فهرست مطالب

مطالعات عملیات روانی - پیاپی 40 (تابستان 1393)

فصلنامه مطالعات عملیات روانی
پیاپی 40 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حجت الله مرادی صفحه 5
    خالق شاهکار «جنگ و صلح» را می توان نخستین مولفی معرفی کرد که اهمیت روحیه را در استمرار مقاومت یک ملت در برابر دشمن، مورد تاکید قرار داده است. وی از روحیه به عنوان «روح یک ملت» نام برده است. ملت فاقد روحیه همانند جسمی است که روح آن را ستانده اند. بسیاری دیگر از محققان و مولفان در صدد بر آمده اند تا ابعاد و مولفه های روحیه را بازشناسند و عوامل موثر بر آن را شناسایی کنند. روحیه حالت یا کیفیتی خوشایند، مطلوب و هیجانی است که استقامت ملت در برابر تهدیدها را افزایش می دهد و یگان های نظامی را برای اجرای بهینه ماموریت ها برمی انگیزد. زمانی که روحیه یک ملت، به ضعف می گراید، غم، یاس، ناامیدی و ضعف و زبونی بر آن ملت، غلبه می کند و زمینه برای مغلوب شدن آن ملت فراهم می شود. در حالی که ملت برخوردار از روحیه بالا، با شور و هیجان و رغبت و اشتیاق فراوان در برابر تهدیدها سرافرازانه مقاومت می کند و دشمن برخوردار از فناوری پیشرفته، اما عاری از روحیه را از پای درمی آورد. چنین ادعایی پیش تر نیز مورد تایید قرار گرفته است. بررسی جنگ های مختلف نشان می دهد که هر گاه ملت و ارتشی از روحیه بالا برخوردار بوده اند توانسته اند بی دشواری بر دشمنان خود غلبه یابند. اما، زمانی که آنان روحیه خویش را از دست داده اند، به راحتی مغلوب دشمن شده اند.
  • داود نعمتی انارکی، سمیرا خطیب زاده* صفحه 7
    با هدف مقایسه رضایتمندی از زندگی زناشویی و بهداشت روانی در نمونه ای از زنان تهرانی استفاده کننده از شبکه ماهواره ای جم و زنان تهرانی غیرمخاطب ماهواره 420 نفر از این زنان در سال 1392 مورد پژوهش قرار گرفتند. پرسش اصلی تحقیق حاضر آن است که رابطه میان رضایت از زندگی زناشویی و مشاهده شبکه ماهواره ای جم چگونه است؟ همچنین رابطه میان بهداشت روانی و مشاهده این شبکه ماهواره ای چگونه می باشد؟ در مقاله پیش رو جهت تدوین الگوی نظری، از نظریه استفاده و رضامندی، کاشت و آلپورت استفاده شده است. روش تحقیق، پیمایش بوده و از ابزار پرسشنامه جهت جمع آوری داده ها و برای تحلیل آنها از نرم افزار «spss» استفاده شده است. همچنین برای نمایش یافته ها نیز از آمار توصیفی شامل جداول توزیع فراوانی، آزمون های پارامتری (پیرسون، کرامر، رگرسیون و کای اسکوئر) استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که زنان بیننده شبکه ماهواره ای جم از رضایتمندی از زندگی زناشویی کمتر و بهداشت روانی نامطلوب تری نسبت به زنان غیرمخاطب ماهواره برخوردارند، همچنین بین رضایتمندی از زندگی زناشویی و بهداشت روانی و «میزان تماشای شبکه ماهواره ای جم» رابطه معنادار و منفی وجود داشت. همچنین بین رضایتمندی از زندگی زناشویی و بهداشت روانی زنان شرکت کننده در تحقیق رابطه معناداری وجود داشت.
