فهرست مطالب

فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن صیامیان، محمدحسن زاده، فاطمه نوشین فرد، نجلا حریری حریری صفحات 5-21
    این پژوهش، با هدف بررسی میزان استفاده نابینایان از فن آوری اطلاعات و ارتباطات و رسانه های اطلاعاتی خاص جهت تامین نیازهای اطلاعاتی، انجام شده است. پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات از تحقیقات پیمایشی تحلیلی است که در سال 1391 انجام شده است. حجم نمونه آماری پژوهش، بر اساس جدول کرجسی و مورگان، 384 نفر تعیین شد. به منظور گردآوری داده ها، از پرسش نامه محقق ساخته با ضریب پایایی 0/85 استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار توصیفی شامل میانگین، انحراف معیار و درصد و آمار استنباطی شامل آزمون فریدمن و آزمون دو جمله ای استفاده شده است. یافته ها در بررسی رسانه های اطلاعاتی خاص نشان داد، گویه های «شنیداری» دارای بیشترین کاربرد و گویه های «پادکست» و «ودکست» هیچ کاربردی نداشتند؛ بیشترین میزان استفاده نابینایان از منابع اطلاعاتی خاص، منبع «شنیداری» و کمترین میزان استفاده نابینایان از منابع اطلاعاتی خاص «گویا» بود. هم چنین حدود نیمی از نابینایان کمتر از حد متوسط از فن آوری اطلاعات (منابع الکترونیکی و شبکه جهانی اینترنت) استفاده می کردند، و بیشترین میزان استفاده از ابزارها و فن آوری های موجود نابینایان، «رایانه» و کمترین مولفه مورد استفاده «طراحی وبلاگ و وبلاگ نویسی» بود. علاوه بر آن، نتایج نشان داد، از نظر نابینایان، بیشترین منبع مورد نیاز برای آموزش و راهنمایی استفاده از نرم افزارهای ویژه، راهنمایی کتابداران و کتاب های گویا و کمترین منبع مورد نیاز «خودآموزی» بود.
    کلیدواژگان: نابینایان، فن آوری اطلاعات و ارتباطات، جامعه اطلاعاتی، نیازهای اطلاعاتی، رسانه های اطلاعاتی
  • الهه بدیعی، مهران فرج اللهی صفحات 23-38
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر محتوای الکترونیک مبتنی بر هوش های درون فردی و بین فردی گاردنر بر یادگیری دانش آموزان بود. این پژوهش، از نوع کاربردی و به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل در سال تحصیلی 92-1391 انجام گردید. تعداد 60 نفر از دانش آموزان پایه سوم کامپیوتر هنرستانی در شهر اصفهان در این تحقیق شرکت داشتند که به روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. مشخصات زمینه ای و نیمرخ هوش های چندگانه در دو گروه با آزمون هوش های چندگانه مکنزی سنجیده شد و همسانی دو گروه بررسی گردید. پایایی این ابزار، به روش آلفای کرونباخ برابر 0/738 محاسبه گردید. هر دو گروه آزمایش و کنترل، در 8 جلسه 70 دقیقه ای مباحث مشترکی را به روش متداول آموزش دیدند. در گروه آزمایش، علاوه بر روش مرسوم، از یک محتوای الکترونیک معلم ساخته برای یادگیری در کلاس استفاده گردید. در هر دو گروه پیش آزمون و پس آزمون پیشرفت تحصیلی یکسان انجام شد. تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که یادگیری در گروه آموزش دیده به کمک محتوای الکترونیک مبتنی بر هوش درون فردی به طور معنا داری از گروه کنترل بیشتر است، اما در روش مبتنی بر هوش بین فردی، بین دو گروه تفاوت معنا داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیک، محتوای الکترونیک، هوش های چندگانه، تفاوت های فردی، گاردنر
  • آزاد الله کرمی، اسماعیل زاعی زوارکی صفحات 39-57
