فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیستم شماره 1 (پیاپی 75، فروردین و اردیبهشت 1394)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 75، فروردین و اردیبهشت 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نیما فتاحی، قباد مرادی، نادر رش احمدی* صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    80% از عفونت های ادراری کسب شده از بیمارستان ناشی از تعبیه کاتتر ادراری میباشد. یکی از عوامل مهم در ایجاد عفونت ادراری عدم استفاده از مواد و روش های استریل در زمان نصب کاتتر ادراری میباشد، هدف این مطالعه بررسی فراوانی آلودگی ژل های لوبریکنت مورد استفاده است.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی از خرداد تا مردادماه سال1392 صورت گرفت. در روند اجرای این طرح 100 نمونه از ژل های لوبریکنت غیر استریل از بخش های مختلف بیمارستان های بعثت و توحید سنندج گرفته شد. متغیر پیامد در این مطالعه وضعیت آلودگی یا عدم آلودگی ژل بود. نتایج حاصل از این پژوهش وارد نرم افزار STATA11 شد. اهداف توصیفی با آماره های توصیفی و اهداف تحلیلی با آماره های تحلیلی مانند فاصله اطمینان،کای دو و لجستیک رگرسیون محاسبه شدند.
    یافته ها
    50 عدد از این نمونه ها (50%) از بیمارستان توحید و 50 عدد دیگر (50%) از بیمارستان بعثت سنندج اخذ شد. در بین کل نمونه های اخذ شده 25 نمونه (25%) از نظر کشت میکروبی مثبت بودند. 60 درصد پاتوژن های جدا شده از نمونه های مورد مطالعه سودومونا، انتروکوکوس و استافیلوکوکوس اپیدرمیس بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که 25% از ژل های لوبریکنت غیر استریل چند بار مصرف مورد استفاده در نصب کاتتر ادراری از لحاظ آلودگی میکروبی مثبت می باشند. لذا پیشنهاد می شود که از این پس در روند نصب کاتتر ادراری از ژل های لیدوکائین استریل یکبار مصرف استفاده شود.
    کلیدواژگان: ژل لوبریکنت، آلودگی، کاتتر ادراری، عفونت ادراری
  • الناز اکبرزاده، جمیله نوروزی، وهاب پیرانفر، داریوش قاسمی، شیوا میرکلانتری، رضا میرنژاد* صفحات 10-17
    مقدمه
    مطالعات کمی در خصوص جداسازی بروسلا آبورتوس و بروسلا ملی تنسیس عامل بروسلوزیس از سرم بیماران انجام است، این مطالعه با هدف جداسازی همزمان بروسلاهای بیماری زا از نمونه های سرمی انسان به روش Multiplex PCR طراحی گردید.
    روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی، 50 نمونه خون و سرم بیمار مشکوک با علائم بالینی بروسلوزیس، پس از تیترسنجی به محیط کشت بروسلا اگار تلقیح شده و برای تشخیص، از تکنیک مولکولی Multiplex-PCR با سه پرایمر استفاده شد. به منظور کشت نمونه های سرم، ml 5/0 از سرم در بروسلا براث تلقیح شده و به مدت 72 ساعت در انکوباتور 37 درجه سلسیوس و 5% گاز دی اکسید کربن، گرمخانه گذاری شد. برای تایید نتایج PCR، محصولات PCR با استفاده از آنزیم های برش دهنده TaqI و RsaI مطابق مطالعات قبلی تحت برش آنزیمی قرار گرفتند.
    یافته ها
    از میان 50 نمونه خون 4 مورد (8%) کشت مثبت بودند که هر 4 مورد (100%) پس از بررسی خصوصیات و انجام تست های بیوشیمیایی و افتراقی به عنوان بروسلا ملی تنسیس شناسایی شدند. پس از انجام Multiplex PCR، 9 مورد (18%) مثبت و 41 مورد (82%) منفی بودند. در میان موارد مثبت سرم، باند مربوط به بروسلا ملی تنسیس در 7 مورد (78%) و باند مربوط به بروسلا ابورتوس در 2 مورد (22%) مشاهده گردید. از مجموع 50 نمونه خون 5 مورد (10%) مثبت و 45 مورد (90%) منفی بودند که در تمامی آن ها (100%) باند مربوط به بروسلا ملی تنسیس مشاهده گردید. تمام نتایج با روش PCR_RFLP تایید شد.
    نتیجه گیری
    مطالعه ما نشان داد که این روش ساده و سریع بوده و حساسیت آن برای جداسازی بروسلاها (به خصوص بروسلا ابورتوس و ملی تنسیس) از سرم در مقایسه با خون کامل، بیشتر است.
    کلیدواژگان: بروسلا، Multiplex، PCR، سرم خون، PCR، RFLP
  • مهدی ذکایی، غلام رضا همایون پور، ابراهیم قادری، فرناز زندوکیلی*، بهیه صلاحیان، فریده مفاخری صفحات 18-29
    زمینه و هدف
    کاهش نسبت مرگ و میر مادران به دلیل عوارض بارداری و زایمان از مهمترین شاخص ها و اولویت ها برای جوامع است با وجود تلاش های انجام شده این نسبت هنوز در کشورهای در حال توسعه قابل توجه است. این مطالعه با هدف بررسی علل موثر بر مرگ مادران و مقایسه آن بر اساس نتایج اتوپسی شفاهی و اتوپسی پزشکی قانونی انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی انجام گرفته و جامعه مورد مطالعه تمام زنان باردار فوت شده استان کردستان در فاصله سالهای1380تا 1392 بودند. برای جمع آوری داده ها از چک لیست طراحی شده بر اساس مستندات نظام مراقبت مرگ مادری استفاده شد. داده های وارد نرم افزار 16 SPSS شده برای تجزیه و تحلیل از آزمون کای دو و فیشر استفاده گردید.
