فهرست مطالب

مطالعات و سیاستهای اقتصادی - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه مطالعات و سیاستهای اقتصادی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جعفر عبادی*، ابوالفضل پاسبانی صومعه صفحه 3
    با توجه به فقدان توضیحی همه جانبه از عوامل موثر بر مزد منصفانه، مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیلی، هشت بعد از ویژگی های (نیروی کار) موثر بر تعیین مزد منصفانه را در چارچوب رویکردی میان رشته ای و مبتنی بر مبانی تحققی، تبیین نموده و از طریق تکمیل پرسش نامه و مصاحبه کیفی با نمایندگانی از گروه های کارگری و کارفرمایی و متخصصین دانشگاهی در سال 1390، مورد سنجش قرار داد، تا نحوه اولویت دهی آن عوامل در ایران به انتخاب کارشناسان آزمون شود. به این ترتیب برای رسیدن به مزد منصفانه، توجه به همه ویژگی های کارگر (که عموما اثری متوسط و یا قوی دارند) لازم است. به بیان دقیق تر علاوه بر تولید نهایی نیروی کار (دارای رده سوم اهمیت)، مولفه های دیگر مخصوصا میزان مهارت و خلاقیت و نوآوری کارگر نیز اثری قابل توجه و قوی دارند. همچنین کارفرمایان و کارگران در بیشتر موارد جایگاه و وزن متفاوتی برای هر یک از مولفه ها قائل می باشند، که لازم است تا با استفاده از رویکرد نهادی، به مرور و از طریق انجام گفتگوهای سازنده، شکاف موجود در رتبه بندی مولفه ها کاهش یابد.
    کلیدواژگان: ویژگی های نیروی کار، مزد منصفانه، تولید نهایی کارگر
  • هادی حق شناس*، اکبر کمیجانی صفحه 29
    هدف اصلی در این مقاله بررسی چگونگی تاثیرگذاری سطح کیفیت دولت بر کارایی اندازه دولت است. برای این منظور، در ابتدا کیفیت دولت بر اساس رهیافت کافمن و دیگران (2006) در چهار سطح خیلی خوب؛ خوب؛ ضعیف؛ و خیلی ضعیف رتبه بندی شده است. سپس یک تابع تولید کاب داگلاس با استفاده از اطلاعات سال های 1368 الی 1391 و روش خودبازگشت با وقفه های توزیعی (ARDL) برآورد شده است. نتایج حاکی از آن است که سطوح مختلف کیفیت دولت نه تنها آثار متفاوتی بر رشد اقتصادی داشته است، بلکه بر کارایی اندازه دولت نیز تاثیر گذار می باشد. به طوری که زمانی که کیفیت دولت خیلی خوب است، رشد اقتصادی با سرعت بیشتری افزایش می یابد و بزرگ شدن دولت نیز در این شرایط در دو دوره بلندمدت و کوتاه مدت اثر مثبت و بیشتری بر رشد اقتصادی دارد. این یافته ها لزوم توجه سیاست گذاران و مسئولین امر جهت برنامه ریزی در خصوص بهبود کیفیت دولت برای افزایش رشد اقتصادی را انعکاس می دهد.
    کلیدواژگان: اندازه دولت، کیفیت دولت، رشد اقتصادی، روش ARDL
  • ناصر الهی*، مجید رضایی، نگار بیرجندی صفحه 43
    بهداشت دارای اثرات خارجی مثبت اجتماعی و فردی است که مهم ترین دلیل دخالت دولت و ضرورت هزینه های مربوط توسط دولت ها در امر بهداشت عمومی جامعه را ناشی می شود. از دهه چهل به بعد دولت با برنامه ریزی های متفاوت سیاست های مختلفی را دنبال کرده که در طی آن گستره و نحوه دخالت دولت در بخش بهداشت و درمان تغییر نموده است. از زمان دولت آقای هاشمی رفسنجانی، در امتداد سیاست تعدیل اقتصادی، خصوصی سازی این بخش افزایش یافت و تعرفه سازمان های دولتی عرضه کننده خدمات بهداشت و درمان نیز آزادسازی و تعدیل گردید. هدف این مقاله بررسی چگونگی و میزان اثرگذاری اعمال سیاست تعدیل در این بخش بر رشد اقتصادی می باشد که با روش مدل خودتوضیحی انتقال ملایم لجستیکی (ال- استار) و با استفاده از داده های سری زمانی 1346-1385 انجام می شود. نتایج نهایی حاکی از این است که اجرای سیاست های تعدیل طی سال های 1370-1375 در بخش بهداشت و درمان اثر معنی داری بر نرخ رشد اقتصادی ایران نداشته است.
