فهرست مطالب

زراعت دیم ایران - سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

نشریه زراعت دیم ایران
سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین کاظمی، سهراب صادقی صفحات 1-20
    به منظور ارزیابی تناسب اراضی کشاورزی شهرستان آق قلا جهت کشت نخود دیم، از منطق بولین و فرایند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده شد. برای این کار ابتدا نیازهای اقلیمی و زراعی نخود با استفاده از منابع علمی تعیین گردید. سپس براساس آن، نقشه های موضوعی مورد نیاز تهیه گردید. پس از تهیه این لایه ها، کار طبقه بندی و رتبه بندی هر لایه براساس منطق بولین در دو طبقه مستعد (ارزش یک) و غیرمستعد (ارزش صفر) و بر اساس روش هم پوشانی وزنی با AHP در چهار طبقه (بسیار مستعد، مستعد، نیمه مستعد و غیر مستعد) صورت گرفت. از AHP برای تعیین وزن معیارها از طریق تجزیه و تحلیل پرسش نامه ها استفاده شد. سپس هم پوشانی و روی هم گذاری همه لایه ها در محیط ArcGIS برای هر روش جداگانه انجام پذیرفت. نتایج منطق بولین نشان داد که 41/16 درصد از اراضی کشاورزی شهرستان آق قلا جهت تولید نخود دیم مناسب می باشد، به طوری که 91/17729 هکتار اراضی واقع در قسمت های جنوبی منطقه مورد مطالعه در پهنه مناسب قرار گرفتند. در این مطالعه مشخص شد که در اراضی کنونی کشاورزی این شهرستان از نظر بارش، دماهای مطلوب، کمینه و بیشینه و درصد شیب محدودیتی جهت کشت نخود وجود ندارد. همچنین نتایج نشان داد که عوامل محدود کننده کشت نخود، درصد ماده آلی پایین، شوری، کلسیم، فسفر و پتاسیم بالا می باشد. نتایج هم پوشانی وزنی براساسAHP نشان داد که به ترتیب 52/27 و 91/13درصد زمین های کشاورزی شهرستان آق قلا جهت تولید نخود در پهنه های بسیار مستعد و مستعد قرار دارند و حدود 16 درصد از اراضی کشاورزی این منطقه جهت کشت نخود دیم غیر مستعد تشخیص داده شد. این مناطق حداقل از نظر یک منبع محیطی دارای محدودیت بودند.
    کلیدواژگان: تناسب اراضی، نخود، آق قلا، GIS، AHP
  • نوشین صادق زاده، رقیه حاجی بلند، بهزاد صادق زاده * صفحات 21-32

    مطالعه خشکی از جنبه های فیزیولوژیکی و بیوشیمیائی با توجه به وجود اطلاعات کم در زمینه پاسخ گندم های تتراپلوئید (گندم دوروم) و هگزاپلوئید (گندم نان) به تنش خشکی، ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش، واکنش لاین های حساسی از گندم نان و دوروم (به همراه شاهدهای متحمل) به تنش خشکی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشات گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در گلخانه تحت دو شرایط آبی (آبیاری تا حد ظرفیت زراعی) و شرایط خشکی (آبیاری تا 20 درصد ظرفیت زراعی) انجام شد. تنش خشکی در مقایسه با شرایط بدون تنش، اثرات منفی در هر دو گونه داشت ولی میزان کاهش صفاتی نظیر بیوماس و طول ریشه، تثبیت خالص دی اکسید کربن، تعرق و گشودگی روزنه، پتانسیل اسمزی برگ و ریشه، بهره وری آب در گندم نان به مراتب بیش از گندم دوروم بود. بعلاوه، میزان غلظت پروتئین و پرولین در برگ و ریشه در نتیجه خشکی در گندم دوروم نسبت به گندم نان افزایش بیشتری داشت. ضمنا، تنش خشکی تاثیری در میزان کارتنوئیدها و آنتوسیانین برگ هیچ یک از گونه ها نداشت. در مجموع نتایج این مطالعه نشان داد که پاسخ فیزیولوژیک گونه های مختلف گندم نان و دوروم به تنش خشکی یکسان نبوده و گندم دوروم می تواند واکنش بهتری در مقابله با تنش خشکی نسبت به گندم نان نشان دهد که به نظر می رسد استفاده از این توانایی درگندم دوروم می تواند از نظر بهبود تولید گندم در دیمزارهای کشور موثر باشد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، پاسخ فیزیولوژیک، گندم نان و دوروم
