فهرست مطالب

آیین حکمت - پیاپی 19 (بهار 1393)

فصلنامه آیین حکمت
پیاپی 19 (بهار 1393)

  • 224 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/02/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن اکبری صفحه 7
    نفس انسان مهم ترین بخش وجود بشری است که در طول تاریخ همواره مورد بحث و گفتگو بوده است. مادی انگاران نفس انسانی به انگیزه های مختلف سعی دارند یا وجود نفس را انکار نمایند یا آن را مادی و خارج از عالم مجردات بشمارند. علامه طباطبایی(ره) با استدلال های مزجی، هم وجود نفس و هم تجرد آن را به اثبات می رساند. ایشان نفس را موجودی مجرد می داند که موطنی غیر از عالم طبیعت دارد. نفس مجرد در نگاه ایشان با ابزار مادی قابل درک نیست و با تجربه آزمایشگاهی نمی توان به بررسی آن پرداخت. خودآگاهی، شهود باطنی و درک بساطت نفس از جمله دلایلی است که علامه برای اثبات وجود نفس و مادی نبودن نفس به آنها استناد می کند. این مقاله سعی دارد دلایل عقلی و نقلی علامه طباطبایی را در اثبات تجرد نفس بیان نماید و تا حدی نیز به شرح و دسته بندی آنها بپردازد.
    کلیدواژگان: نفس، تجرد، عالم طبیعت، شهود باطنی، دلایل عقلی و نقلی، تجرد نفس، علامه طباطبایی
  • محمود پاکیزه صفحه 33
    آن چیزی که زندگی را معنادار می کند کدام است؟ فلسفه حیات چیست؟ رابطه هدف از زندگی و معنای زندگی چگونه تبیین می گردد؟ امام علی ع که مسیر پرفراز و نشیب زندگی را با پیروزی طی کرده است، چگونه به این سوالات پاسخ می دهد؟ شوق امام علی ع به مقوله مرگ چگونه با معناداری زندگی در نگاه او سازگار است؟
    این نوشتار در پی آن است که پس از مفهوم شناسی مختصر، ضمن تبیین نسبت هدف زندگی با معنای زندگی و اشاره ای اجمالی به نظریات اندیشمندان غربی در باب معناداری زندگی، مراد امیرمومنان7 را در نگاه به سطح والای حیات، با وفاداری به اصل معناداری زندگی و در پرتو خداباوری، نشان دهد و روشن کند که زندگی تنها در راستای طرح هدفمند آفرینش، که طرحی الهی است، معنا پیدا می کند تا حدی که شوق به مرگ نیز جزئی از زندگی می گردد.
    کلیدواژگان: حضرت علی (ع)، معناداری زندگی، خداباوری، مرگ، دنیا، آخرت، حیات
  • یدالله دادجو صفحه 65
    وحی پدیده ای است که برخی از بندگان برگزیده و شایسته الهی با آن با خداوند تعالی ارتباط برقرار می کنند تا برنامه رستگاری و سعادت جاودانی را از او دریافت و برای هدایت بشر به قله های کمال ابلاغ کنند.
    برخی از دانشمندان به دلیل ناتوانی از شناخت صحیح حقیقت وحی تفسیر نادرستی از وحی ارائه داده وآن را همسان با نبوغ دانسته اند و پیامبر را نابغه هایی خلاق معرفی کرده اند که در برهه هایی از تاریخ بشر در عرصه زندگی اجتماعی درخشیده اند و با بهره گیری از نبوغ و هوش ذاتی خود اصول و قوانینی را برای هدایت و سعادت و سلامت روانی و اخلاقی بشر آورده اند.ولی این تحلیل از وحی پذیرفته نیست، زیرا وحی و نبوغ دو حقیقت کاملا متمایز و جدا از هم اند؛ نبوغ امری فکری، و مرتبط با ساختارهای طبیعی، ذهنی و مغزی انسان است، در حالی که وحی دانشی از سنخ علم حضوری است که قلب و روح پیامبر آن را اخذ و تلقی می کند. معرفت های حاصل از نبوغ خطاپذیرند ولی معرفت های وحیانی خطاپذیر نیستند. معرفت های حاصل از نبوغ محدود به مسائل و موارد خاصی هستند ولی معارف وحیانی همه ابعاد زندگی انسان را دربرمی گیرند. در این مقاله، تحلیل همسانی وحی با نبوغ با رویکرد عقلی و نقلی مورد بررسی ونقد قرار گر فته است.