    کلیدواژگان: سیاست تعدیل، بهداشت و درمان، رشد اقتصادی، مدل خودتوضیحی انتقال ملایم لجستیکی (ال، استار)
  • محمدنقی نظرپور*، محمدرضا یوسفی، میمنت ابراهیمی صفحه 67
    با توجه به اینکه اصلی ترین تمایز بانکداری بدون ربا از بانکداری متعارف اجتناب از ربا است، این مقاله بر انطباق عملکرد نظام بانکی با معیار ممنوعیت ربا متمرکز است و این امر از آن جهت قابل ملاحظه است که عملکرد نظام بانکی در حدود سه دهه اخیر ابهامات و کاستی هایی را در اسلامی بودن نظام بانکی ایجاد کرده است. بر همین اساس معرفی شاخص های کمی و معین جهت نظارت بر امر انطباق فعالیت های نظام بانکی با اصول و موازین شرعی و سنجش دوری یا نزدیکی عملکرد آن از معیار ممنوعیت ربا ضروری به نظر می رسد. فرضیه مقاله این است که بیش از نیمی از معاملات نظام بانکداری بدون ربا در شعب بانک تجارت مشهد ربوی است. روش تحقیق روش توصیفی و تحلیل محتوی است و با بکارگیری روش میدانی و ارسال سوالاتی به مراجع تقلید و فقی هان شیعه، شاخص های ممنوعیت ربا، برآورد می گردد. جامعه آماری این مطالعه تمام قراردادهای منعقد شده در شعب بانک تجارت مشهد مقدس در سال 1388-1389 می باشد و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، 451 مشتری که از بانک تسهیلات دریافت نمودند انتخاب شدند. گر چه اصل قانون عملیات بانکی بدون ربا کاملا مطابق با شرع مقدس می باشد ولی نتایج مربوط به برآورد شاخص های ممنوعیت ربا نشان می دهد که بیش از نیمی از معاملات بانکی در شعب بانک تجارت مشهد است.
    کلیدواژگان: معیار، شاخص، ربا، بانکداری بدون ربا، شعب بانک تجارت مشهد
  • محمدنبی شهیکی تاش*، محمدحسن فطرس، مصطفی خواجه حسنی صفحه 95
    در اثر توسعه ناپایدار، در سال های اخیر انتشار آلاینده های زیست محیطی هزینه های اجتماعی بسیاری را به جامعه بشری متحمل ساخته است. در این راستا این مطالعه با استفاده از روش لیبن اشتاین به ارزیابی هزینه های رفاهی اجتماعی ناشی از آلودگی زیست محیطی صنایع انرژی بر زیر گروه کدهای چهار رقمی ISIC تولید سایر محصولات کانی غیر فلزی و فلزات اساسی در کشور ایران می پردازد. در ابتدای مطالعه فرض بر این بود که کمترین و بیشترین پیامدهای جنبی منفی زیست محیطی، به ترتیب توسط صنایع مس و آجر به جامعه تحمیل شده است؛ اما همان طور که نتایج این مطالعه نشان می دهند، صنایع ریخته گری فلزات غیر آهنی و تولید سیمان، آهک و گچ با هزینه ای حدود 1/03 و 50/7 درصد از ارزش تولید خود به ترتیب کمترین و بیشترین هزینه های رفاهی اجتماعی ناشی از ناکارآمدی زیست محیطی را در میان صنایع مورد مطالعه، به جامعه تحمیل می کنند. علاوه بر این هزینه های رفاهی اجتماعی ناشی از مثلث رفاه و رانت اقتصادی این صنایع نسبت به هزینه های ناشی از ناکارآمدی زیست محیطی x، مقدار ناچیزی است و بخش کوچکی از هزینه های رفاهی محاسبه شده توسط روش لیبن اشتاین را در بر می گیرد. هزینه های بالای رفاهی اجتماعی به دست آمده، ضرورت برنامه ریزی مناسب در جهت افزایش کارایی زیست محیطی و تقلیل آثار سوء ناشی از مصرف انواع حامل های انرژی صنایع آلاینده را با اتخاذ سیاست های موثر به صورت وضع قوانین ضد انحصار و مالیات سبز، به خوبی آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: مثلث رفاه، ناکارایی x، روش لیبن اشتاین، تابع فاصله جهت دار، کشش قیمتی تقاضا
