فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 35 (زمستان 1393)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 35 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شناخت الگوهای همدید بارش های یک روزه در استان کردستان
    بختیار محمدی*، محمدحسین قلی زاده، شریفه زارعی صفحات 7-27
    از میان ویژگی های بارش، تداوم آن به دلیل تاثیراتش بر روی بسیاری از فعالیت های انسانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این پژوهش، با هدف شناخت الگوهای همدید بارش های یک روزه در استان کردستان، طی دوره زمانی 2011-1961 انجام شد. روز بارشی براساس آستانه میانگین بارش 1 میلیمتر و بیش از آن در استان کردستان تعیین گردید. هم چنین فراگیر بودن بارش در استان(رخداد بارش در بیش از 50 درصد از استان) به عنوان شاخصی برای تعیین بارش هایی با منشا همدید استفاده شد. برای این رویدادها، الگوهای اصلی فشار تراز دریا و ضخامت جو با استفاده از روش تحلیل خوشه ایبدست آمد. برای هر گروه، یک روز به عنوان نماینده انتخاب شد. روز نماینده بالاترین همبستگی را با روزهای همگروه خود داشت. نتایج این تحقیق نشان داد که بارش های همدید یک روزه در استان کردستان تقریبا در تمام طول سال(به استثنای مرداد ماه) رخ می دهند. فراوانی این رویدادها در اردیبهشت و بهمن ماه به اوج خود می رسند. در نهایت شش الگوی اصلی فشار تراز دریا عامل ایجاد این رویدادها هستند و هم چنین دو الگوی اصلی ضخامت لایه 500-1000 هکتوپاسکال در رخداد آنها موثر بوده اند. الگوی اول ضخامت لایه 500 - 1000 هکتوپاسکال در بارش های همدید یک روزه دوره سرد سال و الگوی دوم نیز در رخداد دوره گرم سال آنها موثر است.
    کلیدواژگان: بارش، همدید، فشار، ضخامت، کردستان
  • تحلیل فراوانی خشکسالی های روزانه در ایران با شاخص خشکسالی موثر
    فیروز مجرد *، راضیه خیری، زهرا نوری صفحات 29-48
    استعداد ایران برای وقوع خشکسالی با شدت های مختلف، ضرورت بررسی این پدیده را با شاخص های جدیدتر بیش از پیش روشن می سازد. محدودیت مهم شاخص های موجود این است که قادر به پایش خشکسالی ها در مقیاس روزانه نیستند. شاخص خشکسالی موثر این نقص را برطرف کرده است. مطالعه حاضر، با هدف تحلیل فراوانی خشکسالی های روزانه با شاخص خشکسالی موثر در 43 ایستگاه سینوپتیک کشور در یک دوره آماری 30 ساله به انجام رسیده است. بر این اساس، فراوانی خشکسالی های روزانه در ایستگاه های کشور در طی فصول و سال با شاخص خشکسالی موثر محاسبه شد. سپس ایستگاه های کشور با استفاده از تحلیل خوشه ایبر پایه مجموع فراوانی خشکسالی های ملایم تا بسیار شدید (رده های 1 الی 4) به پنج گروه تقسیم گردید و الگوهای فراوانی در هر گروه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که خشکسالی های بسیار شدید، به جز سه ایستگاه گرگان، زنجان و تربت حیدریه در سایر ایستگاه ها رخ نداده است. در مقابل، فراوانی وقوع خشکسالی های ملایم، متوسط و شدید در کشور، خیلی بیشتر از خشکسالی های بسیار شدید و تعداد آنها تقریبا با هم برابر بوده است. در کل کشور در 56 درصد از روزها انواع خشکسالی (ملایم تا بسیار شدید) رخ داده است. بر اساس نقشه های خروجی، توزیع فراوانی خشکسالی ها در کشور از الگوی جغرافیایی خاصی تبعیت نمی کند. لذا می توان گفت که انواع خشکسالی در تمام مناطق کشور اتفاق افتاده است. مقادیر کاهشی شاخص خشکسالی موثر در طول زمان، نشان از گرایش اغلب ایستگاه های کشور به سمت خشکسالی دارد.
