فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
سال ششم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • داریوش زینال زاده، روشنک رضایی کلانتری*، رامین نبی زاده نودهی، علی اسرافیلی، محمود علی محمدی، عادل مکمل صفحات 7-18
    زمینه و هدف
    نانو ذرات نقره به دلیل قدرت میکروب کشی بالا یک گزینه موثر برای گندزدایی می باشند. پیش تر جداسازی نانوذرات نقره از محیط های مایع کاربری این ترکیبات را محدود می ساخت. لذا در این پژوهش، نانو ذرات نقره بر روی نانوذرات اکسید آهن پوشش داده شدند تا با استفاده از نیروی مغناطیسی قابلیت جداسازی آن ها پس از گندزدایی از محلول فراهم شود.
    روش کار
    در این مطالعه بنیادی- کاربردی نانوکامپوزیت های نقره مغناطیسی و شکل اصلاح شده آن با لایه کربنی سنتز شد و قدرت گندزدایی آن ها بر روی باکتری های کلی فرم گرماپای به روش تخمیر لوله ای مستقیم سنجش شد. کارایی دو گندزدای سنتز شده با استفاده از آزمون ناپارامتری ویلکاکسون مورد مقایسه قرار گرفت. تاثیرغلظت های مختلف گندزدا (mg/L 60-0)، جمعیت اولیه باکتری (MPN/100mL 105-101)، زمان تماس (60-0 دقیقه) و همچنین امکان استفاده مجدد از گندزدا (7-1 مرتبه) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    کارایی نانوذرات Fe3O4@C@Ag با بکارگیری آزمون آماری ویلکاکسون دارای اختلاف معنی داری (p<0.05) از ترکیب Fe3O4@Ag بود. با استفاده از غلظت بهینه mg/L40 از Fe3O4@C@Ag پس از 30 دقیقه زمان تماس، استاندارد تخلیه پساب حاصل شد. همچنین استفاده مجدد از Fe3O4@C@Ag نشان داد که می توان تا 7 مرتبه بدون کاهش قابل ملاحظه ای در راندمان، از این گندزدا استفاده نمود. آنالیز پساب خروجی نشان داد که در pHهای مختلف حتی پس از 24 ساعت، یون نقره کمتر از حد استاندارد است.
    نتیجه گیری
    باتوجه به راندمان بالای گندزدایی Fe3O4@C@Ag، امکان استفاده مجدد و عدم تولید آلاینده ثانویه، این گندزدا توانایی بالایی برای کابرد در تصفیه فاضلاب های شهری دارد.
    کلیدواژگان: گندزدایی، نانوکامپوزیت، نقره، کلی فرم مدفوعی، فاضلاب
  • محمد امیری *، موسی زاده توکل صفحات 19-29
    زمینه و هدف
    بزهکاری یک پدیده اجتماعی در حال گسترش است که به شکل های مختلف در جامعه رخ می دهد. بنابرین توجه به این پدیده از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این راستا هدف پژوهش حاضر مقایسه سیستم های مغزی رفتاری در نوجوانان عادی و بزهکار شهر اردبیل می باشد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع علی مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی نوجوانان شهر اردبیل در سال 1392 می باشد (28170 =N). نمونه گیری این پژوهش به صورت تصادفی سیستماتیک بود و با این روش 120 نفر (60 نوجوان بزهکار و 60 نوجوان عادی) انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه سیستم های مغزی رفتاری گری ویلسون جمع آوری شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از تحلیل واریانس چند متغییره (MANOVA) و تحلیل رگرسیون و با بهره گیری از نرم افزارSPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد سیستم اجتناب فعال، سیستم اجتناب منفعل، سیستم اجتناب خاموشی و سیستم ستیز در نوجوانان عادی و بزهکار متفاوت می باشد (0/001< p) اما بین سیستم روی آوری و سیستم گریز در بین نوجوانان عادی و بزهکار تفاوت معنی داری به دست نیامد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد حدود 27 درصد واریانس های بزهکاری را در نوجوانان متغیرهای سیستم های مغزی رفتاری تبیین می کنند. با توجه به مقادیر بتا، سیستم اجتناب فعال و سیستم ستیز به صورت مثبت و سیستم اجتناب منفعل به صورت منفی بزهکاری را در نوجوانان پیش بینی می کند.
    نتیجه گیری
    این یافته ها بیان می کند که سیستم های مغزی رفتاری از متغیرهای تاثیرگذار بر بزهکاری نوجوانان می باشد. بر این اساس آموزش های روانشناختی می تواند در جهت تعدیل ویژگی های شخصیتی و همچنین بزهکاری نوجوانان استفاده شود.
