فهرست مطالب

پژوهش نامه کتابداری و اطلاع رسانی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1393)

پژوهش نامه کتابداری و اطلاع رسانی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/15
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سخن سردبیر: اکنون، پس از تغییر نام رشته و تصویب گرایشهای جدید
    رحمت الله فتاحی صفحه 9
  • مقالات پژوهشی
  • رحمت الله فتاحی، زهرا ناصری* صفحات 11-26
    هدف
    هدف این پژوهش، آگاهی یافتن از دیدگاه کاربران نسبت به تاثیر عمق منو (لایه های منو) بر قابلیت پیش بینی پذیری و گم شدگی آن ها در دسترسی به اطلاعات در وب سایت های کتابخانه ای است.
    روش
    روش مورد نظر ترکیبی (مکاشفه ای و مصاحبه نیمه ساختار یافته) است و جامعه پژوهشی را دو گروه، وب سایت کتابخانه های مرکزی دانشگاه های ایران و دانشجویان غیر کتابداری ارشد و دکتری دانشگاه فردوسی مشهد تشکیل می دهد. برای انتخاب نمونه از گروه اول، وب سایت کتابخانه های مرکزی 10 دانشگاه برتر ایران بر اساس معیارهای رتبه بندی دانشگاه ها و برای انتخاب نمونه از گروه دوم، 30 دانشجوی ارشد و دکتری رشته غیر کتابداری دانشگاه فردوسی مشهد بر اساس اصل دسترس-پذیری انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز نیز با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه نیمه ساختار یافته گردآوری شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد، عمق سازمان دهی زمانی بر کاهش پیش بینی پذیری و افزایش گم شدگی یا صرف زمان بیشتر برای پیدا کردن اقلام از منو تاثیرگذار است که افزون بر استفاده از لایه های زیاد، اقلام نیز به درستی دسته بندی نشده باشند و از برچسب های خود توصیف و قابل درک نیز برخوردار نباشند.
    کلیدواژگان: پیش بینی پذیری، سازماندهی مقوله های اطلاعاتی، عمق سازماندهی، گم شدگی، وب سایت کتابخانه های دانشگاهی
  • زاهد بیگدلی*، لیلا خادمیان صفحات 27-46
    هدف
    هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی رابطه بین میزان استفاده ی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران از منابع الکترونیکی پیوسته وخودکارآمدی آن هاست.
    روش
    روش پژوهش حاضر پیمایشی از نوع توصیفی – تحلیلی می باشد. جامعه ی آماری شامل3000 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران در نیمسال دوم سال تحصیلی 90-1389 بود. تعداد 346 دانشجو با استفاده از جدول کرجسی– مورگان و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی تعیین گردید. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد حدود 63 درصد دانشجویان از منابع الکترونیکی پیوسته استفاده می کنند. بین «میزان استفاده از منابع الکترونیکی پیوسته» با «خودکارآمدی، تجربه ی رایانه ای، میزان دسترسی به منابع الکترونیکی پیوسته، علاقه به یادگیری درباره ی منابع الکترونیکی پیوسته و دفعات مراجعه به کتابخانه» و هم چنین بین «خودکارآمدی» با «تجربه ی رایانه ای، میزان دسترسی به منابع الکترونیکی پیوسته، علاقه به یادگیری درباره ی منابع الکترونیکی پیوسته و دفعات مراجعه به کتابخانه» رابطه ی معنی داری وجود دارد. با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می شود، کتابداران با کمک روانشناسان، دوره های آموزشی در مورد افزایش خودکارآمدی دانشجویان برگزار کنند. کتابداران با گذراندن دوره های آموزشی با مهارت های ارتباطی آشنایی بیش تری پیدا می کنند.
    کلیدواژگان: استفاده از کتابخان، خودکارآمدی، منابع اطلاعاتی پیوست، منابع الکترونیکی پیوسته
  • عاطفه شریف*، محمدرضا داورپناه، اعظم صنعت جو صفحات 47-72
    هدف
    فهرست سرعنوان های موضوعی فارسی به منزله ابزاری استاندارد و ملی جهت بازنمایی موضوعی کتاب های فارسی از سوی کتابخانه ملی ایران و سایر کتابخانه ها در ایران مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از انجام این پژوهش، بازشناسی عمیق ویژگی های سرعنوان های موضوعی فارسی در دو حیطه ساختار زبانی و شبکه معنایی است.
