فهرست مطالب

رسانه - سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 97، زمستان 1393)

فصلنامه رسانه
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 97، زمستان 1393)

  • 200 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1394/01/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شهناز هاشمی صفحه 5
    سند تحول بنیادین آموزش وپرورش با الهام از اسناد بالادستی و توجه به چشم انداز و اهداف راهبردی نظام جمهوری اسلامی ایران، چشم انداز و اهداف تعلیم و تربیت در افق 1404 هجری شمسی را تبیین کرده است. یکی از ابعاد مورد توجه در سند، نقش رسانه ها در تعلیم و تربیت است. درواقع در مبانی نظری تحول بنیادین نظام تعلیم و تربیت رسمی و عمومی جمهوری اسلامی ایران، رسانه در کنار نظام آموزش و پرورش، خانواده و نهادهای غیردولتی به عنوان یکی از چهار رکن محسوب می شود. با توجه به اینکه قابلیت ها و ظرفیت های رسانه ها به گونه ای است که فرصت ها و تهدیداتی را در امر تربیت فراهم می سازد، این مقاله با استخراج و تامل بر بندهای مرتبط با رسانه ها به دسته بندی آنها و بررسی ضرورت آموزش سواد رسانه ای برای نیل به اهداف متعالی سند تحول پرداخته است. به عبارت دیگر در این مطالعه اسنادی نشان داده شده است که تحقق اهداف سند تحول بنیادین آموزش وپرورش در حوزه رسانه ها در گرو تدوین برنامه ای منسجم برای آموزش سواد رسانه ای در سطوح مختلف مدارس است.
    کلیدواژگان: رسانه، سند تحول بنیادین، سواد رسانه ای
  • مهدی منتظرقائم، فاطمه حاجی کاظم طهرانی صفحه 19
    به عقیده برخی از صاحب نظران رسانه،شبکه های تلویزیونی ماهواره ای از پر مخاطب ترین رسانه ها هستند تاثیرات که تاثیر بسزایی در شکل گیری شخصیت افراد دارد. از آنجا که با نزدیک شدن به سنین نوجوانی،اهمیت نقش رسانه ها و تاثیری که بر نوجوانان می گذارد بیشتر می شود، به نظرمی رسد نگرانی والدین از تاثیر ماهواره بر فرزندان نوجوانشان، بیشتر می شود و نظارت خود را بر مصرف تلویزیون های ماهواره ای نوجوانان بیشتر می کنند.
    باتوجه به اهمیت بیشتر نقش مادر در تربیت فرزند، به نظر می رسد مادران در نظارت برمصرف تلویزیون های ماهواره ای فرزندان هم نقش پررنگ تر یدارند. نقش مادران در رابطه فرزندان و رسانه ها را می توان در قالب انواع الگوهای تربیتی طبقه بندی کرد و نظارت مادران بر مصرف تلویزیون های ماهواره ای نوجوانان را در طیفی از حذف مصرف تا عدم نظارت قرار داد.
    در این پژوهش به دنبال یافتن پاسخ برای دو سوال زیر هستیم:— مادران از چه استراتژی هایی برای کنترل مصرف تلویزیون های ماهواره ای فرزندان نوجوان خود استفاده می کنند؟
    — سواد رسانه ای مادران چگونه بر این شیوه های نظارتی تاثیر می گذارد؟
    برای یافتن پاسخ این دو سوال با 30 مادر که فرزند نوجوان دارند مصاحبه عمیق شد و تاثیر سواد رسانه ای بر شیوه های کنترل مادران بر مصرف تلویزیون های ماهواره ای نوجوانان بررسی و دسته بندی شد. نتایج نشان می دهد آموزش سواد رسانه ای مادران،مهم ترین عامل در انتخاب استراتژی کنترلی بر مصرف تلویزیون های ماهواره ای نوجوانان است. فقدان سواد رسانه ای مادران بر شیوه کنترل مصرف رسانه ای نوجوانانشان تاثیرات نامناسبی می گذارد.
