فهرست مطالب

Medical Education Development - Volume:8 Issue: 17, 2015

Journal of Medical Education Development
Volume:8 Issue: 17, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/01/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عباس ثابت مهارلویی، علی داودی، علیرضا هاشمی، عابدین افتخاری*، احسان رکنی صفحات 1-11
    زمینه و هدف
    دانشگاه ها به منظور ارتقای کمیت و کیفیت خدمات، افزایش رقابت، کارآیی و کاهش هزینه ها به وجود اساتید و مدرسان خلاق و نوآور نیازمندند. در این راستا پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل سازمانی و روانشناختی موثربر رفتار نوآورانه اعضای هیات علمی صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری متشکل از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیرازبه تعداد (480) نفر انجام شد. روش نمونه گیری به صورت طبقه ای تصادفی انجام پذیرفت حجم نمونه نیز با استفاده از فرمول کوکران تعیین گردید (212). ابزار گردآوری اطلاعات، تلفیقی از شش پرسشنامه بسته و استاندارد می باشد امتیازدهی پرسشنامه به صورت لیکرت 5گزینه ای بود. داده ها با بهره گیری از نرم افزا (lisrel8.5) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تمامی متغیر های موثر بر رفتار نوآورانه اعضای هیات علمی در قالب مدل مفهومی تحقیق مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت مدل مفهومی با شاخص هی نیکویی برازش مورد بررسی و تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    عوامل روانشناختی بیشترین تاثیر را بر رفتار نوآورانه و عوامل سازمانی، کمترین تاثیر را بر رفتار نوآورانه اعضای هیات علمی دارند.
    کلیدواژگان: رفتار نوآورانه، حمایت مدیر، ویژگی های شغل، اعضای هیات علمی، تحلیل مسیر
  • اعظم حیدرزاده، مجید کاظمی*، منصوره عزیزاده فروزی، یونس جهانی صفحات 12-20
    زمینه و هدف
    آگاهی و مهارت پرستاران در اجرای احیاء قلبی ریوی می تواند در افزایش میزان موفقیت، کاهش مرگ و میر و عوارض آن نقش موثری داشته باشد، این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دو روش شبیه سازی مبتنی بر کامپیوتر و مانکن بر دانش و رضایتمندی دانشجویان پرستاری از آموزش احیا قلبی ریوی انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، 64 دانشجوی پرستاری شرکت داشته و به طور تصادفی در دو گروه شبیه سازی با کامپیوتر و مانکن قرار گرفتند. اطلاعات توسط سه پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، دانش و رضایتمندی قبل و بعد از دو شیوه آموزش جمع آوری گردید و با استفاده نرم افزار SPSS نسخه 18، و آزمون های توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین(انحراف معیار) اختلاف دانش قبل و بعد از مداخله در گروه مانکن 7/72 (3/46±) و کامپیوتر 9/68 (2/93±) بوده است که از لحاظ آماری بین دو گروه اختلاف آماری معنی دار وجود داشته است(P=0/04)، علاوه بر این هر دو گروه از روش های به کار رفته رضایت داشته اند که از لحاظ آماری تفاوت معناداری بین دو گروه وجود داشت(P<0/0001) به طوری که میزان رضایتمندی در گروه مانکن بیشتر از کامپیوتر بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر مثبت شبیه سازی در افزایش دانش و رضایتمندی دانشجویان از احیا قلبی ریوی پیشنهاد می شود این روش به ویژه برای آموزش گروه های پزشکی به کار گرفته شود..
    کلیدواژگان: شبیه سازی، احیا قلبی ریوی، دانش، رضایتمندی، ایران
  • نازیلا خوش خطی، اصغر جعفری، علیرضا یزدی نژاد*، ندا خوش خطی صفحات 21-28
    زمینه و هدف
    افسردگی یک بیماری روانی شایع در دانشجویان است که دارای علائمی نظیر کاهش سطح خلق وخو، عدم وجود علایق ولذت ها در زندگی و افزایش احساس خستگی می باشد. علاوه براین افسردگی می تواند شامل
    زمینه و هدف
    افسردگی یک بیماری روانی شایع در دانشجویان است که دارای علائمی نظیر کاهش سطح خلق وخو، عدم وجود علایق ولذت ها در زندگی و افزایش احساس خستگی می باشد. علاوه براین افسردگی می تواند شامل علائم و اختلالات دیگر و در شرایط بدتر باعث بروز رفتارهای پرخطر نظیر اعتیاد به الکل وداروها وحتی خودکشی گردد. پژوهش حاضر با هدف مطالعه شیوع افسردگی دانشجویان بر حسب متغیرهای جمعیت شناختی بر روی دانشجویان انجام شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1392، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 83 دانشجوی رشته داروسازی در دانشگاه علوم پزشکی زنجان انتخاب شدند.داده های مربوط به شیوع افسردگی دانشجویان (تعیین شده بوسیله پرسشنامه بک) و اطلاعات جمعیت شناختی جمع آوری و بوسیله نرم افزار Spss18 تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که میزان شیوع کلی افسردگی در دانشجویان مورد مطالعه 9/4 درصد می باشد. نتایج همچنین نشان داد بین شیوع افسردگی دانشجویان بومی و غیربومی تفاوت معناداری وجود دارد(p<0.01). اما بین شیوع افسردگی در دانشجویان دختر و پسر تفاوت معناداری مشاهده نشد. همچنین بین معدل تحصیلی و میزان افسردگی رابطه معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش شواهدی را پیشنهاد می کند که دور از خانواده زندگی کردن می تواند در بروز شیوع افسردگی دانشجویان نقش داشته باشد. لذا به منظور کاهش بروز شیوع افسردگی در دانشجویان پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی ارتقاء سلامت روان و توانمندسازی روانی از یک سو و بومی گزینی از سوی دیگر مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: افسردگی، دانشجویان، داروسازی، زنجان