  • اکبر حقیقتی ملکی، جلیل عطاریلر، هادی خرسندی صفحات 33-39
    به منظور بررسی اثرات سولفات منگنز در افزایش عملکرد دانه و میزان روغن چهار ژنوتیپ گلرنگ بهاره در شرایط دیم، این آزمایش با استفاده از 6 تیمارکود شامل 4 سطح منگنز،0،10،20 و30 کیلوگرم سولفات منگنز در هکتار به صورت مصرف خاکی و 2 سطح محلول پاشی 1 و 2 درصد سولفات منگنز به میزان 5/1 کیلوگرم سولفات منگنز در هکتار و چهار ژنوتیپ گلرنگ بهاره دیم بصورت فاکتوریل در پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با 24 تیمار درچهار بلوک از سال 1388 تا 1390 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه اجرا شد. 4 تیمارکود سولفات منگنز بصورت مصرف خاکی و2 تیمارکود سولفات منگنز صورت محلول پاشی مصرف شدند. نتایج تجزیه مرکب دوساله این آزمایش نشان داد که مصرف کودسولفات منگنز بصورت محلول پاشی برگی و یا مصرف خاکی باعث افزایش تولیدگلرنگ گردید. از محلول پاشی 2 درصد سولفات منگنز، بالاترین عملکرد دانه به میزان 928 کیلوگرم در هکتار دانه گلرنگ و 4420 کیلوگرم درهکتار بیوماس(دانه، کاه و کلش) در ژنوتیپ گلرنگ335بدست آمد. همچنین نتایج نشان داد که مصرف خاکی20کیلوگرم کود سولفات منگنز در هکتار و یا محلول پاشی آن به میزان 5/1کیلوگرم درهکتار،باعث افزایش 100کیلوگرم در هکتار دانه و 500 کیلوگرم درهکتار کاه و کلش گلرنگ گردیده است.
    کلیدواژگان: گلرنگ، سولفات منگنز، دانه های روغنی و شرایط دیم
  • ولی فیضی اصل، امیر فتوت، علیرضا آستارایی، امیر لکزیان صفحات 41-60
    شناخت ریشه به عنوان نیمه پنهان گیاه از اهمیت ویژه ای در شرایط دیم برخورداراست. گسترش مناسب آن یکی از عوامل تاثیرگذار در تولید گندم در شرایط محدودیت آب می باشد که به شدت تحت تاثیر عوامل محیطی از جمله مصرف کودهای نیتروژنی قرار می گیرد. به منظور مطالعه اثرات میزان و زمان مصرف کود اوره بر برخی ویژگی های موفولوژیک گندم دیم، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت کرت های دوبار خرد شده با زمان مصرف نیتروژن (کل نیتروژن در پائیز و تقسیط آن به صورت مصرف دوسوم نیتروژن در پائیز همزمان با کشت ویک سوم دیگر در بهار به صورت سرک) در کرت اصلی، میزان نیتروژن (صفر، 30، 60 و 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) از منبع اوره در کرت فرعی و ژنوتیپ گندم دیم در کرت فرعی فرعی (آذر 2، Cereal3 و Cereal4) در سه تکرار در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم (مراغه) در سال زراعی 90-1389 به اجرا در آمد. نمونه های ریشه در مرحله شروع ساقه رفتن (GS22) با حجم های مشخص از تمامی تیمارها تهیه و ویژگی های آن اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که مصرف نیتروژن توانست در مقایسه با تیمار شاهد (بدون مصرف نیتروژن) طول بوته، تعداد ریشه طوقه ای، وزن تر اندام هوایی، وزن تر ریشه، وزن خشک ریشه، حجم اندام هوایی، حجم کل ریشه و نسبت حجم ریشه به حجم خاک را به طور معنی داری افزایش دهد که این افزایش به صورت خطی تا آخرین سطح مصرف نیتروژن ادامه یافت. مصرف پائیزی نیتروژن طول ریشه بذری را در مقایسه با مصرف تقسیطی آن 11 درصد افزایش داد که این افزایش از لحاظ آماری در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بود. همچنین زمان مصرف پائیزی نیتروژن توانست طول ریشه طوقه ای و کلئوپتیل را در ژنوتیپ های مورد مطالعه به صورت معنی داری (P≤0.05) تحت تاثیر قرار دهد. ژنوتیپ Cereal4 از لحاظ صفات مطلوب ریشه به دو ژنوتیپ دیگر بر تری داشت. در مجموع بر اساس این آزمایش برای بهبود خصوصیات ریشه گندم دیم و در نتیجه افزایش کمی و کیفی عملکردآن توصیه می شود که کود نیتروژنی به میزان 60 کیلوگرم در هکتار در هنگام کشت پاییزه مصرف گردد.