    کلیدواژگان: وحی، پیامبر، نبوغ، نبوت
  • رحیم دهقان سیمکانی صفحه 85
    شکل گیری هویت هر فرد مرهون دو عنصر کلیدی شناختن خود و داشتن هدفی مشخص است، که دو محور تحقیق در عرصه معرفت شناختی و غایت شناختی را بر انسان لازم می سازد. علامه جوادی آملی، ضمن ارائه تعریفی جامع از انسان بر مبنای دین به «حی متاله»، به هویت بخشی دین به انسان هم در عرصه معرفت شناختی به لحاظ شناخت خود و هم در عرصه غایت شناختی پایبند است: در عرصه معرفتی، همان گونه که انسان در هستی خود فقر محض بوده، به لحاظ معرفتی نیز عین فقر است و بدون تعریف شدن از سوی خداوند سبحان ممکن نیست خود را بشناسد و هویت خود را دریابد. در عرصه غایت شناختی نیز، حرکت انسان به سوی مظهریت اسماء حسنای حق بوده و انسانیت انسان یا هویت او در پایان این سیر جوهری مشخص می شود. این دو عرصه نشان خواهد داد که تنها فردی از انسانیت و هویت حقیقی انسانی برخوردار خواهد بود که به لحاظ اعتقادی دین درست و حق را برگزیده باشد و به لحاظ اعمال و اخلاق بر مبنای رفتارهای صحیح دینی عمل کند.
    این مقاله در دو محور عمده خودشناسی و غایتمندی و با تمرکز به آثار علامه جوادی آملی نقش دین در هویت بخشی به انسان را تبیین نموده است. روش این مقاله در مراجعه به آرا، استنادی و در تبیین محتوا، تحلیلی و تبیینی است.
    کلیدواژگان: هویت، انسان، دین، حی متاله، خداوند، معرفت، هدفمندی، جوادی آملی
  • محمد مهدی گرجیان، روح الله آدینه صفحه 111
    به طور کلی، تمام علوم انسانی متاثر از انگاره های فلسفی است و علم تفسیر متون دینی از این امر جدا نیست. به نظر می رسد مفسرانی که در فلسفه صاحب تفکر و اندیشه اند در مبانی و روش تفسیر و فهم آیات قرآن به قواعد و ملزومات روش تفلسف خود پایبند باشند.
    دغدغه و مسئله پژوهش حاضر فهم و شناخت امکانات منحصر به فردی است که روش تعقل فلسفی در تفسیر و فهم عمیق آیات قرآن کریم در اختیار مفسر قرار می دهد. برای تبیین و توضیح این مسئله، با ابتنا بر نظریات موجود، ابتدا از مفاهیمی همچون تفسیر و تاویل و عقل بحث می شود و، سپس، با تبیین دقیق تفسیر عقلی و تفاوت آن با تفسیر به رای، ادله موافقان و مخالفان تفسیر عقلی بیان می گردد و با تمسک به نظریات مختلفی که در باب رویکرد تعقل فلسفی به تفسیر وجود دارد، مهم ترین امکانات تفسیری این روش در فهم آموزه های وحیانی بازشناسی می شود. از این رهگذر، نگاهی اجمالی به کاربست روش مذکور در تفسیر المیزان، اثر شهیر فیلسوف و مفسر قرآن کریم علامه طباطبایی;، خواهد شد.
    کلیدواژگان: تفسیر، تاویل، عقل، تعقل فلسفی، علامه طباطبایی
  • رضوانه نجفی سواد رودباری، علی شیروانی صفحه 139
    از منظر ملاصدرا، مبدا تکون نفس انسان خاک است که از جمادی به مرحله نباتی و، سپس، به مرتبه نفس حیوانی می رسد. وقتی که انسان متولد می شود، از ابزارهای حسی که در ذات او به ودیعت گذاشته شده استفاده می کند و در مسیر تکامل به سوی نفس انسانی حرکت می نماید تا از مرحله حس و خیال عبور کرده به مرحله عقل که ممیز انسان و حیوان می باشد برسد. چون کمال نهایی و غایت آفرینش انسان رسیدن به مقام شهود می باشد، در این مقاله، با روش تحلیلی و عقلی ثابت شده است که کمال انسان از جنس ادراک بوده، ادراک به پرورش عقل انسان مربوط می شود. تقویت عقل چه در حکمت نظری و چه در حکمت عملی موجب افزایش ادراک نفس و سیر آن از قوه تا اتصال به عقل فعال و شهود صور موجودات در عقل فعال می گردد. بنابر اتحاد عاقل و معقول هر کمالی که برای یکی از قوای نفس حاصل شود برای نفس هم موجود می باشد. در نتیجه، ادراک قوه عقل سبب اشتداد وجودی نفس و ترقی او در مراتب وجود است. هرچه قدرت ادراک انسان قوی تر می شود، مراتب وجودی برتری به دست می آورد. ازاین رو، برترین موجود عالم ترین موجود می باشد. البته، در این راستا، نقش عقل نظری و برتری او بر عقل عملی قابل انکار نیست؛ یافته های عقل عملی وقتی موجب ارتقای وجودی نفس می گردد که به شهود و ادراک تبدیل شده باشد. بنابراین، کمال نفس و اشتداد وجودی فقط از طریق افزایش ادراک می باشد.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، تکون نفس، تکالم نفس، اشتداد وجودی، ادراک
  • سیدیدالله یزدان پناه، علی شیروانی، محسن قمی، زهرا شریف صفحه 167
    ذات گرایان، که به وجود هسته ی مشترک میان تجارب عرفانی پایبندند، به سه گروه عمده تقسیم می شوند: احساس گرایان،قایلان به تناظر تجربه حسی و عرفانی و طرفداران نظریه یافت اتحادی. در این میان، استیس و فورمن طرفدار اندیشه یافت اتحادی اند. مهم ترین مبحثی که استیس در ضمن آن به ماهیت تجربه عرفانی پرداخته است. مسئله هسته مشترک است که در آن به رصد ویژگی های مشترک تجارب عرفانی در سراسر جهان می پردازد. رویکرد روانشناختی و پدیدارشناختی استیس در بحث ویژگی های مشترک تجربه عرفانی– که ماهیت شناخت عرفانی نیز در ضمن آن مطرح شده- با دیدگاه معرفت شناختی در این زمینه، ارتباطی از سنخ ربط مبنا و بنا دارد. رابرت فورمن نیز فیلسوفی است که ویژگی بارز آن نقد مکتب ساخت گرایی است. در دیدگاه فورمن، تجارب عرفانی از سنخ علوم التفاتی نیستند، بلکه از جهت ساختار معرفتی، ماهیتی اتصالی دارند، که فورمن آن را علم هویتی می نامد، که بر اساس آن، دوگانگی میان عالم و معلوم از میان برداشته می شود. فورمن برای تجارب عرفانی، دو نوع ابتدایی و پیشرفته- که، به ترتیب، رخداد آگاهی محض و حالات ثنوی عرفانی می نامد- قایل است. استیس و فورمن نقاط اشتراک بسیاری دارند و البته در برخی نقطه نظرات با یکدیگر متفاوت اند.