    کلیدواژگان: سیستم های مغزی رفتاری، نوجوانان، عادی و بزهکار
  • جمال مهرعلی پور *، قربان عسگری صفحات 30-42
    زمینه و هدف
    حضور فنل در پساب ها باعث ایجاد خطر برای سلامتی انسان می گردد. با استفاده از مدل آماری تاگوچی، می توان با تعداد معینی آزمایش، فرایند را بهینه نمود. این مطالعه با هدف بهینه سازی حذف فنل با فرایند ازن زنی کاتالیزوری با استفاده از نانوذرات Fe/MgO با مدل آماری تاگوچی از محیط های آبی بود.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی، طراحی آزمایش با استفاده از مدل آماری صورت گرفت. پارامترهای pH (3، 5، 9، 11)، غلظت اولیه آلاینده (500، 1000، 1500 و 2000 میلی گرم در لیتر)، زمان واکنش (10، 20، 30 و 40 دقیقه) و دوز کاتالیزور (0/1، 0/2، 0/3 و 0/4 گرم در لیتر) در 4 آرایه و 4 سطح قرار گرفتند. داده ها توسط نرم افزار Minitab 16 مورد تحلیل قرار گرفت. غلظت باقیمانده فنل طبق روش ارائه شده در کتاب استاندارد متد اندازه گیری شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که حذف آلاینده فنل به پارامترهای مختلف بهره برداری بستگی دارد. شرایط بهینه مطالعه در زمان واکنش 30 دقیقه، pH برابر 5، غلظت اولیه آلاینده برابر1000 میلی گرم بر لیتر و دوز کاتالیزور برابر 0/1 گرم در لیتر بود. از بین عوامل مورد بررسی بیشترین میزان تاثیر مربوط به غلظت اولیه آلاینده با مشارکت 69/5 درصدی و کمترین تاثیر مربوط به زمان ماند با 3/2 درصد بود. در شرایط بهینه نیز، نسبت S/N حدود 39/39 پیش بینی گردید.
    نتیجه گیری
    با استفاده از مدل آماری تاگوچی، در تعداد معینی از آزمایشات، حذف فنل بهینه سازی شد. فرایند ازن زنی دارای قابلیت بالا در حذف فنل می باشد.
    کلیدواژگان: فنل، ازن زنی کاتالیزوری، نانوذرات Fe، MgO، مدل آماری تاگوچی، محیط های آبی
  • فتح الله ویسی ناب*، فریدون بابایی اقدم، سعید صادقیه اهری، غلامرضا اسدی صفحات 43-56
    زمینه و هدف
    موقعیت بیمارستان ها نسبت به سایر کاربری های شهری به ویژه شبکه معابر از یک طرف و تراکم جمعیتی از سوی دیگر در آرامش روحی- جسمی ساکنین شهری نقش مهمی دارد. بعلاوه، تعیین شعاع عملکردی و حوزه نفوذ بیمارستان ها می تواند در تعیین مکان بهینه برای این نوع کاربری موثر باشد. بنابرین این پژوهش در پی آن است که ضمن ارائه ارزیابی مکانی بیمارستان های موجود، بهترین مکان ها برای استقرار آن ها را در سطح شهر مشخص نماید.
    روش کار
    متدولوژی تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد که در مرحله اول موقعیت مکانی بیمارستان های موجود و در مرحله دوم مناطقی که (با توجه به معیارهای که برای مکان یابی بیمارستان مطرح است) دارای نیاز به بیمارستان هستند؛ با استفاده از مدل تلفیقی خطی وزن دار WLC و نرم افزار ARCGIS مشخص شده است. با توجه به تعداد معیارهای دخیل در مکان یابی بهینه بیمارستان ها در مقاله حاضر سعی شده است تلفیقی از قابلیت های GIS و مدل WLC در ارائه الگوی مناسب مکان گزینی این مراکز مورد آزمون قرار گیرد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان می دهد که مکان یابی بیمارستان های موجود در شهر اردبیل از فرایندی منطقی و علمی تبعیت ننموده است. تجمع بسیار زیاد این فضاها در مرکز و جنوب غربی شهر منجر به مشکلات متعددی در این بخش از شهر شده و کمبود این کاربری در سایر مناطق را سبب شده است.
    نتیجه گیری
    نتیجه کلی بیان می دارد درصورت احداث مراکز بیمارستانی مناطق دانش آباد، کارشناسان، اسلام آباد و گلستان در اولویت های نخست، مناطق یوسف آباد، سلمان آباد، جوادیه، عباسیه و زینبیه در اولویت دوم و در نهایت مناطق شهید رجایی و سید آباد در اولویت های بعدی قرار می گیرند. در نهایت بررسی مناطق اولویت دار در خروجی نهایی حاصل از مدل WLC نشان داد که این مناطق منصف به شرایط مطلوب از نظر معیارهای تعیین شده هستند. این امر نشانگر توانمندی های این فنون و ابزارها در نقش آفرینی به عنوان سیستم پشتیبان تصمیم گیری (DSS) برای انتخاب گزینه های مناسب است.