  • یدالله زارع زاده، مسعود رسول آبادی* صفحات 29-37
    زمینه و هدف
    عملکرد تحصیلی افراد متاثر از عوامل مختلفی است که یکی از این عوامل، عادات و مهارتهای مطالعه می باشد. هدف مطالعه حاضربررسی عادات مطالعه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال تحصیلی 921391بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی – مقطعی بر روی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان که در سال تحصیلی 92-91 به تحصیل اشتغال داشتند انجام شد.جامعه مورد مطالعه 324 نفر تعیین گردید اما در مجموع تعداد 245 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد مطالعه (PSSHI)Palsane & Sharma Study Habits Inventory گردآوری و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از آمار توصیفی برای ارائه فراوانی مطلق و نسبی متغیرها، میانگین و انحراف معیار برای متغیرهای کمی و از آزمون t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون وهمچنین از رگرسیون لجستیک جهت بررسی اثر عوامل مختلف بر روی عادات مطالعه استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره کل عادات مطالعه دانشجویان 11/1±45/8 از 90 بود.میانگین نمره در دانشجویان دختر 11/4±46/1 و در دانشجویان پسر 810/8±45/4 بود که از نظر آماری اختلاف معنی داری بین این دو مشاهده نشد(p=0/62،t=0/49). مقایسه حیطه های مختلف عادتهای مطالعه در دو «جنس»مختلف نشان داد که دانشجویان دختر در حیطه یادداشت برداری (t=2/46وp=0/015) و تندرستی (p=0/028،t=2/20)نسبت به دانشجویان پسر برتری داشتند. نتایج نشان داد که دانشجویانی که از کتاب و جزوه همزمان به عنوان منبع درسی استفاده می کنند در کلیه حیطه ها نسبت به دانشجویانی که فقط از کتاب یا جزوه استفاده می کنند از نظر عادتهای مطالعه وضعیت بهتری دارند و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود(p=0/001).
    نتیجه گیری
    بررسی نتایج مطالعه حاضر نشان داد که وضعیت مهارتها و عادات مطالعه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان در حد متوسط است که مشابه دانشجویان سایر دانشگاه های علوم پزشکی کشور است.ارایه یک واحد درسی تحت عنوان «مهارتها وعادات مطالعه» در برنامه درسی دانشجویان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: عادتهای مطالعه، مهارتهای مطالعه، PSSHI، دانشجویان علوم پزشکی
  • یحیی صفری*، نسرین یوسف پور، روشن امیری، سمانه قاسمی صفحات 38-46
    زمینه و هدف
    این مطالعه، باهدف بررسی رابطه ی بین انواع سبک های تفکر وعملکرد تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه انجام گرفت.
    روش بررسی
    توصیفی از نوع همبستگی بود.جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه بودکه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای مناسب وهم چنین با بهره گیری از.جدول مورگان 400نفرازکل جامعه به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد سبک های تفکر استرنبرگ و واگنر استفاده گردید. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون، tمستقل، رگرسیون جهت پیش بینی متغیر ملاک مورد تحلیل قرارگرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادکه بین سبک تفکر درونی با عملکردتحصیلی دانشجویان رابطه مثبت ومعناداروجود داشت (r=0. 15،p=0.03) بین سبک تفکر بیرونی با عملکردتحصیلی دانشجویان رابطه مثبت ومعناداروجود داشت (r=0. 13،p=0.04) بین سبک تفکر محافظه کار باعملکردتحصیلی دانشجویان رابطه مثبت ومعناداروجود داشت (r=0. 21،p=0.003) بین سبک تفکر آزاد اندیش باعملکردتحصیلی دانشجویان رابطه مثبت ومعناداروجودداشت (r=0. 19،p=0.004) میزان عملکرد تحصیلی دانشجویان زن ومرد متفاوت بود. میانگین نمرات مردان (17.65)با انحراف معیار20.20از میانگین نمرات زنان (15.03)با انحراف معیار2.88،به شکل معنی دارآماری بیشتر بود (p=0.001) بین عملکردتحصیلی با رشته تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه رابطه ای وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود ارتباط مثبت معنی دار بین سبک های تفکر و عملکرد تحصیلی دانشجویان، آموزش مهارت های تفکر به منظور ارتقاء آگاهی های دانشجویان در مورد سبک های تفکر ترجیحی خود و در نتیجه بهبود عملکرد تحصیلی دانشجویان، پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سبک های تفکر، عملکردتحصیلی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
  • منصور غفوری فرد*، هادی حسنخانی صفحات 47-57
    زمینه و هدف
    حیطه جدید مراقبت های بهداشتی، عرصه همکاری گروه پزشکی، بیمارستانها، مراکز پزشکی و کارشناسان بیمه ها در یک محیط مجازی است که در آن محیط به تبادل اطلاعات می پردازند. این پیشرفت های تکنیکی و اقتصادی- اجتماعی فرصتی را فراهم کرده است که تعداد زیادی از بیماران به سیستم های اطلاعاتی مبتنی بر اینترنت دسترسی داشته باشند. این مطالعه با هدف بررسی ابعاد مختلف بیمارستان مجازی انجام شده است.