    روش
    پژوهش از نوع کاربردی است و به روش تحلیل محتوا انجام پذیرفته است. دستور کار کدگذاری مطابق با پرسش های پژوهش، چارچوب تعریف شده، مبانی نظری به ویژه در حوزه زبان و بازنگری متخصصان آن حوزه تدوین شد. فهرست سرعنوان های موضوعی فارسی ویرایش سوم و دو پیوست آن (11233 رکورد) و سرعنوان های موضوعی مشترک در فهرست کنگره و فارسی (9519 رکورد) به منزله جامعه آماری قرار گرفت. بخشی از داده ها از سطح جامعه آماری و بخشی دیگر از طریق نمونه تصادفی گردآوری شد.
    یافته ها
    طبق یافته ها از نظر ساختار زبانی، سرعنوان های موضوعی فارسی با 86/17درصد از زبان طبیعی پیروی کرده اند و 79/87 درصد از سرعنوان ها پیش همارای طبیعی هستند. از نظر دستوری شکل غالب سرعنوان ها به صورت اسم (96/1 درصد) و گروه اسمی (87 درصد) است. تفاوت معناداری میان دو فهرست از نظر طبیعی یا مصنوعی بودن زبان، وجود یادداشت دامنه و وجود شماره رده برقرار است. از نظر شبکه معنایی، تفاوتی اساسی و معنادار میان دو فهرست سرعنوانی موضوعی فارسی و کنگره قابل مشاهده است. با توجه به ضعف و اشکال در شبکه روابط معنایی فهرست سرعنوان های موضوعی فارسی لازم است این فهرست در جهت اصلاح و غنی سازی شبکه معنایی میان سرعنوان ها مورد بازنگری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سرعنوان موضوعی فارسی، ساختار زبانی، شبکه معنایی، سرعنوان موضوعی کنگره
  • نجلا حریری*، سید مهدی طاهری صفحات 73-92
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تبیین کاربرد روش جزیره داده ها در تولید پیشینه های فراداده ای مبتنی بر طرح های فراداده ای هسته دوبلین، مارک 21، و طرح فراداده ای توصیف شیء در قالب زبان نشانه گذاری گسترش پذیر با قابلیت نمایه پذیری و پیدانمایی نام های برچسب عناصر در محیط موتورهای کاوش انجام شد.
    روش
    پژوهش با روش تجربی انجام شد.جامعه پژوهش را 600پیشینه فراداده ای در قالب دو گروه گواه و آزمون تشکیل می دادند.گروه گواه دارای 300 پیشینه، کاملا مبتنی بر فرانماهای استاندارد طرح های فراداد های مورد مطالعه، و گروه آزمون، مبتنی بر فرانماهای یاد شده اما با ویژگی های خاص، دارای 300 پیشینه جاسازی شده در برچسب زبان نشانه گذاری فرا متن بر اساس شیوه «جزیره داده ها»بودند.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از آن است که نام های برچسب تمامی عناصر فراداده ای مربوط به پیشینه های عضو گروه آزمون که بر اساس روش جزیره داده ها تولیدشده بودند، توسط موتورهای کاوش گوگل و یاهو نمایه شده، و در نتایج جست وجو پدیدار می شوند. اما گروه گواه فاقد این ویژگی بود.بر خلاف گروه گواه، امکان بازیابی پیشینه های فراداده ای گروه از طریق نام های برچسب آن ها در موتورهای کاوش وجود دارد.
    کلیدواژگان: پیدا نمایی، روش جزیره داده ها، طرح های فراداده ای، موتورهای کاوش، نام های برچسب عناصر، نمایه سازی
  • پیمان جلیل پور*، مهدی بریاجی صفحات 93-108
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی زیرساخت های مدیریت ارتباط با مشتری در کتابخانه های دانشگاه های شهید چمران و علوم پزشکی جندی شاپور اهواز است.
    روش
    روش پژوهش پیمایشی، از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و جامعه آماری آن را کلیه کتابداران کتابخانه های دانشگاه های شهید چمران و علوم پزشکی جندی شاپور اهواز تشکیل می دهند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده، نمونه ای شامل 54 نفر از آن ها انتخاب و پرسشنامه پژوهش توسط آن ها تکمیل گردید. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه زیرساخت های مدیریت ارتباط با مشتری کین کید (2003) است. فرضیه های پژوهش با استفاده از آزمون t استیودنت و آزمون فریدمن مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که در فرآیند بررسی و رتبه بندی زیرساخت های مدیریت ارتباط با مشتری بالاترین امتیاز به «فرایند» و پایین ترین امتیاز به «افراد» اختصاص دارد. برای موفقیت در استقرار زیرساخت های مدیریت ارتباط با مشتری، کتابخانه های دانشگاه های شهید چمران و علوم پزشکی جندی شاپور اهواز باید به «افراد» توجه جدی کنند.