    کلیدواژگان: مکان یابی، بیمارستان، شهر اردبیل، مدل WLC، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)
  • مجید کرمانی، آناهیتا دهقانی*، مهدی فرزادکیا، کاظم ندافی، فرشاد بهرامی اصل، داریوش زینال زاده صفحات 57-68
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر تماس با بیوآئروسل ها به صورت یک مشکل عمده مطرح شده است که سلامتی انسان را به مخاطره می اندازد. هدف از این مطالعه بررسی آلودگی باکتریایی و قارچی در هوای اطراف واحد های عملیاتی و فرآیندی تصفیه خانه فاضلاب شهرک قدس تهران و بررسی ارتباط آنها با پارامترهای محیطی می باشد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- مقطعی، در تصفیه خانه فاضلاب شهرک قدس تهران به مدت 4 ماه انجام گرفت. نمونه ها در سه واحد دانه گیر، هوادهی، هاضم هوازی و در فاصله 100 متری بعد از آخرین واحد تصفیه خانه و هوای داخل ساختمان اداری به روش غیرفعال با استفاده از پلیت 9 سانتیمتر و به تعداد 440 نمونه برداشت شدند. محیط کشت مورد استفاده برای نمونه های باکتریایی تریپتیک سوی آگار و برای نمونه های قارچی سابورو دکستروز آگار بود.
    یافته ها
    غلظت باکتری ها و قارچ ها به ترتیب در محدوده 1823-62 و 50- 1CFU/Plate متغیر بود. بیشترین غلظت باکتریایی مربوط به هاضم هوازی، با میانگین CFU/Plate3303 و کمترین میزان مربوط به دانه گیری با میانگین CFU/Plate 586 بود. همچنین بیشترین آلودگی قارچی مربوط به دانه گیری با میانگین CFU/Plate 61 و کمترین میزان مربوط به هوادهی با میانگین CFU/Plate 41 بود. از بین باکتری ها، گونه های باسیلوس، استافیلوکوکوس و میکروکوکوس و از بین قارچ ها، گونه های کلادوسپوریوم، آلترناریا و پنی سیلیوم غالب بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله می توان گفت که واحدهای عملیاتی و فرآیندی موجود در تصفیه خانه های فاضلاب بر بار آلودگی و انتشار بیوآئروسل ها تاثیر گذارند. در نتیجه مدیریت مناسب بهداشت محیط در تصفیه خانه های فاضلاب می تواند یکی از عوامل مهم در کاهش انتشار بیوآئروسل ها باشد.
    کلیدواژگان: میکروبیولوژی هوا، تصفیه خانه فاضلاب، بیوآئروسل، هوای داخل
  • مهسا مهاجری، علی نعمتی، حسین خادم حقیقیان*، فریده ایرانپور، شکریه مبینی صفحات 69-76
    زمینه و هدف
    یکی از روش های ارزیابی کیفیت رژیم غذایی بررسی تنوع رژیم افراد است. هدف از این مطالعه بررسی تنوع رژیمی و ارتباط آن با وضعیت رشد کودکان در بین دانش آموزان مدارس ابتدایی اردبیل بود.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1390 بر روی 280 نفر از دانش آموزان مدارس ابتدایی با حدود سنی 11-7 سال انجام گردید. اطلاعات لازم از طریق یک پرسشنامه اطلاعات فردی و3 پرسشنامه 24 ساعت یادآمد گردآوری شد. امتیازدهی تنوع رژیم غذایی با محاسبه تعداد گروه های غذایی در هر 3 پرسشنامه 24 ساعت یادآمد و میانگین گروه های غذایی مصرفی در 3 روز انجام گرفت. Z-Score مربوط به وزن برای سن و قد برای سن با استفاده از نرم افزارEpiInfo نسخه 6 سازمان بهداشت جهانی محاسبه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن دانش آموزان 1/42±8/9 سال بود. از نظر شاخص قد برای سن 20 دانش آموز (14/7%) در محدوه نرمال (z-score≤-2) و 260 نفر (92/86%) دچار توقف رشد بودند (z-sccore≥-3) بودند. از نظر شاخص وزن برای سن 14 نفر (5%) نرمال و 266 نفر (95%) دارای کم وزنی شدید و از نظر شاخص توده بدنی 77 نفر (27/5%) لاغر و 203 نفر (72/5%) چاق بودند. بین وزن دانش آموزان، قد و شاخص توده بدنی آنها و تنوع رژیمی مصرفی آنها رابطه معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    اگرچه در این مطالعه ارتباط معنی داری بین شاخص های تغذیه ای و تنوع رژیمی مصرفی مشاهده نگردید ولی نتایج مطالعه نشان داد که شیوع سوء تغذیه شدید در بین کودکان اردبیل بالا بوده و امتیاز تنوع رژیمی آنها پایین است.
