فهرست مطالب

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال شانزدهم شماره 6 (پیاپی 78، بهمن و اسفند 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا باجی، فرشته زمانی علویجه*، صدیقه نوح جاه، محمدحسین حقیقی زاده صفحات 393-401
    مقدمه
    تبعیت از رفتارهای خودمراقبتی به منظور پیشگیری از عوارض دیابت و بهبود کیفیت زندگی امری ضروری است. هدف پژوهش حاضر، بررسی رفتارهای خودمراقبتی و عوامل مرتبط با آن در زنان مبتلا به دیابت نوع 2 بود.
    مواد و روش ها
    در مطالعه ی مقطعی، توصیفی تحلیلی حاضر 140 بیمار زن مبتلا به دیابت نوع 2 که از آذر تا اسفند سال 1392 به درمانگاه دیابت شهر اهواز مراجعه کرده بودند، بررسی شدند. داده ها به روش مصاحبه و با استفاده از پرسش نامه ی ویژگی های فردی، جنبه های بالینی بیماری و مقیاس خلاصه فعالیت های خودمراقبتی دیابت گردآوری شد. روایی و پایایی پرسش نامه مورد سنجش و تایید قرار گرفت. محدوده ی قابل اکتساب نمره ی رفتارهای خودمراقبتی 77-0 بود.
    یافته ها
    میانگین نمرات خودمراقبتی در بیماران 11.55±30.93 و نشان دهنده ی خودمراقبتی متوسط بود. بیشترین میانگین نمرات خودمراقبتی مربوط به رعایت رژیم غذایی 16.28±5.38 و مصرف صحیح داروها 5.74±2.57 و کمترین میانگین مربوط به انجام آزمایش قند خون 1.89±3.38 و فعالیت فیزیکی 2.24±3.09 بود. میانگین نمرات خودمراقبتی براساس سطح تحصیلات، مدت ابتلا به دیابت، شبکه ی زندگی، قند خون ناشتا و نحوه ی مراجعه به پزشک به طور معنی داری متفاوت بود (5 0/0P<). این متغیرهای معنی دار به جز قند خون ناشتا 23% از واریانس خودمراقبتی را تبیین می نمودند.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر می تواند در طراحی و اجرای برنامه های آموزشی با هدف ارتقا رفتارهای خودمراقبتی و کنترل موثرتر دیابت نوع 2 در زنان مفید باشد.
    کلیدواژگان: خودمراقبتی، دیابت نوع 2، زنان، اهواز
  • لیلا داوری، احمدعلی اسلامی*، اکبر حسن زاده صفحات 402-410
    مقدمه
    در بیماری دیابت، بیماران نقش مهمی در درمان و کاهش عوارض بیماری دارند و خودمراقبتی از مهم ترین عوامل برای تحت کنترل درآوردن بیماری است. خودکارآمدی برای ارتقای رفتارهای خودمراقبتی در بیماران دیابتی لازم و ضروری می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط خودکارآمدی با خودمراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش توصیفی تحلیلی حاضر روی 95 بیمار 65-30 ساله مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه و با استفاده از پرسش نامه سه قسمتی: داده های آمارنگاری، مقیاس خودکارآمدی دیابت و خودمراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام گردید. داده ها جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره ی خودکارآمدی واحدهای مورد پژوهش 14/1±71/5 و میانگین نمره خودمراقبتی آن ها 11/7±53/6 بود. بر اساس آزمون همبستگی اسپیرمن بین خودکارآمدی و خودمراقبتی ارتباط مثبت معنی دار نشان داده شد (0/001>P). هم چنین بین خودکارآمدی با تمام ابعاد خودمراقبتی ارتباط معنی دار وجود داشت. (0/05>P).