    کلیدواژگان: مورفولوژی ریشه، مدیریت نیتروژن، تنش آبی، گندم نان
  • رئوف سید شریفی، سمانه حسنی، محمد صدقی، رضا سید شریفی صفحات 61-76
    به منظور بررسی اثر تلفیقی کودهای بیولوژیک و شیمیایی برکارایی مصرف کود، عملکرد دانه و صفات وابسته بر رشد جو، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1391 انجام گردید. تیمار ها شامل زمان های مصرف کود نیتروژن در سه سطح T1 (3/1 در زمان کاشت+ 3/1 در مرحله ساقه روی+ 3/1 قبل از سنبله دهی)، T2(4/1 به هنگام کاشت+ 2/1 زمان پنجه زنی و ساقه روی+ 4/1 قبل از سنبله دهی)، T3 (4/1 به هنگام کاشت+ 4/1 پنجه زنی + 4/1 ساقه روی+ 4/1 سنبله دهی) و تلقیح بذر با کود های زیستی در پنج سطح شامل)عدم تلقیح به عنوان شاهد، تلقیح با ازتوباکتر کروکوکوم سویه 5، آزوسپریلوم لیپوفروم سویه OF، سودوموناس پوتیدا سویه های 41 و 4 (بود. عملکرد و اجزای عملکرد، سرعت و طول دوره موثر پرشدن دانه به طور معنی دار ی تحت تاثیر زمان مصرف کود نیتروژن دار و تلقیح بذر با کود های زیستی قرار گرفتند. مقایسه میانگین ها نشان داد که حداکثر وزن دانه (0587/0 گرم)، سرعت (0018/0 گرم در روز) و طول دوره موثر پرشدن دانه (63/32 روز) در ترکیب تیماری زمان دوم مصرف کود نیتروژنه و تلقیح بذر با ازتوباکتر دست آمد.
    کلیدواژگان: باکتری های محرک رشد، نیتروژن، جو، دوره پر شدن دانه
  • مجید عبدلی، عزت الله اسفندیاری صفحات 77-90
    با توجه به گستردگی کمبود روی در خاک های ایران و کمبود آن در جامعه انسانی کشور، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر محلول پاشی سولفات روی (عدم مصرف، 5/0 گرم در لیتر در مرحله ساقه روی، 5/0 گرم در لیتر در مراحل ساقه روی و پرکردن دانه و 5/0 گرم در لیتر در مرحله ساقه روی و 2 گرم در لیتر در مرحله پرکردن دانه) بر عملکرد و اجزای عملکرد (بخش مزرعه ای) و تاثیر محتوای روی دانه (199 (کم)، 381 (متوسط) و 595 (زیاد) نانوگرم روی در دانه) بر روی برخی از شاخص های جوانه زنی (بخش آزمایشگاهی)، در دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه در سال 92-1391 بر روی گندم نان رقم کوهدشت اجرا شد. نتایج بخش مزرعه ای نشان داد که محلول پاشی سولفات روی در مرحله ساقه روی و پرکردن دانه سبب افزایش معنی دار تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبلچه بارور و وزن سنبله در مقایسه با شاهد شد. به علاوه محلول پاشی سولفات روی در تمامی مراحل فنولوژیکی توانست عملکرد بیولوژیک و عملکرد اقتصادی را به طور معنی داری در مقایسه با شاهد افزایش دهد. اما کاربرد ترکیب یاد شده در هیچ یک از مراحل، تاثیر معنی داری بر شاخص برداشت نداشت. شاخص های سرعت جوانه زنی، متوسط زمان جوانه زنی وشاخص بنیه بذر تنها از مقدار زیاد روی در دانه متاثر شده و اختلاف معنی داری با مقدار کم روی بذر نشان دادند. اما محتوای روی دانه تاثیری بر درصد جوانه زنی بذور نداشت. نتایج نشان داد که کاربرد سولفات روی توانست میزان عملکرد و محتوای روی دانه را افزایش دهد. بر این اساس به نظر می رسد با استفاده از اسپری سولفات روی می توان عملکرد کمی و کیفی گندم تولیدی در خاک های فقیر از روی را بهبود بخشید. بعلاوه این روش به زراعی می تواند به عنوان راهکار کوتاه مدت برای کاهش مشکلات تغذیه ای ناشی از کمبود روی و بهبود شاخص های امنیت غذایی مورد کاربرد قرار گیرد. همچنین نتایج بخش آزمون شاخص های جوانه زنی نشان داد که با افزایش محتوای روی دانه، شاخص های جوانه زنی و بنیه گیاهچه بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: محلول پاشی، گندم، کمبود روی، غنی سازی زیستی، خاک آهکی
|
  • Hossein Kazemi, Sohrab Sadegi Pages 1-20
