فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال دهم شماره 1 (پیاپی 38، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علوم تغذیه
  • ماکان چراغ پور، رقیه شهبازی، رضا همایونفر، حسین ایمانی، حمید زند* صفحات 1-8
    سابقه و هدف
    پیری سلول به عنوان یکی از مکانیسم های سرکوب کننده تومور شناخته شده است، اما اخیرا شواهد نشان می دهد که این فرایند یکی از عوامل القاکننده اختلالات متابولیک از قبیل دیابت و مقاومت به انسولین می باشد. در این مطالعه اثر پیری در بافت های محیطی موش های چاق شده توسط رژیم غذایی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    30 موش نر پنج هفته ای از نوع ویستار به طور تصادفی در دو گروه رژیم پرکالری با 416 کیلوکالری در هر 100 گرم (ساخت محقق) و رژیم کنترل به مدت 12 هفته تقسیم شدند. در انتهای هفته دوازدهم تغییرات وزنی، پروفایل لیپیدی، مقادیر گلوکز، انسولین و شاخص (Quantitative Insulin Sensitivity Check Index) QUICKI برای دو گروه سنجش گردید ضمن این که نمونه های بافتی جداسازی و ایمنوبلاتینگ برای شناسایی پروتئین های P16INK4a و P53 (نشانگر های پیری سلول) انجام گرفت.
    یافته ها
    سطوح P53 به وضوح هم در بافت چربی و هم در بافت های محیطی موش های چاق شده توسط رژیم در مقایسه با گروه کنترل بالاتر بود. بیان P16INK4a فقط در بافت چربی موش های چاق افزایش یافت ولی این پروتئین در سایر بافت ها بیان نشد. علاوه بر این سطوح گلوکز (183/60±34/90 در مقابل152/40±15/48 P=0.019)، کلسترول (60/70±6/88 در مقابل46/60±7/82 P<0.001) و تری گلیسرید (124/60±46/43 در مقابل 57/20±24/02 P<0.001) سرمی در گروه چاق نسبت به کنترل بالاتر بود. در حالی که شاخصQUICKI در موش های چاق شده توسط رژیم نسبت به گروه کنترل پایین تر بود (p=0.01).
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان داد که پیری سلول در بافت چربی با ایجاد تغییرات بافتی، می تواند محیط مستعدی را جهت پیشرفت مقاومت به انسولین و بیماری های مرتبط با سن مهیا کند.
    کلیدواژگان: پیری سلول، چاقی ناشی از رژیم، مقاومت به انسولین
  • زهرا میرزاده اهری، فاطمه محمدی نصرآبادی*، حسن عینی زیناب، مریم خسروی، ندا موسوی، محدثه آقاسی صفحات 9-20
    سابقه و هدف
    افسردگی اساسی یکی از اختلالات خلقی است که تغذیه، خواب و فعالیت بدنی سه عامل مهم در اتیولوژی، پیشرفت و درمان آن هستند. با توجه به تاثیر ناامنی غذایی در روان فرد به عنوان عامل استرس زا و تاثیر آن بر دریافت های غذایی، هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین افسردگی اساسی و ناامنی غذایی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد شاهدی 72 زن بزرگسال مبتلا به افسردگی اساسی و تازه تشخیص داده شده و 143 زن بزرگسال فاقد افسردگی اساسی از نظر امنیت غذایی و عوامل اجتماعی- اقتصادی مقایسه شدند. تشخیص افسردگی اساسی در گروه مورد، توسط روانپزشک از طریق مصاحبه ساختاریافته و ابزار تشخیصی (DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder، انجام شد؛ اطلاعات مربوط به امنیت غذایی با استفاده از پرسشنامه (HFIAS (Household Food Insecurity Access Scale و داده های مربوط به ویژگی های اجتماعی- اقتصادی از طریق پرسشنامه اطلاعات عمومی گردآوری شد. داده ها با نرم افزار18 SPSS تجزیه و تحلیل شدند. ارتباط افسردگی اساسی و ناامنی غذایی با استفاده از رگرسیون لجستیک، تفاوت میانگین داده های کمی باآزمون t-test و آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) و تفاوت های بین متغیرهای کیفی با آزمون کا- اسکوئر مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه ارتباط مثبت معنی داری بین افسردگی اساسی و ناامنی غذایی به دست آمد؛ به طوری که در گروه ناامنی شدید، احتمال افسردگی اساسی 3/43 برابر گروه امن غذایی بود (OR=3.34، %95CI=1.04-8.90، P=0.029) و با افزایش شدت ناامنی غذایی، احتمال افسردگی اساسی نیز بیشتر می شد. با اضافه کردن گام به گام متغیرهای مخدوش گر در مدل برازش رگرسیون این ارتباط همچنان پایدار و معنی دار باقی ماند. فعالیت فیزیکی، وضعیت تاهل و تعداد فرزند، رابطه معنی داری با افسردگی اساسی داشتند. در مدل رگرسیون سایر متغیرها که شامل تعداد سال های تحصیل، رتبه تولد، نمایه توده بدنی، درآمد، مالکیت منزل مسکونی، شغل فرد و شغل سرپرست خانوار بود، تاثیر معنی داری نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان دهنده بالابودن شیوع ناامنی غذایی در زنان مبتلا به افسردگی اساسی در جامعه ایران و تایید کننده رابطه مشاهده شده بین افسردگی اساسی و ناامنی غذایی در مطالعات گذشته در سایر کشورهای جهان است.
