فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق کیفری
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عباسعلی اکبری* صفحات 7-34
    قانونگذار ایران در قانون مبارزه با مواد مخدر و اصلاحیه سال 1389 آن، همواره با تعیین مجازات های نامتناسب و سنگین بالاخص اعدام و حبس ابد، سیاست جنایی مبتنی بر سرکوب و کیفر را محور خود قرار داده است اما این سیاست جنایی چندان مورد اقبال سیاست جنایی قضایی (رویکرد دستگاه قضا) قرار نگرفته است. سیاست جنایی حاکم بر جرایم مواد مخدر اساسا بر محور پاسخ های دولتی اعم از کیفری و غیرکیفری می چرخد ولی در قسمت پاسخ های غیرکیفری ناظر بر پیشگیری و درمان، نقش ارگان ها و سازمان های مردم نهاد محسوس است. جرم زدایی نسبی از اعتیاد، مشارکت دادن ارگان های غیردولتی و مردم نهاد در درمان معتادان و ترک اعتیاد، جرم انگاری مواد روان گردان صنعتی و تقلیل مصادره کل اموال مجرم به اموال ناشی از جرم، همکاری با کشورهای دیگر در امر تعقیب و رصد جرایم مواد مخدر، وضع ضمانت اجرای ابطال گذرنامه برای مرتکبین و تشدید مجازات سرکردگان و عاملین اصلی جرایم مواد مخدر از موارد اصلاحیه سال 1389 قانون مبارزه با مواد مخدر تحت تاثیر سیاست های کلی مبارزه با مواد مخدر مصوب 85 و کنوانسیون های بین المللی بالاخص کنوانسیون 1988 سازمان ملل متحد بوده است. در سیستم قضایی ایران به دلایل مختلف از جمله استفاده بی ضابطه و بی رویه از نهادهای عفو و تخفیف مجازات، عدم تمایل بسیاری از قضات به اجرای مجازات های شدید، کندی سرعت دادرسی های کیفری، تا حد زیادی اصول حتمیت و قطعیت مجازات ها متزلزل گردیده است.
    کلیدواژگان: سیاست جنایی، سیاست کیفری، اعتیاد، مجازات نامتناسب، پاسخ دولتی، پاسخ جامعوی، حتمیت و قطعیت مجازات، شدت مجازات
  • حسن پوربافرانی* صفحات 35-59
    دفاع مشروع افراطی یا بیش از حد، زمانی صدق می کند که متهم در حالت دفاع قرار دارد ولی شرایط آن را رعایت نمی کند. از جمله این که با وجود امکان توسل به قوای دولتی برای دفع خطر، به آن اقدام نمی کند یا این که عملش در مقام دفاع، متناسب با تهاجم و خطر نیست. به رغم سکوت قانون مجازات اسلامی 1370 در این خصوص، برخی از دادگاه ها و شعب دیوان عالی کشور و حتی برخی از آرای اصراری دیوان عالی کشور، این نهاد را پذیرفته اند. قانونگذار در سال 1392 هم این تحولات را وارد قانون مجازات اسلامی کرده است. در عین حال این که آیا منظور از عدم رعایت شرایط دفاع، شرایط دفاع به معنی عام آن (اعم از شرایط تجاوز و شرایط دفاع) یا به معنی خاص آن یعنی صرفا شرایط دفاع است، محل پرسش است که در این مقاله با نگاهی تطبیقی و فقهی، ضمن پاسخ به این پرسش و بررسی جدیدترین اقدامات قانونگذار، به بررسی ابعاد دیگر این نهاد هم می پردازیم.