    کلیدواژگان: خشکسالی روزانه، فراوانی، شاخص خشکسالی موثر، روند، ایران
  • تحلیل تطبیقی شاخص های توسعه پایدار شهر بوشهر با مناطق شهری کشور
    محمود قدیری *، سوگل ممسنی صفحات 49-72
    امروزه با توجه به ویژگی های شهرنشینی و لزوم پایداری توسعه، تحلیل پایداری شهرها در ایران برای نیل به توسعه پایدار امری کلیدی است. در این ارتباط، با توجه به فقدان مطالعه ای مناسب از میزان پایداری توسعه شهر بوشهر، این پژوهش با طرح این سوال شکل گرفت: آیا بین سطح پایداری توسعه شهر بوشهر و نقاط شهری کشور (در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و نهادی- کالبدی) تفاوت وجود دارد؟ سپس با بررسی مبانی نظری و پیشینه تحقیق و نیز ویژگی های شهر بوشهر، فرضیه تحقیق ارائه شد. جهت سنجش میزان توسعه و آزمون فرضیه نیز ابتدا مفهوم توسعه پایدار در چهار بعد و 44 شاخص تعریف عملیاتی گردید. داده های مورد نیاز نیز در دو سطح شهر بوشهر و نقاط شهری کشور از طریق روش کتابخانه ای گردآوری شد و با استفاده از روش آزمون علامت و به کمک نرم افزار آماری SPSSتحلیل شد. نتایج نشان داد که بین شهر بوشهر و نقاط شهری کشور از نظر شاخصهای اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی تفاوتی وجود ندارد. ولی از نظر شاخصهای نهادی- کالبدی تفاوت معناداری بین آنها وجود دارد. نتایج تحقیق همچنین نشان داد که با در نظر گرفتن کل شاخصها، ضمن وجود تفاوت معنادار، وضعیت شهر بوشهر در کل بهتر از متوسط کشور است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، تحلیل تطبیقی، شهر بوشهر، نقاط شهری کشور
  • بررسی روند تغییرات آبدهی رودخانه های استان لرستان با استفاده از روشTFPW-MK
    حسن ترابی پوده، صمد امام قلی زاده* صفحات 73-93
    بررسی تغییرات آبدهی رودخانه ها به منظور مدیریت و برنامه ریزی منابع آب بسیار مهم می باشد. در تحقیق حاضر با توجه به اهمیت موضوع بررسی و شناخت روند تغییرات جریان در ایستگاه های هیدرومتری استان لرستان حوزه رودخانه دز در سه مقیاس ماهانه، فصلی و سالانه با استفاده از روش TFPW-MK مورد بررسی قرار گرفت. داده های مورد استفاده شامل داده های 25 ایستگاه هیدرومتری منتخب در دوره 40 ساله آماری(1388-1348) در محدوده مورد مطالعه می باشد. در این تحقیق ابتدا شیب خطی روند در داده های نمونه با استفاده از روش TSA تخمین و سپس با استفاده از روش TFPW اثر ضریب خودهمبستگی از داده ها حذف گردید و در نهایت روند تغییرات جریان با استفاده از آزمون من کندال(MK)مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان می دهد که در اکثر ایستگاه ها (20 ایستگاه از 25 ایستگاه)، روند تغییرات جریان عمدتا نزولی بوده و در 40 سال گذشته کاهش میزان جریان در سطح 10 درصد معنی دار است.
    کلیدواژگان: روند، آزمون TFPW، MK، خود همبستگی، دبی جریان، رودخانه های لرستان
  • تحلیل اثرات اقتصادی- اجتماعی احداث دیوار مرزی بر مناطق روستایی سیستان
    محمودرضا میرلطفی*، میثم بندانی، مهدی نادریان فر صفحات 95-116
    خشکسالی های پیاپی در دوره های اخیر و کاهش فعالیت های کشاورزی، باعث گردیده که مبادلات تجاری (رسمی و غیر رسمی) مرزنشینان سیستان نسبت به گذشته پر رنگ تر گردد. بر این اساس بخش قابل توجهی از درآمدهای ساکنین منطقه و روستاییان به صورت مستقیم و غیر مستقیم از طریق مرز تامین می گردید. اما با احداث دیوار بتنی در حاشیه مرز سیستان و افغانستان این فعالیت ها دچار چالش شده است. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر، تحلیل اثرات اقتصادی- اجتماعی احداث دیوار مرزی، بر مناطق روستایی سیستان می باشد. روش تحقیق حاضر توصیفی - تحلیلی، مبتنی بر بررسی منابع کتابخانه ای، بررسی های میدانی و تکمیل پرسش نامه بوده است. حجم جامعه نمونه 384 سرپرست خانوار در 40 روستا بوده که بر حسب فاصله از مرز و با روش تخصیص متناسب به صورت تصادفی بدست آمده است. نتایج تحقیق نشان می دهد گرچه احداث دیوار در حاشیه مرز پیامدهای اقتصادی و اجتماعی منفی از قبیل کاهش درآمد و مهاجرت روستاییان را موجب شده است، اما اثرات مثبتی همچون کاهش قاچاق سوخت و کالا را نیز درپی داشته است.