    این پژوهش به منظور مقایسه اثر آموزش تلفیقی با آموزش سنتی بر تفکر انتقادی و شادکامی دانش آموزان پایه سوم دوره راهنمایی شهرستان قدس انجام گرفت. روش تحقیق نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری، شامل دانش آموزان پایه سوم راهنمایی شهرستان قدس که در سال 1391 مشغول به تحصیل بودند، می باشد. به منظور انتخاب نمونه آماری، از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. بدین ترتیب، یکی از مدارس شهرستان قدس که مجهز به امکانات لازم جهت اجرای آموزش تلفیقی بود انتخاب، و از میان کلاس های پایه سوم، دو کلاس به عنوان گروه های آزمایش و شاهد انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، آزمون تفکر انتقادی کالیفرنیا و شادکامی آکسفورد بود. ابتدا از هر دو گروه پیش آزمون گرفته شد، سپس یک نیمسال تحصیلی گروه آزمایش با روش آموزش تلفیقی و گروه شاهد با روش سنتی آموزش دیدند. پس از پایان نیمسال، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار و در بخش آمار استنباطی از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد، آموزش تلفیقی در مقایسه با روش سنتی تاثیر بیشتری بر تفکر انتقادی و شادکامی دانش آموزان دارد.
    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی، آموزش سنتی، تفکر انتقادی، شادکامی
  • بابک حسین زاده، وحید فلاح، فاطمه یعقوبی صفحات 59-74
    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر آموزش مبتنی بر رسانه تعاملی و آموزش مبتنی بر رسانه غیرتعاملی بر سبک های یادگیری دانش آموزان می باشد. روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان مقطع راهنمایی شهرستان بابل در سال 1392 می باشد. 160 نفر از دانش آموزان، به روش تصادفی چند مرحله ای انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش، آموزش با رسانه های تعاملی شامل نرم افزار آموزشی ActivInspire، تخته هوشمند و پاورپوینت های آموزشی دریافت کردند، در حالی که گروه کنترل تحت آموزش غیرتعاملی مدرسه بودند و آموزش رسانه تعاملی را دریافت نکردند. ابزار پژوهش، پرسش نامه سبک یادگیری کلب (Kolb) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که در مرحله پس آزمون، نمرات سبک های یادگیری در آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری افزایش یافته است. در مجموع، نتایج حاکی از آن بود که آموزش مبتنی بر رسانه های تعاملی تاثیر بیشتری بر نوع سبک های یادگیری همگرا، واگرا، جذب کننده و انطباق یابنده دانش آموزان در مقایسه با آموزش مبتنی بر رسانه های غیرتعاملی دارد.
    کلیدواژگان: رسانه تعاملی، رسانه غیر تعاملی، سبک های یادگیری، دانش آموزان
  • مهوش کاظمی قره چه، مقصود امین خندقی صفحات 75-93
    هدف این پژوهش، ارزیابی کیفیت محتوای الکترونیکی از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد بود. روش پژوهش، توصیفی مقطعی بود. جامعه آماری، دانشجویان دوره های آموزش الکترونیکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بودند که با استفاده از نمونه گیری طبقه ای نسبتی، از بین آنها، نمونه ای به حجم 250 نفر انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته ارزیابی کیفیت فرآیند تولید محتوای الکترونیکی بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون t، آنوا و مانووا) استفاده شد. نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که میانگین کل مقیاس کیفیت محتوای الکترونیکی و مولفه های آن (دسترسی، سازمان دهی، صفحه آرایی، منابع، زبان و ارزیابی) در نمونه مورد نظر از میانگین نظری بیشتر می باشد. نتایج آزمون تی مستقل و مانوا بیانگر عدم تفاوت معنادار بین میانگین کل مقیاس کیفیت محتوای الکترونیکی و مولفه های آن بر حسب جنسیت بود. نتایج آزمون آنوا و مانووا نیز نشان دهنده تفاوت معنادار بین میانگین کل مقیاس محتوای الکترونیکی و مولفه های آن در دانشجویان رشته های مختلف بود. در مجموع می توان گفت کیفیت محتوای ارایه شده در دوره های آموزش الکترونیکی از منظر دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد از وضعیت نسبتا مطلوبی برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: محتوای الکترونیکی، آموزش الکترونیکی، نگرش، برنامه درسی