    کلیدواژگان: دفاع مشروع، دفاع مشروع افراطی، خطر قریب الوقوع، تناسب دفاع، ضرورت دفاع
  • محمدجعفر حبیب زاده *، مهدی هوشیار صفحات 61-87
    اقلیت ها به جهت داشتن ویژگی «در اقلیت بودن» به عنوان یکی از گروه های آسیب پذیر، نیازمند حمایت های قانونی هستند. کثرت گرایی فرهنگی که قایل به حفظ فرهنگ های اقلیت و احترام به تفاوت های فرهنگی گروه های اجتماعی موجود در یک کشور است، بر این ایده قرار دارد که برابری در مقابل قانون، عامل تضمین کننده حقوق گروه های اقلیت به شمار می رود. اصل برابری در مقابل قانون دارای دو مفهوم شکلی (منع تبعیض در برخورداری از حقوق به جهت داشتن ویژگی های اقلیت) و ماهوی (حمایت برابر قانون از حقوق خاص و تفاوت های فرهنگی گروه های اقلیت)، است. بر این مبنا برای حمایت برابر قانون از اقلیت ها، دولت ها باید رویکردهای حمایتی اتخاذ کنند. در تحقیق حاضر، حقوق کیفری ماهوی را از منظر این اصل مورد بررسی و تحلیل قرار داده ایم تا رهیافت قانونی حمایت یا اعمال تبعیض بر اقلیت های دینی را در این بخش از نظام حقوقی تبیین نمائیم.
    کلیدواژگان: اقلیت، گروه های آسیب پذیر، برابری در مقابل قانون، تبعیض، حقوق کیفری
  • الهام حیدری* صفحات 89-110
    علم قاضی یکی از دلایل اثباتی در دعاوی کیفری است که در نتیجه فحص، کاوش و تحقیقات دادرس در پرونده های ارجاعی برای وی حاصل می شود. این دلیل اثباتی از گذشته تاکنون محور بسیاری از مباحث حقوقی بوده و حوزه ای پرسش آفرین است. با تصویب قانون مجازات اسلامی 1392 و موادی از این قانون که به بحث ادله اثبات در دعاوی کیفری و بخصوص علم قاضی پرداخته است زمینه برای پاسخگویی به سوالات اساسی که در این حوزه مطرح بوده، فراهم گشته است. بررسی مواد قانون 1392 نشان می دهد که علم و اقناع وجدان قاضی در این قانون در طول سایر ادله قرار داده شده و معیار اثبات دعاوی کیفری تلقی گشته است. این مساله گرچه در تعزیرات دارای سابقه است ولی در حدود و قصاص از ابداعات قانونگذار کیفری تلقی می شود. به نحوی که قانونگذار در این جرایم عمل به ادله قانونی را مشروط به اینکه قاضی علم به خلاف آنها نداشته باشد، امکان پذیر دانسته است.
    کلیدواژگان: علم قاضی، اقناع وجدان، علم حصولی، ادله اثبات دعوا، دادرسی کیفری
  • عباس زراعت، انور احمدی* صفحات 111-137
    مراجع رسیدگی کیفری در موقعیت و جایگاه حساسی قرار دارند و همین موضوع، اهمیت فرایند دادرسی کیفری را دو چندان می کند. فرایندی که برای دستیابی به حقیقت و عدالت واقعی، نیازمند رویارویی طرف های دعوی است. همین رویارویی، تضمین کننده اولیه بی طرفی است و بدون آن، تحقق عدالت واقعی امکان پذیر نیست. لازمه این امر خطیر، پیش بینی اصل حضوری بودن فرایند دادرسی کیفری و عمل به آن است که بر مبنای آن، باید هر یک از طرف های دعوی، قدرت پاسخگوی به طرف مقابل را داشته باشد. این اصل، هم در اسناد فراملی و هم در مقررات داخلی منعکس شده است. حقوق کیفری مدرن، اتخاذ و اجرای ضمانت اجرای کیفری را در مورد متهم غایب، مذموم می شمارد و صرفا در موارد نادر و با وجود شرایطی خاص، فرایند رسیدگی درغیاب متهم و صدور حکم محکومیت را تجویز کرده است و بر همین مبنا، شیوه ویژه اعتراض به حکم غیابی با نام واخواهی افزون بر شیوه های دیگر اعتراض را هم پیش بینی کرده است. اصل فوق برای حمایت و محافظت از منافع اصحاب دعوی اعم از شاکی و متهم پیش بینی شده است. با وجود چالش های فراروی این اصل، آثار و نتایج حاصل از اجرای آن، در جهت تضمین حقوق و منافع طرف های دعوی است، هر چند ممکن است آثار منفی محدودی هم داشته باشد ولی راهکار رفع این آثار منفی هم وجود دارد واصولا دادرسی عادلانه و واقعی در پرتو عمل به آن، امکان پذیر است. در ضمن بر این اصل، استثنائاتی بنا بر وجود مصالحی خاص، وارد شده است. هدف اصلی مقاله حاضر، آشکارسازی اهمیت پیش بینی و اجرای اصل دادرسی کیفری حضوری در اسناد فراملی و مقررات داخلی است.