    نتایج
    در طی دوره مطالعه 79 مرگ مادری اتفاق افتاد. سه علت اول مرگ بر اساس نتایج اتوپسی شفاهی(2/ 34%) خونریزی، (8/ 22%) آمبولی، (19%) اکلامپسی است. (1/ 48%) از موارد فوت شده مورد اتوپسی پزشکی قانونی قرار گرفته اند. سه علت مرگ بر اساس این اتوپسی (5/ 16%) خونریزی، (3/ 6%) اکلامپسی و (10/10%) آمبولی بود. ضریب توافق بین دو اتوپسی برابر با kappa=0/528 می باشد.
    نتیجه گیری
    باید در نظام مراقبت های مرگ مادری ضمن شناسایی علل عمده مرگ مادران باردار وعوامل خطر و زمینه ساز آن، مداخلات وتصمیم گیری ها بر اساس نتایج شفاف ودقیق پزشکی قانونی که با اثر بخشی واطمینان بیشتری میتواند منجر به کاهش موربیدیتی ومورتالیتی مادران باردار گردد انجام شود.
    کلیدواژگان: مرگ و میر مادران، اتوپسی شفاهی، اتوپسی پزشکی قانونی
  • عیسی غلامپور عزیزی، سمانه روحی، بیژن نوری، شعبان حسن زاده میاندسته* صفحات 30-39
    زمینه و هدف
    قارچ مالاسزیا فورفور عامل بیماری پیتیریازیس ورسیکالر می باشد. ترکیبات فنولی موجود در برگ درخت گردو دارای خاصیت ضد میکروبی می باشند. هدف از این تحقیق بررسی اثر ضد قارچی عصاره های الکلی و آبی برگ درخت گردو بر قارچ مالاسزیا فورفور در شرایط آزمایشگاهی است.
    روش بررسی
    از برگ گردو به روش تقطیر ساده و روتاری عصاره های آبی و الکلی تهیه و سپس اثرات ضد قارچی این عصاره ها بر مالاسزیا فورفور در آزمایشگاه به روش های دیسک و چاهک مطالعه و سپس حداقل غلظت ممانعت کنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی ((MFC آنها تعیین شد. نرم افزارSPSS18 و آزمون های آماری آنالیز واریانس دو طرفه و ونی Bonferroni)) جهت تجزیه و تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین قطر هاله ممانعت از رشد برای عصاره آبی، اتانولی و متانولی به ترتیب 30، 66/ 28 و 33/ 46 میلی متر بود که در غلظت 110 میلی گرم در میلی لیتر مشاهده شد. MIC عصاره آبی بر مالاسزیا فورفور برابر با 103×25 میلی گرم در میلی لیتر و MFC آن 104×5 میلی گرم در میلی لیتر تعیین شد. MIC و MFC عصاره اتانولی برگ گردو نیز به ترتیب برابر با 6250 و 102×125 میلی گرم در میلی لیتر بودند. همچنین MIC وMFC عصاره متانولی به ترتیب برابر با 103× 25 و 103×5 میلی گرم در میلی لیتر تعیین شدند. نتایج آماری نشان داد که عصاره های مختلف تاثیر متفاوتی بر قطر هاله عدم رشد داشتند و با افزایش غلظت عصاره، قطر هاله عدم رشد نیز افزایش یافت (05/ 0> p).
    نتیجه گیری
    بنابر نتایج بدست آمده می توان احتمال داد که در آینده بتوان از عصاره های برگ درخت گردو برای درمان بیماری های ناشی از قارچ مالاسزیا فورفور استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اثر ضد قارچی، عصاره، برگ درخت گردو، مالاسزیا فورفور
  • هلاله حسن زاده، آرمان رحیمی، صبریه امینی، کامبیز حسن زاده* صفحات 40-47
    زمینه و هدف
    مطالعات اخیر نشان می دهند که استرس اکسیداتیو نقش مهمی در پاتوفیزیولوژی بیماری پارکینسون دارد. کورتکس پیشانی به دلیل داشتن اعصاب دوپامینرژیک قابل توجهی که از مسیر نیگرواستریاتال عصب دهی شده اند، یکی از قسمت-هایی است که در بیماری پارکینسون دچار آسیب می شود. از سوی دیگر خواص آنتی اکسیدانی ان- استیل سیستئین از طریق تقویت گلوتاتیون به اثبات رسیده است. گلوتاتیون یکی از اصلی ترین سیستم های آنتی اکسیدان داخل سلولی است. از این رو مطالعه ما با هدف بررسی تاثیر ان- استیل سیستئین در کنترل بیماری پارکینسون صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، موش های نر نژاد ویستار با وزن 50±400 گرم و سن 12-10 ماه، سم روتنون (mg/kg/48h، sc 2/5) را دریافت نمودند. ان- استیل سیستئین با دوزهای (mg/kg/48h، ip 25 یا 50) یک ساعت قبل از تزریق روتنون تجویز می شد. تست رفتاری روتارود جهت سنجش علایم حرکتی و تایید ایجاد مدل به انجام رسید. همچنین میزان پارکین به عنوان یکی از کلیدی ترین پروتئین های مرتبط با بیماری پارکینسون، با استفاده از تکنیک وسترن بلات در ناحیه کورتکس پیشانی اندازه گیری شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که ان- استیل سیستئین قادر است از افت عملکرد حرکتی در تست روتارود جلوگیری کند. همچنین یافته ها حاکی از کاهش پروتئین پارکین در ناحیه پیشانی در گروه دریافت کننده روتنون بود. از طرفی ان- استیل سیستئین توانست از این کاهش میزان پارکین جلوگیری کند.