    کلیدواژگان: امتیاز تنوع رژیم غذایی، دانش آموزان ابتدایی، وضعیت تغذیه ای، سوء تغذیه
  • کاظم ندافی، عادل مکمل*، رامین نبی زاده، شاهرخ نظم آرا، محمد صادق حسنوند، صادق نیازی، نوید یارعلی، داریوش زینال زاده صفحات 77-85
    زمینه و هدف
    آلودگی هوای شهرهای بزرگ یکی از دغدغه های مهم جوامع بشری است. ترکیبات BTEX شامل بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلن ها (p+m-زایلن و o-زایلن) هستند که در گروه ترکیبات شیمیایی تک حلقه ای قرار می گیرند. MTBE، ETBE، TAME جزئی از ترکیبات اکسیژن دار محسوب می شوند که در گروه اترها قرار می گیرند. همه این ترکیبات، مواد افزودنی به سوخت می باشند که به منظور افزایش درجه اکتان سوخت، بهبود فرایند احتراق، کاهش آلاینده ها نظیر منواکسیدکربن، جایگزین ترکیبات آلکیل سرب شده اند. هدف از این مطالعه تعیین غلظت بیومارکرهای ادراری ترکیبات یادشده در افراد با مواجهه غیر شغلی بوده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مطالعات مقطعی بوده که در تابستان سال 92 انجام شد. از 30 فرد سالم (18 نفر در محیط داخل، 12 نفر در محیط آزاد) نمونه های ادرار به صورت لحظه ای جمع آوری گردید. جهت استخراج ترکیبات، تکنیک میکرو اکسترکشن با فاز جامد از فضای فوقانی (HS-SPME) مورد استفاده قرار گرفت و جهت آنالیز نهایی از گاز کروماتوگرافی مجهز به دتکتور FID استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین غلظت های ادراری بیومارکرهای بنزن، تولوئن، اتیل بنزن، p+m-زایلن، o-زایلن، MTBE، ETBE و TAME برای کل نمونه ها به ترتیب، 81، 87، 31، 198، 44، 184، 31 و صفر نانوگرم بر لیتر بود. همچنین تفاوت معنی داری در غلظت ادراری بیومارکرهای اندازه گیری شده در دو گروه مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این مطالعه و سایر مطالعات، بیومارکرها، معیار مناسبی جهت ارزیابی مواجهه افراد با آلاینده های محیطی می باشند.
    کلیدواژگان: نشانگر زیستی، BTEX، متیل ترشیاری بوتیل اتر، اتیل ترشیاری بوتیل اتر، میکرو اکسترکشن با فاز جامد
  • حسن شهبازی*، سید سعید مظلومی محمود آباد، محمود مباشری، حسن مظفری خسروی، مسعود کریمی، عباس اسماعیلی صفحات 86-101
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی- عروقی مهمترین علت مرگ و میر در سراسر جهان و ایران می باشد. با توجه به ارتباط بین بیماری های قلبی- عروقی و وضعیت تغذیه و از طرف دیگر گرایش و تمایل بیشتر مردم به خوردن غذا در رستوران ها و هتل ها، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش بر آگاهی و نگرش سرآشپزهای رستوران ها و هتل های شهر یزد در خصوص پیشگیری از فاکتورهای خطر بیماری های قلبی- عروقی طراحی و اجرا شد.
    روش کار
    پژوهش حاضر مطالعه ای نیمه تجربی بود. همه سرآشپزان رستوران ها و هتل های شهر یزد به دو گروه آزمون و کنترل (هر گروه 39 نفر) تقسیم شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. پرسشنامه های پیش آزمون، قبل از آموزش و پرسشنامه پس آزمون، یک هفته پس از اتمام دوره آموزشی تکمیل و داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های مورد نیاز تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    هر چند میانگین نمره آگاهی و نگرش قبل از آموزش بین دو گروه آزمون و کنترل اختلاف معنی داری نداشت، ولی یک هفته پس از آموزش، آگاهی اختلاف معنی دار داشته (0/001>p) اما نگرش اختلاف معنی داری نداشت. در گروه آزمون میانگین نمره آگاهی و نگرش قبل از آموزش با یک هفته پس از آموزش دارای اختلاف معنی داری بود (به ترتیب 0/001>p و 0/001=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش مبنی بر آگاهی متوسط سرآشپزان قبل از آموزش و تاثیر چشمگیر آموزش بر آگاهی، از طرف دیگر نقش سرآشپزان در سلامت قلب و عروق مردم، افزایش اطلاعات سرآشپزان از طریق برگزاری برنامه های مدون آموزشی در مراکز مشاوره و ارائه خدمات آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت سراسر کشور، همچنین از طریق پوستر، پمفلت، رادیو و تلویزیون پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، آگاهی، نگرش، بیماری های قلبی، عروقی، سرآشپز
  • زهرا ترک شوند، میترا غلامی*، مهدی فرزادکیا، علی اسرافیلی، علی آذری صفحات 102-114
    زمینه و هدف
    فلزات سنگین از جمله آلاینده های مهم در منابع آب محسوب می شوند، برخلاف آلاینده های آلی، غیرقابل تجزیه بوده و تمایل بالایی به تجمع در بدن موجودات زنده دارند. هدف از این مطالعه بررسی عملکرد بیدهای شیشه ای اصلاح شده با لیگاند 3-aminopropyltriethoxysilane) APTES)، جهت حذف یون مس از محلول های آبی بود.
