فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی - سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، پاییز 1393)

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کیومرث اشتریان، سمانه کشوردوست جوبنه، فاطمه حاجی احمدی صفحات 7-22
    این مقاله با هدف بررسی تاثیر عوامل سیاسی بر اجرای برنامه پنجم توسعه در ایران نگاشته شده است. فرضیه اولیه این مقاله این است که عوامل موثر در اجرای برنامه پنجم توسعه در ایران به دو بعد عمده تقسیم می شوند. بعد سیاسی، بعد مدیریتی- فنی. هر یک از این ابعاد شامل عوامل متعددی هستند که برگرفته از چارچوب نظری و مصاحبه های اکتشافی با مجریان و متخصصان برنامه هستند و در اجرای برنامه ها نقش کلیدی ایفا می کنند. فرضیات این مقاله در قالب پرسشنامه مورد آزمون قرار گرفته و نتایج اعتبار سنجی مدل پیشنهادی همراه با تحلیل عاملی برای تعیین عوامل اصلی نشان داد که بیشتر عوامل مفروض دارای نقش کلیدی هستند. مطالعه اجرا پژوهی حاضر بر تاثیر و ارتباط عوامل سیاسی بر اجرای سیاست با در نظر گرفتن سایر مولفه های اجرا انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری عمومی، اجرا، قانون برنامه توسعه، عوامل سیاسی
  • فائز دین پرست*، علی ساعی صفحات 23-72
    موضوع این مقاله موانع توسعه ی اقتصاد ملی در ایران است. پس از بیان مساله و اثبات جنبه ی پرابلماتیک آن، راه حل نظری مساله از طریق ساخت دستگاه نظری که محصول کاربست مفاهیم نظریه ی لفت ویچ، نظریه دولت رانتیر و نظریه ی کاتوزیان در نظریه انتخاب عمومی ساختارمند است، ارائه می شود. سپس داده های لازم برای معرف های هر یک از مفاهیم تحقیق با روش های تحلیل محتوا و تاریخی گردآوری و سپس باروش تحلیل روایتی مورد داوری قرار می گیرند. یافته های تحقیق نشان می دهد که کنش راهبردی نمایندگان مجلس به عنوان بازیگران منفعت جو در بستر راهبردی دولت رانتیر و نظام انتخاباتی اکثریتی دو دوری، معطوف به تامین مطالبات فوری انتخاب کنندگان است که سیاست های برآمده از این نوع کنش نیز ناظر به تامین مطالباتی از همان جنس است که نقش منفی در توسعه ی اقتصاد ملی ایران داشته است.
    کلیدواژگان: توسعه ی اقتصاد ملی، دولت رانتیر، کنش راهبردی، بستر ساختارمند، سیاست
  • محمد سمیعی*، حنیف عموزاده مهدیرجی صفحات 73-102
    وضعیت سیاسی یک کشور پس از وقوع انقلاب و تقابل نیرو های سیاسی رقیب برای کسب قدرت، و چگونگی تفوق یک گروه بر رقیبان، یکی از بحث برانگیزترین و جذاب ترین مباحث در حوزه علوم سیاسی است. انقلاب اسلامی ایران نیز در این میان مستثنی نیست. به اذعان بسیاری از تحلیل گران، سرمایه اجتماعی بوجود آمده در شبکه اجتماعی مساجد ایران توانست در انقلاب اسلامی نقش مهمی را ایفا کند و این نقش ادامه یافت تا منجر به تفوق روحانیت به عنوان یک نیروی سیاسی بر دیگر رقبای خود در وضعیت خلا قدرت سیاسی پس از انقلاب شد. این مقاله با استفاده از روش تحلیل شبکه اجتماعی جهت سنجش میزان انباشت سرمایه اجتماعی در شبکه اجتماعی مساجد، یک مطالعه موردی روی مسجد هدایت تهران انجام می دهد. در این راستا با کمک نرم افزار NodeXL الگوی ارتباطی میان فعالان سیاسی این مسجد ارائه شده و در پایان، نقش شبکه این مسجد در پدید آمدن امکان هنجارسازی با محوریت روحانیت که در نهایت منجر به تفوق سیاسی این گروه گردید، تبیین شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، شبکه اجتماعی، انقلاب اسلامی ایران، شبکه ی مساجد، مسجد هدایت، روحانیت و قدرت
  • حامد شیری صفحات 103-133
