فهرست مطالب

شعر پژوهی (بوستان ادب) - سال ششم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1393)

فصلنامه شعر پژوهی (بوستان ادب)
سال ششم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خدابخش اسداللهی صفحات 1-22
    روایت شناسی از دیدگاه ساختارگرایان به مطالعه ی طبیعت، شکل و نقش روایت می پردازد و می کوشد توانایی و فهم متن روایت را نشان دهد. در نزد ژنت روایت شناسی عبارت است از مطالعه های روایت ها به مثابه ی بازنمایی لفظی حوادث و موقعیت هایی که در زمان نظم یافته است. طبق این تعریف، روایت شناسی بر ارتباطات ممکن میان داستان و متن روایی، به ویژه زمان، وجه و آوا می پردازد.
    هدف از این پژوهش، بررسی و تحلیل شعر نشانی براساس مولفه های روایی ژنت است که براساس منابع کتابخانه ای و روش تحلیلی- توصیفی و پس از مباحث مقدماتی درمورد اهمیت سپهری، شعر نشانی، جایگاه ژنت در نزد ساختارگرایان و تعریف عناصر روایی ژنت، در قسمت اصلی مقاله، به آن پرداخته شده است.
    یافته های پژوهش نشان می دهد که شعر نشانی، از طریق سفر به زمان گذشته و آوردن آن به زمان حال، علاوه بر زیبایی آفرینی و تاثیرگذاری، آدمی را به نامیرایی و تسلط بر زمان امیدوار می کند و با تطبیق بین زمان متن و حجم متن، با ضرباهنگ و شتابی بالا موجب رسایی و تاثیر داستان در ذهن روایت نیوشان می شود. همچنین رابطه ی بین دفعه های تکرار یک حادثه در داستان و دفعه های روایت شده، به صورت بسامد مفرد بیان می شود. با وجود فاصله گیری سطوح داستان و گزارش و حضور اندک راوی، جزئیات و اطلاعات نسبتا بیش تری ارائه می شود و طرح اسطوره ی جستجو، بهانه ای می شود تا نظرگاه رهگذر، مبنی بر چگونگی راه بردن به خانه ی دوست، مجال بروز و ظهور پیدا کند. نهایت این که: سپهری از بیرون ذهن شخصیت به حوادث داستانی می نگرد و خواننده بیش تر تک گویی همین رهگذر را خطاب به سوار می خواند.
    کلیدواژگان: روایت، روایت شناسی، ژنت، سپهری، زمان، شعر نشانی
  • علی اکبر باقری خلیلی، مرضیه حقیقی حقیقی صفحات 23-46
    میخاییل باختین، صاحب نظریه ی منطق مکالمه بر ویژگی گفتگویی متون مختلف تاکید دارد و آن را حاصل تعامل متقابل گوینده و شنونده می داند. از دیدگاه او گفتگو در بستر اجتماعی شکل می گیرد و با گفتارهای گذشته و آینده در تعامل است. اگرچه از دیدگاه او از میان انواع ادبی تنها رمان واجد ویژگی های منطق گفتگویی و چند صدایی بوده و شعر به دلیل گزینش های محدود و خالی بودن از حضور «دیگری» در خور توجه از دیدگاه مذکور نمی باشد، اما شعر فروغ فرخ زاد به سبب گزینش های گسترده،آفرینش فضاها و موقعیت های حضور دیگران و کاربرد واژگان، مضامین و مفاهیم غیر مرسومی که شاعر آزادانه و به دور از هنجارهای رایج شعری، وارد زبان شعر می کند، دارای ویژگی های گفتگویی است و عمده ترین شگردهایی که فروغ برای فضاسازی گفتگو به کار می گیرد، عبارتند از: 1)کاربرد ضمایر من، تو و او 2)گزاره های خطابی 3)چند صدایی 4)کارناوال. شعر فروغ هرچه از سه مجموعه ی آغازین به سوی دو مجموعه ی پایانی به پیش می رود، از تعلقات فردی فاصله گرفته، صبغه ی اجتماعی می پذیرد و از تک صدایی به چند صدایی می گراید. گزاره های پرسشی، امری و ندایی، مهم ترین گزاره هایی هستند که بر منطق گفتگویی فروغ دلالت دارند و بیان روایی برجسته ترین شگرد او برای آفرینش فضای چند صدایی است و انتقادهای صریح و تلخ او شعرهایش را به سخن کارناوالی نزدیک ساخته و بر خاصیت گفتگویی و تعاملی شعرش افزوده است.