    روش بررسی
    این مقاله نوعی مطالعه ی مروری- نقلی (Narrative review) است، که از طریق جستجوی کلمات کلیدی شامل بیمارستان مجازی، درمان و آموزش در پایگاه ها و بانک های اطلاعاتی PubMed، ISI Web of Science، Scopus، EMBASE، Medline، Elsevier و کتابخانه ی ملی دیجیتال پزشکی ایران انجام شد. در جستجوی اولیه 84 مقاله مرتبط یافت شد که پس از بررسی تک به تک مقالات و بر اساس اهداف مطالعه در مجموع 35 مقاله مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    بیمارستان های مجازی فرصتی را فراهم می کند تا کادر درمانی و بیماران بتوانند در یک محیط مجازی با یکدیگر ارتباط داشته باشند. بیمارستان های مجازی کابردهای مختلفی از قبیل آموزش دانشجویان گروه علوم پزشکی، رفع نیاز های مددجویان و بیماران، تخت های مجازی، استفاده کارکنان خدمات بهداشتی درمانی جهت ارائه خدمات، بیمارستان به عنوان کتابخانه مجازی داشته باشد.
    نتیجه گیری
    استفاده از بیمارستان های مجازی در آینده نزدیک یکی از نیاز های اصلی جوامع بشری خواهد بود و مسئولین باید زیر ساخت های لازم در خصوص ارائه این خدمات را از طریق کامپیوتر های شخصی و موبایل و سایر وسایل ارتباطی فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: بیمارستان مجازی، آموزش پزشکی، درمان
  • فرح مادرشاهیان*، محسن حسن آبادی، سهیلا خزاعی صفحات 58-69
    زمینه و هدف
    تدریس سنتی روش تحقیق با یادگیری و رضایت کم همراه است اما تدریس موثر موجب افزایش توانایی های شغلی و نگرش مثبت نسبت به علم می گردد. در این بررسی تاثیر تدریس روش تحقیق بر مبنای«مراقبت مبتنی بر شواهد»، کاربردها و طراحی پژوهش بر شناخت، نگرش و رضایت از تدریس مطالعه شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی دانشجویان ترم 5 رشته پرستاری دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، سال1391به روش سرشماری انتخاب و جهت آموزش روش تحقیق از کتب مرجع، تصادفی به2گروه39نفری تجربی و کنترل تخصیص یافتند. مداخله شامل ارتقاء مهارتهای ارائه«مراقبت مبتنی بر شواهد»، آموزش کاربردهای اصول تحقیق در دروس مختلف و مراقبت ها و طراحی گروهی 11پژوهش بود. تدریس گروه کنترل به روش بحث گروهی بود. دو پرسشنامه محقق ساخته در آغاز و پایان مطالعه استفاده شد. پیامدهای مداخله، نمرات شناخت تحقیق، نگرش نسبت به فواید، ضرورت و بکارگیری اصول تحقیق و رضایت از تدریس بود که بترتیب توسط20سوال چهار گزینه، 12و21گویه دارای مقیاس لیکرت(نمره5-1)سنجش شد اطلاعات با آزمونهای کای دو، تی مستقل و زوج در نرم افزارSPSS نسخه16تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    پس از مداخله نمره کل شناخت گروه تجربی از تحقیق(6.05±8.59)بالاتر از گروه کنترل(2.74±5.51)بود(P<0.041). نمره نگرش گروه تجربی نسبت به تحقیق پس از مداخله در مقایسه با گروه کنترل (P<0.028)و قبل مداخله بالاتر بود (P<0.015). نمره کل رضایت گروه تجربی(78.61±8.67)از تدریس بیشتر از گروه کنترل(71.23±9.24)بود(P<0.001).
    نتیجه گیری
    تدریس روش تحقیق توام با حمایت مداوم دانشجویان، مبتنی بر مراقبت مبتنی بر شواهد، کاربردها و طراحی گروهی تحقیق می تواند با ایجاد ارتباط بین اصول، طراحی،اجراء و کاربردهای تحقیق موجب افزایش شناخت، بهبود نگرش و رضایت از تدریس شود.
    کلیدواژگان: عملکرد مبتنی بر شواهد، رضایت، تحقیق، یادگیری
  • سجاد رحیمی*، زهرا مقدم، محمدحسین باقیانی مقدم، عاطفه زاهدی، سپیده مهدوی صفحات 70-83
    مقدمه
    قبولی بدون وقفه یا با وقفه دانشجو از مقطع کارشناسی به مقطع کارشناسی ارشد تحت تاثیر عوامل متعددی می باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر قبولی باوقفه و بدون وقفه دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی یزد در آزمون کارشناسی ارشد انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که به روش مقطعی طی سال1392 بر روی کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام شد.دانشجویانی که با استفاده از سهمیه استعداد درخشان وارد دوره کارشناسی ارشد شده بودند از مطالعه خارج شدند. داده ها، با استفاده از نرم افزار آماری 19SPSS بوسیله آزمونهای آماری کای دو، تی مستقل و آنالیز واریانس در سطح معنی داری 0/05=α مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    49 نفر(35/8%)از دانشجویان بدون وقفه و 88 نفر(64/2%) از آنها با وقفه وارد دوره کارشناسی ارشد شده بودند. اختلاف معناداری بین طول دوره مطالعه، میانگین مدت زمان مطالعه در طی 24 ساعت شبانه روز و میانگین معدل دوره کارشناسی در بین دو گروه وجود داشت.بین قبولی با وقفه و بدون وقفه دانشجویان در آزمون کارشناسی ارشد با وضعیت تاهل دانشجویان، دانشگاه مقطع کارشناسی، سطح تحصیلات پدر، وضعیت اشتغال پدر و مادر، استفاده از جزوات کلاسی و اساتید، استفاده از کتب تستی و کمک درسی به همراه آزمون های آزمایشی، تلاش، اراده و برنامه ریزی صحیح فرد و انگیزه دانشجویان برای ورود به دوره کارشناسی ارشد تفاوت معناداری وجود داشت. (0/05>P).