  • بیژن صفوی*، مهسان محمد علیزاده صفحه 115
    در مقاله حاضر با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی به بررسی رابطه تورم و نااطمینانی تورمی با پراکندگی قیمت های نسبی در ایران با استفاده از اطلاعات ماهانه طی دوره 1370-1391 می پردازیم. در این راستا از تکنیک GARCH به منظور مدل سازی و محاسبه متغیر نااطمینانی تورمی استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهند که افزایش نااطمینانی تورمی باعث افزایش پراکندگی قیمت های نسبی می شود. همچنین تورم غیرمنتظره فارغ از مثبت و منفی بودن، پراکندگی قیمت های نسبی را به مقدار قابل توجهی افزایش می دهد ولی تجزیه تورم غیرمنتظره به دو جزء مثبت و منفی و در نظرگرفتن آن ها در معادله نشان داد که هر دو جزء در سطح بالایی معنادار می باشند و نمی توان برای تورم غیرمنتظره مثبت و منفی اثر متقارن در نظر گرفت. بنگاه ها در برابر تورم غیرمنتظره مثبت قیمت های خود را به تناوب در پاسخ به شوک های تورمی تغییر می دهند و در نتیجه قیمت ها جهت رسیدن به تعادل به شدت نوسان می یابند، از این رو تورم غیرمنتظره مثبت باعث افزایش پراکندگی قیمت های نسبی می شود. از طرف دیگر، بنگاه ها در برابر تورم غیرمنتظره منفی انگیزه ای برای تغییر قیمت کالاها ندارند، از این رو تورم غیرمنتظره منفی پراکندگی قیمت های نسبی را کاهش می دهد. همچنین طبق نتایج به دست آمده ضرایب متغیر تورم از نظر آماری در سطح بالایی معنادار می باشند و این بدان معناست که این متغیر، پراکندگی قیمت های نسبی را به طور قابل توجهی افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: تورم، نااطمینانی تورمی، پراکندگی قیمت های نسبی، مدل واریانس ناهمسانی شرطی خودرگرسیو تعمیم یافته، روش حداقل مربعات معمولی
  • علی باقرزاده* صفحه 137
    یکی از اهداف توسعه اقتصادی هر کشوری، بهبود وضعیت درآمد خانوارهای روستایی است، در این راستا از کلیدی ترین راه های دستیابی به این مهم، بهبود مولفه های سرمایه انسانی از جمله سلامت (بهداشت) و آموزش است. تقویت سلامت (بهداشت) و تحصیلات افراد در مناطق روستایی به دلیل آثار خود بر ارتقای بهره وری، سبب تقویت درآمد مردمان مستقر در روستا گردیده و بدین ترتیب دولت ها را به آرمان اصلی خود یعنی برابری و عدالت نزدیک می سازد. هدف کلی مطالعه حاضر، بررسی اثرات شاخص سرمایه انسانی و هزینه های زیر بنایی دولت بر نابرابری درآمدی در مناطق روستایی ایران بر طبق مدل خطی اهلووالیا - آسافو است. برای این منظور از مدل های رگرسیونی با وقفه های گسترده (ARDL) و داده های سری زمانی سال های 1358-1389 استفاده گردید. نتایج مطالعه نشان داد که سرمایه گذاری در حوزه های سلامت، آموزش و مخارج عمرانی دارای تاثیر معنی دار بر کاهش نابرابری درآمدی در مناطق روستایی و کشاورزی ایران بوده است. علاوه بر آن مدل خطی اهلووالیا - آسافو مبتنی بر رابطه بین بهره وری کل عوامل تولید کشاورزی و نابرابری درآمدی در مناطق روستایی ایران قابل ابطال نیست.