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج نشان داد که ان- استیل سیستئین توانست از پیشرفت بیماری پارکینسون در مدل حیوانی جلوگیری نماید که احتمالا مرتبط با ویژگی های آنتی اکسیدانی این ترکیب است.
    کلیدواژگان: بیماری پارکینسون، روتنون، ان، استیل سیستئین، پارکین، کورتکس پیشانی
  • مهدی رضایی، زینب کاظمی*، مصطفی خانزاده، فضل الله میردریکوند، شیما هاشمی، سمیه آقامحمدی صفحات 48-59
    زمینه و هدف
    کاستی های عصب- روانشناختی اختلال افسردگی اساسی ممکن است با خطر اقدام به خودکشی در بیماران مبتلا به این اختلال ارتباط داشته باشد. در این پژوهش کارکردهای عصب روانشناختی بیماران افسرده اساسی غیر سایکوتیک با سابقه خودکشی، بدون سابقه خودکشی و افراد بهنجار مقایسه شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع پس رویدادی یا علی- مقایسه ای است. گروه ها شامل افراد مبتلا به افسردگی باسابقه اقدام به خودکشی (16 نفر)، افراد مبتلا به افسردگی بدون سابقه اقدام به خودکشی (17 نفر) وافراد بهنجار (22 نفر) بود. نمونه با روش نمونه گیری در دسترس از بیماران سرپایی بیمارستان های لقمان و امام حسین تهران انتخاب گردیدند. به کمک آزمون های کامپیوتری دست بندی کارتهای ویسکانسین(WCST)، آزمون عملکرد مداوم(CPT)، آزمون استروپ (Stroop) و پرسشنامه افسردگی بک-2 BDI-II) 3) حوزه توجه متمرکز، توجه انتخابی و انعطاف پذیری شناختی ارزیابی شد. داده ها به کمک نرم افزارSPSS-16 با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیری، تحلیل واریانس یک راهه و تحلیل کوواریانس مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    عملکرد بیماران افسرده با سابقه خودکشی در آزمون دسته بندی ویسکانسین به طور معنی داری پایین تر از دو گروه دیگر بود. اما در دو آزمون دیگر چنین تفاوتی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    انعطاف پذیری شناختی بیماران افسرده با سابقه اقدام به خودکشی بیشتر از افراد افسرده بدون سابقه اقدام به خودکشی آسیب دیده است که این باعث افزایش احتمال خطر اقدام به خودکشی می شود.
    کلیدواژگان: افسردگی، خودکشی، کارکرد های عصب روانشناختی
  • داریوش شکیبایی، مریم مصفایی*، مهوش حصاری، علی مصطفایی، مینو محمودی، احمد باقری صفحات 60-70
    زمینه و هدف
    گیاه جغجغه بشکل سنتی در مناطق مختلفی از کشور مصرف می گردد. نظر به فقدان اطلاعات علمی در زمینه تاثیرات قلبی گیاه جغجغه در حین ایسکمی- ری پرفیوژن و با توجه به اهمیت موضوع، مطالعه حاضر به منظور شناخت تاثیر عصاره ی گیاه جغجغه بر قلب مجزا شده رت در شرایط ایسکمی- ری پرفیوژن انجام شده است.
    روش بررسی
    مطالعه به روش تجربی بر روی 58 سر موش صحرایی در دو گروه پرفیوژن و ایسکمی-ری پرفیوژن صورت گرفت. قلب حیوانات مجزا شده و تحت سیستم لانگندورف سه مرحله پایه، ایسکمی و ری پرفیوژن را گذراندند. پارامترهای عملکردی قلب از جمله تعداد ضربانات قلبی در دقیقه، فشار بطن چپ، پارامتر عملکردی قلب موسوم به (Rate Presure Product (RPP و میزان جریان مایع کرونری (CF) مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تجویز عصاره ی آبی گیاه جغجغه موجب کاهش معنی دار پارامترهای قلبی از جمله (RPP (p=0.0242 و (CF (p=0.0113در گروه پرفیوژن، و همچنین باعث تشدید آسیب قلبی (RPP) متعاقب ایسکمی (p= 0.0126) در گروه ایسکمی نسبت به کنترل می گردد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر عصاره ی ریشه گیاه جغجغه در مهار عملکرد قلبی، این گیاه می تواند در کاهش فشار خون مفید باشد. اما با توجه به تاثیر نامطلوب آن متعاقب ایسکمی قلبی، تجویز آن در این موارد توصیه نمی گردد. همچنین نتایج حاضر همخوان با گزارشات قبلی مبنی بر تاثیر گشادکننده ی عروقی وابسته به نیتریک اکساید در مورد این گیاه نبوده و بررسی ترکیبات این گیاه در مناطق مختلف کشور در مطالعات آتی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: قلب مجزا، ایسکمی، ری پرفیوژن، لانگندورف، گیاه جغجغه
  • سید کاظم موسوی*، مصطفی بازوند، رغد معمار، حیدر صادقی صفحات 71-79
    زمینه و هدف
    تغییرات وضعیتی اندام تحتانی با اختلال عملکرد حرکتی و بویژه راه رفتن همراه است. با توجه به اینکه کف پای صاف وگود از ناهنجاری های شایع اندام تحتانی به شمار می آیند. هدف از انجام این تحقیق، مقایسه الکترومایوگرافی عضلات ساق پا در مردان دارای ناهنجاری کف پای صاف و گود در طی راه رفتن بود.
