فهرست مطالب

دانشکده علوم پزشکی نیشابور - پیاپی 3 (تابستان 1393)

مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور
پیاپی 3 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی اصیل
  • امیر الماسی، محسن شمسی*، بابک عشرتی، جواد جواهری، ثمانه سلیمی الست، زهره قاسمی، سعیده ذوالفقاری، زهره حسین آباد صفحات 1-8
    مقدمه و هدف
    سرطان پروستات یکی از شایع ترین سرطان ها در بین مردان به شمار می رود که میزان بروز و مرگ ومیر ناشی از آن رو به افزایش می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اپیدمیولوژی سرطان پروستات بین سال های 1390-1385 در استان مرکزی انجام شد.
    مواد وروش ها
    در این مطالعه تحلیلی- مقطعی که از داده های ثبت سرطان استان مرکزی استفاده شده است، میزان بروز خام در هر 100 هزار نفر محاسبه شده و میزان بروز استاندارد شده سنی نیز از روش استاندارد سازی مستقیم و با استفاده از جمعیت استاندارد جهان محاسبه شده است. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون روند کوکران-ارمیتاژ و نرم افزار winpepi نسخه 2.1 و نرم افزار Excel انجام گرفت.
    نتایج
    در پژوهش حاضر از بین 182 بیمار مبتلا به سرطان طی سال های 1390-1385 تعداد 144 نفر (79 درصد) ساکن شهر و مابقی ساکن روستا و به لحاظ سنی 16 نفر (8/8 درصد) بین 60-50 سال و اکثریت 84 نفر (46 درصد) بین 80-70 سال سن داشتند. در این استان طی 6 سال مطالعه، 182 مورد سرطان پروستات به ثبت رسیده است. میزان بروز استاندارد شده سنی طی سال های 1390-1385 بترتیب 3/24، 3، 3/44، 5/05، 5/75، 5/61 مورد در هر صد هزار نفر بدست آمد که نشان دهنده روند افزایشی بیماری طی سالهای مذکور میباشد. بیشترین میزان بروز نیز در گروه سنی بالای 70 سال مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    میزان بروز استاندارد شده سرطان پروستات در استان مرکزی در مقایسه با میزان جهانی بخصوص کشورهای پیشرفته بسیار کمتر میباشد که میتواند به دلیل کمبود برنامه های غربالگری و یا نقص در ثبت موارد باشد.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، سرطان پروستات، میزان بروز
  • محمد جواد قنادزاده*، آتنا بوالحسنی، نادر اخوان ملایری، بابک عشرتی، محسن شمسی صفحات 9-19
    مقدمه و هدف
    مدیریت مواد زاید، امروزه یکی از مهمترین دغدغه های جوامع بشری بوده و این پژوهش با هدف بررسی افکار مشاغل مختلف شهر اراک در خصوص مدیریت پسماندها صورت پذیرفته است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به صورت تحلیلی بر روی 275 نفر از شاغلین حرفه های مختلف و 667 نفر کارمندان ادارات شهر اراک در سال 1391 صورت گرفته است. نمونه گیری به صورت خوشه ایدر سطح شهر انجام و از شرکت کنندگان سنجش آگاهی، نگرش، عملکرد و منابع آموزشی مناسب در خصوص مدیریت صحیح پسماندها به عمل آمد. در نهایت نتایج با استفاده از آزمونهای کای دو و تی تست تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین نمره آگاهی مشاغل و ادارات مختلف در زمینه مدیریت پسماند 2/1±4/5 و 1/9±6/7 بود که با یکدیگر اختلاف معناداری داشتند (P=0/041). همچنین میانگین نمره نگرش آنان 5/6±18 و 7/1±26/12 بود که با یکدیگر اختلاف معناداری داشتند (P=0/025). بین سطح آگاهی با شغل و همچنین سطح تحصیلات رابطه معنادار مشاهده گردید (P<0/05). در خصوص منابع آموزشی 39 درصد افراد شاغل در ادارات، رادیو و تلویزیون را تاثیرگذارترین منبع در یادگیری و آموزش مدیریت پسماند اعلام نمودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان آگاهی و نگرش کمتر مشاغل مختلف نسبت به ادارات و از طرفی حجم پسماندهای تولیدی در ادارات و مشاغل مختلف، جمعآوری و دفع پسماند، مدیریت صحیح و اصولی مبتنی بر روش های علمی و فنی در این زمینه لازم می باشد.