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، زیرساخت، کتابخانه های دانشگاهی
  • سید مهدی حسینی*، محمدحسین دیانی صفحات 109-134
    هدف
    هدف این پژوهش شناسایی و دسته بندی شاخص ها و مصداق های رفتار علمی دانشمندان است.
    روش
    ابتدا متون مربوط به حوزه های مختلف درباره رفتار علمی و به طور عام ویژگی های دانشمندان و فرایندهای علمی مرور شد و مفاهیم کلیدی به صورت تطبیقی در جدول هایی قرار گرفت. سپس با استفاده از مبانی نظری روان شناسی رفتار، مفاهیم دسته بندی گردید و در نهایت به صورت تحلیلی روابط بین آن ها بیان گردید.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که مفاهیم مرتبط با ویژگی های فکری و رفتاری دانشمندان به طور پراکنده در متون حوزه های مختلف علمی مانند روان شناسی رفتار، جامعه شناسی علم، و روش شناسی پژوهش قابل تشخیص است و می توان آن ها را در پنج شاخص کلی قرارداد. شاخص های شناسایی شده در این مطالعه منطبق با مبانی نظری روان شناسی رفتار است و دارای یک چرخه مداوم و پایدار در جامعه علمی است که پیوسته در حال رشد است. شناسایی این شاخص ها به سازمان هایی که مسئولیت تربیت پژوهشگر را بر عهده دارند، به ویژه دانشگاه ها، کمک می نماید که معیاری برای تعیین هدف و اندازه گیری تحقق آن در اختیار داشته باشند. شاخص های شناسایی شده در این پژوهش می تواند مبنای برخی پژوهش ها در حوزه علم اطلاعات شود.
    کلیدواژگان: رفتار علمی دانشمندان، نگرش علمی، ساختار دانش، فعالیت علمی، فرایند علمی، هنجار علمی، شخصیت علمی
  • زهرا رجایی*، مظفر چشمه سهرابی، ابراهیم افشار صفحات 135-152
    هدف
    ارزیابی فعالیت های روابط عمومی آنلاین در کتابخانه های دانشگاه های برتر جهان به منظور ارائه الگویی ملی برای کتابخانه های دانشگاهی ایران.
    روش
    روش انجام پژوهش توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری کتابخانه های 300 دانشگاه برتر جهان بر اساس رتبه بندی علمی شانگ های درسال 2010 است که تعداد 78 دانشگاه انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها چک لیستی محقق ساخته است.
    یافته ها
    فعالیت های روابط عمومی آنلاین در چهار شاخص ارتباطات، تبلیغات، انتشارات، و تحقیقات واحد های روابط عمومی دانشگاه های برتر جهان سنجیده شد. نتایج تحقیق نشان داد که در بیش ترین تعداد کتابخانه های مورد مطالعه، در زمینه ارتباطات، لینک ارسال نظرات و پیشنهادات، سفارشات و درخواست ها، از کتابدار بپرس، ارتباط با مدیر کتابخانه، سوالات متداول پرسیده شده، لینک هدایا، اطلاعات تماس کتابخانه، چت و آر. اس. اس؛ در زمینه تبلیغات، موارد معرفی کتابخانه، کتابخانه های اقماری، و خدمات کتابخانه، اطلاعات مربوط به مراسم و رویدادها، ساعات کار، رزومه کارکنان، تازه های کتاب، نمودار سازمانی، شیوه نامه های کتابخانه، معرفی نرم افزار کتابخانه، دسترسی به بانک های اطلاعاتی، دسترسی به نرم افزار کتابخانه، فهرست پیوسته کتابخانه ها، راهنمایی مراجعان، و راهنمایی های موضوعی؛ و در زمینه انتشارات لینک اخبار و دسترسی به اخبار گذشته وجود دارد. بر اساس نتایج تحقیق، الگوی روابط عمومی آنلاین کتابخانه های دانشگاهی ایران در دو مدل مفهومی و ساختاری تدوین گردید.