    کلیدواژگان: افسردگی اساسی، ناامنی غذایی، وضعیت اجتماعی، اقتصادی، زنان بزرگسال، تهران
  • معصومه رفیعی، گیتی ستوده، محمدرضا اشراقیان، محمود جلالی، روناک نیک بزم، مرجان قانع بصیری، ندا نورشاهی، فریبا کوهدانی* صفحات 21-30
    سابقه و هدف
    شواهد متعددی همبستگی بالای لپتین سرم با نماگرهای بافت چربی را نشان داده اند ولی ارتباط آن با سایر عوامل محیطی از قبیل رژیم غذایی و فعالیت جسمی و همچنین ترکیب چربی های خون روشن نیست. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط لپتین با اندازه های تن سنجی، فعالیت جسمی، نماگر های لیپیدی، انرژی و درشت مغذی های دریافتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شهر تهران انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 271 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 مورد بررسی قرار گرفتند. اندازه های تن سنجی (نمایه توده بدن، دور کمر و درصد چربی بدن)، دریافت انرژی و درشت مغذی ها و فعالیت جسمی تعیین شدند. سطوح لپتین، کلسترول تام، تری گلیسیرید، LDL و HDL نیز اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    سطوح سرمی لپتین زنان به طور معنی داری بیشتر از مردان بود (p =0/001). سطوح سرمی لپتین در کل جمعیت ارتباط مثبت و معنی داری با اندازه های تن سنجی (p =0/001) و ارتباط منفی با سن (p =0/048، r=-0/10) و فعالیت جسمی (p =0/04، r=-0/12) داشت. در مردان و زنان نیز بین لپتین سرم با اندازه های تن سنجی همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت (p>0.05). علاوه بر آن لپتین سرم با سطوح سرمی(LDL (p =0/03، r=0/35 و HDL کلسترول (p =0/02، r=-0/25) در مردان و با درصد انرژی دریافتی از پروتئین (p =0/02، r=0/08) در زنان همبستگی معنی داری نشان داد. همچنین همبستگی منفی و معنی داری بین لپتین با فعالیت جسمی (p =0/04، r=-0/15) در زنان مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اندازه های تن سنجی (وزن، نمایه توده بدن، دور کمر و درصد چربی بدن)، LDL، کلسترول سرم و درصد انرژی دریافتی از پروتئین به طور مثبت و HDL، فعالیت جسمی و سن به طور منفی با لپتین در ارتباط هستند.
    کلیدواژگان: لپتین، نمایه توده بدن، فعالیت جسمی، لیپید، دیابت نوع 2
  • یاسمن جمشیدی نایینی، محمداسماعیل اکبری، مرتضی عبداللهی، مرجان عجمی، حسین داوودی* صفحات 31-40
    سابقه و هدف
    نتایج مطالعات حاکی از احتمال نقش محافظتی ویتامین D در برابر سرطان پستان می باشند. این مطالعه جهت ارزیابی ارتباط دریافت ویتامین D و ابتلا به سرطان پستان در زنان ایرانی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در مجموع 135 مورد جدید سرطان پستان در مرکز جامع کنترل سرطان با 135 شاهد همسان شدند. اطلاعات عوامل خطر سرطان پستان، مواجهه با آفتاب و مصرف مکمل ویتامین D از طریق تکمیل پرسشنامه عمومی به دست آمد. جهت اندازه گیری مقدار دریافت انرژی، درشت مغذی ها، کلسیم و ویتامین D یک پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمی با 168 ماده غذایی تکمیل گردید.
    یافته ها
    متوسط دریافت رژیمی ویتامین D در افراد گروه مورد در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی داری پایین تر بود (24 واحد در مقایسه با 30/56 واحد) (0/001=P). افرادی که در چارک چهارم دریافت رژیمی ویتامین D بودند نسبت به چارک اول حدود 5/2 بار (61%) شانس کمتری برای ابتلا به سرطان پستان داشتند (OR=0.392، 95%CI=0.196-0.784). این ارتباط معکوس در زنان غیریائسه نیز قابل مشاهده بود (OR=0.39، 95%CI=0.151-1.006)، در حالی که در زنان یائسه مشاهده نشد. دریافت تام ویتامین D از منابع غذایی و مکمل با خطر سرطان پستان در ارتباط نبود و با تفکیک افراد به دو گروه یائسه و غیریائسه نیز تفاوتی در این نتایج مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    دریافت رژیمی ویتامین D می تواند در برابر سرطان پستان به خصوص در زنان غیر یائسه نقش محافظتی داشته باشد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، دریافت رژیمی ویتامین D، دریافت تام ویتامین D
  • سمیرا ابراهیم اف*، پونه انگورانی، مریم مهرزادی، سیده وحیده پیشوایی، باقر لاریجانی، مسعود کیمیاگر صفحات 41-50
    سابقه و هدف
    پوکی استخوان و شکستگی های استخوانی از معضلات عمده بهداشتی هستند و هزینه درمانی زیادی را به جامعه تحمیل می کنند. میوه و سبزی ها و بعضی ریزمغذی های موجود در آنها بر متابولیسم استخوان و سرعت تحلیل آن تاثیر می گذارند. در مطالعه حاضر اثرات افزایش مصرف میوه و سبزی بر شاخص های ساخت و تخریب استخوان در زنان یائسه مبتلا به استئوپنی مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به روش کارآزمایی بالینی تصادفی یک سوکور روی 52 خانم یائسه،60-50 ساله و مبتلا به استئوپنی انجام شد. افراد مورد بررسی به طور تصادفی به دو گروه کنترل (بدون تغییر رژیم غذایی) و گروه تجربی (افزایش دریافت 400 گرم میوه و سبزی در روز به مدت 12 هفته) تقسیم شدند. میوها و سبزیجات به طور هفتگی و رایگان در اختیار گروه تجربی قرار می گرفت. سطح سرمی شاخص های متابولیسم استخوان شامل استئوکلسین و کراس لپس در ابتدای مطالعه و بعد از 12 هفته مداخله اندازه گیری شد.