  • امیر علم بیگی، اسماعیل آهنگری صفحات 95-115
    فن آوری اطلاعات و الگوهای موثر بر پذیرش آن یکی از موضوعات فراگیر در حوزه مطالعات سازمانی محسوب می شود که در این رابطه مدل پذیرش فن آوری دیویس چارچوب مناسبی را برای شناسایی مهم ترین متغیرهای اثرگذار بر پذیرش آن فراهم می آورد. با این رویکرد، تحقیق حاضر با هدف شناسایی متغیرهای بیرونی موثر بر دو بعد سودمندی درک شده و سهولت استفاده به عنوان دو بعد از مدل پذیرش فن آوری و به روش همبستگی انجام شد. از آنجا که این مدل کمتر در بسترهای سازمانی مورد توجه قرار گرفته است، تمرکز اصلی برای توسعه مدل، توجه بر نقش متغیر ارتباط شغلی به عنوان متغیر تعدیل گر در بین اثر سهولت درک شده بر نیت پذیرش و اثر سودمندی درک شده بر سهولت استفاده بود. هم چنین، متغیر تجربه به عنوان یک متغیر بیرونی مورد توجه قرار گرفت. جامعه آماری، مروجان کشاورزی استان آذربایجان غربی در سال 1392 به تعداد 180 نفر بود. از میان جامعه مذکور، با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، 120 نفر به عنوان نمونه به روش تصادفی با انتساب متناسب انتخاب شدند. داده های مورد نیاز از طریق پرسش نامه گردآوردی شد. روایی صوری ابزار توسط پانل متخصصان تایید شد. مقادیر آلفای کرونباخ برای ابعاد مختلف پرسشنامه بین 730/0 تا 816/0 قرار داشتند. به منظور پردازش و تحلیل داده ها از روش حداقل مربعات جزیی به عنوان رویکردی نوین در مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد متغیر تجربه اثر معنی داری بر سودمندی درک شده دارد و قادر است تا 77 درصد تغییرات سودمندی درک شده را پیش بینی کند. هم چنین، مدل ارایه شده قادر است تا 71 درصد تغییرات استفاده واقعی را پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: مدل پذیرش فن آوری، ارتباط شغلی، مدل سازی معادلات ساختاری، سودمندی درک شده، سهولت درک شده
  • مهرک رحیمی، سمانه یدالهی صفحات 117-141
    با توجه به گسترش روز افزون به کارگیری فن آوری در آموزش، مطالعه سازه های مرتبط با نحوه تعامل دانش آموزان با رایانه و سایر ابزار های فن آوری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یکی از این سازه های مرتبط، اضطراب رایانه است که باعث ایجاد دلهره، سردرگمی، ترس و در نهایت اجتناب از کار با رایانه می شود. نظر به اهمیت سنجش این سازه در بین کاربران فن آوری در محیط های آموزشی، پژوهش حاضر، به بررسی اعتبار یابی و رواسازی مقیاس درجه بندی اضطراب رایانه (Weil & Rosen، 1995) که اساسا برای کاربران محیط های آموزشی، خصوصا دانش آموزان طراحی شده، پرداخته است. بدین منظور، نسخه فارسی مقیاس درجه بندی اضطراب رایانه بین 789 دانش آموز دبیرستانی که توسط روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شده بودند، توزیع شد و تحقیق به روش پیمایشی انجام شد. به منظور بررسی ساختار عاملی و اعتبار و روایی پرسش نامه، از روش تحلیل گویه ها (محاسبه ضریب تمییز و روش لوپ)، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای کل پرسش نامه و عامل ها استفاده شد. نتیجه تحلیل گویه ها نشان داد که 18 گویه از 20 گویه پرسش نامه مناسب استفاده در محاسبات هستند. تحلیل عاملی اکتشافی، 3 عامل را شناسایی نمود. تحلیل عاملی تاییدی نیز نشان داد که الگوی سه عاملی این پرسش نامه برازندگی قابل قبولی با داده ها دارد. اعتبار ابزار با استفاده از روش همسان سازی درونی محاسبه شد و آلفای 90/0 نشان داد که مقیاس از اعتبار خوبی برخوردار است. در نتیجه می توان گفت نسخه ترجمه شده پرسش نامه برای استفاده در پژوهش های مربوط به فن آوری در بین دانش آموزان ایرانی مقیاس قابل قبولی است.
