فهرست مطالب

برنامه ریزی و آمایش فضا - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 86، زمستان 1393)

فصلنامه برنامه ریزی و آمایش فضا
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 86، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا احمدی پور، محمد شیخی، معصومه بیگلر، چمران بویه صفحات 1-20
    هرحکومتی برای اداره قلمرو سرزمینی خود ناگزیر است که کشور را به واحدهای ا داری کوچک تر تقسیم کند. این تقسیم متاثر از ساختار حاکمیت سیاسی است. تمرکزگرایی شاخصه اصلی اکثر نظام های سیاسی ایران در دوران پیش و پس از انقلاب 1357 بوده است. در ایران پس از انقلاب، مرجع واجد صلاحیت جهت تغییر تقسیمات کشوری در سطح استان ها، مجلس شورای اسلامی است. هدف مقاله حاضر، پژوهشی بین رشته ای میان جغرافیای سیاسی و علوم منطقه ای جهت تشخیص دلایل تاثیرگذار بر چگونگی صورت بندی تقسیمات کشوری است. روش پژوهش حاضر تلفیقی از روش اسنادی و تحلیل محتوای کیفی است و دامنه شمول آن به لحاظ موضوعی با توجه به عناصر چهارگانه فضا شامل انتزاع، نام گذاری، تعیین مرکزیت و تعیین حدود استان جدید است. پرسش پژوهش حاضر ناظر بر چیستی مولفه های مورد بحث در صحن علنی مجلس شورای اسلامی جهت تعیین عناصر چهارگانه سازماندهی سیاسی فضا می باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد، مولفه های جمعیت، وسعت،شعاع عملکرد مراکز اداری و کوچک سازی برای همگنی در تعیین سطح، مولفه های هویت نواحی و مجاورت همگن در تعیین محدوده، مولفه های جمعیت و شاخص های اداری در تعیین مرکزیت و مولفه های هویت یابی فرهنگی(قومی-زبانی) و هویت بخشی از سوی حاکمیت سیاسی در تعیین نام، از مولفه های تاثیرگذار در ناحیه بندی سیاسی فضا بوده اند.
    کلیدواژگان: تقسیمات کشوری، سازمان سیاسی فضا، جغرافیای قدرت و حمایت، علوم منطقه ای، جغرافیای سیاسی
  • حمیدرضا پورخباز، حسین اقدر، فاطمه محمدیاری، وحید رحیمی صفحات 21-48
    بهره برداری بهینه و مفید از منابع طبیعی و ساماندهی کاربری اراضی بر اساس توان اکولوژیکی آنها، نقش مهمی در مدیریت محیط زیست و جلوگیری از تخریب آنها در راستای توسعه پایدار دارد. ارزیابی توان اکولوژیکی به عنوان هسته مطالعات زیست محیطی، بستر مناسبی برای برنامه ریزی زیست محیطی فراهم می آورد. در این زمینه، سیستم اطلاعات جغرافیایی با توانایی بالا در مدیریت و ارائه ستاده های جدید به عنوان ابزاری کارامد در برنامه ریزی زیست محیطی مطرح می شود. در این پژوهش، با استفاده از معیارهای خاک، اقلیم، درصد شیب، تیپ پوشش گیاهی و منبع آبی، توان اکولوژیک کشاورزی منطقه خائیز با استفاده از روش های تصمیم-گیری چند معیاره در محیط GIS ارزیابی شد. بدین منظور از روش های Buckley FUZZY AHP، AHP و توابع عضویت فازی برای استاندارد سازی و تعیین وزن معیارها استفاده شد. نتایج نشان داد در روش FAHP تنها 3 درصد از مساحت منطقه برای کاربری کشاورزی مساعد است که با واقعیت سازگاری بیشتری دارد در صورتی که در روش AHP، 10 درصد از مساحت منطقه مساعد دیده شده است. بنابراین روش FUZZY AHP قابلیت بالاتری در تعیین مناطق مناسب برای کاربری کشاورزی دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیک کشاورزی، FUZZY AHP، AHP، منطقه خائیز