    یافته ها
    45 نفر از افراد مورد بررسی، تا پایان مطالعه همکاری کردند. در پایان مطالعه میزان مصرف میوه و سبزی گروه تجربی به طور معنی داری بالاتر از قبل و بیشتر از گروه کنترل بود (p<0.0001، برای هر دو). افزایش مصرف میوه و سبزی به مدت 12 هفته باعث کاهش استئوکلسین به میزان 15% و کراس لپس به میزان 4% در گروه تجربی شد. این کاهش بعد از تطبیق عوامل مخدوش کننده، از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    افزایش مصرف میوه و سبزی در زنان یائسه مبتلا به استئوپنی تاثیری بر شاخص های استخوانی زنان یائسه مبتلا به استئوپنی ندارد. کارآزمایی های طولانی مدت برای تعیین اثر مصرف میوه و سبزی بر متابولیسم و سلامت استخوان در زنان یائسه و استئوپنیک توصیه می شود.
    کلیدواژگان: میوه و سبزی، استئوپنی، یائسگی، شاخص های استخوانی
  • علوم و صنایع غذایی
  • خشایار سرابندی، سیدهادی پیغمبردوست* صفحات 51-60
    سابقه و هدف
    جریان پذیری یکی از مهم ترین ویژگی های فیزیکی پودرها است و تحت شرایط معینی، شمار زیادی از کاربردهای صنعتی را تحت تاثیر قرار می دهد. شرایط محیطی در طول فرآوری و یا حمل و نقل، از جمله دما، رطوبت، بار الکترواستاتیک و زمان، می توانند به -شدت جریان پذیری پودرها را تحت تاثیر قرار دهند. هدف این مطالعه بررسی تاثیر شاخص های فرایند خشک کردن پاششی مانند دمای هوای ورودی و غلظت مالتودکسترین و زمان نگهداری بر خواص فیزیکی و شاخص های جریان پذیری پودر عصاره مالت خشک شده به روش پاششی بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، فرآیند تولید با استفاده از یک خشک کن پاششی در مقیاس پایلوت انجام شد. دمای هوای ورودی و غلظت مالتودکسترین (DE=18-20) متغیرهای فرآیند بودند. مالتودکسترین به عنوان کمک خشک کن در غلظت های 20، 30 و 40% (w/w) براساس وزن عصاره مالت و هوای ورودی با دمای (140، 160 و C ̊180) و به صورت هم جهت با خوراک برای فرآیند خشک کردن استفاده گردید. تاثیر شرایط تولید و اندازه ذرات بر شاخص های جریان پذیری (نسبت هاسنر، زاویه استاتیک ریپوز و شاخص تراکم پذیری) در طول زمان نگهداری نمونه ها در محفظه ای بسته (با رطوبت نسبی 44% با استفاده از محلول اشباع نیترات منیزیم) در (p<0.05) مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    به علت جاذب الرطوبه بودن پودرها در طول زمان، به شدت از جریان پذیری پودرها کاسته شد. نتایج نشان دادند که با افزایش دمای هوای ورودی، اندازه ذرات افزایش، اصطکاک کاهش و جریان پذیری پودرها افزایش یافت. همچنین، با افزایش غلظت مالتودکسترین، چسبندگی و جاذب الرطوبه بودن ذرات بطور معنی داری (p<0.05) کاهش یافت، که این امر منجر به افزایش جریان پذیری پودرها گردید.
    نتیجه گیری
    دمای C ̊180 و غلظت 40% مالتودکسترین، بهترین تاثیر بر خواص فیزیکی شیمیایی و جریان پذیری پودرها پس از تولید و در طول نگهداری گذاشتند.
