فهرست مطالب

سلامت روان کودک - پیاپی 1 (زمستان 1393)

فصلنامه سلامت روان کودک
پیاپی 1 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محبوبه طاهر*، اصغر نوروزی، فاطمه تقی زاده رمی صفحات 17-26
    اضطراب امتحان، یک حالت تنش است که می تواند به کاهش عملکرد تحصیلی، ضعف در یادگیری، و کاهش سطح نمره های درسی منجر گردد. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش مهارت حل مسئله بر اضطراب امتحان دانش آموزان دختر بود. طرح پژوهش، آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. 40 نفر از دانش آموزان دختر دوره دوم ابتدایی شهر بابل که دارای اضطراب امتحان بالا بودند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) جایدهی شدند و به پرسشنامه اضطراب امتحان (ابوالقاسمی، 1377) پاسخ دادند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه یک ساعته مهارت های حل مسئله را آموزش دیدند در حالی که گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس یک متغیری نشان داد آموزش مهارت حل مسئله بر کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان موثر است (P<0/001). آموزش مهارت حل مسئله راهبردی کوتاه مدت، کارآمد و بی ضرر است که با هدف قرار دادن توانایی شناختی دانش آموزان می تواند آنها را در برابر اضطراب امتحان توانمند سازد.
    کلیدواژگان: آموزش حل مسئله، اضطراب امتحان، دانش آموزان
  • فریده حمیدی*، سیده زهرا سید نوری، رقیه کریمی لیچاهی صفحات 27-36
    شناسایی دانش آموزان با ناتوانی های یادگیری به عنوان جمعیت در معرض خطر برای مشکلات رفتاری، لزوم توجه به بهزیستی و نیاز های این دانش آموزان را دو چندان می کند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه مشکلات رفتاری دانش آموزان با و بدون ناتوانی های یادگیری از دیدگاه معلمان انجام شده است. طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی مقایسه ای است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان ابتدایی شهرستان رشت در سال تحصیلی 94-1393 بوده است. نمونه پژوهش شامل 100 نفر (50 دانش آموز با ناتوانی یادگیری و 50 دانش آموز بدون ناتوانی یادگیری) از این دانش آموزان بودند که به شیوه نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند و از نظر متغیر های سن و هوش با گروه ناتوان یادگیری با هم همتا شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس مشکلات رفتاری راتر (1976) استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که بین ویژگی های رفتاری دانش آموزان با و بدون ناتوانی های یادگیری تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج مطالعه نشان داد که کودکان با ناتوانی یادگیری خطر پذیری بیشتری برای ابتلا به مشکلات رفتاری دارند. از این رو ارائه برنامه های آموزشی به والدین و مربیان به منظور پیشگیری از بروز اختلال های رفتاری و تشخیص و درمان به موقع آن ضروری است.
    کلیدواژگان: مشکلات رفتاری، دانش آموزان، ناتوانی یادگیری، معلمان
  • حمیرا احمدی، عثمان محمودی*، جبار صالح، غفار کریمیانپور صفحات 37-45
    دوزبانه ها درصد بالایی از جمعیت جهان را تشکیل می دهند. افراد دوزبانه در بیشتر کشورها از جمله ایران با مشکلات زبانی و یادگیری متعددی مواجه اند. پژوهش حاضر اختلال های خواندن را در دانش آموزان یک زبانه و دوزبانه مقایسه می کند. در این پژوهش علی مقایسه ای از میان تمامی دانش آموزان پسر پایه سوم که در سال تحصیلی 91-1390 در شهرستان روانسر مشغول به تحصیل بودند، 88 دانش آموز (44 نفر دانش آموز کرد زبان و 44 نفر دانش آموزفارس زبان) با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه-ای، انتخاب و مقایسه شدند. داده ها با استفاده از آزمون های محقق ساخته درک لغت و درک مطلب و آزمون معلم ساخته جهت اخذ نمرات پایانی خواندن به دست آمد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین دو گروه در زمینه اختلال های خواندن تفاوت معناداری وجود دارد، کودکان یک زبانه در زمینه درک لغات، آزمون کلاسی و نمره کلی خواندن به طور معناداری بهتر از دانش آموزان دو زبانه بودند. اصلاح نظام آموزشی، تدوین و تدریس مواد و دروس مختص دوزبانه ها می-تواند روند پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دو زبانه و کاهش اختلال های یادگیری در آنها را تسریع کند. یافته های این پژوهش می تواند در برنامه های آموزشی تربیت معلمان و روش تدریس کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: اختلال های خواندن، دانش آموزان، یک زبانه و دو زبانه