    کلیدواژگان: حضوری بودن فرایند دادرسی، دادرسی عادلانه، برابری سلاح ها، علنی بودن دادرسی، رسیدگی غیابی
  • عادل ساریخانی، روح الله اکرمی* صفحات 139-162
    قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، با حصر صلاحیت جعل تعزیر به قوه قانونگذاری و ادغام مجازات های بازدارنده در تعزیرات، گام موثری در راستای تحول نظام کیفری کشور در عرصه جرایم مستوجب تعزیر، که بخش عمده سیاهه جرایم را تشکیل می دهد برداشته است. با این وجود، تفکیک تعزیرات به تعزیرات منصوص و غیرمنصوص شرعی و ترتب آثار حقوقی متعدد بر این تقسیم بندی، بدون آن که ضابطه مشخصی در تشخیص آن ها بیان شود، اشکالاتی را به دنبال خواهد داشت. در این نوشتار ضمن بررسی مبانی فقهی موضوع، با ترسیم ضابطه تفکیک تعزیرات مزبور، به تبیین اشکالات حقوقی ناظر بر این تفکیک پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: قانون مجازات اسلامی 1392، حد، تعزیر، مجازات بازدارنده، تعزیرات منصوص شرعی
  • جلال الدین قیاسی، عباسعلی نیک نسب* صفحات 163-190
    ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری مصوب سال1367 مجمع تشخیص مصلحت نظام، در مقام بیان شرایط تحقق جرم کلاهبرداری، اشاره ای به تحصیل متقلبانه خدمات ننموده و تاکنون رویه قضایی خاصی نیز در راستای جبران این خلاء قانونی ایجاد و شناسایی نشده است. چنانچه خدمات را جزء اموال محسوب نماییم (که در این مقاله به چنین نتیجه ای رسیده ایم) در شمول ماده یک قانون تشدید بر آن تردیدی وجود نخواهد داشت. از طرفی ماده 741 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1388، به صراحت بهرهمندی متقلبانه از خدمات دیگران را کلاهبرداری دانسته اما به دلیل اختصاص آن به جرایم رایانه ای، اصل قانونی بودن جرایم و مجازاتها مانع از تمسک به وحدت ملاک و تسری آن به سایر جرایم می گردد. سیاست افتراقی قانونگذار در چنین مواردی موجه نبوده و ماده یک قانون تشدید نیازمند اصلاح است. در انگلستان تحصیل متقلبانه خدمات به عنوان جرمی مستقل ابتدا در زیرمجموعه سرقت و سپس در زیرمجموعه عنوان کلی «کلاهبرداری» جرم انگاری شده و شرایط و ارکان و مجازات آن نیز در قانون و رویه قضایی به دقت بیان شده است. در حقوق جزای آلمان و فرانسه نیز (برخلاف مصر و سوریه) تحصیل متقلبانه خدمات جرم دانسته شده است. در این مقاله جرم بودن تحصیل متقلبانه خدمات و امکان درج آن ذیل مقررات راجع به کلاهبرداری مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تحصیل، خدمات، فریب، کلاهبرداری سنتی، کلاهبرداری رایانه ای
  • علی یعقوبی*، جان احمد آقایی، مژگان کاردوست جورشری صفحات 191-219
    تبیین و مقوله سازی جرایم یقه سفیدی، به طور میان رشته ای توسط جرم شناسان،حقوق دانان، جامعه شناسان، علوم مدیریت و... مورد واکاوی قرارگرفته است. با استفاده از استعاره بدنی به جرایم یقه سفیدی، جرایم فسفری می گویند.این جرایم، عمدتا توسط طبقات متوسط و بالای جامعه که غالبا در بخش های اداری و سازمانی فعالیت دارند، انجام می شود. باتوجه به اینکه خسارات ناشی از جرایم طبقه متوسط، چهل برابر جرایم خیابانی گزارش شده است، کوششهای اندکی در خصوص کشف، و بررسی آن صورت پذیرفته است. هدف این مقاله بررسی رویکردهای جرم شناختی و گونه شناسی جرایم یقه سفیدی است. مقاله مزبور، با استفاده از روش اسنادی و رویکردهای نظری اثبات گرایی، برساخت گرایی و رویکردهای متاتئوری به تحلیل، تبیین و سنخ شناسی جرایم یقه سفیدی پرداخته و رابطه بین این جرایم با سایر جرایم اجتماعی را مورد بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: جرم یقه سفیدی، جرم سازمان یافته، جرم سازمانی، جرم شخصی
