فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات و دانش شناسی - پیاپی 2 (تابستان 1393)

فصلنامه مدیریت اطلاعات و دانش شناسی
پیاپی 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فریده عصاره، ابوالفضل اسدنیا*، پیمان جلیل پور صفحات 13-30
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مهم ترین نقاط قوت و ضعف داخلی و هم چنین مهم ترین فرصت ها و تهدیدهای گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز و تدوین برنامه راهبردی این گروه با استفاده از تحلیل سوات انجام گرفته است.
    روش
    در این پژوهش، برای شناسایی عوامل داخلی و خارجی از مطالعات کتابخانه ای، سیاهه وارسی، و گروه دلفی استفاده شد. جامعه پژوهش را اساتید گروه، دانشجویان دکتری و ارشد، اساتید با سابقه دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی و سایر اساتید رشته علم اطلاعات و دانش شناسی که به نحوی با این گروه در ارتباط بودند تشکیل می دادند. برای تجزیه و تحلیل عوامل از ماتریس سوات و وزن دهی رتبه ای استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد داشتن دانشجو در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد (دو گرایش) و دکترای سهمیه آزاد، دکترای سهمیه خاص مربیان، و دکترا در سطح بین المللی با امتیاز وزنی 0/55 مهم ترین قوت، کمبود فضا و امکانات کتابخانه دانشکده و عدم وجود منابع مالی در گروه هر دو با امتیاز وزنی 0/20 مهم ترین نقاط ضعف و وجود قطب علمی «مدیریت دانش» با امتیاز وزنی 0/40 و بازنشستگی قریب الوقوع بخش اعظم اعضای هیئت علمی گروه با امتیاز وزنی 35/0 به ترتیب مهم ترین فرصت ها و تهدیدهای گروه شناسایی شدند.
    ارزش/ اصالت: این نخستین پژوهشی است که برای تدوین برنامه راهبردی گروه های علم اطلاعات و دانش شناسی کشور (مطالعه موردی: دانشگاه شهیدچمران اهواز) با استفاده از مدل برنامه ریزی سوات به همراه وزن دهی انجام شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، تحلیل سوات، علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه شهید چمران، اهواز
  • رقیه حجازی*، مرتضی کوکبی صفحات 31-40
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش، تطبیق فیلدهای بلوک 4– از فرمت کتابشناختی یونی مارک با روابط کتابشناختی تعریف شده توسط تیلت، اسمیراگلیا، و الگوی F.R.B.R، و بررسی میزان توانایی فرمت یونی مارک در نمایش روابط کتابشناختی از طریق بلوک 4– است.
    روش
    روش این پژوهش مطالعه تطبیقی بود.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که هریک از فیلدهای موجود در بلوک 4– توانایی نمایش حداقل یک نوع از روابط کتابشناختی را دارند. همچنین، برای تمام روابط موجود در طبقه بندی تیلت حداقل یک فیلد معادل در بلوک 4– وجود دارد.
    اصالت/ارزش: با توجه به این که در فرمت کتابشناختی یونی مارک، بلوک 4– به طور خاص به نمایش روابط میان پیشینه های کتابشناختی می پردازد، بنابراین بررسی این بلوک و میزان انطباق آن با روابط کتابشناختی می تواند تا حدی میزان توانایی فرمت یونی مارک را در نمایش روابط موجود در جهان کتابشناختی، و همچنین پیاده سازی الگوی اف. آر. بی. آر. بر روی پیشینه های تهیه شده از طریق این استاندارد را مشخص سازد.
    کلیدواژگان: روابط کتابشناختی، فرمت کتابشناختی یونی مارک، طبقه بندی تیلت، طبقه بندی اسمیراگلیا، طبقه بندی F، R، B، R
  • حجت الله حسن لاریجانی، زهره میرحسینی، پریسا سعیدی* صفحات 41-56
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت استناددهی در پایان نامه های کارشناسی ارشد رشته ایران شناسی در موسسه بنیاد ایران شناسی طی سالهای 1385 الی 1391 است.