  • ستاره شجاعی*، احمد به پژوه صفحات 47-60
    داشتن خواهران و برادران با نیازهای ویژه اثرات مثبت و منفی گوناگونی بر خواهر و برادران عادی شان دارد. صرف نظر از اثرات مثبت و منفی داشتن خواهر و برادر با نیازهای ویژه، این سوال وجود دارد که چرا برخی از خواهر و برادران کودکان و نوجوانان با نیازهای ویژه موفق اند و عملکرد بسیار خوبی دارند اما برخی دیگر از آنها ناموفق اند، عملکرد بسیار ضعیفی دارند و با مسائل و مشکلات گوناگونی مواجه هستند؟ پژوهشگران در پی پاسخگویی به سوال بیان شده به این نتیجه رسیده اند که خواهران و برادران موفق از تاب آوری بیشتری برخوردارند. تاب آوری یعنی این که افراد چگونه می توانند مشکلات زندگی خود را در عین داشتن تنیدگی و فشار با موفقیت سپری کنند. از جمله مهمترین عوامل موثر بر تاب آوری خواهران و برادران کودکان و نوجوانان با نیازهای ویژه می توان به احساس خود، خودکارآمدی، جهت یابی مثبت به آینده، مهار هیجان و رفتار منفی، مهارت های بین فردی، خوش بینی، منبع مهار درونی، هدفمندی، حمایت، داشتن دانش و اطلاعات کافی در مورد ناتوانی، مدیریت احساس ها، مهارت مقابله ای، مهارت برقراری روابط مثبت اجتماعی، مسئولیت های مراقبتی و مهارت حل مسئله اشاره کرد. بنابراین برای این که خواهر و برادران کودکان و نوجوانان با نیازهای ویژه بتوانند تاب آور شوند، باید تحت برنامه آموزش تاب آوری قرار گیرند تا مهارت های لازم را کسب کنند. به همین دلیل در این مقاله پس از بیان مقدمه ای کوتاه در مورد این موضوع، تاب آوری تعریف شده است و سپس عوامل موثر بر تاب آوری خواهران و برادران کودکان و نوجوانان با نیازهای ویژه مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تاب آوری، خواهران و برادران، کودکان و نوجوانان با نیازهای ویژه
  • رقیه معزز*، علیرضا توسلی، رویا معزز، الهام آبنیکی صفحات 61-69
    از آنجایی که صرع، یک اختلال عصب شناختی است، مطالعه اختلال های شناختی در این مورد، در گستره عصب روان شناختی قرار می گیرد. از این میان، می توان به آسیب وارده به سطوح مغز در بیماران مبتلا به صرع و تاثیرهای مختلف آن در کنش های اجرایی، اشاره کرد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه کنش های اجرایی کودکان مبتلا به صرع و کودکان سالم انجام گرفته است. در این پژوهش که از نوع علی- مقایسه ای است 60 آزمودنی (30 نفر در گروه بیمار و 30 نفر در گروه سالم) به شیوه نمونه گیری در دسترس از بین بیماران مراجعه کننده به بیمارستان بوعلی شهرستان اردبیل در سال 92 انتخاب شدند. بعد از اجرای آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین (گرانت و برگ، 1984) نتایج آزمون t مستقل نشان داد که کودکان مبتلا به صرع خطای درجاماندگی و مجموع خطاهای بیشتر و تعداد طبقه های کامل شده کمتری را نسبت به گروه سالم داشتند. همچنین این کودکان اصرار بیشتری در استفاده از یک ملاک در طبقه بندی کارت ها از خود نشان دادند. از میان عوامل موثر در کنش های اجرایی بیماران مبتلا به صرع سن شروع تشنج و تعداد حمله ها در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که کودکان مبتلا به صرع با سن شروع زودتر و تعداد حمله های بیشتر در تکمیل کامل آزمون ناموفق عمل می کنند. همچنین خطای درجاماندگی در بین بیماران مبتلا به صرع عمومی بیشتر از بیماران مبتلا به صرع کانونی به دست آمد. اما در مجموع خطاها تفاوت معناداری در این دو گروه مشاهده نشد. نتایج این پژوهش نشان دهنده عملکرد ضعیف تر کودکان مبتلا به صرع در کنش های اجرایی در مقایسه با کودکان سالم است.