  • محمد یکرنگی* صفحات 221-237
    شناسایی استفاده از بمب شیمیایی به عنوان یک بزه در حقوق بین الملل عرفی سابقه ای دیرین دارد. فارغ از راهکارهای دیپلماتیک و نظامی، یکی از راه های مقابله با هر جرم بین المللی از جمله بهره وری از سلاح شیمیایی، محاکمه مجرمان در دیوان کیفری بین الملل می باشد که امروزه تنها مرجع رسیدگی با صلاحیت کیفری در سطح بین المللی است. با این حال، با توجه به عدم تصریح به بمب شیمیایی در اساسنامه دیوان، در بین حقوق دانان این اختلاف وجود دارد که آیا این دیوان صلاحیت رسیدگی به جرم استفاده از سلاح شیمیایی را دارا می باشد یا خیر. تفسیر مضیق و استناد به اسناد پیش نویس اساسنامه دلایل عمده حقوقدانان، در عدم صلاحیت دیوان می باشد. با این حال، نوشتار حاضر با ترکیب اصول تفسیری حقوق کیفری مانند تفسیر مضیق و عدم توسل به قیاس که در اساسنامه دیوان به آن تصریح شده است و اصول تفسیر معاهدات در حقوق بین الملل که در کنوانسیون حقوق معاهدات وین 1969 ذکر گردیده از جمله تفسیر لفظی و غایی، در نهایت نتیجه گیری می نماید که به رغم عدم تصریح این امر در اساسنامه دیوان، این مرجع دارای صلاحیت رسیدگی به این جرم می باشد و این برداشت، با تفسیر مضیق و یا منع تفسیر موسع و استفاده از قیاس در تفسیر متون حقوق کیفری تعارضی ندارد.
    کلیدواژگان: سلاح شیمیایی، سلاح سمی، دیوان کیفری بین الملل، صلاحیت، نزاع مسلحانه
|
  • Dr. Abbasali Akbari* Pages 7-34
    The Legislation of Iran, in act of fighting with narcotics, amendment of 89, always with determination of heavy and unsafe punishments, particularly with execution and prison of life, selected the criminal policy for suppress and punishment. But this criminal policy, did not notice judicial criminal policy. The governing criminal policy in the drug offences, base in the policies of state, But in section of non-criminal policy is supervising with preventation and treatment, the role of departments and organization is important. Partial crime wiping of addiction, participating of unstate organizations in treating of addiction and leaving of addiction, crimeremove of industrial mental materials and reducing of condemnation of total properties of offender due to properties of crime, the cooperation with other countries in pursing and monitoring of drug offenses, creating of sanction of Revoking of passport for commiters and increasing of punishment of the main agents of drug offenses, effected from act of fighting with drug materials and convention of united nations. In judicial system of Iran, for different evidences, particularly undue using of the institutions of pardon and reducing of punishment, reluctance of judges to enforce of intense punishments, unspeed of criminal proceedings, principles of certainty of punishments have been wavered.