    کلیدواژگان: پودر عصاره مالت، جریان پذیری، خشک کردن پاششی، زاویه ریپوز، شاخص تراکم پذیری، نسبت هاسنر
  • فریبا نقی پور، بهاره صحراییان*، مریم سلیمانی، ناصر صداقت صفحات 61-70
    سابقه و هدف
    یکی از مهم ترین مشکلات صنعت نان، ضایعات بالای این محصول است. اما امروزه دسترسی به انواع لفاف های بسته بندی با دامنه وسیعی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی توانسته مقدار قابل توجهی از این ضایعات را کاهش دهد. از این رو به نظر می رسد با انتخاب یک بسته بندی مناسب و کنترل شرایط محیط نگهداری نمونه های بسته بندی شده، بتوان کیفیت و ماندگاری نان بدون گلوتن را نیز حداقل برای مدت زمان یک هفته افزایش داد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش اثر دمای نگهداری (10 و 25 درجه سانتی گراد)، رطوبت نسبی محیط نگهداری (50 و 75 درصد) و نوع لفاف بسته بندی (پلی پروپیلن اصلاح شده، پلی اتیلن تری فتالات-آلومینیوم-پلی اتیلن سبک، پلی اتیلن تری فتالات-پلی اتیلن تری فتالات-پلی اتیلن سبک) به منظور حفظ کیفیت و کمیت نان بدون گلوتن سورگوم در بازه زمانی یک هفته مورد بررسی قرار گرفت. لازم به ذکر است که به منظور ارزیابی رنگ پوسته نرم افراز Image J مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    با افزایش دما و کاهش رطوبت نسبی محیط نگهداری از میزان رطوبت، فعالیت آبی، مولفه های L* و b* پوسته و امتیاز پذیرش کلی (عدد کیفیت نان) محصول تولیدی کاسته و بر میزان سفتی بافت و مولفه ی a* پوسته افزوده شد. این در حالی بود که به ترتیب لفاف هایی از جنس پلی اتیلن تری فتالات-آلومینیوم-پلی اتیلن سبک، پلی اتیلن تری فتالات-پلی اتیلن تری فتالات-پلی اتیلن سبک و پلی پروپیلن اصلاح شده بهترین عملکرد را در حفظ خواص کمی و کیفی نان بدون گلوتن سورگوم به ویژه ماندگاری و نرمی بافت را داشتند.
    نتیجه گیری
    استفاده از لفاف های مناسب بسته بندی و نگهداری در شرایط بهینه، علاوه بر حفظ خصوصیات کمی و کیفی محصول نهایی، می تواند بیاتی که یکی از مهم ترین مشکلات در رسیدن محصول تازه به بیماران سیلیاکی می باشد، را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: نان بدون گلوتن، دما، رطوبت نسبی، جنس لفاف بسته بندی
  • روشنک رفیعی نظری*، مجید عرب عامری، لیلا نوری صفحات 71-80
    سابقه و هدف
    پایداری اکسیداسیون یکی از پارامترهای مهم در حفظ کیفیت روغن زیتون طی نگهداری می باشد اطمینان از ثبات کیفیت روغن زیتون یکی از مسائل و نگرانی های مهم تولیدکنندگان و مصرف کنندگان است. لذا این مطالعه با هدف مدل سازی پایداری اکسیداسیون روغن زیتون با استفاده شبکه های عصبی مصنوعی به منظور به بهبود فرآیند کنترل کیفیت این محصول انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از روش شبکه عصبی پیش خور برای پیش بینی پایداری اکسیداسیونی روغن زیتون در طی نگهداری استفاده شد. در ساختار شبکه عصبی پارامترهای اسیدیته، عدد پراکسید، ترکیبات فنلی، ضریب خاموشی k 232 و ساختار اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع به عنوان ورودی و ضریب خاموشی k270 به عنوان خروجی در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بهترین مدل شبکه عصبی پیش خور با استفاده از تابع فعال سازی لگاریتم سیگموئید، الگوریتم آموزش لونبرگ مارکوارت، ده نرون در لایه پنهان ارائه گردید که دارای کمترین میانگین مربعات خطا و بهترین ضریب رگرسیون (R2) بود. مقدار ضریب تبیین (Coefficient of Determination) بهترین مدل شبکه عصبی پیش خور در روزهای (30-120-210-300-420) به ترتیب 0.936، 0.955، 0.957، 0.974 و 0.9769 و میانگین مربعات خطا 0.0057، 0.0015، 0.0012، 0.0046و 0.0062 بود.
    نتیجه گیری
    تجزیه و تحلیل مدل نشان داد که شبکه عصبی پیش خور یک ابزار قدرتمند برای پیش بینی پایداری اکسیداسیونی روغن زیتون در طول نگهداری است.
    کلیدواژگان: ثبات اکسیداسیونی، شبکه عصبی مصنوعی، روغن زیتون بکر
  • عزیز همایونی راد، امیر امینی*، عطا خداویردی وند کشتیبان، منصوره محمدی، ایاد بهادری منفرد صفحات 81-88
    سابقه و هدف
    با توجه به افزایش سرانه مصرف محصولات ماکارونی در ایران در دهه اخیر، برای پیشگیری از بیماری های گوارشی، تولید محصولات ماکارونی بر پایه الیگوساکاریدهای غیرقابل هضم یا پری بیوتیک ها مورد توجه قرار گرفته است. هدف از انجام این پژوهش، تولید ماکارونی فراسودمند شده با نشاسته مقاوم نوع دو و بررسی ویژگی های فیزیکوشیمیایی، رئولوژیکی، حسی و پخت آن در مقایسه با نمونه شاهد می باشد.
    مواد و روش ها
    برای تولید ماکارونی از آرد سمولینای حاصل از گندم دوروم و آب استفاده شد. خمیر تولید شده از این دو ماده اولیه به عنوان نمونه شاهد و چهار نمونه تیمار شده با نشاسته مقاوم نوع دو (Hi-maize260TM) با افزودن 2/5%، 5%، 7/5% و 10% فرمولاسیون در مقیاس پایلوت با خط تولید ناپیوسته تهیه شد.