    روش بررسی
    در این تحقیق همگروهی تعداد 30 نفر در سه گروه کف پای نرمال،صاف وگود از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند.آزمودنی ها 5 بار در مسیر راهرو که صفحه نیرو در آن تعبیه شده بود، به سمت جلو راه رفتند. برای تجزیه تحلیل داده-ها از نرم افزار Matlab و spss نسخه21 در سطح معناداری 05/ 0 استفاده شد. برای مقایسه متغیرهای مورد نظر بین سه گروه از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
    یافته ها
    سطح فعالیت عضلات دوقلو و نعلی در کل مرحله سکون بین سه گروه کف پا تفاوت معناداری نشان نداد(P>0.05)، ولی سطح فعالیت عضله نازک نی بلند در مرحله حمایت دو پا اولیه و ثانویه و سطح فعالیت عضله ساقی قدامی در کل مرحله سکون تفاوت معناداری نشان داد(05/ 0>P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تغییر در آناتومی نرمال پا، فعالیت عضلات را در طی فعالیت های روزانه و ورزشی تحت تاثیر قرار می دهد که متعاقبا می تواند الگوهای آسیب را تغییر دهد، نتایج این تحقیق می تواند در برنامه ریزی موفق تر اقدامات توانبخشی و حرکتی افراد مبتلا به ساختار غیر طبیعی پا موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: عضلات ساق، کف پای صاف، کف پای گود، راه رفتن
  • سعید امام دوست، محمد فرامرزی*، لاله باقری، خدیجه اوتادی، احسان رزاقی نایینی، طاهره یزدانی، علی دیرنده صفحات 80-88
    مقدمه
    هموسیستئین، یکی از عوامل خطرزای جدید قلبی - عروقی بوده که بالا رفتن غلظت آن باعث افزایش بیماری های قلبی- عروقی می شود. هدف این تحقیق شناخت تاثیر یک دوره تمرین ترکیبی (مقاومتی و هوازی) بر سطح استراحتی هموسیستئین و نیمرخ لیپیدی مردان دارای اضافه وزن بود.
    روش بررسی
    آزمودنی های این تحقیق 30 مرد دارای اضافه وزن با 29BMI≥، دامنه سنی 22-42 سال بودند که به صورت تصادفی به دو گروه تجربی (15نفر) و کنترل (15نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرین ترکیبی شامل 8 هفته تمرین و هر هفته 3 جلسه و هر جلسه شامل 12- 10 تمرین قدرتی ایستگاهی با شدت 80-70 درصد 1RM درنظرگرفته شد و در انتها 20-12 دقیقه تمرین دویدن هوازی با شدت 80-70 درصد MHR بود. آزمون t زوجی به منظور مقایسه پیش آزمون و پس آزمون در هر گروه و از آزمون t مستقل جهت مقایسه بین گروه ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان داد، 8 هفته تمرین ترکیبی نتوانست کاهش معنی داری در غلظت هموسیستئین ایجاد نماید، با این حال تمرین ترکیبی باعث کاهش معنی دار کلسترول(P=0.01)، BMI (P=0.01) و وزن (P=0.001) آزمودنی ها شد.
    نتیجه گیری
    به طورکلی، به نظر می رسد تمرین ترکیبی می تواند تاثیر مثبتی بر نیمرخ لیپیدی افراد چاق داشته باشد. از طرف دیگر، در این مطالعه تغییر معنی داری در میزان هموسیستئین پلاسما مشاهده نشد که می تواند به علت عدم کافی بودن مدت و شدت برنامه تمرینی در این تحقیق باشد.
    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی مقاومتی هوازی، هموسیستئین، نیمرخ لیپیدی
  • علیشا اکیا*، حکیم قیصری، قباد محمدی، مهرداد خدادوست صفحات 89-96
    زمینه و هدف
    اشریشیا کلی شایعترین ارگانیسم عامل عفونت مجاری ادراری(UTI) میباشد و UTI ناشی از ایزوله های اشریشیا کلی مقاوم به آنتی بیوتیکها در حال افزایش است. بسیاری از ژنهای مقاومت آنتی بیوتیکی به وسیله پلاسمیدها کد می شوند. در این مطالعه محتوای پلاسمیدی ایزوله های اشریشیا کلی جدا شده از عفونتهای ادراری بررسی شد.
    روش بررسی
    تعداد 200 ایزوله اشریشیا کلی از نمونه ادرار بیماران سرپایی مبتلا به UTI با استفاده از کشت و تستهای بیوشیمیایی جدا شدند. حساسیت آنتی بیوتیکی آنها با روش دیسک دیفیوژن تعیین شد و تولید ESBL با روش دبل دیسک مشخص گردید. پلاسمید آنها با استفاده از کیت استخراج و پلاسمیدهای جدا شده با دو آنزیم HindIII و BamH1 هضم آنزیمی شدند و الگوی پلاسمیدها و اندازه آنها با الکتروفورز و مارکرهای DNA مشخص گردید.
    یافته ها
    کل 200 جدایه اشریشیا کلی به ایمی پنم حساس بودند در حالی که 7/ 80 درصد از جدایه ها نسبت به آمپی سیلین مقاومت نشان دادند. مقاومت در برابر کوتریموکسازول، سیپروفلوکساسین، توبرامایسین و آزترونام به ترتیب 49/ 57، 99/ 36، 35/ 23 و 5/ 22 درصد بود. تعداد 166 جدایه(83%) حاوی پلاسمید بودند که اندازه آنها غالبا«در محدوده 15 تا Kb24 بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشانگر مقاومت آنتی بیوتیکی بالای ایزوله های اشریشیا کلی است و بین وجود پلاسمید و داشتن ESBL یک ارتباط قوی مشاهده شد، که بیانگر نقش پلاسمید در ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی به گروه های مختلف آنتی بیوتیکی بخصوص سفالوسپورینها در این باکتری می باشد. همچنین وجود شباهت در الگوی پلاسمیدی ایزوله ها به نحوی بیانگر انتقال و گسترش مقاومت آنتی بیوتیکی است.
