فهرست مطالب

مجله تحقیقات دامپزشکی
سال هفتادم شماره 1 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/21
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مجید خداوردی ازغندی، غلامرضا رزمی* صفحات 1-5
    زمینه مطالعه
    بابزیوز و تیلریوز از بیماری های مهم انگلی تک یاخته ای هستند که توسط کنه های سخت منتقل شده و باعث بروز زیان های اقتصادی در صنعت دامپروری می گردند.
    هدف
    این مطالعه با هدف شناسایی مولکولی آلودگی بابزیا و تیلریا در بزها و کنه های ناقل در شهرستان مشهد انجام گرفت.
    روش کار
    100 نمونه خون بز و همچنین تعداد 249 کنه سخت از گله های با تاریخچه آلودگی به پیروپلاسموز، جمع آوری شدند. نمونه ها در شرایط سرد به آزمایشگاه منتقل گردید. از نمونه های خون گسترش تهیه شده و با گیمسا رنگ آمیزی گردید و با میکروسکوپ نوری مورد آزمایش قرار گرفتند. کنه ها با استفاده از کلیدهای تشخیص موجود شناسایی شدند. کنه ها برحسب جنس وگونه و جنسیت به مجموعه های 5 تایی تقسیم گردید. نمونه های خون؛ غددبزاقی و تخمدان کنه ها. با استفاده از پرایمرهای اختصاصی دو تک یاخته تیلریا و بابزیا مورد آزمایش PCR قرار گرفتند.
    نتایج
    در این مطالعه، در بررسی میکروسکوپی گسترش های خونی، هیچگونه نمونه مشکوک به اجرام پیروپلاسمایی مشاهده نشد. از مجموع246 کنه به ترتیب ریپی سفالوس تورانیکوس127 (51/6)%، درماسنتور مارژیناتوس 67(27/2)%، هیالوما مارژیناتوم44 (17/9)%، ریپی سفالوس سنگوئینوس 4(1/6)%، هیالوما آناتولیکوم2 (0/8)%، هیالوما آسیاتیکوم 1 (0/4)%، همافیزالیس سولکاتا 1 (0/4)%شناسایی شدند. کنه غالب در منطقه ریپی سفالوس تورانیکوس تشخیص داده شد. نتایج آزمایشات ملکولی نشان دهنده عدم آلودگی همه نمونه های خون بز به تیلریا و بابزیا بودند. تنها در غدد بزاقی کنه هیالوما مارژیناتوم آلودگی به تیلریا تشخیص داده شد.
    نتیجه گیری نهایی: بر اساس نتایج میکروسکوپی و ملکولی هیچگونه آلودگی تیلریایی و بابزیایی در بزهای شهرستان مشهد بدست نیامد. همچنین در این مطالعه کنه رپی سفالوس تورانیکوس کنه غالب آلوده کننده در بزهای این شهرستان بود. نتایج ملکولی فقط آلودگی غدد بزاقی هیالوما مارژیناتوم را به تیلریا تایید نمود.
    کلیدواژگان: بابزیا، بز، شناسایی ملکولی، تیلریا
  • سعید زیبایی*، صمد رضایی، محمد رشتی باف صفحات 7-14
    زمینه مطالعه
    بیماری تب برفکی در ایران بومی می باشد. روش های تشخیصی مولکولی توان بالقوه مهمی برای تشخیص دام هایی که دارای عفونت پنهان بوده و یا حامل می باشند، ارائه نموده است.
    هدف
    بررسی فراوانی حامل های ویروس تب برفکی در گوسفندان ذبحی کشتارگاه صنعتی مشهد با استفاده از RT-PCR.
    روش کار
    پس از جداسازی 94نمونه از لوزه گوسفندان، واکنش RT-PCR برای تشخیص تب برفکی و تعیین سروتیپ ویروس تب برفکی انجام گردید و در انتها تعیین توالی اسید نوکلئیک انجام شد.
    نتایج
    نتایج به دست آمده از تشخیص ویروس تب برفکی نشان داد 23 نمونه 5/24)% از نظر وجود RNA ویروس تب برفکی مثبت می باشند که از این تعداد 20 نمونه تیپ O تشخیص داده شد و 3 نمونه از نمونه های مثبت از نظر تب برفکی به تعیین تیپ با پرایمر های اختصاصی جواب ندادند، همچنین نتایج حاصل تعیین توالی اسید نوکلئیک ناحیه D1 ژنوم ویروس نشان داد که ویروس تب برفکی حامل گوسفندی (O/IRN/100/2010Sheep) دارای 9/02 % تشابه با ویروس O/IRN/67/2001-2005 و 88/42% تشابه با ویروس O/IRN/15/2004-2008 می باشد.
    نتیجه گیری نهایی: مطالعه حاضر نشان داد که در صد گوسفندان حاملین ویروس تب برفکی در کشتارگاه مشهد قابل توجه می باشد. توصیه می گردد تا ازبرآورد دوره ای حاملین در گاو و نشخوارکنندگان کوچک بعنوان آگاهی دهنده از برنامه های کنترلی در منطقه استفاده گردد.
    کلیدواژگان: ویروس تب برفکی، شناسایی مولکولی، حاملین گوسفندی
  • مسعود هاشم زاده *، شهین مسعودی، وحید کریمی، عبدالحمید شوشتری، آرش قلیان چی لنگرودی، محسن محمودزاده صفحات 15-21
    زمینه مطالعه

    بیماری برونشیت عفونی پرندگان بسیار مسری، که می تواند موجب ضعف در وزن گیری و کاهش کارایی غذا در پرندگان آلوده شود. وجود سروتیپTMژنوتیپ های متعدد گزارش شده، کنترل بیماری را با واکسن مشکل تر نموده است. به هر حال تنها معدودی اسیدهای آمینه پروتئین 1S مسئول حفاظت در سویه های واکسن و فیلدی می باشند.

    هدف

    مقایسه جدایه های ویروس برونشیت در گله های طیور صنعتی ایران با واکسن های رایج مورد مصرف می باشد.

    روش کار

    قطعه ای از ژن پروتئین 1S که ناحیه پر تغییر و پایدار را پوشش می دهد، در جدایه های ویروس برونشیت پرندگان ایران با استفاده از روش R T - PCR تکثیر، تعیین توالی و مورد مقایسه قرار گرفتند.

    نتایج

    تجزیه و تحلیل فیلوژنی توالی اسیدهای آمینه نشان داد که هشت جدایه از نه جدایه مورد مطالعه با واکسن 52 H و120H بیش از 21/8% اختلاف و شش جدایه نیز حداقل 22/7% با سویه واکسن سویه 4/94 و هر نه جدایه با سروتیپ D 274 حداقل 20% اختلاف داشتند.
    نتیجه گیری نهایی: نتایج بدست آمده برای بررسی مستمر استراتژی های کنترل بیماری و نظارت بر سویه های در گردش ضروری می باشد، بنابراین اهمیت اصلاح برنامه واکسیناسیون را در ایران تاکید می نماید.