    کلیدواژگان: صرع، کنش های اجرایی، آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین
  • گیتا موللی، روح الله براتی، محمد طاهری* صفحات 71-78
    کم توانی ذهنی می تواند منجر به مشکلات رفتاری مختلفی از جمله پرخاشگری شود. مطالعات بسیاری نشان داده اند که آموزش مهارتهای اجتماعی منجر به رفتارهای مثبت در کودک می شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارتهای اجتماعی بر کاهش پرخاشگری کلامی و غیرکلامی در دانش آموزان پسرکم توان ذهنی انجام شد. پژوهش حاضر از نوع آزمایشی طرح پیش آزمون پس آزمون بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر کمتوان ذهنی شهر لردگان مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 90-89 بودند که به صورت تصادفی خوشه ای30 دانش آموز پسر کمتوان ذهنی انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه پرخاشگری کودکان کمتوان ذهنی (قزلسفلو، بهرامی و داورمنش، 1387) بود. آموزش مهارتهای اجتماعی طی 11 جلسه 60 دقیقه ای و در هر هفته دو جلسه اجرا و مجددا در پایان آزمودنی ها مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که آموزش گروهی مهارت های اجتماعی بر پرخاشگری کل (P<0/05)، پرخاشگری کلامی به خود (P<0/05)، کلامی به غیر خود (P<0/05)، غیرکلامی به خود (P<0/05) و غیر کلامی به غیر خود (P<0/05) دانش آموزان پسر کمتوان ذهنی از لحاظ آماری معنادار است. در نتیجه آموزش مهارت های اجتماعی باعث کاهش پرخاشگری کلامی و غیرکلامی دانش آموزان پسر کمتوان ذهنی نسبت به خود و اطرافیان می شود.
    کلیدواژگان: کمتوانی ذهنی، مهارت های اجتماعی، پرخاشگری کلامی، پرخاشگری غیرکلامی
  • اقبال زارعی، حسین حیدری*، مجتبی محمودی نودژ، مهین عسکری، حاتم محمدی صفحات 83-91
    پژوهش های متعددی، رابطه بین سبک های دلبستگی و اختلال های روانی در دوران کودکی، نوجوانی و بزرگسالی را بررسی کرده اند. به طور کلی نتایج این پژوهش ها نشان دهنده اهمیت انکارناپذیر دلبستگی به عنوان عامل اساسی در اختلال های رفتاری کودکان و نوجوانان است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سبک های دلبستگی و اختلال سلوک بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تمامی دانش آموزان سنین 11-9 شهر بندرعباس درسال تحصیلی 92-1391بودند که تعداد 365 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه علائم مرضی کودکان (1984) و پرسش نامه سبک های دلبستگی (2005) استفاده شد. بین اختلال سلوک با سبک های دلبستگی ناایمن دوسوگرا و آشفته رابطه مثبت معنادار وجود دارد، در حالی که بین اختلال سلوک و سبک های دلبستگی ایمن و اجتنابی رابطه معناداری مشاهده نشد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد متغیرهای سبک های دلبستگی ایمن و اجتنابی قادرند 13 درصد از واریانس اختلال سلوک دانش آموزان را تبیین کنند. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که سبک های دلبستگی به طور معناداری با اختلال سلوک رابطه داشته و می توانند تا حدی آن را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: اختلال سلوک، سبک های دلبستگی، دانش آموزان
|
  • Mahboobe Taher*, Asghar Norouzi, Fatemeh Taghizadeh Romi Pages 17-26
    Background and
    Purpose
    Present study aimed to investigate the efficacy of problem-solving skill training on the reduction of test anxiety in female students.
    Method
    Current research was an experimental study with pretest-posttest control group design. The sample consisted of 40 female students in Babol’s elementary schools that were selected using random cluster sampling method and were randomly assigned to experimental (N= 20) and control (N= 20) groups. Participants completed the Inventory of Test Anxiety (Abolghasemi, 1999). The experimental group received an eight-week training program (that consisted of one-hour sessions) on problem-solving skills, while the control group received no training program.