    بررسی فرهنگ سیاسی دانشجویان و نقش تجارب جامعه پذیری به ویژه نقش زیست جهان دانشگاهی در شکل دهی به این فرهنگ موضوع مقاله حاضر است. رویکرد نظری تحقیق این است که زیست جهان دانشگاهی به عنوان عرصه جدیدی از تجربه جامعه پذیری با شکل گیری فرهنگ سیاسی دموکراتیک رابطه دارد. از نظر روش شناسی، پژوهش حاضر به شیوه پیمایش وکاربرد پرسشنامه در میان دانشجویان کارشناسی دانشگاه تهران به اجرا درآمده است. با توجه به مسئله تحقیق و نوع داده های مورد نیاز از «طرح پانل گذشته نگر» برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر این است که دانشجویان «نسبتا» از فرهنگ سیاسی دموکراتیک برخوردارند و زیست جهان دانشگاهی از نظر دموکراتیک بودن، بالاترین رتبه را نسبت به سایر عوامل جامعه پذیری دارد. با ارزیابی تفاوت فرهنگ سیاسی دانشجویان سال اول و دانشجویان سال آخر می توان استدلال کرد که زیست جهان دانشگاه مولد فرهنگ سیاسی دموکراتیک است به طوری که دانشجویانی که تجربه زیسته دانشگاهی بیشتری دارند، «اعتقاد و حمایت بیشتری از دموکراسی» داشته و باور بیشتری نیز به «ارزش های دموکراتیک» دارند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، عوامل جامعه پذیری، زیست جهان دانشگاهی، دانشجویان، دانشگاه تهران
  • محمد عابدی اردکانی* صفحات 133-170
    برای درک و تحلیل ماهیت توسعه سیاسی، به ویژه با رویکرد مقایسه و طبقه بندی نظام های سیاسی، تمرکز بر پدیدهء فرهنگ سیاسی نخبگان بسیار مهم است. به عبارت دیگر توسعه یافتگی یا توسعه نیافتگی سیاسی ارتباط نزدیکی با ایدئولوژی و نگرش نحبگان سیاسی دارد، به طوری که تغییر در آنها بر روند توسعه سیاسی موثر است. گرچه توان نظام سیاسی برای تحقق بخشیدن به مولفه های توسعه سیاسی، بی ارتباط با فرهنگ سیاسی عامه نیست، لیکن نگرش، احساسات و شناخت نخبگان در تقویت یا تضعیف عناصر توسعه سیاسی، نقش بسیار موثرتری در مقایسه با فرهنگ سیاسی عامه دارد.
    در این مقاله، پس از مشخص شدن مبانی نظری «رابطه میان فرهنگ سیاسی نخبگان سیاسی با توسعه نیافتگی»، جایگاه و رابطهء آن با توسعه نیافتگی سیاسی در دولت های هاشمی رفسنجانی، خاتمی و احمدی نژاد بررسی می شود. از این رو، هدف اصلی پژوهش حاضر، مشخص کردن رابطهء میان فرهنگ سیاسی نخبگان در این سه دوره با توسعه نیافتگی سیاسی بر اساس الگوی نظری از قبل تعیین شده است. دستیابی به این هدف، مستلزم آزمون این فرضیه است که «عدم تمایل نخبگان سیاسی به گسترش مشارکت و رقابت در سیاست و وجود اختلاف و شکاف در میان آنها در دولت های هاشمی، خاتمی و رفسنجانی، که بیانگر نوعی فرهنگ سیاسی تابعیتی و منازعه گرا به جای فرهنگ سیاسی مشارکتی و وفاق گراست، یکی از عوامل اصلی و جدی توسعه نیافتگی سیاسی بوده است.»
    کلیدواژگان: ایران، توسعه سیاسی، نخبگان سیاسی، فرهنگ سیاسی تابعیتی و منازعه گرا
  • ابراهیم عباسی صفحات 171-213
    این بررسی بر آنست تا تبارهای فکری حزب جمهوری اسلامی؛ مهمترین اجتماع اسلام انقلابی را در فضای جغرافیایی ایران با استفاده از روش شناسی اجتماع گرایی بررسی کند. این روش شناسی شکل گیری، عقلانیت و بحران در سنت های فکری را با معیارهای خاصی توضیح می دهد که متفاوت از روش شناسی های پوزیتویستی و تحلیل گفتمانی است. بنظر می رسد با کاربست آن در ایران بهتر بتوان از معیارهای بومی در شکل گیری جریانات فکری- سیاسی کمک گرفت. بنابراین در پاسخ به سوال تبارها و ریشه های فکری حزب جمهوری اسلامی بعنوان مهمترین اجتماع سیاسی اسلام انقلابی، فرض مهم این نوشتار آنست که تبارهای آن، ریشه در منازعات مشروطه بویژه مشروطه مشروعه و رادیکالیسم اسلامی دهه 1320(فدائیان اسلام) دارد. یافته های تحقیق نشان می دهد که حزب جمهوری اسلامی، آموزه های خود را از این سنت های فکری اتحاذ کرد و از طریق گفتگوی دیالکتیکی با برخی از سنت های فکری نظیر مشروطه شیعی، اتحاد اسلامی و اسلام گرایی چپ با حفظ آموزه های اصلی، یه ورود برخی آموزه های جدید و مفصل بندی خود کمک فراوان نمود. این پژوهش سعی نموده از منابع اسنادی و تاریخ شفاهی در بررسی فرض فوق بهره ببرد تا روایت جدیدی عرضه دارد.