    نتیجه گیری
    پیشینه تحصیلی قوی، تلاش و برنامه ریزی صحیح، انگیزه بالا برای ادامه تحصیل و استفاده از کتابهای تستی و کمک درسی به همراه آزمون های آزمایشی و جزوات کلاسی اساتید منجر به افزایش شانس قبولی بدون وقفه دانشجویان در آزمون کارشناسی ارشد خواهد شد.
    کلیدواژگان: دانشجو، آزمون، کارشناسی ارشد، یزد
  • علیرضا میرزایی، فاطمه پالیزبان، مصیب مظفری، علی اشرف عیوضی*، ایرج پاکزاد، ستار کیخاونی، وحید لهرابیان صفحات 84-92
    مقدمه
    باتوجه به نیاز آموزش مهارت های کاربردی زندگی، در برنامه های آموزشی رشته های علوم پزشکی و خلاء این آموزش ها در برنامه های درسی، با تصویب شورای آموزشی دانشگاه، یک واحد درسی تحت عنوان مهارت های کاربردی زندگی به سرفصل دروس اختیاری، اضافه و به صورت آزمایشی برای دانشجویان رشته های فوریت پزشکی و مامایی اجرا شد. این تحقیق با هدف ارزیابی شش مولفه ی ضرورت، سودمندی ادراکی، سودمندی احتمالی، تناسب محتوا، سازماندهی محتوا، و الزامات اجرایی درس مهارت های کاربردی زندگی در دانشگاه علوم پزشکی ایلام انجام گردید.
    روش ها
    در مطالعه ای مداخله ای و نیمه تجربی، 69 نفر از دانشجویان مامایی و فوریت های پزشکی ازطریق سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ی محقق ساخته با 28 سوال بود در تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی(آزمون T گروه های مستقل) برای مقایسه دیدگاه دانشجویان برحسب روش تدریس (سخنرانی/کارگاهی) و مقطع تحصیلی، استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین نمرات مولفه های مورد ارزیابی، از 5 نمره ممکن، به شرح ذیل بود: ضرورت درس 1/19±3/6، تناسب محتوا 1/151±3/43، سازماندهی محتوا 1/23±3/07، سودمندی ادراکی درس 1/1±3/35، سودمندی احتمالی درس 1/14±3/37 و الزامات اجرایی 1/44±3/26، براین اساس بیشترین مقبولیت مربوط به ضرورت ارائه درس و کمترین مقبولیت مربوط به نحوه سازماندهی محتوا بوده است. علاوه براین یافته ها نشان داد روش کارگاهی(56/5 درصد)به عنوان روش تدریس ترجیحی دانشجویان، نیمسال اول یا دوم سال اول تحصیل(75درصد) بهترین زمان ارائه درس، و استفاده از فعالیت های طول ترم(46/4 درصد) نیز بهترین روش ارزشیابی از نظر شرکت کنندگان بود.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد کیفیت پنج مولفه از شش مولفه مورد بررسی، با میانگین امتیاز بالاتر از 3/25 مورد قبول دانشجویان و از مطلوبیت نسبی برخوردار بوده است اما نحوه سازماندهی محتوا، از نظر طراحی فعالیت های یادگیری و ارائه مطالب از ساده به دشوار، که پایین ترین میانگین امتیاز را به خود اختصاص داده، در حد متوسط بوده و با آنچه که دانشجویان از سازماندهی محتوا، انتظار داشته اند مطابقت نداشته است که با توجه به تجربه یک ساله ارائه درس، این نقیصه دور از ذهن نبود و تلاش خواهد شد در گام های بعدی نقایص مرتفع گردد.
    کلیدواژگان: مهارت های کاربردی زندگی، ارزیابی برنامه درسی، دانشجویان علوم پزشکی
  • محمد علی حسینی*، نادیا منتظر صومعه سرایی، شهرام یزدانی، محمدرضا نخستین صفحات 93-101
    مقدمه
    یادگیری سازمانی و سازمان یادگیرنده، امروزه بعنوان یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در موفقیت سازمانی محسوب می شود. این پژوهش با هدف تعیین قابلیت یادگیری سازمانی، موانع و تسهیل کننده های آن در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در سال 92-1391 انجام شده است.
    روش مطالعه
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی120 نفر از کارکنان و مدیران دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی به روش تمام شماری انتخاب شده اند. ابزار مطالعه پرسشنامه قابلیت یادگیری سازمانی بوده که روایی صوری و محتوایی پرسشنامه با روش لاوشه و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (86%) مورد تایید قرار گرفتند.
    یافته ها
    وضعیت یادگیری سازمانی در این دانشگاه بالاتر از سطح متوسط بدست آمد. (120/1125). همچنین مهمترین موانع با میانگین 3/95 مربوط به«عادت و تمایل به انجام کارها به روش های قدیمی وکمبود حمایت مدیران ارشد» و مهمترین عامل تسهیل کننده با میانگین 4/24 مربوط به«ضروری دانستن بکارگیری آموخته ها در عمل»بوده است. نتایج تفاوت معناداری بین متغیر های جنس، سن، سطح تحصیلات، پست سازمانی، سابقه کاری و نوع استخدام با قابلیت یادگیری سازمانی نشان نداد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج بیانگر بالاتر از سطح متوسط بودن قابلیت یادگیری در آن بود. لیکن تا رسیدن به سطح مطلوب نیاز به تلاش بیشتری می باشد. توصیه می شود به منظور ارتقاء بهره وری سازمانی، تدابیر لازم جهت حذف یا کاهش موانع و همچنین تقویت تسهیل کننده های یادگیری سازمانی در دانشگاه اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: یادگیری، سازمان ها و دانشگاه
  • رضا ناصری جهرمی*، رحمت الله مرزوقی، اطهر راسخ جهرمی صفحات 102-112
    زمینه و هدف
    دانشگاه ها نباید تنها به آموزش دانش و موضوعات درسی محدود شوند بلکه باید به دانشجویان مهارت های لازم برای سازگاری با تغییرات را اعطا نمایند. هدف از پژوهش حاضر، تعیین نقش واسطه گری راهبردهای یادگیری خودتنظیم در رابطه بین باورهای انگیزشی و ارزش های تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جهرم بود.