    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، عفونت مجاری ادراری، مقاومت آنتی بیوتیکی، پلاسمید
  • مرتضی دهقان، فریناز فرهبد* صفحات 97-104
    زمینه و هدف
    کمردردحاد یکی از شایع ترین علل مراجعه بیماران به پزشک است که امروزه داروهای مختلفی برای درمان آن پیشنهاد می شود. انتخاب داروی مناسب با اثر بخشی بالا و حداقل عوارض همیشه یک موضوع چالش برانگیز دردرمان های پزشکی می باشد. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر بخشی گاباپنتین خوراکی بر شدت درد بیماران مبتلا به کمر درد حاد صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور بر روی 100 بیمار مبتلا به کمردرد حاد مراجعه کننده به مراکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد طی سال 1391(فروردین الی اسفند ماه) انجام شد. بیماران پس از انتخاب به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده در دو گروه مداخله(تعداد=50) و کنترل(تعداد=50) قرار گرفتند.برای گروه مداخله روزانه دو قرص ناپروکسن500 میلی گرمی و دو کپسول گاباپنتین100 میلی گرمی و برای گروه کنترل روزانه دو قرص ناپروکسن 500 میلی گرمی و دو کپسول پلاسبو تجویز شد. بیماران در روزهای صفر، 8، 15و 30 از نظر شدت درد بر اساس شاخص VAS و میزان بروز عوارض جانبی ارزیابی شدند. تجزیه تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین نمره درد در معاینه روزهای8، 15و 30 در گروه مداخله به طور معناداری کمتر از گروه کنترل بود (05/ 0>p). همچنین در خصوص مقایسه درد در دو گروه مداخله و کنترل بر حسب جنس، در زنان گروه مداخله میانگبن نمره درد در هر 3 معاینه به طور معناداری کمتر از گروه کنترل بود ولی در مردان گروه مداخله و کنترل تفاوت معناداری در شدت درد دیده نشد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه درد در بیماران گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل به طور قابل توجهی کاهش یافته بود. چنین استنباط می شود تاثیر گاباپنتین همراه با داروی ضدالتهابی غیراستروئیدی(NSAIDs) بیشتر از NSAID ها به تنهایی است.
    کلیدواژگان: گاباپنتین، شدت درد، کمردرد حاد
  • نیما فتاحی*، قباد مرادی، نادر رش احمدی، بهرام نیکخو، بایزید قادری صفحات 105-111
    مقدمه
    یک مرد جوان 25 ساله با درد بیضه راست از یک ماه قبل به مطب مراجعه کرد، به فاصله 8 روز 2 بار سونوگرافی از بیضه بیمار به عمل آمد که نشاندهنده تومور در قطب تحتانی بیضه راست بود، تومور در سونوگرافی اول 7 میلی متر و در دومی 6/7 میلی متر اندازه داشت. سطح مارکرهای تومور در این فرد سنجیده شد که سطح آلفا فتوپروتئین و سطح گونادوتروپین جفتی انسانی بتا در وی نرمال بود. برای این بیمار عمل بیضه برداری راست انجام شد و بررسی بافت شناسی نشان داد که تومور از سلول های سرطانی با سیتوپلاسم ائوزینوفیلیک و هسته گرد، ماده زمینه فیبروتیک و اجسام کلسیفیه تشکیل شده بود. میزان بروز تومورهای بیضه ای در بین هر یکصد هزار مرد فقط 5 مورد است و در این میان کمتر از یک درصد تومورهای بیضه ای مربوط به سلول های سرتولی است. نتایج یک مطالعه مروری نشان داد که تا سال 2005 فقط 61 مورد تومور سلول بزرگ کلسیفیه سلول سرتولی در دنیا ثبت شده است. این تومور میتواند تولید کننده استروژن باشد که این امر میتواند سبب بزرگی پستان در مرد، ناتوانی جنسی و آکرومگالی شود که البته با توجه به معاینات صورت گرفته بیمار ما فاقد علائم مذکور بود. این نوع تومور در افراد زیر 20 سال و اغلب قبل از بلوغ خود را نشان میدهد و نکته قابل توجه در مورد این بیمار این است که 25 سال سن دارد. این تومورها عمدتا خوش خیم هستند و با انجام عمل بیضه برداری می توانند از پیش آگهی خوبی برخوردار باشند.
    کلیدواژگان: تومور بیضه ای، تومورسلول سرتولی، سلول بزرگ کلسیفیه سلول سرتولی
|
  • Nima Fattahi, Dr Ghobad Moradi, Dr Nader Rashahmadi* Pages 1-9
    Background And Aim
    80% of hospital acquired urinary tract infections are due to urinary tract catheterization. One of the important risk factors for urinary tract infection is lack of use of sterilized materials and methods during urinary catheterization. The aim of this study was to investigate the frequency of contamination of the lubricant gels used for urinary tract catheterization.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was conducted from June to August 2013. In this study, 100 samples of non-sterile lubricant gels were collected from various wards of Besat and Tohid hospitals in Sanandaj, and were transported to the laboratory within a thioglycolate environment. In this study, contamination or non-contamination of the gel was considered as the outcome variable. Results of this study were entered into STATA11 software. Descriptive objectives were measured using descriptive statistics and analytical objectives were calculated by analytical statistics such as confidence intervals, chi-square, and logistic regression.
    Results
    We obtained 100 samples from Tohid and Besat hospitals (50 samples from each hospital) in Sanandaj. Among the samples 25 % had positive microbial cultures. 60 % of the isolated pathogens were Pseudomonas, Enterococcus, and Staphylococcus epidermidis.
    Conclusion
    The results of this study showed that 25 % of reusable non-sterile lubricant gels which were used for urinary catheterization were positive for microbial contamination. Therefore we recommend that disposable sterile lidocaine gels be used for urinary catheterization.
