فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 16، بهار 1382)

فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 16، بهار 1382)

  • 80 صفحه، بهای روی جلد: 1,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1382/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 0
  • مجید عباسپور، داریوش منصوری صفحه 1
    روش های اطفاء حریق، با توجه به نوع ماده سوختی، متنوع می شود از جمله، چاه های نفت که به دلایل مختلفی دچار حریق می شوند. جهت مهار آنها از روش های متنوعی استفاده می شود. در روش های سنتی مهار چاه های نفت، عملیات با مشکلات و تجهیزات فراوان و نیز زمان طولانی انجام می شود علاوه بر این، خسارت های مالی، جانی و زیست محیطی را نیز به همراه دارد. یکی از جدیدترین روش هایی که جهت مهار چاه نفت و گاز ارائه شده، استفاده از توربوجت می باشد.
    کلیدواژگان: اطفاء حریق، مدلسازی فیزیکی، توربوجت، چاه های نفت و گاز
  • محمدرضا شاه منصوری، علی ترابیان، امیر حسام حسنی، اطهر افلاکیان صفحه 15
    امروزه به دلیل آلودگی اکثر منابع آب، تصفیه آب جایگاه مهمی در زندگی انسان به خود اختصاص داده است. روش های معمول تصفیه آب که برای حذف مواد کلوئیدی و معلق از آب خام به کار گرفته می شوند کارآیی مناسب ر در این خصوص دارا هستند. اما حضور ترکیبات آلی که منبع مهم تشکیل تری هالومتان ها و موتاژن ها بوده و همچنین ترکیبات آلی که می توانند بعنوان منبع کربن توسط میکرو ارگانیسمها مورد استفاده قرار گیرند به توسعه سیستم های جدید برای حذف این نوع ترکیبات آلی از آب، نیاز دارند.
    کلیدواژگان: انعقاد، منعقد کننده، کل کربن آلی، نیترات، الوم، کلراید فریک
  • فرامرز معطر، قاسمعلی عمرانی، سام حایری پور صفحه 21
    در این تحقیق دو دسته از جاذب های طبیعی آلی و معدنی به لحاظ رفتارهای جذبی در دو سیستم گسسته و پیوسته مورد سنجش قرار گرفته است. از مشتقات کیتینی فراوری شده از پوسته های ضایعاتی میگو به عنوان جاذب های طبیعی آلی و از رئولیت نوع کلینوپتیولیت فیروزکوه با اشکال طبیعی و سدیمی به عنوان رزین معدنی طبیعی برای این منظور استفاده شد. هر دو دسته این رزین ها جذب موثری را روی ایزوتوپ های اکتیو و غیر اکتیو سزیم، استرانسیم، کبالت و منگنز در دو سیستم گسسته و ستونی نشان دادند.
    کلیدواژگان: کیتین، کیتوزان، زئولیت، جاذب، پسمان، هسته ای، میگو
  • ناصر محرم نژاد، حسین کاچار صفحه 33
    مطالعات موجود حاکی از این است که مشکلات پدید آمده از استقرار صنایع در محدوده شهرهای ایران به خصوص در شهر تهران بیشتر به واحدهای کوچک تولیدی و خدماتی مثل تعمیرگاه های خودرو، تجاری، آهنگری، آبکاری و... متعلق است. این فعالیت ها از یک سو در ایجاد اشتغال، تامین کالا و خدمات مورد نیاز شهروندان و کمک به رشد و توسعه صنعت و اقتصاد کشور موثرند و از سوی دیگر در صورت عدم رعایت اصول مکان یابی و همچنین عدم به کارگیری روش های کنترل آلودگی و مزاحمت، استقرار آنها در بافت شهری مشکلات بی شماری را به همراه دارد که طبعا برای رفع و یا کاهش این مشکلات لازم است اقدامات و مطالعات خاصی انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: مشاغل، آلاینده، مزاحمت، ساماندهی
  • سید مسعود منوری، قاسمعلی عمرانی، امیر حسام حسنی، کتایون ورشوساز صفحه 47
    در منطقه 20 تهران روزانه بطور متوسط 250 تن مواد زائد جامد شهری جمع آوری می گردد. زباله های خانگی به سه بخش پسماند تر، پسماند خشک و مواد مخاطره میز تقسیم می شوند. بر اساس آنالیز کیفی زباله خانگی در این منطقه پسماندهای غذایی (تر) حدود 73 درصد وزنی مواد متشکله زباله را شامل می شود. طی تحقیق در رابطه با زائدات مخاطره آمیز که خود شامل مواد زائد بیمارستانی و مواد زائد مراکز خدمات خودرویی است، مطالعاتی انجام شده است.
    کلیدواژگان: مواد زائد جامد، بازیافت، زباله خانگی، پسماند خشک، پسماند تر، موا مخاطره آمیز، کمپوست، دفع
  • مرتضی کاشفی الاصل، فروزان فرحزادی صفحه 65
    حذف کاتیون سرب (Pb+2) املاح محلول از محیط آبی مانند فاضلاب های صنعتی از طریق فرایند جذب ممکن می باشد. برای مطالعه، روش جذب سطحی و ماده جاذب کربن فعال برگزیده شد. ابتدا بررسی شد که ایا این روش می تواند سرب را به نحو مطلوبی حذف کند یا خیر؟ سپس عوامل موثر روی میزان جذب از قبیل زمان جذب، میزان درجه حرارت، PH و... مورد ارزیابی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: سرب، کربن فعال، جذب سطحی