    Keywords: Criminal policy, Treatment, Leaving of addiction, State responses, Certainty of punishments, Intensification of punishments
  • Dr. Hasssn Poorbafrani* Pages 35-59
    Self-defense is the human's natural right, which the one has right to defense himself from overstepping to his life, and other his interests. Self-defense is existence when an unlawful attack is begun or is imminent and defensive action must have been necessary and proportionate to attack. But sometimes, a person exceeds the limits of defense. For example he exceeds the condition of necessary or proportionate. Excessive self-defense is considering in this matter, when the individual wants to defend but, he doesnt observe the conditions of defense. This paper with reviewing Islamic penal code (1392), judgments of national high court and juridical views, tries to consider this subject.
    Keywords: Self, defense, Excessive Self, defense, Imminent attack, Proportion, necessary
  • Dr.Mmohammad Jafar Habibzadeh*, Mahdi Hooshyar Pages 61-87
    Being in the minority as one of the vulnerable groups, minorities need legal support. In a pluralistic society, minorities having special characteristics and cultural differences are recognized as a vulnerable group in need of protection and legal guarantees. The principle of equality before the law cloud is both the formal (Prohibits discrimination in the enjoyment of rights for having minorities characteristics) and substantial (Equal protection of the special rights of minority groups and cultural differences). We explain the substantive criminal law from the perspective of the present study and analyzed approach to discrimination or the protection of religious minorities in this section of legal system.
    Keywords: Minority, Vulnerable groups, Equality before the Law, Discrimination, Criminal Law
  • Dr. Elham Heidari* Pages 89-110
    Conviction of judge is the most important evidence in criminal cases that is obtained with the exploration and research in the cases referred to the judge. This evidence of the last ever driven has created many legal issues and field questions. With approval of Islamic criminal Act 1392 and the articles of this act that particularly is discussed to evidence in criminal cases and Conviction of judge, to answer the basic questions of who was raised in this area, has been provided. Examination of 1392 law reveals that Conviction of judge to be placed on the top of other evidence and to be takes Standard of proof in criminal case. This subject has precedence in hodud but is innovation in tazir. As the legislator in these crimes, possibility of the judgment upon the legal evidences provided that the judge has not Conviction of against.
    Keywords: Conviction of judge, Persuasion Conscience, Knowledge acquisition, Evidence, Criminal procedure
  • Dr. Abbas Zeraat, Anvar Ahmadi* Pages 111-137
    Criminal investigation authorities are in sensitive positions, and this doubles the importance of the process of criminal procedure. The process for obtaining the truth requires the confrontation of the adverse parties. This can guarantee the impartiality, without which real justice is not possible. This requires the presence of adverse parties in the criminal trial process so that both sides have the authority to respond. Modern criminal law condemns the adoption and enforcement of criminal execution of judgment in the absence of the defendant. Only in rare cases and with certain conditions is the enforcement of judgment prescribed. Despite the challenges facing this principle, the effects and their resulting consequences shall be in the direction of the interests of adverse parties. Although it may lead to limited negative consequences, some coping strategy should deal with them. Fair trial can be achieved by regarding this principle. However, some exceptions have been imposed to the principle in cases of special interests. In this paper, substantial aim clarifies the importance prediction and enforcement of the principle of adverse parties presence in the criminal trial in the international documents and national law.