    Keywords: lubricant gels, contamination, urinary catheter, urinary tract infection
  • Elnaz Akbarzadeh, Dr Jamileh Noroosi, Vahab Piranfar, Dariush Ghasemi, Dr Shiva Mirkalantari, Dr Reza Mirnejad * Pages 10-17
    Background And Aim
    There are few studies on the isolation of Brucella abortus and Brucella melitensis from patients´ sera. The aim of this study was simultaneous isolation of pathogenic brucella species from human serum samples by multiplex PCR method. Material and
    Methods
    50 blood and serum samples isolated from patients with clinically suspected brucellosis were inoculated into brucella agar medium and we used multiplex-PCR, with three primers to detect brucella species. We incubated 0.5 ml of serum in Brucella broth for 72 hours at 37 °C in 5% carbon dioxide. To confirm the results of PCR, the PCR products were restricted by restriction enzymes, TaqI and RsaI.
    Result
    From 50 blood samples 4 (8%) cultures were positive. Using biochemical tests and after determination of the characteristics of the positive cases, they were identified as B. melitensis. After multiplex PCR, 9 cases (18%) were positive and 41 cases (82%) were negative. Among the positive sera, B. melitensis was identified in 7 cases (78%) and B. abortus in 2 cases (22%). Of 50 blood samples, 5 (10%) were positive and 45 (90%) were negative for B. melitensis. All the results were confirmed by PCR-RFLP.
    Conclusion
    Our study showed that multiplex PCR method was simple, rapid and is more sensitive for isolation of brucella from serum (especially B. abortus and B. melitensis) in comparison to complete blood.
    Keywords: Brucella spp., Multiplex, PCR, Serum blood, PCR, RFLP
  • Dr Mehdi Zokaei, Dr Gholamreza Homayonpoor, Dr Ebrahim Ghaderi, Dr Farnaz Zandvakili *, Bahieh Salahian, Farideh Mafakheri Pages 18-29
    Background And Aim
    Reduction of maternal deaths due to pregnancy and childbirth complications is one of the most important health indices and priorities for communities. Despite efforts in this context, maternal death rate is still high in developing countries. This study was aimed to assess the factors affecting maternal mortality and compare them by using the results of verbal autopsy and forensic autopsy.
    Material And Methods
    This was a descriptive analytical study. The study population was all pregnant women who had died between 2001 and 2013 in Kurdistan province. To collect data we used a checklist which was designed based on the documents obtained from maternal mortality surveillance system. The collected data were entered into SPSS V.16 software. Fisher and chi-square tests were used for data analysis.
    Results
    During the study period, we detected 79 maternal deaths. The top three causes of death based on the results of verbal autopsy were bleeding (34.2%), embolism (22.8%), and eclampsia (19%). 48.1% of the cases underwent forensic autopsy. Based on the results of forensic autopsy, the three causes of death were bleeding (16.5%), eclampsia (6.3%) and embolism (10.10%). The kappa coefficient for agreement between the two autopsies was 0.528.
    Conclusion
    In addition to interventions and decisions on the basis of clear results of legal medicine, identification of the major causes of maternal death and their underlying risk factors recorded in maternal death surveillance system, can lead to decreased maternal morbidity and mortality.
    Keywords: Maternal Mortality, Verbal Autopsy, Forensic Autopsy
  • Dr Eesa Gholampourazizi, Samaneh Rouhi, Dr Bijan Nouri, Shaban Hasanzadeh Miandasteh * Pages 30-39
    Background And Aim
    Malassezia furfur is the cause of pityriasis versicolor. Phenolic compounds in the walnut leaf have antimicrobial effects. The purpose of this study was to examine the antifungal effects of alcoholic and aqueous extracts of walnut leaf on M. furfur, in vitro.
    Material And Method
    Alcoholic and aqueous extracts of walnut leaf were prepared by simple distillation and Rotary method and then we studied the antifungal effects of these extracts on M. furfur by using disc and Well method, in vitro. Then the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimal fungicidal concentration (MFC) were determined. SPSS18 software, two-way ANOVA and Bonferroni test were used for data analysis.
    Result
    The largest growth inhibition zone diameters for water, ethanolic and methanolic extracts were 30, 28.66and 46.33 mm, respectively, that were observed at a concentration of 110 mg/ml. MIC of aqueous extract for M. furfur was 25×103 mg/ml and its MFC was 5×104 mg/ml. The MIC and MFC of walnut leaf ethanolic extract were 6250 and 125×102 mg/ml, respectively. Also MIC and MFC of methanolic extract were 25×103 and 5×103 mg/ml, respectively. Statistical results showed that extracts had a different effect on the diameter of inhibition zones and increased concentration of the extracts led to increased inhibition zone diameters (p<0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study, extracts of walnut leaf can be a promising therapy in the future for the treatment of infections caused by M. furfur.
    Keywords: Antifungal effect, Walnut leaf, Extract, Malassezia furfur
  • Halaleh Hassanzadeh, Arman Rahimmi, Dr Sabrieh Amini, Dr Kambiz Hassanzadeh * Pages 40-47
    Background And Aim
    Recent studies have shown that oxidative stress has a critical role in the pathophysiology of Parkinson’s disease. Frontal cortex receives a great amount of dopaminergic neurons from nigrostriatal pathway and is one of the brain regions which aredamagedin Parkinson’s disease. On the other hand anti-oxidant properties of N-acetylcysteine have been proven to occur via fortifying glutathione. Glutathione is one of the main intracellular anti-oxidant systems. Therefore our study was aimed to evaluate the effect of N-acetylcysteine in the management of Parkinson’s disease.
    Materials And Methods
    Male Wistar rats with age range of 10-12 months and weights of 400±50g received rotenone (2.5 mg/kg/48h ip) to induce Parkinson’s disease model. NAC (25 or 50 mg/kg/48h ip) was administered one hour before rotenone injections. In order to measure the motor symptoms and verify the development of the model, rotarod test was performed. Moreover the frontal cortex parkin level, one of the crucial proteins in Parkinson’s disease, was measured using western blot technique.