    کلیدواژگان: روابط عمومی آنلاین، کتابخانه های دانشگاهی، دانشگاه های برتر جهان، مدل ساختاری، مدل مفهومی
  • امین محمدی*، سید عباس مرجانی صفحات 153-168
    هدف
    هدف پژوهش حاضر ارزیابی قابلیت های کارآفرینی کتابداران کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر، از نوع توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه ی آماری، شامل کلیه ی کتابداران کتابخانه ی مرکزی آستان قدس رضوی (67) می باشد، و به منظور انتخاب نمونه ی آماری، از روش سرشماری استفاده شد. در این پژوهش ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ی محقق ساخته ی سنجش قابلیت های کارآفرینی بود. تحلیل داده های گردآوری شده در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که قابلیت های کارآفرینی کتابداران در زمینه ی خلاقیت، ریسک پذیری، توفیق طلبی، مرکز کنترل درونی و تحمل ابهام بالاتر از حد میانگین است، اما نمرات استقلال طلبی کتابداران از متوسط نمره معیار پایین تر می باشد. این یافته ها همچنین نشان می دهد که بین قابلیت های کارآفرینی کتابداران با کارآفرینی آنان رابطه ی مستقیم و معناداری وجود دارد. در نهایت یافته های پژوهش نشان می دهد که بین قابلیت های کارآفرینی کتابداران برحسب جنسیت، سابقه ی کاری و سطح تحصیلات تفاوت معناداری وجود ندارد.
    یافته های پژوهش نشان می دهد که کتابداران مورد بررسی، قابلیت های کارآفرینی را دارا هستند، این می تواند به عنوان فرصتی استثنائی برای سیاست گذاران حوزه کتابداری به منظور بهره برداری و برنامه ریزی توسعه کارآفرینی در جامعه ی کتابداری و اطلاع رسانی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، قابلیت، ها کتابداران، کتابداری، آستان قدس رضوی
  • علی شرفی*، حمزه علی نورمحمدی صفحات 169-182
    هدف
    هدف این پژوهش تعیین پوشش موضوعی عناوین اولویت های پژوهشی، رشته کتابداری و اطلاع رسانی می باشد.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی به روش تحلیل محتوا می باشد.جامعه مورد مطالعه در این پژوهش شامل 364 عنوان اولویت پژوهشی گردآوری شده از سایت های سازمان های مختلف می باشد.ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش فهرست کنترل بوده و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اکسل انجام شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که موضوعات کتابداری و بازیابی در موضوعات اولویت های پژوهشی بیشتر، ولی موضوعات تکنولوژی اطلاعات، کتابسنجی، منابع چاپی و الکترونیکی، مدیریت اطلاعات، رده بندی، ارتباطات علمی و نشر الکترونیک کمتر بررسی شده اند.این مقاله نتیجه گیری می کند که اولویت های پژوهشی در رشته علم اطلاعات و دانش شناسی از پوشش موضوعی متنوعی برخوردارمی باشند.
    کلیدواژگان: اولویت های پژوهشی، کتابداری و اطلاع رسانی (علم اطلاعات و دانش شناسی)
  • حمیدرضا رویایی* صفحات 183-196
    هدف
    حضور وب سایت های تخصصی و دانشگاهی در محیط وب دلیلی بر اعتبار این گونه وب سایت ها در محیط وب است. هدف اصلی این پژوهش تحلیل میزان حضور دانشگاه های پایتخت های کشورهای جهان اسلام در محیط وب می باشد.