    یافته ها
    افزودن نشاسته مقاوم نوع دو سبب کاهش معنی داری در درصد رطوبت، شاخص روشنایی، درصد افت پخت، درصد جذب آب، شاخص چسبندگی و جویدگی محصول نهایی شد (p<0.05). تیمار افزوده بهبود انسجام پذیری محصول پخته شده گردید و تا 10% فرمولاسیون خواص حسی مطلوب تری نسبت به نمونه شاهد ایجاد کرد (p<0.05).
    نتیجه گیری
    ماکارونی غنی شده با 7/5 درصد نشاسته مقاوم نوع دو در مجموع بهترین و مناسب ترین تیمار معرفی شد. این تیمار، ضمن ارائه کردن محصولی برتر از تیمارهای دیگر و نمونه شاهد از نقطه نظر کنترل کیفیت، تاثیر نامطلوبی بر ویژگی های حسی مصرف کننده نداشت.
    کلیدواژگان: نشاسته مقاوم، پاستا، ویژگی های پخت، رئولوژی، حسی
  • مهسا قزلباش*، سید محمدرضا دربانی، سرور روستا، عبدالله اسلامی مجد، محمود سلطان الکتاب، علی موسوی آذر صفحات 89-96
    سابقه و هدف
    شیر و فراورده های آن در بسیاری از نقاط جهان بخش مهمی از رژیم غذایی انسان را تشکیل می دهند. این ماده غذایی از عناصر مفید گوناگونی مانند کلسیم، پتاسیم، کلر، فسفر، منیزیم، روی و... تشکیل شده است. در هنگام تغذیه دام، برخی عناصر سنگین و خطرناک مانند سرب، آرسنیک و کادمیوم از طریق خوراک دام به شیر منتقل می شوند. هدف از این تحقیق معرفی روش بیناب نمایی فروشکست القایی لیزری (LIBS (Laser Induced Breakdown Spectroscopy جهت شناسایی و تعیین غلظت عناصر موجود در نمونه های مختلف شیر پاستوریزه و تازه گاو می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش در سال 1392 برروی 6 نوع شیر تولیدی از کارخانجات مختلف و یک نمونه شیر خام تهیه شده از گاوداری صنعتی انجام شد. هرکدام از انواع شیرها 7 مرتبه با استفاده از سیستم LIBSCAN100 تحت آنالیز قرار گرفت. سپس طیف های ثبت شده توسط نرم افزار Plasus Specline مورد تجزیه و تحلیل واقع شدند.
    یافته ها
    در این تحقیق پنج عنصر اصلی موجود در شیر شامل کلسیم، فسفر، پتاسیم، منیزیم، سدیم، چهار عنصر جزئی شامل روی، مس، سلنیوم و آهن و همچنین سه فلز سنگین شامل سرب، کادمیوم و آرسنیک مورد آنالیز قرار گرفتند. تغییرات میانگین غلظت عناصر مختلف در نمونه های پاستوریزه به صورت زیر است:Ca: [1000-11000μg/g]، K: [0-13000 μg/g]، Mg: [100-3000 μg/g]، P: [0-1800 μg/g]، Na: [200-3000 μg/g]، Zn: [300-28100 μg/g]، Cu: [100-10600 μg/g]، Se: [1-113 μg/g]، Fe: [100-8900 μg/g]، Cd: [0.110-0.690 μg/g]، Pb: [0.1-0.84 μg/g]، As: [0-0.860 μg/g].
    نتیجه گیری
    در این تحقیق روش آنالیزی جدیدی که دارای سرعت زیادی بوده و به آماده سازی نمونه نیازی نداشته و اثرات غیر مخرب بر روی ماده ایجاد نمی کند، معرفی گردید. نتایج آنالیز نشان داد که غلظت عناصر مفید به شاخص RDI (Recommended Daily Intake) نزدیک و همچنین در مورد عناصر سنگین، غلظت آن ها کمتر از آستانه PTWI (Provisional Tolerable Weekly Intake) می باشد.
    کلیدواژگان: شیر، بیناب نمایی فروشکست القایی لیزری، عناصرمفید، عناصر سنگین
|
  • M. Cheraghpour, R. Shahbazi, R. Homayounfar, H. Imani, H. Zand* Pages 1-8
    Background And Objectives
    Cellular senescence has been known as a tumor suppressor mechanism; however, some evidence shows that cellular senescence is an inducer factor for metabolic disorders, such as insulin resistance and diabetes. In this study, the effect of senescence was assayed in the peripheral tissues of diet-induced obese rats.
    Materials And Methods
    30 male 5-week old wistar rats were randomly assigned into high-calorie diet through 416 kcal/100 g (researcher made) or control diet for 12 weeks. Weight changes, lipid profile, glucose, insulin levels and QUICKI (Quantitative Insulin Sensitivity Check Index) index were measured at the end of the 12th week. Also the tissue samples were isolated, and immune-blotting was performed to identify proteins P16INK4a and P53 (cell senescence markers).