    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، تلویزیون های ماهواره ای، کنترل والدین، مادران، نوجوانان
  • سید رضانقیب سادات، پریسا فرهادی صفحه 45
    با توجه به سیر تحولات در دنیا و گذر از جامعه اطلاعاتی و ورود به عصر جامعه دانایی،افزایش سواد رسانه ای کاربران از جمله الزامات رسانه ای برای تحقق جامعه دانایی محور است.جامعه دانایی مستلزم اتخاذ رویکرد آموزش دائمی و مادام العمر برای شهروندان است. دسترسی همه شهروندان به آموزش های موردنیاز سرمایه گذاری در تولید و اشاعه دانش و افزایش سطح سواد رسانه ای جامعه راهبردی تعیین کننده در پیمودن مسیر توسعه مبتنی بر دانایی است. آموزش مادام العمر در جامعه دانایی بدان معناست که فهم چگونگی یادگیری بزرگسالان اهمیت یافته است و نیز باید به تسهیل و ترویج آموزش در طول زندگی اندیشید. آموزش از منظر سنتی به معنای کسب دانش بود. امروزه این معنا به فراگیری مهارت های لازم برای عضویت در جامعه، تولید دانش و رشد قوای شناختی تحول یافته است. بنابراین، آموزش یکی از فرایندهای اصلی جامعه دانایی است. فناوری های اطلاعاتی، ابزارهای جدیدی را برای تسهیل آموزش فراهم آورده اند. برای فهم فرصت های نو، به مطالعه الگوهای آموزشی نوین و طرح های فنی برای تامین آموزش نیاز داریم.
    اصطلاح جوامع یادگیرنده بیانگر نوع جدیدی از جامعه است که محدودیت های قدیمی برای مکان و زمان کسب دانش سازمان یافته دیگر در آن اعمال نمی شود. یکی از وظایف جامعه یادگیرنده، بازاندیشی در پرتو کشفیات، کنش های اجتماعی مستتر در تولید و انتقال دانش، آموزش، انتشار عمومی دانش و یا به عبارت دیگر نقش آموزشی رسانه ها و ارتقای سطح سواد رسانه ای کاربران در جوامع یادگیرنده است. در این مقاله با بهره گیری از روش پیمایشی به بررسی اهمیت بهره گیری از ظرفیت ها و کارکردهای رسانه ها در ارتقای سواد رسانه ای به منظور تحقق جامعه دانایی محور خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، جامعه دانایی محور، آموزش، رسانه
  • حسن بشیر، رامین چابکی صفحه 63
    شاخص توسعه انسانی یک شاخص ترکیبی است که سه بعد اساسی زندگی، یعنی دسترسی به امکانات لازم برای کسب دانش، برخورداری از یک عمر طولانی و زندگی سالم و رسیدن به سطح استاندارد زندگی را اندازه گیری می کند. این شاخص، همه ساله از سوی برنامه توسعه سازمان ملل متحد منتشر شده، به مرور زمان مورد جرح و تعدیل قرار گرفته و اینک به عنوان یک شاخص مقبول بین المللی برای سنجش توسعه یافتگی جوامع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. رویکرد توسعه انسانی مصرف کالاها و خدمات را تنها یکی از عناصر زندگی بهتر می داند و برآوردن نیازهای روحی و گسترش ظرفیت های ذهنی را عنصر دیگر زندگی بهتر به شمار می آورد که از طریق پرورش قوای ذهنی به ویژه با آموزش حاصل می شود. امروزه، دیگر کسانی که تنها از سواد به معنای توانایی خواندن و نوشتن برخوردارند، باسواد به شمار نمی روند، بلکه کسانی باسوادند که از نظر شناخت و کاربرد فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی توانمند باشند و بتوانند از میان انبوه پیام ها در بازار پیام دست به انتخاب بزنند. بر همین اساس در این تحقیق بر آن شدیم تا برای تبیین نقش سواد رسانه ای در توسعه انسانی جمهوری اسلامی بر اساس روش پژوهش اسنادی تحلیلی، مروری بر سیاست های دو نهاد مهم وزارت آموزش وپرورش و سازمان صداوسیما در مقوله سواد رسانه ای داشته باشیم و در مرحله بعد به تحلیل نسبت این سیاست ها با توسعه انسانی بپردازیم. نتایج تحلیل نشان می دهد که حجم سیاست های این دو نهاد در حوزه سواد رسانه ای بسیار محدود است و در سیاست های موجود دو نهاد مذکور نگرش فرایندی به آموزش سواد رسانه ای مشاهده نمی شود. همچنین با بررسی سیاست های اجرایی سازمان صداوسیما متوجه می شویم که نگاه توسعه محور نسبت به مقوله سواد رسانه ای در این سیاست ها وجود ندارد.
