فهرست مطالب

سامانه های سطوح آبگیر باران - سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1393)

مجله سامانه های سطوح آبگیر باران
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزانه بهروش*، محمدحسین محمودی قرایی، فرشته قاسم زاده، سیما عوض مقدم صفحه 1
    بارندگی در مناطق شهری باعث شستشوی مواد انباشته شده روی سطوح غیر قابل نفوذ شده و رواناب آلوده ی حاصل، باعث تغییر کیفیت در آب های سطحی و زیرزمینی می شود. در این مقاله به منظور ارزیابی کیفیت رواناب های ناشی از بارندگی در شهر مشهدیک نمونه آب باران و 9 نمونه رواناب از مناطق مختلف شهر در ساعات پس از بارندگی در اوایل آذر ماه برداشت شد. پارامترهای pH و EC در محل نمونه برداری و غلظت یون های اصلی Ca، Mg، Na، K، SO4، Cl و HCO3با استفاده از دستگاه جذب اتمی (AAS) در دانشگاه فردوسی مشهد اندازه گیری شد. تیپ هیدروشیمیایی غالب رواناب های مورد بررسی با توجه به نمودار پایپر از نوع سولفاته کلسیک W8، W6، W5، W4، W3)) و بی کربناته کلسیک (W9، W7، W2) است. تفاوت هیدروژئوشیمیایی میان آب باران و رواناب های سطح شهر می تواند ناشی از عواملی مانند لیتولوژی، خاک ها و غبارات شهری و ورود فاضلاب ها باشد. کیفیت رواناب ها بر اساس نمودار شولر از خوب تا نامناسب-کاملا نامطبوع برای آشامیدن و بر اساس نمودار ویلکوکس، همه نمونه ها از رده ی شوری کم تا خیلی شور برای کشاورزی تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: رواناب، مشهد، آلودگی آب، ویلکوکس، پایپر، شولر
  • علی باقریان کلات* صفحه 9
    در منطقه کرناوه شیرین کلات، کمبود آب شرب و کشاورزی وضعیت بحرانی را برای منطقه ایجاد کرده است. این موضوع موجب مهاجرت گسترده ساکنین حوزه به شهرهای اطراف شده است. قنات کرناوه با آبدهی کمی که دارد منبع اصلی آب شرب دام و کشاورزی روستا می باشد. این قنات که در گذشته نه چندان دور پرآب بوده و منبع اصلی آب کشاورزی و دامداری روستا بوده است در سال های اخیر بسیار کم آب شده است. این بررسی نشان داد که کشاورزان و دامداران منطقه سالانه با کمبود حدود 126 هزار متر مکعب آب شرب، بهداشتی و کشاورزی مواجهند. این تحقیق با هدف بررسی امکان پذیری استحصال آب زیرسطحی از طریق احداث سد زیرزمینی در منطقه کرناوه شیرین کلات به انجام رسید. نتیجه مطالعه ویژگی های فنی (شامل زمین شناسی، هیدرولوژی، آب های زیرزمینی و زمین شناسی مهندسی) و اقتصادی- اجتماعی منطقه نشان داد که در بالادست روستای کرناوه شیرین تنگه ای وجود دارد که مکان مناسبی برای احداث سدزیرزمینی می باشد. در این نقطه با احداث سد زیرزمینی، امکان ذخیره و بهره برداری حداقل 95 هزار متر مکعب از آب زیرسطحی با کیفیت مناسب در نهشته های آبرفتی جهت مصارف کشاورزی و دام وجود دارد. با استحصال آب زیرسطحی، سالانه حدود 850 میلیون ریال به درآمد خالص کشاورزان و دامداران منطقه افزوده خواهد شد.