    کلیدواژگان: میخاییل باختین، فروغ فر خ زاد، منطق مکالمه، کارناوال، چندصدایی
  • میلاد جعفرپور، محمدکاظم کهدویی، محمدرضا نجاریان صفحات 47-80
    فرضیه ی اصلی این جستار، اثبات تمایز و تفاوت موجود میان گونه ی عشق حماسی و غنایی بوده، موضوعی که تا کنون نه در ایران پژوهشی پیرامون آن انجام یافته و نه حتی پژوهندگان چنین تمایزی را در تحقیقات خود مد نظر داشته اند. اکثر قریب به اتفاق تحقیقات هم، پیوسته با دریافتی که از گونه ی عشق مطرح در متون غنایی داشته، بنمایه ی عشق و پیوند را در متون حماسی بررسیده اند. به دلیل فقر پژوهشی موجود در همین بستر، گاه حتی با تکیه بر همین نگرشها، نوع ادبی یک یا چند متن حماسی نیز به نادرستی مشخص شده است. این پژوهش سعی دارد تا با تشریح ابعادی ناگفته از ژرف ساخت گزاره ی عشق و پیوند در متون حماسی، ضمن نمایاندن ویژگی های خاص گونه ی عشق مطرح در متون حماسی، دریافتهای نادرست از نوع ادبی برخی از همین متون را نیز آشکار سازد. لذا در روش پژوهش، پس از در نظر داشتن تعریف جدیدی که از نوع حماسی به دست داده شده، نوزده روایت منظوم و منثور حماسی مورد بازخوانی قرار گرفته و برآیندهای آن به شکل توصیفی و تحلیلی در چهار بخش ارتباط مستقیم عشق با نام و ننگ و نقش این تعامل در آفرینش حماسه، دگردیسی قهرمان حماسه در چهره ی عاشق، پیوند با شاه دخت بیگانه و روایت شناسی گونه ی عشق حماسی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: گونه ی عشق حماسی، دگردیسی قهرمان، نام وننگ عشق، شاهدخت بیگانه، روایتشناسی عشق، عوامل بسترساز
  • زهرا رستمی، مرتضی فلاح صفحات 81-106
    در تاریخ ایران بعد از اسلام، از زمان های گذشته تاکنون، انجمن های ادبی در شکل-گیری و روند تکاملی شعر فارسی نقش درخوری داشته اند. انجمن های ادبی از آغاز حکومت طاهریان تا زمان مشروطه مهم ترین انجمن های ادبی به شمار می آیند. با آغاز نهضت مشروطیت ایران انجمن های ادبی نقش پررنگ تری در روند دگرگونی شعر معاصر عهده دار شدند. بسیاری از تغییرات و دگرگونی ها در شعر مشروطه از درون این انجمن ها شکل گرفت و اساسا شعر را چه از نظر شکل و چه از نظر محتوی و مضمون به کلی دگرگون ساخت و شعر نو فارسی از درون آن بیرون آمد؛ اما در عصر رضاشاه، به دلیل اختناق شدید فرهنگی، نقش انجمن های ادبی کمرنگ شد؛ با این وجود انجمن هایی شکل گرفتند که بیشتر دنباله روی از آثار گذشتگان را سرمشق کار خود قرار دادند. مضامین گوناگون مورد درخواست و رضایت حاکمیت را در قالب های گوناگون می سرودند و بدون