    کلیدواژگان: شبکه های ماهواره ای فارسی زبان، رضایتمندی از زندگی زناشویی، بهداشت روانی
  • احمد زندوانیان، الهه دریاپور* صفحه 39
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی آسیب های فضای مجازی در بین دانشجویان دانشگاه دولتی، آزاد اسلامی و دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی شهر یزد می باشد. به این منظور، جهت شناسایی آسیب های فضای مجازی از ابعاد خانوادگی، تحصیلی، سازگاری، اعتقادی- عبادی و روانی از روش توصیفی پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه دولتی، آزاد اسلامی و علوم پزشکی شهید صدوقی در شهر یزد می باشند که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از جدول مورگان و کرجسی 427 نفر نمونه از دانشجویان انتخاب شدند. ابزار پژوهش یک پرسش نامه محقق ساخته است که دارای 30 سوال بسته پاسخ، 2 سوال باز پاسخ و هم چنین یک سوال برای اولویت بندی راهکارها می باشد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و همچنین تحلیل واریانس با اندازه های تکراری استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد که استفاده از وسایل موثر در فضای مجازی در ابعاد خانوادگی، تحصیلی، سازگاری، اعتقادی- عبادی و روانی دانشجویان تاثیر منفی دارد، همچنین از این وسایل (اینترنت، بازی های رایانه ای، تلویزیون، ماهواره و موبایل)، بیشترین آسیب متعلق به موبایل و کمترین آسیب متعلق به بازی های رایانه ای است. بنابراین، یافته های تحقیق نشان می دهد که دشمنان قصد دارند به طور نهان به زیربناهای سرزمین ما آسیب وارد کنند. آنها وضعیت تحصیلی، سازگاری و حتی اعتقادات و معنویت جوانان و دانشجویان را نشانه رفته اند تا زمینه تغییر رفتار و فروپاشی از درون را فراهم سازند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، دانشجویان، فضای مجازی
  • مهدی ناظمی*، حمید حاذق نیکرو صفحه 63
    اهمیت عصر ارتباطات و تحولات شگرف در آن برای هیچ اندیشمند و مسئول دلسوزی پوشیده نیست. غفلت از این تحولات، شکست ها و خسارات جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت. پدیده اینترنت با تمام ظرفیت ها و توانمندهای تهدید و فرصت محور خود، فضایی را ایجاد نموده است که با ورود هدفمند و هوشمندانه به حوزه آن انسان ها و کشورها را قادر خواهد ساخت تا از ظرفیت های مهم و مناسب آن به خوبی بهره ببرند. کشف این پدیده به دست امریکایی ها فرصتی را برای آنان فراهم ساخت تا درگاه های عظیم سایبری را طراحی و راه اندازی نموده و در این مسیر به بهره گیری و تاثیرگذاری فراوان اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، امنیتی و نظامی دست یابند. از سوی دیگر، راهبردهای متولیان این فضا در غرب و پیچیدگی ساختاری اینترنت و حاکم نبودن قوانین محکم بین المللی در این خصوص، عرصه یکه تازی را برای قدرت های مجازی فراهم ساخته است، اما به دلیل ویژگی ها و خصوصیات اینترنت، آنها نتواسته اند بهره گیری و بهره دهی کامل از آن را در اختیار گیرند. در سوی دیگر، این موقعیت و فرصت برای دیگران از جمله جمهوری اسلامی نیز فراهم است که با اراده جدی و سرمایه گذاری عظیم در مدیریت و تاثیرگذاری این رسانه عظیم، فراگیر و گسترده تعیین کننده باشد. هوشمندی، داشتن راهبرد و اهداف بلندمدت و سرمایه گذاری مناسب در این خصوص از الزامات و ضرورت های حضور در این عرصه است.
    کلیدواژگان: اینترنت، فضای مجازی، نظام مدیریت
  • فرج الله اردیزی* صفحه 93
    جنگ سوریه حدود سه سال پیش با هدف کنار گذاشتن دولت اسد آغاز شد. با توجه به دخالت قدرت های خارجی در این جنگ برخی آن را یک «جنگ نیابتی» دانسته اند. در این جنگ دشمنان دولت سوریه که در گروه موسوم به «دوستان سوریه» گرد آمده بودند، از ابزارهای مختلف از جمله کمک مالی و تسلیحاتی به گروه های تروریستی و انجام تبلیغات و عملیات روانی علیه دولت اسد برای پیروزی در این جنگ بهره برداری کردند. این مقاله در ابتدا بازیگران جنگ سوریه را مشخص می کند سپس به بررسی نحوه اجرای عملیات روانی در جنگ سوریه و اهداف آن می پردازد. هدف اصلی همه آتش افروزی ها در سوریه کنار گذاشتن دولت اسد بود، بنابراین هدف اصلی عملیات روانی به کار گرفته شده در جنگ سوریه نامشروع جلوه دادن دولت اسد و معرفی عملیات تروریستی به عنوان قیام مردمی و همچنین هموار کردن مسیر برای مداخله خارجی بود. با توجه به اینکه پس از گذشت حدود سه سال از جنگ سوریه دشمنان دولت اسد هنوز به اهداف خود نرسیده اند و تروریست ها در بخش اعظم جبهه های جنگ شکست خورده اند، این مقاله در پایان علل شکست عملیات روانی علیه اسد را بررسی می کند.