    Results
    P53 levels in the fat tissue and other peripheral tissues of obese rats were significantly higher compared to the control group. P16INK4a expression was increased only in fat tissue but protein was not expressed in other tissues. In the obese rats, the serum levels of glucose (183/60±34/90 vs. 152/40±15/48 P=0.019), cholesterol (60/70±6/88 vs.46/60±7/82 P<0.001) and triglyceride (124/60±46/43 vs. 57/20±24/02 P<0.001) were more than in the control group but The QUICKI index was significantly lower in the obese rats compared to the control group (p=0.01).
    Conclusion
    Our results suggest that cell senescence in fat tissue can be predisposed to the development of insulin resistance and age-related diseases by generating some alternation in the fat tissue.
    Keywords: Cellular senescence, Diet, induced obesity, Insulin resistance
  • Z. Mirzadehahari, F. Mohammadi*, H. Eini Zinab, M. Khosravi, N. Mousavi, M. Agasi Pages 9-20
    Background And Objectives
    Major depression is a mood disorder, which diet, sleeping and physical activity play an important role in its etiology, progress and treatment. Food insecurity affects person's spirit as a stressor, and because of its effect on individual's food intake; this study aimed to investigate the relationship between major depression and household food insecurity.
    Materials And Methods
    In this case-control study, food insecurity status was compared between 72 new diagnosed adult women with major depression (as case group) and 143 healthy adult women (as control group). Major depression was diagnosed by a psychiatrist through structured interview by diagnostic instrument DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder). Food insecurity and socio-economic data were collected using HFIAS (Household Food Insecurity Access Scale) and general information questionnaire, respectively. Data were analyzed by SPSS18. Logistic regression was applied to determine the odds ratio for being depressed between different food insecurity degrees and socio-economic status. Differences between quantitative and qualitative variables were examined by t-test, ANOVA and ᵪ2 tests, respectively.
    Results
    In the present study, a positive significant relationship was found between major depression and food insecurity, so that in the severe food insecurity group, the risk of major depression was 3.34 times more than in the food secure group (OR=3.34, %95CI=1.04-8.90, P=0.029), and with increasing food insecurity intensity, the likelihood of major depression was increased even after adjusting for the confounding factors. Physical activity, number of children and marital status were significantly related to major depression, too. Other variables such as education, birth order, BMI (Body Mass Index), income, house ownership, occupation of woman and her household head were included in the regression model, but no significant effect was found.
    Conclusion
    This study showed high prevalence of food insecurity in major depressed Iranian women, and proved relation between food insecurity and depression that had been shown in the past studies in other countries.
    Keywords: Major depression, Food insecurity, Socio, economic status, Adult women, Tehran
  • M. Rafiee, G. Sotoudeh, Mohammadreza Eshraghian, M. Jalali, R. Nikbazm, M. Ghanebasiri, N. Noorshahi, F. Koohdani* Pages 21-30
    Background And Objectives
    Several studies have shown a high correlation of serum leptin with adipose tissue markers. However, its relationship with other environmental factors such as diet, physical activity and lipid profile in human is less clear. The aim of this study was to determine the relationship of leptin with anthropometric measurements, physical activity, lipid profile, and energy and macronutrient intake in patients with type 2 diabetes in Tehran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 271 patients with type 2 diabetes were studied. Anthropometric measurements (body mass index, waist circumference, and percent body fat), energy and macronutrient intake (using a semi quantitative food frequency questionnaire), and physical activity level were determined. Also leptin, total cholesterol, triglycerides, LDL and HDL levels were measured.
    Results
    Leptin level was significantly higher in women than men (p =0/001). Leptin level showed a positive and significant correlation with anthropometric measurements (p =0/001), and a negative correlation with age (p =0/048, r=-0/10) and physical activity (p =0/04, r=-0/12) in all subjects. Also there was a significant and positive correlation between serum leptin and anthropometric measurements in men and women (p>0.05). In addition, leptin serum had a significant positive correlation with LDL in men (p =0/03, r=0/35) and with the percentage of calorie intake from protein in women (p =0/02, r=0/08). A negative and significant correlation was found between serum leptin level with physical activity level in women (p =0/04, r=-0/15), and with HDL in men (p =0/02, r=-0/25).
    Conclusion
    This study showed that age, sex, anthropometric measurements (body mass index, waist circumference and body fat percentage), physical activity, LDL, HDL, and percentage of calorie intake from protein are related to leptin.
    Keywords: Leptin_Body mass index_Physical activity_Lipid_Type 2 diabetes
  • Y. Jamshidi Naeini, Me Akbari, M. Abdollahi, M. Ajami, H. Davoodi* Pages 31-40
    Background And Objectives
    Studies suggest a possible protective role of vitamin D against breast cancer. This study aimed to assess the relationship between vitamin D intake and risk of breast cancer in Iranian women.
    Materials And Methods
    A total of 135 new cases of breast cancer and 135 matched controls were included in the study. The data on breast cancer risk factors، sunlight exposure and use of vitamin D supplements were obtained through demographic questionnaire. To measure the intake of energy، macronutrients، calcium، and vitamin D we used a 168-item semi-quantitative food frequency questionnaire.