    Results
    The results of one-way ANCOVA showed that problem-solving skill training can significantly reduce students’ test anxiety (p <. 001).
    Conclusion
    Problem-solving skill training is an immediate, efficient, and harmless strategy that can empower students to deal with test anxiety through enhancing their cognitive ability.
    Keywords: Problem, solving skill training, test anxiety, students
  • Hamidi Farideh*, Seyyedeh Zahra Seyyednoori, Roghayeh Karimi Lichahi Pages 27-36
    Background and
    Purpose
    The identification of students with learning disabilities as the at risk population for behavioral problems increases the necessity of considering these students’ well-being and needs more than ever. Current study aimed to compare the behavioral problems between students with learning disabilities and normal students.
    Method
    Present study is a casual-comparative research. The population consisted of all the elementary school students in 2014-2015 academic year in Rasht. The Sample consisted of 50 students with Learning Disabilities and 50 normal students that were selected using random cluster sampling method. The groups were matched according to their age and intelligence. Data were collected using Rutter Behavior Scale (B2) for Children (Teacher’s Scale).
    Results
    The findings of multivariate analysis of variance indicated significant differences between the behavioral characteristics of students with learning disabilities and normal students.
    Conclusion
    The results of current study showed that children with learning disabilities are at greater risk for developing behavioral problems. Therefore, in order to prevent such problems and diagnose and treat them in early stages, it is essential to provide training programs for parents and teachers.
    Keywords: Behavioral problems, learning disabilities, students, teachers
  • Homeyra Ahmadi, Osman Mahmoudi*, Jabbar Saleh, Gaffar Karimian Pour Pages 37-45
    Background And Objective
    A high percentage of the world's population is bilingual. In many countries, including Iran, bilingual people face various lingual and learning problems. This purpose of the current study was to compare the prevalence of reading disorders in monolingual and bilingual students.
    Method
    Present study was a casual-comparative research. The population consisted of all the male students who were studying in the schools of Ravansar City in the 1390-91 academic year. The sample consisted of 88 participants (44 Kurdish speaker and 44 Persian speaker students) that were selected using random cluster sampling method. Data were collected using a researcher-made test for measuring vocabulary and reading comprehension and a teacher-made test for calculating the reading final scores. Data were analyzed using multivariate analysis of variance.
    Results
    The results showed that there was significant difference between two groups in terms of reading disorders. Monolingual students significantly scored higher in vocabulary comprehension, class tests, and overall reading scores.
    Conclusion
    According to the findings of this study, modifying educational programs as well as providing some special materials and courses for bilingual students can lead to their increased academic achievement and decreased learning disorders. These findings have important implications for teachers’ training programs and teaching method.
    Keywords: Reading disorders, students, monolingual, bilingual
  • Setareh Shojaee*, Ahmad Behpajooh Pages 47-60
    Objective
    Having siblings with special needs has various positive and negative influences on their normal siblings. Regardless of the positive and negative effects of having a sibling with special needs, the question is why some of the siblings of children and adolescents with special needs are successful and have an excellent performance, while the others are unsuccessful, have a poor performance, and face different problems.
    Results
    Researchers have shown that successful siblings have shown greater resilience. Resilience refers to individual’s capacity to withstand stress and catastrophe and properly adapt and overcome difficult life problems. Self-efficacy, positive future orientation, controlling of emotions and negative behaviors, interpersonal skills, optimism, internal locus of control, purposefulness, adequate knowledge on disability, feelings management, coping skills, the ability of establishing positive social relationships, caring responsibilities, and problem-solving skills are among the most important factors affecting resilience in the siblings of children and adolescents with special needs.
    Conclusion
    It is essential for the siblings of children and adolescents with special needs to participate in resilience training program and gain necessary skills in order to enhance their resilience. In this paper, after presenting a short introduction on having a sibling with special needs, we will define resilience then, we will discuss the main factors affecting the resilience of the siblings of children and adolescents with special needs.