    کلیدواژگان: سنت فکری، اسلام انقلابی، حزب جمهوری اسلامی، روش شناسی اجتماع گرایی، مشروطه، فدائیان اسلام
  • مهدی میرمحمدی* صفحات 213-240
    حضور سازمان های اطلاعاتی در ابعاد مختلف کشورداری اعم از سیاسی، اقتصادی و فرهنگی همواره یکی از دغدغه های مطرح در نزد پژوهشگران و افکار عمومی بوده است. مهمترین پرسشی که از بستر این نگرانی برمی خیزد، این است که چه عواملی در تعیین میزان و چگونگی دخالت سازمان های اطلاعاتی در حوزه های مختلف کشورداری نقش دارند و اساسا چرا موضوعات و مسائل مختلف(علی رغم ماهیت یکسان سرویس های اطلاعاتی متفاوت) در دستورکار سرویس های اطلاعاتی قرار می گیرند؟ نوشتار حاضر با ارائه دو فرضیه مکمل بر آن است که نوع نظام سیاسی و برداشت از امنیت ملی در کشورهای مختلف، متغیرهای تعیین کننده حوزه های تاثیر سازمان های اطلاعاتی در کشورداری به شمار می آیند. بر این اساس اقتدارگرایی در مدیریت کشور، منجر به گستردگی دستورکار سازمان های اطلاعاتی شده و مردم سالاری باعث محدود شدن حوزه های تاثیر سازمان های اطلاعاتی می گردد. از سوی دیگر، برداشت تقلیل گرایانه یا یکپارچه از امنیت ملی نیز به نوبه خود منجر به محدودیت یا گستردگی دستورکار اطلاعات در کشورداری می گردد.
    کلیدواژگان: سازمان های اطلاعاتی، کشورداری، نظام سیاسی، امنیت ملی، نظام های سیاسی اقتدارگرا، نظام های سیاسی مردم سالار
|
  • Kiumars Ashtarian, Samane Keshvardust Jobone, Fatemeh Haji Ahmadi Pages 7-22
    The aim of this article is to examine the impact of political factors on enforcing the fifth development plan in Iran. The initial hypothesis is that the main factors affecting the enforcement of fifth development plan in Iran is divided into two dimensions: political dimension and management-technical dimension. Each dimension includes various factors which are derived from theoretical framework and exploring interview with executives and experts of the plan that play a crucial role in enforcing the plans. The hypotheses were tested by questionnaires and the results of proposed model validity accompanied by factor analysis for identifying main factors indicated that most of presumed factors have a key role. This enforcement research studies political factors’ impact on enforcement policies given other components of enforcement.
    Keywords: public policy, making, enforcement, law, development plan, political factors
  • Faez Dinparast*, Ali Saee Pages 23-72
    The topic of this paper is the parliamentary obstacles to the development of national economy in Iran (1989-2005). After problem statement and proving the problematic aspect of it، we deal with a theoretical solution through constructing a theoretical apparatus which is the result of applying the concepts of Leftwich''s theory، theory of rentier state and Katouzian''s theory presented in the framework of structural public choice theory. Then the data for each of concepts related to content analysis and historical analysis are collected and referred by narrative analysis. The results show that the strategic action of parliament members as rational actors takes place in a strategic context of rentier state، and the two round majority-based election system inclines towards satisfying immediate demands of the electorate. The policies resulted from this kind of action incline towards satisfying the same demands that play a negative role in development of national economy.