    Keywords: Presence of adverse parties in the trial process, Fair trial, Equality of arms, Public trial, Default trial
  • Dr. Adel Sarikhani, Dr. Ruhollah Akrami* Pages 139-162
    The Islamic penal code, approved 2013, has recognized the legislature, as the only competent authority, to specify discretionary punishment and integrate the preventive punishments with discretionary punishments. This has been an effective step in the evolution of the country’s criminal system in the field of the crimes punishable by discretionary punishment which makes an important part in crimes list. However, classifying the discretionary punishments into two categories of the punishments expressly stated in the Quran and Hadith and the punishments not stated in them, and attributing numerous legal effects to such classification will be problematic if no specific criterion is provided to discern them. In this paper, we have tried to draw a criterion to discriminate these two categories of the punishments, and based on studying the jurisprudence fundamentals, to clarify the legal problems applicable to this issue.
    Keywords: The Islamic penal code approved 2013, Prescribed punishment, Discretionary punishment, Preventive punishment, Discretionary punishment Specified by the Quran, Hadith
  • Dr. Galal Al Din Ghiyasi, Abbas Ali Niknasab* Pages 163-190
    Article one of the aggravating punishments of bribery, embezzlement and fraud's perpetrators act, enacted in 1989 stating the circumstances of fraud by not mentioning of fraudulently obtaining services resulted to a disputation between lawyers. Unfortunately, a judicial precedent has not yet developed and identified to resolve this problem. Of course, by considering services as a kind of property (as we concluded in this Article) Article one involves fraudulently obtaining of services beyond any doubt. On the other hand, Article 741 of the Islamic Penal Code, enacted in 2010, has expressly considered obtaining services by deception as fraud, but since the Article has limited to computer crimes, due to the rule of law principle, it cannot be extended to other crimes on the grounds of unity of criteria. A differential legislation policy with respect to computer crimes and other ones is not justified and the Article one needs to be amended. This problem has been resolved in England many years ago. At first the obtaining services by deception has been criminalized as an especial crime, and then as a case of general title of fraud and it`s Conditions, elements and punishment precisely stated by law and Judicial procedure. In Germany and France criminal law, as opposed to Egypt and Syria ones, obtaining services by deception has been criminalized, by this name(in Germany), or under general title of fraud,(in France).
    Keywords: Obtaining services, Ddeception, Cclassic fraud, Cyber fraud
  • Dr. Ali Yaghoobi *, Dr. Gan.Ahmad Aghaei, Mozhgan Kardoost Gorshari Pages 191-219
    The explanation and categorization of white –collar crimes have been analyzed in an interdisciplinary manner by criminologists, lawyers, sociologists, management, etc. According to body metaphor, white-collar crimes are called phosphorus crimes. These crimes are often done by high and middle class people who are working in administrative and organizational departments. Considering damages resulting from middle-class crimes, such crimes have been reported forty times more than those of street crimes, few attempts have been made for their discovery and investigation. The purpose of the current paper was to investigate criminological approaches and typology of white –collar crimes. While using a documentation method, the present paper analyzed and explained the typology of white-collar crimes through positivism, constructionism and meta-theoretical approaches. Meanwhile, it investigated the relationship between these sorts of crimes and other social crimes.
    Keywords: White collar crimes, Organized crimes, Corporate crimes, Personal crimes
  • Dr. Mohammad Yekrangi* Pages 221-237
    (Received: 2014/1/22 - Accepted: 2015/1/5) Using the chemical weapon has been recognized as an atrocious crime by customary international law for a long time. Regardless of diplomatic and military responses to the international crimes, nowadays, criminals can be prosecuted by the international criminal court. However, because there is no explicit statement in the statute of this court (Art.8) in relation to the criminalization of the chemical weapon usage, there is some vagueness in the jurisdiction of the court in this respect. Some international scholars believe that based on (I) strict interpretation, and (II) deletion of this weapon from the draft of the ICC statute, the court has no jurisdiction over chemical weapon. However, scrutinizing the problem, this paper combines special forms of interpretations in criminal law such as strict interference and, some kinds of interpretations in international law which mentioned in the Vienna convention on law of treaties 1969. Finally, it concludes that by recourse to teleological and literal interpretations, the court has the jurisdiction to prosecute this crime.
    Keywords: Chemical Weapon, Poisonous Weapon, International Criminal Court, Jurisdiction, Armed Conflict