    Results
    The mean dietary intake of vitamin D in the cases was significantly lower than the control group (24 vs. 30. 56 IU/day) (P=0. 001). The risk of developing breast cancer was 2. 5 times (61%) lower for those in the highest quartile of dietary intake of vitamin D compared to those in the first quartile (OR=0. 392، 95%CI=0. 196-0. 784). This inverse association was marginally significant in the premenopausal women (OR=0. 39، 95%CI=0. 151-1. 006)، but not in the postmenopausal women. Overall، the total intake of vitamin D from foods and supplements was not associated with breast cancer risk، in both the premenopausal and postmenopausal women.
    Conclusion
    Dietary intake of vitamin D may have a protective role against breast cancer، especially in premenopausal women.
    Keywords: Breast cancer_Dietary vitamin D intake_Total vitamin D intake
  • S. Ebrahimof, P. Angoorani, M. Mehrzadi, V. Pishvae, B. Larijani, M. Kimiagar Pages 41-50
    Background And Objectives
    Osteoporosis and bone fractures are major health problems because of the large health care costs associated with their clinical consequences. Fruits and vegetables and some nutrients abundant in them have been shown to affect bone formation and resorption. In the present study, we evaluated the effects of increasing fruit and vegetable intake on bone resorption and formation in postmenopausal osteopenic women.
    Materials And Methods
    Overall, 52 postmenopausal women (aged 50-60 years) participated in the present single-blind randomized clinical trial. The subjects were randomly assigned into intervention (daily extra 400 grams fruits and vegetables for 12 weeks) or control (with no dietary change from habitual intake) groups. Fruits and vegetables were delivered to the intervention group weekly and free of charge. Serum osteocalcin and crosslaps were measured at baseline and after 12 weeks of intervention.
    Results
    Forty–five participants completed the study. Fruit and vegetable intake in the intervention group increased significantly compared to the baseline and also compared to the control group (p<0.0001). Increasing fruit and vegetable intake for 12 weeks reduced serum osteocalcin by 15% and crosslaps by 4%. The reduction was not statistically significant after adjustment for the confounding factors.
    Conclusion
    Increasing fruit and vegetable intake may not reduce bone turnover in postmenopausal osteopenic women. Longer duration clinical trials are recommended to clarify whether fruit and vegetable intake can benefit bone metabolism and health in postmenopausal osteopenic women.
    Keywords: Fruit, vegetables, Osteopenia, Postmenopause, Bone markers
  • Khashayar Sarabandi, Seyed Hadi Peighambardoust* Pages 51-60
    Background And Objective
    Flowability is one of the most important physical characteristics of powders, and under given circumstances, affects a large number of industrial applications. Environmental conditions during the processing or transport including temperature, humidity, electrostatic charge and time can critically affect the flowability of powders. The aim of this study was to investigate the spray drying parameters such as inlet air temperature, maltodextrin concentration and storage time on the physical and flowability characteristics of spray-dried malt extract.
    Materials And Methods
    In this study, a pilot-scale spray dryer was employed for drying the produced products. Process variables were inlet air temperature and maltodextrin concentration (DE=18-20). Maltodextrin as drying aid was used in 20, 30 and 40% (w/w) concentrations based on the wet weight of malt extract. Inlet air temperatures of 140, 160 and 180˚C in a co-current regime with feed were used. The effect of production conditions and particle size on the flowability indices (Hausner ratio, static angle of repose and compressibility index) during storage of the samples was investigated in a closed environment (RH= 44% using a saturated solution of magnesium nitrate) (p<0.05).
    Results
    Flowability of the powders was drastically reduced during the storage time due to the hygroscopicity. Furthermore, the results showed that by increasing the inlet air temperature and maltodextrin concentration, the particle size was increased, while stickiness and hygroscopicity significantly (p<0.05) were reduced leading to an increase in the powders’ flowability.
    Conclusion
    An inlet air temperature of 180˚C and a maltodextrin concentration of 40% had the most contribution on the physic-chemical characteristics and flowability of the powders during the storage time.
    Keywords: Angle of repose, Compressibility index, Flowability, Hausner ratio, Malt extract powder, Spray drying
  • F. Naghipour, B. Sahraiyan*, M. Soleimani, N. Sedaghat Pages 61-70
    Background And Objectives
    One of the main problems of bread industry is waste of these products. But today the availability of packaging film with a wide range of physical and chemical properties could reduce the amount of waste. It seems that by choosing an appropriate packaging and management environment of packed samples, it is also the shelf life and quality of gluten-free bread would be increased.
    Materials And Methods
    In this study, the effect of temperature (10 and 25°C), relative humidity of storage (50 and 75%), and type of wrapper packaging (modified polypropylene (OPP), polyethylene terephthalate, aluminum, low density polyethylene (PAP), polyethylene terephthalate, polyethylene terephthalate, and low density polyethylene (PPP)) in order to maintain the quantity and quality of gluten-free sorghum bread was evaluated. In order to measure the crust color, Image J software was used.
    Results
    With increasing temperature and decreasing relative humidity, the moisture content, water activity, L* value, b* value, and overall acceptability were decreased and the firmness and a* value was increased. However, PAP, PPP and OPP packaging had, respectively, the best performance to maintain the quality characteristics of sorghum gluten free bread specially postpone the staling rate.
    Conclusion
    Using the appropriate packaging film and storage in optimal conditions, in addition to maintaining the qualitative and quantitative characteristics of the final product, platitude/staling is one of the most problems in getting a fresh product to the celiac disease is reduced.