  • سکینه خلج، علی یوسفی صفحات 49-70
    تسلط رویکرد درآمد محوری بر جنبه های مختلف توسعه، یکی از دلایل م موفقیت بسیاری از ی کاهش و ای در کشورهای در حال توسعه عنوان شده است. بر همین اساس، علت اصلی فقر، کمبود یا نبود درآمد نمی باشد، بلکه فقدان قابلیت لازم برای خروج از وضعیت فقر برای افراد فقیر است. هدف این پژوهش، پهنه بندی میزان و شدت فقر چند بعدی در مناطق شهری و روستایی کشور و مقایسه نتایج آن با معیار درآمد سرانه می باشد. نتایج نشان داد که توزیع و شدت فقر در کشور به ترتیب 12/3 و 30/6 درصد است. همچنین فقر در مناطق روستایی در مقایسه با مناطق شهری شایع تر است، به طوری که 21/4 درصد خانوارهای روستایی و 5/86 درصد خانوارهای شهری فقیرند. سیستان و بلوچستان فقیرترین استان کشور می باشد و خانوارهای استان های جنوب شرقی فقر بیشتری دارند. نتایج مقایسه شاخص فقر چند بعدی و شاخص تولید سرانه بدون نفت نشان داد که همپوشانی اندکی بین این دو شاخص وجود دارد. با توجه اهمیت شناسایی آسیب پذیرترین خانوارها در کشور، به نظر می رسد که روش فقر چند بعدی می-تواند فارغ از مشکلات سنجش درآمد و ثروت خانوارها، اطلاعات مفید و همچنین متفاوت از درآمد خانوارها در اختیار سیاست گذاران قرار دهد.
    کلیدواژگان: شاخص فقر چند بعدی، پهنه بندی فقر، روش آلکایر و فوستر، خانوارهای روستایی و شهری
  • محمد خواجه، ام البنین بذرافشان، حسن وقارفرد، یحیی اسماعیل پور صفحات 71-96
    امروزه به دلیل خشکسالی ها،و بهره وری از منابع زیرزمینی اهمیت و توجه بیشتر به منابع آب زیرزمینی امری اجتناب ناپذیر و بررسی وضعیت کمی و کیفی منابع آب زیرزمینی امری مهم محسوب می گردد. در این تحقیق به بررسی وضعیت کمی و کیفی و رفتار آب زیرزمینی در دشت پریشان بعنوان یکی مهمترین مراکز کشاورزی استان فارس، پرداخته شده است. لذا بدین منظور آمار داده های کمی و کیفی آب زیرزمینی در بازه زمانی 1382 تا1390 استخراج گردید و نقشه های کمی و کیفی آب های زیرزمینی از روی متغیر داده های چاه های پیزومتری به روش میان یابی نزدیکترین همسایه (IDW) با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین به منظور برآورد شدت و مدت خشکسالی اقلیمی از شاخص استاندارد بارش(SPI) و جهت بررسی روند افت سطح آب زیرزمینی از هیدروگراف چاه های پیزومتری موجود در دشت پریشان استفاده گردید. براساس نتایج بدست آمده از هیدروگراف سالانه دشت پریشان، به طور میانگین سطح آب زیرزمینی از سال 1382 تا 1390 افتی معادل 25/6 مترداشته است. همچنین هیدروگراف سالانه دشت سه دوره نوسان سطح ایستابی رادر سال 82 تا 83 (افزایش سطح ایستابی حدود 03/2 متر)، 83 تا 89 (کاهش سطح ایستابی 93/7 متر) و 89 تا 90 (افزایش سطح ایستابی 26/0 متر) تجربه کرده است.