داشتن هیچ گونه گرایش سیاسی در همان مضامین و مفاهیم کهن طبع آزمایی می کردند. «انجمن ادبی ایران» و «انجمن ادبی حکیم نظامی» به مدیریت وحید دستگردی از جمله ی این انجمن ها بودند که علاوه بر استقبال اشعار پیشینیان به تصحیح متون کلاسیک شعر فارسی نیز توجه ویژه ای داشتند و متن دیوان حکیم نظامی گنجوی و جمال الدین و کمال الدین اصفهانی را تصحیح و منتشر کردند. در این مقاله به معرفی این دو انجمن می پردازیم و نقش آن ها را در پیشرفت یا رکود شعر فارسی بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: انجمن ادبی ایران، مجله ی ارمغان، شاعران معاصر، انجمن ادبی حکیم نظامی
  • سیده سمانه صالحی، محمدرضا صالحی مازندرانی صفحات 107-126
    برداشت هانا آرنت(Hannah Arendt)، در قرن بیستم از مقوله ی قدرت، با تعابیر متعددی که از این مفهوم شده، کاملا متفاوت است؛ آرنت نیز همچنان که بعدها میشل فوکو (Michel Foucault) به چنین برداشتی از قدرت دست می یابد، دیدگاهی مثبت نسبت به این مقوله در جامعه دارد. او از جمله فیلسوفانی است که بین قدرت و زور تمایز قائل اند. به باور وی، دادن بار منفی به این مقوله، آن را به حیطه ی کاملا متمایز زور وارد می کند. در این مقاله با تکیه بر نظرات هانا آرنت در باب قدرت، سعی برآن است تا ماهیت شاهنامه از دیدگاه سیاسی- اجتماعی و عناوینی که از این جهت به آن داده شده، نشان داده شود و تصویری نو از آراء و اندیشه های فردوسی در خصوص نوع روابط شاهان و پهلوانان(تا پایان بخش پهلوانی) و جایگاه سزاوار هر یک از اینان ارائه گردد؛ و در نهایت به این برداشت دست یافته شود که بالاخره شاهنامه چیست؟ «نامه ی شاهان»، «حماسه ی زور»، «حماسه ی داد»، «تراژدی قدرت» و یا اقتدار به معنای دقیق کلمه.
    کلیدواژگان: شاهنامه، هانا آرنت، شاهان، پهلوانان، اقتدار
  • نجمه طاهری، محمدرضا صرفی صفحات 127-152
    مولانا جلال الدین محمد بلخی، در دیوان کبیر و یا کلیات شمس به بیان حالات شخصی خود پرداخته است. در این اشعار مولانا سخنانی را به زبان آورده است که در حوزه ی شناخت ما قرار نمی گیرند و برای درک آنها، به تاویل و تفسیر نیاز داریم، زیرا مولانا کلام خود را به گونه ای بیان نموده، که از آن می توان معانی متعددی را برداشت کرد. بر این اساس، در پژوهش حاضر سعی شده، ابتدا به بررسی چند معنایی پرداخته می شود، سپس دلایل استفاده کردن از شگردهای چند معنایی، توسط عرفا و به خصوص مولانا بیان می گردد. بعد از آن، مهمترین عوامل ایجاد معانی گوناگون در غزلیات شمس بیان می شود.