    روش
    در این پژوهش الگوهای استنادی فارغ التحصیلان رشته ایران شناسی، واحد بنیاد ایران شناسی در چهار گرایش (تاریخ، فرهنگ مردم و آداب و رسوم و میراث فرهنگی، اصول نسخه شناسی و مرمت نسخه های خطی و نسخه آرایی، عمومی) بررسی شد، لذا وضعیت استفاده از منابع از لحاظ نوع و زمان و زبان، همچنین پراستفاده ترین منابع و نویسندگان مورد ارزیابی قرار گرفت، و با استفاده از قانون برادفورد مجلات هسته انگلیسی تعیین گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که از میان 13127 استناد، استناددهی به منابع کتابی نسبت به سایر انواع منابع بیشتر است، توزیع زبانی، بالابودن میزان استناد به زبان فارسی را با 94/5 درصد نشان می دهد. گرایش تاریخ با 35/75 درصد (4693 استناد) در درجه اول قرار گرفته و گرایش نسخه های خطی با 6/32 درصد (829 استناد) در مرتبه آخر استناددهی قرار گرفته است، کتاب فارسی با 73/82 درصد بالاترین استناد و پایان نامه ها با 0/86 درصد کمترین استناد را داشته اند و به طور متوسط میزان استناد برای هر پایان نامه 90/53 است. نیم عمر کتاب عربی با 27/6سال بیشترین میزان و پایان نامه ها با 8/1 سال کمترین میانگین را نشان می دهد، همچنین پوشش زمانی منابع مربوط به سالهای 90-91 با 28/41 درصد بیشتر از کل استنادها می باشد، کتاب فارسی با 77/15 درصد و سایر منابع لاتین با 0/01 درصد به ترتیب از بیشترین و کمترین میزان اثرگذاری برخوردارند.
    نتیجه گیری
    نیم عمر استناد به کتاب عربی و لاتین بیش از سایر منابع است و از روزآمدی کمتری نسبت به سایر منابع برخوردارند. مجلات هسته براساس قاعده برادفورد شناسایی گردیده اند و مجلات هسته لاتین شامل Iranian Studies و ZDMG هستند. پربسامدترین مجلات فارسی نیز شامل مطالعات ملی و بررسی های تاریخی می باشند. در میان کتاب های فارسی کتابی که بیشتر به آن استناد شده لغت نامه دهخدا و ذبیح الله صفا پربسامدترین مولف در این تحقیق شناخته شده اند. در میان کتاب های لاتین کتاب Encyclopedia Iranica پربسامدترین بوده است. در میان کتاب های عربی نیز الذریعه الی تصانیف شیعه شیخ آقا بزرگ تهرانی مورد بیشترین استناد بوده است.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، مآخذ پایان نامه ها، ایران شناسی، بنیاد ایران شناسی
  • فرامرز سهیلی*، فرخ لقاء ولی پور، امین زارع صفحات 57-74
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی جنبه های چهارگانه ی رفتار اطلاعاتی (نیاز اطلاعاتی، رفتار اطلاع یابی، رفتار اطلاع جویی و رفتار استفاده از اطلاعات) اعضای هیات علمی دانشگاه رازی در مواجهه با منابع اطلاعاتی پیوسته است.
    روش/ رویکرد پژوهش: روش تحقیق از نوع پیمایشی- تحلیلی است و داده ها از طریق پرسش نامه گردآوری شده است. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه ی اعضای هیات علمی دانشگاه رازی تشکیل می دهند که تعداد آن ها در این پژوهش 377 نفر بوده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که مهم ترین موانع شکل گیری و بیان نیازهای اطلاعاتی اعضای هیات علمی دانشگاه رازی به ترتیب عبارتند از: استفاده از کلمات و اصطلاحات متعارف در هنگام جستجوی اطلاعات، استفاده از کلمات عام در هنگام جستجوی اطلاعات و احساس سردرگمی، شک و تردید در مراحل اولیه ی جستجو و در مواجهه با ریزش کاذب اطلاعات. مهم ترین موانع رفتار اطلاع جویی اعضای هیات علمی دانشگاه رازی به ترتیب عبارتند از: سرعت پایین و قطع و وصل شدن اینترنت، سردرگمی در انتخاب روش جستجوی اطلاعات و سردرگمی در تعیین منابع اطلاعاتی.