    کلیدواژگان: برونشیت عفونی ماکیان، شجره شناسی، واکسن
  • شاهرخ رنجبر بهادری، کامران نوشیروانی، داریوش شیرانی صفحات 23-28
    زمینه مطالعه
    هموبارتونلاها که در حال حاضر مایکوپلاسما نیز نامیده می شوند از ارگانیسم های خونی گربه هستند که می توانند سبب ایجاد کم خونی و برخی از علائم بالینی دیگر در گربه های آلوده شوند.
    هدف
    در بررسی حاضر میزان وقوع هموباتونلوز در گربه های خانگی شهر تهران و ارتباط آن با برخی از عوامل مطالعه گردید. همچنین برخی از شاخص های خونی در گربه های آلوده به هموبارتونلا با مشابه در دام های غیرآلوده مقایسه گردید.
    روش کار
    نیم میلی لیتر نمونه خون از ورید سفالیک 120 قلاده گربه خانگی شهر تهران اخذ و پس از ارسال به آزمایشگاه انگل شناسی دانشکده دامپزشکی و تهیه لام، با استفاده از رنگ گیمسا، رنگ آمیزی گردید. سپس لام های تهیه شده توسط میکروسکوپ نوری جهت آلودگی به هموبارتونلا بررسی شد. همچنین با استفاده از روش آماری مربع کای ارتباط بین آلودگی و برخی از عوامل نظیر: سن، جنسیت، نژاد، نحوه نگهداری حیوان و نیز رنگ پوشش طبیعی بدن مطالعه شد. در ضمن با استفاده از روش مان ویتنی برخی از شاخص های خونی در گربه های آلوده نیز در مقایسه با گربه های غیرآلوده بررسی گردید.
    نتایج
    نتایج نشان داد که از تعداد 120 قلاده گربه خانگی مورد مطالعه در شهر تهران، 14 قلاده (11/67)% آلوده به هموبارتونلا بودند. البته بررسی آماری انجام شده مبین وجود ارتباطی معنی دار بین آلودگی و عوامل ذکر شده نبود. همچنین نتایج فوق نشان داد مقادیر گلبول های قرمز، MCH، MCHC، NRBC و تعداد سلول های باند در گربه های آلوده به هموبارتونلوز بطور چشمگیری نسبت به گربه های غیرآلوده کمتر بود.
    نتیجه گیری نهایی: نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان داد که در مواجهه با علائم کم خونی در گربه های خانگی شهر تهران، می بایست وجود هموبارتونلوز را نیز محتمل دانست.
    کلیدواژگان: گربه، هموبارتونلا، هموبارتونلوز
  • محمود عباسی، مجتبی زاغری*، مهدی گنج خانلو صفحات 29-37
    زمینه مطالعه
    تاکنون تحقیقی در زمینه نیاز آهن مرغ های مادر گوشتی انجام نشده است.
    هدف
    آزمایش برای تعیین نیاز آهن مرغ مادر گوشتی با استفاده از مدل های غیر خطی انجام شد.
    روش کار
    48 قطعه مرغ مادر گوشتی(سویه کاب 500) به صورت انفرادی در قفس های گالوانیزه قرار گرفتند. مرغ ها مدت 3 هفته جهت تخلیه ذخایر آهن تغذیه شدند. در 62 هفتگی، مرغ ها به صورت تصادفی به 4 تیمار (ppm82، 67،52، 37 آهن) با 4 تکرار اختصاص یافتند. وزن بدن، تولید تخم مرغ و وزن تخم مرغ در طول 6 هفته آزمایش اندازه گیری شدند.
    نتایج
    بر اساس نتایج حاصل از مدل خط شکسته میزان نیاز آهن برای صفات سرانه تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ، وزن توده تخم مرغ، میزان آهن کبد، سرم، مغز استخوان، طحال و تخم مرغ به ترتیب ppm65، 62، 54، 72، 57، 63 و 64 بود. آهن مورد نیاز برآورد شده با استفاده از مدل لوجستیک برای صفات میزان آهن کبد، طحال، سرم خون و مغز استخوان به ترتیب ppm66، 53، 129 و 58 بود. مدل نمایی میزان نیاز آهن را برای صفات وزن تخم مرغ، میزان آهن کبد، طحال، سرم خون و مغز استخوان به ترتیب ppm62، 96، 70، 73 و 111 برآورد کرد. بر اساس مدل تابعیت درجه دو نیز میزان نیاز آهن برای صفات سرانه تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ، میزان آهن کبد، سرم، مغز استخوان، طحال و تخم مرغ به ترتیب ppm 65،66،71،220،51،70 و 62 بود. در میان 4 مدل مورد استفاده، با توجه به پایین بودن واریانس بین نیازهای برآوردی، مدل خط شکسته برآورد دقیق تری از نیاز آهن داشت.
    نتیجه گیری نهایی: نیاز آهن در مرغ های مادر گوشتی در اواخر دوره تولید بیش از میزان توصیه شده (راهنمای پرورش کاب 500، ppm 55) است.
    کلیدواژگان: مرغ مادر گوشتی، برآورد نیاز، آهن، مدل های غیرخطی
  • سمیه سلطان زاده*، حسین اورجی، ابوالقاسم اسماعیلی فریدونی، خسرو جانی خلیلی صفحات 39-46
    زمینه مطالعه
    باقلا یک منبع غنی از پروتئین و کربوهیدرات می باشد که در بسیاری از کشورها به عنوان یک ترکیب گیاهی در جیره غذایی دام، طیور و آبزیان استفاده می شود.
    هدف
    این پژوهش به منظور ارزیابی اثرات سطوح مختلف آرد باقلا بر سطح لیپیدهای سرم و عملکرد کبد فیل ماهی پرورشی انجام شد.
    روش کار
    بدین منظور 144 قطعه فیل ماهی جوان (Huso huso) با میانگین وزن اولیه g 82.38 ± 0.83در 18 حوضچه فایبرگلاس L 300 تقسیم شدند. جیره های غذایی در 6 سطح جایگزینی 0، 5، 10، 15، 20 و 25% آرد باقلا ساخته شد و ماهی ها به مدت 50 روز با جیر ه های آزمایشی مورد تغذیه قرار گرفتند. در انتهای دوره از 9 قطعه ماهی به ازای هر تیمار از مسیر ساقه دمی خونگیری شده و شاخص های بیوشیمیایی (کلسترول و تری گلیسیرید) و آنزیم های کبدی فسفاتاز قلیایی (ALP)، آسپارتات آمینوترانسفراز(AST)، آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آنزیم لاکتات دهیدروژناز (LDH) اندازه گیری شد. سپس از هر تیمار 9 قطعه ماهی به منظور اندازه گیری شاخص کبدی و ترکیبات شیمیایی کبد نمونه برداری شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که با افزایش درصد باقلا در جیره، میزان آنزیم های ALP، AST و LDH به طور معنی داری در مقایسه با تیمار شاهد کاهش یافت (0/01 p. ) همبستگی مثبت معنی داری(0/01< p) بین میزان کلسترول، AST، ALP، LDH و چربی کبد در همه تیمارها مشاهده شد.
    نتیجه گیری نهایی: به کارگیری سطوح پایین آرد باقلا (تا سطح 25)% در جیره فیل ماهی پرورشی تاثیر معنی داری بر میزان لیپیدهای سرم و هم چنین تاثیر ناخواسته بر عملکرد کبد نداشت.
    کلیدواژگان: آرد باقلا، فیل ماهی پرورشی، عملکرد کبد، لیپیدهای سرم
  • ناصح محمدی، امیر توکمه چی صفحات 47-53
    زمینه مطالعه
    در حال حاضر استفاده از ترکیبات طبیعی برای تقویت رشد و ایمنی در آبزیان از اهمیت به سزایی برخوردار است.
    هدف
    در این مطالعه، اثرات استفاده خوراکی توام نانوذرات آهن و پروبیوتیک Lactobacillus casei بر شاخص های رشد و فلور باکتریایی روده ماهی قزل آلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    برای این منظور تعداد 720 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی g49/0 ± 12 تهیه و پس از سازگاری با شرایط آزمایشگاه به شش گروه تقسیم شدند. گروه اول به عنوان شاهد در نظر گرفته شد، گروه دوم با غذای تجاری مکمل سازی شده با پروبیوتیک (Lactobacillus casei(CFU 108 در هر گرم غذا، گروه های سوم و چهارم به ترتیب با غذای حاوی mg/kg50 و 100 از نانوذرات آهن (با قطر nm 50) و گروه های پنجم و ششم نیز به ترتیب با mg/kg50 و 100 نانوذرات آهن به همراه CFU 108 پروبیوتیک Lactobacillus casei در هر گرم غذا تغذیه شدند. زیست سنجی و بررسی باکتری شناسی روده ماهیان در زمان های صفر و 60 مطالعه انجام گرفت.
    نتایج