    کلیدواژگان: ادارات، مشاغل، مدیریت پسماند، آموزش
  • ایمان محمدی*، مصیب مظفری، اسحاق جمشید بیگی، ستار کیخاونی صفحات 20-27
    مقدمه و هدف
    رابطه مطلوب پرستار و بیمار یکی از عوامل مهم در ارائه مراقبتهای پرستاری با کیفیت می باشد، لذا شناخت موانع برقراری آن، لازم و ضروری است. این مطالعه با هدف تعیین موانع برقراری ارتباط موثر پرستار- بیمار از دیدگاه پرستاران شاغل در بیمارستان- های آموزشی شهر ایلام انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به صورت توصیفی- تحلیلی طی تابستان سال 1391 در شهر ایلام انجام شد. 80 نفر از پرستاران سه بیمارستان آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایلام با روش نمونه گیری تصادفی مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه 30 سوالی جمع آوری گردید. پایایی ابزار با ضریب آلفای کرونباخ (r=0/93) محاسبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و آزمون های آماری T-test و ANOVA استفاده شد.
    نتایج
    نمونه های مورد پژوهش شامل 43/8 درصد زن و 56/2 درصد مرد بودند. در بین عوامل فردی و اجتماعی: نمرات مربوط به خلق تند پرستاران، در بین ویژگی های شغلی: خستگی جسمی و روحی پرستاران، در خصوص شرایط بالینی بیمار: وجود همراه بیمار و در مورد عوامل محیطی: فقدان آموزش ضمن خدمت مهارتهای ارتباطی، مهمترین موانع برقراری ارتباط موثر بودند.
    نتیجه گیری
    برقراری ارتباط موثر عامل مهمی در بدست آوردن نتایج مثبت از درمان، کاهش تنش و افزایش میزان رضایت بیمار از مراقبتهای انجام شده است و از آنجا که جنبه اجتناب ناپذیری از مراقبتهای پرستاری را تشکیل می دهد، لازم است که موانع ذکر شده این موضوع توسط مدیران برطرف شود.
    کلیدواژگان: ارتباط موثر، پرستاران، موانع برقراری ارتباط
  • زهرا افشاری*، میثم رخشانی صفحات 28-36
    مقدمه و هدف
    یکی از محورهای ارزیابی سلامتی جوامع مختلف، سلامت روان است. هدف مطالعه حاضر تعیین ارتباط سلامت روان و عوامل موثر در آن در دانشجویان جدیدالورود دانشگاه علوم پزشکی زابل می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 335 نفر از دانشجویان جدیدالورود از رشته ها و مقاطع تحصیلی مختلف دانشگاه علوم پزشکی زابل شرکت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ جمع آوری شد. جهت آنالیز داده ها از نرم افزار آماری SPSS16 استفاده گردید. و از روش های آمار توصیفی و استنباطی شامل T-test و تحلیل واریانس ANOVA استفاده گردید. سطح اطمینان 95 درصد جهت گزارش نتایج در نظر گرفته شد.