    نتیجه گیری
    نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که بین جنسیت و رفتار اطلاعاتی اعضای هیات علمی تفاوت معنی داری وجود ندارد. همچنین میان مرتبه ی علمی از نظر جنبه های چهارگانه رفتار اطلاعاتی، تنها در یک جنبه «رفتار اطلاع یابی» و میان چهار گروه سنی، تنها در یک جنبه «رفتار اطلاع جویی» تفاوت معنی داری وجود دارد. نتایج همچنین نشان داد که بین میزان پاسخ گویی منابع اطلاعاتی پیوسته مورد اشتراک دانشگاه به نیازهای اطلاعاتی اعضای هیات علمی و میزان رضایت اعضای هیات علمی از این منابع رابطه مثبت و معنی داری برقرار است.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاعاتی، رفتار اطلاع یابی، رفتار اطلاع جویی، نیاز اطلاعاتی، رفتار استفاده از اطلاعات
  • ثامنه توکلی*، ثریا ضیایی صفحات 75-83
    هدف
    این پژوهش با هدف شناسایی عوامل کلیدی توانمندساز در پیاده سازی مدیریت دانش در مرکز اسناد آستان قدس رضوی، انجام شده است.
    روش
    کارشناسان ارشد و مدیران شاغل در مرکز اسناد، به عنوان افراد مورد مطالعه انتخاب شده اند. روش پژوهش به صورت پیمایشی بوده و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است.
    یافته ها
    با توجه به وضعیت جامعه مورد مطالعه، به منظور شناسایی عوامل کلیدی توانمندساز در پیاده سازی مدیریت دانش، هفت مولفه تشخیص مدیریت دانش (به دست آوردن دانش، به کار بردن دانش، یادگیری (از فرایند دانش)، تسهیم و مبادله دانش، ارزیابی دانش، ایجاد و تثبیت دانش، استفاده بهینه از دانش) در مرکز اسناد آستان قدس رضوی مورد بررسی قرار گرفتند و مشخص گردید در جامعه پژوهش مراحل یافتن دانش پایین تر از اندازه متوسط (2/47)، به کارگیری دانش پایین تر از اندازه متوسط (2/7)، یادگیری دانش پایین تر از اندازه متوسط (2/68)، تسهیم دانش بالاتر از اندازه متوسط (3/18)، ارزیابی دانش بالاتر از اندازه متوسط (3/12)، ایجاد و نگهداری دانش بالاتر از اندازه متوسط (3/06) و مرحله حذف دانش پایین تر از اندازه متوسط (2/21) می باشد. در مجموع نیز میانگین به دست آمده از مراحل مختلف توانمندساز در پیاده سازی مدیریت دانش کم تر از حد متوسط (2/77) ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، پیاده سازی، عوامل کلیدی، مدل بکوویتز و ویلیامز، مدیران و کارشناسان ارشد، مرکز اسناد آستان قدس رضوی
  • مریم پاکدامن نایینی*، ثریا ضیایی، امیررضا اصنافی صفحات 84-96
    هدف
    مقاله حاضر در نظر دارد برنامه ریزی راهبردی را به صورت کاربردی تدوین نماید از این رو به صورت موردی برنامه راهبردی برای کتابخانه پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله تدوین نموده است. این کتابخانه که در سال 1372 تاسیس شده تا زمان تدوین این اثر، برنامه ریزی مدونی جهت راهبرد فعالیت های آینده خود نداشته است، از این رو به نظر می رسد تدوین چنین برنامه ای در ادامه راه هدایت گر کتابخانه باشد. همچنین از آنجا که روش تدوین برنامه ریزی راهبردی برای کتابخانه ها به صورت نظری در بسیاری از مجامع علمی و تخصصی مطرح شده است، پژوهش حاضر با پیاده سازی این روش تحلیل، در کاربردی شدن آن کوشا است.
