Service Quality
  • Mahtab Ashrafi Khouzani, Somayeh Sharifi Nia, Parivash Kordbache, Seyed Jamal Hashemi, Azar Berahmeh, Sasan Rezaei * Pages 43-51
    Background And Aim
    Candida albicans, the most common human fungal commensal pathogen, is a normal member of the human microbiota which can colonize the oral cavity, vagina and gastrointestinal tract. This opportunistic pathogen can cause diseases ranging from mucosal infections to systemic mycoses, depending on the vulnerability and weakness of the immune system of the host. In addition, it is the most common cause of septicemia with 50-100% mortality. Ultraviolet-B (UV-B) radiation is an electromagnetic radiation with a wavelength of 100-400 nm. It reduces the synthesis of proteins and nucleic acids, retards growth, and causes mutation in eukaryotic and prokaryotic cells. Previous investigators have reported on the different effects of UV irradiation on Candida albicans including cidal effect, inhibitory growth, as well as phenotype switching. In the present study we investigated the effect of UV-B irradiation on C. albicans’s growth in a solid medium, production of chlamydoconidia, carbohydrate assimilation and pathogenesis in mice.
    Material And Methods
    C. albicans was grown in a SC medium, followed by incubation at 30° C for 24 hours and irradiating the cells with UV-B for 5,10,15,20 min at 302 nm wavelength by transilluminator. A sample of non-irradiated yeast cells served as control.
    Results
    After 24, 48 and 72 hours of irradiation growth rate was reduced, the maximum reduction occurring after 20 minute. There was no difference between irradiated and non-irradiated C. albicans samples as regards sugars assimilation. Irradiation could inhibit production of chlamidoconidia by the fungus, the magnitude of inhibition increasing with increasing length of exposure to irradiation, such that after 20 minutes no chlamidoconidia could be seen in the medium. Further analysis of the data showed that pathogenicities of the fungus in irradiated and control samples were not statistically different. Neither was there any difference between them as regards size or number of bands of DNA molecules on 1% agarose gel.
    Conclusion
    The findings throw some light on how UVB irradiation can affect the phenotype of C. albicans isolates. Certainly more studies, e.g., on gene regulation, are required to find the effects of UVB at the molecular level in this fungus.
    Keywords: Candida albicans, UV, B, Physiological Characterist
  • Hashem Mohammadian *, Seyed Gholam Abbas Mousavi, Hasan Eftekhar Ardebili, Jafar Kord Zanganeh Pages 53-63
    Background And Aim
    It is known that personal behavior influences one’s health. The present study was designed to investigate lifestyle of non-medical students of governmental and private (Azad) universities in Kashan, Iran and factors affecting it.
    Materials And Methods
    A cross-sectional study was carried out on 520 non-medical students in Kashan, Iran, selected by convenience sampling, in academic year 2013-14. Data on demographic characteristics and health behaviors were collected using standard valid questionnaires, for the latter the questionnaire being the Pender’s Health Promoting Lifestyle Profile II (HPLP II). The data were analyzed using the Kolmogorov-Smirnov test, followed by t-test, and U Mann-Whitney test to compare the means of the two populations.
    Results
    The m ean age of the students was 21.75 ± 2.5 years. Their overall health-promoting lifestyle score was of 2.43 (SD = 0.38). This score, as well as scores for the subcategories ─ nutritional behavior, spiritual development, physical activity, health responsibility, and stress management ─ were lower for the subjects with an experience of stressful events. Further analysis of the data showed that t here were significant differences between boys and girls as regards physical activity (P = 0.000), between single and married students as regards nutritional status (P = 0.032), and between working and non-working students as regards spiritual development (P = 0.014).
    Conclusion
    The findings indicate that experienced stressful events lay the ground for the adoption of risky behaviors in university students. Therefore, universities should design and implement programs aiming at improving lifestyle of the students and promoting their health.
    Keywords: Lifestyle, University Students, Experienced stressful events
  • Monireh Khadem, Seyed Jamaleddin Shahtaheri *, Farideh Golbabaei, Abbas Rahimi Foroushani, Mohammad Reza Ganj Alizadeh, Farnoush Faridbod Pages 65-77
    Background And Aim
    The aim of this study was to assess exposure of workers in a metal industry to nickel and lead.