    کلیدواژگان: اضطراب رایانه، اعتباریابی، روایی سازی، پرسش نامه
  • رمضان حسن زاده، ثریا رمضان زاده، قدسیه ابراهیم پور صفحات 143-155
    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی روابط بین سبک های یادگیری، سبک های شناختی و پیشرفت تحصیلی در مدارس الکترونیکی می باشد. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. در پژوهش حاضر، 150 دانش آموز پسر سال اول دبیرستان مشغول به تحصیل در مدارس الکترونیکی شهر تهران در سال 1392، از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ای، به عنوان نمونه انتخاب شده و در پژوهش شرکت کردند. از پرسش نامه سبک های یادگیری کلب، آزمون شکل های گروهی ویتکین و معدل پایان سال تحصیلی استفاده شد، تا چهار سبک یادگیری (همگرا، واگرا، جذب کننده و انطباقی) و دو سبک شناختی (وابسته به زمینه و مستقل از زمینه) و پیشرفت تحصیلی در آزمودنی ها اندازه گیری شود. داده ها با استفاده از رگرسیون گام به گام و ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که بین سبک های یادگیری و پیشرفت تحصیلی، و بین سبک های شناختی و پیشرفت تحصیلی ارتباط معنی داری وجود دارد. هم چنین، بیشترین سبک یادگیری در دانش آموزان، جذب کننده (3/51 درصد) و حداقل سبک ترجیح داده شده به عنوان سبک غالب انطباق یابنده (6 درصد) بود. نتایج نشان داد، سبک های یادگیری و سبک های شناختی افراد می توانند به عنوان دو متغیر مهم شناختی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان نقش مهمی ایفا کند.
    کلیدواژگان: سبک های یادگیری، سبک های شناختی، پیشرفت تحصیلی، مدارس الکترونیکی
|
  • Hasan Siamian Siamian, Mohammad Hassanzadeh Hassanzadeh, Fatemeh Nooshinfard, Nadjla Hariri Hariri Pages 5-21
    This study aimed to assess the blind usage of ICT and special information media for meeting the information needs. Regarding the purpose، this research was applied and regarding the data collection، it was analytic which conducted in 2012. The statistical sample size determined based on the Krejcie & Morgan table was 384. The data was collected using a researcher made questionnaire with 0. 85 reliability coefficient. For data analysis، descriptive statistics such as mean، standard deviation، percent and inferential statistics including the Friedman test and Binomial test were used. Results of the study of certain information media showed that item «listening» had the highest usage and items «Podcast» and «Vodcast» had no application. Most of the blind people''s use of special information resource was «listening» and the lowest use of information resources of the blind people was «talking». More than half of the blind people used lower than the average size of Information Technology (electronic and internet resources). The most frequently used of the tool and technology for the blind people was «computer» and least used was «blog design and blogging». From the viewpoint of the blind people، the most resources required for training and guiding were the use of special software; guidance of librarians and talking books and the minimum of needed resource was «self-training».