    کلیدواژگان: مدل خطی اهلووالیا، آسافو، آموزش، سلامت، نابرابری درآمدی، بهره وری کل عوامل تولید
  • حسین صادقی*، امین گلوانی، اعظم خوشخو صفحه 153
    امنیت اقتصادی یکی از متغیرهای بسیار مهم و تاثیرگذار بر متغیرهای کلان اقتصادی است که مورد توجه زیاد دولت ها، سرمایه گذاران و برنامه ریزان می باشد. دسترسی به اطلاعات امنیت اقتصادی، سرمایه گذاران و برنامه ریزان را در اتخاذ سیاست ها و تصمیمات بهینه بسیار یاری خواهد نمود. بر این اساس در این تحقیق با بکارگیری روش منطق فازی و نرم افزار (MATLAB) اقدام به شبیه سازی و برآورد شاخص و روند امنیت اقتصادی در ایران برای دوره 1344 تا 1386 نمودیم. معیار فوق از آن جهت دارای اهمیت است که می توان تاثیر اجرای سیاست های مختلف دولت را بر میزان افزایش و یا کاهش امنیت اقتصادی در کشور بررسی نمود. نتایج برآورد نشان می دهد که بیشترین مقدار شاخص امنیت اقتصادی مربوط به سال 1355 و کمترین مقدار آن مربوط به سال 1361 می باشد. همچنین در ده سال آخر دوره مورد بررسی، این شاخص روند رو به رشدی از خود نشان داده است.
    کلیدواژگان: امنیت اقتصادی، منطق فازی، رشد اقتصادی، سرمایه گذاری بخش خصوصی
  • بهروز صادقی عمروآبادی*، احمد گوگردچیان، نجفعلی شهبازی، محسن سیفی کفشگری صفحه 171
    امروزه رشد سریع گردشگری به عنوان یک صنعت سودآور و در عین حال پاک برای هر کشور، تغییرات اجتماعی، اقتصادی و محیطی فراوانی را به دنبال دارد. در این میان ایران نیز با توجه به پتانسیل هایی نظیر موقعیت جغرافیایی، پیشینه فرهنگی، تاریخی و... از این قاعده مستثنی نیست و البته استفاده از فرصت های موجود نیازمند مطالعات گسترده ای در این خصوص می باشد. از مهم ترین عوامل کلان اقتصادی موثر بر جذب گردشگر در هر کشور، وجود امنیت و امنیت اقتصادی در آن کشور است که این موضوع هدف اصلی نگارش این مقاله می باشد. در این مطالعه از روش ARDL و اطلاعات سال-های1970 تا 2010 برای کشور ایران استفاده شده است. همچنین ارتباط کوتاه و بلندمدت و نوع ارتباط بین متغیرهای کلان اقتصادی مانند تورم، بیکاری، تجارت و تولید ناخالص داخلی و برخی شاخص های امنیت اقتصادی مانند نوسانات نرخ ارز و تولید (با استفاده از روش GARCH) و شاخص پول شویی از یک سو و شاخص های گردشگری کشور(به عنوان متغیر وابسته) از سوی دیگر، مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد که شاخص پول شویی می تواند عاملی منفی و مخرب برای جذب گردشگر به کشور باشد و توسعه گردشگری، نیازمند مبارزه با پول شویی به عنوان یک عامل اختلال امنیت و توسعه گردشگری خواهد بود.