    Materials And Methods
    Extraction was done using the solid-phase extraction on Chromosorb-102 resin to prepare, concentrate and purify biological samples of urine, hair and nails of workers working in metal industries. The variables influencing response (pH, loading flow rate, elution solvent, and amount of resins, elution volume, and sample volume) were examined and the procedure was optimized. The optimized procedure was, then, validated based on the “within-day” and “day-to-day” reproducibility experiments, using low, medium and high concentrations, leading to a satisfactory accuracy and precision. Finally, lead and nickel samples were taken from the workers and their concentrations determined voltammetrically.
    Results
    The optimum values for the examined parameters were as follows: pH = 9, ligand concentration = 0.05%, loading flow rate = 5 ml/min, elution solvent = 2M HNO3, amount of resins = 500 mg, elution volume = 15 ml, and sample volume up to 500 ml. A good reproducibility and repeatability was obtained for the optimized method under the existing conditions. Lead and nickel could be extracted with recoveries in the range of 94-100%. On the whole, the concentrations of nickel and lead in the workers’ biological samples were above the respective maximum permitted levels.
    Conclusion
    Solid-phase extraction procedure is a fast and simple method for preconcentrating and isolating analytes from biological samples. Considering the low concentrations of the analytes and presence of confounding factors in such samples, the procedure can be very effective for their preparation. The application of the developed method indicates that trace metal ions can be effectively purified and preconcentrated from different matrices like urine, hair and nail samples to assess occupational exposures.
    Keywords: Solid, phase extraction, Sample Preparation, Heavy Metals, Urine, Nail, Hair
  • Fatemeh Fallah Madvari, Halle Sadrzadeh Yeganeh, Fereydoun Siasi *, Giti Sotoudeh, Seyed Mostafa Hosseini, Seyed Vahid Mahdavi Rad Pages 79-93
    Background And Aim
    Food insecurity is a major public health problem in developing and developed countries, underlying developmental and psychological problems, nutrient deficiencies and chronic diseases. The aim of this study was to determine food security status and factors associated with food insecurity in households with children 4-5 years old under coverage of urban health centers and health houses in Mehriz, Iran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2013 on 500 households with children 4-5 years old under coverage of urban health centers and health houses in Mehriz, Iran. The subjects were selected by cluster sampling. To determine household food security, the USDA 18-item food security questionnaire was used. Economic and socio-cultural status were assessed using a general-information questionnaire. The data obtained were analyzed using the Chi-square and independent t-tests and multiple logistic regression.
    Results
    The prevalence of household food insecurity was 39.6% (food insecurity without hunger 23.2%, and moderate and severe food insecurity with hunger 15% and 1.4%, respectively). Food insecurity was negatively correlated with parental education, parental occupational, monthly household income and maternal height (p <0.008) and positively correlated with maternal age and family size (p <0.004). Based on the results of multivariate logistic regression, father's occupation and education level were predictors of food insecurity.
    Conclusion
    The prevalence of food insecurity in the population studied is high. Based on the results of this study, promotion of parental education, family job security and improved economic status, and control of family size are essential measures that should taken to improve household food security.
    Keywords: Food security, household, socio, economic status, Mehriz
  • Manal Etemadi, Mohsen Ghafari Darab, Elahe Khorasani *, Fardin Moradi, Habibeh Vaziri Nasab Pages 95-106
    Background And Aim
    Social loafing is the phenomenon of people deliberately exerting less effort to achieve a goal when they work in a group as compared to when they work alone. People who feel they are being treated unfair in an organization would be more likely to show this phenomenon. This study investigated the social loafing among nurses and its relationship with organizational justice in Tohid Hospital in Sanandaj, Iran.
    Materials And Methods
    This was a correlational descriptive-analytical study conducted in 2012. The study population was all nurses working in Tohid Hospital in Sanandaj, Iran. Data were collected using a valid questionnaire. For data analysis SPSS-20 software was used, the descriptive statistics being frequency distribution, mean, standard deviation, and the Spearman, Mann-Whitney, and Kruskal-Wallis tests.
    Results
    The highest organizational justice component was found to be organizational justice (0.086 ± 3.39), and the mean of social loafing was higher in comparison with organizational justice. According to the Spearman test, all organizational justice components had inverse relations with social loafing. Only distributive organizational justice was significantly related to social loafing (p<0.05).
    Conclusion
    It can be concluded that the personnel are highly sensitive to distributive justice and managers need to create the feeling that the organization has a fair distribution of resources. Hospitals should try to minimize the negative effects associated with loafing by creating an environment that discourages social loafing. One way to achieve this goal is to try to impress the personnel by telling them that their functions are important, such that they feel their job is important and that the role of nurses in connection with the patients is of value and significant.
    Keywords: Social loafing, nurses, organizational justice, teaching hospital