    یافته های حاصل نشان داد شاخص های رشد (شامل وزن اکتسابی، درصد افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه، نرخ رشد روزانه، شاخص بدنی و ضریب تبدیل غذایی) در ماهیانی که با غذای تجاری حاوی mg50 نانوذره آهن و پروبیوتیک Lactobacillus casei در هر کیلو گرم تغذیه شده بودند به طور معنی داری (0/05نتیجه گیری نهایی: از نتایج به دست آمده می توان نتیجه گیری کرد مکمل سازی غذای ماهی قزل آلای رنگین کمان با نانوذرات آهن و پروبیوتیک Lactobacillus casei می تواند اثرات معنی داری بر شاخص های رشد و تغذیه ماهی قزل آلای رنگین کمان بگذارد. با این وجود جهت دستیابی به نتایج مطمئن انجام مطالعات میدانی ضروری است.
    کلیدواژگان: شاخص های رشد، نانوذرات آهن، Lactobacillus casei، قزل آلای رنگین کمان
  • زینب فضایی، میر مسعود سجادی*، ایمان سوری نژاد، رضا اسعدی صفحات 55-62
    زمینه مطالعه
    ویتامین C یکی از مواد مغذی مهم در پرورش ماهی به حساب می آید و به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی، در حفاظت سلول ها در برابر آسیب اکسایشی و بالا بردن مقاومت در برابر عوامل استرس زای محیطی و عوامل بیماریزا از اهمیت زیادی برخوردار است.
    هدف
    افزودن سطح بالای ویتامین C به جیره غذایی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) پروش یافته در تراکم بالا و بررسی شاخص های رشد، بقاء و ترکیبات لاشه.
    روش کار
    بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزن اولیه (g 0/69±9/6) در دو تراکم 50 و 100 قطعه در L 50 آب با 2 جیره غذایی با پروتئین و چربی یکسان غذادهی شدند. جیره های غذایی شامل جیره 1 بدون افزودن ویتامین و جیره 2 با افزودن mg/kg 1500 ویتامین C بودند. تعداد 900 عدد بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان در 4 تیمار و هر تیمار شامل سه تکرار به صورت (0)50 T (با تراکم 50 و تغذیه شده با جیره 1)، (0)100 T (با تراکم 100 و تغذیه شده با جیره 1)،)C(50 T (با تراکم 50 و تغذیه شده با جیره 2)،)C(100 T (با تراکم 100 و تغذیه شده با جیره 2) و بطور کاملا تصادفی در انکوباتورها توزیع شدند.
    نتایج
    پس از 6 هفته غذادهی شاخص های رشد، ضریب تبدیل غذایی و بقاء در تیمارهای مختلف تفاوت معنی دار نشان داد (0/05 >p. ) تیمارهای (0)50 T و)C(50 T وزن بدست آمده، ضریب رشد ویژه و درصد بقاء بیشتری از تیمارهای (0) 100 T و)C(100 T داشتند (0/05 >p. ) در خصوص ضریب تبدیل غذایی نیز تیمارهای (0)100 T و C()100 T دارای ضریب تبدیل غذایی بیشتری نسبت به تیمار های (0)50 T و C()50 T بودند. از لحاظ ترکیب شیمیایی لاشه بین تیمارهای مختلف تفاوت معنی دار آماری مشاهده نشد (0/05> p.) نتیجه گیری نهایی: نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن ویتامین C به جیره غذایی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان تاثیری بر شاخص های رشد، ضریب تبدیل غذایی، بقاء و ترکیبات لاشه ماهیان ندارد اما تراکم بر شاخص های رشد، ضریب تبدیل غذایی و بقاء در این گونه تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: جیره غذایی، شاخص های رشد، پرورش متراکم، قزل آلای رنگین کمان Oncorhynchus mykiss، ویتامین C
  • اطهرالسادات شهیم، محمدرضا کلباسی*، مهدی سلطانی، سیدعلی جوهری صفحات 63-71
    زمینه مطالعه
    زئولیتی که حاوی یون های نقره باشد می تواند در ترکیب با انواع پلیمرهای مصنوعی فعالیت ضدباکتریایی از خود نشان دهد.
    هدف
    هدف از انجام تحقیق حاضر استفاده غیر مستقیم از زئولیت نقره در کنترل عفونت ناشی از باکتری استرپتوکوکوس اینیایی می باشد که در سال های اخیر در برخی از مزارع قزل آلای رنگین کمان ایران ایجاد بیماری نموده است.
    روش کار
    در این راستا از فوم های پلی اورتان ترکیب یافته با زئولیت نقره (به میزان10 و 20)% در سیستم فیلتراسیون نیمه مدار بسته پرورش بچه ماهی قزل آلا استفاده شد. پس از اضافه کردن باکتری استرپتوکوکوس اینیایی به آب به میزان Cell/mL 105، کارایی فیلترهای مذکور در مهار این باکتری از طریق سنجش بار باکتریایی آب، بررسی علائم بالینی بیماری و با کشت از اندام های کلیه و طحال وضعیت آلودگی بافت هاارزیابی گردید.
    نتایج
    نتایج آزمایشات آنتی بیوگرام و آلوده سازی آب با باکتری مذکور نشان داد که فیلترهای محتوی ترکیبات نقره توانستند به طور معنی داری نسبت به گروه شاهد بار باکتریایی آب را تا میزان 102 کاهش دهند (p<0.05) از بین فیلتر های مذکور فیلترحاوی 10% زئولیت نقره از کارائی بالاتری برخوردار بود.
    نتیجه گیری نهایی: نتایج به دست آمده موید آن است که زئولیت نقره در ترکیب با فوم های پلی اورتان می تواند از پتانسیل کافی در کاهش حدت بیماریزایی و مهار بیماری عفونی ناشی از باکتری مذکوردر سیستم نیمه مدار بسته ماهی قزل آلای رنگین کمان برخوردار باشد. توسعه این فیلترها می تواند به عدم استفاده از داروهای شیمیایی در کنترل بیماری های عفونی آبزیان منجر گردد.
    کلیدواژگان: فوم پلی اورتان، قزل آلای رنگین کمان، زئولیت نقره، استرپتوکوکوزیس
  • میرحامد شکریان، محمد نوری، محمد رحیم حاجی حاجیکلایی، علی شهریاری، بابک محمدیان، مهدی پور مهدی بروجنی، علیرضا غدیری صفحات 73-77
    زمینه مطالعه
    بالانس منفی انرژی درگاو بدلیل محرومیت غذایی، بیماری های زایمانی، دوره گذر و..، سبب آزاد سازی شدید اسیدهای چرب آزاد از ذخایر بافت چربی و ورود آنها به خون می شود. در حالات فوق، انتظار کاهش گلوکز، افزایش اسیدهای چرب آزاد و کتون بادی ها و اختلال در وضعیت لیپید و لیپوپروتئین خون وجود دارد.اینکه آیا گاومیش هم همانند گاو از الگوی فوق پیروی میکند بخوبی معلوم نیست.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف آگاهی از تاثیر محرومیت غذایی بر پارامترهای لیپیدی کبد و سرم در این حیوان تدوین گردید.
    روش کار
    در این تحقیق 5 راس گاومیش نر به مدت 8 هفته با جیره حاوی کنستانتره یونجه، کاه، جو و ذرت پروار شدند. دردوره 8 روزه محرومیت غذایی فقط آب وکاه داده شد. نمونه خون در سه نویت (با فاصله زمانی هر 18 روز) و روزانه به مدت 8 روز بترتیب در زمان پروار مرحله اول یا قبل محرومیت غذایی 8 روزه و در دوره محرومیت غذایی 8 روزه اخذ گردید. بعد از محرومیت غذایی، گاومیش ها مجددا 8 هفته پروار شدند، در این مرحله نمونه خون به فاصله زمانی هر 18 روز اخذ شد. در سرم ها گلوکز، NEFA، BHBA توسط کیت های استاندارد اندازه گیری شدند. بیوپسی کبد، در روز های اول و آخر محرومیت غذایی، جهت استخراج TG از نمونه های کبدی انجام شد. آنالیز نتایج توسط آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری تکراری انجام شد.
    نتایج