    نتیجه گیری
    در پژوهش حاضر مشاهده گردید که بین نمره خودکارآمدی و خودمراقبتی همبستگی مثبت وجود دارد. بنابراین خودکارآمدی به عنوان یکی از پیش شرط های مهم و اساسی برای انجام رفتارهای خودمراقبتی است و ضرورت تقویت خودکارآمدی در برنامه های آموزشی بیماران دیابتی احساس می شود.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، خودمراقبتی، دیابت
  • سعید هادی، پروین میرمیران*، سمیه حسین پور نیازی، مهدی هدایتی، فریدون عزیزی صفحات 411-418
    مقدمه
    بهبود اختلالات چربی در پیشگیری از عوارض دیابت دارای اهمیت است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر عصاره روغنی سیاه دانه بر اختلالات چربی خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی دو سورکور، بر 43 بیمار مرد و زن مبتلا به دیابت نوع 2 که به صورت تصادفی ساده در دو گروه مداخله (23 نفر) و دارونما (20 نفر) تقسیم شدند، انجام گرفت. گروه مداخله، روزانه 2 عدد کپسول 500 میلی گرمی عصاره روغنی سیاه دانه و گروه کنترل، روزانه 2 عدد کپسول 500 میلی گرمی دارونما را به مدت 8 هفته مصرف نمودند. فراسنج های چربی خون در ابتدا و پایان مداخله اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در گروه مداخله نسبت به گروه دارونما، میانگین تغییرات غلظت تری گلیسرید سرم (17/4- در برابر 16/7؛ 0/003=P)، کلسترول ال.دی.ال (16/2در برابر 6/5؛ 0/001>P)، کلسترول تام (16/0- در برابر 2/9؛ 0/014=P) و نسبت کلسترول LDL به کلسترول اچ.دی.ال (0/31- در برابر 0/18؛ 0/002=P) در پایان هفته ی هشتم کاهش معنی داری داشت. غلظت کلسترول HDL سرم و نسبت کلسترول تام به کلسترول HDL، در پایان هفته ی هشتم در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل هیچ تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    مصرف عصاره ی روغنی سیاه دانه، سبب بهبود فراسنج های چربی خون در بیماران دیابتی نوع 2 می شود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، سیاه دانه (Nigella sativa)، تیموکینون، فراسنج های لیپیدی
  • زینب شایقیان، پریسا امیری*، ماریا آگیلار، وفایی، محمود پروین، کبری روحی گیلانی، فاطمه طالبیان طاهری، فهیمه سادات شجاعی صفحات 419-424
    مقدمه
    دیابت، بیماری مزمن چندعاملی است که درمان قطعی ندارد و نیازمند انجام رفتارهای خودمراقبتی مداوم است. یکی از موانع مهم پیگیری رفتارهای خودمراقبتی در کنترل دیابت، اختلال های هیجانی از جمله الکسیتایمیا است. هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه شاخص های کنترل قند خون مبتلایان به دیابت نوع دو در دو گروه الکسیتایمیا و غیر الکسیتایمیا بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه ی حاضر از نوع مقطعی بود. نمونه ی پژوهش شامل 80 نفر (47 زن و 33 مرد؛ سنین 40 تا 60 سال) از مبتلایان به دیابت نوع دو مراجعه کننده به بیمارستان لبافی نژاد در سال 1391 بود. ابزار جمع آوری داده های شامل پرسش نامه ی داده های آمارنگاری، تن سنجی و بالینی، پرسش نامه ی مقیاس کوتاه فعالیت های خود مراقبتی دیابت و پرسش نامه ی الکسیتایمیا بود. به منظور بررسی میزان هموگلوبین گلیکوزیله از آزمودنی ها آزمایش خون گرفته شد.
