فهرست مطالب

مجله بیمارستان
سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • ریحانه شهرکی*، علیرضا پویا صفحات 9-21
    زمینه و هدف
    اخیرا، بیمارستانها جهت بهبود عملکرد استراتژیکی و عملیاتی تحت فشار زیادی قرار گرفته اند؛ با این وجود کمبود تحقیقات تاکسنومیک در حوزه ی خدمات درمانی احساس شده است. هدف این تحقیق، ارائه ی تاکسنومی از استراتژی ها و سیستمهای عملیات خدمات درمانی بخشهای بیمارستانهای مشهد به ترتیب بر اساس اهداف و تصمیمات عملیاتی آنها و سپس تعیین استراتژی ها و سیستمها متناسب با یکدیگر می باشد.
    مواد و روش ها
    تحقیق بر اساس نوع هدف کاربردی و بر اساس روش پیمایشی و اکتشافی می باشد؛ نمونه ای 84 تایی از بخشهای بیمارستانهای درمانی در مشهد به تصادف انتخاب شده است و پس از بررسی پایایی و روایی ابزار تحقیق، از تحلیل خوشه ایکای میانگین استفاده نموده و جهت بررسی اعتبار این تحلیل، از روش تحلیل تشخیصی چندگانه استفاده شده است. جهت بررسی رابطه ی بین استراتژی ها و سیستمهای شناسایی شده از آزمون استقلال بهره گرفته شده است.
    نتایج
    برای استراتژی ها و سیستمهای عملیاتی هرکدام سه خوشه شناسایی گردیده است که هر کدام از آنها به ترتیب بر اهداف و تصمیمات مختلفی تاکید دارند. همچنین نتایج آزمون استقلال اجرا شده حاکی از تناسب بین استراتژی رهبران خدمت محور با سیستم پیشروان عملیات و استراتژی دنباله روهای هزینه محور با سیستم محتاط های خلاق می باشد.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نه تنها توصیف مناسبی از وضعیت عملیاتی و جایگاه عملیاتی بیمارستان در اختیار قرار می دهد بلکه زمینه لازم را برای مطالعات تخصصی تر و نظریه پردازی فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: اهداف عملیاتی، استراتژی های عملیاتی، بیمارستان، تاکسنومی، تصمیمات عملیاتی، سیستم های عملیاتی
  • جعفرصادق تبریزی، سعیده علیدوست*، امیر بهرامی، محمد اصغری جعفرآبادی صفحات 23-30
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت کیفیت در خدمات سلامت و تامین نیازهای بیماران، اندازه گیری کیفیت خدمات و شناسایی نقاط ضعف از دیدگاه بیماران امری مهم به نظر می رسد که با توجه به ماهیت بیماری های مزمن و تاثیرات آن، توجه به کیفیت در این زمینه اهمیت بیشتری می یابد. لذا هدف از این مطالعه اندازه گیری کیفیت خدمت مراقبت های بیماران مبتلا به دیابت نوع دو می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که با شرکت 180 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و به روش در دسترس از میان بیماران دارای پرونده ی پزشکی انجام گردید. کیفیت خدمت با استفاده از مدل CQMH و با استفاده از پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن تایید شده است، محاسبه گردید. برای بررسی ارتباط آماری بین کیفیت خدمت و متغیرهای زمینه ای، آزمون های ANOVA وT مستقل براساس ماهیت متغیرها مورد استفاده قرار گرفت و برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزار 13 SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 67٪ شرکت کنندگان زن بوده، 65% در بازه ی سنی زیر 64 سال قرار داشته و تنها 4% دارای تحصیلات دانشگاهی بودند. از دیدگاه گیرندگان خدمت امتیاز کیفیت خدمت کل 17/8 بوده و بعد ارتباطات و پیشگیری بیشترین اهمیت و بعد احترام بهترین عملکرد را داشته است. همچنین ابعاد استمرار خدمت، احترام و اعتماد از کیفیت خدمت بالایی برخوردار بودند. همچنین، بین نمره ی کیفیت خدمت با مشخصات دموگرافیک و مشخصات بیماری ارتباط معنی داری وجود ندارد (P_value>0/05) و فقط نمره ی کیفیت خدمت با شاخص BMI ارتباط معنی دار آماری دارد(P_value<0/05).
    نتیجه گیری
    در مطالعه ی حاضر، کیفیت خدمت کل با نمره ی 8/17 از دیدگاه گیرندگان خدمت نسبتا پایین بوده و بیشتر ابعاد به غیر از استمرار خدمات، احترام و اعتماد، نمره ی پایینی را کسب کردند که این امر نشان دهنده ی عملکرد پایین ارائه دهندگان و اهمیت بالای بیشتر ابعاد کیفیت خدمت از دیدگاه مشتریان سیستم سلامت می باشد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، کیفیت مراقبت های بهداشتی، کیفیت خدمت
  • محمد عرب*، فرهاد حبیبی نوده، عباس رحیمی فروشانی، علی اکبری ساری صفحات 31-39
    مقدمه
    پسماندهای بیمارستانی به علت دارا بودن عوامل خطرناک سمی و بیماری زا از جمله زائدات پاتولوژیک، عفونی، داروئی، شیمیایی و رادیواکتیو از حساسیت خاصی برخوردارهستند. این مطالعه با هدف بررسی میزان رعایت اقدامات ایمنی توسط کارکنان مسئول جمع آوری پسماند های بیمارستانی در بیمارستان های دولتی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی در سال 1391، ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. بر اساس توزیع فراوانی، نمره کل ایمنی افراد به سه گروه ضعیف(نمره کمتر از 26)، متوسط(نمره بین 26 تا 30) و خوب(نمره بیشتر از 30) تقسیم بندی و با استفاده از نرم افزارآماری Spss18 و آزمونهای آماریT-Test و آنالیز واریانس یکطرفه و رگرسیون مورد تحلیل قرارگرفت.
    نتایج
    در بین بیمارستان های مورد مطالعه 33/3 درصد آنها دارای وضعیت ایمنی خوب و 55/5 درصد آنها دارای وضعیت ایمنی متوسط و 11/2 درصد آنها دارای وضعیت ایمنی ضعیف بودند. ارتباط آماری معناداری بین میزان تحصیلات خدمه، سن، سابقه کار و آموزش به خدمه با میانگین نمره وضعیت ایمنی آنها وجود داشت.