    روش
    روش پژوهش حاضر، روش تحلیل پیوندها است که یکی از روش های وب سنجی محسوب می شود. در این مقاله خود پیوندی، مجموع پیوندها، و مجموعه صفحات نمایه شده در موتور کاوش جهت بررسی حضور وب سایت های دانشگاه های پایتخت های جهان اسلام در محیط وب بررسی گردید. جامعه پ‍ژوهش حاضر 204 وب سایت بود که به دلیل عدم دسترسی به اطلاعات برخی از آن ها فقط 173 وب سایت مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از بررسی شاخص های وب سنجی مورد نظر، بررسی یافته ها نشان داد که وب سایت دانشگاه های کشور ترکیه (آنکارا)، با توجه به شاخص های مطالعه شده در این مقاله بیش ترین حضور را در بین 10 وب سایت برتر دانشگاه های مورد مطالعه داشته اند. بررسی نتایج همچنین نشان داد که میزان حضور دانشگاه های ایران میان دانشگاه های برتر کشورهای اسلامی در محیط وب کمرنگ است
    کلیدواژگان: وب سنجی، خودپیوندی، دانشگاه های جهان اسلام، مجموع پیوندها، ضریب تاثیر وبی، تحلیل پیوند
  • مقالات مروری
  • مهدی خادمیان*، مرتضی کوکبی صفحات 197-220
    هدف
    هدف اصلی نوشته حاضر این است که مشخص کند آیا نظام پیش همارای سرعنوان های موضوعی و نمونه های شناخته شده ی آن یعنی سرعنوان های موضوعی کتابخانه کنگره (در سطح جهان) و سرعنوان های موضوعی فارسی (در ایران) باید در عصر انفجار اطلاعات حذف شوند و جایگزین هایی مناسب پیدا کنند یا با اصلاحاتی مناسب می توانند و ضرورت دارد که به حیات خود ادامه دهند.
    روش
    با مرور نوشتارهای مرتبط به روش مفهومی، یک پرسش کلیدی یعنی آینده ی سرعنوان های موضوعی در هزاره سوم مورد بررسی قرارگرفته شده است و راهکارهای مناسب برای تداوم حیات آن ارائه می شود.
    یافته ها
    سرعنوان های موضوعی به عنوان یک نظام پیش همارا به دلیل دارا بودن مزایایی مانند حفظ بافت، پیشنهاددهندگی، مرورپذیری و در نهایت تامین دقت، نسبت به نظام های پس همارا برتری هایی دارد که با بهره گیری از آن ها می تواند، نقش موثری در بازیابی اطلاعات حتی در قرن بیست و یکم ایفا کند و به حیات خود ادامه دهد. البته، برای تحقق این هدف برطرف کردن نقاط ضعف سرعنوان های موضوعی مانند پیچیدگی زیاد دستورالعمل های موضوع سازی، صرف وقت و هزینه ی زیاد برای موضوع دهی و عدم درک آسان زنجیره های موضوعی ساخته شده توسط کاربر نهایی باید مورد توجه قرار گیرد. خودکارسازی بیشتر موضوع دهی با استفاده از فناوری های هوشمندتر، ساده تر کردن قواعد موضوع دهی، استفاده از موتورهای کاوش جدید با قابلیت های نمایش نوین مانند هستی شناسی و مصورسازی اطلاعات از جمله راهبردهایی است که می تواند تداوم حیات سرعنوان های موضوعی را تضمین کند.
    کلیدواژگان: سرعنوانهای موضوعی، پیش همارایی، پس همارایی، سرعنوانهای موضوعی کتابخانه کنگره، نظام کلیدواژه ای، نظام واژگان کنترل شده
  • مقالات پژوهشی
  • محمدحسن زاده*، سعید غفاری، عاطفه زارعی، حسین کمندی صفحات 221-240
    هدف
    پژوهش حاضر به مقایسه میزان ربط نتایج حاصل از محدودسازی عبارت جست وجو به عنوان و نشانی اینترنتی توسط کارشناسان گروه های فنی مهندسی، علوم پایه و اقتصاد در استانداری همدان می پردازد. همچنین میزان حضور کلیدواژه های مورد جست وجو در عنوان و نشانی اینترنتی وب سایت های این گرو ه ها را مورد مقایسه قرار می دهد.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش90 نفر از کارشناسان خبره استانداری همدان در سه گروه فنی مهندسی، علوم پایه و اقتصاد هستند که در حال انجام پروژه های تحقیقاتی و مطالعاتی برای توسعه استان بودند. آنان با استفاده از قسمت جست وجوی پیشرفته موتور کاوش گوگل، کلیدواژه های (یک و چند واژه ای) مورد نظر خود را، در قسمت نشانی اینترنتی و عنوان صفحات وب جست وجو کردند و میزان ربط نتایج بازیابی شده را در چک لیست هایی که به همین منظور تهیه شده بود، تعیین نمودند. برای دسته بندی و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد با افزایش تعداد کلیدواژه های مورد جست وجو، میزان هم خوانی عنوان و نشانی اینترنتی کاهش می یابد و هر چه هم خوانی بین عنوان و نشانی اینترنتی بیش تر باشد میزان ربط بالاتر می رود. بین تعداد کلیدواژه های موضوعی موجود در عنوان و نشانی اینترنتی گروه های مورد بررسی تفاوت معناداری وجود دارد. موتورهای کاوش با افزایش وزن دهی به کلیدواژه های موجود در نشانی اینترنتی می توانند نتایج مرتبط تری را رتبه بندی کرده و در اختیار کاربران قرار دهند.