    کلیدواژگان: آبخوان، افت سطح ایستابی، میانیابی، پارامترهای کمی و کیفی، دریاچه پریشان
  • حمید جلالیان، حوریه مرادی*، محمد حجی پور صفحات 97-128

    هدف از این مقاله، بررسی نقش و عملکرد برنامه های آموزشی در دستیابی به توسعه پایدار کشاورزی در ناحیه روستایی اورامانات است. پژوهش از نوع کاربردی و روش پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی و با فن پیمایشی انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل 130 نفر از روستاییان ناحیه اورامانات استان کرمانشاه است. حجم نمونه براساس جدول مورگان به تعداد 100 نفر تعیین گردید و از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. ابزار پژوهش پرسشنامه ای بود که روایی صوری و محتوایی آن براساس نظر جمعی از متخصصین دانشگاهی و کارشناسان دستگاه های اجرایی مربوطه مورد تایید قرار گرفت و اعتبار آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 98/0 محاسبه شد. یافته های تحقیق نشان داد، بین زن و مرد، پاسخگویان با سطح تحصیلات مختلف، آنهایی که برنامه های آموزشی تلویزیونی استان را می دیدند و آنهایی که نمی دیدند، همچنین بین روستاییان شهرستان های مختلف اورامانات اختلاف معنی داری نسبت به اثربخش بودن برنامه های آموزشی مشاهده شد. همچنین، براساس مدل کرک پاتریک از دیدگاه روستاییان، مصاحبه با کشاورزان نمونه، اعتمادداشتن به توصیه های کارشناسان برنامه آموزشی، میزان پذیرش و عمل به این توصیه ها و انتقال پیام های آموزشی به ساده ترین شکل ممکن به کشاورزان، در حد متوسط به بالا در اثربخشی برنامه های آموزشی و بکارگیری شیوه های نوین کشاورزی موثر بود.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار کشاورزی، اثربخشی برنامه های آموزشی، رسانه ارتباط جمعی، مدل ارزشیابی کرک پاتریک، اورامانات
  • ابراهیم رومینا صفحات 129-148
    بین واحدهای ناشی از تقسیمات کشوری و توسعه آنها رابطه وجود دارد. بدین معنی که با فاصله گرفتن از واحدهای کانونی به سمت حواشی از شدت توسعه کاسته می شود. به عبارت دیگر بین فاصله و توسعه نیافتگی رابطه وجود دارد.
    پژوهش حاضر 11 استان ایران را مورد بررسی قرار گرفته است که از بین 11 استان مزبور 9 استان دارای اشکال نامتقارن و 2 استان با گستردگی بسیار و شهرستانهای دور از مرکز واقع شده اند. نتیجه پژوهش در محیط GIS نشان می دهد که علیرغم تعارضاتی، بطور کلی در استان های مورد مطالعه با فاصله گرفتن از شهرستان مرکزی، از درجه توسعه واحدهای تقسیماتی کاسته شده و بر درجه توسعه نیافتگی آنها افزوده می گردد. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. سطح تحلیل این پژوهش نیز شهرستانهای هر استان می باشد و منابع مورد استفاده از نوع کتابخانه ای و اسنادی بوده و داده های آماری پژوهش نیز از مرکز آمار ایران و دیگر مراکز رسمی مربوطه اخذ گردیده است.
    کلیدواژگان: ایران، استان ها، تقسیمات کشوری، توسعه نیافتگی
  • علیرضا عرب عامری، جلال کرمی، سیاوش شایان، عبدالله کلوراژان صفحات 149-175
    هدف از این پژوهش شبیه سازی حرکت برخان ها با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی می باشد. شبکه عصبی مصنوعی یک مدل غیر خطی می باشد که عملکردی شبیه مغز انسان دارد. در سال های اخیر، شبکه عصبی مصنوعی یکی از مهمترین ابزار جهت مدله کردن فرآیندهای پیچیده مانند حرکت پدیده ها می باشد. در مطالعات زیادی، شبکه عصبی مصنوعی نتایج بهتری نسبت به مدل های تناوبی نشان داده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که مدل پیش بینی کننده شبکه عصبی مصنوعی یک ابزار کاربردی در پیش بینی حرکت پدیده ها می باشد. جهت بررسی میزان دقت و حساسیت مدل پیش بینی کننده شبکه عصبی مصنوعی حرکت 100 برخان اندازه گیری شد. 70 درصد آن برای آزمون و 30 درصد برای اعتبار سنجی. جهت ارزیابی دقت مدل شبکه عصبی مصنوعی داده های اندازه گیری شده و برآوردشده با یکدیگر مقایسه شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته شد. بهترین دقت مدل 996/0 بوده است. این بیانگر این است که مدل پیش بینی کننده شبکه عصبی مصنوعی یک ابزار کاربردی در پیش بینی حرکت پدیده ها می باشد.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، برخان، کویرحاج علی قلی، برنامه ریزی مدیریتی
|
  • Pages 1-20
    Coincided with the rise of Reza Pahlavi of Iran، bureaucratic centralist political system was the main character. This has remained the same since the 1357 revolution. After the revolution in Iran، qualified reference to change divisions at the provincial level، the Parliament is. The aim of this research is an interdisciplinary science of geo-political and regional divisions in order to identify the reasons that influence how it is formulated. This method is a combination of documentary and qualitative content analysis in terms of its scope and subject matter of space consists of four elements of abstraction، naming، defining and determining the center of the new province. Question of observer study on what factors discussed in open session of Parliament to determine the four elements of the political organization of space is. The results show that the components of population، area، radius، and downsizing the administrative center for the placement of a homogeneous، isotropic component identification and adjacent areas to determine the range of parameters and indicators in determining the administrative center of the components of cultural identity (ethnic - linguistic) identity and political authority in determining the portion of the name. The components have influence in the political space. Overall، «The Geography of strength and support» decisive role in the formation of the Province، said. In addition، the expression of R observer is the fact that the approach to the abstraction mechanisms in Iranian law provinces and territorial units is shrinking.