    نتیجه گیری
    اجرای استانداردها و قوانین ملی جاری و رفع کمبودها، برنامه ریزی صحیح، استفاده ار کارکنان جوان در کنار کارکنان باسابقه تر، دوره های آموزشی بیشتر، اهمیت و احترام قائل شدن برای خدمه و مورد توجه قرار دادن آنها می تواند به بهتر شدن ایمنی در جمع آوری پسماندهای بیمارستانی کمک کند
    کلیدواژگان: ایمنی، پسماند های بیمارستانی، بیمارستان های دولتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • حمید رواقی، ژاله عبدی*، علی حیرانی صفحات 41-52
    زمینه و هدف
    بهداشتی کردن دست ها یکی از راهکارهای ساده و مهم برای پیشگیری از عفونت بیمارستانی است، اما شواهد موجود بر عدم اجرای کامل این رفتار توسط کارکنان بهداشتی و درمانی دلالت دارد. در مطالعه حاضر سعی شد با بهره گیری از مفاهیم تئوری رفتار برنامه ریزی شده و با بکارگیری رویکرد کیفی عوامل تاثیرگذار بر اجرای این رفتار توسط کارکنان در بخش های مراقبت ویژه مورد مطالعه قرار گیرد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع کیفی بود که در سال های 92-1391 اجرا شد. در این مطالعه با 42 نفر از پزشکان، پرستاران، دانشجویان پزشکی و پرستاری مصاحبه فردی نیمه ساختاریافته صورت گرفت. داده ها با استفاده از روش تحلیل چارچوبی تحلیل شدند.
    نتایج
    یافته های این پژوهش نشان داد که دلیل اصلی شستشوی دست توسط کارکنان بهداشتی و درمانی محافظت از خود در برابر خطر انتقال عفونت و پاک کردن دست ها از آلودگی های آشکار بود. شرکت کنندگان عواملی همچون آگاهی و دانش، وجود کنترل های رسمی و غیر رسمی، تبعیت افراد ارشد، و هنجارهای گروهی موجود را از جمله عوامل تاثیرگذار بر اجرای رفتار بهداشتی کردن دست ها برشمردند. کمبود منابع و تجهیزات، بارکاری بالا، بی توجهی، و طراحی نامناسب فضاها به عنوان مهم ترین موانع اجرای این رفتار شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    عوامل متعددی بر رعایت اصول بهداشتی کردن دست ها توسط کارکنان تاثیرگذارند. شناسایی عوامل ترغیب-کننده و بازدارنده رفتار بهداشتی کردن دست ها در کارکنان بخش سلامت می تواند مسئولان مربوطه را در زمینه اتخاذ راهکارهای مناسب جهت ترویج این رفتار یاری نماید.
    کلیدواژگان: بهداشتی کردن دست، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، بخش مراقبت های ویژه، مطالعه کیفی
  • ژیلا نجف پور، محمود محمودی، ابوالقاسم پوررضا* صفحات 53-61
    مقدمه
    آسیب های انسانی و خسارات مالی وارده به بیمار منجر به تاکید بر ایمنی بیمار به عنوان یک نگرانی جهانی شده است، لذا انجام اقدامات سازمان یافته در جهت ارائه خدمات ایمن ضروری به نظر می رسد. در این راستا مطالعه حاضر با هدف ارزیابی وضعیت شاخص های اساسی ایمنی بیمار در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به صورت توصیفی- تحلیلی در سال 1391 در پنج بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. ابزار مورد استفاده پروتکل ارزیابی ایمنی بیمار سازمان جهانی بهداشت بود. تکمیل پرسش نامه از طریق مصاحبه، مشاهده، بررسی مستندات صورت گرفت. در نهایت داده ها با آزمون های توصیفی و تحلیلی با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    یافته ها نشان داد میانگین کلی تحقق استانداردها در تمامی حیطه ها 51/1 درصد بود که این میزان تبعیت از استانداردها بر مبنای راهنمای پروتکل ضعیف است. بهترین وضعیت دربین پنج حیطه مورد بررسی، حیطه محیط ایمن (68.8 درصد) و ضعیف ترین وضعیت در حیطه آموزش مداوم (24.8 درصد) بود. در میان بیمارستانهای مورد مطالعه بیمارستان فارابی بهترین (68.5درصد) و بیمارستان رسول اکرم (42.6 درصد) ضعیف ترین میزان رعایت شاخص های ایمنی بیمار را داشتند. شایان ذکر است وضعیت بیمارستان های مورد مطالعه مشابه بود اختلاف معنی داری بین آن ها از لحاظ رعایت استانداردها وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    بیمارستان های مورد مطالعه در خصوص رعایت شاخص های اساسی ایمنی بیمار در وضعیت ضعیفی قرار دارند. حمایت مدیران ارشد و مشارکت پرسنل در ارتقا وضع موجود می تواند موثر باشد. توجه به ایمنی بیمار در برنامه های مدیریتی سازمان و نگاه متوازن به ابعاد مختلف رویکرد ایمنی بیمار حیاتی است.
    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، شاخص های اساسی ایمنی بیمار، ارزیابی، سازمان جهانی بهداشت
  • قاسم عابدی، زین العابدین رحمانی، احسان عابدینی*، فریده رستمی صفحات 63-71
    زمینه وهدف
    آمیخته بازاریابی خدمات از اساسی ترین مفاهیم مدیریت و بازاریابی می باشد. پژوهش حاضر به بررسی نقش عوامل آمیخته بازاریابی خدمات در گرایش بیماران به بیمارستان های دولتی و خصوصی شهر ساری پرداخته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر بصورت توصیفی- مقطعی در نیمه نخست سال1391 انجام شد. جامعه پژوهش، بیماران بیمارستانهای دولتی و خصوصی شهر ساری بودند. نمونه گیری به روش غیر احتمالی سهمیه ای انجام شد (900نفر). ابزار گردآوری داده های تحقیق،پرسشنامه محقق ساخته ی عوامل آمیخته بازاریابی خدمات بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آزمون رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار spss ویرایش 16 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که از بین عناصر آمیخته بازاریابی خدمات، عنصر قیمت با 2/49 درصد، بیشترین تاثیر و عنصر امکانات فیزیکی با 14/1 درصد، کمترین تاثیر را بر گرایش بیماران به بیمارستان های دولتی دارند. از سوی دیگر، عنصر کارکنان با 48/4 درصد، بیشترین تاثیر و عنصر تبلیغ با 18/6 درصد، کمترین تاثیر را بر گرایش بیماران به بیمارستان های خصوصی دارا می باشند.