    روش
    این مقاله، با مطالعه کتابخانه ای گسترده و تکیه بر تجارب کتابداران کتابخانه مورد پژوهش (از طریق ابزار مصاحبه) و بر اساس روش تحلیل SWOT سعی داشته است گام های اساسی مورد نیاز برنامه ریزی یک کتابخانه تخصصی (نمونه موردی کتابخانه پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله) را تدوین نماید.
    یافته ها
    طی تحلیل SWOT با استفاده از نقاط قوت و فرصت های محیطی 27 برنامه راهبردی در 5 گام برای غلبه بر نقاط ضعف (9 مورد) و تهدیدهای (8 مورد) کتابخانه پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله ارائه شده است. نتیجه شایان ذکر از مقاله حاضر امکان تدوین برنامه راهبردی برای انواع کتابخانه ها از جمله کتابخانه های تخصصی جهت تدوین سند راهبردی کتابخانه ها است.
    اصالت/ ارزش: روش تحلیل SWOT یکی از ابزارهای راهبردی تطابق نقاط قوت و ضعف درون سازمانی با فرصت ها و تهدید های برون سازمانی است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، کتابخانه های تخصصی، پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله
  • وجیهه موسال آرانی*، عصمت مومنی، محسن حاجی زین العابدینی صفحات 97-108
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین مهارت های تفکرانتقادی با سواد اطلاعاتی دانشجویان کارشناسی ارشد کتابداری و اطلاع رسانی دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی ورودی سال تحصیلی 1389 می باشد.
    روش
    روش پژوهش پیمایشی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر محدود به تعداد 20 نفر دانشجویان کارشناسی ارشد کتابداری دانشگاه علامه طباطبایی اعم از روزانه و شبانه ورودی سال تحصیلی 1389 است. ابزار اندازه گیری در این پژوهش شامل آزمون مهارت های تفکرانتقادی کالیفرنیا فرم «ب» و پرسشنامه سنجش سواد اطلاعاتی دانشجویان (داورپناه، سیامک) است. داده های پژوهش با استفاده از آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل واقع شده است.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش میانگین سواد اطلاعاتی دانشجویان بالاتر از میزان متوسط و میانگین تفکرانتقادی آنان پایین تر از میزان متوسط است. بین تفکرانتقادی و سواد اطلاعاتی و همچنین بین هریک از ابعاد تفکرانتقادی و مهارت های سواد اطلاعاتی دانشجویان رابطه معنی دار مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: تفکرانتقادی، دانشجویان کتابداری و اطلاع رسانی، دانشگاه علامه طباطبایی، سواد اطلاعاتی
  • علی اکبر خاصه*، امید علیپور، علی حاتمی صفحات 109-116
    هدف
    پژوهش حاضر به بررسی مقایسه ای چکیده مجلات حوزه کتابداری و اطلاع رسانی فارسی و میزان مطابقت آنها با دستنامه انتشاراتی ای. پی. ای می پردازد.
    روش
    در این پژوهش که با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شده است، داده ها از طریق مطالعه چکیده ها بدست آمده اند. جامعه آماری این پژوهش را فصلنامه های مطالعات ملی کتابداری و سازماندهی اطلاعات (فصلنامه کتاب)، تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی، علوم و فناوری اطلاعات، کتابداری و اطلاع رسانی، گنجینه اسناد و تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی تشکیل می دهند. از هر نشریه، چکیده مقالات 4 شماره اخیر مورد بررسی قرار گرفته اند.