    یافته ها
    یافته های آزمون همبستگی پیرسون نشان داد الکسیتایمیا با رفتارهای خودمراقبتی (0/49-) رابطه ی منفی و معنی دار و با هموگلوبین گلیکوزیله (0/44) رابطه ی مثبت و معنی داری دارد. یافته های به دست آمده از آزمون تی نشان داد رفتارهای خودمراقبتی در گروه الکسیتایمیک نسبت به گروه غیرالکسیتایمیک به طور معنی داری کمتر و هموگلوبین گلیکوزیله در آن ها بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    ابتلا به الکسیتایمیا در مبتلایان به دیابت نوع 2 سبب کوتاهی در انجام رفتارهای خودمراقبتی در آنان می گردد و به تبع آن سطح هموگلوبین گلیکوزیله در این افراد بیشتر از گروه غیر الکسیتایمیا است. یافته های پژوهش حاضر می تواند مقدمه ای بر انجام مطالعات در زمینه ی مشکلات هیجانی مبتلایان به دیابت نوع دو باشد تا از راه بتوان به راهکارهای موثرتر درمانی در کنترل دیابت دست یافت.
    کلیدواژگان: شاخص های کنترل قند خون، دیابت نوع 2، الکسیتایمیا
  • شیرین زیلایی بوری، مقصود پیری* صفحات 425-432
    مقدمه
    فعالیت منظم بدنی منجر به تغییرات متابولیکی در بافت چربی و استخوان می شود، بنابراین در پژوهش حاضر اثر تمرین هوازی تناوبی و تداومی بر آدیپونکتین، لپتین، استئوکلسین و آنزیم اسید فسفاتاز مقاوم به تارتارات b5 در دختران چاق و دارای اضافه وزن مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    به این منظور از میان 90 نفر از دانشجویان دختر چاق و دارای اضافه وزن با سلامت جسمانی کامل تعداد 22 نفر به طور تصادفی و داوطلبانه مورد پژوهش قرار گرفتند. برنامه ی تمرین به مدت 8 هفته برای 3 جلسه در هفته بر نوارگردان اجرا شد. 33 دقیقه تمرین تناوبی و 41 دقیقه تمرین تداومی به ترتیب با شدت 95- 85% و 70- 50% اوج ضربان قلب اجرا شد. نمونه ی خونی با استفاده از الایزا و ویژگی های تن سنجی و ترکیب بدن در ابتدا و پس از پایان 8 هفته برنامه ی تمرین به دست آمد.
    یافته ها
    با بهره گیری از آنالیز واریانس چند متغیره با آزمون تعقیبی بونفرونی و تی زوجی، مشخص گردید که تمرین تناوبی میزان آدیپونکتین را افزایش (P=0.027) و استئوکلسین را به طور معنی داری کاهش می دهد (P=0.047). در گروه تمرین تداومی تغییرات درصد چربی با کاهش معنی دار همراه بود (P=0.014). تفاوت معنی داری نیز در مقایسه ی گروه ها در دیگر فاکتورها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان می دهد تمرین با شدت بالای تناوبی بدون هر گونه کاهش معنی داری در وزن سبب افزایش آدیپونکتین و کاهش استئوکلسین می گردد. به نظر می رسد این نوع تمرین به دلیل ارتباطات متقابل آدیپونکتین و استئوکلسین، با افزایش در تشکیل استخوان همراه است.