    Results
    The results indicated that N-acetylcysteine could prevent decline in the motor performance inrotarod test. In addition frontal cortex parkin level was significantly decreased in rotenone received animals while N-acetylcysteine prevented the reduction of parkin in this region.
    Conclusion
    Our results indicated that that N-acetylcysteine could prevent the development of Parkinson’s disease in this model which is probably due to its anti-oxidant properties.
    Keywords: Parkinson's disease, Rotenone, N, acetylcysteine, Parkin, Frontal cortex
  • Mehdi Rezaee, Zaynab Kazemi *, Mostafa Khanzadeh, Fazlollah Miderikvand, Shiva Hashemi, Somayeh Aghamohammadi Pages 48-59
    Background And Aim
    Neuropsychological dysfunctions in patients with major depression may be related to the risk of committing suicide among them. The purpose of the present study was to compare neuropsychological dysfunctions between patients with non-psychotic major depression with suicide history, without suicide history and normal people. Method and Materials: This was an ex-post facto study with control group. Using convenience sampling method subjects were selected from the patients referring to Loghman and Imam Hosein hospitals in Tehran. The patients were assigned to 3 groups: patients with major depression and history of suicide (n=16), patients with major depression and without history of suicide (n=17), and normal people (n=22). 3 domains of neuropsychological dysfunction including focused attention, selective attention and cognitive flexibility were assessed by computerized tests of Wisconsin Card Sorting Test (WCST), Continued performance Test (CPT) and Stroop Test. Also, we assessed the severity of depression of participants by Beck Depression Inventory-II (BDI-II). Using SPSS-16 data were analysed by MANOVA, MANCOVA and one-way ANOVA methods.
    Result
    The results showed that, with controlling depression, patients with major depression with suicide history showed significantly poorer function in WCST compared to the other two groups. But we did not observe any similar differences in the other 2 tests.
    Conclusion
    In general, cognitive flexibility is injured more in the patients with major depression and suicide history than in the patients with major depression and without suicide history, which may result in increased risk of committing suicide among these patients.
    Keywords: Major depression, Suicide, Neuropsychological functions
  • Dr Dariush Shackebaei, Maryam Mosafaie *, Mahvash Hesari, Dr Ali Mostafaie, Dr Minoo Mahmoodi, Ahmad Bagheri Pages 60-70
    Background And Aim
    Prosopis farcta plant is used traditionally in several parts of the country. Due to lack of scientific information on the cardiovascular effects of this plant, especially during ischemia - reperfusion and the importance of the issue, the present study was designed to investigate the effect of Prosopis farcta root extract on the isolated hearts of rats under ischemia-reperfusion condition.
    Materials And Methods
    This experimental study included 58 rats which were divided into perfusion and ischemia-reperfusion groups. The hearts of the animals were isolated and then subjected to ischemia and reperfusion in langendorff setup, after baseline step. Parameters of cardiac function, including heart rate, left ventricular developed pressure (LVDP), rate pressure product (RPP) and coronary flow (CF) were assessed.
    Results
    The results showed that administration of aqueous extract of Prosopis farcta plant significantly reduced cardiac parameters including RPP (p=0.0242) and CF (p=0.0113) in perfusion group, and also exacerbated cardiac damage (RPP) induced by ischemia in the ischemic group compared to the control group (p= 0.0126).
    Conclusion
    Considering the inhibitory effect of Prosopis farcta root extract on cardiac function, this plant may have useful effect on lowering blood pressure, but owing to its undesirable effects following myocardial ischemia, its administration is not recommended in these cases. The present results were not consistent with previous reports on nitric oxide dependent vasodilatory effect of this plant, and investigation of the compounds of this plant in different regions of the country is recommended in the future studies.
    Keywords: Isolated heart, Ischemia, reperfusion, langendorff, Prosopis farcta plant
  • Seyed Kazem Mosavi *, Mostafa Bazvand, Dr Raghd Memar, Dr Haydar Sadeghi Pages 71-79
    Background And Aim
    Variations in lower limb structure can cause movement dysfunction and gait impairment. Since, pescavus and planus are common disorders of the foot; we decided to compare the electromyography of the leg muscles of men with pesplanus and pescavus during gait by using forceplate and EMG.
    Materials And Methods
    In this semi-experimental study, 30 subjects were assigned randomly to pescavus, planus and rectus groups. Five forward walking trials were recorded for each subject (measured by forceplates embedded in the walkway). We used matlab and SPSS software for data analysis. P=0.05 was considered significant. To compare the variables between the groups, we used one-way ANOVA and Tukey post-hoc tests.
    Results
    EMG activities of the soleus and gastrocnemius muscles in stance phase between the 3 groups did not show any significant differences (P>0.05), but the activity of the fibularislongus muscle during the first double stance and second double stance showed significant differences between the groups(P<0.05). Also, we found significant differences between the groups in relation to the activity of the tibialis anterior muscle during the whole stance phase (P<0.05).
    Conclusion
    The changes in the normal structure of the foot might affect the function of the muscles during daily and sport activities that can cause changes in the pattern of injuries. This study can help better organization of the rehabilitation programs and activities for those with abnormal foot types.
    Keywords: Leg muscles, Pescavus, Planus, Gait
  • Saeed Emamdoost, Dr Mohammad Faramarzi *, Laleh Bagheri, Dr Khadijeh Otadi, Ehsan Razaghi Naeeni, Dr Tahereh Yazdani, Ali Dirandeh Pages 80-88
    Background And Aim
    Homocysteine is a new cardiovascular risk factor that its increased concentration can lead to increased rate of cardiovascular diseases. The purpose of the present study was to examine the effect of an 8-week concurrent training (resistance and aerobic) on serum level of homocysteine and lipid profile in overweight men.