    روش بررسی
    روش انجام پژوهش از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشجویان مقطع دکترای حرفه ای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جهرم در سال تحصیلی 92- 93 می باشند که شامل 338 نفر می گردند. به روش نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از فرمول کوکران تعداد 200 نفر از دانشجویان به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. ابزار پژوهش شامل دو پرسشنامه راهبردهای انگیزش برای یادگیری و پرسشنامه ارزش های تحصیلی بود که پس از محاسبه روایی و پایایی، بین افراد نمونه توزیع گردید. با استفاده از روش های آمار استنباطی داده ها تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که باورهای انگیزشی دانشجویان، ارزش های تحصیلی و راهبردهای یادگیری خود تنظیم آنان را پیش بینی می کند. همچنین مشخص گردید که یادگیری خودتنظیم با کنترل باورهای ارزشی، ارزش های تحصیلی دانشجویان را پیش بینی می کند و یادگیری خودتنظیم نقش واسطه ای در ارتباط بین باورهای ارزشی و ارزش های تحصیلی دانشجویان دارد.
    نتیجه گیری
    با رشد شکلی از یادگیری که در آن یادگیرندگان مسئولیت اصلی برنامه ریزی، اجرا و ارزشیابی تجارب یادگیری خویش را بر عهده خواهند داشت، به یادگیرنده درون راهبری شونده تبدیل خواهند شد که در نهایت می توان ارزش های آنان را برای کسب نمرات بالا و انجام تکالیف چالش انگیز و جدید در دوره تحصیلی تقویت نمود.
    کلیدواژگان: باورهای انگیزشی، یادگیری خودتنظیم، ارزش های تحصیلی
  • نیکو یمانی، رضا جفایی دلویی، حسین کریمی مونقی*، علیرضا ایرج پور، لیدا جراحی صفحات 113-121
    مقدمه
    در الگوهای نوین آموزشی آمادگی فراگیران آن چنان مهم است که به اهمیت آن برای مشارکت فعال و خود انگیزشی فراگیران تاکید شده است؛ چرا که در یادگیری نقش بسزایی ایفا می کند. آموزش بین حرفه ای، یکی از الگوهای نوین آموزشی است که با افزایش همکاری ها، کیفیت ارائه خدمات و مراقبت از بیمار را بهبود بخشند. لذا هدف از این مطالعه بررسی آمادگی دانشجویان پزشکی عمومی و کارشناسی رادیولوژی و پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد و نیز تعیین ارتباط آن با متغیرهای زمینه ای است.
    روش پژوهش: در مطالعه توصیفی مقطعی حاضر جامعه پژوهش شامل دانشجویان رشته های کارشناسی رادیولوژی، پرستاری و پزشکی که دوره کارآموزی و کارورزی را میگذرانند می باشد. زمان انجام پژوهش سال 91-92 است. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از ابزار آمادگی برای یادگیری بین حرفه ای استفاده شد.
    یافته ها
    تعداد 330 نفر به پرسشنامه ها پاسخ دادند و داده های 305 پرسشنامه تحلیل شد. میانگین امتیاز آمادگی دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای یادگیری بین حرفه ای 72/19 میانگین امتیاز دانشجویان رادیولوژی 72/84 و میانگین دانشجویان پزشکی 68/45 بدست آمد. همچنین انحراف معیار نمرات دانشجویان به ترتیب 9/36، 7/86 و 9/85 بدست آمد. رابطهء بین نمرات آمادگی دانشجویان برای یادگیری بین حرفه ای و متغیر جنسیت و رشته تحصیلی معنادار نبود. بین آمادگی دانشجویان رادیولوژی و پزشکی و متغیر سن رابطه معنی داری وجود نداشت، اما در دانشجویان پرستاری این رابطه معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که دانشجویان در هر سه گروه از میزان آمادگیی بالاتر از حد متوسط که همان میانگین نمرات کل در پرسشنامه است برخوردارند. با توجه به اینکه در این مطالعه امادگی دانشجویان در حد بالاتر از متوسط که سطح مطلوبی است، قرار داشت و از طرفی ارتباطی بین آمادگی دانشجویان و متغیرهای زمینه ای وجود نداشت، این امکان را به برنامه ریزان و مدیران آموزشی میدهد تا بتوانند با محدودیتهای کمتر و در نظر گرفتن سایر عوامل در جهت توسعه آموزش بین حرفه ای گام بردارند.
    کلیدواژگان: آموزش بین حرفه ای، آمادگی، دانشجویان
|
  • Abbas Sabet, Ali Davodi, Alireza Hashemi, Abedin Eftekhari*, Ehsan Rokni Pages 1-11
    Aims
    For promoting the quality and quantity of services، increasing competition، efficiency and reducing the costs، universities need creative and innovative professors and teachers. Therefore، the present study was conducted to determine the psychological and organizational factors affecting of faculty members for innovative behavior occurred.