    کلیدواژگان: آدیپونکتین، لپتین، استئوکلسین، آنزیم اسید فسفاتاز مقاوم به تارتارات b5، تمرین، چاقی
  • آزاده متقی، فیروزه حسینی اصفهانی، پروین میرمیران*، فریدون عزیزی صفحات 433-440
    مقدمه
    شناخت الگوهای غذایی مختلف در کاهش بروز فشار خون بالا می تواند نقش مهمی داشته باشد. پژوهش حاضر با طراحی طولی و با هدف تعیین الگوهای غذایی مختلف و تاثیر آن ها در بروز فشار خون بالا طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    در مطالعه ی طولی حاضر، الگوی غذایی 1787 نفر از بزرگسالان 20 تا 60 سال شرکت کننده در فاز سوم مطالعه ی قند و لیپید تهران با استفاده از روش تحلیل عاملی تعیین شد و ارتباط بین الگوهای غذایی مختلف با بروز فشار خون بالا در فاز چهارم با استفاده از آزمون آماری رگرسیون لجستیک مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی در چارک های الگوهای غذایی سالم و غربی اختلاف معنی داری داشت؛ به این ترتیب که افرادی که کمترین تبعیت را از الگوی غذایی سالم و بیشترین تبعیت را از الگوی غربی داشتند جوان تر از سایرین بودند. افرادی که فعالیت فیزیکی بیشتری داشتند در چارک های بالای الگوی غذایی سالم قرار داشتند، در مقابل افراد با کمترین سطح فعالیت بدنی در چارک بالایی الگوی غذایی غربی قرار می گرفتند. الگوی غذایی سالم ارتباط معکوسی با بالا رفتن فشار خون سیستولی در دو مدل 2 (مدل تعدیل شده برای سن و جنس) و 3 (مدل تعدیل شده برای سن، جنس، تحصیلات، سیگار کشیدن، BMI و فعالیت فیزیکی) داشت (به ترتیب؛ نسبت شانس: 0/74 و حدود اطمینان 0/98-0/56 و نسبت شانس: 0/74 و حدود اطمینان 0/97- 0/56، P=0.03 برای هر دو).
    نتیجه گیری
    پیروی از الگوی غذایی سالم سبب کاهش 26 درصدی در خطر بروز فشار خون بالا می شود.
    کلیدواژگان: الگوی غذایی، فشار خون بالا، مطالعه ی قند و لیپید تهران
  • سونیا مینویی، فهیمه رمضانی تهرانی*، پروین میرمیران، فریدون عزیزی صفحات 441-447
    مقدمه
    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) شایع ترین اندوکرینوپاتی زنان در دوره ی باروری محسوب می شود. ارتباط میان فاکتورهای تاثیرگذار ابتدای زندگی از جمله حجم توده ی چربی جنین و وزن هنگام تولد با پیامدهایی مانند چاقی، حجم توده چربی (BFM) و حجم توده ی بدون چربی (BLM) هنوز به درستی شناخته نشده است. در پژوهش حاضر ارتباط میان وزن هنگام تولد و ترکیب اجزا بدن در زنان مبتلا به PCOS بررسی گردید و با زنان غیرمبتلا به PCOS مقایسه شد.
    مواد و روش ها
    نمونه ها شامل70 زن سنین باروری با تشخیص PCOS، مراجعه کننده به مرکز تحقیقات اندوکرینولوژی تولیدمثل بودند. گروه شاهد شامل همین تعداد زن فاقد پرمویی و یا اختلالات تخمک گذاری و یا شواهد تخمدان پلی کیستیک در سونوگرافی بودند. وزن هنگام تولد ثبت و ترکیب اجزا بدن توسط دستگاه اندازه گیری کننده ترکیب اجزا بدن ارزیابی شد.
    یافته ها
    میانگین سنی گروه مورد نسبت به شاهد کمتر گزارش شد (29.7±4.9 در مقابل 5/9±30/8 سال). نمایه ی توده ی بدن در دو گروه مشابه بود (24.6±2.4 در مقابل 24.8±4.5 کیلوگرم بر متر مربع). یافته ی اصلی پژوهش حاضر نشان داد BFM و BLM در زنان مبتلا به PCOS که وزن هنگام تولد کمتر از 2500 گرم داشته اند، از غیرمبتلایان به PCOS بالاتر است (به ترتیب 4/7±16 در مقابل 4/1±12/2، 0/06=P و 5/8±46/4 در مقابل 5/8±41/1، 0/07=P).
    نتیجه گیری
    تاثیر توده ی چربی دوران جنینی و وزن هنگام تولد بر ایجاد چاقی دوره بزرگسالی، BFM و BLM در افراد مبتلا به PCOS با افراد غیرمبتلا به PCOS متفاوت می باشد.