    به طور کلی، عوامل چند معنایی در غزلیات شمس را، می توان به دو دسته ی، عوامل درون متنی و عوامل برون متنی تقسیم نمود. منظور از عوامل درون متنی همان صورخیال، نماد، اسطوره و.. است که نقش آن ها در ایجاد معانی دوگانه و چندگانه در غزلیات شمس مورد بررسی قرار می گیرد و منظور از عوامل برون متنی، قدرت مکالمه ی غزلیات شمس با نظریه های جدید ادبی، روانشناسی و غیره است. اشعار عارفانه ی مولانا به دلیل ساختار ذهنی او، قابلیت گفتگو با نظریه ی روانشناسی یونگ را دارند. به همین دلیل در بخش آخر این پژوهش، به بررسی غزلیات شمس بر اساس نظرات یونگ پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: چندمعنایی، استعاره، اسطوره، نماد، آرکی تایپ
  • هادی عدالت پور صفحات 153-170
    یکی از ویژگی های معشوق این است که به جلوه های گوناگون خود را بر عاشق عرضه می دارد و سعی می کند دل او را برباید. این جلوه گری ها بیانگر ناز معشوق هستند. حاصل این پژوهش این است که گاه عشق الهی به صورت عشق انسانی تجلی می کند، بنا براین می توان گفت که ناز برخاسته از زیبایی انسان نیز تجلی ناز الهی است و بین جلوه های ناز خداوند ومعشوق انسانی رابطه وجود دارد.و صفات لطف معشوق انسانی تجلی صفات جمال خداوند و صفات قهر معشوق انسانی تجلی صفات جلال خداوند است. در شعر حافظ، معشوق گاه زمینی است؛ در این صورت با اوصاف و جلوه های معشوق زمینی ناز می کند و گاه آسمانی و معنوی است که در این صورت، جلوه های ناز او با مفاهیم معنوی خاص خود بیان می شوند و گاه، هم زمینی است و هم آسمانی که در اینصورت ناز او نازی است با رمز و رازهای معنوی که در صورت و قالب جلوه و ناز معشوق زمینی بیان می شود. در این پژوهش ضمن بیان مفاهیم ناز در ادبیات عاشقانه و عارفانه و ارتباط بین معشوق زمینی و خداوند، جلوه های ناز معشوق حافظ را تحت دو عنوان کلی جلوه های جلی و خفی بررسی و تحلیل می کنیم و در کنار انواع جلوه های ناز معشوق زمینی، مفاهیم و علت های آنها از دید عرفا بیان می شوند.
    کلیدواژگان: حافظ، معشوق، مفاهیم ناز، جلوه های ناز
  • خیرالله محمودی، آزاده کرمی صفحات 171-192
    جنگ و عوامل موثر بر آن از موضوعات اصلی یک اثر حماسی است و به تبع، این موضوع بخش اعظم حماسه حکیم فرزانه توس را نیز به خود اختصاص داده است. از آن جایی که نیروی انسانی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر جریان جنگ است، شیوه رفتار فرمانده هان و سربازان اساسی ترین نقش را در تعیین جریان جنگ بر عهده دارد و شناسایی و پیش بینی رفتار این افراد مهم ترین عامل در هدایت جریان جنگ است. شناخت روحیات انسان ها، تحلیل رفتار و پیش بینی رفتار بعدی آن ها که از موضوعات علم روانشناسی است و با آگاهی از این علم می توان رفتار افراد را برای رسیدن به هدفی خاص تحت کنترل درآورد یکی از موضوعات قابل بررسی و پژوهش درشاهنامه است؛ به عبارت دیگر بررسی و تحلیل روانشناسی افراد نظامی در شاهنامه ما را به دانش روانشناسی این حکیم فرزانه رهنمون می شود. نشان این ادعا شخصیت های واقعی یا پرورده ذهن و اندیشه حکیم توس است که می تواند با به کارگیری اصول و تکنیک های روانشناختی به شیوه ای هوشمندانه و مدبرانه هم رفتار نیروهای خودی را تحت کنترل در آورند و هو با تخریب روحیه افراد دشمن، مقدمات شکست آن ها را فراهم سازند. هدف پژوهش حاضر، شناسایی و تحلیل این تکنیک ها و نحوه به کارگیری آنه به وسیله نیروهای جنگی در شاهنامه فردوسی است.
    کلیدواژگان: اندیشه، روانشناسی، جنگ، شاهنامه، فردوسی
|
  • Pages 1-22
    From the perspective of narrative struc to study the nature and role of narrative tries and tries to show understanding of the narrative text. Gérard Genette''s narrative is the study of biology at the versions of events as literal representations position is that at the time of order. According to this definition of narrative communication possible between story and narrative text and especially time، money، and Ava will pay. The purpose of this study is based on principal component analysis does narrative poetry of Gerard Genette''s narrative -based resources and analytical - descriptive and preliminary discussions on the importance of the sphere of poetry does the validity and status in the eyes of Gerard Genette French structuralists، generalities about the story and narrative genetic elements described in the paper، it is discussed. text size، reach and impact of the rhythm and lead a relatively high pace of the story telling in mind Neshani will be. The relationship between time - times of repeating a story and narrated the incident to be expression is a single frequency. the distance measurement and reporting of the story and the narrator minor، relatively more detail and information is provided and plan search myths، excuses a way to view، based on how To houses a friend، a chance to manifest. Finally: the sphere of the mind، personality and singer looks more uni narrative of events seems like a way to mount addressed to sing.