    کلیدواژگان: توسعه انسانی، سواد رسانه ای، جامعه اطلاعاتی، ایران، سند تحول آموزش و پرورش، سیاست های اجرایی صدا و سیما، مدل تامن
  • محمد سلطانی فر، شیرین پورآزادی صفحه 81
    خبرنگاران تولیدکننده خبر ومنتشرکننده آن در بعد وسیع و شاید در اقصی نقاط جهان هستند. خبرنگارانی که هرکدام با در نظر گرفتن منافع صاحبان خود چندین هزار خبر را آن گونه که می خواهند، تولید و مخابره می کنند. در چنین فضای رقابتی میزان و کیفیت تهیه خبر می تواند ضمن جذب مخاطبان بیشتر، واقعیت ها را خلق کند. ارتقای سواد رسانه ای دبیران و خبرنگاران به عنوان بدنه اصلی تولید خبر نه تنها از منفعل بودن، یا تدافعی عمل کردن آنان جلوگیری می کند بلکه باعث می شود جریان خبری را هدایت کنند.
    پژوهش حاضر به بررسی سواد رسانه ای دبیران و خبرنگاران و نقش آن در ارتقای کیفی تولید خبر می پردازد. اطلاعات به دست آمده از 50 دبیر و خبرنگار یکی از مراکز صداوسیمای استانی به صورت تمام شمار بررسی شدند. نتایج نشان می دهد میزان سواد رسانه ای خبرنگاران و دبیران 34درصد در حد متوسط، 30درصد در حد کم و 16درصد در حد زیاد ارزیابی شده است. رابطه معناداری بین سواد رسانه ای و تولید خبری وجود دارد. به عبارتی هرچه سواد رسانه ای بالا می رود، کیفیت تولید خبری خبرنگاران نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، خبرنگار، دبیر خبر، خبر
  • بهاره نصیری، مرحمت سلماسی صفحه 95
    سواد رسانه ای یکی از مباحث جذاب در حوزه ارتباطات و به عنوان یک اندیشه کلیدی مطرح است که در نتیجه آن افراد خود را به رسانه ها اعلام می کنند، تا معنای پیام هایی که با آنها مواجه می شوند تعبیر و تفسیر کنند. بر این اساس، سواد رسانه ای شامل یک نظام تفسیری و ترجیحی و متاثر از داوری های ذهنی و اخلاقی است که مواجهه فرد را با پیام های رسانه ای شکل می دهد و موجب می شود مخاطبان در استفاده از پیام ها و انتخاب آنها مسئولیت بیشتری احساس کنند.
    در پژوهش حاضر مخاطب در پی شناخت سطح سواد رسانه ای مخاطبین در مقابله با سبک زندگی ارائه شده توسط شبکه های ماهواره ای فارسی زبان”من وتو“و”جم تی وی“شهروندان منطقه 20 تهران در سال 1393 بود. جامعه آماری 319 هزار و 305 نفر است که از میان آنها 384 نفر بر اساس فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش تحقیق پیمایشی، توصیفی، اسنادی، کتابخانه ای و کمی است. روش نمونه گیری تصادفی ساده بود. اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه و مصاحبه که دارای سوالاتی مربوط به متغیرهای مستقل و وابسته بودند به دست آمدند. اطلاعات مندرج در پرسشنامه از طریق آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در پایان از چهار فرضیه مطروحه، فرضیه اول سطح سواد رسانه ای با رویکردی بر مولفه های تفکر انتقادی و جنگ نرم و فرضیه های دوم، سوم و چهارم سطح سواد رسانه ای با متغیرهای مدیریت بدن، مصرف گرایی و اوقات فراغت دارای رابطه معنادار بودند و مورد تایید قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، جنگ نرم، مصرف گرایی، مدیریت بدن، اوقات فراغت
  • نفیسه زارع کهن صفحه 109
    بی شک نمی توان از نقش پررنگ رسانه ها در شکل گیری جامعه مدنی غافل شد. از طرف دیگر لازمه جامعه مدنی شهروندانی آگاه و فعال است. در جهانی که مخاطبان از هر سو و هر جهت زیر بمباران پیام های رسانه ای قرارگرفته اند ضرورت توجه به سواد رسانه ای و اهمیت آن غیرقابل کتمان است. از این رو سوال اصلی در این مقاله این است که آیا سواد رسانه ای می تواند در شکل گیری و رشد جامعه مدنی تاثیرگذار باشد؟
    به دنبال طرح این سوال در این پژوهش با مطالعه اسنادی و کتابخانه ای ضمن بررسی ویژگی های جامعه مدنی از یک سو و مولفه های سواد رسانه ای از جانب دیگر مشخص شد یکی از لوازم تحقق جامعه مدنی ارتقای سواد رسانه ای شهروندان است تا رسانه ها بتوانند کارکردهای مطلوب خود را در این راستا داشته باشند و آگاهی شهروندان ارتقا یابد. این مقاله نشان می دهد چگونه ارتقای سواد رسانه ای می تواند بر نقش رسانه ها در جامعه تاثیر گذاشته و به تحقق جامعه مدنی کمک کند و بر این حقیقت تاکید می کند که ارتقای سواد رسانه ای از ملزومات تحقق جامعه مدنی است.