    یافته ها
    از بین تعداد 245 چکیده مورد بررسی، 49. 4 درصد ساختاریافته و 50. 6 درصد غیرساختاریافته بودند که میانگین امتیاز نوع ساختاریافته بیشتر از غیرساختاریافته بود. از میان مجلات کتابداری نیز فصلنامه مطالعات ملی کتابداری و سازماندهی اطلاعات حایز مطلوب ترین وضعیت از نظر همخوانی چکیده ها با دستنامه ای. پی. ای بود و فصلنامه کتابداری و اطلاع رسانی نیز کمترین مطابقت را با دستنامه مذکور داشت. از نظر میزان مطابقت مقوله های هر چکیده با ای. پی. ای نیز قسمت «هدف» دارای بیشترین و قسمت «نتیجه گیری» حایز کمترین میزان همخوانی بود.
    نتیجه گیری
    بررسی ها آشکار ساخت که بیشتر مجلات مورد بررسی از چکیده ساختار یافته استفاده کرده اند، هر چند ساختار آنها یکسان نیست. با توجه به یافته های حاصل از ین پژوهش به نظر می رسد استفاده از ساختاری از پیش تعیین شده برای ارائه اطلاعات در چکیده به ارتقای کیفیت چکیده ها کمک نموده است.
    کلیدواژگان: چکیده نویسی، چکیده ساختار نیافته، چکیده ساختار یافته، مجلات کتابداری و اطلاع رسانی
  • زهره قلاوند*، عبدالرضا بزرگی صفحات 117-128
    هدف
    پژوهش حاضر رابطه بین یادگیری سازمانی و مدیریت دانش در شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان را مورد بررسی قرار داده است.
    روش
    روش انجام پژوهش، توصیفی – همبستگی و جامعه آماری شامل 820 نفر از کارکنان دیپلم و بالاتر از دیپلم این شرکت می شدند. نمونه مورد مطالعه شامل 260 نفری که به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای از جامعه یاد شده انتخاب گردیدند. ابزار اندازه گیری شامل دو پرسشنامه اقتباس شده از تحقیقات قبلی بودند که با بررسی مجدد اعتبار و پایایی، پایایی پرسشنامه مدیریت دانش با 26 گویه و پایایی پرسشنامه یادگیری سازمانی با 24 گویه با استفاده از روش ضریب آلفای کرونباخ، به ترتیب 0/94 و 0/92 به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده ها پژوهش از روش های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده از آزمون فرضیه ها حاکی از تایید هر فرضیه پژوهش می باشد. این امر بیانگر این واقعیت است که بین یادگیری سازمانی و مولفه های آن شامل تفکرسیستمی، مدل های ذهنی، چشم انداز مشترک، یادگیری تیمی و مهارت های فردی با مدیریت دانش در شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، تفکر سیستمی، مدل های ذهنی، چشم انداز مشترک، یادگیری تیمی، مدیریت دانش
  • نسیمه جهانی* صفحات 129-134
    هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین دیدگاه دانشجویان کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه پیام نور محمودآباد نسبت به رشته تحصیلی و آینده خود است.
    روش
    روش پژوهش حاضر پیمایشی و از نوع کاربردی و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته است.
    یافته ها
    میانگین کل نمره به دست آمده از پرسشنامه دیدگاه دانشجویان نسبت به رشته تحصیلی (27/55) از میانگین نظری (27) این پرسشنامه بالاتر بود. اما میانگین کل نمره حاصل از پرسشنامه دیدگاه دانشجویان نسبت به آینده شغلی شان (17/7) از میانگین نظری (18) این پرسشنامه پایین تر بود.
    اصالت/ ارزش: وجود علاقه و انگیزه مثبت نسبت به حرفه و داشتن رضایت درونی از عوامل موفقیت در هر شغلی است. توجه به نتایج حاصل از این پژوهش در برنامه ریزی های آتی می تواند افق روشن تری از آینده شغلی از نظر بازار کار و اشتغال پیش روی دانشجویان قرار دهد.