    کلیدواژگان: خشکسالی، دیوارحاشیه مرز، اثرات اقتصادی و اجتماعی، قاچاق، سیستان
  • مدیریت بحران و شناخت پهنه های خطر و امن ناشی از زمین لغزش درنواحی روستایی شهرستان سروآباد
    لقمان زمانی*، وحید ریاحی صفحات 117-138
    سکونتگاه های روستایی ایران، علیرغم تحولات گسترده و گوناگونی که در دهه های اخیر داشته اند، از لحاظ محیطی همچنان جزو سکونتگاه هایی به شمار می روند که در صورت وقوع مخاطرات محیطی با چالش های عمده روبرو می شوند. بنابراین برنامه ریزی پیش از وقوع رویدادها و بحران ها و توجه به مدیریت بحران روستایی در مقابله با حوادث به ویژه طبیعی ضروری می نماید. مناطق روستایی شهرستان سروآباد واقع در استان کردستان نیز یکی از مناطق مستعد کشور نسبت به وقوع بحران های طبیعی همچون سیل، زلزله و زمین لغزش محسوب می شود. هدف از انجام این پژوهش شناسایی سکونتگاه ها و پهنه های امن و خطر زمین لغزش سکونتگاه های روستایی با توجه ویژه به مدیریت بحران در شهرستان سروآباد است. این پژوهش بر حسب روش تحلیلی و بر حسب ماهیت کاربردی می باشد و با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی تجزیه و تحلیل داده ها و لایه ها صورت گرفته و نقشه های نهایی تلفیقی خطر و نقشه های همپوشانی جهت ارزیابی فاکتورها تولید گردید. نتایج تحقیق به صورت تحلیل فضایی- جمعیتی سکونتگاه های شهرستان بوده است و پهنه ها و روستاهای امن و خطر شهرستان سروآباد مشخص گردید. بعلاوه مشخص شد که حدود 46 درصد جمعیت روستاهای منطقه در 31 روستا در این شهرستان در پهنه امن یا کم خطر زمین لغزش قرار دارد و سایر سکونتگاه ها و جمعیت روستایی در پهنه خطر متوسط و زیاد استقرار دارند و نیازمند ایمن سازی پهنه های خطر هستند.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، سکونتگاه های روستایی، زمین لغزش، شهرستان سروآباد
  • ر الگوریتم های مختلف زمین آماری جهت پهنه بندی بارش سالیانه ان ایلام
    حسن فتحی زاد، حاجی کریمی*، مهدی تازه صفحات 139-154
    باتوجه به اندازه گیری نقطه ای بارش وعدم پوشش تمام سطح حوزه ها، پیش بینی این نوع داده هاضروری است.تکنیک های مختلفی جهت برآورد داده های بارندگی درنقاط فاقد داده وجود دارد. به طورکلی روش هایزمینآماریدرمقایسه باروش های آمارکلاسیک برای برآورد بارشدقیق ترهستند.در ا را، رش ی 97 اه باران سنجی در ان ایلام در یک دوره آماری 23 ساله (سال های 1389-1366) رد ر ار. پس از جمع آوری آمار و اطلاعات مربوطه، نقشه هم باران تهیه و آنالیز واریوگرام انجام شد. در این تحقیق سه نوع روش کریجینگ شامل کریجینگ معمولی، ساده وعام مورداستفاده قرارگرفت. برای ارزیابی انواع مدل ها از مربع میانگین ریشه خطا با خطای استاندارد استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد که روش کریجینگ عام باپایین ترین میزانمیانگین خطای برآورد (003/ 0) ومربع میانگین ریشه خطاء (97/ 74) بهترین روش برای درون یابی در این پژوهشمی باشد. همچنین درمقایسه مربع م یانگین ریشه خطا باخطای استانداردبرای تعیین میزان برآوردموردانتظار، هرچهارمدل دارای برآوردی بیشترازحد انتظاربودند. در پایان مشاهده گردید که تغییر نمایی ارتفاع و بارش منطقه نشان می دهد که تاشعاع 4/ 117 کیلومتری، بین ایستگاه ها از نظر ارتفاع رابطه ی معنا داری وجود دارد و پس از این فاصله، رابطه ی آنها به صورت تصادفی است.
    کلیدواژگان: کریجینگ، بارش سالیانه، زمین آمار، سیستم اطلاعات جغرافیایی، استان ایلام
  • آمایشی بر ظرفیت های توسعه پهنه های طبیعت گردی استان قم
    مسلم شجاعی *، مهشید منزوی، مژگان تراب احمدی صفحات 155-174
    پیشرفت روز افزون دنیای فناوری و کاربست هرچه بیش تر آن در زندگی روزمره شرایطی را پیرامون انسان امروزی شکل داده که علیرغم دستیابی به آسایش بیش تر، از آرامش کم تری برخوردار است. بنابراین تمایل به حضور در طبیعت و لذت جویی از آرامش طبیعی نزد شهروندان افزایش یافته است. وابسته به این نوع تقاضا و ساماندهی آن، گرایش نوینی از گردشگری با عنوان اکوتوریسم یا طبیعت گردی شکل گرفته است که به دنبال تعادل بخشی برای پاسخ به این نیاز بی پایان و بهره گیری پایدار از منابع و مناظر طبیعی است. استان قم از مهم ترین مقصدهای مذهبی کشور است که سالانه پذیرای گردشگران بسیاری است. برای بهره گیری پایدار از این بازار ضرورت دارد تا تنوع محصولات گردشگری استان گسترش یابد، تعدد عرضه داشت های گردشگری افزایش یابد و تراکم گردشگران بر چند جاذبه خاص کاهش یابد. با هدف شکل دهی کانون های طبیعت گردی استان و جذب سرمایه گذاران، تمرکز این مقاله بر شناسایی و اولویت بندی پهنه های مستعد طبیعت گردی استان قم است. از میان پهنه های مستعد طبیعت گردی 6 پهنه شناسایی و به روش AHP اولویت بندی شدند. نتایج تحقیق نشان می دهد که برای توسعه طبیعت گردی متمرکز در استان قم،پهنه های حوض سلطان،کهک، دستجرد، سلفچگان،قاهان و پلنگ دره به ترتیب اولویت اول تا ششم را با امتیازهای 8323/0، 7485/0، 7383/0، 7255/0، 6294/0 و 5774/0 بدست آوردند.
