فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال نهم شماره 1 (پیاپی 37، فروردین و اردیبهشت 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقاله پژوهشی
  • معصومه بابایی، محمدرضا حائری *، سیده زهرا موسوی، محمد خازنی صفحات 1-6
    زمینه و هدف
    4- هیدروکسی ایزولوسین یک اسیدآمینه موجود در شنبلیله است که دارای خواص ضددیابتی است. احتمالا این اثر با فعال کردن PI3K صورت می گیرد. در این مطالعه اثر سایتوتوکسیک 4- هیدروکسی ایزولوسین بر رده سلول سرطانی کبد مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، سلول های HepG2 و Huh-7 در پلیت 96 خانه ای کشت داده شدند و پس از 24 ساعت انکوباسیون، سلول ها در معرض غلظت های مختلف 4- هیدروکسی ایزولوسین (دوز 64-0/5 میلی مولار) قرار گرفتند. برای تعیین درصد سلول های زنده بعد از 24، 48 و 72 ساعت انکوباسیون، از تست MTT استفاده شد. نتایج با استفاده از آزمون آماری واریانس یک طرفه و توکی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    درصد مرگ سلولی تحت تاثیر 4- هیدروکسی ایزولوسین، وابسته به غلظت و زمان است. در این مطالعه این تفاوت از نظر آماری نسبت به گروه کنترل معنی دار بود (p<0.05)، به طوری که در بالاترین غلظت (دوز 64 میلی مولار) و پس از 72 ساعت، 65 و 61% مرگ سلولی به ترتیب در سلول های HepG2 و Huh-7 مشاهده گردید. IC50 بعد از 72 ساعت انکوباسیون (در غلظت 24 و 23 میلی مولار) به ترتیب برای سلول های HepG2 و Huh-7 محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد 4- هیدروکسی ایزولوسین نه تنها باعث افزایش رشد سلول های سرطانی نمی شود؛ بلکه دارای اثرات سایتوتوکسیک روی رده سلول های هباتوما نیز می باشد. با توجه به اثرات ضددیابتی 4- هیدروکسی ایزولوسین این ترکیب می تواند کاندیدای مناسبی به عنوان داروی ضددیابت باشد.
    کلیدواژگان: 4، هیدروکسی ایزولوسین، شنبلیله، سمیت سلولی، سرطان، دیابت ملیتوس
  • مهدیه ارژنگ، محمد دخیلی*، فرح فراهانی صفحات 7-13
    زمینه و هدف
    افزایش مقاومت باکتری ها به عوامل ضدباکتری، یکی از مشکلات مهم در پزشکی است. جایگاه گیاهان دارویی در طب سنتی کشور و منابع غنی گیاهی در دسترس، از یک سو و مشکلات موجود در درمان عفونت های ناشی از سویه های مقاوم میکروبی از سوی دیگر، عاملی برای بررسی دقیق تر داروهای گیاهی بوده است. برخی از اسانس های گیاهی ازجمله گیاه بادرنجبویه از خانواده نعناعیان دارای اثرات ضدمیکروبی بوده و از آن می توان به عنوان عوامل ضدمیکروب در درمان عفونت ها استفاده کرد. این مطالعه با هدف تعیین ترکیبات اسانس و اثرات ضدمیکروبی اسانس حاصل از گیاه بادرنجبویه (Melissa officinalis L.) انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، گیاه بادرنجبویه از استان قم جمع آوری شد. سپس ترکیبات اسانس به وسیله دستگاه GC/MS آنالیز شدند، قطر هاله مهاری و حداقل غلظت مهارکننده از رشد (MIC)، برای سویه های استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلی، سودوموناس آئروژینوزا و کاندیدا آلبیکنس به ترتیب با روش های دیسک دیفیوژن و رقت سازی در محیط کشت مایع تعیین گردید.
    یافته ها
    در این بررسی کاریوفیلن اکسید، عمده ترین ترکیب اسانس حاصله بود. اسانس گیاه در غلظت 20 میکروگرم بر میلی لیتر، اثر مهارکنندگی بر استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلی و سودوموناس آئروژینوزا داشت، ولی بر روی کاندیدا آلبیکنس موثر نبود.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، اسانس این گیاه بر رشد باکتری های بیماری زا، به ویژه انواع گرم مثبت، اثر مهارکنندگی قابل ملاحظه ای دارد. لذا به منظور کاربرد بالینی اسانس، انجام تحقیقات بیشتر ضروری است.