    میانگین غلظت سرمی، BHBA و NEFA در مرحله» محرومیت غذایی 8 روزه در مقایسه با دوره» قبل وبعد از آن تغییر معنی داری نکرد و میزان TG کبد در دوره» محرومیت غذایی با دوره» قبل و بعد آن اختلاف معنی داری نداشت (p>0.05). اما میانگین غلظت سرمی گلوکز در دوره» محرومیت غذایی با دوره» قبل و بعد آن اختلاف معنی داری تغییرات معنی دار داشت (p<0.05). نتیجه گیری نهایی: به نظر میرسد گاومیش در شرایط نوسانات شدید دریافت مواد غذایی، دارای توانایی ذاتی خاص و ساز و کار طبیعی برای کنترل لیپولیز و گلوکونئوژنز با هدف جلوگیری از بروز بیماری های متابولیکی و عدم تغییرات عمده در پارامترهای لیپیدی سرم خون و کبد است.که دلالت بر مقاومت ذاتی آن به شرایط استرس در مقایسه با گاو، دارد.
    کلیدواژگان: گاومیش، محرومیت غذایی، پارامترهای لیپیدی، کبد، سرم
  • اکبر گران، محمود شیوازاد*، علیرضا قاسم پور صفحات 79-87
    زمینه مطالعه
    در طبیعت عصاره های گیاهان دارویی وجود دارند که علاوه بر اینکه با مکانیسم های مختلف، قادر به کاهش آفلاتوکسین 1B در محصولات کشاورزی هستند می توانند به عنوان محرک رشد عمل کنند.
    هدف
    عصاره آبی آویشن دنایی به منظور سم زادیی خوراک آلوده به آفلاتوکسین 1B و اثرات محرک رشد در جیره بلدرچین ژاپنی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش کار
    پس از تعیین جنسیت در سن 24 روزگی، بلدرچین ها به صورت گروهی توزین و با میانگین وزنی مشابه بین واحدهای آزمایشی توزیع شدند که 80 بلدرچین ژاپنی نر، برای آزمایش استفاده شد. چهار جیره آزمایشی شامل جیره آزمایشی شاهد، جیره حاوی ppm 2000 عصاره آبی آویشن، جیره آلوده به ppb 500 آفلاتوکسین، جیره آلوده با ppb 500 آفلاتوکسین و تیمار شده با ppm 2000 عصاره آبی آویشن بود. در 45 روزگی، خوراک مصرفی، افزایش وزن، ضریب تبدیل و پروتئین تام سرم مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج
    آفلاتوکسین به طور معنی داری خوراک مصرفی، اضافه وزن و پروتئین تام سرم را کاهش و ضریب تبدیل غذایی را افزایش داد (0/05< p. ) عصاره آویشن به طور معنی داری خوراک مصرفی و اضافه وزن را افزایش و ضریب تبدیل غذایی را کاهش داد (0/05< p. ) ولی بر پروتئین تام سرم تاثیری نداشت (0/05> p. ) اثر متقابل معنی داری بین آفلاتوکسین و عصاره آبی آویشن وجود داشت به طوری که در پرندگان تغذیه شده با آفلاتوکسین و عصاره آبی آویشن به طور معنی داری خوراک مصرفی، اضافه وزن، پروتئین تام سرم و ضریب تبدیل غذایی بهبود یافت (0/05< p. ) نتیجه گیری نهایی: عصاره آبی آویشن دنایی می تواند به عنوان محرک رشد عمل کند و عملکرد بلدرچین ها را بهبود بخشد و همچنین اثرات منفی آفلاتوکسین را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: آفلاتوکسین، عصاره آبی آویشن دنایی، بلدرچین ژاپنی
  • افشین جعفری دهکردی *، عبدالناصر محبی، محمدرضا اصلانی، احمدرضا صفیان صفحات 89-94
    زمینه مطالعه
    استرس اکسیداتیو نشان دهنده عدم تعادل بین گونه های اکسیژن فعال (ROS) و توانایی سیستم بیولوژیکی در جهت خنثی سازی ترکیبات اکسیداتیو است. اختلال در وضعیت اکسیداتیو طبیعی سلول از طریق تولید پراکسید و رادیکال های آزاد می تواند اثرات سمی خود را به تمام اجزای سلول از جمله پروتئین ها، لیپیدها، و DNA وارد نمایید.
    هدف
    در این مطالعه تغییرات اکسیداتیو گوساله های نوزاد تا 3 روز مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش کار
    برای انجام این تحقیق 20 گوساله ی نوزاد طبیعی انتخاب و از سیاهرگ وداج خون گیری صورت گرفت. سپس سطح مالو ن دی آلدهید، کاتالاز و سوپر اکسید دیسموتاز سرم اندازه گیری شد.
    نتایج
    میزان مالون دی آلدهید بلافاصله پس از تولد در بالاترین سطح خود قرار داشت و در زمان های 24 و 48 ساعت پس از تولد به طور معنی داری کاهش یافت (0/05>p). میزان آنزیم کاتالاز سرم گوساله ها بلافا صله پس از تولد در پایین ترین سطح خود در طی روزهای ارزیابی شده قرار داشت سپس این میزان به طور معنی داری در زمان های 24 و 48 ساعت پس از تولد افزایش یافت (0/05>p). میزان آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز سرم گوساله های نوزاد بلافاصله پس از تولد در پایین ترین سطح خود قرار داشت. سپس این میزان در زمان 24 ساعت پس از تولد بطور معنی داری افزایش یافت (0/05>p). نتیجه گیری نهایی: بر اساس یافته های مطالعه حاضر چنین به نظر می رسد که با گذشت سه روز از تولد گوساله ها ظرفیت آنتی اکسیدانی بدن آنها افزایش یافته باشد. بهبود وضعیت اکسیداتیو گوساله ها را علاوه بر افزایش تدریجی توان سیستم آنتی اکسیدانی بدن آنها می توان به اثرات مفید دریافت آغوز نسبت داد.
    کلیدواژگان: پراکسیداسیون لیپیدها، گوساله ی نوزاد، استرس اکسیداتیو
  • بهادر شجاعی*، سیدمحسن سجادیان، مرتضی سلیمان پور مقدم صفحات 95-99
    زمینه مطالعه
    با توجه به اختلافی که در شکل و اندازه سر اسبان نژادهای مختلف دیده می شود بیومتری برخی شاخص های بدن می تواند مشخصه ای برای یک نژاد خاص باشد.
    هدف
    ارائه یک تعریف عددی از ویژگی های ریختی ناحیه سر اسب دره شوری.
    روش کار
    تعداد بیست راس اسب اصیل دره شوری بالغ مورد ارزیابی بیومتریک قرار گرفتند. در این بررسی صفات طول گوش، فاصله بین دو گوش، فاصله دو چشم، طول سر، طول جانبی سر، عرض سر، طول پوزه، فاصله فکین و طول جانبی صورت در حیوانات مورد مطالعه اندازه گیری و میانگین آنها ارائه شد.
    نتایج
    در این مطالعه میانگین صفات طول گوش 16/89، فاصله بین دو گوش 12/12، فاصله دو چشم 15/79، طول سر 55/26، طول جانبی سر 49/33، عرض سر 20/42، طول پوزه 23/68، فاصله فکین 10/82، طول جانبی صورت Cm 39/88 به دست آمد.
    نتیجه گیری نهایی: ضریب تغییرات صفات اندازه گیری شده نشان داد که می توان از شاخص های طول سر، طول جانبی صورت و طول جانبی سر با اعتماد بیشتری نسبت به سایر صفات سر برای بیومتری ناحیه سر اسب دره شوری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بیومتری، دره شوری، اسب، سر
  • عاطفه اسماعیل نژاد، غلامرضا نیکبخت*، ندا خازنی اسکویی، فرهاد امینی صفحات 101-107
    زمینه مطالعه
    مجتمع عمده پذیرش بافتی (MHC) در طیور با حساست یا مقاومت نسبت به بیماری ها، صفات تولیدی و تولید مثلی در ارتباط بوده و تشخیص تنوع آن در جمعیت های در حال اصلاح نژاد می تواند به انتخاب افراد مقاوم به بیماری و تهیه واکسن های موثر کمک نماید. تعیین هاپلوتیپ های MHC با کمک ریزماهواره 0258LEI امکان پذیر است.
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر بررسی پلی مرفیسم MHC در دو جمعیت طیور بومی خراسان رضوی و طیور تجاری لگهورن با استفاده از ریزماهواره 0258LEI و همچنین بررسی نحوه تفکیک و وراثت آن در این جمعیت ها است.
    روش کار
    تعداد 335 نمونه مربوط به دو جمعیت بومی خراسان و تجاری لگهورن، شامل دو جمعیت والدین (P) و جوجه ها (1F) مورد آزمایش قرار گرفت. به منظور تعیین ژنوتیپ های MHC از ریزماهواره 0258LEI استفاده شد. بررسی نحوه وراثت آلل ها از والدین به فرزندان و تعادل هاردی–وینبرگ، با کمک آزمون مربع کای و نسبت درست نمایی صورت گرفت.
    نتایج