    کلیدواژگان: وزن هنگام تولد، ترکیب اجزا بدن، حجم توده چربی، حجم توده بدون چربی، سندرم تخمدان پلی کیستیک
  • زهرا نزهت، مهدی هدایتی، فرزانه بزرگ قلاتی، فریدون عزیزی* صفحات 448-456
    مقدمه
    مسایل اخلاقی، همواره در تمام شاخه های علوم مطرح بوده اند. پزشکی و علوم وابسته به آن نیز از این قاعده مستثنی نمی باشند. این علوم به طور مستقیم با سلامت جسمی و روانی انسان سروکار دارند، بنابراین به منظور حفظ منزلت و کرامت انسانی، بیش از علوم دیگر در معرض ارزیابی های اخلاقی قرار می گیرند. با گسترش و نفوذ شاخه ی ژنتیک در علم پزشکی، چالش های جدیدی از مباحث اخلاقی در این علم مطرح می گردد که بسیاری از آن ها به راحتی قابل حل و فصل نیستند. سه ویژگی کلی داده های ژنتیکی سبب این امر گردیده است: 1) ماهیت داده های ژنتیکی از سویی خصوصی و از سوی دیگر خانوادگی است، 2) داده های ژنتیکی گاهی با بروز بیماری در زمان آینده در ارتباط است، 3) داده های ژنتیکی در بسیاری از موارد بروز بیماری هایی را پیش بینی می کند که درمان یا پیشگیری موثری برای آن ها وجود ندارد. ماهیت ارزیابی کننده ی خطر و پیشگویی کننده ی این داده ها آن ها را برای سازمان های مختلف بسیار باارزش ساخته است. بنابراین با در نظر گرفتن چنین ویژگی های منحصر به فردی برای داده های ژنتیکی، احتمال و بیم سوء استفاده از آن ها توسط برنامه ریزان سلامت، بیمه ها و کارفرماها وجود دارد و فرد تحت آزمون را خطر انواع تبعیض های اجتماعی و آسیب های شدید روانی تهدید خواهد نمود. در این مقاله ی مروری، مباحث اخلاقی مطرح در حوزه ی پژوهش های ژنتیکی مانند رضایت آگاهانه، محرمانه ماندن اطلاعات، ارزیابی ضرر و فایده، مالکیت یافته های پژوهش های ژنتیکی و فراخوانی اعضای خانواده، مطرح و مورد بررسی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: ملاحظات اخلاقی، پژوهش های ژنتیکی، رضایت آگاهانه، رازداری، مالکیت نتایج پژوهش های ژنتیکی، فراخوانی اعضای خانواده
|
  • Zahra Baji, Dr Fereshteh Zamani Alavijeh *, Sedighe Nouhjah, Mohammad Hossein Haghighizadeh Pages 393-401
    Introduction
    To prevent diabetes complications and improve the quality of life of these patients، adherence to self-care is essential. The purpose of present study was to examine self-care behaviors and related factors in women with type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    This descriptive analytic cross sectional study was performed on 140 female patients with type 2 diabetes who referred to the diabetes clinic in Ahvaz between December-March 2014. Research data were collected through interviews using demographic and disease characteristics question­nnaires and the summary of diabetes self-care activities measure. Validity and reliability of the questionnaire was assessed and approved. The range of self-care scale was 0-77. Data were analyzed using descriptive statistics، Pearson''s correlation coefficients tests، t-test، one-way ANOVA، Kruskal-Wallis and multiple linear regression models.
    Results
    The mean score of self-care behaviors in patients was 11. 55±30. 93، indicating moderate self-care. The highest mean scores were those of diet، 16. 28±5. 38 and proper medication compliance 5. 74±2. 57، while blood sugar monitoring 1. 89±3. 38 and physical activity 2. 24±3. 09 showed the lowest scores. The score of self-care behaviors showed a statistically significant difference among levels of education، duration of disease، life network، level of fasting blood glucose and mode of physician referral (P<0. 05). These significant variables، except fasting blood glucose explained 23% of self-care variance.