    نتیجه گیری
    عنصر قیمت، عامل تعیین کننده ای برای مراجعه بیماران به بیمارستان های دولتی می باشد چرا که هزینه ارائه خدمات پایین تری نسبت به بیمارستان های خصوصی دارد. از سوی دیگر، دلیل اصلی مراجعه بیماران به بیمارستان های خصوصی، عنصر کارکنان می باشد که این امر می تواند به دلیل احساس مسوولیت، دقت و سرعت عمل بیشتر در ارائه خدمات به بیماران باشد.
    کلیدواژگان: عوامل آمیخته، گرایش، بیمار، بیمارستان
  • محمد موسوی جد، سیروس قنبری، خلیل زندی*، بیتا رفیعی زاد، حامد سیف پناهی، مریم نورالدینی صفحات 73-81
    زمینه و هدف
    بر اساس گزارشات، پرستاران به طور مکرر و مستقیم با مرگ و میرها، رنج ها، جراحت ها، فشارهای روانی و جسمانی زیادی روبرو هستند. به منظور غلبه بر چنین شرایطی، یک راه کار اصلی پیش روی مدیران، توانمندسازی کارکنان است. با این رویکرد هدف از پژوهش حاضر، تعیین نقش رهبری اخلاقی در ارتقای توانمندسازی روان شناختی پرستاران بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها توصیفی - تحلیلی بود. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران بیمارستان های دولتی شهر سنندج (410 نفر) بود که با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی ساده، 148 آزمودنی به عنوان نمونه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه ی رهبری اخلاقی (صالح نیا، 1391) و نسخه دوازده سوالی پرسشنامه توانمندسازی روان شناختی (وتن و کمرون، 1988) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه ی 16 و آزمون های آماری تحلیل عاملی تاییدی، آزمون همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چندگانه به شیوه هم زمان استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که گویه های پرسشنامه های پژوهش قابل تقلیل به مولفه های زیربنایی بودند. نتایج همچنین نشان داد که بین رهبری اخلاقی و مولفه های آن با توانمندسازی و ابعادش رابطه معنی داری وجود داشت. نهایتا نیز مشخص شد که دو مولفه ی الگو بودن و عمل گرایی می توانند به طور مناسبی پیش بینی کننده توانمندسازی روان شناختی باشند.
    نتیجه گیری
    بر مبنای یافته های پژوهش، مدیران در بیمارستان ها می توانند با نمایش رفتارهای اخلاقی مناسب و تلاش در جهت تقویت روابط بین فردی و ترویج این گونه رفتارها در میان پیروان، زمینه های ارتقای توانمندسازی روان شناختی پرستاران را فراهم آورند.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، توانمندسازی روان شناختی، پرستاران
  • رضا احمدی کهنعلی* صفحات 83-91
    زمینه و هدف
    ماموریت اصلی بیمارستان ها، تامین مراقبت با کیفیت برای بیماران و برآورده کردن نیازها و انتظارات آنها می باشد. تحقیق حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی نیازها و انتظارات بیماران از کیفیت خدمات بیمارستان صورت گرفته است که نخستین گام در انجام چنین ماموریتی به شمار می آید.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر توصیفی و از نظرهدف کاربردی است. داده های مورد نیاز با پرسشنامه مقایسات زوجی جمع آوری شد. بدین منظور 150 پرسشنامه بین بیماران بستری یکی از بیمارستان های دولتی شهر بندرعباس توزیع و 104 عدد برگشت داده شد و با روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    اولویت بندی ابعاد اصلی از نظر بیماران نشان می دهد که به ترتیب ابعاد دسترسی(0/251)، خدمات پزشکی(0/232)، محیط (0/202)، اداری(0/160) و ارتباطی(0/155) در اهمیت اول تا پنجم قرار دارند و بین شاخص ها نیز دسترسی به دارو و خون با وزن (0/054) به عنوان مهمترین شاخص و توجه شخصی به بیمار با وزن (0/010) کم اهمیت ترین شاخص تعیین شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش کلیدی که بیماران در تعریف و سنجش کیفیت خدمات دارند، در این تحقیق چارچوبی برای ارزیابی کیفیت خدمات بیمارستان ارائه و بر اساس آن خواسته های بیماران اولویت بندی گردید. مدیران بر اساس خواسته های بیماران به اولویت بندی اقدامات بهبود کیفیت بپردازند و از این طریق فرایندها مشتری گرا شده و رضایت بیماران را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، بیماران، بیمارستان، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • عباس زیاری، کامبیز عباچی زاده*، مریم رسولی، محمد علی حیدر نیا، مریم محسنی صفحات 93-103
    زمینه و هدف
    روش های مختلفی برای ارتقای کیفیت مراقبتهای سلامت پیشنهاد شده که یکی از آنها، حاکمیت بالینی میباشد. این سیستم در سال 1388 بعنوان الگویی کشوری معرفی و بیمارستانها موظف به اجرای آن شدند. در ارزیابی کشوری استقرار حاکمیت بالینی تنها دو بیمارستان از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مورد تایید قرار گرفتند. این پژوهش با هدف بررسی موانع استقرار برنامه حاکمیت بالینی در بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با رویکردی کیفی به روش تحلیل محتوای قراردادی و با مشارکت 25 نفر از افراد درگیر در اجرای برنامه، شامل پرستاران، پزشکان، مدیران و کارشناسان بیمارستانها و وزارت بهداشت، با روش نمونه گیری هدفمند انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته جمع آوری و بطور همزمان تحلیل شد. صحت و استحکام داده ها توسط شرکت کنندگان و کنترل خارجی تایید گردید.
    یافته ها
    یافته ها در 9 درونمایه چالش های نیروی انسانی، کمبود منابع مالی، کامل نبودن سیستم های ثبت و مستندسازی، فرهنگ سازمانی نامناسب، کمبود آگاهی مدیران و کارکنان، نقص در رویه ها و خط مشی های مدون، نظارت و ارزشیابی نامناسب، فقدان هماهنگی بین بخشی و رهبری سازمانی ضعیف بدست آمده، در دو حیطه درونداد و فرایند قرار داده شدند.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشاندهنده وجود مشکلات و موانع متعددی در استقرار این برنامه میباشد که لازم است اولویت بندی شده و برای رفع آنها راهکارهای مناسب ارائه شود.