    کلیدواژگان: هسته مشترک، تجربه آفاقی، تجربه انفسی، رخداد آگاهی محض، حالات ثنوی، علم هو هویتی
  • چکیده عربی
    ترجمه: دکتر سیدحمیدرضا عصمتی صفحه 206
|
  • Page 7
    Human soul is the most important part of human being which has been the subject of controversy throughout the history. Physicalists with various impulses attempt to deny soul altogether or regard it as material apart from immaterial world. By contrast, Allama Tabatabae demonstrates both the existence and immateriality of soul on basis of multifaceted arguments. To him soul is immaterial entity that belongs to the realm beyond the natural world. According to him human immaterial soul is not perceivable with material instruments nor can it be dealt with through laboratory experimentation. Self-awareness, esoteric vision and perception of its simplicity are among the arguments to which he appealed in order to prove both the existence and incorporeality of soul. The present article is an attempt to formulate Tabatabae’s various rational and revealed proofs for the immateriality of human soul. The author also tries to give an explanation and classification of them to his own satisfaction.
    Keywords: soul, immateriality, natural world, esoteric vision, rational, scriptural arguments, immateriality of soul, Allama Tabatabae
  • Page 33
    What makes life meaningful? What is the philosophy of life? How can the relation of purpose of life with the meaning of life be explained? What are the responses of Imam Ali who left behind triumphantly the convoluted course of life? How is Imam Ali’s desire of death consistent with his vision of life as laden with meaning? The present article is an attempt to give a brief conceptual analysis of the problem along with explanation of the purpose of life with a reference to the ideas of Western thinkers. Meanwhile the teachings of Imam Ali whose deep insight into life can be regarded as a source of inspiration in rendering life full of meaning in the light of theism and the purposeful design the Creator in such a way that desire for death is part and parcel of life.
    Keywords: Holy Imam Ali, meaningfulness of life, theism, death, this world, hereafter, life
  • Page 65
    By revelation is meant the event through which some chosen servant of God communication with Him and receive the plan for human salvation and have the mission of conveying the message to the people guiding them to the pinnacles of perfection and their final eternal felicity. Some scholars failed to understand properly the true nature of revelation giving a wrong account of it and accordingly identified it with ingenuity. To them prophets are introduced as original gifted men who shed light on arena of social life in some historical stages of the past and in virtue of natural ingenuity and essential intelligence provided human beings with rules and laws for their guidance, happiness and moral and mental healthiness. This account of revelation, however, is not acceptable since revelation and ingenuity are two utterly distinct and different entities. Ingenuity is theoretical aspect related to natural, mental and brain structures of human being while revelation is sort of knowledge intuitively and presentially received by the heart and spirit of the prophet. Perceptions given through ingenuity are fallible whereas those of revelation are infallible. Perceptions obtained through creative ingenuity are limited to certain aspects of life but revealed acts of knowledge contain all walks of life. Taking rational and text-based approach, the present article is a critical survey on the identification of revelation with ingenuity.