    کلیدواژگان: بادرنجبویه، روغن فرار، مواد ضد عفونی کننده، فعالیت ضدمیکروبی
  • مقصود پیری، عبدالله اکبری *، حسن متین همایی صفحات 14-21
    زمینه و هدف
    شیوع دیابت ملیتوس (مقاومت به انسولین) در افراد سندرم داون، بیشتر از افراد عادی است که احتمالا ناشی از شیوع بالای چاقی در آنها می باشد. آدیپونکتین از جمله آدیپوسایتوکاین های مترشحه از بافت چربی است که در پاتوژنز چاقی و مقاومت به انسولین نقش دارد. این مطالعه با هدف تعیین سطح سرمی آدیپونکتین و بررسی ارتباط آن با مقاومت انسولینی مردان سندرم داون غیرفعال پس از یک دوره تمرین هوازی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، 9 مرد مبتلا به سندرم داون با میانگین سنی 3/7±26/7 سال و شاخص توده بدنی 7/7±29/7 به مدت 10 هفته، 3 جلسه در هفته (هر جلسه 50-45 دقیقه) به فعالیت هوازی پرداختند. نمونه های خون جهت اندازه گیری سطوح سرمی آدیپونکتین، گلوکز و انسولین، در دو مرحله؛ قبل از تمرین (پس از 12 ساعت ناشتایی) و بعد از تمرین (72 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین) تهیه شد. برای تعیین مقاومت انسولینی از شاخص مقاومت استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون آماری کولموگروف - اسمیرنوف، آزمون تی و همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه تمرینات هوازی، سطوح آدیپونکتین سرم را تا 3/1% افزایش و سطوح مقاومت به انسولین را 26% در مردان سندرم داون کاهش داد. بین آدیپونکتین با شاخص مقاومت به انسولین، قبل و بعد از تمرین در مردان مبتلا به سندرم داون، همبستگی معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد تغییر در سطوح آدیپونکتین در مردان سندرم داون، به سختی انجام می گیرد.
    کلیدواژگان: آدیپونکتین، مقاومت به انسولین، ورزش، سندرم داون
  • داود اکبرزاده *، حسن اکبرزاده، عزت الله احمدی صفحات 22-29
    زمینه و هدف
    تجربه اضطراب از سوی دانشجویان، اثرات منفی بر عملکرد آنها در دوران تحصیل دارد. در این راستا، در سالهای اخیر محققان و روانشناسان تلاش های فزاینده ای، در جهت فهم، اتیولوژی و اثرات گسترده اختلال اضطراب اجتماعی کرده اند. این پژوهش با هدف تعیین همبستگی ابراز وجود، بهزیستی روانشناختی و پرخاشگری با اضطراب اجتماعی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز صورت گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش توصیفی از نوع همبستگی روی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز در سال تحصیلی 1393-1392 انجام شد. از این تعداد، 346 نفر با استفاده از برآورد جدول Morgan و به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های ابراز وجود Herzberg، بهزیستی روانشناختی Ryff، پرخاشگریBuss و Perryو اضطراب اجتماعی Watson و Friend استفاده شد. داده ها به کمک روش های آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. سطح معنی داری، p<0.05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه بین اضطراب اجتماعی با ابراز وجود و بهزیستی روانشناختی، همبستگی منفی و معنی دار و با پرخاشگری، همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت (p<0.01). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد پرخاشگری، بهزیستی روانشناختی و ابراز وجود؛ توان پیش بینی معنی دار اضطراب اجتماعی را دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش می توان دریافت ابراز وجود و بهزیستی روانشناختی باعث کاهش اضطراب اجتماعی و پرخاشگری موجب افزایش اضطراب اجتماعی می شود.
    کلیدواژگان: ابراز وجود، روانشناسی، بهداشت، پرخاشگری، اضطراب
  • سهیلا رجایی، مریم محمدی سیچانی*، محمدحسن یوسفی صفحات 30-37
    زمینه و هدف
    سوختگی یکی از وخیم ترین وضعیت ها در پزشکی به شمار می رود. زخم های ناشی از سوختگی، محیط مناسبی برای رشد گونه های مختلف باکتریایی از جمله سودوموناس آئروژینوزا می باشد. این مطالعه با هدف بررسی خاصیت ضدباکتریایی نانوذرات اکسیدروی بر مهار رشد سودوموناس آئروژینوزا انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 25 نمونه از زخم های سوختگی بیماران بستری شده در بیمارستان سوانح سوختگی امام موسی کاظم (ع) اصفهان در سال 1391 جمع آوری شد. پس از کشت و انجام تست های تشخیصی، سودوموناس آئروژینوزا شناسایی گردید. الگوی مقاومت دارویی نسبت به آنتی بیوتیک های آمیکامایسین، سیپروفلوکساسین، سفتریاکسون، سفی پنم، سفوتاکسیم، توبرامایسین، ایمی پنم، پیپراسیلین، جنتامایسین و سفتی زوکسیم به روش دیسک دیفیوژن و با روش استاندارد کربی بائر انجام شد. فعالیت ضدباکتریایی نانوذرات اکسید روی در اندازه های 5 و 100 نانومتر با روش انتشار چاهک در غلظت های 100/00، 50/00، 25/00، 12/5، 6/25، 3/13 میلی گرم بر میلی لیتر بررسی گردید. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس و کای مربع تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 0/001>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این بررسی سودوموناس آئروژینوزا به آنتی بیوتیک های پیپراسیلین، توبرامایسین، جنتامایسین حساسیت نشان داد. نانوذرات اکسیدروی 5 نانومتری در غلظت 25، 50، 100 میلی گرم برمیلی لیتر و اندازه 100 نانومتر در غلظت 100 میلی گرم بر میلی لیتر دارای فعالیت ضدباکتریایی علیه سودوموناس آئروژینوزا جداشده از زخم سوختگی بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد نانوذرات اکسیدروی، اثر مهاری بر سودوموناس آئروژینوزا دارد. همچنین فعالیت ضدباکتریایی نانوذرات اکسیدروی با افزایش غلظت و کاهش اندازه نانوذرات افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سوختگی ها، سودوموناس آئروژینوزا، عوامل ضدباکتریایی، نانوذرات اکسیدروی
  • حسین علی اصغرزاده اولیایی *، شادمهر میردار هریجانی، نرگس موسوی صفحات 38-45
    زمینه و هدف
    قرارگرفتن در معرض کادمیوم در ابتدای بارداری، اثراتی طولانی بر رشد و عملکرد کبد می گذارد. یکی از مسیرهایی که رشد و تکثیر کبد جنین را کنترل می کند، فاکتور رشد سلول کبدی (HGF) است. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر یک دوره برنامه تمرین شنای استقامتی بر تغییرات سطوح فاکتور رشد سلول کبدی نوزادان موش های باردار در معرض مسمومیت با کادمیوم انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش تجربی، 222 گرم به ± 32 موش صحرایی باردار با میانگین وزنی 22 چهار گروه)کنترل، تمرین، کادمیوم، تمرین کادمیوم(تقسیم شدند. برنامه تمرینی در دوران - بارداری 02 دقیقه شنا در روز و به مدت 5 روز در هفته بود. گروه کادمیوم از روز اول بارداری تا روز زایمان، کادمیوم کلراید را به صورت محلول در آب آشامیدنی)به میزان 122 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن(دریافت کردند. گروه تمرین کادمیوم همزمان با دریافت کادمیوم، برنامه تمرینی - را اجرا کردند. نمونه گیری بافتی از کبد نوزادان 2 روز پس از تولد انجام گرفت و سطوح HGF با استفاده از روش Elisa اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، تفاوت میانگین مقادیر سطوح HGF گروه تجربی تمرین شنای استقامتی - کادمیوم و کنترل به لحاظ آماری معنی دار نبود (797 0/=p)، اما در گروه کادمیوم، افزایش معنی داری در سطوح اچ. جی. اف، (p=0/025) کبد نوزادان مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد تمرین شنای استقامتی در تعدیل کاهش سطوحHGF ناشی از مسمومیت با کادمیوم کبد نوزادان می تواند موثر باشد.
    کلیدواژگان: پروتئین های پیش سرطان زاهای سی مت، کادمیوم، هپاتوسیت ها، بارداری
  • آزاده نجارزاده، رقیه زارع *، فاطمه حسینی، مژگان تیموری، مهناز قوره یان صفحات 46-52
    زمینه و هدف
    در افراد چاق، کاهش 10- 5% از وزن اولیه می تواند باعث کاهش خطرات ناشی از چاقی گردد. شناخت شخصیت افراد نیز در ایجاد انگیزه و طراحی مداخلات کنترل وزن موثر می باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه ویژگی های شخصیتی زنان موفق و ناموفق در کاهش وزن صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه مورد -شاهدی بر روی زنان چاق و دارای اضافه وزن در سال 392 انجام شد. در گروه مورد 45 زن موفق در کاهش وزن و در گروه شاهد 45 زن ناموفق در کاهش وزن قرار داشتند. حداقل 5% کاهش وزن در طی 3 ماه برنامه رژیم درمانی، به عنوان شاخص موفقیت در نظار گرفته شد. پرسش نامه Temperament and Character Inventory) TCI125 توسط افراد، تکمیل و نمره شاخص های سرشت و منش افراد موفق و ناموفق در کاهش وزن با استفاده از آزمون آماری تی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، p<0.05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، میانگین حس پاداش خواهی در گروه موفق و ناموفق برای کاهش وزن به ترتیب 9.84±2.6 و 8.62±3.05 بود (p=0.044). افراد موفق در کاهش وزن از میانگین حس پشتکار بیشتری برخوردار بودند (3.42±1.30 در مقابل 2.56±1.30)، (p<0.002). میانگین حس همکاری در گروه موفق 20.22±3.00 و در گروه ناموفق 18.38±3.71 برآورد شد p<0.011. در سایر ویژگی های شخصیتی (نظیر حس تنوع طلبی، آسیب گریزی، خودراهبری و خودفراروی) با یکدیگر اختلاف آماری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج مطالعه حاضر، برخی ویژگی های شخصیتی نظیر ویژگی های پاداش خواهی، پشتکار و حس همکاری می توانند در موفقیت فرد جهت کاهش وزن موثر باشند.