    کلیدواژگان: بیمارستان، حاکمیت بالینی، کیفیت، تحلیل محتوای قراردادی، مطالعه کیفی
  • سید امید خلیلی فر، بایرام نجاتی زرنقی، محمد بختیاری علی آباد*، نادر مرکزی مقدم، آمنه ولدخانی صفحات 105-113
    زمینه
    امروزه یکی از روش های موثر ارایه خدمات، عقد قرارداد با خارج از سازمان و برونسپاری است.
    هدف
    هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر برون سپاری بر عملکرد واحد تغذیه در بیمارستان های مورد مطالعه است.
    روش کار
    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر در سال 1392، در دو بیمارستان غیر نظامی و دو بیمارستان نظامی انجام گرفت. 602 بیمار و 930 پرسنل بوسیله نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. گرد آوری داده ها بوسیله پرسشنامه رضایت بیمار و پرسنل از وضعیت تغذیه، چک لیست وضعیت بهداشت آشپزخانه و چک لیست بررسی زمان صرف شده توسط مدیر بیمارستان برای واحد تغذیه انجام شد. هزینه پرسنلی نیز از طریق حسابداری جمع آوری شدند. تحلیل داده ها بوسیله نرم افزار SPSS/19 انجام شد.
    یافته ها
    رضایت بیماران و پرسنل از خدمات تغذیه بیمارستان تخصصی غیر نظامی بیش از بیمارستان تخصصی نظامی (اختلاف معنی دار 0/03 برای بیماران، 0/021 برای پرسنل) و در بیمارستان جنرال غیر نظامی بیش از بیمارستان جنرال نظامی بود (اختلاف معنی دار 0/039 برای بیماران، 0/028 برای پرسنل). وضعیت بهداشتی آشپزخانه بیمارستان های غیرنظامی بهتر از بیمارستان های نظامی، زمان صرف شده توسط مدیریت برای امور تغذیه بیمارستان تخصصی نظامی 1/5 برابر بیمارستان تخصصی غیرنظامی و در بیمارستان جنرال نظامی 6/5 برابر بیمارستان جنرال غیرنظامی بود. هزینه پرسنلی در واحد تغذیه بیمارستانهای نظامی 1/5 برابر بیش از بیمارستانهای غیرنظامی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر مثبت برون سپاری بر عملکرد واحد تغذیه در بیمارستان ها، پیشنهاد می گردد که این راهبرد در واحد تغذیه بیمارستان های نظامی بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: برونسپاری، بیمارستان، واحد تغذیه
  • سیده محبوبه حسینی زارع، الهام موحدکر، ابوالقاسم پوررضا*، عباس رحیمی فروشانی صفحات 115-121
    زمینه و هدف
    افزایش شمار سالمندان در ایران موجب توجه به موضوعات جدید و تازه ای در ارتباط با آنها شده است. از جمله این توجهات حمایت اجتماعی می باشد. از آنجا که ناتوانایی های دوره سالمندی با افزایش سن شایعتر می شود و وابستگی گاه اجتناب ناپذیر می گردد، در این شرایط نقش حمایت اجتماعی در حفظ و بهبود سلامت سالمندان پررنگ می گردد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه با استفاده از جستجوی کتابخانه ای و اینترنتی پرسشنامه هایی که برای اندازه گیری سلامت و حمایت اجتماعی سالمندان استفاده شده بود جمع آوری گردید و بر اساس آن پرسشنامه ای جامع تدوین شد. به منظور انتخاب نمونه ها و به منظور دستیابی به تعداد و ترکیب مناسب سالمندان، 5 منطقه واقع در شهر تهران به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات پرسشنامه بین 140 سالمند مقیم خانه سالمندان و 280 سالمند بالای 60 سال ساکن خانواده توزیع گردید.. برای آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد.
    نتایج
    از مجموع 420 پرسشنامه توزیع شده 406 پرسشنامه تکمیل شد بنابراین نرخ پاسخدهی 96/6% بوده است.نتایج تحلیل آزمون ها ارتباط بین حمایت اجتماعی و انواع سلامت جسمی، روحی و اجتماعی را نشان داد که حاکی از وجود همبستگی بین حمایت اجتماعی با سلامت می باشد.
    نتیجه گیری
    حمایت اجتماعی روی سلامت روحی، جسمی و اجتماعی سالمندان تاثیر دارد به طوریکه که بین حمایت اجتماعی و سلامت روحی و جسمی واجتماعی سالمندان ارتباط معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، سلامت جسمی، سلامت روحی، سلامت اجتماعی، سالمند
  • فربد عبادی فرد آذر، محمد عرب، مرتضی بادلو*، احسان رضایی صفحات 123-132
    زمینه و هدف
    طرح نظام نوین اداره امور بیمارستان ها یا طرح کارانه بعنوان یکی از اصلاحات نظام سلامت با چندین هدف از جمله افزایش انگیزه پرسنل اجرایی شد. از طرفی انگیزش ورضایت شغلی دو عامل بسیار مهم برای تداوم حیات سازمان هستند. هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین پرداخت کارانه، انگیزش و رضایت شغلی با استفاده از نظریه انتظار ویکتور وروم است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی-تحلیلی در یکی از بیمارستان های دولتی شهر تهران در سال 1392 انجام شد. تعداد 209 نمونه از بین پزشکان، پرستاران، پرسنل پاراکلینیک، اداری مالی و خدماتی وارد پژوهش شدند. اطلاعات از طریق یک پرسشنامه سه بخشی مشتمل بر اطلاعات فردی با 6 سوال، پرسشنامه استاندارد انتظار با 25 سوال و پرسشنامه استاندارد رضایت شغلی با 13 سوال جمع آوری شد.برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS18 استفاده گردید.