    Conclusion
    The findings of this study could be useful for designing and implementation of educational programs to promote self-care behaviors and more effective control of type 2 diabetes in women.
    Keywords: Self_care_Type 2 diabetes_Women_Ahvaz
  • Leila Davari, Dr Ahmadali Eslami *, Akbar Hasanzadeh Pages 402-410
    Introduction
    Diabetic patients play an important role in their treatment and reduction of symptoms, with self-care being the most important factor for controlling disease progression. Self-efficacy in promoting self-care behaviors in these patients is a major factor. The present study aims to determine the correlation between self-care and self-efficacy among patients with type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical study was conducted on 95 patients, aged 30-65 years with type 2 diabetes. Data were collected through interviews using a three part questionnaire covering demographic data, self-efficacy and self-care in patients with type 2 diabetes, and were analyzed using SPSS software version 20, and descriptive and analytical statistics (Pearson correlation square, independent t-test, one way variance and multivariate regression model).
    Results
    Mean score of self-efficacy was 71.5±14.1 and for self-care the mean score was 53.6±11.7. In this study, Spearman correlation square showed a significant positive correlation between self-care and self-efficacy (P<0.001). Also, significant positive correlations were found between self-efficacy and all the aspects self-care.
    Conclusions
    This study showed a significant positive correlation between self-care and self-efficacy, demonstrating that self-efficacy is a significant requisite for self-care behavior must be emphasized in diabetes-related educational programs.
    Introduction
    Diabetic patients play an important role in their treatment and reduction of symptoms, with self-care being the most important factor for controlling disease progression. Self-efficacy in promoting self-care behaviors in these patients is a major factor. The present study aims to determine the correlation between self-care and self-efficacy among patients with type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical study was conducted on 95 patients, aged 30-65 years with type 2 diabetes. Data were collected through interviews using a three part questionnaire covering demographic data, self-efficacy and self-care in patients with type 2 diabetes, and were analyzed using SPSS software version 20, and descriptive and analytical statistics (Pearson correlation square, independent t-test, one way variance and multivariate regression model).
    Results
    Mean score of self-efficacy was 71.5±14.1 and for self-care the mean score was 53.6±11.7. In this study, Spearman correlation square showed a significant positive correlation between self-care and self-efficacy (P<0.001). Also, significant positive correlations were found between self-efficacy and all the aspects self-care.
    Conclusions
    This study showed a significant positive correlation between self-care and self-efficacy, demonstrating that self-efficacy is a significant requisite for self-care behavior must be emphasized in diabetes-related educational programs.
    Keywords: Self, efficacy, Self, care, Diabetes
  • Saeid Hadi, Dr Parvin Mirmiran*, Somayeh Hosseinpour, Niazi, Dr Mehdi Hedayati, Dr Fereidoun Azizi Pages 411-418
    Introduction
    Improvement of lipid abnormalities are important in the prevention of diabetes complications. The study aimed to determine the effect of nigella sativa oil extract oil on blood lipid abnormalities in patients with type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    In this double blind randomized clinical trial, 43 men and women with type 2 diabetes who were randomized to the intervention (n=23) and placebo (n=20) groups were studied and compared. The intervention group received 2 capsules daily, (500 mg extract of Black Seed Oil) while the control group took 2 capsules (500 mg, placebo daily) for 8 weeks, respectively. Lipid profiles were measured at the beginning and end of the inte­rvention.
    Result
    Mean age and body mass index of participants was 53.7±6.0 y and 28.6±5.4 kg/m2, respectively. At the end of the eighth week, the concentrations of serum triglycerides, LDL cholesterol, total cholesterol and LDL to HDL cholesterol of the intervention group were compared to the placebo group, and a significant reduction (P<0.05) was found. However concentrations of HDL cholesterol and total cholesterol to HDL cholesterol ratio, at the of the end eighth week in the intervention group and the control group showed no significant difference.