    کلیدواژگان: بهره برداری بهینه آب زیرسطحی، ویژگی های کمی و کیفی آبرفت
  • علی اکبر عباسی*، جواد طباطبایی، حسین توکلی صفحه 17
    از آنجا که باران جزء پاکترین منابع آب موجود در طبیعت است، چنانچه رواناب حاصل از آن جمع آوری و مورد استفاده قرار گیرد، علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب شهری، بهره بردارن در مدیریت منابع آب سهیم می شوند. تعیین و برآورد حجم رواناب، خصوصا در محدوده سطوح آبگیر شهری، از پارامترهای اصلی می باشد که به علت نبود یا کمبود آمار و اطلاعات، برآورد این پارامترها غالبا با استفاده از روش های تجربی صورت می گیرد که معمولا برای مناطق دیگر توسعه یافته و بدون واسنجی و ارزیابی از کارایی لازم برخوردار نمی باشند. در این تحقیق که در محل ساختمان شماره 2 مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی به اجرا در آمده است، با نصب باران نگار و لیمنوگراف در داخل مخزن جمع آوری کننده رواناب ناشی از بارندگی، در مدت اجرای طرح اقدام به ثبت و اندازه گیری مقادیر همزمان بارش و رواناب شده است. با استفاده از تجزیه و تحلیل های آماری لازم، مقادیر ضریب رواناب و حجم رواناب ناشی از بارندگی به ازای مقادیر متفاوت عمق و شدت بارندگی بعد از هر واقعه بارش تعیین گردیده است. بر اساس نتایج این تحقیق ضریب رواناب در وقایع منجر به بارندگی به طور متوسط برای فصل بهار 52/0، برای فصل پاییز 59/0 و برای فصل زمستان 60/0 می باشد. بیشترین مقدار متوسط رواناب تولید شده مربوط به فصل زمستان می باشد. به طور متوسط پتانسیل رواناب تولید شده از یک هکتار سطح آسفالت خیابان های محدوده مورد مطالعه، در هریک از فصول پاییز، زمستان و بهار حدود 200 متر مکعب می باشد.
    کلیدواژگان: استحصال آب باران، بارش، ضریب رواناب، آبخیز شهری
  • غلامرضا شاهینی*، محمد روغنی صفحه 25
    کمبود منابع آب در کشورهایی که در مناطق خشک و نیمه خشک واقع شدند ایجاب می نماید در جهت رفع این کمبود راهکارهایی عملی اندیشیده شود و یکی از این راهکارها استفاده از سیستم های سطوح آبگیر باران می باشد. در این راستا روش ایجاد باغ دیم در میکروکچمنت های لوزی شکل در منطقه گنبد استان گلستان مورد بررسی قرار گرفت. سه سطح متفاوت میکروکچمنت های لوزی شکل با سطوح 9، 16 و 25 متر مربعی بر روی رشد نهال های زیتون در طی سه سال از زمان بررسی (سال های 1389 تا 1391) نشان داد که با افزایش سطح حوضه، پارامترهای رویشی نهال های زیتون به طور قابل توجهی افزایش داشته است. پارامترهای رویشی قطر یقه نهال ها، ارتفاع نهال ها و قطر تاج نهال ها در ابتدا و انتهای فصل رویش اندازه گیری شد و با استفاده از روش آزمون مقایسه میانگین گروه ها مورد آنالیز آماری قرار گرفت. آزمون مقایسه میانگین گروه ها به صورت مستقل با هم مقایسه شد و اختلاف آماری بین گروه ها کاملا معنی دار شد. مقادیر میانگین پارامترهای رویشی در طی سه سال مورد بررسی برای تیمارهای سطح 9، 16 و 25 متر مربعی به ترتیب برای قطر یقه 5/4، 3/5 و 4/6 سانتی متر و برای ارتفاع 85، 98 و 103 سانتی متر و برای قطر تاج 45، 53 و62 سانتی متر بوده است.