    کلیدواژگان: آینده شغلی، رشته تحصیلی، دانشجویان کتابداری و اطلاع رسانی
|
  • Pages 13-30
    The present study aimed at identifying the most important internal strengths and weaknesses and the most significant opportunities and threats regarding the knowledge and information science department of Shahid Chamran University. It was also intended to compile a strategic program for this department using SWOT analysis. In order to identify internal and external factors، the library method، check list، and Delphi study were employed. The participants consisted of university teachers and professors، PhD candidates، MS students، experienced professors at the faculty of education and psychology and other professors at the knolege and information science major and which were، in one way or another، related to this department. In order to analyze the factors، SWOT matrix and weight ratings were applied. The results showed that there were good and weak points providing opportunities and threats to this department. Among the opportunities، having PhD and MS students with a weight of 0. 55 could be mentioned. The shortage of space and facilities of university library، lack of financial resources in the department with a weight of 0. 20 were among the threats. The scientific pole of Knowledge Management with a weight of 0. 40 and the imminent retirement of most scientific board members of the department with a weight0. 35 were، respectively، the most important opportunities and threats to the department. It appears that the present study is the first attempt to compile a strategic program for the information science and universology department in Iran (Case study: Shahid Chamran University) using SWOT analysis and weight ratings.
    Keywords: Strategic Program, SWOT Analysis, Knowledge, Information Science, Shahid Chamran University
  • Pages 31-40
    The aim of this comparative study was matching fields of block 4 with bibliographic relationships defined by Tillet, Smiraglia, and FRBR model, as well as assessing the ability of UNIMARC format in displaying bibliographic relationships through block 4. The findings showed that each of the fields in block 4 has the ability to display at least one of the bibliographic relationships. Moreover, there existed at least one field in block 4for all relations defined by Tillet.As the Unimarc block format displays relations among bibliographic backgrounds, assessing this block and its compliance with bibliographic relationships can show the ability of UNIMARC format in displaying the bibliographic relationships, and help implement FRBR model on records produced based on this standard.
  • Pages 41-56
    The purpose of this research was to investigate citations in dissertations by Iranology MA students in the Iranian Studies Foundation from 2006 to 2012.The study investigated citation reports by MA students in four different orientations including 1) history, 2) culture, customs and cultural heritage, 3) principles of the restored version manuscripts and copies of layout,4) general. The use of resources in terms of type, time and language, as well as most used sources and authors were evaluated. Bradford's Law was used to determine core journals in English.The results of data analysis revealed that among the 13, 127 citations, book citations outnumbered citations from other resources. Regarding language, Persian sources were cited most (94.5 %).As three of the fields (orientations) admitted students from 2004 and the Manuscript Major admitted students since 2009, the study of citation reports reveal that the history field with a citation rate of 35.75% (4693 citations) ranked first while the manuscript major ranked last with a citation rate of 6.32% (829 citations). Persian books enjoyed the highest citation rate (73.28%) while dissertations had the lowest citation rate (0.86%).The average rate of citations for each paper was 90.53. The half-life of Arabic books showed most uses with 27.6 years whiledissertations showed the lowest mean of 8.1 years. The years 2012-2012 had most citations with a rate of 28.41%. Persian books with a rate of 77.15% and other sources with a rate of 0.01% were,respectively, most and least effectively used. The half-life of Arabic and Latin books was more than the other sources. Core journals identified based on Core Journals Bradford law were Iranian Studies and ZDMG. The most frequent Persian journals were National Studies and Historical Studies. The most often-cited author wasZabihullahSafa, and Dehkhoda Dictionary was the most frequently-cited book. The most frequent Latin book was the Encyclopedia of Iranica and the most frequent Arabic book wasAlzariaeletasanifeshiea by AghabozorgeTehrani.