    To evaluate land suitability of Aq-Qalla region for rainfed chickpea cropping، Boolean logic and analytical hierarchy process (AHP) methods were used in geographic information system (GIS). To achieve this، firstly، climatic and agronomical requirements of chickpea،were identified according to scientific resources. Then، thematic requirement maps were provided. The studied environmental-components were average، minimum and maximum temperatures، precipitation، slope percent، elevation، organic matter، pH، EC، K، P، Ca and soil texture. Then، each layer is classified into suitable (score = 1) and non-suitable (score = 0) based on Boolean logic. Also، they were classified into 4 suitability classes (high suitable، suitable، less suitable and non-suitable) based on weighted overlay. The digital environmental layers overlaid in ArcGIS media for each method، separately. The results of Boolean logic method showed that about 17730 hectares (16%) of Aq-qall agricultural lands were suitable for rainfed chickpea. Moreover، average، minimum and maximum temperatures، precipitation and slope percent parameters were suitable for chickpea production in the studied areas. The limiting factors for chickpea production were high soil K، P، Ca concentrations، salinity and low organic matter. Results of weighted overlay by AHP indicated that 27. 5% and 13. 9% of Aq-Qalla areas were highly suitable and suitable for chickpea production، respectively; but 16. 8% of lands had at least one limiting factor، and therefore were not suitable for chickpea cultivation.
    Keywords: Land suitability, Chickpea, Aq, Qalla, GIS, AHP
  • Nooshin Sadegzadeh, Rogayeh Hajiboland, Behzad Sadegzadeh Pages 21-32

    There is limited knowledge about physiological and biochemical functions of bread wheat and durum wheat genotypes in response to drought stress. To study differences of drought-sensitive bread and durum wheat genotypes to drought stress، this study was conducted under two different irrigation regimes (well-watered and water-stressed treatments) under glasshouse conditions. The experiment was conducted in completely randomised design (CRD) with 4 replications. The drought stress adversely affected both bread and durum wheat genotypes; however، reduction of biomass، root length، net CO2 fixation، respiration، leaf and root osmotic potential، water use efficiency was more sever in bread wheat genotype than durum wheat. On the other hand، in response to drought، durum wheat genotype showed higher accumulation of protein and proline in root and leaf than bread wheat genotype. It can be concluded that bread wheat and durum wheat genotypes differed in their response to drought، and durum genotype had better function to alleviate adverse effects of drought stress. This suggests that durum cultivation may improve the productivity under dryland conditions.

    Keywords: drought stress, physiological response, bread, durum species
  • Akbar Hagigati Maleki, Jalil Attarilar, Hadi Khorsandi Pages 33-39
    In order to study the effects of manganese sulfate in increasing seed yield of four safflower genotypes (Carthamus tinctorius) under rainfed conditions، this experiment carried out in Maragheh agricultural research station. The experiment was arranged with four Mn fertilizer levels (0،10،20،30 kg ha-1) as soil application together with two foliar spray levels (1% and 2%) of 1. 5 kg ha-1 manganese sulphate with four Safflower genotypes (V1=19829 V2=333،،V3=335 and V4= Sina)، as factorial based on RCBD design with four replications. At maturity، plots were harvested and biomass and grain yield were measured. The results of combined (two-year) analysis showed that manganese application increased 100 kg ha-1 grain yield and 500 kg ha-1 biomass. It can be concluded that manganese sulfate fertilizer application (at a rate of 10 kg ha-1 in the soil) or foliar spray (1. 5 kg ha-1) would increased crop yield in safflower under rainfed condition.