    [1]. مقاله حاضر برگرفته از نتایج طرح پژوهشی «بررسی گسترش صنعت اکوتوریسم با استفاده از ظرفیت های مناطق استان قم» است که زیر نظر معاونت پژوهشی استانداری قم و دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم در سال 1391 انجام شد.
    کلیدواژگان: طبیعت گردی، ارزیابی توان اکولوژیکی، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، توسعه طبیعت گردی متمرکز، استان قم
  • واکاوی تاثیر شهر بر تغییرات سالانه دما در شمال شرق ایران
    محمد لطفی *، بهلول علیجانی، پرویز ضیاییان فیروزآبادی صفحات 175-196
    به منظور بررسی تاثیر شهر بر دمای سالانه در شمال شرق ایران، از داده های ایستگاه های مشهد، سبزوار، تربت حیدریه، بیرجند و بار در بازه زمانی 1960 تا 2011 استفاده شد. داده های دمای میانگین، کمینه و بیشینه سالانه، تا سال 2011 از سازمان هواشناسی دریافت و سال های فاقد داده به روش رگرسیون جایگزین گردید. برای سری دمای میانگین سالانه ایستگاه ها با توجه به نمودار خودهمبستگی و خودهمبستگی جزئی، مدل آریماانتخاب و جهت صحت و برازش هر مدل از معیارهای، ریشه میانگین مربعات خطا، قدرت توجیه و فرض تصادفی بودن باقیمانده ها استفاده شد. مدل(AR(2،1،0 برای سری دمای میانگین مشهد و بیرجند، مدل (AR(1،1،0برای دمای میانگین سبزوار، مناسب ترین مدل تشخیص داده شدند. جهت تشخیص روند و تغییرات در هر سری از آزمون من کندال و t استفاده شد، در آزمون t، میانگین دهه اول هر سری با میانگین دهه اخیر آزمون گردید، ایستگاه ها بر اساس موقعیت به دو دسته داخل محدوده شهری و خارج از محدوده شهری تقسیم شدند. نتایج نشان می دهد روند دما در ایستگاه های داخل شهر و خارج شهر کاملا متفاوت است، دمای میانگین، بیشینه وکمینه سالانه در ایستگاه های داخل محدوده شهری روند افزایشی نشان دادند، در حالیکه در ایستگاه های خارج از شهرها دمای میانگین سالانه بدون روند و حتی دمای بیشینه ایستگاه های تربت حیدریه، بار و دمای کمینه بیرجند روند، کاهشی بوده است.
    کلیدواژگان: روند دما، آریما، من کندال، آزمون t، شمال شرق
  • ویژگی های مارکوفی بارش های ایران
    زهرا ماه آورپور* صفحات 197-212
    هدف از این پژوهش تحلیل و بررسی ویژگی دوره های خشک و مرطوب ایران با بهره گیری از یک مدل آماری پیش بینی موسوم به زنجیره ی مارکوف است. داده های این تحقیق از پایگاه داده ی اسفزاری است. این داده ها شامل 7187 پیکسل و مدت 15991 روز از 1/1/1340 تا 11/10/1383 می باشد. با انجام آزمون خی دو برازش داده ها با مدل مرتبه ی اول زنجیره ی مارکوف دو حالته تایید گردید. به دلیل کاربرد داده های یاخته ای و به منظور اطمینان بیشتر به صحت نتایج، آستانه ی 5/0 میلی متر برای تمایز یک روز مرطوب از روز خشک درنظر گرفته شد. ابتدا ماتریس فراوانی انتقالات تشکیل و سپس با روش حداکثر درست نمایی ماتریس احتمال انتقال ساخته شد. آنگاه با تعیین عناصر p (احتمال وقوع بارش) و q (احتمال عدم وقوع بارش) ویژگی های مارکوفی محاسبه شد. احتمالات ساده، ایستا و اقلیمی نیز در این نوشتار مقایسه گردید. دوره های بازگشت تری و خشکی و نیز دوره های بازگشت دو و سه روزه بارش محاسبه و نقشه های آن تهیه گردید. نتایج نشان داد برای تمامی ماه ها و فصول احتمال عدم وقوع بارش بیشتر است و برای هیچ یک از ماه های دوره ی مورد مطالعه فراوانی روزهای خشک کمتر از 21 روز نیست. طولانی ترین دوره ی تر مورد انتظار برای ماه اسفند 99/ 1 روز و طولانی ترین دوره ی خشک مورد انتظار مربوط به تیر ماه با 32 /40 روز است. چرخه ی هوایی زمستان نشان داد که بعد از هر 74/ 5 روز خشک، 97/ 1 روز مرطوب رخ خواهد داد.