    نتایج
    نمره سلامت عمومی در افراد مذکر و مونث به ترتیب 10/59±14/68 و 14/23±21/08 بود که از نظر آماری ارتباط معنی داری وجود داشت(P<0.001). همچنین 26/56 درصد دانشجویان نمره سلامت روان بالاتر از نقطه برش را کسب کردند. نتایج آزمون نشان داد که، بین نمره سلامت عمومی و متغیرهای دموگرافیک (وضعیت تاهل، سهمیه و نوع سکونت) ارتباط معنی داری وجود ندارد (P>0/05) و تنها فاکتور معنادار متغیر جنسیت بود (P=0/0001). همچنین ارتباط معناداری بین نمره سلامت عمومی با رشته تحصیلی (P=0/0001) و مقطع تحصیلی (P=0/009) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع نسبتا بالای اختلالات روانی دانشجویان در بدو ورود، ضروری است برنامه ریزی لازم در زمینه ارتقاء سلامت روانی، به خصوص جدی گرفتن آموزش مهارت های زندگی در آموزشگاه ها به منظور افزایش توانمندی ها و ظرفیت روانشناختی آنان در سطح مهارت و نه فقط دانش انجام گیرد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، دانشجویان، مهارت های زندگی
  • حسنعلی جعفرپور، حامد حسین زاده*، همت قلی نیا آهنگر، زینب زنگوری، صدیقه خداداد صفحات 37-45
    مقدمه و هدف
    این مطالعه با هدف تعیین نگرش پرستاران بیمارستان آیت الله روحانی بابل از بکارگیری سیستم اطلاعات بالینی بر بازدهی و کیفیت خدمات پرستاری انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پس از بررسی ادبیات موضوع، مدل پیشنهادی اولیه در قالب پنج عامل موثر بر پذیرش سیستم اطلاعات بالینی ارائه شد. سپس پرسشنامه ای مشتمل بر 26 سوال بر اساس عوامل مزبور طراحی گردید، و پس از کسب اطمینان از روایی و پایایی آن بر اساس قضاوت خبرگان و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، پرسشنامه ها بین 350 نفر از پرستاران بیمارستان آیت الله روحانی بابل که با روش نمونه گیری تصادفی در سال 1392 انتخاب شده بودند توزیع شد. به منظور آزمون برازش مدل پژوهش و بررسی روابط بین متغیر های آن، از روش مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل (Lisrel) بهره گیری شد.
    نتایج
    نمرات بدست آمده از نگرش پرستاران در ابعاد چهارگانه (زمان، تبادل اطلاعات، نقش پرستار و کیفیت خدمات)، نتایج آزمون های تی، دو نمونه ای مستقل (T-test) و تحلیل واریانس (ANOVA) نشان دادند که در هیچ یک از سطوح مختلف متغیرهای جمعیت شناختی اعم از جنسیت، تاهل، تحصیلات، سابقه کاری و بخش ها، اختلاف معناداری مشاهده نشد (P<0/05).در مقابل نتیجه آزمون تی، تک نمونه ای نشان داد که میانگین ابعاد چهارگانه از 3 بیشتر بوده (P<0/05) و در نتیجه نگرش پرستاران نسبت به ابعاد چهارگانه مذکور از مطلوبیت قابل قبولی برخوردار بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که اکثر پرستاران این مرکز معتقدند که بکارگیری سیستم اطلاعات بالینی بیماران در بیمارستان ها علاوه بر افزایش کیفیت خدمات پرستاری موجب کاهش هزینه بیمارستان ها نیز میشود.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بالینی بیماران، اثربخشی، کیفیت خدمات پرستاری
  • منیژه دادبخش، زهره فروزانفر، محسن نقی زاده، نرگس خانجانی* صفحات 46-55
    مقدمه و هدف
    آلودگی صوتی سومین آلاینده خطرناک شهرهای بزرگ و از مهمترین فاکتورهای خطر در صنعت حمل ونقل میباشد. این مطالعه با هدف بررسی میزان کاهش شنوایی رانندگان کامیون و تعیین عوامل موثر بر تغییرات شنوایی این افراد طراحی و اجرا شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بصورت مقطعی در سال 1390 بر روی 150 نفر از رانندگان حرفه ای که در مرکز غربالگری بیماری های شغلی در کرمان پرونده داشتند، بصورت نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انجام گرفت. از طریق چک لیست، اطلاعات مربوط به افراد تحت مطالعه از جمله سن، وضعیت تاهل، وضعیت نظام وظیفه، مصرف سیگار و نتیجه ادیومتری انجام شده در سال مورد بررسی، جمع آوری و بوسیله نرم افزار SPSS نسخه 18 با استفاده از آزمون های همبستگی، ANOVA، تی زوج، مک نمار و رگرسیون خطی تعدیل شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین سنی رانندگان 10/56±43 سال بود و در تمامی فرکانس ها تفاوت معنی داری بین آستانه شنوایی در افراد با سابقه کار مختلف دیده شد. بطوری که با افزایش سابقه کار، میزان افت شنوایی افزایش می یافت. همچنین با افزایش سن نیز در همه فرکانس ها میزان افت شنوایی به طور معنی داری افزایش می یافت. کاهش شنوایی در گوش چپ در فرکانس های بالاتر از 2000 به طور معنی داری بیشتر از گوش راست بود.