    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، جامعه مدنی، نهادهای مدنی، رسانه
|
  • Sh. Hashemi Page 5
    The Document on Fundamental Reforms in Education has explained the prospects and objectives of education in the 2025 Vision, inspired by the upstream documents and attention to strategic prospects and objectives of the Islamic Republic of Iran. One of the dimensions paid attention to in this document is the role of media in education. In fact, the media beside education, family and non-government institutions are considered the fourth pillar in the official and public theoretical bases of fundamental reforms in education of the Islamic Republic of Iran. Since the capabilities and potentials of media provide opportunities and threats for education, this paper after extracting and reviewing paragraphs related to the media, has categorized them and examined the necessity of teaching media literacy to achieve the high objectives of the fundamental reform document. In other words, this documentation study has indicated that achievement of the objectives of the document on fundamental reforms in education in the field of media depends on formulation of a coherent plan for teaching media literacy at various school levels.
    Keywords: Media, document on fundamental reforms, Media Literacy
  • M. Montazer Ghaem, F. Haji Kazem Tehrani Page 19
    A number of media pundits believe that satellite TV networks are the most popular media with considerable effect on the formation of people’s personalities. As children approach adolescence, importance of the media role and their effects on young adults grows and parents’ concern regarding the effects of satellite TV on their adolescent children seems to intensify and they step up their supervision over their adolescents’ satellite TV usage. With respect to the growing importance of the role mothers play in bringing up children, they also seem to play a stronger role in supervision over their children’s satellite TV usage. Mothers’ roles in relation to children and media can be classified within various educational patterns and their supervision over their young adults’ satellite TV usage can be put in a spectrum from elimination of usage to absence of supervision. The researcher is after finding answers to the following two questions: a) What strategies do mothers use to control their adolescent children’s satellite TV use? b) How mothers’ media literacy can affect these supervising methods? To find answers to these questions, in-depth interviews were conducted with 30 mothers who have adolescent children and the effect of media literacy on mothers’ control mechanisms regarding satellite TV usage of their adolescent children were reviewed and categorized. The findings of the research indicate that developing mothers’ media literacy is the most important factor in choosing the strategy for controlling satellite TV usage of adolescents. Absence of mothers’ media literacy leaves unsuitable effects on mechanisms of controlling their adolescents’ usage of media.
    Keywords: Media Literacy, Satellite TV, parental control, Mothers, adolescents
  • S. R. Naghibosadat, P. Farhadi Page 45
    Taking into consideration the trend of developments in the world and transition from the information society era to a knowledge-based society era, strengthening of media literacy of the audience is among prerequisites of achievement of a knowledge-based society.The knowledge-based society calls for an everlasting educational program for the citizens. Facilitating all citizen's access to the needed education, investment in production and propagation of knowledge and increase in media literacy level of the society is a determining strategy for moving in on the path of development based on knowledge. An everlasting educational program in a knowledge-based society means understanding adults’ learning mechanisms has gained importance and that facilitating and promoting education during life should be thought about. Education from traditional point of view used to be defined as ‘acquiring knowledge'. Today, the definition of the term has evolved to mean 'acquiring necessary skills to be able to function as a member of the society, to produce knowledge and to develop cognitive abilities'. Accordingly, education is a major process in a knowledge-based society. Information technology has provided new tools and equipment to facilitate education. In order to understand new opportunities, we need to study new educational patterns and technical plans to provide for the education. The term 'learning societie's indicates a new type of society in which the time- and place- related limitations of the past in acquiring education no longer apply. One of the responsibilities of a learning society is to rethink and re-evaluate itself in the light of discoveries, social actions hidden in production and transfer of knowledge, education, public propagation of knowledge, or in other words, the educational role of media and promotion of media literacy level of users in learning societies. By using survey methodology, this paper has reviewed the importance of employing potentials and functions of media in promotion of media literacy to achieve knowledge-based society.