    Keywords: development of national economy, rentier state, strategic action, structural context, policy
  • Mohammad Samii*, Hanif Amuzadeh Mahdirji Pages 73-102
    The political condition of a state after happening a revolution and confrontation of rival political forces for power and how a group dominates others is one of the most controversial and attractive issues in political science. The Islamic Revolution of Iran is not an exceptional case. Many analysts confess that the social capital accumulated in the Iranian mosques social networks played a significant role in the Islamic Revolution. This role continued until the clergymen as a political force could dominate other rivals in the vacuum created by the lack of central political power. This article conducts a case study on Tehran Hedayat Mosque by using the method of social network analysis in order to measure the amount of social capital accumulation. In this direction، a communication pattern among political activists of this mosque has been provided by the software NodeXL. At the end، the role of this mosque social network in creating normalization of clergymen authority culminated in their political dominance is explained.
    Keywords: social capital, social network, Islamic Revolution of Iran, mosques network, Hedayat Mosque, clergymen, power
  • Hamed Shiri Pages 103-133
    This article tries to examine student political culture and the role of socialization experiences، particularly the role of collegiate life-world، in shaping this culture. The theoretical approach is that the collegiate life-world as a new arena of socialization experience has relationship with shaping democratic political culture. Methodologically، this research is conducted using survey method and questionnaire distribution among undergraduate students at the University of Tehran. Given the problem and the type of questions، the “retrospective panel design” was used for collecting data. The results indicate that the students are “relatively” enjoying a democratic political culture، and the collegiate life-world has the highest rate comparing to other socialization factors in terms of being democratic. Through assessing the political culture of junior and senior students we can argue that the collegiate life-world produces democratic political culture. Those students having more collegiate life experience believe more in democracy and supporting it.
    Keywords: political culture, socialization factors, collegiate life, world, students, University of Tehran
  • Mohammad Abedi Ardakani* Pages 133-170
    Focusing on elites’ political culture is very significant for understanding and analyzing the nature of political development، particularly in the comparative approach to political systems. In other words، political development and underdevelopment has a close relationship with political elites’ ideology and attitude in a way that their change may affect the trend of political development. Although the ability of political system for realizing the components of political development is also related to popular political culture but elites’ attitudes، passions and recognition have more effective roles in weakening or reinforcement of political development elements. In this article، after explaining the theoretical bases of relationship between elites’ political culture and underdevelopment، its position is examined in the administrations of Hashemi Rafsanjani، Khatami and Ahmadinejad. Thus the main aim of this research is to identify the relationship between elites’ political culture in these three periods and political underdevelopment based on a theoretical pattern. This aim requires that this hypothesis be tested: One of main serious factors of political underdevelopment is that political elites are not inclined towards broadening participation and competition in politics، and there are the gaps and disagreements among elites in Hashemi، Khatami and Ahmadinejad administrations that indicate a kind of subject and conflictual political culture instead of participatory and consensual one.
    Keywords: Iran, political development, political elites, subject, conflictual political culture
  • Ebrahim Abbasi Pages 171-213
    This study tries to examine the intellectual origins of the Islamic Republic Party as the most significant community of revolutionary Islam in the geographical atmosphere of Iran by using communitarian methodology. The methodology explains formation، rationality and crisis in intellectual traditions by specific criteria different from positivist methodologies and discourse analysis. It seems that through applying this methodology in Iran we can use native criteria in shaping intellectual-political currents in a better way. Therefore the main presumption of this article in responding the question of intellectual origins and roots of Islamic Republic Party is that it roots in the conflicts of constitutionalism، particularly sharia-based constitutionalism and radical Islamism of 1940s (Fadayian Islam). The results show that the Islamic Republic Party adopted its doctrines from these intellectual traditions، and through dialectical dialogue with some other intellectual traditions like Shiite constitutionalism، Islamic union and left Islamism entered some new doctrines but maintained its own main doctrines. This study has tried to use documentary sources and oral history for examining the above hypothesis in order to present a new narrative.
    Keywords: intellectual tradition, revolutionary Islam, Islamic Republic Party, communalist methodology, constitutionalism, Fadayian Islam
  • Mehdi Mirmohammadi* Pages 213-240
    The presence of intelligence organizations in different aspects of governance including political، economic and social ones has been one of the serious concerns for researchers and public opinion. The most important question in this regard is that what factors play role in identifying the quantity and quality of intelligence organizations’ interference in different spheres of governance and why various issues place in the agenda of intelligence services while the nature of different intelligence services is the same. By presenting two complementary hypotheses، this article shows that the type of political system and its interpretation about national security in different countries are the determining variables of the influence spheres for intelligence organizations. On this basis، authoritarianism in public administration culminates in broadening the agenda of intelligence services while democracy causes narrowing these spheres. On the other hand، reductionist or integrated interpretation of national security، in its turn، culminates in narrowing or broadening the agenda of intelligence in governance.
    Keywords: intelligence organizations, governance, political system, national security, authoritarian political systems, democratic political systems