    نتیجه گیری
    گرچه افزایش سن عامل مهمی در کاهش شنوایی است، اما به تنهایی کاهش شنوایی نامتقارن در مقدار اندازه گیری شده در رانندگان را در این مطالعه توجیه نمی کند. بنظر می رسد شغل رانندگی به علت مواجهه مداوم با سروصدا باعث کاهش شنوایی رانندگان می شود.
    کلیدواژگان: کاهش شنوایی، رانندگان کامیون، آستانه شنوایی
  • محمد علی ززولی، داود بلارک*، یوسف مهدوی صفحات 56-66
    مقدمه و هدف
    نظر به اینکه رنگ ها از جمله فاکتورهای سمی مهم در فاضلاب صنعتی محسوب می شوند لازم است این ترکیبات با یک روش موثر، قبل از تخلیه به محیط، از آبهای آلوده حذف گردند. جذب، بعنوان روش موثری در تصفیه پساب های رنگی مطرح است. در مطالعه حاضر پتانسیل جذب رنگ راکتیو رد 198، توسط زائدات کلزا مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    بررسی حاضر یک مطالعه تجربی در مقیاس آزمایشگاهی می باشد که در یک سیستم ناپیوسته انجام پذیرفته است. تاثیر متغیرهای موثر در فرآیند جذب، مانند زمان تماس، PH و غلظت اولیه رنگ، در جاذب بررسی شد. نمونه ها با سه بار تکرار مورد آزمون قرار گرفتند و مدل های مختلف ایزوترم و سرعت واکنش جذب از طریق مقایسه ضریب تعیین، تحلیل شدند. در پایان برای سنجش غلظت رنگ باقیمانده راکتیو رد 198، از اسپکتروفتومتری در طول موج 518 نانومتر استفاده شد.
    نتایج
    حداکثر سرعت جذب رنگ 34/35 میلی گرم بر دقیقه در بالاترین غلظت بود. با افزایش غلظت اولیه رنگ از 10 تا 500 میلی گرم در لیتر، کارایی حذف رنگ، از حدود 99 درصد به 54 درصد کاهش یافت. حداکثر حذف رنگ در غلظت 10 میلی گرم در لیتر و در جاذب 8 گرم در لیتر و زمان تماس 75 دقیقه بدست آمد. نتایج مطالعه جذب بیشترین همبستگی را با مدل لانگمیر و سینتیک درجه 2 نشان داد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج مشخص شد که زائدات گیاه کلزا یک جاذب ارزان قیمت و مناسب محسوب شده و از توانایی بالایی در حذف رنگ برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: زائدات کلزا، راکتیو رد 198، جذب سطحی، ایزوترم، محلول های آبی
  • مهین تفضلی، مریم منتخب اسعدی*، سید امیر امین یزدی، محمدتقی شاکری صفحات 67-75
    مقدمه و هدف
    شیر مادر ایده آل ترین غذا برای نوزاد در دوران شیرخوارگی است. حداکثر استفاده از مزایای آن به شکل تغذیه انحصاری با شیر مادر می باشد. با توجه به سیر نزولی تغذیه انحصاری با شیر مادر در کشور ما، بکارگیری راهکارهای موفقیت در این زمینه، دارای اهمیت ویژه ای است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط دلبستگی قبل از تولد و تغذیه انحصاری با شیر مادر در زنان نخست باردار انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی- همبستگی می باشدکه بر روی 100 نفر از زنان نخست باردار واجد شرایط بر اساس نمونه گیری چند مرحله ای انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، فرم ثبت گزارش روزانه تغذیه نوزاد، پرسشنامه های دلبستگی مادر-جنین کرانلی، اطلاعات فردی و بارداری، زایمان، پس از زایمان و افسردگی ادینبورگ میباشد. زنان باردار با سن حاملگی 41-35 هفته، پرسشنامه دلبستگی کرانلی را تکمیل نموده و فرم ثبت روزانه تغذیه نوزاد جهت تکمیل طی 8 هفته پس از زایمان در اختیار آنان قرار گرفت. دراین زمان پس از تکمیل پرسشنامه های اطلاعات پس از زایمان و افسردگی ادینبورگ، فرمهای ثبت روزانه تغذیه نوزاد جمع آوری گشته و اطلاعات، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج نشان داد بین دلبستگی مادر -جنین و تغذیه انحصاری با شیر مادر طی 4 و 8 هفته اول پس از تولد رابطه آماری مستقیم و معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    دلبستگی مادر-جنین از عوامل مهم تاثیرگذار بر تغذیه انحصاری با شیر مادر می باشد و پیشنهاد می شود در برنامه ریزی های بهداشت روان مادر و دوره های آموزشی جهت ترویج و ارتقای تغذیه انحصاری با شیر مادر مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دلبستگی مادر، جنین، تغذیه انحصاری با شیر مادر، زنان نخست باردار
|