    Methods
    The present study was aimed at applications، and data gathered from the perspective of cross correlation. The population is composed of faculty members of Shiraz University of Medical Sciences (480 participants). Stratified random sampling was done as the sample size was determined using Cochran formula (212). Data collection is a compilation of six standardized questionnaire package. Questionnaire rating was in the form of five-point Likert scale. The data were analyzed using) lisrel، 8. 5 (software.
    Results
    All variables affecting the innovative behavior of faculty members in the form of conceptual model were evaluated and finally conceptual model goodness of fit index was reviewed and approved.
    Conclusion
    Psychological factors have the most influence on innovative behavior and organizational factors have the least impact on the innovative behavior on faculty members.
    Keywords: Innovative behavior, Management support, job characteristics, faculty members, Path analysis
  • Aazam Heidarzadeh, Majid Kazemi *, Mansoorehi Forouzi, Yones Jahani Pages 12-20
    Background And Aim
    Nurse's adequate knowledge and skills in performing cardiopulmonary resuscitation (CPR) is effective in increasing success rate and reducing mortality rate fallowing CPR. This study conducted to compare the effect of two methods of cardiopulmonary resuscitation education including computer-based stimulation and mannequin stimulation on nursing student's knowledge and satisfaction.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 64 nursing students randomly assigned in two groups including computer based stimulation and mannequin stimulation. Student's demographic characteristics, knowledge about CPR and satisfaction with CPR education methods measured before and after performing intervention. Data analyzed by SPSS18software and using descriptive and analytics statistics tests.
    Results
    Findings revealed that knowledge means score difference between pre and post intervention in mannequin stimulation group was 7.72±3.46 and in computer based stimulation was 9.68±2.93. The difference between two groups was statistically significant. Both groups were satisfied from employed methods. Satisfaction rate was more in mannequin stimulation group compared to computer based stimulation group and this difference was statistically significant.
    Conclusion
    Given the positive impact of simulated in improving knowledge and satisfaction of students from CPR education, it is recommended that this method utilized especially for education of medical groups.
    Keywords: Cardiopulmonary resuscitation, stimulation, knowledge, satisfaction, Iran
  • Nazila Khoshkhati, Asghar Jafari, Alireza Yazdinezhad *, Neda Khoshkhati Pages 21-28
    Background And Objective
    Depression is a prevalent disease in students that has symptoms such as depressed mood, loss of interest and enjoyment, and increased fatigability. It also can complicate other medical conditions, and can even be serious enough to increases the chance of risky behaviors such as drug or alcohol addiction or lead to suicide. Present research aimed to study the prevalence of students depression based on demographic parameters.
    Materials And Methods
    This descriptive cross-sectional study, using access sampling were selected 83 pharmacy students in Zanjan University of Medical Sciences during the year 2014. Data were collected using Beck depression questionnaire as well as the relevant demographic and analyzed by SPSS-18.
    Results
    the research results indicated that the prevalence of depression was 9.4%. Also results showed that there is significant difference in the prevalence of depression between native and non- native students (p<0.01). But didn’t observe significant difference in the prevalence of depression based on sex. In additive, there wasn’t significant relationship between education mean and depression.
    Conclusions
    The results provide some evidence that living distance from family can affect the prevalence of depression in students. Therefore, in order to decrease the prevalence of students depression, it may be useful to consider regular psycho-training courses and native selection for student
    Keywords: Depression, Pharmacy Students, Zanjan
  • Yadolah Zarezadeh, Masoud Rasolabadi * Pages 29-37
    Background And Aim
    Academic performance is affected by many factors, one of these factors is study habits and study skills. The present study was conducted to determine student`s study habits and skills in Kurdistan University of Medical Sciences in the academic year 2013-2014.
    Materials And Methods
    This descriptive - cross sectional study was done on students of Kurdistan University of Medical Sciences students who were enrolled in the academic year 2013-14. The study population of 324 subjects was determined, but total of 245 questionnaires were analyzed. Data was collected using a standardized questionnaire Palsane & Sharma Study Habits Inventory (PSSHI) and analyzed using SPSS statistical software. Descriptive statistics was used and to present absolute and relative frequency of variables. For quantitative variables, mean and standard deviation was used. Independent t-test, Pearson correlation coefficient, as well as logistic regression analysis was used to investigate the effect of different factors on study habits.
    Results
    The mean of total score of student's study habits was 45.8 ± 11.1. Average score for girls was 46.1 ± 11.4 and for boys was 45.4 ± 10.8 that there was no statistically significant difference between the two (p=0.62, t=0.49). Comparing the different fields of study habits in both "gender", results indicated that in note-taking field (t = 2.46 and p = 0.015) and health (p = 0.028, t = 2.20) girls had superiority than boys. Results showed that compared to students who used just books or class pamphlets students who used books and class pamphlets at the same time in terms of study habits were in better situation and this difference was statistically significant (p = 0/001).
    Conclusion
    The results of this study showed that the study habit of students of Kurdistan University of Medical Sciences is at the average level which is similar to other Medical Science Universities of country. Presenting a course entitled "Study Skills and Habits" in curriculum of students is recommended.
    Keywords: study habits, study skills, PSSHI, Medical students
  • Yahya Safari *, Nasrin Yosefpoor, Raoshan Amiri Pages 38-46
    Background And Objective
    distribution of thinking styles among learners and their relationship with students’ academic performance are of paramount importance. The present research was conducted to evaluate the components of thinking styles and their association with the academic performance of students at Kermanshah University of Medical sciences.
    Methods
    in this correlational study, a total of 400 students were selected as the study sample through stratified random sampling using Morgan table. The instrument for data collection included Sternberg and Wagner Thinking Styles Questionnaire, and the criterion for the students’ academic performance was their mean score. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and independent t-test.