    کلیدواژگان: امنیت اقتصادی، پول شویی، تجارت، تولید ناخالص داخلی، گردشگری، روش ARDL
  • سعید کریمی پتانلار*، جلال منتظری شورکچالی، ایوب خزایی صفحه 199
    با توجه به اهمیت بحث اثرگذاری آزادی تجاری بر اندازه دولت، مطالعه حاضر در تلاش است با استفاده از مدل رگرسیون انتقال ملایم (STR) و داده های فصلی 1369-1389 اثرگذاری غیرخطی آزادی تجاری بر اندازه دولت در ایران را مورد بررسی قرار دهد. نتایج حاصل از برآورد الگوی تحقیق نشان می دهد آزادی تجاری طی دوره مورد مطالعه به صورت نامتقارن و در قالب یک ساختار دو رژیمی بر اندازه دولت تاثیر گذاشته است؛ به نحوی که آزادی تجاری در رژیم اول (هنگامی که حجم تجارت کمتر از 39/53 درصد GDP است) همگام با فرضیه کارایی اثر منفی و در رژیم دوم (هنگامی که حجم تجارت بیشتر از 39/53 درصد GDP است) همگام با فرضیه جبران اثر مثبتی بر اندازه دولت داشته است. همچنین نتایج بیانگر افزایش اندازه دولت در اثر افزایش سهم درآمدهای دولت و سرمایه گذاری از تولید ناخالص داخلی می باشد.
    کلیدواژگان: آزادی تجاری، اندازه دولت، ایران، STR مدل
|
  • Jafar Ebadi*, Abolfazl Pasebani Someeh Page 3
    Given the lack of comprehensive explanation about the factors affecting the fair wage. This paper uses the analytical and descriptive method, explaining the eight components of the labor force characteristics that affect the determination of fair wages. In order to find the priority to those components: interviews with representatives from labor groups, employers, and academic experts were held in Iran. Thus, it became clear that to achieve fair wages, paying attention to all the features of the labor force is necessary. In other words besides the marginal product of labor (which has the third degree of importance), skill level, creativity, level of education as a sign of intelligence, duration of work or experience, seniority and responsibility in the work hierarchy should be taken into consideration as well. It should also be mentioned that workers and employers have different priorities towards each of the above mentioned components. So it is necessary to set up institutional settings to fill the gap between them.
    Keywords: Characteristics of Labor Force, Fair Wages, Marginal Product of Labor
  • Hadi Haghshenas*, Akbar Komijani Page 29
    The main purpose of this article is to evaluate the effectiveness of the government quality level on efficiency of its size. For that, at first, government quality based on Kaufman and others (2006) approach, has been categorized into four levels: Very good, good, poor and very poor. Then, a Cobb-Douglas production function has been estimated using the data period of 1986 tell 2012 and using the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) method. The results show that, various levels of government quality have had different effects on economic growth and also on the efficiency of the government size. It means, when the government quality is very good, the economic growth will increase faster and under this condition, increasig the government size in long and short run, have more positive effect on economic growth. These findings reflect the need for paying more attention on planning for improvement of the government quality by relevant policies.
    Keywords: Government Size, Government Quality, Economic Growth, ARDL Method
  • Nasser Elahi*, Majid Rezaee, Negar Birjandi Page 43
    Health care is a public good and provides considerable positive externalities. It is the most important reason for the government intervention. Since 1960s, government has followed different policies through different plans during which the scope and methods of government intervention in the health sector has changed. Since President Rafsanjani government, along with the economic structural adjustment policies, privatization of this sector increased and the tariff rates for Government agencies as providers of health services have liberalized and modified. The purpose of this study is to examine the circumstances and the impact of implementing structural adjustment policies on economic growth in this sector through the Logistic Smooth Transition Autoregressive model (L-STAR) during 1967-2006. Final results suggest that the implementation of structural adjustment policies during the years 1991-1996 in the health sector did not have a significant effect on the economic growth of Iran.