  • Amir Almasi, Mohsen Shamsi *, Babak Eshrati, Javad Javaheri, Samaneh Salimi Alast, Zohreh Ghasemi, Saide Zolfaghari, Zohreh Hossein Abad Pages 1-8
    Background And Aims
    Prostate cancer is one of the most common cancers among men, that is increasing in incidence and mortality. Considering the epidemiologic trend of prostate cancer, the aim of this study was to investigate the incidence of prostate cancer in the years 2005-2010 in Markazi Province.
    Methods
    In this analytical study, which data was derived from the Cancer Registry of Markazi Province, crude incidence per 100 thousand persons and age-standardized incidence in the method of direct standardization using the world standard population were calculated. Data Analysis was conducted using the Cochran-Armitage and winpepi software version 2.1.
    Results
    In this study among 182 patients with prostate cancer in 2005–2010, 144 patients (%79) inhabited in city and others in rural. Regarding age, 16 persons (%8.8) were between 50-60 and majority 84(%46) were 70-80 years old. In the 6- year study, 182 cases of prostate cancer were recorded. Age-standardized incidence rate during the years 2005 to 2010 was respectively: 3.24, 3,3.44,5.05,5.75, 5.61 cases per hundred thousand people which shows an increase in the disease. The highest observed incidence in the age group was above 70.
    Conclusion
    The standardized incidence rate of prostate cancer in Markazi province in comparison with the world, particularly developed countries, is much less that can be due to lack of screening programs or the incomplete records.
    Keywords: Epidemiology, Prostate cancer, Incidence
  • Mohammad Javad Ghanadzadeh *, Atena Bolhasani, Nader Akhavan Malayeri, Baback Eshrati, Mohsen Shamsi Pages 9-19
    Background And Aims
    Nowadays, solid waste management is one of the major concerns among the human societies. The aim of this study was to assess the viewpoint of people in different professions about waste management in developing educational methods.
    Methods
    This is an analytical study that was carried out on 275 workers and 667 staff in offices of Arak city in 2012. Data was collected by questionnaire including knowledge, attitude, practice and appropriate source of education for waste management. Finally, data was analyzed by statistical chi-square and T- test.
    Results
    The mean of awareness among workers and offices was 4.5± 2.1 and 6.7± 1.9 respectively with a significant difference (p=0.041). Moreover the mean in attitude was 18± 5.6 and 26.12± 7.1 respectively that was with a significant difference (p=0.025). There was a significant relationship between level of awareness, job and level of education (p<0.05). 39% of workers had said that television and radio were the most influential sources in educating waste management.
    Conclusion
    According to the low awareness of different professions and considerable waste volume, fundamental and technical modifications in waste managements are necessary.
    Keywords: Offices, Workers, Waste management, Education
  • Iman Mohammadi *, Mosayeb Mozafari, Eshagh Jamshid Beigi, Sattar Kaikhavani Pages 20-27
    Background And Aims
    Effective communication between the nurse and the patient is one of the important factors in providing high quality nursing cares. Therefore, identifying barriers to effective communication is necessary. The aim of this study was to determine the Barriers to effective nurse- patient communication from perspective of nurses employed in educational hospitals of Ilam.