    کلیدواژگان: شخصیت، سرشت، خصیصه، کاهش وزن
  • حمید امینی *، احترام عیسی نژاد، علیرضا همتی، جواد آقازاده، بهزاد کوه نشین صفحات 53-58
    زمینه و هدف
    به علت وجود برخی مشکلات فرهنگی، بیشتر افراد، به ویژه زنان نمی توانند برای ورزش به باشگاه های ورزشی مراجعه کنند. از این رو محققان در تلاشند تا وسایلی را طراحی کنند که افراد مختلف بتوانند با آنها به راحتی در هر مکان و زمانی ورزش کنند. یکی از این وسایل، کش تراباند است. هدف تحقیق حاضر، تعیین تاثیر تمرین با تراباند بر ترکیب بدنی زنان میانسال می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، از میان معلمین شهر قم)بجز معلمین تربیت بدنی(، 21 زن میانسال به عنوان آزمودنی به طور تصادفی به دو گروه تمرین) 11 نفر(و کنترل) 11 نفر(تقسیم شدند. گروه تمرین 01 دقیقه در هر جلسه) 3 جلسه در هفته و به مدت 8 هفته(تمرین کردند، درحالی که گروه کنترل در این مدت فعالیت های روزمره خود را انجام دادند. پروتکل تمرینی شامل حرکات بالاتنه و پایین تنه با استفاده از تراباند بود. تاثیرات این برنامه تمرینی؛ قبل و بعد از برنامه تمرینی و با استفاده از ابزارهای اندازه گیری ترکیب بدنی ارزیابی شد. داده ها با 1/ استفاده از آزمون آماری تی تست و مستقل تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، کمتر از 10 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    8 هفته تمرین با تراباند باعث کاهش معنی دار درصد چربی و وزن چربی بدن شد. همچنین پس از 8 هفته تمرین با تراباند، وزن بدون چربی بدن، افزایش معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد تمرین با استفاده از تراباند باعث بهبود درصد چربی بدن، توده چربی بدن و توده بدون چربی بدن در زنان میانسال می شود.
    کلیدواژگان: ترکیب بدن، زنان، ورزش، تراباند
  • علیرضا شعوری بیدگلی، زهرا طاهری خرامه *، حمید آسایش، فاطمه شریفی فرد، مریم شیداییان آرانی، عطیه حاج علی گل، مریم زینل سلمی، سمیه میرزایی، طاهره رمضانی صفحات 59-65
    زمینه و هدف
    سرطان کولورکتال یک مشکل سلامت جهانی است. اکثر بیماران با تشخیص زودهنگام و برنامه غربالگری قابل درمان هستند. این مطالعه با هدف تعیین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد افراد بالاتر از 50 سال نسبت به غربالگری سرطان کولورکتال براساس مدل باورهای بهداشتی در شهر قم انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی - مقطعی روی200 نفراز افراد بالای50 سال، مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان های آموزشی شهر قم در سال 1391 انجام شد. روش نمونه گیری به صورت در دسترس و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه باورهای بهداشتی سرطان کولورکتال چمپیون (CHBMS)و مشخصات دموگرافیک بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری تی مستقل و کای دو تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد 62.47±10.78 سال و 75/5% آنها زن بودند. درصد بالایی (593/5%) از شرکت کنندگان هیچ اطلاعی درباره غربالگری سرطان کولون نداشتند و تنها 2/5% در برنامه غربالگری شرکت کردند. از نظر درک حساسیت پذیری، افراد در سطح پایینی قرار داشتند و در بعد فواید درک شده، دارای بیشترین درک مثبت بودند. افرادی که در برنامه غربالگری شرکت داشتند، به طور معنی داری در ابعاد فواید درک شده و خودکارآمدی، نمره بالاتری کسب کردند (0/05>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، میزان آگاهی و انجام رفتارهای غربالگری سرطان کولون در افراد بالای50 سال در کشور پایین بوده است. اکثر شرکت کنندگان، حساسیت نسبت به سرطان کولورکتال را درک نکرده و بیش از نیمی از افراد موانع زیادی را درک کرده بودند. با توجه به باورهای بهداشتی توصیف شده، انجام مداخلات و برنامه های آموزشی در این راستا ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سرطان کولورکتال، تشخیص، تشخیص، نگرش به بهداشت، غربالگری
  • ابوالفضل محمدبیگی، نرگس محمدصالحی *، محمد حضوری، شهرام ارسنگ جنگ، نرگس خالقی صفحات 66-74
    زمینه و هدف
    امروزه، از شاخص های علم سنجی در اندازه گیری کمی علوم در سطح ملی و بین المللی به منظور مقایسه عملکرد علمی استفاده می شود. در این مطالعه تحلیل استنادی تولیدات علمی دانشگاه علوم پزشکی قم تا نیمه اول سال 2014 مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - مقطعی تمامی رکوردهای علمی منتسب به دانشگاه علوم پزشکی قم به مدت 10 سال بررسی شد. داده های مورد نیاز براساس جستجو در پایگاه استنادی اسکوپوس (Scopus) به دست آمد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی به تفکیک سال انتشار، ارجاعات، خوداستنادی و شاخص Hersh Index) HI) تحلیل و اولویت بندی شدند.