    Conclusion
    Black Seed Oil extract improves lipid profiles in type 2 diabetic patients.
    Keywords: Type 2 diabetes_Nigella sativa_Timokinon_Lipid profile
  • Dr Zeinab Shayeghian, Dr Paris Amiri *, Dr Maria Aguilar, Vafaie, Dr Mahmoud Parvin, Dr Kobra Roohi Gilani, Mrs Fatemeh Talebian Taheri, Mrs Fahimehsadat Shojae Pages 419-424
    Introduction
    Diabetes is a multi-factorial chronic disease that has no absolute cure and requires continuous self-care. Emotional disorders such as alexithymia have been considered as one of the major barriers to self-care behaviors in diabetes control. This study aimed to compare glycemic control indicators in patients with type II diabetes in two alexithymic and non-alexithymic groups.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study with a study sample of 80 (47 females and 33 males, aged 40 to 60 years) type 2 diabetic out-patients who referred to clinics of the Labbafinejad hospital in 2012. Data collected, using 3 questionnaires included information on demographic, anthropometric and clinical characteristics, a summary of Diabetes Self-Care Activities, and the Toronto Alexithymia Scales. Blood tests were performed to obtain HbA1c.
    Results
    Pearson's correlation coefficients showed alexithymia has a significant negative assoc­iation with self-care activities (-0.49) and a significant positive association with HbA1c levels (0.44). Results of t-test indicated that self-care activities in alexithymic group were significantly lesser than the non-alexithymic one and their glycated haemoglobin was higher than this group.
    Conclusion
    Alexithymia in patients with type II diabetes limits their ability in their self-care activities, resulting in higher levels of glycated haemoglobin in these patients, compared to the non-alexithymic group, results which could initiate related research on potential emotional problems in patients with type 2 diabetes and enhance their diabetes control.
    Keywords: Glycemic Control Indicators_Type 2 diabetes_Alexithymia
  • Shirin Zilaei Bouri, Dr Maghsoud Peeri* Pages 425-432
    Introduction
    Regular physical activity can lead to metabolic changes in adipose and bone tissue. In this study we hence investigated the effects of interval and continuous aerobic exercise on resting levels of adiponectin, leptin, osteocalcin and Tartrate resistant acid phosphatase 5b (TRACP 5b) in obese and overweight females.
    Materials And Methods
    From among ninety obese and overweight healthy female students, 22 volunteer were randomly selected and investigated. Exercise programs included treadmill, 3 sessions per week for 8 weeks with interval exercise training, intensity 85-95% peak heart rate, for 33 minutes and continuous exercise training, intensity 50-70% peak heart rate, for 41 minutes. Data on blood samples using ELISA and anthropometrics and body composition were documented before and after 8 weeks.
    Results
    results indicated that interval training significantly increased adiponectin (P=0.027) and decreased osteocalcin (P=0.047). In continuous training fat percent significantly decreased (P=0.014). Comparing groups, no significant difference was observed between groups in other factors.
    Conclusion
    High-intensity interval training without any significant reduction in weight lead to increase in adiponectin and decrease in osteocalcin indicating that this type of exercise is associated with an increase in bone formation due to interaction of adiponectin and osteocalcin.
    Keywords: Adiponectin, Leptin, Obesity, Osteocalcin, Training, TRACP 5b
  • Dr. A. Mottaghi, Dr F. Hosseini Esfahani, Dr P. Mirmiran *, Dr F. Azizi Pages 433-440
    Introduction
    Identifying different food patterns may play a role in reducing the incidence of hypertension. Since most studies in this field have been cross-sectional, studies demonstrating HTN incidence are very limited. Hence we conducted this longitudinal study to determine dietary patterns and their effects on the incidence of hypertension.