    Methods
    This Descriptive and analytical study was conducted during the summer of 2012 in Ilam city. 80 nurses in three educational hospitals affiliated with the Ilam Medical University were selected by random sampling method. Data were collected using a 30-item questionnaire. Reliability was calculated by Cronbach's alpha (r=0 93). In order to analyze the data, SPSS statistical software version 16, T-test and ANOVA were used.
    Results
    The results of this study showed that in this study %43.8 of the participants were female. Regarding individual and social factors, job specifications, clinical situation of patients, and environmental factors; irritability of nurses, nurse's physical and mental fatigue, and presence of a family care provider and lack of in-service training in communication skills were important barriers to the communication respectively.
    Conclusion
    Effective communication is an important factor in obtaining positive results from treatment, reducing stress and increasing patient's satisfaction of medical care. Since the communication is an inevitable aspect of nursing cares, to enhance the nurse-patient communication it is necessary to obstacles mentioned above be resolved by managers.
    Keywords: Effective Communication, Nurses, Communication Barriers
  • Zahra Afshari *, Meysam Rakhshani Pages 28-36
    Introduction and
    Aims
    One of the themes of community health assessment is the mental health. The purpose of this study was to determine the relationship between mental health and related factors on freshmen of Zabol University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, 335 freshmen of Zabol University with different academic disciplines and levels of study participated. Data was collected from personal data questionnaire and student mental health Goldberg's General 28-question. SPSS16 statistical software was used for data analysis and frequency distributions, and methods of descriptive and inferential statistics, including t-test and ANOVA were used. %95 of the results were reported.
    Results
    Mental Health Status Questionnaire scores of males and females, were respectively, 14.68 ± 10.59 and 21.08 ± 14.23 in which there was a statistically significant correlation (P>0.05). %26.56 of students scored above the cut-off score in mental health. Results showed that, between the public health and demographic variables (marital status, quota and residence) there is no significant correlation (P> 0.05) and the variable of gender was the only significant factor (P = 0.0001). Results showed statistically significant association between the public health and Field of Study (P =0.0001) and Degree (p=0.009).
    Conclusion
    Considering the high prevalence of mental disorders in students entering the university, it is essential to have mental health promotion plans.Specifically, life skills education in schools is needed to enhance their skills, abilities and mental capacity not mere knowledge.
    Keywords: mental health, students, life skills
  • Hasan Ali Jafarpoor, Hamed Hosseinzadeh *, Hemat Gholinia Ahangar, Zynab Zangory, Sedygheh Khodadad Pages 37-45
    Background And Aims
    This study aimed to determine the attitudes of Ayatollah RouhaniBabol hospital nurses towards the use of clinical information system on efficiency and quality of nursing services.
    Methods
    After the literature review, a primary model including five variables influencing system acceptance were proposed. A questionnaire including 26 questions based on the variables was developed, the validity and reliability of which were tested and confirmed by an expert panel and through Cronbach Alpha. Questionnaires were distributed among 350 nurses in Babol Ayatollah Rouhani Hospital in 1392 that were selected using random sampling method. To confirm the model and determine the relationship between variables, Structural Equation Modeling (SEM) was used by applying LISREL software.
    Results
    Nurses’ attitude scores obtained in four dimensions: time, information exchange, the role of nurses and quality of service. t-test results - two-sample and ANOVA showed that in different levels of demographic variables, including gender, marital status education, and work experience sections, there was no significant difference (P>0/05). The result of t-test - single sample showed that the average of the scores due to four dimensions is more than 3 (P<0/05) and thus nurses’ attitude towards the dimensions was acceptable.
    Conclusion
    This study showed that most nurses in this center believe that the use of clinical information system in hospitals, in addition to enhancing the quality of nursing services, reduces the hospital costs.