    Keywords: narrative, narratogy, Genette, Sepehri, Time, Neshani
  • Marzieh Haghighi Pages 23-46
    Mikhail Bakhtin،the owner of dialogism theory، emphasis on different conversational features of texts،and considers it as a result of interaction between speaker and listener. On the basis of his perspective، conversation takes place in social context and indeed is in interaction within future and past discourses. Although based on his view،Novel features are only eligible for dialogism among variety forms of literacy، and due to the limited selection of poetry and absence of (else)، is not remarkable from the view given. But the poetry of Forough، due to extensive selection، atmosphere، the positions of others، word usage، content s and unconventional concepts، entered in to language of poetry freely away from the common norms of poems، possess conversational features and the main method that forough farokhzad uses for creating conversation atmosphere is as following: a) using pronouns such as (I، she، you)، b) Oratorical statements، c) Voice polyphony، d) Carnival. As moving forward from three initial sets towards two final sets، forough’s poems would be away from individual relations، adopt Social concubine and would tend from Monologue to voice polyphony. Question،Exclamatory and Imperative propositions are the most important proposition which would denote dialogism of forough and narrative expression is the most prominent technique of her in creating voice polyphony atmosphere and herexplicit criticism and diatribe made her poems close to carnival of words and increase the conversational and interactional features of her poems.
    Keywords: Mikhail Bakhtins, Forough farokhzad, dialogism, carnival, voice polyphony
  • Mohammad Kazem Kahdouei, Mohammad Reza Najarian Pages 47-80
    The main theory of this study is to point out the existing difference between lyric and epic love. On the one hand، this Issue has not been done in Iran and the other hand the Iranian researchers didn’t pay attention to this subject in their studies. Most of papers study epic love by realization that created from lyric love. Because of this existing deficiency research some surveys relying on these attitudes and incorrectly identified genre of some epic texts. This paper tries to describe some unspoken aspects of love and marriage motif deep structure in epic texts and shows Special features of the Love in epic genre and reveal false realization of some literary genre of these texts as well. Therefore in research Method، after considering a new definition of the epic genre، studied nineteen epic narratives in prose and verse Form and conclusions has been released in four part: direct correlation of love and Validity and Stigma (called in Persian Name Va Nang) and The role of this interaction in the creation of the epic; the epic Hero Transformation in the face of love; Marriage with a foreign princess and epic love Narratology.
    Keywords: kind of epic love, epic Hero Transformation, love's Name Va Nang, foreign princess, epic love Narratology, Underlying factors
  • Morteza Fallah Pages 81-106
    In the history of islsm During last decades، literary societies have played significant role in shaping the evolutionary progress of Persian poetry. beginning of the rule of taheries until the constitutional literary societies court are the most important literary societies. being Iranian Constitutional Revolution، literarysocieties have prominent role to the development of contemporary poetry. Much of the progression and evolution was shaped within such literary societies by which both form and content of poetry completely changed، resulted in the creation of modern poetry. During Reza Shah’s reign، however، literary societies lost their role due to total cultural suppression of the age. Nonetheless، there established societies which were following classic literary works and appeared works with national themes within classical forms without any political orientation. Iran and Hakim Nezami literary societiesadmininstrated by VahidDastgerdi were among active societies of Pahlavi age which followed classical poetry and corrected Hakim Nezami، Jamal al-din and Kamal al-din Esfahani proses while ignoring political activities. In the present article، we introduced these two societies and investigate their contribution to the progress or recession of Persian poetry.