    روش کار
    روش انجام تحقیق با توجه به ماهیت آن بر اساس داده های آزمایشگاهی و یک سیستم عملی و اجرایی از نوع مطالعات تجربی و بنیادی- کاربردی بود. از روش سطح پاسخ بر مبنای طراحی Box-Behnken، جهت ارزیابی اثر متغیرهای مستقل از جمله میزان جریان، pH محلول، غلظت اولیه و سایز بیدهای شیشه ای بر عملکرد پاسخ (راندمان حذف یون مس) استفاده شد.
    یافته ها
    شرایط بهینه در حذف مس از محلول های آبی، در محدوده 6pH≥، دبی ml min-1 30 و سایز بیدهای شیشه ای 38 الی 63 میکرون مشاهده شد. مطالعه آزمایشات جذب نشان داد جذب مس از محلول های آبی از ایزوترم لانگمیر و از مدل Pseudo-Second-Order تبعیت می کند.
    نتیجه گیری
    همه نتایج حاکی از این مطلب است که بیدهای شیشه ای اصلاح شده به عنوان یک جاذب موثر در حذف یون مس از محلول های آبی عمل می کند.
    کلیدواژگان: فرآیند جذب، یون مس، بیدهای شیشه ای اصلاح شده، روش سطح پاسخ
  • بی بی نرگس معاشری، وحیده ابوالحسن نژاد*، زهره وحدت پرست، سمیرا شریفی، رقیه حجت پناه، علی اکبر تقی زاده صفحات 115-124
    زمینه و هدف
    یکی از عواملی که بخش قابل ملاحظه ای از صدای موجود در محیط زندگی را به وجود می آورد ترافیک و رفت و آمد وسایل نقلیه در خیابان ها است. این مطالعه با هدف تعیین شاخص تراز صوت متوسط روز در خیابان های پر ازدحام شهر بیرجند انجام گرفت.
    روش کار
    ترازسنج مدل TES با استفاده از استاندارد BS 7445-1-2003 و BS 7445-3-1991 در روزهای کاری هفته و روز تعطیل رسمی و بر طبق مصوبه شورای عالی محیط زیست ایران انجام مورد سنجش قرار گرفت و داده ها با کمک نرم افزار آماری SPSS پردازش شدند.
    یافته ها
    میانگین تراز روز اندازه گیری شده برابر dB 2/2±66/7 و بیشترین تراز صدا در ایستگاه خیابان مطهری (dB 69/1) بود. میانگین تراز صوت در روز کاری 2/3±67/8 دسی بل و در روز تعطیل رسمی 2/2±65/1 دسی بل بود که در مقایسه با حد مجاز بالاتر از حد استاندارد است (p<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به اثرات و عوارض زیان بار این عامل محیطی، انجام مطالعات مداخله ای جهت بررسی عوامل ایجاد کننده آلودگی ضروری می باشد. با توجه به اینکه بار ترافیکی مهمترین عامل تعیین کننده می باشد، وضع قوانین ترافیکی در خیابان های مذکور و آموزش و آگاهی ساکنین در جهت ارتقاء فرهنگ استفاده از وسایل نقلیه به کاهش میزان آلودگی و عوارض جسمی و روحی ناشی از آن در ساکنین شهر کمک می نماید.
    کلیدواژگان: تراز صوت متوسط روز، مناطق پرازدحام، روزهای کاری
|
  • D. Zeynalzadeh, R. Rezaei Kalantary *, R. Nabizadeh Nodehi, A. Esrafili, M. Alimohamadi, A. Mokammel Pages 7-18
    Background and Objectives
    Ag nanoparticles is an effective option for water and wastewater disinfection due to their high antimicrobial properties. Application of AgNPs was limited because of difficulties associated with their separation from aqueous environments. In this study، AgNPs were coated on Fe3O4 nano particles to achieve magnetic separation of AgNPs from solution after disinfection process.
    Methods
    In this study composites of magnetic silver nanocomposites and the one modified with carbon layer have been synthesized and their disinfection potentials on FC were tested through direct fermentation tube method. Efficiencies of two disinfectants were compared using nonparametric Wilcoxon test. Effects of disinfectants concentrations (0-60 mg/L)، initial MPN of bacteria (101-105 MPN/100mL)، and contact times (0-60 min)، as well as the reusability of disinfectant (1-7 rounds) were studied.