    کلیدواژگان: جنگ سوریه، تروریسم، عملیات روانی
  • اسماعیل خان احمدی*، یحیی میار صفحه 121
    این نوشتار با عنوان «نقش ایثار در ارتقاء توان رزم نیروهای مسلح» از سویی متاثر از ظرفیت هایی است که در بعد روحی- روانی از روحیه حماسی و شهادت طلبی رزمندگان اسلام در غزوات بدر، خیبر، خندق، عاشورا، دفاع مقدس، نبرد حماس و حزب الله ... نشئت می گیرد و از سوی دیگر، متاثر از ضربات سنگینی است که به دلیل نهادینه نشدن این عامل در شخصیت رزمندگان در وقایعی چون: احد، صفین، صلح امام حسن(ع)... بر نظام اسلامی متحمل شده است. در این پژوهش، منابع دینی و بیانات حضرت امام خمینی(ره) و حضرت امام خامنه ای(مدظله العالی) به مثابه مراجعی برای بازتعریف و شناسایی مفهوم ایثار مورد توجه قرار گرفته است. این تحقیق از حیث سطح تحلیل، توصیفی-تحلیلی است. داده های مورد نیاز در روش کتابخانه ای با مراجعه به تارنماهای اینترنتی و اسناد و با ابزار فیش برداری و در روش پیمایشی با پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری شده است. همچنین با بهره گیری از فرمول کوکران تعداد 85 نفر از بین 300 نفر انتخاب و اقدام به تکمیل پرسشنامه شده است. براساس محاسبات، عامل ایثار با میانگین 84/4، درجه آزادی 84 و سطح معنی داری 000/0 نقش اساسی در توان رزم نیروهای مسلح دارد.
    کلیدواژگان: توان رزم، ایثار، نیروهای مسلح، ظرفیت
  • حجت الله مرادی*، مهدی علی نژاد صفحه 143
    بیشتر صاحب نظران و نویسندگان، عملیات روانی را اقداماتی می دانند که منجر به نفوذ در هیجان ها، نگرش ها و سرانجام در رفتار مخاطب هدف می شود. اقداماتی که امروزه در میدان های جنگ و حتی در کشمکش های سیاسی از آن بیشتر بهره می برند. این تحقیق نیز تاکتیک های روانی نیروهای ائتلاف بین المللی به رهبری امریکا بر ضد عراق در جنگ بیست و سه روزه سال 2003 را بررسی می کند. نوع تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی است که با بهره گیری از منابع مکتوب، مقالات، مصاحبه ها و رسانه های تصویری ارتباطی انجام شده است. نتیجه آنکه، جنگ سوم خلیج فارس که در پی واقعه یازده سپتامبر شکل گرفت، به طور اساسی با رویکردها و اقدامات روانی پیش رفت. بر این اساس، می توان گفت برای نخستین بار عملیات های نظامی پیوست عملیات روانی شدند. بی تردید، بررسی راهبردها و تاکتیک های عملیات روانی امریکا در جنگ سوم خلیج فارس و مواجهه با محیط جدید بین المللی راه کارهایی را برای مقابله با تهدیدات امریکا در این محیط به جمهوری اسلامی ایران ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: عملیات روانی، جنگ سوم خلیج فارس، عراق
  • مسعود اخوان فرد، ایمان خسروی* صفحه 165
    یکی از ابزارهایی که بشر از ابتدای خلقت تاکنون برای رسیدن به اهداف خود همواره از آن بهره گرفته، عملیات روانی است. پس از به وجود آمدن دولت های ملی در سال 1648 و به مرور زمان و با پیچیده تر شدن روابط بین الملل و نیاز دولت ها به مقوله ای تحت عنوان مذاکره سیاسی به خصوص پس از جنگ های اول و دوم جهانی بهره گیری از این ابزار سودمند بیشتر شده است. این مقاله سعی دارد نقش عملیات روانی در مذاکرات سیاسی را بررسی نماید و به اهمیت این مولفه در مذاکرات سیاسی با روش های خاصی که صورت می گیرد و راه های جلوگیری از تاثیرگذاری مفرط عملیات روانی بر مذاکرات سیاسی بپردازد.