    در جمعیت طیور بومی خراسان 20 آلل ریزماهواره 0258LEI شناسایی شد که آلل bp 321 بیشترین (22/88)% و آلل bp 182 کمترین (0/16)% فراوانی را داشتند. در جمعیت طیور تجاری سه آلل از این نشانگر شناسایی شد که بیشترین فراوانی در آلل(bp 261 (50% و کمترین فراوانی در آلل (bp 487 (6% دیده شد. در بررسی نحوه وراثت آلل ها از والدین به فرزندان و تعادل هاردی–وینبرگ، در جمعیت طیور بومی خراسان تفاوت معنی داری بین دو جمعیت والدین و جوجه ها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری نهایی: نتایج این مطالعه بیانگر تنوع ژنتیکی بالای طیور بومی در مقایسه با طیور تجاری است. در جمعیت طیور بومی برتری برای انتخاب آللی خاص وجود نداشته و چنانچه فراوانی آللی در جمعیت جوجه ها بالاتر است، به دلیل بالا بودن فراوانی آن آلل در جمعیت والدین بوده که گامت های آنها، خزانه ژنی جمعیت را می سازند.
    کلیدواژگان: تفکیک ژنی، طیور بومی، مجتمع عمده پذیرش بافتی، ریزماهواره 0258LEI
  • مریم رضاییان، آیدین دیلمقانیان*، طهورا شمالی، مسعود ادیب مرادی، علی رسولی صفحات 109-118
    زمینه مطالعه
    داروهای گیاهی اخیرا برای درمان دیابت مورد توجه قرار گرفته اند. یکی از عوارض دیابت پوکی استخوان بوده و خطر شکستگی استخوان را در بیماران دیابتی افزایش می دهد. گیاه گلدر با داشتن خصوصیات آنتی اکسیدانی و کاهش دهنده قند خون به عنوان عامل ضد دیابتی معرفی شده است.
    هدف
    این مطالعه بررسی اثرات بالقوه محافظتی بر بافت استخوان توسط عصاره الکلی گیاه گلدر در موش های دیابتی می باشد.
    روش کار
    40 سر موش نر ویستار به 5 گروه مساوی تقسیم شدند. گروه 1 سالم ولی گروه های 2، 3، 4 و5 با تزریق داروی استرپتوزوتوسین با دوز mg/kg50 دیابتی شدند. گروه 1و 2 تنها حلال عصاره و بقیه به ترتیب دوزهای mg/kg 200، 300 و 450 از عصاره را به مدت 28 روز دریافت کردند. در روز 29 با عمیق کردن بیهوشی، حیوانات کشته شدند. سرم برای تعیین گلوکز و استخوان های ران، تیبیا–فیبولای چپ برای مطالعه بافتی برداشت و مهره 4 کمری برای اندازه گیری خاکستر برداشت شد. داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون آنالیز واریانس و آزمون تعقیبی توکی مقایسه و تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    تجویز دوز mg/kg 300 باعث کاهش قند خون گردید. پارامترهای قطر ترابکول های اپی فیزیال و متا فیزیال، مساحت بافت به مساحت استخوان در گروه های دیابتی کاهش نشان داد ولی دوز mg/kg 200 باعث جلوگیری از این کاهش گردید. وزن خاکستر مهره 4 کمری در دوز mg/kg200 مشابه با گروه سالم ولی در بقیه گروه ها کاهش داشت. قطر استئوید بین گروه ها اختلاف معنی داری نداشت(0/05>p) نتیجه گیری نهایی: عصاره الکلی گلدر با دوز کم، در موش های دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین دارای اثرات محافظ بر استخوان اسفنجی می باشد.
    کلیدواژگان: پوکی استخوان، دیابت ملیتوس، گیاه گلدر، موش رت
|
  • Khodaverdi Azghandim., Razmi, Gh.R.* Pages 1-5
    Background
    Babesiosis and Thosis are parasitic tick-borne diseases that cause a lot of economic loss in livestock Industry.
    Objectives
    The purpose of the present study was to detect Babesia and Theileria infection in goats and and vector ticks in goats in Mashhad.
    Methods
    One hundred blood samples of goats and 246 ticks were collected from some suspected flocks with history of piroplasmosis. The samples were transported to laboratory under cold condition. Blood smears were prepared and stained by Geimsa method and examined with a light microscope at ×1000 magnitude. The collected ticks were separated into tick pools of five according to their species and sex. The blood، salivary gland and ovaries of tick samples were examined using specific primers of Babesia. spp and Theileria. spp by semi nested-PCR.
    Results
    Piroplasm bodies were not observed in any blood samples of goat in Mashhad. In a total of 246 collected ticks، seven species were identified as follows: R. turanicus 127 (51. 6%)، D. marginatus 67 (27. 2%)، Hy. marginatum 44 (17. 9%)، R. sangunincus 4 (1. 6%)، Hy. anatolicum 2 (0. 8%)، Hy. asiaticum 1 (0. 4%) and Heam. sulcata 1 (0. 4%). Dominant tick species of goats in Mashhad suburb were R. turanicus and D. marginatus. The results of PCR showed that none of the blood samples were infected with Babesia spp. and Theileria spp. Also، Theileria infectoin was detected in a sample salivary glands of Hy. marginatum.
    Conclusions
    Based on microscopic and molecular results، no Theileria spp. and Babesia spp. infection were detected in goats. R. turanicus was the dominat tick species and Theileria spp. infection was detected in one sample of Hy. marginatum.
    Keywords: Babesia, goat, molecular identification, Theileria
  • Zibaees.*, Rezaees., Rashtibaf, M Pages 7-14
    Background
    Foot -and- mouth disease (FMD) is endemic in Iran. Molecular techniques for diagnosis of persistent infection or carrier animals have shown a potential ability to improve the detection of a low genome copy number in samples.
    Objectives
    The purpose of this study is to evaluate the frequency of foot and mouth disease viral carriers in slaughtered sheep in Mashhad industrial abattoir using RT-PCR.
    Methods
    Samples were isolated from tonsil of 94 slaughtered sheep analyzed by RT-PCR experiment for the detection of FMD, identification of FMD virus serotypes and at the end nucleic acid sequencing were performed.
    Results
    The results showed that the 23 samples (24/5 percent) were positive for the presence of FMD virus RNA, of which 89.9% of cases are type O and 3 cases of FMD samples did not respond. The results of the 1D genome sequencing of the nucleic acid virus showed that FMD virus of sheep (O/IRN/100/2010Sheep), has 92/02% similarity with the virus (O/IRN/67/2001-2005) and 88/42% similarity with the virus (O/IRN/15/2004-2008).
    Conclusions
    This study showed that the percentage of FMDV sheep carriers in Mashhad slaughterhouse was remarkable. Estimation of the frequency of carrier state in cattle and small ruminants is recommended as a monitor of control plan in the region.
    Keywords: FMD virus, molecular detection, sheep carriers
  • Hashemzadehm., Masoudi, Sh.*, Karimiv., Shoushtaryh., Ghalyanchi, Langeroudia., Mahmoodzadeh, M Pages 15-21
    Background