    Keywords: Media Literacy, Knowledge-Based Society, Education, Media
  • H. Bashir, R. Chaboki Page 63
    Human development indicator is a composite indicator which measures three major aspects of life: having access to enough facilities to gain knowledge, having a long and healthy life, and reaching a standard level in life. This indicator, which is published annually by the United Nations Development Program (UNDP), has been modified by the lapse of time and used as an acceptable international indicator to assess development of various societies. Human development approach considers consumption of goods and services as only one of the factors of a better life and regards meeting spiritual needs and strengthening of intellectual capacities as another factor of a better life, which is obtained through training mental abilities and potentials especially through education. Today, being literate is no longer confined within the limits of being able to read and write; but it is referred to those who have the ability to use new communication technologies and make a wise choice among the many messages existing in the message market. Accordingly, this research aims to examine the role of media literacy in human development in the Islamic Republic with regards to the policies of the two organizations of the Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) and the Ministry of Education and analyze the relationship between these policies and human development. This study has used documentation and analytical research methods. The findings of this study show how limited the policies of these two institutions have been in media literacy field and that they lack a process outlook towards media literacy education. Moreover, review of the executive policies of the IRIB indicates that there is no development-oriented outlook towards media literacy in these policies.
    Keywords: Human Development, Media Literacy, information society, Iran, Education Development Document, executive policies of IRIB, Thoman Model
  • M. Soltanifar, Sh. Pourazadi Page 81
    Reporters are producers and publishers of news stories in a broad dimension and maybe in various corners of the world. Reporters produce and put on line thousands of news stories as they like, while taking into consideration the interests of their owners. Under such competitive circumstances, the amount and quality of stories can both attract more audience and establish the realities. Promotion of media literacy of reporters and editors -- as the main body of news production – not only can prevent their passiveness but also make them guide the news flow. This paper deals with review of media literacy of editors and reporters and their role in promoting the quality of news products. Information gained from 50 editors and reporters of one of the provincial centres of the Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) indicates 34 percent have media literacy level of average, 30 percent little and 16 percent very high. There is a meaningful relationship between media literacy and news production. In other words, the higher the media literacy level the higher the quality of news stories production will be.
    Keywords: Media Literacy, reporter, editor, News
  • B. Nasiri, M. Salmasi Page 95
    Media literacy is one of the appealing subjects in communication field. Through increasing the audience knowledge, media literacy makes it possible for us to build cognitive and critical frameworks and have a critical view towards the media and the stories published by them. Media literacy is the ability to access, analyze, evaluate, and create media so that they can interpret the meaning of messages they cope with. On this basis, media literacy includes an expository and preferential system affected by mental and ethical judgment, which formulates an individual’s encounter with media messages and causes the audience feel more responsibility when using and choosing messages. In this article, the researcher has been after identifying the media literacy level of the audience versus the life style presented by Persian language satellite networks “Manoto” and “Gem TV”. The research has been conducted in District 20 of Tehran in the Iranian year 1393 (March 21, 2014-March 20, 2015). The statistical population is 319,305 persons from among whom 384 people have been chosen as sample based on the Cochran formula. The research has used descriptive survey method as well as documentation and library and quantitative methods. Simple random sampling method has been used in this research. The necessary information was gained through questionnaire and interview, which consisted questions related to independent and dependent variables. The information acquired through descriptive and inferential statistics were analyzed by SPSS software. At the end, out of the four hypotheses suggested, the first one dealing with the media literacy level with an approach to components of critical thinking and soft war; the second, third and fourth hypotheses on media literacy with variables of body management, consumerism and leisure time had meaningful relationships and were confirmed.
    Keywords: critical thinking, Soft War, Consumerism, Body Management, Leisure Time
  • N. Zare Kohan Page 109
    Undoubtedly, the significant role of the media in the formation of civic society cannot be overlooked. Indeed, the prerequisite of a civic society is active and well-informed citizens. In a world that the audience is bombarded from every direction by media messages, the necessity of paying attention to media literacy and its importance is inevitable. Therefore, the main question in this article is whether media literacy can affect formation and growth of civic society. By conducting documentation and library research, characteristics of a civic society and the components of media literacy were reviewed. It was clarified that promotion of citizen’s media literacy is one of the requirements of realization of a civic society so that the media can fulfil their optimal function in this line and the awareness of citizens would go up. This paper shows how escalation of media literacy can influence the media role in the society and help achieve civic society. It also lays emphasis on the fact that escalation of media literacy is a prerequisite of materialization of civic society.
    Keywords: Media Literacy, civic society, civil institutions, Media