    Keywords: Gluten, free bread, Temperature, Relative humidity, Packaging film
  • R. Rafiei Nazari*, M. Arabameri, L. Nouri Pages 71-80
    Background And Objectives
    Oxidative stability is one of the most significant parameters in maintaining the quality of olive oil during the storage time. The confidence of the stability and quality of olive oil is a great concern for producers and sellers. Therefore, this study aimed at modeling of the oxidation stability of olive oil by using artificial neural network (ANN) in order to improve the quality control process of this product.
    Materials And Methods
    In the present study, a Feed-forward Neural Network)FF-ANN (was used to estimate the oxidative stability of olive oils during storage. In the neural network structure, the parameters of acidity, peroxide value (PV) specific extinction coefficient K232, phenolic compounds, structure of saturated and unsaturated fatty acids were used as input variables, and the extinction coefficient k270 was used as the output variable.
    Results
    The Feed-Forward-Back-Propagation network using the Tangent Sigmoid transfer function, Levenberg–Marquardt learning algorithm, and ten neurons in the hidden layer with lowest mean square error, and the best regression coefficient was determined as the best neural model. The regression coefficients of the best FF-ANN model in (30-120-210-300-420) days were 0. 936، 0. 955, 0. 957, 0. 974 and 0. 9769, respectively and the mean square errors were 0. 0057, 0. 0015, 0. 0012, 0. 0046, and 0. 0062, respectively.
    Conclusion
    Our analysis demonstrated that FF-ANN was a powerful tool capable to predict oxidative stability of olive oils during the storage time.
    Keywords: Artificial neural network, Virgin olive oil, Oxidative stability
  • A. Homayouni Rad, A. Amini, A. Khodavirdivand Keshtiban, M. Mohammadi, E. Bahadori Monfared Pages 81-88
    Background And Objectives
    Functional prebiotic products have many additional health effects on the gastro-intestinal system. Due to the high consumption of pasta products in Iran during the last decade, pasta fortification with non-digestible oligosaccharides seems to be integral. Resistant starch can tolerate enzyme hydrolyzation and high moisture and temperature of pasta production line. The aim of the present study was to formulate a macaroni product with resistant starch type 2 and compare its physical, rheological, cooking and sensory properties with the control sample.
    Materials And Methods
    Semolina flour and industrialized water were used to produce macaroni. Resistant starch type two (Hi-maize260TM)-based macaroni was incorporated in four proportions (w/w): 2.5, 5.0, 7.5, and 10.0 g/100 g. After dough was produced in the extruder under 60cmHg, it was dried in appropriate conditions. Physical, rheological, cooking and sensory properties were analyzed and compared with control sample.
    Results
    Replacement of resistant starch type two (RS2) with semolina resulted in a significant reduction in moisture. The color of final macaroni was brighter in 10%RS2 (p<0.05). Cooking loss and absorption of water were significantly reduced (p<0.01). Textural analysis of the cooked samples declared that RS2 caused a significant increase in hardness and cohesiveness; while it reduced adhesiveness and chewiness of the final product (p<0.01). The results of sensory evaluation showed no negative effects on the RS samples; while it reduced adhesiveness (p<0.05).
    Conclusion
    We observed that the macaroni fortified with 7.5 g/100g RS2 was the best product from both the technological and sensory points of view.
    Keywords: Resistant starch, Pasta, Cooking properties, Rheological, Sensory
  • Mahsa Ghezelbash*, Mr Darbani, Sooror Rosta, A. Eslami Majd, M. Soltanol Kotab, A. Mosavi Azar Pages 89-96
    Background And Objectives
    Milk and dairy products in many parts of the world constitute a major part of the human diet. This nutrient is composed of various elements such as calcium, potassium, chlorine, phosphorus, magnesium, zinc, etc. In animal nutrition, some heavy and dangerous metals like lead, arsenic and cadmium are transmitted through animal feed to the milk. The purpose of this study is introducing Laser Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS) method for identifying and determining the element concentrations in pasteurized and raw cow milk.
    Materials And Methods
    This research was done on six types of milk from different milk factories, and raw milk from a dairy industry in 2013. Each of these milks was analyzed 7 times by using LIBSCAN100 system and Plasus Specline software.
    Results
    In this research, the mean concentration of five major elements (calcium, phosphor, potassium, magnesium, and sodium), four partial elements (zinc, copper, and Iron), and three heavy metals (lead, cadmium, and arsenic) was determined. The variations of mean concentration of different elements in the pasteurized samples are as follows: Ca: [1000-11000µg/g], K: [0-13000 µg/g], Mg: [100-3000 µg/g], P: [0-1800 µg/g], Na: [200-3000 µg/g], Zn: [300-28100 µg/g], Cu: [100-10600 µg/g], Se: [1-113 µg/g], Fe: [100-8900 µg/g], Cd: [0.110-0.690 µg/g], Pb: [0.1-0.84 µg/g], As: [0-0.860 µg/g].
    Conclusion
    In this research, a new high speed non-destructive analytical method with no need to initial preparation is introduced. The results of analyze showed that the concentrations of nutrient elements are close to RDI factor, and the concentrations of toxic elements are under the PTWI threshold.
    Keywords: Milk, Laser Induced Breakdown Spectroscopy, Nutrient elements, Heavy metals