    Keywords: administrative divisions, Political Organization of Space, power, support Geography
  • Hamid Reza Pourkhabbaz, Hossein Aghdar, Fatemeh Mohammadyari, Vahid Rahimi Pages 21-48
    The world today is facing with the crisis of resource destruction. The Optimal utilization of natural resources and regulation of land use based on their ecological potential has important role in environmental management and prevent their destruction in order to sustainable development. Assessment of ecological potential as the core of environmental studies provides a good platform for environmental planning. In this field، geographic information system with high capacity in the management of new outcomes is proposed as an effective tool in environmental planning. In this research، using the criteria of soil، climate، percent slope، type of vegetation cover and water source، agricultural ecological potential of khaeiz region was assessed by using multi criteria decision methods in GIS environment. For this purpose، methods of AHP، FUZZY AHP_Buckley and Fuzzy membership functions were used for standardization and determination the weights of criteria. The results showed that in AHP method، only 3% of the area of a region is suitable for agricultural use which is more consistent with the reality while in method of AHP، 10% of the area of a region has been favorable. Therefore، can conclude that FUZZY AHP method has higher capacity in determining of suitable areas for agricultural use.
    Keywords: Ecological Capability Evaluation of Agriculture Landuse, FUZZY AHP, AHP, Khaeiz
  • Sakineh Khalaj, Ali Yousefi Pages 49-70
    One of the reasons for the failure of many poverty and inequality reduction programs in developing countries is due to the dominant income-based measurement approach. Therefore، the main cause of poverty is not only a consequence of lack of income، but is also the result of the deprivation of capabilities to get out of poverty. The aim of this study is zoning the incidence and intensity of multidimensional poverty in Iran rural and urban areas and comparing with the results of income per capita indicator classification. The results show that the incidence and intensity of poverty in Iran is respectively 12. 3% and 30. 6%. Poverty is more prevalent in rural areas compared to urban areas with about 21. 4% of the rural households considered poor compared to 5. 86% of urban households. The poorest province is Sistan and Baluchestan (S&B) and there are more poorer households in the southeastern provinces. Comparing the classification results of the multidimensional poverty index (MPI) and income per capita indicator displays low overlap. Given the importance of identifying the most vulnerable households in Iran، the MPI seem to offers more valuable and different information to the policy makers، regardless of the problems in measuring the households'' income and wealth.
    Keywords: multidimensional poverty index, poverty zoning, Alkire, Foster method, rural, urban households
  • Mohammad Khajeh, Omolbanin Bazrafshan, Hassan Vagharfard, Yahya Esmaeelpoor Pages 71-96
    Today because of the lack of rainfall over a several year period، excess pumping of water and use of excess groundwater in addition to poor management، it is of utmost importance to pay attention to the quantity and quality of groundwater. In this research we have emphasized one of the most important agricultural areas، Parishan Plain located in Fars Province، Iran. For this purpose، data was collected from 1382-1390 and the contour map and additional characteristics were calculated by interpolation and the use of IDW and GIS. We additionally used SPI to estimate the intensity and duration of climatic dryness. To determine the gradual drawdown the hydrograph from a piezometer (observation) well in Parishan Plain was used. Based on the collected data، the drawdown was approximately 6. 25 m from 1382-1390. The hydrograph showed that from 1382-1383 the water table increased by 2. 03 m; from 1383-1389 the water table fell by 7. 93 m; and from 1389-1390 the water table rose by 0. 26 m. Water quality decreased، particularly from 1386-90 due to the dry years and water table drawdown.