    Keywords: Iran Literary Society, Armaghan magazine, Poets, Hakim Nezam Literary Society
  • Mohamadreza Salehi Mazandarani Pages 107-126
    Hannah Arendt’s concept of power as the political philosopher of the twentieth century is completely different from the previous interpretations. Arendt believes that the interpretation of the concept of power is positive as Michel Foucault later affirms. She is like the philosophers who differentiate between the power and the violence. According to her power is not always negative. It depends whether it is exerted positively or negatively. This study، based on Arendt’s ideas about power، attempts to offer a socio-political reading of Shahnameh، hoping to present a new vision of Ferdowsi’s ideas and thoughts about the relationships between kings and warriors throughout those sections of Shahnameh known as the heroic parts، and their truly deserved positions. Finally this study aims to gain a better understanding of what Shahnameh is. Whether it is “a letter of kings”، “an epic of violence”، “an epic of justice”، “a tragedy of power” or “authority” as the word exactly means.
    Keywords: Shahnameh, Hannah Arendt, kings, warriors, authority
  • Pages 127-152
    One of the greatest Iranian poets is Mollana Jallal Aldin Mohammad Balkhi. Mollana has explained facts in his poems so that they can t located in our understanding and in order to understand them we need to interprate them. Mollana stated his speaking so that we can find several meaning of them. According this survey has been tried to study history of collocative meaning technique. The reasons of usage this technique are explained by Gnostics. In thired untt is turned to consider callocattve meaning technique in lyric poems of shams. In order to study every poem at first we should know the out look of poet about the world and how use the language in his poems، so in this unit the out look of Mollana about the world is considered a ccording to his poems and speaking then the most important factors are explained in lyric poems of shams. Generally، we can devided the factirs of collocative meaning technique، in lyric poems of shams، in two types: contextual (internal) and discourse (external) factors. Purpose of intenal is imagery، symbole، fable، but، before it is turned to study syntagmatic and paradigmatic axes as a main factor for making collocative meaning technique، after that، the role of imagery، like metaphor are considered in making collocative meaning the chnique in lyric poems of shams.
    Keywords: Multi meaning, Multi meaning elements, Poems Shams, molana
  • Hadi Edalatpour Pages 153-170
    One of features of leman is that is unfolded for lover with various manifestations and try to attract lover. These manifestations construed as the affectation of leman. The results of research shows that sometimes divine love manifest in the form of humankind love. So it can be said that affectation arisen from the humankind beauty is also the manifestation of divine affectation. There''s a relationship between the manifestations of god''s affectation and the one of a humanlike leman. And the characteristics of humanlike leman showing his/her grace can manifest Jamal characteristics of god and characteristics of of humanlike leman showing his/her disgrace can manifest the jalal characteristics of god. sometimes hafiz''s leman is earthly that unfolds with manifestations of earthly leman and sometimes، leman is heavenly and spiritual that him/her manifestations are expressed to specific spiritual meaning and sometimes leman is both earthly and heavenly that him/her affectations have spiritual secrets and they are expressed in the format of manifestation of earthy leman.. In the research، manifestations of affectation of hafiz''s leman under the titles of jali and khafi and also the relationship between the earthly leman and the god besides the interpretation of the concepts related to affectation will be investigated from the mystic''s point of view.
    Keywords: hafiz, leman, the concepts of affectation, the manifestations of affectation
  • Kheirollah Mahmoudi Pages 171-192
    Psychological attitudes in Shahname Ferdowsi. Shahname ferdowsi is on epic letter whose most part in consisted of war since human force is one of the most influential factors on war، commanders’ and soliders’ manner plays on effective role in determining war’s end; therefore identificating and foresighting these people’s behaviour can lead the war progress. Psychology is the knowledge of knowing people and analying their subsequent behaviour. By goining this knowledge one can coutrol peoples’ behaviour to reach a specific goal. Hakim Toos’s knowledge of this science has caused the real or imaginative characters of his mind by means of it’s basic techniques has been able to control his own soliders’ manners and take adventage of them to win as Well as to destroy the enemy’s Spirit to defeat them. The aim of this study is to identify these techniques and their usage by martial forces in Shahname Ferdowsi.
    Keywords: attitude, war, psychology, shahname, Ferdowsi epic