    کلیدواژگان: میکروکچمنت های لوزی، نهال زیتون، پارامترهای رویشی نهال
  • مسعود گودرزی*، محمد جعفر سلطانی صفحه 31
    روند شتابان تغییرات اقلیمی در دهه های اخیر چه در اثر عوامل طبیعی و چه در اثر فعالیت های صنعتی باعث شده که توجه زیادی به پیش بینی آن شود. در این تحقیق تلاش شده است تا اثرات پدیده تغییر اقلیم بر میزان دما و بارش حوزه آبخیز اسکندری واقع در استان اصفهان که از منابع مهم تامین کننده آب سد زاینده رود می باشد، برای دهه 2020 بررسی گردد. بدین منظور از مدل LARS-WG جهت ریزمقیاس نمایی داده های پیش یابی مدل Had-CM3 استفاده شده است. نتایج حاکی از افزایش 2/7 درصدی بارش سالانه و افزایش یک درجه سانتی گرادی دمای متوسط سالانه می باشد. با بررسی مقادیر فصلی پارامترهای اقلیمی می توان بیان داشت که بارش در فصل تابستان بیش از فصول دیگر کاهش داشته و در این فصل افزایش دمای قابل توجهی مشاهده می شود، بدین ترتیب در دهه آینده با کمبود آب جدی در این فصل روبرو خواهیم بود.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، حوزه آبخیز اسکندری، مدل LARS، WG، مدل HadCM3
  • داود نیک نژاد*، ابوالفضل ناصری صفحه 39
    گرم شدن زمین و تغییر اقلیم در سال های اخیر منجر به تغییر در الگوی بارش شده است. اکثر بارش ها به جای برف به صورت بارندگی اتفاق می افتد که بدون استفاده مناسب و معمولا به صورت رواناب یا سیلاب از دسترس خارج می شود. بنابراین استفاده بهینه از آب باران به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک از اهمیت خاصی برخوردار است. برای این منظور با ایجاد سطوح آبگیر دارای تولید رواناب بالا و ذخیره سازی آن می توان نیاز آبی گیاهان و درختان جنگلی را در فصول کم آب تامین نمود. در این خصوص سه تیمار انتخاب و برای هر کدام از تیمارها سه تکرار در نظر گرفته شد. این تیمارها شامل سطح طبیعی، سطح طبیعی با پوشش شنی و سطح پلاستیک با پوشش شنی بودند. هر کدام از کرت های آزمایش به شکل مربع و دارای مساحت چهار مترمربع بودند که در اراضی شیبدار با شیب متوسط 18 – 5/11 درصد احداث گردیدند. نتایج حاصل از 16 مورد بارندگی نشان داد که رواناب حاصل از سطح طبیعی با پوشش شنی، سطح طبیعی دست نخورده و سطح پلاستیک با پوشش شنی بترتیب 7، 12 و 48 درصد بارندگی می باشد. برای تیمارهای مذکور آستانه شروع رواناب بترتیب 4/4، 5/3 و 7/2 میلی متر بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس بین تیمارها نشان داد که رواناب حاصل از بارش در تیمارهای مختلف در سطح احتمال کمتر از یک درصد تفاوت معنی داری با هم دارند که با توجه به مقایسه میانگین ها، تیمار سطح پلاستیک با پوشش شنی با تولید 48 درصد رواناب و 7/2 میلیمتر آستانه شروع رواناب به عنوان یک گزینه مناسب در استحصال آب باران در این مطالعه معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: استحصال آب باران، بارندگی، پلاستیک، شن بادامی، رواناب
  • هادی معماریان*، محمد تاج بخش، کریم عباسپور، سیوا بالاسوندرام صفحه 51
    حوزه آبخیز هولو لانگات به عنوان یک حوزه استراتژیک در مالزی در سال های اخیر تحت تاثیر تغییرات شدید در مدیریت زمین بوده و به تبع آن شرایط هیدرولوژیکی متفاوتی پیدا نموده است. در این مقاله اثرات تغییر کاربری و توسعه شهری بر شرایط هیدرولوژیکی و وضعیت رسوبدهی حوزه قید شده فوق به کمک مدل SWAT مورد ارزیابی قرار گرفته است. چهار نوع سناریوی مدیریت زمین برای این منظور در نظر گرفته شده که آنالیز تغییر کاربری را در گذشته، حال، آینده و شرایط حفاظت شده بررسی می نماید. مبنای بررسی سناریوی شرایط گذشته نقشه های کاربری اراضی در سال های 2002، 1997، 1990، 1984 و مبنای تحلیل شرایط حال حاضر نقشه های سال 2006 بوده است. برای تحلیل شرایط آینده، نقشه کاربری اراضی سال 2020 بر اساس مدل تحلیل استوکاستیک زنجیره مارکوف شبیه سازی شده است. نقشه های کاربری در شرایط حفاظتی بر اساس اسناد و راهنمای منتشره از دپارتمان محیط زیست و دپارتمان شهرسازی مالزی آماده سازی شده است. جهت آنالیز عدم قطعیت و