    Keywords: Aquifer, Drawdown, Interpolation, Water quantity, quality parameter, Parishan Plain
  • Hamid Jalalian, Horieh Moradi, Mohammad Hajipour Pages 97-128

    The main purpose of this study was to assessment of the role and function of training programs to accelerate of the process to achieve agricultural sustainable development in Rural Areas of Oramanat. The population of this study equal to 130 persons from rural area of Oramanat (Javanrood، Ravansar، Pave، Salas and Babajani) in Kermanshah province. This research was conducted in the framework of the applied approach with the methodology of a descriptive-analyzed research method. Based on Morgan table، 100 persons were chosen as the sample size and random sampling method were applied. Research tools include questionnaire and its validity was confirmed based on the collective opinion of the professor''s universities and experts of executive organizations. The reliability of the questionnaire was calculated using Cranach’s alpha test t، α was 0. 98 respectively. The research findings showed that there was significant relationship between male and female، level of education، ones that watched television training programs and those who did not watched، and also، between farmers of different cities of Oramanat to variable the effectiveness of training programs. Also، according to Kirkpatrick model from the perspective of villagers، items affecting on training programs and used of new methods of agriculture، interviews with sample farmers، confide to recommendations of experts of training program، degree of acceptance and applied to this recommendations and Transmitting educational messages to the simplest form of to farmers، were assessed at medium to high.

    Keywords: agricultural sustainable development, Effectiveness of Training programs, media of mass communication, Model of Kirkpatrick evaluation, Oramanat
  • Pages 129-148
    Administrative divisions and units of the relationship between the forms from there. This means that the distance from the focal units will be reduced to the fringes of development intensity. In other words، there is a relationship between distance and underdevelopment. Research results show that the studied provinces in GIS environment away from the، Unitary center، the degree of reduced units، divisions and the degree of underdevelopment which are added. This research is a descriptive - analytic study. This study analyzes the level of the counties in each province. Resource library of documents and research data are taken from the Statistical Center of Iran. Main research question: Is the divisions between geographical distance in units of the level of development they are related? The main research question is therefore not one-dimensional sub-questions. The research hypothesis: It seems that with increasing geographical distance in units of the intensity is reduced provincial divisions and units within divisions city in the most distant provinces studied، the most underdeveloped units are divisions. The methods used in the research method used in this study combines the method of scoring services at the provincial level units، each unit being assessed at intervals over the political center of the provincial level that are given below.
    Keywords: IRAN, province, divisions of the country, underdevelopment
  • Alireza Arabameri, Siavash Shayan, Abdollah Kolorajan Pages 149-175
    A wide variety of barchan dunes are found in south part of Haj Ali GHoli playa، in central part of Semnan province. Barchan dunes of this area have been formed from quick sand، and with maintain of their crescent shape migrate along prevailing wind. Therefore displacement and lateral movements with annual typical trend is the most important of their characteristics.. The Purpose of this Research is Simulation of Barchan movement Using artificial neural networks. Artificial Neural Networks (ANN) is a non-linear model that acts similar to a human neural system. In recent years، artificial neural networks have become one of the most promising tools in order to model complex processes such as movement of phenomenas. In many studies، ANNs have demonstrated superior results compared to alternative methods. Obtained results illustrate that ANN predicting model is an applicable tool in predicting ofmovement of phenomenas. In order to check the sensitivity of the ANN prediction model movement of 100 Barchan measured. %70 for training and %30 for validation. In order to evaluate the accuracy of ANN model، observed and predicted data were compared and analyzed. The best accuracy of the model was 0/996. It indicate that ANN prediction model is an applicable tool in predicting of movement of phenomenas.
    Keywords: Artificial Neural Network, Barchan, Haj Ali GHoli playa, Managing Planning