    Infectious bronchitis is a highly contagious disease which may cause poor weight gain and low feed efficiency in infected chickens. There are a large number of reported serotypes/genotypes, which makes the control of the disease more difficult through vaccination. However, there are only a few amino acid differences in the S1 protein of vaccine and wild type strains which are responsible for protection.

    Objectives

    The purpose of this study is to compare IBV variants isolated from commercial chicken flocks in Iran with currently used vaccine strains. METHODES: The partial S1 gene of the spike protein, covering a hypervariable and constant regions, was amplified and sequenced using conventional RT-PCR.

    Results

    Phylogenetic analysis of amino acid sequences revealed that eight of total nine isolates were divergence at least 21.8% from vaccinal Massachusetts serotypes, and six of nine isolates were divergence at least 22.7% from 4/91, and none of the nine isolates were similar to Dutch-type, D274,vaccine serotypes.

    Conclusions

    These findings are essential for continuous surveillance disease control strategies and monitoring of variants, and thus emphasize on the importance of improving the vaccination program in Iran.

    Keywords: Infectious bronchitis, phylogenetic, vaccine
  • Ranjbar, Bahadori, Sh.*, Nooshirvanik., Shirani, D Pages 23-28
    Background
    Haemobartonella (also known as Mycoplasma) is a blood organism of cats and can cause many anemia and many clinical signs in the infected cats.
    Objectives
    The purpose of the present study is to calculate the incidence rate of haemobartonellosis in pet cats of Tehran and study its relationship with certain factors. Moreover, some blood parameters in the infected cats were compared with non-infected ones.
    Methods
    0.5 ml blood samples from cephalic veins of 120 pet cats in Tehran were prepared and after sending to parasitology laboratory and slide preparing, were stained with Giemsa. Finally, all of the prepared slides were studied with photomicroscope for presence of Haemobartonella. Meanwhile, the relationship between the infection and some factors including age, sex, breed, animal maintenance type, and color of their coats were studied with Chi square method. Moreover, some blood parameters in the infected cats were compared with non-infected by Mann Whitney test.
    Results
    Results showed that out of 120 pet cats in Tehran, 14(11.67%) were infected to Haemobartonella. Statistical analyses didnt show any significant relationship between the infection and the above-mentioned factors. Also, the results showed significant decrease in number of RBC, MCH, MCHC, NRBC, and number of Band cells compared with non-infected cats.
    Conclusions
    Our findings showed that haemobartonellosis is one of the probable diagnoses, when we have anaemia in pet cats of Tehran.
    Keywords: cat, Haemobartonella, haemobartonellosis
  • Abbasim., Zagharim.*, Ganjkhanlou, M Pages 29-37
    Background
    No study has been conducted on iron requirements of broiler breeder hens until now.
    Objectives
    The purpose of the present study was to determine the iron requirement of broiler breeder hens using nonlinear models.
    Methods
    Forty eight (Cobb 500) broiler breeder hens were individually placed in galvanized wire cages. In order to depletion of hens iron reserved, hens were offered a semi purified iron deficient diet for 3 weeks. At 62 week of age, Hens were randomly allocated to 4 dietary treatments (37, 52, 67, 82 ppm of diet iron) with 4 replicates. Body weight gain, egg production and egg weight were measured during 6 weeks experimental period.
    Results
    The results showed that the estimated iron requirement for egg production(H.H), egg weight, iron content of the liver, blood serum, bone marrow, spleen and egg yolk were 65, 62, 54, 72, 57, 63, 64 ppm respectively. The logistic model was fitted to iron content of liver, spleen, serum and bone marrow, suggested that iron requirement were equal to 66, 53, 129, 58 ppm respectively. Fitted exponential model estimated iron requirement for egg weight, iron content of liver, spleen, serum and bone marrow were 62, 96, 70, 73, 111 ppm respectively. Also based on the quadratic equation models, estimated iron requirement for egg production(H.H), egg weight, iron content of the liver, blood serum, bone marrow, spleen and egg yolk were 65, 66, 71, 220, 51, 70, 62 ppm respectively. Among the four models used, the broken line model is more accurate in estimating the required iron than other models due to the low variance between estimated requirements.
    Conclusions
    Results indicated that value recommended by primary breeder (Cobb 500 management guide, 55 ppm) is lower than values obtained in present study.
    Keywords: broiler breeder hens, estimate requirement, iron, nonlinear models
  • Soltanzadehs.*, Ourajih., Esmaeili Fereidounia., Jani Khalili, Kh Pages 39-46
    Background
    Faba bean (Vicia faba) is a rich source of protein and carbohydrates that is used as a vegetable ingredient in diet of livestock, poultry and fish, in many countries.
    Objectives
    This study was conducted to assess the effects of different levels of faba bean on the serum lipid levels and liver function of farmed beluga sturgeon (Huso huso).
    Methods
    144 juvenile beluga (82.38 ± 0.83 g) were located into 18 oval tanks (300 L) and triplicate groups were fed by experimental diets inclusion 6 levels of faba bean (0, 5, 10, 15, 20 and 25%) for 50 days. At the end of the trial, blood samples were taken from the caudal vein of 54 beluga juveniles and some of biochemical parameters (cholesterol and triglycerides) and liver enzymes such as Alkaline Phosphatase (ALP), Aspartate Aminotransferase (AST), Alanine Aminotransferase (ALT) and Lactate Dehydrogenase (LDH) were investigated. Then nine fish per treatment were sampled to measure Hepatosomatic index (HSI) and liver composition per each treatment.
    Results
    The results showed that by increasing the levels of faba bean in diets ALP, AST and LDH contents were significantly decreased compared to the control treatment (p<0.05). However, the lowest level of ALT (0.76±0.2 U/l) was measured in fish fed with 10% faba bean meal (p<0.05). The moisture and fat contents of liver showed significant difference by increasing the levels of faba bean in diet (p<0.05). No significant differences were shown in cholesterol, triglyceride, HSI, liver protein and liver ash contents (p>0.05). Highly significant positive correlation were observed between total protein, cholesterol, AST, LDH, ALP and liver fat (p<0.01).
    Conclusions
    Use of lower levels of faba bean (up to 25%) had no significant effect on serum lipids and no adverse effect on liver function of juvenile beluga.
    Keywords: faba bean, juvenile beluga, liver function, serum lipids
  • Mohammadin., Tukmechi, A.* Pages 47-53
    Background
    Today the use of natural substances plays a major role in improving the growth and immunity of aquatic organisms.
    Objectives
    The purpose of the present study was to evaluate the effects of Iron nanoparticles with Lactobacillus casei as a probiotic on growth parameters and probiotic counts in rainbow trout intestine.
    Methods
    Seven hundred and twenty fish with 12±0.49 g initial weight were prepared and after acclimatized to the laboratory conditions divided randomly into six groups. First group was selected as control, other groups were fed with a commercial diet supplemented with 108 CFU/g Lactobacillus casei (group 2), 50 µg/kg Iron nanoparticles (group 3), 100 µg/kg Iron nanoparticles (group 4), 50 µg/kg Iron nanoparticles with 108 CFU/g Lactobacillus casei (group 5) and 100 µg/kg Iron nanoparticles with 108 CFU/g Lactobacillus casei (group 6), respectively. Biometry and intestine bacteriologic examination were carried out at days 0 and 60.