    یافته ها
    تا ابتدای جولای سال 2014، تنها 252 رکورد علمی در پایگاه علمی Scopus با آدرس دانشگاه علوم پزشکی قم توسط 149 نویسنده ایندکس شده بود که شاخصH دانشگاه برابر با 12 و در بین 70 مرکز علمی دانشگاهی مرتبط با حیطه پزشکی، رتبه چهل و یکم را کسب نمود. چهار آدرس وابستگی(Affiliation) متفاوت از دانشگاه وجود داشت. روند افزایشی در تعداد مدارک علمی، ارجاعات و خودارجاعی در رکوردهای علمی دانشگاه مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، روند رشد رکوردهای علمی دانشگاه تا سال 2013، روندی افزایشی با شیب سریع بوده است که البته براساس برآورد 6 ماهه اول در سال 2014 از سرعت آن کاسته خواهد شد. فقط تعداد اندکی از اعضای هئیت علمی دانشگاه در تولید علم در پایگاه های استنادی مشارکت داشته اند، بنابراین به نظر می رسد افزایش توانمندی سازی پژوهشگران در جهت ارتقای سطح دانشگاه الزامی است.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، شاخص هرش، اسکوپوس، تولید علم، علم سنجی
  • مقاله مورد
  • مهرنوش رستم پور، مهرداد رستم پور، مهرساد رستم پور، آیدا مهدی پور* صفحات 75-77
    زمینه و هدف
    کندیل مندیبل دوشاخه یک دفرمیتی نادر است که معمولا به عنوان یک یافته تصادفی در رادیوگرافی پانورامیک تشخیص داده می شود. در این مقاله به معرفی بیماری با کندیل دوشاخه که به منظور انجام معاینه کلینیکی معمول مراجعه نموده بود پرداخته شده است.
    شرح مورد: بیمار یک مرد 23 ساله است که با کندیل مندیبل دوشاخه یک طرفه (فاقد هرگونه تاریخچه ای از تروما در کودکی) به منظور انجام معاینه کلینیکی معمول به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی قم مراجعه کرده بود. رادیوگرافی پانورامیک و توموگرافی، کندیل سمت راست را غیرطبیعی نشان داد. کندیل مندیبولار دوشاخه، یک آنومالی نادر با اتیولوژی ناشناخته است. این آنومالی نیاز به معاینه کلینیکی دقیق داشته و انجام تصویربرداری های تخصصی برای کنترل آن در آینده ضروری است.
    کلیدواژگان: واریاسیون آناتومیک، کندیل فک پایین، پرتونگاری پانورامیک
|
  • Masoumeh Babaei, Mohammad Reza Haeri*, Seyede Zahra Mousavi, Mohammad Khazeni Pages 1-6
    Background And Objectives
    4-hydroxyisoleucine is an amino acid in Fenugreek, which has antidiabetic properties. This effect is possibly brought about by activation of PI3K. In this study, cytotoxic effect of 4-hydroxyisoleucine on hepatoma cell lines was studied.
    Methods
    In this experimental study, HepG2 and Huh-7 cell lines were cultured in a 96-well microplate and after 24 hours incubation, cells were exposed to different concentrations of 4-hydroxyisoleucine (0.5-64mM). Cell viability was determined using MTT assay after 24, 48, and 72 hours of incubation. The results were analyzed using one-way ANOVA and Tukey’s test.
    Results
    The percentage of cytotoxicity caused by 4-hydroxyisoleucine is concentration- and time-dependent. In this study, this difference was statistically significant compared to the control group (p<0.05), so that at the highest concentration (64mM) and after 72 hours, 65% and 61% of cell death was seen in HepG2 and Huh-7, respectively. IC50 after 72 hours of incubation (at concentrations of 24mM and 23mM) was calculated for HepG2 and Huh-7, respectively.
    Conclusion
    The results of this study showed that 4-hydroxyisoleucine not only does not cause cancer cell growth, but also has cytotoxic effects on hepatoma cell lines. Given the antidiabetic effect of 4-hydroxyisoleucine, it could be an appropriate candidate as an antidiabetic drug.
    Keywords: 4, hydroxy Isoleucine, Trigonella, Cytotoxicity, Neoplasms, Diabetes Mellitus
  • Mahdieh Arzhang, Mohammad Dakhili, Farah Farahani Pages 7-13
    Background And Objectives
    Increased resistance of bacteria to antibacterial agents is one of the most important problem in medicine. Place of medicinal plants in the country's traditional medicine as well as available rich herbal resources on the one hand and the problems exist in the treatment of infections caused by resistant bacterial strains on the other hand, is a reason for closer investigation of medicinal plants. Some herbal essential oils, including (Melissa officinalis L.) from Labiatae (Lamiaceae) family have antimicrobial effects and can be used as antimicrobial agents in the treatment of infections. This study was performed to determine the compounds and antimicrobial effects of essential oil from Melissa officinalis L.