    Results
    the findings indicated a positively significant correlation between internal thinking style and academic performance (p=0.03, r=0.15), external thinking style and academic performance (p=0.04, r=0.13), conservative thinking style and academic performance (p=0.003, r=0.21), and liberal thinking style and academic performance of the students (p=0.004, r=0.19). Moreover, the mean score of males (17.65±20.20) was significantly higher than that of the females (15.03±2.88) (p=0.001).
    Conclusion
    given the positively significant relationship between the studied variables, thinking skills are recommended to be taught in order to provide better insights into students’ preferred thinking styles and to promote their academic performance, as a result. Keywords: thinking styles, academic performance, medical students
    Keywords: thinking styl, academic performance, Kermanshah University
  • Mansoor Ghafouri Fard *, Hadi Hasankhani Hadi Pages 47-57
    Background And Objective
    New areas in the field of health care are the cooperation between health professionals, hospitals, medical centers, and insurance experts in a virtual environment in which to exchange information. The technical and socioeconomically progression provided an opportunity that many patients have access to Internet-based information systems. This study was carried out to investigate the diverse dimensions of virtual hospital.
    Materials And Methods
    In this Narrative review, we searched the database such as PubMed, ISI Web of Science, Scopus, EMBASE, Medline, Elsevier and INLM by using these keywords “Virtual Hospital, treatment and medical education”. We found 84 articles in primary search and then it was decreased to 35 articles according to the aim of the study.
    Results
    Virtual Hospital provides the opportunity to enable medical staff and patients can communicate with each other in a virtual environment. Virtual hospital has various applications such as education of medical students; meet the client and patient's needs, the virtual wards, use of health care workers to provide services, the hospital as a virtual library.
    Conclusion
    Using virtual hospital will be one of the main requirements of human’s societies at near future. The authorities of our country should provide the structures necessary to provide services through personal computers and mobile phones and other communication media
    Keywords: Virtual hospitals, medical education, treatment
  • Farah Madarshahian *, Mohsen Hassanabadi, Soheila Khazaei Pages 58-69
    Background And Objective
    Traditional teaching of research methodology is associated with low learning and satisfaction but effective teaching increase professional abilities and positive attitude toward science. In this study the effect of research methodology teaching based on evidence based care, applications and research designing, on knowledge, attitude and teaching satisfaction was studied.
    Materials And Methods
    In this quasi experimental study fifth semester nursing students at Birjand University of medical sciences were selected through census method in 2012 and for research methodology teaching from text books, at random were divided into two groups of 39 experimental and control students. Intervention included promoting skills to providing “evidence based care”, education of research methodology applications in different courses and cares and group designing of 11 research plans. In the control group, teaching was conducted using group discussion. Two researcher-developed questionnaires at the beginning and end of the study were used. Intervention outcomes included; scores of research knowledge, attitude toward benefits, necessity and research methodology applications and teaching satisfaction that were measured by 20 multiple choice questions, 12 and 21 likert scale items (score1-5) respectively. Data were analyzed by Chi-square, independent and paired t-tests, using SPSS 16 software.
    Results
    After intervention, the total research knowledge score of the experimental group (6.05±8.59) was higher than control (2.74±5.51) group (P<0.041). The attitude score of experimental group toward research after intervention to compare control group (P<0.028) and to with before intervention was higher (P<0.015). The teaching satisfaction score of experimental group (78.61±8.67) was higher than the control (71.23±9.24) group (P<0.001).
    Conclusion
    Research methodology teaching combined with ongoing support for students, based on evidence based care, applications and group designing of research, can establish a relationship between the principles, designing, implementation and applications of research, increase knowledge and facilitate attitude and satisfaction.
    Keywords: Evidence, Based Practice, satisfaction, Research, learning
  • Moghaddam Z., Rahimi Pordanjani S.*, Zahedi A., Mahdavi S., Baghiani Moghaddam H Pages 70-83
    Introduction
    Pass without interruption or delay from undergraduate to graduate students is influenced by several factors. The aim of this study was to determine the effect of factors influencing on the acceptance of master student of Yazd University of Medical Sciences (2013-2014).
    Materials And Methods
    This study was a descriptive-analytic (cross sectional) that was done on all students enrolled in the Master of Medical Sciences in Yazd medical University on 2013. were excluded students which using of talent bright quota enter period of graduate school.Data was analyzed by using statistical software SPSS 19 and using chi-square, t-test and ANOVA at a significance level of α=0.05.
    Results
    The acceptance of 49 (35.8%)of students in graduate was without interruption and 88 (64.2%)of them was interruption. There was significant difference between during the study period, the average duration of study over 24 hours a day, the average undergraduate GPA between the two groups. There was significant difference between acceptance of interruptions and uninterrupted students with the marital status of students, undergraduate school, parent education level, employment status of parents, using the lecture notes and notes of masters, the test books and tuition and test pilot, effort, determination and proper planning and motivation of students for entry into graduate(p=0.05).
    Conclusions
    A good and strong educational background, effort and proper planning, high motivation to study and use of test books and tuition with experimental tests and Teacher's lecture notes, Lead to an increased chance of passing students in MA test without interruption.
    Keywords: Student, Test, MA, Yazd
  • Alireza Mirzaei, Fatima Palizban, Mseieb Mozafari, Aliashraf Eivazi *, Iraj Pakzad, Satar Keikhavani Pages 84-92
    Background and
    Purpose
    Life skills are of necessary skills enables health sciences students to deal effectively with the demands and challenges of everyday and future working life. However their formal curriculum lacks this important course. To overcome this defect, an optional course namely “applied life skills” was added to the curriculum by approval of educational council of the university. The current study is going to evaluate some curricular parameters including course necessity, course conceived efficacy, course probable efficacy, content appropriateness, content organization, course administration requirements the same at Ilam UMS, Iran.