    نتایج
    در تمام گروه های شغلی بغیر از پزشکان، بین کارانه و انگیزش شغلی ارتباط معنی دار مستقیم مشاهده شد. در تمام گروه های شغلی بغیر از بخش های پاراکلینیکی بین انگیزش و رضایت شغلی ارتباط معنی دار مستقیم مشاهده شد. از بین تمام گروه های شغلی تنها در گروه اداری-مالی بین کارانه و رضایت شغلی ارتباط معنی دار مستقیم مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    کارکنان بیمارستان مورد مطالعه در کل رضایت شغلی بالاتر از متوسط و انگیزش شغلی پایین تر از متوسط داشتند. بهبود مهارتها از طریق فرصت های آموزشی، تدوین سیاست ها و خط مشی های متناسب پاداش-عملکرد، و وضع پاداش مطلوب از دید کارمند یا توجه به تفاوت های انگیزشی، از جمله راهکارهای بهبود انگیزش است.
    کلیدواژگان: کارانه، انگیزش شغلی، رضایت شغلی، نظریه انتظار
  • علیرضا حاتم سیاهکل محله*، سجاد رضایی، لیلا کوچکی نژاد، شاهرخ یوسف زاده صفحات 133-144
    مقدمه وهدف
    ارتقاء کیفیت زندگی کاری پرسنل بیمارستان یکی از عوامل مهم جهت اطمینان از پایداری سیستم بهداشتی معرفی شده است. هدف این مطالعه، بررسی رابطه عدالت و تعهد سازمانی و رضایت شغلی با کیفیت زندگی کاری کارکنان بیمارستان دولتی پورسینا بود.
    روش کار
    طرح پژوهش، توصیفی-مقطعی و جامعه آماری شامل کلیه پزشکان، پرستاران، کارکنان بخش رادیولوژی، اداری و نیروهای خدماتی بیمارستان دولتی پورسینای شهر رشت بود.216 نفر به شیوه نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی، کیفیت زندگی کاری، تعهد سازمانی، عدالت سازمانی و شاخص توصیف شغل پاسخ دادند. کلیه داده ها با نسخه 16نرم افزارSPSS و توسط ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه تحلیل گردیدند.
    نتایج
    در میان عوامل جمعیت شناختی تنها متغیر سابقه شغلی رابطه منفی معنی داری با کیفیت زندگی کاری داشت (P<0/0001، r=-0/55).کلیه ابعاد رضایت شغلی، تعهد سازمانی (به جز تعهد مستمر) و عدالت سازمانی رابطه مثبت و معنی داری با کیفیت زندگی کاری نشان دادند (0/0001>P).در تحلیل رگرسیون متغیرهای عدالت توزیعی (P=0.0001،β=0.318)، رضایت پرداخت(P=0001.0،β=0.288)، تعهدعاطفی (P= 0.007،β=0.144)، رضایت ارتقاء(P=0.003،β=0.172)، عدالت رویه ای (P=0.013،β=0.139)، تعهد تکلیفی (P=0.014،β=0.133) به طور معنی داری توانستند سطوح کیفیت زندگی کاری را پیش بینی نموده و در مجموع 60 % از واریانس مشترک را تبیین نمایند(P<0.0001،F=46.9).
    نتیجه گیری
    افراد شاغل در بیمارستان همواره در معرض خطر فرسودگی شغلی قرار دارند. از این رو پیشنهاد می شود جهت افزایش کیفیت زندگی کاری در محیط های بیمارستانی توجه ویژه به ابعاد رضایت شغلی، عدالت سازمانی و تعهد سازمانی مبذول گردد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، تعهد سازمانی، رضایت شغلی، کیفیت زندگی کاری، بیمارستان دولتی
  • امیر اشکان نصیری پور*، مهرک پورمطهری صفحات 145-151
    زمینه و هدف
    امروزه کیفیت زندگی کاری به عنوان یک مفهوم جهانی در مدیریت منابع انسانی و توسعه سازمانی موردتوجه قرار گرفته و ارتقای آن کلید اصلی موفقیت مدیریت هر سازمان به شمار می رود.همچنین تعارض کار –خانواده پدیده مهمی است که هم کارکنان و هم کارفرمایانشان را تحت تاثیر قرار می دهد.این مطالعه به تعیین همبستگی کیفیت زندگی کاری با میزان تعارض کار-خانواده آنان می پردازد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی– تحلیلی و مقطعی است. جامعه آماری پرستاران بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران با حجم نمونه215 نفر بود. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه 29 سوالی کیفییت زندگی کاری کاسیو(casio) همچنین پرسشنامه 18 سوالی تعارض کار–خانواده کارلسون(Carlson) بود. برای تحلیل داده ها از آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شد.
    یافته ها
    از بین مولفه های کیفیت زندگی کاری، امتیازات مادی و آموزش با میزان تعارض کار–خانواده رابطه معنی داری نداشتند، ولی بین تعارض کار – خانواده با دموکراسی در سازمان0/001 =P، مشارکت در تصمیم گیری 0/009= P=،طراحی شغل 0/017= P،فضای کاری در سازمان0/004= P، رابطه معنی داری وجود داشت. در نهایت بین کیفیت زندگی کاری پرستاران با میزان تعارض کار- خانواده رابطه معنی دارمشاهده شد (0/001> P و r=0/26).
    نتیجه گیری
    به دلیل رابطه معنادار بین کیفیت زندگی کاری و تعارض کار – خانواده پرستاران، می توان نتیجه گرفت که با برنامه ریزی صحیح جهت افزایش کیفیت زندگی کاری پرستاران می توان شاهد کاهش تعارض کار –خانواده آنان بود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، تعارض کار، خانواده، پرستار، بیمارستان
|
  • Reyhane Shahraki *, Alireza Pooya Pages 9-21
    Background
    Recently، hospitals in order to improve strategic and operational work have been under a lot of pressure; Nonetheless، lack of taxonomy researches have been noticed in Health care. The purpose is to present taxonomy of health care operational systems and strategies of Mashhad hospitals sections in correct order in the base of their aims and operational decisions and afterwards assign Proportionate strategies and systems with each other.
    Materials And Methods
    Considering its objective، this study is applied. It is exploratory and based on survey regarding its method. 84 samples of remedial hospitals sections in Mashhad have been chosen by chance and after final survey and justifiability implement research to analysis data using from k-means cluster analysis and in order to assess the validity of this analysis، the multiple discriminant analysis has been used. The test of independence was used to assess the correlation between strategies and recognized systems.