    Results
    Results showed that growth parameters (weight gain, body weight gain, specific growth rate, daily growth rate, and condition factor and food conversion rate) were significantly higher in group 5 compared with the other groups. Also, intestine bacterial counts increased by using Iron nanoparticles in combination with Lactobacillus casei. The fish that received 100 µg/kg Iron nanoparticles and probiotic had significantly higher bacterial counts in their intestine compared with the other groups. CONCLUSSIONS: Based on the obtained results we conclude that diet supplementation with Iron nanoparticles and Lactobacillus casei as a probiotic could significantly improve growth parameters in rainbow trout. However, these results would warrant further study on the clinical application of these agents.
    Keywords: growth parameters, iron nanoparticles, Lactobacillus casei, rainbow trout
  • Fazaeiz., Sajjadi, M.M.*, Sourinejadi., Asadi, R Pages 55-62
    Background
    Vitamin C is one of the important nutrients in fish culture and as a potent anti-oxidant, is of great importance in preserving cells against oxidation and boosting resistance in stress conditions and against pathogens.
    Objectives
    The purpose of the present study is to add high level of vitamin C supplementation to rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) diet reared at high density and analysis of growth indices, survival and carcass composition at two different stocking densities.
    Methods
    Rainbow trout juveniles with initial body weight of 9.6 ± 0.69 g at two densities of 50 and 100 pieces in 50 liters of water were fed two diets containing the same level of protein and fat. Experimental diets were diet 1 without adding vitamin and diet 2 with adding 1500 mg/kg of vitamin C. A total number of 900 rainbow trout juveniles in four treatments each with three replicates as T50 (0) (with the density of 50 and fed with diet 1), T100 (0) (with the density of 100 and fed with diet 1), T50 (C) (with the density of 50 and fed with diet 2) and T100 (C) (with the density of 100 and fed with diet 2) were randomly distributed in incubators.
    Results
    After 6 weeks of feeding, growth indices, feed conversion ratio and viability were significantly different between treatments (p<0.05). T50 (0) and T50(C) treatments had higher weight gain, specific growth rate and viability than T100 (0) and T100(C) (p<0.05). In the case of feed conversion ratio, it was higher in T100 (0) and T100(C) treatments compared to T50 (0) and T50(C) ones (p<0.05). Carcass composition was not significantly different between treatments (p>0.05).
    Conclusions
    The results showed that vitamin C supplementation in the diet of rainbow trout juveniles did not have significant effects on growth indices, feed conversion ratio, survival and carcass composition but density was a key factor in growth, feed conversion ratio and survival in this species.
    Keywords: diet, Growth indices, intensive culture, rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), vitamin C
  • Shahim, A.A., Kalbassi, M.R.*, Soltanim., Johari, S.A Pages 63-71
    Background
    Zeolites containing silver ion, in combination with synthetic fibers, show antibacterial activity.
    Objectives
    The purpose of this study was to use silver zeolite indirectly as antimicrobial agents to control Streptococcus iniae infection which recently has caused disease in some of rainbow trout farms in Iran. METHODES: In this context polyurethane foams containing silver zeolite (10 and 20%) were used in water filtration of semi circulation culture system of rainbow trout fry. After addition of Streptococcus iniae (105 Cell/ml) to water in culture systems, the filters were evaluated for efficacy in inhibiting bacteria through measuring bacterial loading in water, monitoring disease symptom and culture of bacteria from kidney and spleen.
    Results
    The results indicated that filters containing silver compounds could significantly reduce load of bacteria from the water to 102 (p<0.05) compared to the control. Filter with 10% silver zeolite had higher efficiency among others.
    Conclusions
    According to the results of this study, it seems that silver zeolite in combination with polyurethane foams has the sufficient potential to control bacterial infection and disease prevention in semi circulation system of Rainbow trout. Development of these filters and their application in control of aquatic animal diseases can result in reduction of using chemical drugs.
    Keywords: polyurethane foam, rainbow trout, silver zeolite, streptococcosis
  • Shekarian, M.H., Nourim.*, Haji Hajikolaei, M.R., Shahriaria., Mohammadianb., Pourmahdi Borujenim., Ghadiri, A Pages 73-77
    Background
    Negative energy balance in cow occurs in transitional period, high-yielding dairy cows immediately after calving and feed restriction. In response to energy demand cow mobilizes fatty acids from adipose tissue causing an increase in the circulation of NEFA. Increased blood NEFA is associated with low glucose, high free fatty acids and ketone bodies as well as lipid and lipoprotein disturbances in the blood. Does buffalo follows the same as cow, is not yet cleared.
    Objectives
    The purpose of the present study was to investigate the effects of starvation on some lipid parameters in serum and liver of buffalos in Ahwaz.
    Methods
    Five two-year-old male buffalos with average body weight of 200 kg were fattened with a diet containing alpha, barely, wheat, and maze for 8 weeks and then they were fastened for 8 days. During fasting period the animals had free access to barely and water. After fasting period the buffalos were again fattened for 8 weeks. Blood samples were collected from the coccygeal vein during the first and second fattening period with 20 days intervals and every day in the fasting period. Plasma samples were obtained, stored, and analyzed for glucose, BHBA and NEFA using standard kits. The liver of each buffalo was sampled at the beginning and end of feed restriction period and sent to the laboratory for the measurement of the liver TG content. Analyses of variance were carried out to compare mean values in fed and fasted periods.
    Results
    The results of present study revealed that there were no significant differences in plasma NEFA, BHBA and liver TG concentration before and after feed restriction (p>0.05), but there was significant difference in plasma glucose (p<0.05).
    Conclusions
    It appears that in the period of food depravation, buffalos are essentially able to cope with these hard conditions probably through control of lipolysis and gluconeogenesis at the aim of preventing metabolic disorders particularly fatty liver. The results of the present research reveal probably for the first time, this inheritance phenomenon with the emphasis of further research.
    Keywords: buffalo, food restriction, lipid parameters, liver, serum
  • Gorrana., Shivazadm.*, Ghassempour, A Pages 79-87
    Background
    In nature, there are herbal extracts, while capable of reducing aflatoxin B1 in agricultural product by different mechanisms, may also act as growth promoters.
    Objectives
    In this study, aqueous extract of T. daenensis was evaluated to detoxify contaminated feed with aflatoxin B1 and to determine the effect of growth promoters in Japanese quail.
    Methods