    Methodology
    In a semi-experimental study, a sample of 69 midwifery and medical emergency students through census sampling were studied. Data collection was done by researchers made questionnaire containing 28 questions. Data analysis was performed by using descriptive and analytical procedures including Student’s T Test, to compare results of teaching methods (lecture/ workshop) and also student's educational degree.
    Results
    The mean of parameters scores assessed (out of 5) were: course necessity 3.6 ±1.19, content appropriateness3.43 ±1.15, content organization3.07 ±1.23, course efficacy understood 3.35 ±1.1, probable course efficacy 3.37 ±1.14, and course administration requirements 3.26 ±1.44 which shows the most and the least acceptability of course necessity and content organization, respectively. Further, workshop method of presentation (56.5%), first or second semester (75%) to provide the course, and formative evaluation gained more scores, compared to others. Discussion &
    Conclusion
    Out of six parameters assessed, five gained at least 3.25(65%) which shows a good acceptability.However, content organization and learning activity planning, simple to hard, got the least score and did not meet student's expectations on the subject, which was predictable due to one year experience of the course that should be overcome in future.
    Keywords: Applied life skills, curriculum evaluation, health sciences students
  • Mohammad Ali Hosseini *, Nadia Montazer Someesaraee, Shahram Yazdani, Mohammad Reza Nakhostin Pages 93-101
    Background
    Organizational learning and learning organizations are regarded as one of the most influential factor in the organization's success. This study aimes to determine the Organizational Learning Capability and the Barriers and Facilitators of its in University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences in1391 - 1392.
    Method
    In this descriptive – sectional study, 120 persons of managers and staff of University were chosen by whole-numberi method. The re-search instrument was organizational learning capability questionnaire. Content validity and face validity of the research instrument were con-firmed with Lawshe's method, and its reliability has been estimated through Cronbach alpha's coefficient (%86).
    Results
    The organizational learning status is above average (120/1125). Moreover, the most important Barriers with the average of 3/95 is related to "the tendency to doing everything through the traditional methods and lack of support from the senior managers", and the most important facilitator with the average of 4/24 is "Necessity of applying learned knowledge in practice". The results showed no significant differ-ence between sex, age, educational level, organizational status, job back-grond, and the type of employment with the organizational learning. Discussion and
    Conclusion
    The result showed that the learning capa-bility was above the average level in that University, however there is a severe need for more efforts to achieve the desired level, and it is advised to consider the necessary measures in order to eliminate or decrease the barriers and also to strengthen the facilitators of organizational learning in that University.
    Keywords: Organizations, University, Learning
  • Reza Naseri Jahromi *, Rahmat Allah Marzooghi, Athar Rasekh Jahromi Pages 102-112
    Background of
    Objectives
    Universities should not only be limited to teaching knowledge and courses but must give students the necessary skills for adapting to changes. The main purpose of this study was the mediator role determination of self- regulated learning strategies in relationship of motivational believes and academic values in Jahrom University of medical sciences general pharmacy students.
    Material And Methods
    The research method is cross correlation. The population was all of Jahrom University of medical sciences general pharmacy students at 2012- 2013 academic year (338 students). Using random sampling method and Cocran formula 200 students were selected. Research instrument was two questioners; motivational learning strategies and academic values questioner that distributed after validity and reliability calculation. Data analyzed by inferential statistical methods.
    Results
    The results showed that students’ motivational believes predict academic values and self- regulated learning strategies. Also determined that self- regulated learning with motivational believes control predict students’ academic values and self- regulated learning has mediator role in relationship of motivational believes and students’ academic values.
    Conclusion
    Growing learning form which learners assume primary responsibility for learning experience planning, implementation and evaluation will become the self-regulation learners that finally can be stringed their values for earn high grades and do challenges and new home works.
    Keywords: Self, Regulated Learning, Motivational Believes, Academic Values
  • Yamani N., Jafaei Delouie R., Karimi Moonaghi H.*, Iraj Pour Ar, Jarahi L Pages 113-121
    Introduction
    In modern models of learning, learner’s readiness is so important that its importance has been emphasized for active participation and self-motivation of learners. Because it plays an important role in learning. Interprofessional education is one of the new models with enhanced cooperation, quality of services and improves patient care. This study aimed to assess readiness of medical, nursing and radiology students of Mashhad University of Medical Sciences for interprofessional learning as well as examine its correlation with some demographic variables.
    Methods
    this was a cross-sectional descriptive study in 2013-2014.Samples were recruited through convenience sampling method from of medical, nursing and radiology students of Mashhad University of Medical Sciences. Data were gathered through the Readiness for Inter Professional Learning Scale (RIPLS).
    Results
    330 students filled the questionnaires among which 305 questionnaires were subjected to analysis. They were recruited from nursing, radiology and medicine. The mean score for nursing discipline was 72/19, for radiology was 72/84 and for medicine was 68/45. Also the standard deviation of students’ scores, respectively, was 36/9, 86/7 and 85/9. There were no significant correlation between readiness for interprofessional readiness and contextual variables consisted of gender and discipline. There is a significant correlation between interprofessional readiness of students in mediine and radiology and variable consisted of age, but this wasn’t in nursing students.
    Conclusion
    Regarding the acceptable (higher than mean score) students’ readiness, and Insignificant relationship between the students’ readiness and contextual variables, Educational planners and managers have an opportunity to take steps to the development of interprofessional education with Fewer restrictions and by considering the other factors.
    Keywords: interprofessional education, readiness, students