    Results
    for each strategies and operational systems 3 clusters have reconnoitered that each of them in a correct order is emphasizing on goals and different decisions. Also the results of performing independence test is expressive the proportion between Leaders of service- centric strategy with operation leading system and cost- based follower strategy with creative cautious system.
    Conclusion
    This study dose not only provides a useful description of the operational situation and operational position of a hospital، but also provides a necessary setting for more professional studies and theorizing.
    Keywords: Operational objectives, operational strategies, hospital, taxonomy, operational decisions, operational system
  • Jafar Sadegh Tabrizi, Saeide Alidoost *, Amir Bahrami, Mohammad Asghari Jafarabadi Pages 23-30
    Background
    Given the importance of quality in health care and meeting the needs of patients, it seems important to measure the quality of services and identify the weaknesses from the patient's perspective. The purpose of this study is to assess the service quality (SQ) of care as perceived by people with Type 2 Diabetes (T2D).
    Materials and Methods
    A cross-sectional study was conducted among 180 people with Type 2 diabetes in diabetes clinic using convenience sampling method in Tabriz, Iran in 2012. Service quality was calculated using: SQ=10 – (Importance ×Performance) based on importance and performance of non-health aspects from the patient's perspective. Validity and reliability of questionnaire was reviewed and confirmed. Independent sample T-test and ANOVA were used to investigate relationship between service quality and categorical variables. Data analyzed bySPSS13 software.
    Results
    The average service quality score was 8.17 of 10. From the participant's perspective, of 12 aspects of service quality, communication and prevention had the highest score for importance. Dignity had the highest score for performance. However, the highest service quality values were for continuity of care, dignity and confidentiality.
    Conclusion
    overall service quality achieved inadequate quality and there is an opportunity to improve quality of care.
    Keywords: Type 2 Diabetes_Quality of Health Care_Service Quality
  • Dr Mohammad Arab *, Farhad Habibi Nodeh, Dr Abbas Rahimi Foroushani, Dr Ali Akbari Sari Pages 31-39
    Background
    Hospital waste need a very sensitive and cautious attention due to holding hazardous, toxic, and pathogenic factors such as infectious, pharmaceutical, pathological, chemical and radioactive left-overs. Thus, this study aimed to evaluate the observance of safety measures by workers responsible for collecting hospital wastes in the public hospitals affiliated to Tehran University of medical sciences. Methods and Materials: This cross-sectional and descriptive-analytic study was conducted in 1391. Data were collected through using a questionnaire. According to the frequency distribution, total score for participants was divided into three weak (<26), average (26-30), and high (>30) categories. Data were analyzed by the SPSS 18 software using T-Test, one-way ANOVA and regression analysis.
    Findings
    Based on the results, 33.3% of hospitals received suitable, 55.5% received average and the remaining (11.2%) received a weak score regarding safety measures. Moreover, there was a statistically significant correlation between cleaning staff’s characteristics (education, age, work experiences and their training) with their safety status score.
    Conclusion
    Implementing current national principles and standards and conquering shortages, proper planning, using young workers alongside with experienced ones, more training courses and respecting and paying enough attention to cleaning staff would help to improve the safety of collecting hospital wastes.
    Keywords: Hospital waste safety, Public hospitals, Tehran University of medical sciences
  • Dr. Hamid Ravaghi, Dr. Zhaleh Abdi *, Dr. Ali Heyrani Pages 41-52
    Background
    Hand hygiene is the simplest and most effective preventive measures to reduce cross infection in hospitals. However, compliance with recommended instructions is commonly poor among healthcare workers. The present study aimed to explore potential behavioral determinants of hand hygiene compliance among healthcare workers in intensive care units. Methods and Materials: A qualitative study was conducted, consisting of 42 semi-structures interviews with physicians (attending physicians, non-attending physicians, residents), nurses, nursing students and medical students, who worked in the intensive care units.
    Results
    Participants mentioned self protection as the main reason for the performance of hand hygiene. According to the participants, hand hygiene was often performed after direct contacts and tasks that were perceived to be dirty. Participants were most concerned about knowledge gaps in hand hygiene practice. Most participants believed that having a good theoretical knowledge of hand hygiene guideline may strengthen healthcare worker's attitudes toward hand hygiene. Junior practitioners believed that the superior's hand hygiene practice could influence their performance both negatively and positively. Participant also believed that the lack of formal and informal control may hinder compliance among healthcare workers. High workload, interruptions, and limited access to hand hygiene products were mentioned as primary barriers to hand hygiene.
    Conclusion
    The findings revealed that a number of factors can influence had hygiene practice. Recommendations of the current study are of value to future researches aiming to improve compliance with hand hygiene behavior among healthcare workers.
    Keywords: Hand hygiene, Theory of planned behavior, Intensive Care Unit, Qualitative study
  • Zhila Najafpour, Mahmood Mahmoodi, Abolghasem Pourreaza* Pages 53-61
    Background
    There is now a global concern about significant numbers of patients who are harmed or faced financial problems.Therefor, interving in organized approach to provide safe services seems necessary. This study is aimed to assess the basic indicators of patient safety in hospitals affiliated with Tehran University of Medical Science.
    Materials And Methods
    This descriptive–analytical study was conducted in the 5 selected hospitals affiliated with Tehran University of Medical Sciences. The data were collected using patient safety assessment protocol published by WHO(WORLD HEALTH ORGNAZIATION) tool.The questionnaires were filled using variety of different ways such as: interview, observation and documents investigation. The data were analyzed using SPSS software and also with descriptive and analytical tests.
    Results
    The results showed total average of maintaining the standards was 51.1% which categorized as weak level based on the protocol. The highest and lowest rates of the domains studied were safe environment (68.8%) and continuing education (24.8%) respectively. Farabi and Rasul Akram hospitals had the best and the worst levels of maintaining indicators of patient safety standards. It is worth mentioning that the status of all the hospitals was in the same level. Statistical tests indicate that maintaining the standards does not differ significantly between participating hospitals.
    Conclusion
    All participating hospitals has a poor performance through developing basic patient safety indicators. Managers` support and staff participation can be helpful to solve the mentioned issues. Paying attention to patient safety in managerial plans and putting equal value to various aspects of patient safety are pivotal.