    Keywords: Adjustment Policy, Health Care, Economic Growth, Logistic Smooth Transition Autoregressive Model (L, STAR)
  • Mohammad Naghi Nazarpour*, Mohammad Reza Yousefi, Meymanat Ebrahimi Page 67
    Given the main distinction of conventional banking from interest – free banking is to avoid usury, this paper focuses on adapting performance of banking system to prohibition of usury principle and this issue is of great importance, since the performance of banking system has faced with deficiencies and ambiguities that whether banking system is consistent with Islamic codes. Thus, introducing quantitative and specific indicators seems necessary to cope banking system activities with Shari`a criteria and principles to measure the distance or proximity of the usury prohibition from its performance. The hypothesis of this paper is that, more than half of bank transactions at branches of Tejarat Bank of Mashhad are usury. The research method is descriptive and content analysis, in which indicators for usury prohibition are estimated using survey study and filling the questionnaires by Shia ayatollahs and jurists. The statistical population consists of all contracts among branches of Tejarat Bank of Mashhad and bank customers during 2009-2010. Using cluster sampling, a sample with 451 customers, who get bank facilities, was selected. Although the principle of non-interest banking operations is fully comply with the Shari’a, but the results of the estimation of indicators for usury prohibition indicate that more than half of bank trasactions at branches of Tejarat Bank of Mashhad are usury.
    Keywords: Criterion, Indicator, Usury Prohibition, Non–Usury Banking, Branches of Tejarat Bank of Mashhad
  • Mohammad Nabi Shahiki Tash*, Mohammad Hasan Fotros, Mostafa Khajeh Hasani Page 95
    Environmental emissions caused by unstable development, imposed many social costs to our society in recent years. In this survey, we calculated the social welfare costs caused by environmental emissions of energy consuming industries subcategorized under ISIC four-digit coded products of non-metallic minerals and basic metals in Iran; using Leibenstein method. At the beginning of this survey it was assumed that the least and the most negative side consequences on environment in our country are respectively imposed by copper and brick industries. But results showed among the studied cases, non-ferrous foundry with a cost equal to 1.03 percent of its production value imposes the least and Cement, building Lime and gypsum Industry with a cost of 50.7 percent of its production value imposes the most expensive cost of environmental inefficiency on the society. In addition to that, social welfare costs caused by welfare triangle and economic rents of these industries are negligible in comparison with environmental x-inefficiency costs; and include a small amount of welfare costs calculated by Leibenstein method for polluting industries. High costs of achieved social welfare, show the necessity of proper planning in order to increase the environmental efficiency, adopting effective anti-monopoly policies and green tax laws to reduce the harmful effects of energy carriers consumed in polluting industries.
    Keywords: Welfare Triangle, X, Inefficiency, Leibenstein Method, Directional Distance Function, Price Elasticity of Demand
  • Bijan Safavi*, Mahsan Mohammad Alizadeh Page 115
    The present paper examines the relationship between inflation and inflation uncertainty with relative price dispersion using monthly data over the period of 1991-2012. In this context, the GARCH technique for modeling and calculatoin of the inflation uncertainty is applied.The results show that the increase in inflation uncertainty increases the dispersion of relative prices. Also, regardless of the positive and negative unexpected inflation, the dispersion of relative prices significantly increases. But, the analysis of both positive and negative unexpected inflation and considering them as part of the equation shows that both are significant at a high level. The positive and the negative effects of unexpected inflation cannot be considered symmetrical. In response to positive unexpected inflation shocks firms change the prices, alternately. Hence, positive inflation unexpectedly increases the dispersion of relative prices. On the other hand, firms against the unexpected negative inflation do not change their prices. So, the negative unexpected inflation reduces the dispersion in relative prices. It also concluded that the inflation variable coefficients are statistically significant at a high level. This means that the positive unexpected inflation increases considerably the dispersion of relative prices.