  • Pages 57-74
    The purpose of this study was to survey the four-fold aspects of information behavior (information need, information seeking behavior, information searching behavior and information use behavior) of the faculty members affiliated to Razi Universityin dealing with online information resource. The research method was survey and data was gathered by a questionnaire. The population included all faculty members of Razi University. Using random sampling, 204 individuals were selected as the sample. The results indicated that the most significant obstacles to the formation and expression of information needs of the faculty members of Razi University included, 1) the application of common words and idioms when searching for information, 2) the application of popular words when searching for information and general sense of confusion and doubt in the early stages of search and when encountering false drop of information. Also the most significant factors in creating information-seeking behaviors in the faculty members of Razi University include conducting reports and research designs, advising and counseling on the formulation of student's theses and participation in seminars and conferences. The most significant obstacles confronting information-searching behavior of Razi University faculty members respectively included, 1) low speed and internet connection and disconnection, 2) confusion and disorientation in the search for appropriate method for searching information, and 3) confusion in determining information resources. The results showed that there was no significant difference between gender and information behavior among the faculty members. Moreover, among scientific ranks in terms of the four-fold aspects of information behavior, there was only a significant difference in "information seeking behavior". Furthermore, among the four age groups, there was only a significant difference in terms of "information searching behavior". In addition, the results indicated that there was a significant and positive relationship between the amounts of responsiveness of online information resources subscribed by the Razi University with the information needs of the university faculty members and also the satisfaction of this group with such information resources.
    Keywords: Information Behavior, Information Need, Information Seeking Behavior, Information Searching Behavior, Information Use Behavior
  • Pages 75-83
    This study aimed at identifying key factors enabling the implementation of knowledge management in the Documents Center of Astan Quds Razavi.Managers and expert personnel were selected as subjects.A questionnaire was used to collect data. Considering the sample selected for the study, seven key factors for the identification of knowledge management(acquiring knowledge, applying knowledge, learning (from knowledge process), sharing and exchanging knowledge, assessing knowledge, building and consolidatingknowledge, using knowledge efficiently)were used to identify factors enabling the implementation of knowledge management in the documents Center of Astan Quds Razavi. The results showed that acquiring knowledge, applying knowledge, and learning were lower than the average size(respectively 2.47, 2.7, and 2.68). Sharing and exchanging knowledge, assessing knowledge,and building and consolidatingknowledge were above the average size(respectively 3.18, 3.12, and 3.12).Finally, using knowledge efficiently was above average (3.06). Overall, the average obtained from different factors in the implementation of knowledge management was lower than the average (2.77).
    Keywords: Knowledge Management, Implementation, Key factors, Bukowitz, Williams, Managers, Expert Personnel, Documents Center of Astan Quds Razay
  • Pages 84-96
    SWOT Analysis is one of the strategic tools fit with in the organizational strengths and weaknesses, opportunities and threats are external. This method of analyze with identifies strengths and weakness points of organizations to the review opportunities and threats of that and thereby formulated strategic planning for the organization. In terms of this model, an appropriate strategy tries to maximize strengths and opportunities and also try to minimize the threats and weaknesses.Since the method developed strategic planning for libraries is discussed in much scientific and technical conference, the present article try to implement this method. current article intends to rely on the library study and researcher's personal experience) 5 years working in IIEES library experience) and based on SWOT reliable model planning for library of the International Institute Earthquake Engineering & seismology (IIEES).This library was established in 1993 and ever since it’s founding20 years ago but, up to now no planned program for their upcoming strategy action. Hence, it seems planning such a program is required for guide the library. This article with interview method, study Literature of SWOT and rely on the experiences of authors try to develop a plan for a special library (case study: IIEES library). The results of this study are 27 strategic planes in five-step. also by this article we found four final strategies for planning IIEES library. These strategies include Defensive strategy, an invasive strategy, conservative strategy and competitive strategy for next year’s library planning.