    Methods
    In this experimental study, (Melissa officinalis L.) was collected from Qom province. Then, the compounds of the essential oil were analyzed using GC/MS apparatus. The diameter of inhibition zone and minimum inhibitory concentration (MIC) were determined using disk diffusion and dilution liquid medium methods against strains Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, and Candida albicans.
    Results
    In this study, caryophyllene oxide was the major compound of the essential oil. Essential oil at the concentration of 20µg/ml had an inhibitory effect against S. aureus, E. coli, and P. aeroginosa, but had no effect on C. albicans.
    Conclusion
    According to the results of this study, the essential oil of this plant has a significant inhibitory effect on growth of pathogenic bacteria, especially gram positive ones. Therefore, further researches are required for clinical application of the essential oil.
    Keywords: Melissa, Oils, Volatile, Anti, infective Agents, Antimicrobial Activity
  • Maghsoud Peeri, Abdollah Akbari*, Hassan Matinhomaee Pages 14-21
    Background And Objectives
    The prevalence of diabetes mellitus (insulin resistance) in individuals with Down's syndrome is more than healthy people, which is possibly because of the high prevalence of obesity among them. Adiponectin is one of adipose tissue-secreted adipocytokines, which plays a role in pathogenesis of obesity and insulin resistance. This study was carried out with the aim of determining the serum level of adiponectin and investigating its relationship with insulin resistance, in sedentary males with Down's syndrome after a period of aerobic exercise.
    Methods
    In this study, 9 men with Down’s syndrome with the mean age of 26.7±3.7 years and body mass index of 29.7±7.7 performed aerobic exercise 3 sessions per week (50-45min/session) for 10 weeks. The blood samples were collected to measure the serum levels of adiponectin, glucose, and insulin in two stages: before exercise (after 12-hour fasting) and after exercise (72 hours after the last exercise session). Resistance index was used to determine insulin resistance. Data were analyzed using Kolmogorov-smirnov statistical test, t-test and Pearson correlation test. The significance level was considered to be p<0.05.
    Results
    In this study, aerobic exercises increased the levels of serum adiponectin up to 3.1% and decreased insulin resistance levels down to 26% in men with Down's syndrome. There was no significant correlation between adiponectin and insulin resistance index among men with Down's syndrome, before and after the exercises (r=0.51, r=0.21).
    Conclusion
    The results of this study showed that change in adiponectin levels hardly occur in men with Down’s syndrome.
    Keywords: Adiponectin, Insulin Resistance, Exercise, Down Syndrome
  • Davoud Akbarzadeh*, Hassan Akbarzadeh, Ezatollah Ahmadi Pages 22-29
    Background And Objectives
    The experience of anxiety by students has negative effects on their performance during the education period. In this regard, in recent years, researchers and psychologists have made increasing efforts to understand the etiology and broad impacts of social anxiety disorder. This research was done with the purpose of determining the correlation between assertiveness, psychological well-being, and aggression with social anxiety among the students of the Islamic Azad University, Tabriz Branch.
    Methods
    This research was performed as a descriptive and correlational study on male and female students of the Islamic Azad University, Tabriz Branch in academic year 2013-2014, of this number, 346 subjects were estimated using Morgan table and selected by cluster sampling method. To collect data, Herzberg Assertiveness Scale, Ryff's Psychological Well-Being Scale, Buss and Perry Aggression Scale, and Watson and Friend’s Social Anxiety Scale Questionnaires were used. Data were analyzed using statistical methods of Pearson’s correlation coefficient and multiple regression analysis. The significance level was considered p<0.05.
    Results
    In this study, there were significant negative correlations between assertiveness and psychological well-being with social anxiety and a positive corelation with aggression (p<0.01). Also, the results of regression analysis showed that aggression, psychological well-being, and assertiveness have significant predictive ability for social anxiety.
    Conclusion
    According to the findings of this study, it can be found that assertiveness and psychological well-being reduce social anxiety and aggression can lead to increase in social anxiety.
    Keywords: Assertive, Psychology, Health, Aggression, Anxiety
  • Soheila Rajaie, Maryam Mohammadi Sichani, Mohammad Hassan Yousefi Pages 30-37
    Background And Objectives
    Burn is one of the most devastating conditions encountered in medicine. Burn wounds are appropriate environments for growth of bacteria, including Pseudomonas aeruginosa. The aim of this study was to investigate the antibacterial properties of zinc oxide nanoparticles on growth inhibition of Pseudomonas aeruginosa.