واسنجی مدل از الگوریتم SUFI-2 استفاده شد و در نهایت مشخص گردید که مدل SWAT برای شبیه سازی دبی آب در طی سال های 2008-1997 و برای شبیه سازی بار رسوبی در فاصله سال های 2004-1997 دارای کارآیی مطلوب می باشد. مقایسه سناریوهای مختلف نشان داد که تفاوت های معنی داری در میزان رواناب و بار رسوبی رودخانه بین سناریوی حفاظت شده و گذشته با سناریوی پایه (2006) وجود دارد. و این تفاوت ها در میزان رواناب، رسوبدهی و تغذیه سفره آب زیرزمینی بین سناریوی آینده و سناریوی پایه نیز معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: حوزه شهری، توسعه، شبیه سازی هیدرولوژیک، کاربری اراضی، SWAT، CA، Markov
  • مهدی قربانی*، خدیجه رحیمی، فاطمه سالاری صفحه 61
    حفظ و صیانت آب برای کارهای کشاورزی در حاشیه های کویری که ریزش باران در آنها نادر است، از فنون بومی دوران گذشته بهره می برد. مردم محلی در این مناطق در زمینه های مختلف کشاورزی به خصوص آب و آبیاری از طرق مختلف و با دانش محلی خود، اقدام به اجرای برنامه های خود شده و توانسته اند، با منطبق نمودن زندگی خود با محیط زیست، از خود محیط زیست برای زندگی بهتر در فائق شدن بر محیط زیست اقدام نمایند. آب همیشه برای کویرنشینان ارزش زیاد داشته و مردم این مناطق قدر آب را بهتر از دیگر مناطق می دانند، زیرا به سختی آن را به دست می آوردند مردم محلی مناطق کویری و خشک از راه های گوناگون در جمع آوری و ذخیره آب می کوشیدند و سال های طولانی از این روش ها از آب جمع شده در موارد مقتضی استفاده می کردند. آنان روش های متعددی برای جمع آوری آب و ذخیره آن داشتند. فرآیند استحصال و جمع آوری آب پدیده جدید و نوینی نیست چرا که ما فرهنگ سنتی غنی و پرباری را در این زمینه از تجربیات پیشینیان خود به یادگار داریم خوشاب یک تکنیک سنتی برای جمع آوری رواناب است که با استفاده از مصالح محلی و به ویژه عملیات خاکی در عرض بستر رودها و آبراهه های سیلابی ساخته می شود. قدمت این شیوه سنتی بیش از چهار قرن است. احداث خوشاب نوعی فعالیت آبی- خاکی است که در قسمت های عریض شده مسیل ها به روش های مختلف انجام شده و علاوه بر جمع آوری و نفوذ آب به ایجاد اراضی زراعی منجر می گردد. لذا در این اثر سعی بر آن شده است که این کوچک ترین جزء دانش بومی گسترده و ژرف مردم این سرزمین در استحصال منابع آبی در مناطقی که با مشکل کم آبی مواجه هستند بهتر و بیشتر شناسانده شود و نقش استفاده از دانش پیشینیان در دستیابی به شاخص های توسعه پایدار سرزمین بررسی و تحلیل گردد.
    کلیدواژگان: استحصال آب، توسعه پایدار، خوشاب، دانش بومی
|
  • Page 1
    Rainfall in urban areas washes off all the material accumulated on the impervious pavement surfaces and the resulting polluted runoff negatively changes the quality of the surface waters as well as groundwaters. In this research study، the quality of rainfallin the study area including one rainfall and nine runoff samples were collected from different locations in Mashhad after rain. The EC and pH parameters was determined in situ and the ionic density of Cl، SO4، Na، Mg، Ca، and HCO3 were all measured with an atomic absorption system (AAS) at the Ferdowsi University of Mashhad. The hydrochemical type of most of the runoff samples were determined based on the Piper diagram and it was shown to be calcium sulfate (W3، W4، W5، W6، W8) and calcium bicarbonate (W7، W2، W9). The hydrogeochemical differences between the rainfall and the city runoffs can be due to factors including lithology، urban soils and dusts، and sewage inflow. According to the Scholler diagram، the water quality of the runoff samples varied from good to unsuitable; and absolutely unpleasant for drinking. Moreover، all the samples were recognized to be of low salinity to very saline for irrigation use based on Wilcox diagram.