    Material And Methods
    Thirty overweight males (age=22-42 years old and BMI≥29) were randomly divided into experimental (n=15) and control groups (n=15). The experimental group performed 3 sessions of aerobic and resistance training every week, for 8weeks. Each session included 10-12 stations of strength training with intensity of 80-70% of 1RM and in the last session, subjects performed aerobic running exercise for 12-20 minutes with 80-70% of MHR. We used independent t-test to make comparison between the groups and paired t-test to compare pretest and post test results.
    Results
    The results showed that homocysteine serum concentrations were not significantly changed after 8-week of concurrent training (P≥0.05). However, cholesterol(P=0.01), body weight(P=0.001) and body mass index (BMI)(P=0.01) significantly decreased after the training.
    Conclusion
    In general, it seems that concurrent training can lead to positive effect on lipid profile of obese men. On the other hand, we did not find any significant change in the plasma homocysteine level which can be due to inadequate duration and intensity of the training.
    Keywords: Concurrent training, Homocysteine, Lipid profile
  • Dr Alisha Akya *, Hakim Gheisari, Dr Ghobad Mohammadi, Mehrdad Khodadoost Pages 89-96
    Background And Aim
    Escherichia coli is the most common organism found in urinary tract infection (UTI) and the incidence of UTI caused by E. coli isolates resistant to antibiotics is on the rise. Many antibiotic resistant genes are encoded by plasmids. In this study, we investigated the plasmid profile of E. coli isolated from the patients with urinary tract infection.
    Material And Methods
    A total of 200 E. coli were isolated from the urine of the outpatients with UTI by using culture and biochemical tests. Antibiotic susceptibility was determined by disk diffusion, and ESBL production was determined using the double disc method. Using plasmid kits, plasmids were extracted and then were digested by using HindIII and BamH1 enzymes and the size and patterns of plasmids were determined by electrophoresis and DNA markers.
    Results
    All E. coli isolates were susceptible to imipenem whereas 80.7% of them were resistant to ampicillin. Resistance rates to co-trimoxazole, ciprofloxacin, tobramycin, and aztreonam were 57.49, 36.99, 23.35 and 22.5%, respectively. A total of 166 isolates (83%) contained plasmids mostly with the sizes of 15 to 24 kb.
    Conclusions
    The results of this study indicated that E. coli isolates had a high rate of antibiotic resistance. A strong relationship was observed between plasmid and ESBL which was indicative of the role of plasmid in the development of antibiotic resistance to various antibiotic groups, in particular cephalosporins. The similarity of plasmid patterns of isolates explains transmission and dissemination of antibiotic resistance.
    Keywords: Escherichia coli, Urinary tract infection, Antibiotic resistance, Plasmid
  • Dr Morteza Dehghan, Dr Farinaz Farahbod * Pages 97-104
    Background And Aim
    Acute low back pain is one of the most commoncomplaintsof the patients seeking medical advice. Nowadays various drugs are recommended for the treatment of this problem. Selection of appropriate medications with high efficacy and minimal side effects has always been a challenging issue in medical treatments. The present study was conducted to investigate the effect of oral gabapantin on pain intensity in patients with acute low back pain.
    Material And Methods
    This double-blind clinical trial study included 100 patients with acute low back pain who had referred to the treatment centers affiliated with Shahrekord University of Medical Sciences in 2011-2012.Using convenient sampling method the patients were randomly assigned to intervention (n=50) and control (n=50) groups. Intervention group received two 500 mg naproxen tablets and two100 mg gabapantin tablets/day and control group, received two 500 mg naproxen tabletsand two placebo tablets/ day. The patients were examined for pain intensity based on visual analogue scale and the rate of complications on the days of 0, 8, 15, and 30.Using SPSS software, data analysis was performed by descriptive and inferential statistics.
    Result
    In this study, mean pain score was significantly lower in the intervention group compared to the control group (p<0.05). Also, the women in the intervention group had a lower mean pain score on all 3 examinationscompared to the women in the control group.But no statistically significant difference was observed in pain intensity between the men in the intervention and control groups.
    Conclusion
    In this study, pain significantly relieved in the patients in the intervention group compared to those in the control group. It seems that use of gabapantin in addition to nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) is more effective than NSAIDs alone in reducing the pain intensity.
    Keywords: Gabapantin, Pain intensity, Acute low back pain
  • Nima Fattahi *, Dr Ghobad Moradi, Dr Nader Rashahmadi, Dr Bahram Nick, Khoo, Dr Bayazid Ghaderi Pages 105-111
    Background And Aim
    A 25-year-old man referred to our urologist with chief complaint of right testicular pain ofone month duration. Ultrasonography of the testis was performed two times within eight days.The results of ultrasound showed a tumor in the lower pole of the right testicle. In the first ultrasound, tumor size was 7 mm and in the second one it was 7.6 mm. Tumor markers were measured which showed normal alpha-fetoprotein and beta HCG levels. Right orchiectomy was performed.Histological analysis showed that the tumor was consisted of neoplastic cells with eosinophilic cytoplasm and round nuclei, fibrotic stroma and calcific bodies. The incidence of testicular tumors is only 5 cases per 100,000 men; and less than one percent of testicular tumors are related to Sertoli cells. The results of a review study showed that only 61 cases of large cell calcifying Sertoli cell tumor have been reported until 2005. This tumor can produce estrogen which leads to breast enlargement,sexual impotence and acromegaly in men. However, examinations revealed that our patient did not have any of these problems. In most cases this tumor occurs in childhood and patients younger than 20 years of age, but our patient was 25-year-old. LCCSCT is a rare sex cord-stromal tumor with a low malignant potential. A favorable prognosis can be achieved with radical orchiectomy.
    Keywords: testicular tumor, sertoli cell tumor, large cell calcifying sertoli cell tumor