    Methods
    In this experimental study, 25 burn wound samples were collected from patients hospitalized in Imam Musa Kazem hospital, Isfahan in 2012. After culturing and diagnostic tests, Pseudomonas aeruginosa was detected. The antibiotic resistance pattern was determined for amikacin, ciprofloxacin, ceftriaxone, cefepime, cefotaxime, tobramycin, imipenem, piperacillin, gentamicin, and ceftizoxime using standard Kirby-bauer disk diffusion method. Antibacterial activity of zinc oxide nanoparticles in sizes of 5 and 100nm were evaluated using well diffusion method in concentrations of 100.00, 50.00, 25.00, 12.50, 6.25, and 3.13mg/ml. The data were analyzed using ANOVA and Chi-square tests. The significance level was considered as p<0.001.
    Results
    In this investigation, Pseudomonas aeruginosa showed sensitivity to piperacillin, tobramycin, and gentamicin. Zinc oxide nanoparticles in size of 5 nm at the concentration of 25, 50, 100mg/ml and in size of 100nm at the concentration of 100mg/ml had antibacterial activity against Pseudomonas aeruginosa isolated from burn wounds.
    Conclusion
    The results of this study showed that zinc oxide nanoparticles have inhibitory effect on Pseudomonas aeruginosa. Also, the inhibitory effect of zinc oxide nanoparticles increases with increasing nanoparticle concentration and decreasing nanoparticle size.
    Keywords: Burns, Pseudomonas aeruginosa, Anti, Bacterial Agents, Nanoparticles
  • Hossein Ali Asgharzade Oliaei, Shadmehr Mirdar Harijani, Narges Mousavi Pages 38-45
    Background And Objectives
    Exposure to cadmium in early pregnancy has long-term effects on the growth and function of the liver. One of the pathways that controls proliferation of the fetal liver involves hepatocyte growth factor (HGF). This study was conducted to determine the effect of an endurance swimming training period during pregnancy on the alterations of the levels of hepatocyte growth factor (HGF) in neonates of pregnant rats exposed to cadmium poisoning.
    Methods
    In this experimental research, 32 pregnant rats with the mean weight of 200±20g were divided into four groups (control, training, cadmium, and training-cadmium). Training protocol during pregnancy included 60 min swimming per day for 5 days a week. Cadmium group received cadmium chloride as a solution in drinking water (400mg/kg.BW) from the first day of pregnancy until delivery. Training-cadmium group performed training protocol along with cadmium receiving. Tissue sampling from liver of the neonates was performed 2 days after birth, and HGF levels were measured using ELISA method.
    Results
    In this study, the difference between the mean levels of HGF in the cadmium- training group (p=0.797) and the control group was not significantly different (p=0.797), but in cadmium group a significant increase was observed in HGF levels (p=0.025) of neonatal liver.
    Conclusion
    The results of this study indicated that endurance swimming training can be effective in the modulation of HGF levels induced by cadmium poisoning of liver in neonates.
    Keywords: Proto, Oncogene Proteins C, met, Cadmium, Hepatocytes, Pregnancy
  • Azadeh Najarzadeh, Roghayeh Zare, Fatemeh Hosseini, Mojgan Teymori, Mahnaz Ghorehian Pages 46-52
    Background And Objectives
    Losing 5-10% of initial body weight can reduce the risks of obesity in obese people. Identification of the personality of individuals is effective in motivating and designing weight management interventions. The present study was done to compare the personality traits of successful and unsuccessful women in terms of weight loss.
    Methods
    This case-control study was done on obese and overweight women in 2013. The case group consisted of 45 women who were successful in losing weight, and the control group consisted of 45 women who were unsuccessful in losing weight. Losing at least 5% of initial body weight during 3-month treatment regimen was considered as an indicator of success. Temperament and Character Inventory (TCI125) questionnaire was completed by the participants, and the scores of temperament and character dimensions in successful and unsuccessful subjects were analyzed by t-test. The significance level was considered to be p<0.05.
    Results
    In this study, the mean score of reward dependence in successful group and unsuccessful group was 9.84±2.6 and 8.62±3.05, respectively, (p=0.044). The successful individuals had higher mean persistence score (3.42±1.30 vs. 2.56±1.30), (p=0.002). Cooperation score was 20.22±3.00 in the successful group and 18.38±3.71 in the unsuccessful group (p=0.011). Other personality traits, including novelty seeking, harm avoidance, self-directedness, and self-transcendence had no significant difference between the two groups.
    Conclusion
    According to the results of this study, some personality traits, such as reward dependence, persistence, and cooperation could be effective in the individuals’ success in weight loss.
    Keywords: Personality, Temperament, Character, Weight loss
  • Hamid Amini, Ehteram Isanejad, Alireza Hemati, Javad Aghazade, Behzad Kuhneshin Pages 53-58
    Background And Objectives
    Due to some cultural problems, most people, especially women cannot go to gyms for exercise. Therefore, researchers are trying to design tools, which different individuals can easily exercise at any place and any time. One of these tools is Thera-band. The purpose of this study is to determine the effect of exercise using Thera-band on body composition in the middle-aged women.