    Keywords: Inflation, Inflation Mistrust, Relative Prices Scatter, GARCH, OLS
  • Ali Bagherzadeh* Page 137
    One of the goals of economic development in each country is to improve the incomes of rural households. In this regard, one of the key ways to achieve this goal is strengthening human capital factors such as health (Hygiene) and education. Health Promotion and the education of people in rural areas because of its effects on increasing productivity will increase the income of people in rural areas. And thus the states will access to its original ideals of equality and justice. According to a linear model of Ahlowalia – Asafo, the overall aim of this study was to investigate the effects of human capital and infrastructure costs over income inequality in rural areas of the Iran. For this purpose, we used the auto regressive distributed lag models (ARDL) and time series data for the years 1979- 2011. The results showed that the investments in the field of health, education and infrastructure costs have a significant impact on reducing income inequality in rural areas of Iran. In addition, the linear model of Ahlowalia – Asafo based on the relationship between total factor of productivity in agricultural sector and income inequality in rural areas is not voidable.
    Keywords: Linear Ahlowali, Asafo Model, Education, Health Care, Income Inequality, TFP
  • Hossein Sadeghi *, Amin Gallavani, Azam Khoshkhoo Page 153
    The government, investors and analysts are interested with the topic of Economic security, because this is one of the most important and effective factors that influences on macroeconomic variables. Investors and planners would be able to adopt optimal decisions and policies by accessing the data of economic security procedure. Accordingly, this study simulates and estimates the economic security index and it’s volatility in Iran for the period of 1965 till 2007, by using Fuzzy logic method and MATLAB program.This measure is important because it can help us to understand the effect of government policies on fluctuation of economic security. The result of paper illustrates that the economic security index was the maximum amount for 1976, and was the lowest amount for 1982. In the last ten years of the study period, the index has shown a growing trend.
    Keywords: Economic Security, Fuzzy Logic, Economic Growth, Private Investment
  • Behruz Sadeghi Amroabadi, Ahmad Googerdchian, Najafali Shahbazi, Mohsen Seifi Kafshgari Page 171
    Today's the fast growth of tourism as a profitable and clean industry for each country has changes in economic, social and environment. Iran with different potential such as geographic situation, culture and historical background can be among the countries with having profitable tourism industry, of course for using the available opportunities require extensive studies regarding this issue. Since, most important factors that affect the tourism industry are security and economic security, this study tries to evaluate the relation of these factors with tourism in Iran.In this study, ARDL method was used during 1970 to 2010. Also, short and long-term relationship between country's tourism index (as a dependent variable) with macroeconomic variables (such as inflation, unemployment, trade and GDP), some indexes of economic security (such as exchange rate and production fluctuations) and money laundering (using GARCH) evaluated and analyzed. The results show that the index of money laundering can be a negative factor for attracting tourists to the country and tourism development requires the fighting against money laundering as a security and development disturbing factor.
    Keywords: Economic Security, Money Laundering, Trade, GDP, Tourism, ARDL
  • Saeed Karimi Petanlar*, Jalal Montazeri Shoorekchali, Ayoub Khazaei Page 199
    Considering the importance of the relationship between government size and trade openness, this study has examined the nonlinearity effect of trade openness on the government size in Iran during the period 1991-2011. The results show that trade openness has an asymmetric effect on the government size in the form of a two regime model.Also, in the first regime (when trading volume is less than 39/53% of GDP), trade openness, consistent with the Efficiency Hypothesis, has negative effect on the government size. Whereas in the second regime (when trading volume is more than 39/53of GDP), trade openness, consistent with the Compensation Hypothesis, has positive effect on the government size. Finally, the results show that the size of government increases by increasing the share of government revenues and investment in GDP.
    Keywords: Trade Openness, Government Size, Iran, Smooth Transition Regression (STR) Model