    Keywords: manganese sulfate, safflower, oilseed, dry lands
  • Vali Feiziasl, Amir Fotovat, Alireza Astaraeiand, Amir Lakzyan Pages 41-60
    Understanding of wheat root system is important in dryland conditions. Root development، important factor in wheat production under water limiting conditions، can be affected by environmental factors especially nitrogen fertilizer. A field experiment was carried out to study the nitrogen rates and application times on root morphology of three rainfed wheat genotypes، using a split-splitplot based on a randomized complete block design (RCBD) with 3 replications in Maragheh Dryland Agricultural Research Institute (DARI) during 2010-2011. Treatments were two nitrogen application times (all in fall، and two-third in fall + one-third in spring) assigned in main plot; four nitrogen rates (0، 30، 60 and 90 kg/ha) assigned in sub-plots; and three wheat genotypes (Azar2، Cereal-3 and Cereal-4) assigned in sub-subplots. Root samples were collected at stem elongation stage (GS22) to study root characteristics. The results showed that nitrogen applications resulted in significantly increasing plant height، crown root number، shoot fresh weight، root fresh weight، root dry weight، above-ground plant biomass، total root volume، ratio of root volume per soil volume compared with control (no nitrogen). The increasing trends in all parameters were found linearly upward to the last level of nitrogen treatment used. Nitrogen application in fall significantly increased crown root length (P<0. 05) by 11 percent compared to split application. Also، nitrogen fall application significantly affected crown root and coleoptile lengths of genotypes. Cereal-4 genotype had better root morphological characteristics compared to other two genotypes. Nitrogen fertilization could affect rainfed wheat root characteristics in order to produce desirable traits. In general، it was concluded that fall application of 60 kg N/ha could increase rainfed wheat grain yield due to improvement of root systems.
    Keywords: Root morphological characteristics, Nitrogen management, Water stress condition, Wheat
  • Raouf Seyed Sharifi, Samaneh Hasani, Mohammad Sedghi, Reza Se Yed Sharifi Pages 61-76
    In order to study of effects of integrated biological and chemical fertilizers on fertilizer use efficiency، grain yield and related traits to grain growth of barley (Hordeum vulgaris L.)، a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in research farm of the Faculty of Agriculture Sciences، University of Mohaghegh Ardabili in 2012. Treatments were time of nitrogen application in three levels including (T1=1/3 at planting، 1/3 stem elongation and 1/3 before ear emergence)، (T2=1/4 at planting، 1/2 stem elongation and tillering، 1/4 before ear emergence)، (T3=1/2 at planting، 1/4 at tillering، 1/4 stem elongation، 1/4 ear emergence) and seed inoculation with biofertilizer in five levels (without inoculation as control، seed inoculation with Azotobacter chroococcum strain 5، Azospirillim lipoferum strain OF، Psedomunas putida strains 41 and 4. (Rate and effective grain filling period، yield and yield components were significantly affected by time of nitrogen application and seed inoculation with bio fertilizer. Means comparison showed that maximum of grain weight (0. 0587 g)، rate (0. 0018 g/day) and effective grain filling period (32. 63 day)، yield and yield components were obtained in nitrogen application as T2×seed inoculation with Azotobacter. It seems that in order to improve yield، fertilizer use efficiency، rate and effective grain filling period، t can be suggested that be applied seed inoculation with Azotobacter×nitrogen application as T2.
  • Majid Abdoli, Ezatollah Esfandiari Pages 77-90
    Due to extent of zinc (Zn) deficiency in soils of Iran and its deficiency in human diet، this study investigated the effect of Zn sulfate foliar applications (non-foliar application، 0. 5 g/l at stem elongation stage، 0. 5 g/l at stem elongation and grain filling stages، 0. 5 g/l at stem elongation and 2 g/l at grain filling stages) on yield and its components (farm sector) and influence of grain Zn contents (low (199 ng Zn grain-1)، medium (381 ng Zn grain-1) and high (595 ng Zn grain-1)) on germination and seedling growth parameters of bread wheat (cv. Kohdasht) during 2013-2014 in Maragheh University. The field results showed that Zn foliar application at stem elongation and grain filling stages increased the number of grains per spike، number of fertile spikelet per spike and spike weight of the control (no foliar application). Also، Zn sulfate foliar application in all phonological stages increased the biological yield and economic yield in the control treatment (no foliar application). But، Zn application had no significant effect on harvest index in any growth stages. The results showed that medium (381 ng Zn grain-1) and high (595 ng Zn grain-1) grain Zn content significantly increased plumule، radicle and seedling fresh matter weight and also plumule، radicle and seedling dry matter of the low (199 ng Zn grain-1) grain Zn content. But between low، medium and high grain Zn contents، in terms of plumule length and radicle length were no significant differences، whereas the grain Zn content increased seedling length. High grain Zn content caused significant increase in germination rate، emergence time and seedling vigor indices. But grain Zn content had no effect on germination percentage. Results showed that application of the Zn Sulfate increased grain yield and Zn content of the grain. Therefore، it seems that spraying Zn would improve the quantity and quality of the wheat yield in soils with Zn deficiency. Furthermore، agronomic bio­­fortification could be applied as a short time strategy to decrease nutritional problems due to Zn deficiency and also to improve food security indices. Assessment of germination indices also revealed that incensement of Zn concentration in grain would improve germination indices and seedling vigor.
    Keywords: Foliar Zn application, Wheat, Zn deficiency, Biofortification, Calcareous soil