    To this purpose, at 24 d of age, quails were separated by sex and 80 male quails were randomly divided into experimental units with equal weight and number. The dietary treatments were as follows: 1. basal diet (B), 2. B + AFB1 (500 mg/kg of feed), 3. B + aqueous extract of T. daenensis (2000 mg/kg of feed), 4. B + AFB1 (500 mg/kg of feed) + aqueous extract of T. daenensis (2000 mg/kg of feed). Feed intake, weight gain, feed conversion ratio and serum total protein were determined at day 45.
    Results
    The results showed that aflatoxin significantly decreased feed intake, body weight gain and total blood protein but increased FCR (p<0.05). The extract significantly increased feed intake and body weight gain, but decreased FCR (p<0.05). The extract did not have any effect on total blood protein. There was an interaction effect between aflatoxin and extract (p<0.05), so that feed intake, body weight gain, FCR and total blood protein were improved in birds offered diet with aflatoxin and extract.
    Conclusions
    According to the study, the extract has improved the performance in birds and the negative effect of aflatoxin on performance was significantly decreased in birds offered diet with the extract.
    Keywords: aflatoxin, aqueous extract of T. daenensis, Japanese quail
  • Jafari Dehkordia.*, Mohebbi, A.N., Aslani, M.R., Safian, A.R Pages 89-94
    Background
    Oxidative stress reflects an imbalance between the reactive oxygen species (ROS) and a biological system's ability to readily detoxify the oxidative agents. Disturbances in the normal redox state of cells can cause toxic effects through production of peroxides and free radicals that damage all components of the cell, including proteins, lipids, and DNA.
    Objectives
    The purpose of this study was to evaluate the oxidative status in calves within 3 days of birth.
    Methods
    Twenty calves from Zagros dairy farm were selected. Blood samples were collected from the jugular vein at 0 (before administration of colostrum), 24, 48 and 72 hours after birth for measurement of serum levels of TBARS, Superoxide dismutase and catalase.
    Results
    The results indicated higher levels of serum malondialdehyde concentration at birth that subsequently decreased at 24 and 48 hours after birth (p<0.05). There were lower levels of serum concentration of catalase at birth that followed by increasing in it at 24 and 48 hours after birth (p<0.05). Also, the concentration of superoxide dismutase was lower at the birth that subsequently increased at 24 hours after birth (p<0.05).
    Conclusions
    Based on this study, it seems that antioxidant capacity of calves has been increased within 3 days of birth. Improvement of oxidative status in calves could be due to gradual increasing of their antioxidative capacity and also beneficial effects of colostrum.
    Keywords: lipid peroxidation, neonatal calf, oxidative stress
  • Shojaeib.*, Sajjadian, S.M., Soleimanpour Moghadam, M Pages 95-99
    Background
    Considering differences in head size and shape of different Equine breeds, biometric parameters can be an attribute to a particular race.
    Objectives
    The purpose of the present paper is to give a numerical definition of morphological characteristics of head region of the Darehshori horse.
    Methods
    Twenty mature Darehshori horses were studied biometrically. The ear length, ears distance, eyes distance, head length, lateral head length, head width, rostrum length, distance between two mandibles and lateral face length were measured and the averages were calculated.
    Results
    The average of the related characters were as follow; ear length 16.89, ears distance 12.12, eyes distance 15.79, head length 55.26, lateral head length 49.33, head width 20.42, rostrum length 23.68, distance between two mandibles 10.82 and lateral face length 39.88 centimeter. CONLUSIONS: The coefficient of variation of these characters showed that the head length, lateral face length and lateral head length are more reliable characters than the other indices in characterizing the Darehshori horse.
    Keywords: biometry, Dareshoori, horse, head
  • Esmailnejada., Nikbakht, Gh.*, Khazeni Oskouin., Amini, F Pages 101-107
    Background
    Major histocompatibility complex (MHC) in chicken has profound influence on resistance/susceptibility to disease, and production and reproduction traits. Microsatellite marker LEI0258 is a genetic indicator for MHC haplotypes. Recognizing diversity of MHC haplotypes in selectively bred populations will be helpful for selecting population resistant to disease and development of effective vaccines.
    Objectives
    The purpose of the present study was to evaluate polymorphism at MHC in two populations of Khorasan indigenous chickens and commercial Leghorn breed using microsatellite marker LEI0258 and to investigate its segregation and heredity.
    Methods
    A total of 335 blood samples from Khorasan Razavi indigenous chickens and commercial Leghorn population including parents (P) and offspring (F1), were analyzed. The MHC genotypes were determined using LEI0258 microsatellite. The study of allele heredity from P to F1 and Hardy-Weinberg equilibrium were conducted using Chi-square and Likelihood Ratio tests.
    Results
    In Khorasan indigenous chickens 20 different alleles were identified for LEI0258 microsatellite. The allele 321 bp had the highest (22.88%) and the allele 182 bp had the lowest (0.16%) frequency. In the commercial population (Leghorn breed) 3 alleles were found for this marker of which the allele 261 bp had the highest (50%) and alleles 487 bp had the lowest (6 %) frequency. In allele heredity analysis and Hardy-Weinberg equilibrium of Khorasan population, no significant differences were observed between P and F1 progenies.
    Conclusions
    These results indicate a higher genetic variation in indigenous chickens compared to commercial breed. There was no preference for a particular allele in indigenous chickens. The higher frequency of some alleles in F1 population is due to the high frequency of the same alleles in parent population which their gametes make the population gene pool.
    Keywords: allelic segregation, indigenous chicken, major histocompatibility complex, microsatellite LEI0258
  • Rezaianm., Dilmaghaniana.*, Shomalit., Adibmoradim., Rassouli, A Pages 109-118
    Background
    Medical plants have been recently used to treat diabetes. Osteoporosis is one of diabetes side effects and increases the risk of bone fracture in diabetic patient.
    Objectives
    The purpose of the present study was to investigate the potential bone protective effects of O.persica ethanolic extract in streptozotocin-induced diabetic rats.
    Methods
    Forty male rats were randomly divided into five equal groups and treated as follows: group 1 (control); group 2 (STZ group): received STZ 50 mg/kg by a single IP injection; groups 3, 4 and 5 treated with STZ as above+ 200 mg/kg, 300 mg/kg and 450 mg/kg of O. persica extract per day by oral gavage, respectively. On day 29, serum taken for glucose level measurement and left femoral and tibio-fibular bones were dissected for histomorphometric study, while L4 vertebrate were removed for determination of ash weight.
    Results
    300mg/kg of extract reduced serum glucose levels. Epiphyseal and metaphyseal Trabecular thickness as well as epiphyseal bone area/tissue area significantly decreased in STZ group. O. persica extract at the dosage of 200 mg/kg reversed all these parameters to the control level. No significant difference observed in osteoid thickness among different groups. Ash weight of L4 vertebrate in rats treated with 300 and 450 mg/kg of extract was significantly lower than other groups.
    Conclusions
    The results show that ethanolic extract of O. persica has bone protective effects in STZ-treated rats.
    Keywords: bone loss, diabetes mellitus, Otostegia persica, rats