    Results
    Efficiency of Fe3O4@C@Ag nanoparticles significantly differed from Fe3O4@Ag (p<0. 05) based on Wilcoxon test result. The standard discharge conditions were achieved at 40 mg/L of Fe3O4@C@Ag after 30 minutes contact time. Reuse of Fe3O4@C@Ag showed that this disinfectant can be reused 7 rounds without significant decrease in their efficiency. The effluent analysis revealed that at different pH levels silver ion concentrations in effluent were lower than the standard level; even after 24 hours.
    Conclusion
    Nanocomposite of Fe3O4@C@Ag has greate potential to be used in urban wastewater treatment due to high disinfection efficiency، reusability، production of no hazardious byproduct.
    Keywords: Disinfection, Nanocomposite, Silver, Fecal Coliform, Wastewater
  • M. Amiri*, T. Mousazadeh Pages 19-29
    Background and Objectives
    Criminal activity is a spreading social phenomenon that occurs in different forms in the community. Therefore, it is very important to pay attention to this event. The aim of this study was comparison of the brain-behavioral systems in normal and delinquent adolescents in Ardebil city, Iran.
    Methods
    In this scientific-comparative study statistic population was all the adolescents of Ardabil city (n=28,170) in 2014. Using systematic-random sampling method, 60 normal and 60 delinquent adolescents were selected. Data were collected using brain-behavioral systems’ questionnaire of Gary Wilson approach. Obtained results data subjected to statistical analysis by SPSS using Multivariable variance (MANOVA) and regression analysis.
    Results
    Results showed that active avoidance, passive avoidance, turn off (silence) avoidance, and opposition (avoidance) systems are different between normal and delinquent adolescents (p<0.001). However, no significant differences were observed in tendency and opposition (avoidance) systems of normal and delinquent adolescents. Furthermore, the results of regression analysis showed that 27 percent of criminal variances in adolescents are determined by variables of brain-behavioral systems. According to the Beta coefficient values, active avoidance and opposition (avoidance) systems positively predict the crimes and passive avoidance system negatively predict the crimes in adolescents.
    Conclusion
    Findings show that brain-behavioral systems’ variables have strong impact on the scale of delinquency in adolescents. In this regard psychological training could be effective in modifying personality characteristics and delinquency in adolescents.
    Keywords: Brain, Behavioral Systems, Adolescents, Normal, Delinquent
  • J. Mehralipour*, G. Asgari Pages 30-42
    Background and Objectives
    The presence of phenol in effluents may cause risk to human health. By Taguchi statistical model, the process can be optimized by certain number of experiments. The aim of this study was optimization of catalytic ozonation process in removal of phenol from aqueous environments by Nano Fe / MgO with Taguchi statistical model.
    Methods
    In this experimental study, experiment design was set based on the statistical model. Parameters such as pH (3, 5, 9, and 11), initial concentration of pollutant (500, 1000, 1500, and 2000 mg/L), reaction time (10, 20, 30, and 40 min) and catalytic dose (0.1, 0.2, 0.3 and 0.4 g/L) in 4 layers and 4 levels were investigated. Data were analyzed with Minitab ver.16 software. Residual concentration of phenol was measured according to standard method book.
    Results
    The results showed that, efficiency of phenol removal depends on various operational parameters. The optimum conditions of phenol removal was obtained at reaction time=30 min, pH=5, the phenol initial concentration of 1000 mg/L and catalyst dose of 0.1 g/L. Among the factors investigated; initial concentration of phenol has the maximum effect (69.5%) and reaction time the minimum (3.2%) effect in optimum conditions. S/N ratio of 39.39 was estimated at optimum conditions.
    Conclusions
    By using Taguchi statistical model, phenol removal was optimized in certain number of experiments. Ozonation process has high capability in phenol removal.
    Keywords: Phenol, Catalytic Ozonation, Fe, MgO Nanoparticles, Taguchi Statistical Model, Aquatic
  • F. Veysi Nab*, F. Babaei Agdam, S. Sadeghieh, G. Asadi Pages 43-56
    Background and Objectives
    The situation of hospitals relative to other urban land uses especially roads network and population density has an important role on physical and mental health of urban dwellers. This research, attempts to provide geographical evaluation of present hospitals and determine the best locations for these hospitals in the city.
    Methods
    Methodology of the research is descriptive-analytical. At first geographical location of present hospitals and then the areas that need hospitals (based on the criteria exist for locating hospitals) were determined using Weighted Linear Combination model of ARCGIS software. Due to high number of criteria involved in finding optimal location for hospitals, in present paper combination of the GIS capabilities and WLC model were tested to provide suitable positioning model for these hospitals.
    Results
    Results show that location of hospitals in Ardabil city does not follow a logic and scientific process. Concentration of these environments in south west and the city centre has caused various problems in these areas and has resulted in the lack of hospital land use in other parts of the city.