    Keywords: Patient Safety, Basic Indicator Of Patient Safety, Assessment, World Health Organization
  • Ghasem Abedi, Zeynolabedin Rahmani, Ehsan Abedini *, Farideh Rostami Pages 63-71
    Background
    Services marketing mix (7Ps) is one of the most important concepts of management and marketing. This study has surveyed the role of services marketing mix components in patients` tendency towards the public and private hospitals in Sari.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 900 patients were selected from sari`s public and private hospitals based on non-probability quota sampling. Data were collected using a questionnaire including the marketing mix components of which the validity and reliability was confirmed. The data were analyzed using the SPSS V.16 software with a multiple regression hypothesis.
    Results
    The results showed that among the components of the services marketing mix, the price had the maximum effect (49.2%) and the physical assets had the minimum effect (14.1%) on patients` tendency to public hospitals. On the other hand, staff had the maximum effect (48.4%) and the promotion had the minimum effect (18.6%)on the patients` tendency to private hospitals.
    Conclusion
    Price is a determining factor in patient’s tendency to refer to public hospitals compared to private hospitals because of delivering services with lower rates. On the other hand, the main reason for patient’s reference to private hospitals is their staff that could be due to their sense of responsibility, accuracy and speed in providing services to patients.
    Keywords: Marketing Mix, Disposition, Patient, Hospital
  • Dr Mohammad Moosavi Jed, Dr Siroos Ghanbari, Khalil Zandi *, Bita Rafeizad, Hamed Seifpanahi, Maryam Noradini Pages 73-81
    Background
    According to reports, the nurses frequently and directly are faced with the deaths, suffering and pain, thus a major mechanism for administrators is empowering of staff. With this approach, the object of study was examining the role of ethical leadership at promote nurse's psychological empowerment.
    Material And Methods
    Considering the purpose of this study, it was applied & considering the data collection methods, it was descriptive –analytical. Statistical population was nurses in working in Sanandaj public hospitals (410 people) and 148 subjects were selected using random sampling. Data gathering tools were two questionnaires: Ethical Leadership (Salehnia: 2012) and psychological empowerment Questionnaire (Wooten & Cameron, 1998). Data analysis was performed by SPSS (Version 16) and Confirmatory Factor Analysis, Pearson correlation test and Multiple Regression (
    Method
    Enter).
    Results
    Results showed that the items of questionnaires can be reduced to the fundamental dimensions. Results also showed that there was a significant relationship between ethical leadership and psychological empowerment. Finally, it was found that components of Pattern and Pragmatism are predictive of psychological empowerment.
    Conclusion
    According to study findings, hospital Administrators can by display appropriate ethical behaviors and efforts to strengthen interpersonal relationships and encourage such behaviors among members provide Contexts improving nurse's Psychological Empowerment
    Keywords: Ethical Leadership, Psychological Empowerment, Nurses
  • Reza Ahmadi Kahnali* Pages 83-91
    Background
    The main mission of hospital is to promote care quality for patients and to meet their needs and expectations. The present study aims at identifying and prioritizing the patients’ expectations of the hospital services quality, which is considered to be the first step toward accomplishing such an important mission.
    Material and Methods
    The present study is descriptive and applied. The data was collected through pairwise comparisons questionnaire that was distributed among 150 patients in a public hospital in Bandar Abbas, 104 patients filled out the questionnaire. The obtained data were analyzed by the use of AHP.
    Results
    The results show that among the different dimensions of hospital service quality investigated in the present study, the patients listed 5 main dimensions in order of priority: accessibility (0.251), medical services(0.232), environment(0.202), administration(0.160), and relation(0.155). Among different criteria, access to medicine and blood(0.054) was the first priority and attention to the patient(0.010) was the low priority.
    Conclusion
    Due to the key role of the patients in defining and assessment of service quality, the present study presents a framework for evaluation of hospital service quality according which the priorities of patients were determined. The managers are advised to prioritize the quality improvement practices based on the patients’ priorities in order to satisfy the patients and make the processes customer-oriented.
    Keywords: services quality, patient, Hospital, AHP
  • Dr Abbas Ziari, Dr Kambiz Abachizade *, Dr Maryam Rassouli, Dr Mohammad Ali Haidarnia, Dr Mariam Mohseny Pages 93-103
    Background
    Different approaches have been suggested to improve the quality of health care and the clinical governance is one of the main models. In the country, Clinical governance is initiated as a national model in 2009 and hospitals were forced to implement it. Only two hospitals of Shahid Beheshti University of Medical Sciences were approved according to evaluation of clinical governance implementation. This study aimed to describe and explain the barriers of clinical governance implementing in educational hospitals of Shahid Beheshti University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this qualitative study, conventional content analysis has been done. Twenty five participants involved in implementing clinical governance, including nurses, physicians, managers and the experts of hospitals and Ministry of Health, have been selected through purposive sampling method and interviewed in a semi-structural way till data saturation. Data were collected and analyzed simultaneously. Member check and peer check have done for data rigor.
    Result
    Nine themes include human resource challenges, financing resource shortage, incomplete records and documentation systems, inappropriate organizational culture, lack of awareness of managers and employees, incomplete documented policies and procedures, inappropriate monitoring and evaluation, lack of inter-sector coordination and weak leadership were obtained and were placed in two domains; input and process.
    Conclusion
    The findings of this study indicate that there are several barriers for implementing clinical governance in hospitals that there is need to prioritize needs and to provide them appropriate solutions.
    Keywords: Hospital, Clinical governance, Quality, Conventional content analysis, Qualitative study
  • Seyed Omid Khalilifar, Bayram Nejati Zarnaghi, Mohammad Bakhtiari Aliabad *, Nader Markazi Moghaddam, Ameneh Valadkhani Pages 105-113
    Background
    Today, one of the effective ways of providing services is contracting with outside of organization and outsourcing.
    Objective
    The current study aimed to investigate effect of outsourcing on performance of nutrition unit in studied hospitals.
    Methods
    The current descriptive – analytical study performed in 2013, in two non-military hospitals and two military hospitals. 602 patients and 930 personnel were selected by simple randomized sampling. Data gathering performed by Patient and personnel satisfaction questionnaire, check list of kitchen's hygiene condition and check list of assessing the time spent by hospital manager for nutrition unit. Data on personnel cost were collected through accounting department. Data analysis performed by spss19 software.