    Keywords: Clinical information system, Effectiveness, Nursing services
  • Manizheh Dadbakhsh, Zohre Forouzanfar, Mohsen Naghizadeh, Narges Khanjani * Pages 46-55
    Background And Aims
    Noise is the third most dangerous pollutant in Metropolises and is one of the most important risk factors in the transportation industry. This study was conducted with the aim of investigating truck drivers hearing loss and its effective factors.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2011 in Kerman City on 150 professional truck drivers who had a dossier at the center of screening occupational diseases, and were chosen by stratified random sampling. Information was collected by a checklist including age, marital status, military services status, smoking status and audiometry done in the current year and were analyzed by using SPSS 18 using correlation, ANOVA, Paired t-test, McNemar's test and Adjusted Linear Regression.
    Results
    The mean age of participants was 43.0±10.56 and in all frequencies a significant difference was found between the hearing threshold of drivers with different work experiences, and hearing loss increased with increase in work experience. Hearing loss increased significantly in all frequencies with age increase as well. Hearing loss in frequencies more than 2000 H was significantly more in the left ear than the right.
    Conclusion
    Although age increase is an important factor in hearing loss, but alone, it does not justify the asymmetric hearing loss at the quantities measured in the drivers in this study. It appears that driving due to constant exposure to noise can lead to hearing loss in drivers.
    Keywords: Hearing loss, Truck drivers, Hearing threshold
  • Mohammad Ali Zazouli, Davoud Balarak *, Yousef Mahdavi Pages 56-66
    Background And Aims
    Dyes are one of the important toxic compounds in the industrial wastewater. Therefore, dyes must be removed using an effective method before being discharged into the environment. Absorption is one of the effective processes in purifying highly colored wastewater. In this study, the potential absorption of reactive red 198 by canola was investigated.
    Methods
    Present study is an experimental survey that was performed in a batch system. The effects of influential variables such as contact time, pH of solution, initial dye concentration, were investigated in absorbent. The experiments were repeated in triplicate then isotherms and absorption reaction velocity of different models were analyzed by comparing the coefficient of determination. For measuring RR198 Spectrophotometer at wavelength of 518 nm was used.
    Results
    The maximum capacity for absorption of the dye at the highest concentration was found to be 34.35 mg/min. The dye removal efficiency percentage decreased from %99 to %54 when the concentration of RR198 was increased from 10 mg/L to 500 mg/L. The results showed that Maximum removal was at 10 mg/L, absorbent dose of 8 g/L and contact time of 75 minutes. The Langmuir equation and pseudo- second order model showed the best fit for the experimental data.
    Conclusion
    The result of present work indicated that the Canola residuals can be used as a suitable, low-cost and efficient absorbent to remove the dyes.
    Keywords: Canola residuals, Reactive red 198, Absorption, Isotherm, Aqueous solutions
  • Mahin Tafazoli, Maryam Montakhab Asadi *, Seyed Amir Amin Yazdi, Mohammad Taghi Shakeri Pages 67-75
    Background And Aims
    Breastfeeding is the ideal food for infants during infancy. Maximize the benefits is exclusively breastfeeding. According to the downward of exclusive breastfeeding in our countries, the implementation of successful strategies in this field, has the particular importance. This study was conducted with aimed to determine the relationship between prenatal attachment and exclusive breastfeeding in primigravida women.
    Methods
    This was a descriptive-correlational study which was conducted on 100 primigravida women at based on multi-stage sampling. Data were collected by infant feeding daily record form, maternal-fetal attachment and demographic, pregnancy, Edinburg depression, childbirth and postpartum questionnaires. Primgravida women with gestational age 35-41 weeks, completed the Cranly attachment questionnaire and infant feeding daily record form during 8 weeks provided them after childbirth. At this time after completing postpartum and Edinburg depression questionnaires, infant feeding daily record forms have been collected and data were analyzed.
    Results
    This study showed that there is a direct and significant statistical relationship between maternal-fetal attachment and duration of exclusive breast feeding during 4 and 8 weeks after childbirth.
    Conclusion
    Prenatal attachment is an important factor affecting the exclusive breast feeding and exclusive breastfeeding should be considered in the mother's mental health programs and training courses.
    Keywords: Prenatal attachment, Exclusive breastfeeding, Primigravida women