    Conclusion
    General conclusion expresses that in the case of hospital construction Danesh Abad, Karshnasan, Islam Abad, and Golestan neighborhoods have the first priority. The second priority areas are Yousef Abad, Salman abad, Javadiye, Abbasiye and Zainabiye. The last priorities are Shahid Rajaee and Sayed Abad areas. The areas having priority in the output of WLC model showed that these areas have preferred conditions based on the given criteria. This fact demonstrates the capabilities of these techniques and tools on playing roles as a decision support system (DSS) for selection of the appropriate options.
    Keywords: Locating, Hospital, Ardabil City, WLC Model, Geography Information System (GIS)
  • M. Kermani, A. Dehghani, M. Farzadkia, K. Nadafi, F. Bahrami Asl, D. Zeinalzadeh Pages 57-68
    Background and Objectives
    In recent years exposure to bioaerosols has been an important matter of concern; causing danger to human health. This study aimed to determine bacterial and fungal pollution in ambient air of Tehran’s Shahrake Ghods waste water treatment and investigate its relations to environmental parameters.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was done in Tehran WWTP for 4 months. 440 samples were taken from grit chamber, aeration tank, aerobic digester, 100 meters apart from the last unit of the treatment plant, and management building of treatment plant by a passive method using 9cm plates. Soy agar and dextrose agar were used for sampling of Trypticase and Sabouraud, respectively.
    Results
    Concentrations varied from 62 to 1823 CFU/Plate for bacteria and from 1 to 50 CFU/Plate for fungi. The highest concentration of bacterial pollution was observed in aeration digester with an average of 3303 CFU/Plate and the lowest one related to grit chamber with an average of 586 CFU/Plate. In terms of fungal pollution, respective highest and lowest numbers were quantified in grit chamber with an average of 61 CFU/Plate and aeration system with an average of 41 CFU/Plate. Dominant species for bacterial were Bacillus, Staphylococcus, and Micrococcus and for fungi were Cladosporium, Alternaria and Penicillium.
    Conclusion
    According to the results, operational and processing units of WWTP influence pollution load and dispersion of bioaerosols. Therefore, appropriate environmental health management in WWTP could be one of the important factors reducing dispersion of bioaerosols.
    Keywords: Aeromicrobiology, WWTP, Bioaerosol, Indoor Air
  • M. Mohajeri, A. Nemati, H. Khademhaghighian*, F. Iranpour, Sh Mobini Pages 69-76
    Background and Objectives
    Dietary diversity score is a method to assess quality of individual's diet variation. The aim of this study was to investigate the association between dietary diversity and child growth status among primary school students in Ardabil.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 280 primary school students with age range of 7-11years in 2012. Data were collected using a personal information questionnaire and three 24-h recall questionnaires. Dietary diversity score was calculated from the number of food groups in all the three 24-hour recall questionnaires. Z-score related to weight for age and height for age were calculated by Epi info software version 6; World Health Organization, and entered into SPSS version16.
    Results
    The mean age of the students was 1.42 ± 8.9 years. In terms of height for age, 20 students (14.7%) were in the normal range (z-score ≤ -2) and 260 (92.86%) suffered from stunted growth (Z-score ≥ -3). The index of weight for age of 14 students (5%) was normal and 266 (95%) were severely underweight. In terms of BMI; 77 (27.5%) were lean and 203(72.5%) were obese. No significant relationships were observed between weight, height, and BMI of the student and their dietary diversity.
    Conclusion
    Although there was no significant relation between nutritional indexes and dietary diversity score, but the results showed that prevalence of severe malnutrition is high and dietary diversity scores are low among primary school students in Ardebil.
    Keywords: Dietary Diversity Score, Primary School Students, Nutritional Status, Malnutrition
  • K. Naddafi, A. Mokammel *, R. Nabizadeh, S. Nazmara Hasanvand, S. Niazi, N. Yarali, D. Zeynalzadeh Pages 77-85
    Background and Objectives
    Air pollution in major cities is one of the most important concerns of the society. BTEX compounds; benzene, toluene, ethyl benzene, and xylenes are categorized as monocyclic aromatic chemicals. MTBE, ETBE and TAME are oxygenated compounds belonging to the class of ethers. All of these compounds are mainly added to gasoline to enhance octane rate, reduce carbon monoxide emission and improve combustion process as an alternatives to alkyl-lead compounds. The aim of this study was to determine concentrations of urinary biomarkers of mentioned chemicals in subjects with no occupational exposure history.
    Methods
    This is a cross-sectional study conducted in 2013. Spot urine samples were collected from 30 healthy volunteers (18 from indoor and 12 from outdoor environments). Head space solid phase micro extraction (HS-SPME) technique was used to extract compounds and a gas chromatograph equipped with FID detector for sample analysis.