    Keywords: Resilience, siblings, children, adolescents with special needs
  • Roghaye Moazez*, Ali Reza Tavasoli, Roya Moazez, Elham Abniki Pages 61-69
    Background &
    Purpose
    since epilepsy is a neurotic disorder, the study of its related cognitive disorders lies in the field of neuropsychology. Among these disorders we can mention to brain injury in patients with epilepsy and its various effects on executive functions. Current study aimed to compare children with epilepsy and normal children in terms of their executive functioning.
    Method
    present study was a casual-comparative study. The sample consisted of 60 participants (30 patients with epilepsy and 30 normal individuals) that were selected using convenience sampling method among all the patients referred to Bu-Ali Hospital in Ardabil City in 1392. Data were collected using Wisconsin Card Sorting Test (WCST) (Grant and Berg, 1984), and analyzed using independent sample t-test.
    Results
    according to the results of independent sample t-test, comparing to normal children, children with epilepsy showed more total and perseverative errors, and less completed categories. In addition, comparing to normal group, these children showed a higher tendency to stick to a single rule in categorizing the cards. In this study, we examined the effects of the age of seizure onset and epileptic seizure frequency on executive functioning. Results indicated that among the children with epilepsy, those with earlier onset of seizure and more frequent epileptic seizure had more difficulty in completing the categories. Moreover, comparing to patients with focal epilepsy, patients with generalized epilepsy showed more perseverative errors. However, the groups did not differ significantly in terms of their total errors.
    Conclusion
    according to the findings of this paper, comparing to normal children, children with epilepsy showed poorer executive functioning performance. The implications of this finding are discussed.
    Keywords: Epilepsy, executive functioning, Wisconsin Card Sorting Test
  • Guita Movallali, Rohollah Barati, Mohammad Taheri* Pages 71-78
    Background and
    Purpose
    intellectual disability can lead to behavioral problems such as aggression. Various studies have shown that social skills training have positive effects on children’s behaviors. The purpose of the current study was to investigate the effects of social skills training on the reduction of verbal and nonverbal aggression in male students with intellectual disability.
    Method
    current research was an experimental study with pretest- posttest control group design. The population consisted of all male students with intellectual disability in 2010-2011 academic year in Lordegan. Sample consisted of 30 male students that were selected using random cluster sampling method. Data were collected using the Inventory of Aggression for Children with Intellectual Disability (QezelSeflo, Bahrami, Davarmanesh, 2007). The students in experimental group participated in an eleven-session social skills training program (consisted of two one-hour sessions per week), while control group received no training program. Both groups participated in pretest and posttest. Univariate analysis of covariance was used for data analysis.
    Results
    Results showed that participating in social skills training program could significantly decrease aggression in the areas of total aggression (p <. 05), self-verbal and nonverbal aggression (p <. 05), and verbal and nonverbal aggression towards others (p <. 05) in male students with intellectual disability.
    Conclusion
    According to our findings, by learning social skills, students with intellectual disability show less aggressive strategies in facing different situations.
    Keywords: Intellectual disability, social skills training, verbal aggression, nonverbal aggression
  • Eghbal Zarei, Hossein Heydari*, Mojtaba Mahmoodi Nodaj, Mahin Askari, Hatam Mohammadi Pages 83-91
    Background and
    Purpose
    Up to now, various studies have investigated the relationships between attachment styles and psychological disorders in childhood, adolescence, and adulthood. These studies have generally been indicative of the undeniable importance of attachment styles as a key factor in the development of emotional-behavioral disorders among children and adolescents. Current study aimed to investigate the relationships between attachment styles and conduct disorder.
    Method
    Present research was a descriptive correlational study. The population consisted of all the students between 9 to 11 years old, who studied in Bandar Abbas schools in the 1391-92 academic year. The sample consisted of 365 students that were selected using random sampling method. Data were collected using Child Symptom Inventory (1984) and Attachment Style Questionnaire (2005), and analyzed using correlation coefficient test and regression analysis.
    Results
    Results indicated significant positive correlations between conduct disorder and insecure, ambivalent, and disorganized attachment styles, while the there was no significant correlation between conduct disorder and secure or avoidant attachment styles. The results of regression analysis showed that secure and avoidant attachment styles could explained 13 percent of the variance of conduct disorder among students.
    Conclusion
    According to our findings, parent-child relationship is one of the important factors in child development and has a significant role in children’s psychological health.
    Keywords: conduct disorder, attachment styles, students