    کلیدواژگان: ماتریس، احتمال انتقال، زنجیره ی مارکوف، پایگاه داده اسفزاری، دوره ی بازگشت، ایران
  • اثرات احداث سدهای اصلاحی بر خصوصیات هیدرولوژیکی حوضه آبخیز محمد آباد ساری
    عطا الله کاویان*، محمد ایوب محمدی، علی آزموده صفحات 213-230
    ارزیابی و آگاهی ازنحوه تاثیر سازه های احداثی روی پاسخ حوضه درمقابل بارش،به عنوان یکی ازمسائل مهم و اساسی درمدیریت حوضه های آبخیزومطالعات کنترل سیل می باشد. هدف از این تحقیق بررسی میزان تاثیر سدهای اصلاحی احداث شده در بالادست سد تجن بر دبی اوج سیلاب درحوضه آبخیز محمد آباد است. بدین منظور 67 سازه اصلاحی احداث شده در10 زیرحوضه ازحوضه آبخیز محمد آباد در فاصله تقریبی 75 کیلومتری ازشهرستان ساری مورد بررسی قرار گرفت. با ترسیم پروفیل طولی آبراهه های دارای سدهای اصلاحی در قبل و بعد از ساخت این سازه ها، زمان تمرکز آبراهه ها در قبل و بعد از ساخت سدها برآورد گردید. همچنین دبی اوج سیلاب در دو حالت قبل و بعد ازاحداث سازه ها به روش SCS برای هر یک از زیرحوضه ها برآورد شد. نتایج نشان از برآورد بیشترین تغییر در دبی اوج سیلاب در زیرحوضه D با 3/ 10% کاهش نسبت به قبل از احداث سازه ها دارد. استفاده از آزمون مقایسه میانگین ها به روش T-test نشان داد اختلاف معنی داری بین شیب آبراهه (Pvalue = 0.001) و دبی اوج سیلاب (Pvalue = 0.017) بعد از ساخت سدهای اصلاحی وجود دارد، در حالی که بعد از ساخت سازه ها، تفاوت معنی داری در مقدار زمان تمرکز (Pvalue = 0.107) مشاهده نگردید. همچنین نتایج نشان داد تغییر در دبی اوج سیلاب ارتباط معنی داری در سطح 99% با تغییر درشیب آبراهه و تعداد سازه ها داشته و این در حالیست که رابطه معنی داری در سطح 95% بین تغییر در دبی اوج سیلاب و تغییر در طول آبراهه وجود ندارد.
    کلیدواژگان: پروفیل طولی، دبی اوج سیلاب، سدهای اصلاحی، حوضه آبخیز محمد آباد
  • ظرفیت سنجی توسعه شهری در بسترهای طبیعی با استفاده از عملگرهای فازی و مدل FAHP در حوضه آبریز غفار
    علی موحد*، هادی علیزاده، علی شجاعیان صفحات 231-252
    امروزه با توجه به افزایش جمعیت در شهرها و گسترش روزافزون شهرنشینی و شهر گرایی، چالش اصلی در فرایند مدیریت و برنامه ریزی شهرها مکان یابی و انتخاب بسترهای بایسته در جهت گسترش های آتی شهری است که یکی از این عرصه ها دشت ها و بسترهای طبیعی همچون حوضه های آبریز است. دراین بین توجه به مسائل و شاخصه های طبیعی و انسانی موجود در این بسترها در جهت آگاهی از نوع انتخاب بسترها برای توسعه های آتی شهری بسیار ضروری است. در این راستا در پژوهش حاضر به شیوه «توصیفی – تحلیلی» باهدف گذاری ظرفیت سنجی توان توسعه شهری در حوضه آبریز غفار در استان خوزستان، سعی شده است با به کارگیری 11 شاخص موثر در فرایند توسعه شهری در این حوضه که در دو بخش انسانی و طبیعی دسته بندی شده اند نقاط مستعد و نامساعد برای توسعه های آتی شهری در این حوضه مورد شناسایی قرار گیرد. جهت شناسایی توان و ظرفیت توسعه شهری در حوضه آبریز غفار و مقایسه نتایج تحلیلی آن از عملگرهای ANDFuzzy، OR Fuzzy، Product و Gama Fuzzy و همچنین مدل تحلیل سلسله مراتبی فازیFAHP استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که مطابق عملگرها و مدل بکار رفته در پژوهش، قسمت های شمالی و مرکزی حوزه آبریز غفار تا منتهی الیه جنوبی حوزه دارای توان توسعه شهری بسیار پایینی است و قسمت های محدودی از جنوب شرقی حوضه و نوار مرزی شرق حوضه مناسب برای توسعه شهری بوده است. البته این امر در عملگر گامای فازی با میزان آستانه 7/ 0 و به جهت تلفیق سازگار گرایش های کاهشی و افزایشی موجود در آن با دقت و جزییات بهتر و بیشتری نسبت به دیگر عملگرها و مدل FAHP نشان داده شده است. در این بین نتایج عملگرهای OR و مدل FAHP ضعیف تر و با جزییات کمتری این مسئله را نشان داده است که به علت اتخاذ گرایش افزایشی آن بوده است.