    کلیدواژگان: عملیات روانی، مذاکرات سیاسی، تبلیغات، افکار عمومی
|
  • Dr. Davud Nemati Anaraki, Samira Khatibzadeh* Page 7
    In order to compare the marital life satisfaction and mental health of the Tehrani female viewers of the GEM Persian-language satellite TV with those of the women who did not watch satellite TV programs, a group of 420 women were studied in 2013. The main research questions were: ‘What is the relationship between marital life satisfaction and watching the GEM Persian-language satellite TV?’ and ‘What is the relationship between mental health and watching this TV channel?’ To develop the theoretical model, the utilization and satisfaction theory, cultivation theory and Allport’s theory have been employed. The research method was survey and a questionnaire was employed for data collection. Data analysis was carried out using the SPSS software. Also, to display findings, descriptive statistics devices including frequency distribution tables and parametric tests (Pearson, Cramer, regression and chisquare) were utilized. The results showed that marital life satisfaction and mental health of the female viewers of the GEM Persian-language satellite TV were lower than those of the women who did not watch satellite TV programs. Also, there was a meaningful negative relationship between marital life satisfaction and mental health and the extent of watching the GEM Persian-language satellite TV. The results further indicated a meaningful relationship between marital life satisfaction and mental health of the female participants in the study.
    Keywords: Persian, language satellite networks, marital life satisfaction, mental health
  • Dr. Ahmad Zandvaniyan, Elaheh Daryapur* Page 39
    The aim of the present study is to detect the virtual space damages among the students of the state universities, Islamic Azad universities and Shahid Sadouqi University of Medical Sciences in Yazd. To this end, the descriptive-survey method was utilized to identify the familial, educational, congenial, ideological-liturgical and mental dimensions of virtual space damages. The statistical population included all the students of state universities, Islamic Azad universities and Shahid Sadouqi University of Medical Sciences in Yazd. Using the simple random sampling method and the Morgan & Krejcie Table, a sample of 427 subjects were selected from among the students. The research instrument was a researcher made questionnaire with 30 close-ended questions, 2 open-ended questions and 1 question for prioritizing solutions. Data analysis was carried out through descriptive statistics and ANOVA with repeated quantities. The results indicated that utilization of effective instruments in virtual space has a negative effect on the familial, educational, congenial, ideological-liturgical and mental dimensions of students’ lives. Among these instruments (the Internet, computer games, television, satellite and mobile phone), the highest damage belongs to mobile phone and the lowest one belongs to computer games. Therefore, the findings of the study suggest that the enemies intend to damage the foundations of our land. They have targeted educational and congenial status and even the spirituality of the youth and students so that they can pave the way for behavior change and disintegration of the Islamic system from the inside.
    Keywords: pathology, university students, virtual space
  • Dr. Mehdi Nazemi*, Hamid Hazeq Nikru Page 63
    The importance of the communications age and its prodigious developments is not hidden for any scholar and responsible official. Neglecting these developments and failures will lead to irreparable losses. The Internet phenomenon with all its potentials and threat-oriented and opportunity-oriented capacities has created a particular space and entering this space intelligently and purposefully will enable people and nations to utilize its significant and suitable potentials well. The discovery of this phenomenon by Americans provided an opportunity for them to design and launch massive Internet sites and consequently gain enormous economic, social, cultural, security and military advantages. On the other hand, the strategies of the Internet operators in the West, the structural complexity of the Internet and the lack of tight international rules to govern this space have made the virtual powers the unrivalled directors of this realm. However, due to the special properties and features of the Internet, they have not been able to have its full utilization and exploitation under their control. Hence, others nations including the Islamic Republic of Iran have the chance to play a decisive role in the management and exploitation of this immense and wide-ranging communication medium by investing widely and having strong willpower. Having intelligence, strategy and long-term goals and investing appropriately are the requirements and necessities of remaining active in this arena.