    کلیدواژگان: بازیابی اطلاعات، عنوان، کلیدواژه، موتورهای کاوش، میزان ربط، نشانی اینترنتی، صفحات وب
|
  • Rahmatollah Fattahi, Zahra Naseri* Pages 11-26
    Purpose
    This research aims to investigate users’ views about the number of phases which users should go through to access information on library Websites; It attempts to investigate the depth of menu organization (or hierarchical structure of items) from the main page (Home) to related pages according to the principles of predictability and accessibility.
    Methodology
    10 university library websites were examined by 30 MS and PhD students from different fields of sciences except library and information sciences. Based on a semi-structured questionnaire, they were interviewed during their navigation sessions and their opinions were recorded and analyzed.
    Findings
    Results show that any increase in the depth of menu would have adverse impact on predictability and would increase the time spent to find items. We also found that more layers in the menus would lead to mis-categorization in the structure of Websites; it means that depth of menu would have adverse impact on predictability if these items do not use self-descriptive and understandable labels.
    Keywords: Information Organization, Iran University Librarie's Websites, Organization Depth, Predictability, Accessibility
  • Zahed Bigdeli*, Leila Khademian Pages 27-46
    Purpose
    The purpose of the present study was to identify the relationship between university students’ use of online electronic resources and their self-efficacy.
    Methodology
    The research was of a descriptive-analytic type. The population of this research consisted of entire PhD candidates and MA students of Shahid Chamran University.
    Findings
    Findings revealed that 63% of students used online electronic resources. Considering the relationships between variables, findings showed that there was a significant relationship between use of online electronic resources and the following variables: self efficacy, computer experience, access to online electronic resources, interest in learning about online electronic resources, and the number of visits to library. Furthermore, there was a significant relationship between self-efficacy and variables such as computer experience, the amount of access to online electronic resources, interest in learning about online electronic resources, and the number of visits to library. By taking the findings into account, it is suggested that librarians together with psychologists run training courses to increase students personal and technological skills to optimize online electronic resources usage, and to increase students’ self- efficacy.
    Keywords: Library use, Online electronic resources, Online information resources, Self, efficacy
  • Atefeh Sharif*, Mohammad Reza Davarpanah, Azam Sanatjoo Pages 47-72
    Purpose
    Persian Subject Headings (PSH) is a standard national tool for subject cataloguing of Persian. This research aims to identify and analyze the PSH characteristics including syntactic and relational structures.
    Methodology
    Coding agenda was developed according to the research questions and framework, and theoretical basis, especially theories of language and semantics. It is also revised by experts to fulfill the reliability. PSH (3ed edition) and two supplements (including 11233 records) and shared subject headings in the Library of Congress Subject Headings (LCSH) and PSH (including 9519 records) were defined as the research population. Random sample was selected to answer some sub-questions.
    Findings
    Findings show that %86.17 of the subject headings are in natural language and %79.87 of them are both natural and pre-coordinated. Syntactic analysis of PSH indicates that nouns (%96.1) and noun phrases (%87) are dominant. There is a significant difference between two catalogs (LCSH and PSH) in terms of language (natural or artificial), use of scope notes and Library of Congress classification number. Also a significant difference was observed between the relational structures of these two catalogs. In conclusion, it is recommended that the errors need correction and the relational structures of PSH need to be enriched.
    Keywords: Persian Subject Headings (PSH), Syntactic Structures, Relational Structures, Library of Congress Subject Headings (LCSH))
  • Nadjla Hariri*, Sayyed Mahdi Taheri Pages 73-92
    Purpose
    The aim of this research was to examine the use of data island method for creating metadata records based on DCXML, MARCXML, and MARC21with indexability and visibility of element tag names in the Web search engines environment.
    Methodology
    600 metadata records were developed in two groups (300 XML-based records as the control group with the normal structure, and 300 HTML-based records in an experimental group with special structure embedded in the tag of HTML based on the data island strategy). These records were analyzed through an experimental approach. The records of these two groups were published on two independent websites and were introduced to Google and Yahoo! search engines for indexing.