    کلیدواژگان: توسعه شهری، توان توسعه، عملگر فازی، حوضه آبریز غفار
|
  • Recognition of the Synoptic patterns of one-day rainfall In Kurdistan Province
    Bakhtiar Mohammadi*, Mohammad Hossein Gholizadeh, Sharife Zarei Pages 7-27
    One of the most important features of precipitation is continuing. It is important for the survival of organisms and human activities. This study aims to identify synoptic patterns of one-day rainfall during the period 1961-2011 in Kurdistan Province. Average of the precipitation of 1 mm and above was chosen as the threshold of rain days. Moreover, occurrence of pervasive precipitation in Kurdistan province as an indicator to determine the origin of the Synoptic precipitation was used. For this event, the main patterns of sea level pressure and 500-1000 hPa thickness were obtained using cluster analysis. In the days of the band members, a day was chosen as a representative. In fact, these days to other days his teammates have shown the highest correlation. The results show that the Synoptic precipitations of one-day in Kurdistan Province occur roughly all year round (except August). The frequency of these events reached a peak in December and January. The six main patterns of sea level pressure are the cause of these events and the two main patterns 500-1000 hPa thickness in the event they have been effective. The first pattern of 500 - 1000 hPa thickness in one-day rainfall synoptic cold period of the year, and the second pattern of these occurrences during the warm months have been effective.
    Keywords: precipitation, Synoptic pressure, thickness, Kurdistan
  • Frequency Analysis of Daily Droughts in Iran by Using Effective Drought Index
    Firouz Mojarrad*, Raziyeh Kheyri, Zahra Noori Pages 29-48
    Iran's Potential for the occurrence of drought at various severities illuminates the need to examine this phenomenon with new indexes. The major deficiency of the current indexes is that they cannot monitor the droughts in daily scale. Effective Drought Index (EDI) overcomes this defect. The goal of this study is to analyze the frequency of daily droughts by EDI in 43 synoptic stations in a 30-year period. Accordingly, the frequency of daily droughts in the stations was calculated by EDI during the seasons and the year. Then the stations were divided into five groups using cluster analysis based on total frequency of mild to most severe droughts (categories 1 to 4), and frequency patterns in each group were examined. The results showed that the most severe droughts have not happened in the stations except for Gorgan, Zanjan and Torbat-Heydariyeh. In contrast, the frequencies of mild, moderate and severe droughts, all being equal, are much more than most severe droughts, and their frequencies are almost equal. In 56 percent of the days, a variety of droughts (mild to most severe) has occurred in the whole country. Based on the output maps, frequency distribution of droughts in the country does not follow a certain geographical pattern, so it could be cocluded that all types of droughts have happened in all regions of the country. However, maximum total frequency of daily droughts (mild to most severe) is observed in the east and center parts. The decrease in the EDI values over time shows the tendency of the most stations towards drought.
    Keywords: daily drought, frequency, Effective Drought Index (EDI), trend, Iran
  • Comparative Analysis of Sustainable Development Indices of Bushehr City with Country Urban Regions
    Mahmood Ghadiry*, Sogol Mamasani Pages 49-72
    Nowadays, with regard to urbanization characteristics and necessity of sustainability of development, analyzing of the sustainability of cities in Iran is necessary for sustainable development. So, because there is no study about Bushehr city sustainable development, this research defined base on this question: Are there differences between Bushehr city sustainable development and country urban regions? Then, based on the investigation of theoretical bases and research background, and characteristics of Bushehr city, the hypothesis offered. For measuring development degree and testing hypothesis, first, operational definition of sustainability offered at 4 dimensions and 44 indices. Necessary data gathered by library method and analyzed by Sign Test method in SPSS. Result showed that there are no differences between Bushehr city and country urban regions about social, economical and ecological Indices. But there are meaningful differences about physical indices. Result also showed that with respect to all indices, there are meaningful differences between Bushehr city and country urban regions, and the status of Bushehr city is better than country urban regions.
    Keywords: Sustainable Development, Comparative Analysis, country urban regions, Bushehr City
  • Trend Analysis of Stream flow changing of the rivers of Lorestan Province with MK-TFPW
    Hassan Torabi, Samad Emamgholizadeh* Pages 73-93
    Study and prediction of changing stream flow of rivers is very important in water resource management and planning. With respect to this issue in this study the trend analysis of changing stream flow of the rivers of Lorestan Province in three times span namely month, season and annual were investigated by TFPW-MK method. The data used include data from 25 hydrometric stations selected in 40-years period (1969-2009). In this study, the slope of the linear trend in the data sample estimated using the TSA and then the effect of coefficient of self-correlation of data was eliminated using TFPW method, and the trend of changing flow with MK test were analyzed. The results showed that at the most stations (20 stations out of 25 stations) the trend of changing flow was decreasing and at the 40 yeras the reducing of changing flow is significant at 10% level.