    Keywords: Wilcox, Runoff, Mashhad, water pollution, Vylkvks, Piper, Schul
  • Page 9
    In the area of KarnaveShirinKalat، water leakage for agriculture and drinking purposes has created crisis conditions for this district. This problem has resulted in vast migration of the villagers to adjacent towns. Karnavesubterranean canals is the main source of water for agriculture and livestock. In the past، these subterranean canals had a high discharge rate and was the main source for agriculture and domestic water. However، in recent years it has a very low discharge rate. This study showed that agronomists and shepherds of the area have an annual watershortage of about 126000 cubic meters. Thus، the main objective of this study isto investigate the possibility of harvesting waterby constructing underground dams in the KarnaveShirine area. The result of technical (including geology، groundwater and engineering geology) and socio-economic studies showed that in the KarnaveShirin area there is a narrow valley that is a suitable place for constructing an underground dam. Thus، at least 95000 cubic meters of water with a high quality can be harvested in alluvial deposits for agricultural and livestock usage. In this manner، by harvesting subsurface water، the annual net total income of agronomists and shepherds in this area has increased about 850 Million Rials.
    Keywords: OptimumUtility of Subsurface Water, Quality, Quantity properties of Alluvium
  • Page 17
    Since the rainwater is the cleanest part of water resources in nature، if the runoff is collected and used، consumers would get involved in the process ofwater resources managementin addition to saving water. Estimation of the runoff volume، particularly in urban areas، is the main parameter. Due to the lack of or inadequacy of data، often this parameter is estimated using experimental methods which have been mostly developed for other areas. Moreover، these methods would not work properlywithout proper calibration and performance evaluation. In this study، a research project has been implemented in Building No. 2 of the Khorasan Agricultural and Natural Resources Research Center. In this project، a rain gauge and runoff gaugewere installed، and the runoff and the rainfall was recorded. Using appropriate statistical analyzes، the runoff coefficient and the volume of runoff by different values of the depth and intensity of rainfall were measured after each rainfall event. Based on these results، the runoff coefficient for the average spring rainfall events is 0. 52; it is 0. 59 for the fall season is 0. 59 and it is 0. 60 for the winter. The highest average amount of runoff was generated in winter. The average potential runoff produced from one Hectare of paved streets in the study area، in each of the seasons of fall، winter، and spring is about 200 cubic meters.
    Keywords: Rainwater harvesting, precipitation, runoff coefficient, urban watersheds
  • Page 25
    The deficiencies in water resources in the arid and semi-aridareas require adoption of procedures to combat them. One of these solutions is the use a rain water harvesting. Thus، the creation of dryland orchards in the microcatchmant method in the Gonbad area of Golestan province has been investigated in this respect. The experiment was conducted with three differentsurface treatments. In this experiment، the growth parameters of olive seedlings were investigated. This experiment that was carried out during the three years (during 2010 to 2012) has shown that with increasing the level of the basin، the vegetative parametersof the seedlingshas increased. Vegetative parameters measured include: diameter became، plant height seedling and Crown seedlings، respectively. Statistical data collected with the useof statistical methods to compare themean have been analyzed. The test results were independently compared and the significant statistical difference between the groups was completely confirmed. The mean values of the measured parameters for the three different treatments in the three year period of study in the 9، 16 and 25 square meters areas were 4. 5، 5. 3 and 6. 4 centimeters in the collar diameters; and for the plants with heights of 85، 98 and 103 cm and for crown seedlings of 45; 53 and 62 centimeters، respectively.
    Keywords: microcatchment, olive seedling, growth parameters
  • Page 31
    The exceedingly fast trend of climatic changes in recent decades that are mainly caused by industrial activities along with population growth have taken necessitated prediction of changes for the future. The impact of changes in climate on temperature and precipitation in a sub-basin of Zayandehrud (Eskandari) for the 2020 decade is predicted in this research study. The Lars-WG model is used for downscaling Had-CM3 predictions into station scale. Results of running the models show an annual increase equal to 1 degree centigrade in temperature، while a 7. 2% decrease in precipitation will occur. These changes in temperature and precipitation will be more significant during the summer time. Thus، it is expected that we shall have to find ways to deal with serious water shortages in the next decade during this season. Keywords: climate change، Eskandari، Lars-WG، Downscaling، HadCM3 Model.