    Findings
    Findings show that all the element tag names of the metadata records created based on the data island method relating to the experimental group indexed by Google and Yahoo! were visible in the search results. But the element tag names in the control group’s metadata records were not indexed by the search engines. Based on this study, it is possible to retrieve the metadata records by their element tag name in search engines. But the records of the control group are accessible by the element values only. The research suggests some patterns to metadata creators and end users.
    Keywords: Data Island Method, DCXML, Element Tag names, Indexability, MARCXML, Metadata Object Description Schema (MODS), Visibility, Web Search engines
  • Peyman Jalilpour*, Mehdi Baryaji Pages 93-108
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate the infrastructure of customer relationship management in the libraries of Shahid Chamran University and Jondishapoor University of Medical Sciences.
    Methodology
    This study is a type of descriptive-analytical study and the statistical population comprised of all librarians from Shahid Chamran University and Jondishapoor University of Medical Sciences. A sample of 54 librarians were randomly selected by simple sampling method to response to a questionnaire based on Kincaid (2003). T-Test and Freidman Test were conducted in order to analyses the data.
    Findings
    The results showed that in the process of review and ranking of the infrastructure of customer relationship management the highest score was devoted to the process and the lowest to librarians. The paper recommends that libraries of Shahid Chamran University and Jondishapoor University of Medical sciences should pay attention to librarians who are effective in the success of customer relationship management.
    Keywords: Infrastructure, Academic libraries, Customer Relationship Management
  • Sayed Mahdi Hosseini*, Mohammad Hossein Dayyani Pages 109-134
    Purpose
    In this study we aimed to determine and categorize scientists’ behavior dimensions and evidences.
    Methodology
    We reviewed different fields related to scientific behavior, scientists’ traits and science processes. A comprehensive and comparative list of concepts was extracted as an outcome of the review. Then, we categorize concepts according to behavioral psychology theories. Finally, relationships between dimensions were discussed and we developed a new conceptual model.
    Findings
    Scientific behavior is not considered in a specific field. But, Concepts related to scientists’ thoughts and behavior are discussed in different fields such as behavioral psychology, science sociology, and research methodology. We found that the concepts can be grouped in five dimensions according to Fishbine and Ajzen's (1975) Reasoned and Planned behavior theories. Norm/Ethic Dimension is the most discussed in literature, some dimensions (e.g. knowledge structure and scientific attitude) lack researcher consideration. We found that the Five Scientific Behavior Dimensions (FSBD) are related to each other in a cyclic process and this process has a continuous, spiral development. Organizations, especially universities, which aim to train researchers can found the five dimensions as criteria for purpose identification and measuring and evaluating the results. The FSBD may inspire researchers to consider and investigate these criteria in information science.
    Keywords: Scientific behavior, Scientific attitude, Knowledge structure, Scientific action, Scientific process, Scientific norm, Scientific ethics, Scientific personality
  • Zahra Rajaei*, Mozafar Cheshme Sohrabi, Ebrahim Afshar Zanjani Pages 135-152
    Purpose
    The aim of this research was to assess the online public relations activities of libraries in world’s top universities. It also aimed to suggest a pattern for academic libraries in Iran.
    Methodology
    This research used a descriptive- analysis method. A checklist was used to collect data from university library websites in world’s top universities in the year 2011 based on Shanghai Jiao Tong Academic Ranking of World Universities. Online public relations activities assessing in four indexes: communications, Advertising, Researching, and Publications.
    Findings
    From the communications aspect, most number of libraries websites provide facilities such as comments and suggestion links, FAQ, make donations, contact the library, chat, and RSS. For the advertising aspect, most numbers of libraries organize events and ceremonies information, introducing central library, branch libraries, services, new book showcase, staff directories, publish library policies, and online exhibits. For the publications, most number of libraries use news and past news links. Based on the research findings, the majority of libraries, however, do not use the web surveys and do not analyze the received comments. We suggest a model of structural and conceptual for academic libraries in Iran.
    Keywords: Public Relations, Academic libraries, online public relations, Universities
  • Amin Mohammadi*, Abbas Marjani Pages 153-168
    Purpose
    The main purpose of this study was to investigate entrepreneurship capabilities (creativity, achievement motivation, risk-taking, need for independence, internal focus of control and tolerance for ambiguity) among the librarians of the central library Astan Qods Razavi.
    Methodology
    A descriptive method was used. Participants were 67 librarians who were selected by census method. A researcher-made questionnaire was used for gathering data. Two levels of inferential and descriptive statistics were performed to analyze the data.