    Keywords: : revelation, Prophet, ingenuity, prophethood
  • Page 85
    Every human being in forming his identity owes two key elements of knowledge of himself and having specific purpose of life as the pivotal themes in the domain of epistemology and teleology that engage every man in his life. Allama Javadi Amoli provides a comprehensive definition of man as “theosophical living being” on the basis of theistic faith, on which one can found his identity in the field of epistemology through self-knowledge and in teleology by knowing the purpose for which he has been created. Accordingly just as man is ontologically nothing but pure poverty who owes to God whatever he has, in domain of knowledge he is totally in need so that without revelation by God he cannot possibly obtain self-knowledge and find his proper identity. In realm of teleology too his movement is toward his sublime status as locus for manifestation of the Divine Names of Beauty. In this way, man can transform substantially and find in the end his humanity and identity. By reflection upon these two domains we can say that the real identity and humanity of every individual is realized only when they know and accept the right and true faith in belief level and act virtuously and properly in the practical grounds. This article attempts to explain the role of faith in giving identity with focusing on the views of Ayatollah Javadi Amoli in two domains of self-knowledge and purposefulness. The method pursued is content explanation and analysis.
    Keywords: : identity, human being, theistic religion, theosophical living being, God, knowledge, purposefulness, Javadi Amoli
  • Page 111
    Broadly speaking, all human sciences are influenced by philosophical paradigms and the Qur'ānic disciplinary of exegesis is an exception. It seems that the exegetes who are also men of thought and philosophy are committed to their philosophical principles and their implications when they engage in exegetical enterprise and understanding holy Qur'ān. The main concern of the present article is to identify the unique possibilities provided by philosophical method of reasoning in interpreting and deep understanding of the verses of holy Quran. On the basis of present views in exegesis of scriptures such concepts as exegesis, interpretation and reason are first discussed and then elaborate distinction is made between rational interpretation and exegesis by appealing to personal opinion and finally arguments for and against rational interpretation of Quran are to be dealt with so that one comes to recognition of the most important exegetical possibilities of this method in understanding revealed doctrines. In this way we will touch on the application of the method in Al-Mizan famous work of late Allama Tabatabae, the philosopher and exegete of holy Quran.
    Keywords: exegesis, interpretation, intellect, philosophical reasoning, Allama Tabatabae
  • Page 139
    According to Mulla Sadra human soul originates initially from mineral level develops into vegetative stage and then to animal soul. Having born, man begins to use his sense organs bestowed to him and goes on to become more and more perfect passing behind the sensual and imaginal stages to attain the level of rational soul which is the distinguishing element between man and animal. Since his final perfection and the end for his creation is to attain the status of intuition, it is shown in the present article that human perfection is of and depends on perception, which itself relates to the development of intellect. Through theoretical and practical activities human intellect can actualize its potentialities so that it can expand and deepen its perceptions by attaining the Active Intellect in which it can intuitively see and obtain all forms of knowledge. On the unity of intellect and intelligible, human soul enjoys any perfection realized for one of its faculties. As result, the perception of intellect is a cause for existential intensification of soul and its progress up to higher levels of beings. The more powerful human perception is, the higher levels of existence it can attain. Therefore, the highest being is the most knowing existent. The role played by theoretical intellect is much more crucial than that of practical one. The findings of practical intellect can cause existential progress of soul only if they turn to intuition and perception. Hence, the perfection and existential intensity of soul is possible only through increase of perception.
    Keywords: Mulla Sadra, generation of soul, perfection of soul, existential intensification, perception
  • Page 167
    Essentialists who maintain the common core for mystical experiences are divided into three main groups: emotionists, advocates of correspondence of sense experience with mystical experience and supporters of unifying finding. The latter is shared by Stace and Forman. The problem of common core of the mystical experiences is the most important issue dealt with by Stace. He observed the common characteristics of mystical experiences throughout the world. Stace’s psychological and phenomenological approach in discussing the issue as well as the nature of mystical experience is regarded as a foundation on which he adopts his epistemic view. Robert Forman is also a philosopher who clearly criticizes the constructionism. To him mystical experiences are not the sort of knowledge with relational nature but of conjunctive nature which is in his terms “identity knowledge” by which any duality between knowing agent and object of knowledge is removed. Forman divides mystical experiences into two types of primary and advanced that are called respectively as pure awareness and mystical dual moments. Although Stace and Forman share views in some respects, they do divide in other respects.
    Keywords: common core, objective experience, subjective experience, event of pure awareness, dualistic states, identity knowledge