    Keywords: blind people, information, communication technology, information society, information needs, information media
  • Elahe Badie, Mehran Farajollahi Pages 23-38
    The aim of this study was to investigate the impact of e-content based on Gardner''s intrapersonal and interpersonal intelligences on students learning. In this quasi-experimental applied research، the pre-test - post-test with control group method was conducted in the academic year of 2012- 2013. Sixty third grade computer students of vocational schools in Isfahan participated in this study. They were selected through multistage cluster sampling method and randomly divided into two experimental and control groups. Background characteristics and profiles of multiple intelligences were measured in both groups via Mackenzie questionnaire and homogeneity of the two groups was evaluated. Cronbach''s alpha reliability of this instrument was calculated 0. 738. Both groups (experimental and control) were trained same lessons in 8 sessions (each 70 minutes) in conventional method. Students of experimental group used a researcher-made e-content for learning، beside the conventional method، in their class. In both groups the same pre-test and post-test were performed. Multivariate covariance analysis revealed that learning achievements in the group trained with the e-content based on intrapersonal intelligence was significantly higher than the control group، but in method based on interpersonal intelligence، there was no significant difference between the learning achievements of the two groups.
    Keywords: e, learning, e, content, multiple intelligences, individual differences, Gardner
  • Azad Allah Karami, Esmaeil Zaraei Zavaraki Pages 39-57
    The purpose of this study was to compare the impact of blended learning with traditional instruction on critical thinking and happiness in third grade students in Qods township. The research method was a semi-experimental. The statistical population included all the third grade secondary school students in Qods town studying in 2012. The statistical sample was selected via available sampling method. Thus one school was selected since it was equipped with the necessary facilities for implementing blended learning. Two classes of third grade in this school were chosen as experimental and control groups. The tools used in this study were California Critical Thinking Test and Oxford Happiness Test. Both groups were given a pretest، and at the end of the semester a posttest was performed. The data were analyzed using descriptive statistics including mean and standard deviation and inferential statistics including Covariance analysis test. The findings showed that blended learning was more effective in increasing students'' critical thinking and happiness compared with traditional instruction.
    Keywords: blended learning, traditional instruction, critical thinking, happiness
  • Babak Hosseinzadeh, Vahid Fallah, Fatemeh Yaghoubi Pages 59-74
    The object of this research was to compare the effect of education based on interactional media and that based on non-interactional media on student learning styles. The research method was semi-experimental by pretest and posttest design with control group. Statistical population included all high school students in Babol city in 2013. 160 students were selected by multi-stage random selection as sample and divided into two groups of experimental and control. The experimental group received education through interactional media including educational software of ActivInspire، intelligent board and educational PowerPoint، whereas the control group received traditional education and did not receive interactional media. The research instrument was Kolb learning style questionnaire. SPSS software، version 16 and covariance test were used for data analysis. The result showed that in posttest stage، the score for learning style had increased meaningfully in experimental group compared to control group. In general، the results revealed that education based on interactive media did have more effects on convergent، divergent، absorbent and adaptable learning styles in students compared to education based on non-interactive media.
    Keywords: interactive media, non, interactive media, learning styles, students
  • Mahvash Kazemi Gharajeh, Maghsoud Amin Khandaghi Pages 75-93
    The aim of this study was to evaluate the quality of e-content from students'' viewpoints of Mashhad University of Medical Sciences. The study was a descriptive cross-sectional survey. The statistical population was students in e-learning courses of Mashhad University of Medical Sciences، among whom a number of 250 students were selected based on stratified sampling method. Data collection instrument was the quality assessment of e-content production process questionnaire. In order to analyze the data، descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (t test، ANOVA and MANOVA) were used. One sample t test results showed that the mean scale of quality of electronic content and its components، (access، organizing، layout، resources، language and evaluation) in the sample was more than assumed. The results of t test and MANOVA showed no significant difference between the mean scale of electronic content quality and the quality of its components with respect to gender. MANOVA and ANOVA results also showed a significant difference between the mean scale of electronic content and its components in students of different fields of study. In general، it can be said that the quality of e-learning course content from views of students majoring in Mashhad University of Medical Sciences was relatively adequate.