    Keywords: Autocorrelation, Mann, Kendall, Stream flow, Trend, Lorestan's rivers
  • Analyzing socio-economic effects of the border wall on the Sistan's rural areas
    Mahmoudreza Mirlotfi*, Meisam Bandani, Mehdi Naderian Pages 95-116
    Several droughts during the last years and reduction of agricultural activities have caused both formal and informal trade exchanges of borderline people have become more than ever. Due to this, the income of most of rural natives-directly or indirectly-was receiving from the border. However, since the concrete wall built along the borderline, those exchanges have faced many troubles. Hence, purpose of the present study is to analyze the socio-economic effects of building the border wall on the life of rural natives. The present research adopts a descriptive – analytical methodology based on reviewing library resources, field studies and filling in questionnaires. A statistical community of 384 men was considered as sample, selected randomly from 40 country sides based on their distance from the border. The results of the present study proves that although building the border wall along the borderline has had negative socio-economic effects such as less incomes and migration of the natives, but it also has positive effects such as decreasing the amount of illegal-traffics and illegal trading of fuel and goods.
    Keywords: Borderline wall, socio, economic effects, traffic, Sistan
  • Disaster Management and Identification of Safe and Hazardous Landslide Zones in Rural Areas of Sarwabad County
    Loghman Zamani*, Vahid Riahi Pages 117-138
    Iran's rural settlements, in spite of their comprehensive and multi-faceted developments in the last decades, are still considered to be among the settlements faced with crucial challenges in the face of environmental hazards. As a result, prearrangement for upcoming events and disasters, as well as paying attention to the management of rural disaster in dealing with particularly natural events turn out to be necessary. The rural areas of Sarwabad, in Kurdistan, are also considered among the areas susceptible to natural disasters, such as floods, earthquakes, and landslides. The purpose of the research is the identification of settlements, and safe and hazardous landslide zones with particular focus on disaster management in Sarwabad. This research is methodologically analytical and essentially functional, and, by using geographical information system (GIS) and the analytical hierarchical process (AHP), the researchers analyzed the data and the layers and provided the ultimate version of combined hazard maps and also overlaying maps for the purpose of factorial assessment. The findings have been in the form of spatio-populatory analysis of the settlements, and resulted in identifying the safe and unsafe villages and zones. Moreover, it is found that nearly 46 percent of the rural population and 31 villages of the area are located in safe or low-hazard-level landslides, while the rest of the settlements and rural population are located in the mid and high-hazard-level zones and, as such, are need to be secured in these zones.
    Keywords: Disaster Management, Rural Settlements, Landslide, Sarwabad Counnty
  • Study on different geostatistical algorithms for annual rainfall zoning in Ilam province
    Hassan Fathizad, Haji Karimi*, Mehdi Tazeh Pages 139-154
    According to point measurements of precipitation and lack of coverage for all catchments, prediction of such a data is essential. There are various techniques for rainfall data estimation in areas with no recording data. In general, geostatistical methods are more accurate for precipitation estimation in comparison with classical statistical methods. In this regard, the mean annual precipitations of 97 pluviometer stations in Ilam Province were studied for a 23-years period (1987-2010 years). After collecting the relevant data, the isohyetal map was prepared and variogram analysis was performed. In this study, three types of Kriging including ordinary, simple and general Kriging were used. To assess all models, the root mean squared error with standard error was used. The results showed that the general Kriging method with lowest level of mean error (0.003) and root mean square error (74.97) is the best method for interpolation. Also, comparison of root mean square error with standard error for estimation of the expected values showed that all four models estimate the values more than the expected values. Finally, it is observed that there is a significant exponential relationship between altitude and precipitation until 117.4 km radius distance and after this interval, their relationship is randomly.
    Keywords: kriging, annual rainfall, geostatistics, GIS, Ilam Province
  • Land use planning of development potentials of ecotourism area- Case study: Qom province
    Moslem Shojaei*, Mahshid Monzavi, Mozhgan Torab Ahmad Pages 155-174
    Urban Life and its mechanical necessities led to the interesting in nature and find peace among the citizen increasingly raised. Related to answer to this subject, a new type of tourism has been framed in tourism literature. Nowadays, Ecotourism is outstanding type among other types of tourism and has grown significantly in the past twenty years. Qom province is one of the most famous Iranian destinations and is necessary for this province to be notice of diversifying of its tourism products as well as religious tourism. Aims to this, ecotourism potential areas are identified and prioritized in the Province; The Ecological Capability Evaluation model is used to identify potential areas and the analytic hierarchy process (AHP) to prioritize. Related to configuring ecotourism zones and attracting investors, the article is focused on Intensive ecotourism areas. Among of These areas, 6 areas are selected and prioritized based on 5 factors and 29 indexes. The results were finally indicated that Hoze soltan, Kahak, Dastjerd, Salafchegan, Ghahan and Palang dare are ranked sequentially by 0.83, 0.74, 0.73, 0.72, 0.62 and 0.57 scores.