    Findings
    The results showed that entrepreneurship capabilities of the librarians regarding creativity, risk-taking, achievement motivation, internal focus of control and tolerance for ambiguity were more than the mean value, but in the case of the need for independence the relevant scores were less than the mean value. The results also revealed that all the entrepreneurship capabilities had significant and positive relation with entrepreneurship. Findings also figured out no gender-wise, degree-wise and experience-wise significant difference between entrepreneurship capabilities. We suggest that librarians possess entrepreneurial capabilities; this could be a unique opportunity for policy makers in order to plan for the development of entrepreneurship in Libraries.
    Keywords: Entrepreneurship, Capabilities, Librarians, Central library, Astan Qods Razavi
  • Ali Shaharfi*, Hamzehali Nourmohammadi Pages 169-182
    Purpose
    The aim of this study was to determine the subject coverage of research priorities in the field of library and information science.
    Methodology
    This study was a descriptive survey along with content analysis approach. Statistical population comprised 364 research priorities which were collected from various sites of organizations. Data were collected by checklists and were analyzed by the Excel software.
    Findings
    Findings showed that topics of library science and information retrieval had the top research priority. Howerver, issues such as the information industry, bibliometrics, print and electronic resources, information management, classification, scientific communications and electronic publishing had the lowest priorities. This paper concluded that research priorities in the field of Library and Information Science had a wide coverage.
    Keywords: Research priorities, Library, Information Science
  • Hamidreza Royaiei* Pages 183-196
    Purpose
    The presence of academic and professional websites on the web environment is the reason of their credits. An analysis of status of Islamic World University on the web was the main aim of this research
    Methodology
    This research used a link analysis methodology. Link analysis is one of the webometrics methods. Total links, self links and web pages of all websites were reviewed. Research population covered 173 websites of the universities of the capital cities of the Islamic countries.
    Findings
    The results indicated that university websites of Ankara the capital of Turkey was the first one among the top 10 websites reviewed in this study.
    Findings
    also showed that the presence of Iranian university websites was weak among other Islamic world universities.
    Keywords: Webometrics, Self link, Islamic World Universities, Total link, Web Impact Factor (WIF)
  • Mahdi Khademian*, Mortaza Kokabi Pages 197-220
    Purpose
    After the advent and development computer technology, Pre- vs. Post-Coordination has been considered as an important issue in information storage and retrieval. From the 1950's to present, pros and cons comparison of keyword system and controlled vocabulary is concerned.
    Methodology
    With the review of related literature, a key question about the future of subject headings in the Third Millennium was concerned and appropriate strategies were proposed.
    Findings
    Subject headings as a pre-coordinated system provide context, suggestibility, browsability and precision, capabilities which do not exist in post-coordinated system. Thus it can play a critical role in information organization in the Third Millennium. However, the list of subject headings has disadvantages, such as complexity of subject assignment rules, the cost of pre-coordination, and difficulty in understanding of subject strings by users, issues that should be resolved. Appropriate strategies for the future of subject headings are: more automation for subject assignment with smart technology, simplifying subject assignment rules, and developing a new search engine with new display abilities, such as ontology and information visualization.
    Keywords: Subject headings, Pre, coordination, Post, coordination, Library of Congress Subject Headings (LCSH), Keyword systems, Controlled vocabulary systems
  • Mohammad Hassanzadeh*, Saeidg Ghaffa, Atefeh Zarei Zarei, Hossein Kamandi Pages 221-240
    Purpose
    This paper aimed at investigating the results of searching in title and URL fields carried out by professionals from three areas: Engineering, Pure Sciences and Economics in Hamedan province, Iran. The comparison of the frequency of keywords in title and URLs was also another aim of the study.
    Methodology
    Overall 90 experts from Hamedan universities from three areas who were involved in research projects were selected. They carried out advanced searches in Google with their keywords (single and multi words) limiting it to the title and URL fields. Then, they indicated the relevance of search results filling in the related checklist. Finally, the researcher classified the indicated relevance which we reported into descriptive and analytical statistics.
    Findings
    There was a significant relationship between the quantity of keywords and conformation rate of title and URLs. An increase in keywords co-occurred with decrease in conformation rate and an increase in conformation rate between title and URL resulted in more retrieval relevance. There was also a significant difference between the three groups of experts based on the quantity of keywords and also URLs they used to search.
    Keywords: Relevance, Search engines, Title search, URL search, Information Retrieval Result