    Keywords: e, content, e, learning, attitude, curriculum
  • Amir Alambeigi, Ismaeil Ahangari Pages 95-115
    considered one of the important issues in the field of organizational studies، among which Technology Acceptance Model of Davis provides a suitable framework to identify the most important affecting variables. Using this approach، this study was conducted with correlational method aiming to show the external variables affecting the dimensions of perceived usefulness and ease of use، as two dimensions of information acceptance model. There is little research on this model in organizational context. Thus to develop the model، this study has focused on job relevance as a moderator between perceived ease influence on acceptance intentions and perceived usefulness. In addition، experience variable has been considered as an external variable. The statistical population was West Azerbaijan agricultural extension experts (N=180)، among whom 120 people were selected randomly using the Krejcie and Morgan table. The required data were collected via questionnaire. The face validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts. The Chronbach''s alpha coefficient was between 0. 730 and 0. 816 for different dimensions of questionnaire. The partial least squares method as a new approach to structural equation modeling was used for data analysis. The results showed that experience variable had significant effect on perceived usefulness and it was able to explain 77% variance of perceived usefulness. Furthermore، technology acceptance model in this study could predict 71% of the real use.
    Keywords: technology acceptance model, job relevance, structural equation modeling, perceived usefulness, perceived ease of use
  • Mehrak Rahimi, Samaneh Yadollahi Pages 117-141
    With the rapid spread of using technology in education، investigating constructs relating to how students interact with computers and other technological tools is of vital importance. One of these constructs is computer anxiety that causes apprehension، confusion، fear، and finally withdrawal from working with computer. Due to the importance of measuring this construct among users of academic centers، this study investigated the psychometric characteristics of the Persian version of Computer Anxiety Rating Scale (CARS) (Weil & Rosen، 1995) among Iranian high-school students. To attain this goal، the translated version of CARS was distrusted among 789 high-school students who were selected randomly. To calculate validity and reliability of the scale، item analysis (item discrimination coefficient and Loope method)، exploratory factor analysis، confirmatory factor analysis، and internal consistency method were used. The result revealed that 18 items out of 20 items of the scale are statistically and psychometrically suitable for Iranian high-school population. The result of exploratory factor analysis detected 3 factors. The result of confirmatory factor analysis showed that there was a good fit with the suggested model and the gathered data. Cronbach’s alpha of the 18-item scale was found to be 0. 90. The findings showed that the translated Persian version was a reliable and valid instrument to measure Iranian high-school students’ computer anxiety.
    Keywords: computer anxiety, validation, questionnaire
  • Ramzan Hassanzadeh, Soraya Ramzanzadeh, Ghodsieh Ebrahimpour Pages 143-155
    The purpose of this study was to predict the relationship between learning styles، cognitive styles and academic achievement in electronic schools. It was a descriptive correlational study. Participants of this research were 150 first year male students enrolled in electronic schools in Tehran in 2013، who were selected using random cluster sampling method. They answered the Kolb learning style inventory measuring four learning styles (convergent، divergent، assimilation and adaptation) and Witkin''s Group Embedded Figures Test (GEFT) measuring two cognitive styles (field dependence and field independence). The average scores of the students at the end of the school year were also used to measure academic achievement. The data were analyzed using Stepwise Regression and Pearson Correlation Coefficient. The findings revealed a significant relationship between participants'' learning styles and academic achievement. There was also a highly positive and statistically significant relationship between their cognitive styles and academic achievement. The style mostly preferred by the students as the dominant style was absorber (51. 3%) and the least preferred style was accommodation (6%). The findings also revealed that both learning and cognitive styles could play an important role، as two important variables، in students'' academic achievement.
    Keywords: learning styles, cognitive styles, academic achievement, electronic schools