    Keywords: Strategic Planning, Library, Strategic Planning, Special Library, IIEES Library, SWOT Analysis
  • Pages 97-108
    The purpose of this research was to study the relationship between critical thinking skills and information literacy skills among MA students of Library and Information Science at Psychology and Education Faculty in Allame Tabatabaei in 1389. The study was correlational. The sample was limited to 20 participants studying at AllamehTabatabai.The instruments included the California Critical Thinking Skills Test Form "B" and a questionnaire (Davarpanah &Siamak) to measure student's information literacy. Survey data is located using descriptive statistics and Pearson correlation analysis. based on findings, information literacy in students is higher the level of average and in their critical thinkingis below average. both critical thinking and information literacy and each of the dimensions of critical thinking and information literacy skills of students are significant.
    Keywords: Allameh Tabatabaei University, Critical Thinking, Information Literacy, Library, Information Science Students
  • Pages 109-116
    This survey aimed at providing a comparative analysis of the abstracts published in Persian journals of LIS and their consistency with APA standards. This survey used a content analysis method. Data were collected through the study of abstracts. Journals included in this study were as follows: Faslname-ye Ketab, Journal of Academic Librarianship and Information Science, Iranian Journal of Information Processing & Management, Library and Information Science Quarterly, Ganjine-ye Asnad, and Research on Information Sciences & Public Libraries. Of each publication, abstracts from 4 recent issues were studied. From a total of245 abstracts, 49.4 percent werestructured and 50.6 percent were unstructured. The mean score for structured abstracts was higher than that of the unstructured ones. Among the journals studied, abstracts published in Faslname-ye Ketabarewere more consistent with APA standards, while abstracts published in the Library and Information Science Quarterly observed the APA format the least. The most frequent omissionsin the abstracts studied was related to information about ''conclusions" and the least frequent omissions belonged to the "purpose". It was revealed that most of the Persian journals of LIS use structured abstracts, although the structures used were not thesame. Based on the findings, it seems that a structured formatincreases the quality of abstracts.
    Keywords: Abstracting, Library, Information Science Journals, Structured Abstracts, Unstructured Abstracts
  • Pages 117-128
    This study examined the relationship between organizational learning and knowledge management in the M. I. S oil & Gas production company. The method used was descriptive-correlative and the population were 820 people, who held high school diplomas and associate degrees. The sample included 260 individuals and were selected (ranking) randomly. The instruments included two questionnaires developed by other researchers. The reliability was measured using Cronbach alpha (knowledge management questionnaire = %94 and organizational learning questionnaire = %92). Data were analyzed using Pearson correlation and multiple regression. The results confirmed the significance of the two hypotheses in this research. The results showed that there was a significantly positive relationship between organizational learning and its components (systemic thinking, mental models, shared vision, team learning and personal skills) and knowledge management in the M. I. S. oil and gas production company.
    Keywords: Organizational Learning, Systemic Thinking, Mental Models, Shared Vision, Team Learning, Personal Skills, Knowledge, Knowledge Management
  • Pages 129-134
    This study aimed at determining the attitudes of librariay and information science students toward their discipline and future career in Mahmood-Abad Payme Noor University. A descriptive analytical method was used as the research method. A researcher-made questionnaire was selected as the instrument for data collection. The mean of total score for the questionnaire related to students’ attitude towards their discipline (27/55) was higher than the theoretical mean score (27). The mean of total scores for the questionnaire related to students’ attitude toward their future career (17/77) was lower than its theoretical mean (18). Accordingly, statistically significant difference was also found between male and female students regarding their attitude toward discipline (p=0/01).However, no significant statistical difference was observed between genders considering their attitude toward future career. The results showed that the medical students held a negative attitude toward their own future career, while the attitude of the majority of them towards their field of study was at an optimal level. The results of the study could be taken into consideration for future planning and thus opens up abrighter horizon for the future career of these students.
    Keywords: Attitude, Future Career, Discipline, Library, Information Science Students