    Findings
    Patient and personnel satisfaction with food services of non-military specialized hospital (4.03±0.45) were more than military specialized hospital (p= 0/03 for patients & p= 0/021 for personnel) and in non-military general hospital were more military general hospital (p= 0/039 for patients & p= 0/028 for personnel). Hygiene condition of non-military hospitals kitchen was better than military hospitals, the time spent by hospital manager for nutrition affairs in military specialized hospital was 1.5 times more than non-military specialized hospital and in military general hospital it was 6.5 times more than non-military general hospital. Personnel cost in nutrition unit of military hospitals were 1.5 times more than non-military hospitals.
    Conclusion
    Regarding the positive impact of outsourcing on performance of nutrition unit in hospitals, it is recommended that this strategy be applied in nutrition unit of military hospitals.
    Keywords: Outsourcing, Hospital, Nutrition unit
  • Seyede Mahboubeh Hosseini Zare, Elham Movahed, Abolghasem Pourreza *, Abbas Rahimi Foroshani Pages 115-121
    Background
    Raising number of elderly people in Iran causes new concerns. One of the important issues is Social support. Social support can be critical for older adults because of their common disabilities and unavoidable dependency to maintain and improve of their health status.
    Materials And Methods
    Questionnaires which had been used for measurement of health status and elderly social support has been collected and combined through searching resources in library and web. 5 district ions of Tehran were selected randomly in order to have a efficient sample size. The questionnaires were filled by 140 elders whom were staying in residential homes and 280 above 60 years elderlies whom were living with their families. The date were analyzed by SPSS software.
    Results
    406 questionnaires among 420 questionnaires were filled which showed 96.6%. rate of responsibility. Data analysis showed a correlation between status of physical, mental and social health social support.
    Conclusion
    There is a significant correlation between Social support and physical, mental, and social status of health
    Keywords: Social Support, Social Health, Mental Health, Physical Health, Elderly
  • Farbod Ebadifard Azar, Mohammad Arab, Morteza Badloo *, Ehsan Rezaei Pages 123-132
    Background
    New manegerial approachfor hospital administration as one of the health system reforms with several goals including increased staff motivation were enforced. However, motivation and job satisfaction are two very important factors for survival of organisation. The purpose of this study was to investigate the relation between paying the fee for service, motivation and job satisfaction using the expectancy theory of Victor Vroom.
    Method
    The descriptive-analytic research conducted in a public hospital of Tehran city in 2013. The sample size was estimated 209 caseswhich selected by using Stratified sampling method.Information Through a three-part questionnaire containing personal informationwith 6 questions, expectations standard questionnaire with 25 questionsand job satisfaction standard questionnaire with 13 questions were collected. SPSS18 software was used for data analysis.
    Results
    In all occupational groups other than physicians, direct significant relationship was observed between the Fee for service and job motivation. In all occupational groups except paraclinic, directly significant relationship between motivation and job satisfaction was observed. Among all occupational groups only in the Administration– Finance Group Direct significant relationship was observed between the Fee for service and job satisfaction.
    Conclusion
    In this study, hospital staff had Above-average job satisfaction and job motivation lower than average. improving skills through training opportunities, Codification of appropriate Politics and Policies of reward–function and situating favorable bonus from view of the employee (According to motivational differences) are Examples of strategies to improve motivation
    Keywords: Fee for service, Job motivation, Job satisfaction, Expectancy theory
  • Alireza Hatam *, Sajad Rezaei, Leila Kouchaki Nejad, Shahrokh Yousefzadeh Pages 133-144
    Background and Aim
    Improving the quality of work life in hospital personnel is introduced as one of the important factors for ensuring the sustainability of the health system. The aim of this study was to investigate the relationship among organizational justice and commitment, and job satisfaction with quality of work life in Pour-Sina state hospital personnel.
    Materials and Methods
    The study design was descriptive and cross-sectional, and statistical population included all of physicians, nurses, radiology and administrative staff and service workers of Poursina State Hospital in Rasht. 216 individuals were selected by quota sampling and filled the questionnaires on demographic information, quality of work life, organizational justice and commitment and job Descriptive Index(JDI).All data were analyzed with SPSS 16 software and by correlation coefficient and multiple regression.
    Results
    Among the demographic characteristics, only work history had a significant negative correlation with quality of work life (r=-0.155,P<0.05). All dimensions of organizational commitment (except continues commitment) and organizational justice had a positive and significant relationship with quality of work life(P<0.0001).in regression analysis variables of distributive justice(P=0.0001, β=0.318),pay satisfaction (P=0001.0, β=0.288), affective commitment (P= 0.007, β=0.144), promotion satisfaction (P=0.003, β=0.172), procedural justice (P=0.013, β=0.139), and normative commitment (P=0.003, β=0.172) significantly predicted the levels of quality of work life and totally explained 60% of shared variance(P<0.0001,F=46.913).
    Conclusion
    individuals working in hospital are always at risk of burnout. Thus, it is proposed that much attention be paid to dimensions of job satisfaction, organizational commitment and justice in order to increase the quality of work life in hospital environments.
    Keywords: organizational justice, organizational commitment, job satisfaction, quality of work life, state hospital
  • Amir Ashkan Nasiripour *, Mehrak Pourmotahari Pages 145-151
    Background
    Nowadays, quality of working life as a universal concept of human resource management and organizational development have been regarded and improving it, is key to successfully managing any organization. This study was conducted to survey Relationship between Quality of working life and Work-family conflict among Nurses of Hospitals in Tehran.
    Materials And Methods
    This study is descriptive –analytic that performed cross sectional. The study population was the nurses of the hospitals of the Tehran University of Medical sciences (N=215).The data was gathered using two questionnaires, Quality of working life components of Casio and questionnaire of work-family conflict prepared based on Carlson. Cronbach's alpha was used to assess the reliability of the questionnaire. Spearman correlation test was used for statistical analysis.
    Results
    There was no significant relationship between Education and work facilities (Quality of working life components) with the work-family conflict (p >0.05).but relationship between the democracy, participation in decision making, job design, workplace in organization with the work-family conflict was significant (p <0.05).finally, between Quality of working life and work-family conflict a significant relationship was observed (p <0.001).
    Conclusion
    Because the significant relationship was observed between the Quality of working life and work-family conflict among the nurses, It can be concluded that Work-family conflict be reduced with improve of Quality of working life.
    Keywords: Quality of working life, work, family conflict, nurses, Hospital