    Results
    The mean concentrations of urinary biomarkers of benzene, toluene, ethyl benzene, p+m-xylene, o-xylene, MTBE, ETBE, TAME were respectively 81, 87, 31, 198, 44, 184, 31 and 0 ng/L. No significant difference (p>0.05) was observed in concentrations of urine biomarkers between two groups.
    Conclusion
    According to the results of this and other studies, biomarkers are useful criteria for assessing human exposure to environmental pollutants.
    Keywords: Biomarker, BTEX, MTBE, ETBE, SPME
  • H. Shahbazi *, Ss Mazloomi Mahmodabadi, M. Mobasheri, H. Mozaffari Khosravi, M. Karimi, A. Esmaili Pages 86-101
    Background and Objectives
    Cardiovascular diseases are the most important cause of death in Iran and the world. Regarding the relationships between cardiovascular diseases and nutritional status as well as the tendency of people toward having food in restaurants and hotels; present study conducted to study the effect of education on knowledge, attitude and practice of restaurant and hotels’ chefs to prevent risk factors of cardiovascular diseases in Yazd.
    Methods
    In a semi-experimental study, intervention factor for case group was education through lectures, pamphlets, and videos were. All the restaurant and hotels’ chefs of Yazd were divided in two groups, intervention and control (each group 39). Data were gathered through a researcher made questionnaire. Its validity was confirmed under supervision of health education and cardiovascular professionals and its reliability was proved through conducting a pilot study and calculation of Cronbach's alpha (α=0.75). Pretest was done prior to interventional educational program (in 4 sessions of 90 min). Posttest questionnaire was filled in after one week from implementation of educational intervention and the data were analyzed by SPSS software using appropriate statistical tests.
    Results
    Before training, average scores of knowledge and attitude had no significant differences between case and control groups. However, unlike attitude (p=0.065), mean score of knowledge (p<0.001) significantly increased in intervention group comparing to control group. Significant differences were observed in scores of knowledge and attitude of intervention group between prior and one week after education courses (p<0.001). The main information source of the subjects was media (63.5%) with physicians being their preferred source (62.2%).
    Conclusion
    According to average knowledge of chefs before the intervention and significant role of chefs on cardiovascular health; improving chef's information through regular training programs in consultation and health education centers, posters, pamphlets, and media is suggested.
    Keywords: Education, Knowledge, Attitude, Cardiovascular Diseases, Chef
  • Z. Torkshavand, M. Gholami *, M. Farzadkia, A. Esrafili, A. Azari Pages 102-114
    Background and Objective
    Heavy metals are among the significant pollutants of water sources. Unlike organic contaminants, they are not biodegradable and tend to accumulate in living organisms. The objective of the present work was to investigate efficiency of glass beads modified with APTES ligand (3-aminopropyltriethoxysilane) on copper ion removal from aqueous solution.
    Methods
    Methodology of the research was experimental, basic and applicable based on the nature of the study and experimental data. Response surface methodology based on Box-Behnken design was used to assess the effect of independent variables including flow rate, solution pH, initial concentrations and size of glass beads on the response function (removal efficiency of copper ion).
    Results
    The optimum conditions to remove copper ion from aqueous solution was achieved at pH≥6, flow rate of 30 ml min−1, and a glass beads size of 38-63µ. Absorption results indicated that Cu2+ adsorption from aqueous solutions to fit with Langmuir isotherm and follow pseudo-second-order kinetic model.
    Conclusion
    All the results demonstrated that modified glass beads successfully absorb copper ion from aqueous solution.
    Keywords: Adsorption Process, Copper Ion, Modified Glass Beads, Response Surface Method
  • Bn Moasheri, V. Abolhasannejad *, Z. Vahdatparast, S. Sharifi, R. Hojatpanah, Aa Taghizadeh Pages 115-124
    Background and Objectives
    Motor vehicle traffic in streets is one of the main causes of noise pollution in the environment. Present study aimed to determine day average sound level Index in overcrowded areas of Birjand, Iran.
    Methods
    Noise level in selected stations was measured by TES sound level meter using BS 7445-1-2003 and BS 7445-3-1991 standards. The measurement was done on working days and weekends according to the enactment of the Council for Environment of Iran. Data were processed using SPSS software.
    Results
    The average day noise level was 66.7 ± 2.2 dB with the highest level belonging to Motahari St. (69.1 dB). Mean noise level on working days was 67.8 ± 2.3 dB and on weekends was 65.1 ± 2.2 dB that are higher than the standard limit (p<0.05).
    Conclusion
    Regarding the harmful effects of this environmental agent, more studies are recommended to investigate causes of the noise pollution. Since traffic load are the main determinant of the noise pollution; passing traffic rules and educating residents to promote culture of motor vehicle driving may decrease noise pollution level and prevent its physical and mental disorders in such areas.
    Keywords: Day Average Sound Level, Overcrowded Areas, Working Days