    Keywords: the Internet, virtual space, management system
  • Farajollah Ardizi* Page 93
    The Syrian War started about three years ago with the aim of putting Assad’s government aside. Due to the intervention of foreign powers in this war, some have called it a ‘vicarious war’. To win this battle, the enemies of the Syrian government, convened in a group called "the Friends of Syria", utilized a variety of tools including provision of financial and military assistance for the terrorist groups and implementation of psychological operations and propaganda against Assad’s Government. This article, first, introduces the actors in the Syrian War and, then, explores the process of psychological operations in this war and their objectives. The main objective of all instigations in Syrian was to put side Assad’s Government; therefore, the main goal of all the psychological operations conducted in the Syrian War was to prove the illegitimacy of Assad's Government, introduce the terrorist operations as public uprising and pave the way for foreign intervention. Given that after about three years of fighting, the enemies of Assad's Government have not been able to fulfill their objectives yet and the terrorists groups have been defeated in most war fronts, this article, finally, examines the causes of the failure of the psychological operations against Assad’s Government.
    Keywords: Syria War, terrorism, psychological operations
  • Esmaeel Khanahmadi*, Yahya Mayar Page 121
    This piece of writing, entitled "the role of sacrifice in enhancing the combat power of armed forces", has been influenced, on the one hand, by spiritual-mental potentials originating from the heroic and martyrdom-seeking mood of Muslim combatants in Badr, Kheibar and Khandaq battles, Ashura, the Sacred Defense, battles of Hamas and Hezbollah, etc. and, on the other hand, by the heavy blows that the Islamic System received in such events as Ohod and Seffein battles, Imam Hassan’s (a.s.) peace, etc., due to the fact that self-sacrifice had not been embedded in the personality of combatants. In this study, religious resources and the speeches of Imam Khomeini (rah.) and Imam Khamenei have been utilized as the main documents for the recognition and delineation of the concept of self-sacrifice. This is a descriptiveanalytic study whose data was obtained from library resources, the Internet sites, questionnaires and interviews. Using Cochran’s formula, 85 subjects were selected from among 300 people and were given a questionnaire to fill out. According to the calculations, the self-sacrifice factor with a mean of 4.84, 84 degree of freedom and 0.000 significance level, has a decisive role in the combat power of armed forces.
    Keywords: combat power, self, sacrifice, armed forces, capacity
  • Dr. Hojatollah Moradi*, Mehdi Alinejad Page 143
    Most pundits and authors consider psychological operations as measures that help influence the emotions, views and finally behavior of the target group. These are the measures commonly utilized in battle fields and even in political conflicts today. This study examines the psychological tactics employed by the international coalition forces led by the U.S. against Iraq in the twenty-three-day war in 2003. This is an applied research work conducted on the basis of the descriptive-analytic method and by the utilization of written resources, articles, interviews and visual communication media. The findings suggest that the third Persian Gulf war, which was waged following September 11 attacks, was basically proceeded on the basis of psychological approaches and measures. Hence, it can be said that, for the first time, military operations were supplemented by psychological operations. Undoubtedly, evaluation of the U.S. psychological operations strategies and tactics in the third Persian Gulf war and encounter with the new international environment can offer the Islamic Republic of Iran new strategies for dealing with the U.S. threats in this environment.
    Keywords: psychological operations, the third of the Persian Gulf war, Iraq
  • Dr. Masud Akhavanfard, Iman Khosravi* Page 165
    Psychological operations is one of the instruments man has utilized to fulfill his goals since the beginning of creation. After nation states were established in 1648 and international relations became more complicated over time and governments required political negotiations, especially after the first and second world wars, it became more common to utilize psychological operations as a handy instrument. Psychological operations are used as a backup mechanism in political negotiations. During negotiations, psychological operations experts try to make friends and allies follow them and put the negotiating rival team under pressure. Having an accurate planning, knowing the addressees, having them under control and being cognizant of the extent of the influence of psychological activities are considered significant issues in putting the negotiating team under pressure and advancing psychological operations. This article attempts to examine the role of psychological operations in political negotiations and explore the importance of this issue in political negotiations and the ways of averting extreme impact of psychological operations on political negotiations.
    Keywords: psychological operations, political negotiations, propaganda, public opinion