    Keywords: Ecotourism, Ecological Capability Evaluation, analytic hierarchy process, prioritizing potential areas, development of Intensive ecotourism, Qom province
  • Analyzing the effects of urbanization on the temperature trends in the northeast of Iran
    Mohammad Lotfi*, Bohluol Alijani, Parviz Zeaieanfirouzabadi Pages 175-196
    In order to analyze the effects of urbanization on the temperature trendsو the annual mean, minimum and maximum of the data of the Mashhad, Sabzevar, Birjand, Torbat Heydariyeh and Bar stations were used for the period 1960-2011. To identify any change in the time series the Mann- Kendal and t tests were used. T-test was used to compare the first and last decades. The results showed that the temperature time series were increasing inside the cities. While at the stations outside the city the mean temperature did not show any trend. The time series of maximum temperature in Torbat and bar stations and the minimum temperature of Birjand showed a decreasing trend.
    Keywords: temperature change, ARIMA, Mann, Kendall, t, test, climate change
  • Iran's Precipitation Markov attributes
    Zahra Mahavarpour* Pages 197-212
    In this paper a statistical model termed Markov chain has been utilized to analyze attributes of wet and dry spells in Iran. In order to do this research Asfezari database was used. This database contains 7187 spatial grids and covers a period of time from 21/3/1961 to 31/12/2004 (15991 day). Chi-square test for two-state Markov chain fitted and confirmed with first-order model. In order to have more certainty of data, 0.5mm threshold applied to distinguish wet and dry days. First, the transfer matrix of the transition probability matrix was constructed using maximum likelihood. Then by determining P (occurrence) and q (nonoccurrence) Markov, attributes were calculated. Simple, static and climatic probabilities compared to each other. Return period of wet and dry spells and two and three return days of precipitation were calculated. The findings of the recent paper indicated that for all seasons and months the probability of dry days is greater than wet days and for all the studied months the frequency of dry days is not less than 21 days. The longest expected wet spell is for Esfand with 1.99 day and the longest wet spell is for Tire with 40.32 days. Winter weather cycle showed that after every 5.74 dry, Days, 1.97 wet days would occur.
    Keywords: Matrix, Probability transition, Markov chain, Asfezari database, Return period, Iran
  • Effects of check dam construction on hydrological characteristics in Mohammadabad watershed-Sari
    Ataollah Kavian*, Mohammad Ayob Mohammadi, Ali Azmodeh Pages 213-230
    Evaluation and awareness about the effect of constructed dams on watershed response to rainfall, is one of the main problems in watershed management and flood control studies. The aim of this study is to investigate the effect of constructed check dams in Tadjan dam upstream (Sari) on flood maximum discharge. 67 constructed check dams in 10 sub watershed at 75 km distance to sari were studied. Time of concentration before and after check dam construction was estimated with drawing longitudinal profile of those channels. Also, flood maximum discharge before and after check dam construction were predicted for each sub watershed using SCS method. The results showed most changes in flood maximum discharge were estimated in D sub watershed by 10.3% decreasing to before dam construction. The results of means comparison by T-test method indicated that there are significantly difference in channel slope (Pvalue=0.001) and flood maximum discharge (Pvalue=0.017) and no significant difference in time of concentration (Pvalue=0.107) between pre and post check dams construction. Also, the results revealed that change in flood maximum discharge have significant relation in level of 99% with change in channel slope and number of check dams and no significant relation in level of 95% with change in channel length.
    Keywords: Longitudinal profile, Flood maximum discharge, Check dams, Mahammad Abad
  • Evaluation of capacity of natural environments for urban development potentials using fuzzy operators and FAHP model in Ghafar watershed basin
    Ali Movaheh*, Hadi Alizadeh, Ali Shojaian Pages 231-252
    Today، with respect to urban population growth and ever increasing urban expansion and urbanization، main challenge in urban management and planning is to site and select suitable areas such as plains and natural environment like watersheds for feature urban expansion. In this between، paying attention to the issues and natural and human indices that exist in these environment with the aim of having information on the selection type for the future urban development is necessary. In this regard، with the aim of evaluating capacity potentials of natural environment and based on descriptive-analysis method، an attempt has been made to select suitable and non-suitable areas of urban development using 11 indices divided into two different human and natural classified categories. To identify potential capacity of urban development in the Ghaffar watershed and comparison of the analytical results، Fuzzy AND، OR، Product and Gama and FAHP model are used. Based on fuzzy operators and fahp model، results show that the central، northern and the extreme end of the south part of watershed have a very less potential for urban development. And limited southeastern parts of the basin and East border area have been suitable for urban development. Fuzzy gamma operator with a threshold of 0. 7 has greater accuracy and detail than other operators and FAHP model because of its risk controlling effect. However، FAHP model and OR operators show weak results due to their risk inducing effect.
    Keywords: Urban development, capacity development, fuzzy operator, Ghaffar catchment