    Materials And Methods
    Dietary patterns of 1787 subjects, aged 20-60 yrs, who participated in phase 3 of Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS) were determined using factor analysis and the association between dietary patterns and the incidence of hypertension in phase 4 of TLGS was assessed, using logistic regression.
    Results
    Mean age across quartiles of healthy and western dietary patterns differed significantly. Individuals with lowest adherence to healthy dietary pattern and highest adherence to western dietary pattern were younger than others. Participants in the highest quartile of the healthy dietary pattern were physically more active than those in the upper quartile of western dietary pattern, who had the lowest level of physical activity. The healthy dietary pattern was negatively associated with elevated systolic blood pressure in models 2 (adjusted for age, sex, education, smoking and BMI) and 3 (adjusted for age, sex, education, smoking and BMI and physical activity) (odds ratio: 0.74 (95% CI: 0.56-0.98) and 0.74 (95% CI: 0.56-0.97) respectively, P=0.03 for both).
    Conclusion
    Results of this study showed that adherence to the healthy dietary pattern reduced the risk of incidence of hypertension by 26%.
    Keywords: Dietary pattern, Hypertension, Tehran Lipid, Glucose Study
  • Sonia Minooee, Dr Fahimeh Ramezani Tehrani*, Dr Parvin Mirmiran, Dr Freidoun Azizi Pages 441-447
    Introduction
    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is the most prevalent endocrinopathy in reproductive aged women. The association of early-life factors such as fetal adipose tissue and birth weight with adulthood outcomes like obesity, body fat mass (BFM) and body lean mass (BLM) is not clearly understood. We aimed to compare the association between birth weight and body composition in women with PCOS and normal controls.
    Materials And Methods
    For this study we enrolled a total of 70 reproductive aged women with PCOS diagnosis, referring to the Reproductive Endocrinology Research Center and the same number of healthy women without polycystic ovaries by ultrasonography or hirsutism and/or anyovulatory other dysfunction were enrolled. Their birth weights were documented and their body composition was assessed, using standard measuring devices.
    Results
    Cases were younger than the controls (29.7±4.9 versus 30.8±5.9 years) and had the same BMI (24.6±2.4 versus 24.8±4.5 kg/m2). Our study demonstrated that BFM and BLM are increased in adult PCOS women born underweight, compared to their normal counterparts (16± 4.7 versus 12.2± 4.1, P= 0.06 and 46.4±5.8 versus 41.1±5.8, P=0.07).
    Conclusion
    The impact of fetal adipose tissue and birth weight on the occurrence adulthood obesity, BFM and BLM vary between women with and without PCOS.
    Keywords: Birth weight, Body composition, Body fat mass, Body lean mass, Poly cystic ovary syndrome
  • Dr Zahra Nozhat, Dr Mehdi Hedayati, Dr Farzaneh Bozorgghalati, Dr Fereidoun Azizi* Pages 448-456
    Introduction
    Ethical issues are common to all sciences, and biological and medical sciences are no exception. Since these sciences deal directly with the physical and mental health of humans, they are exposed to thorough assessment to maintain the individuals, prestige and dignity. Development and application of cellular and molecular biology in medical sciences cause challenges and responsibilities in ethics, not easily predictable. This is because of three general properties of genetic information: 1) It has private and familial concepts; 2) It often is related to the disease in the feature, hence it has predictive properties that can provide information about the next generation, and can also provide data on previous generations and 3) Genetic tests often diagnose some diseases, for which there is no efficient treatment or prevention. Hence the predictive and risk-assessing nature of genetic information has made human genetic material invaluable to different organizations and unfortunately open to misuse by health care planners, insurers and employers. Furthermore social discrimination and psychological injuries also threaten individuals undergoing genetics testing. This review article discusses the ethical issues raised in the area of ​​genetic research, such as informed consent, confidentiality, assessment of damage and utility, ownership of genetic findings and recall of family members.
    Keywords: Ethical considerations, Genetic researches, Informed consent, Confidentiality, Ownership of genetic researches, Calling family members