    Keywords: climate change, Eskandari, Lars, WG, Downscaling, HadCM3 Model
  • Davood Niknezhad *, Abolfazl Nasseri Page 39
    The Global warming and climate change caused changes in rainfall patterns. Instead of snow، rainfalls are as precipitations which are not useful since usually they are lost as runoff or flood. Thus، proper recovery of precipitation especially snow and rain is very important، particularly in arid and semi-arid areas. By establishing rainwater harvesting systems with high runoff coefficients and storage of the runoff we can produce sustainable conditions to meet the water requirement of the plants and forest trees in the dryseasons. For this purpose، three treatment procedures including intact natural surfaces، areas covered with gravel، and use of plastic cover with gravel were selected and repeated thrice. The areas of each constructed experimental plot were 4m2squared shape، and their average slope was 11. 5-18%. The results obtained from 16 occasions of rainfall showed that the recovered runoff obtained from natural surfaces with gravel، intact natural surfaces and plastic cover with gravel treatments were 7، 12 and 48 % of the rainfall، respectively. The rainfall thresholds to initiate runoff flows in the treatments were obtainedto be 4. 4، 3. 5 and 2. 7 mm، respectively. The analysis of variance showed that the runoff from treatments were statistically significant at P<0. 01. The mean comparison revealed that the highest runoff was produced by plastic surfaces with gravel treatment and this system is suggested as an appropriate option to harvest rainwater as a result of this study.
    Keywords: Plastic cover, Precipitation, Rainwater harvesting, Gravel, Runoff
  • Page 51
    In recent decades the Hulu Langat basin that is a strategic watershed located in Malaysia، has been exposed to extensive changes in land use pattern and consequently hydrological condition. The impact of Land Use and Cover Change (LUCC) on hydrological conditions (water discharge and sediment load) of the basin are investigated using the Soil and Water Assessment Tool (SWAT) in this study. Four land use scenarios were defined for land use change impact analysis، i. e. past، present (baseline)، future and water conservation plan. The land use maps dated 1984، 1990، 1997 and 2002 were defined as the past scenarios for LUCC impact analysis. The present scenario was defined based on the 2006 land use map. The 2020 land use map was simulated using cellular automata-Markov model and defined as the future scenario. Water conservation scenarios were produced based on guidelines published by the Malaysia’s Department of Town and Country Planning and the Department of Environment. Both model calibration and uncertainty analysis were performed using the Sequential Uncertainty Fitting (SUFI-2) algorithm. The model robustness for water discharge simulation during the period 1997-2008 was good. However، due to uncertainties that mainly result from intense urban development in the basin، its robustness for sediment load simulation was only acceptable for the calibration period of 1997-2004. The optimized model was run using different land use maps over the periods 1997-2008 and 1997-2004 for water discharge and sediment load estimation، respectively. In comparison to the baseline scenario، SWAT simulation using the past and conservative scenarios showed significant reduction in monthly direct runoff and monthly sediment load، while SWAT simulation based on the future scenario showed a significant increase in the monthly direct runoff، monthly sediment load and ground water recharge.
    Keywords: Urban watershed, development, hydrologic simulation, land use, SWAT, CA, Markov
  • Page 61
    The Process of obtaining and gathering of water isn’t new phenomenon. Our traditional culture in this field is rich and productive. Khooshab is a traditional technique to collect runoff using autochthonous materials. Especially embankment operation is constructed in the rivers bed and flood watercourses. The age of thistraditional methodis more than four centuries. The materials of Khooshab consist of soil ofwatercourses. In addition to collecting and infiltration ofwater leads to the creating of cultivated lands. This study was conducted to provide to better understanding of the deep knowledge of local people in the harvesting of water. Attention to this indigenous knowledge is important factor for accesses to indices of sustainable development in the areas where faced with problems of water scarcity.
    Keywords: Water harvesting, Sustainable development, Khooshab, Indigenous knowledge