    Methods
    In this quasi-experimental study, among teachers of Qom city, 20 middle-aged women were randomly divided into two groups of exercise (n=10) and control (n=10). The exercise group exercised for 60minutes per session (3 sessions a week for 8 weeks), while the control group performed their daily activities. The training protocol consisted of upper and lower body exercises using Thera-band. The effects of this training program were assessed using the body composition measuring instruments, before and after training program. Data were analyzed by independent and paired t-tests. The significance level was considered to be less than 0.05.
    Results
    Eight weeks of exercise using Thera-band caused a significant decrease in the body fat percentage and body fat mass. Also, lean body mass significantly increased after 8 weeks of exercise using Thera-band.
    Conclusion
    The results of this study showed that exercise using Thera-band improves body fat percentage, body fat mass, and lean body mass in the middle-aged women.
    Keywords: Body Composition, Women, Exercise, Thera, band
  • Ali Reza Shouri Bidgoli, Zahra Taheri Kharame, Hamid Asayesh, Fatemeh Sharififard, Maryam Sheydaiyan Arani, Attieh Hajaligol, Maryam Zeinal Salmi, Somayeh Mirzaee, Tahereh Ramezani Pages 59-65
    Background And Objectives
    Colorectal cancer is a global health problem. Most patients are curable with early diagnosis and screening program. This study was conducted with the objective of determining knowledge, attitude, and practice on colorectal cancer screening among individuals older than 50 years using health belief model.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on 200 individuals more than 50 years of age referred to the clinics of educational hospitals of Qom city in 2012. The available sampling method was used, and data collection tools were Champion's Health Belief Model Scale (CHBMS) and socio-demographic variables questionnaires. Data were analyzed using descriptive statistics and independent t- and chi-square tests. The significance level was considered less than 0.05.
    Results
    The mean age of the subjects was 62.47±10.78, and 75.5% of them were women. A high percentage (93.5%) of the participants had no information about colorectal cancer screening, and only 2.5% participated in the screening program. The subjects were at the lowest level in terms of perceived susceptibility and had the highest percentage regarding positive perceived benefits. The subjects who participated in the screening program achieved significantly higher scores in the domains of perceived benefits and Self-efficacy (p<0.05).
    Conclusion
    According to the findings of this study, level of knowledge and behaviors about colorectal cancer screening is low among individuals more than 50 years of age. Most participants had no perceived susceptibility to colorectal cancer and more than half of the subjects perceived many barriers to screening. With respect to the described health beliefs, implementation of intervention and education programs is necessary in this regard.
    Keywords: Colorectal Neoplasms, diagnosis, Diagnosis, Attitude to Health, Colorectal Cancer Screening
  • Abolfazl Mohammadbeigi, Narges Mohammadsalehi, Mohammad Hozoori, Shahram Arsang, Jang, Narges Khaleghi Pages 66-74
    Background And Objectives
    Todays, scientometric indeces are being used in quantitative measurement of sciences at the national and international levels to compare the scientific performance. In the current study, citation analysis of scientific outputs of the Qom University of Medical Sciences, were evaluated until the first half of 2014.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, all scientific records attributed to the Qom University of Medical Sciences, were evaluated for 10 years. The required Data were obtained by searching the Scopus scientific database. Data were analyzed by descriptive statistics and prioritized according to the year of publication, citation, self-citation, and Hirsch Index (HI).
    Results
    Since the beginning of July 2014, only 252 scientific records were indexed in the Scopus database by 149 authors affiliated to the Qom University of Medical Sciences, so that the university’s H Index was 12 and it acheived the 41st rank among 70 scientific academic centers related to medical field. There were four different affiliations of the university in Scopus. An increasing trend was observed in the number of scientific documents, citations, and self citation in the scientific records of the university.
    Conclusion
    According to the results of this study, the growth trend of scientific records of the University has been an increasing trend with rapid slope, which of course this speed will decrease according to estimate of the first half of 2014. Only a few faculty members of the university contributed to knowledge production in citation databases. It seems that increase in the ability of researchers is necessary to promote the level of the university.
    Keywords: Citation Analysis, Hirsch Index, Scopus, Knowledge Production, Scientometry
  • Mehrnoush Rostampour, Mehrdad Rostampour, Mehrsad Rostampour, Aida Mehdipour Pages 75-77
    Background And Objectives
    The double headed mandibular condyle is a rare deformity, which is commonly diagnosed as an incidental finding in a panoramic radiograph. This study reports a case with bifid mandibular condyle, who referred for routine dental examination.Case Report: The patient is a 23-year-old man with unilateral bifid condyle (without any history of trauma in childhood), who referred to the Radiology Department of School of Dentistry in Qom. Panoramic radiography and tomography showed an abnormal right condyle. Bifid mandibular condyle is a rare anomaly with unknown etiology. This anomaly requires careful clinical examination, and specific imaging is necessary for its future control.
    Keywords: Anatomic Variation, Mandibular Condyle, Panoramic Radiography