فهرست مطالب

برنامه ریزی فضایی (جغرافیا) - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1393)

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیداسکندر صیدایی، داود جمینی*، علیرضا جمشیدی، معصومه جمشیدی صفحات 1-24
    مدیران روستایی یکی از ارکان مهم و اساسی توسعه روستایی به شمار می روند که در ادوار مختلف تاریخ با وظایف و عناوین متفاوتی نظیر دهبان، کدخدا و... اداره امور روستایی را بر عهده داشته اند. در حال حاضر مدیریت روستاهای کشور برعهده دو نهاد شورای اسلامی و دهیاری می باشد. در این میان دهیاری ها به عنوان بازوی اجرایی و عامل اصلی توسعه روستایی محسوب می-شوند. بررسی و سنجش عملکرد مدیران روستایی در توسعه موضوعی است که پژوهش حاضر در پی تبیین آن می باشد. جامعه آماری پژوهش را 15575 خانوار که در روستای دارای دهیاری منطقه اورامانات تشکیل می دهد که با استفاده از فرمول کوکران (0.07 = d; 0.5 = p & q) خانوار به عنوان جامعه نمونه برای پاسخگویی به سئوال های پرسشنامه (با ضریب آلفای کرونباخ 0/84) تعیین گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده گردید. یافته های حاصل از فرمول شاخص عملکرد کل (TPI) و آزمون t تک نمونه ای نشان داد مدیران نوین روستایی (دهیاری ها) در توسعه ی پایدار روستاهای منطقه اورامانات عملکرد نسبتا ضعیفی داشته اند. همچنین، عملکرد مدیریت نوین روستایی در بین ابعاد مورد بررسی (اجتماعی، فرهنگی، زیست-محیطی، اقتصادی، کشاورزی و سیاسی) به جزء بعد اجتماعی با میانگین 3/06، عملکرد مطلوبی نداشته اند. نهایتا اینکه نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد متغیرهای همفکری با شورای اسلامی، توان کافی مدیریت در حل مشکلات مردم، آگاهی از قواعد و قوانین، رضایت دهیار از شغل خود و مشورت با مردم، 1/60 درصد از واریانس متغیر وابسته (عملکرد مدیریت نوین روستایی در توسعه پایدار روستایی) را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، توسعه پایدار، مدیریت نوین روستایی، دهیاری، منطقه اورامانات
  • کرامت الله زیاری، ابوذر مطیع دوست کومله*، وکیل حیدری ساربان، مهسا بشردوست جدید صفحات 25-46
    هرچند سرمایه فکری از موضوعات جدیدی است که در سال های اخیر در محافل علمی جهان و نیز در کشورمان ایران مطرح شده، اما اهمیت آن به حدی است که امروزه میزان موفقیت هر مجموعه مدیریتی به مدیریت این منبع نامشهود وابستگی پیدا کرده است. از طرف دیگر در عصر جدید، این موضوع کاملا بدیهی است که مدیریت شهری فقط محدود به عملکرد شهرداری ها و شوراهای شهر نمی باشد، بلکه کلیه سازمان ها، ادارات و مجموعه های شهری که به نحوی بر شهر و شهروندان تاثیر گذارند، در حیطه سیستم مدیریت شهری قرار می گیرند. این تحقیق در پی آن است، نقش سرمایه فکری در افزایش کارآیی منابع انسانی کاربری های آموزشی را مورد بررسی قرار دهد. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و جامعه آماری این پژوهش نیز کارکنان و اعضای هیئت علمی دانشگاه های پیام نور استان گیلان و تعداد نمونه ها نیز بر اساس روش نمونه گیری گروهی 112 نفر بوده است. برای پاسخ به سئوالات تحقیق نیز از آزمون پیرسون و تحلیل رگرسیونی استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که بین سرمایه فکری و نیز ابعاد مختلف آن (سرمایه های انسانی، ساختاری و رابطه ای) با کارآیی منابع انسانی در دانشگاه های پیام نور استان گیلان، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر با افزایش سرمایه فکری و ابعاد مختلف آن، میزان کارآیی منابع انسانی در این کاربری های آموزشی نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، کارآیی منابع انسانی، مدیریت شهری، کاربری های آموزشی، استان گیلان
  • احمد شاهیوندی، محمود محمدی، اعظم عباسی مزرعه شاهی* صفحات 43-64
    شناخت وضعیت مسکن و رتبه بندی استان ها، به عنوان ابزاری توانا در افزایش کارایی سیاست های حمایتی دولت و افزایش عدالت منطقه ای و توزیع عادلانه خدمات و امکانات می باشد.در این پژوهش با بررسی امکانات و تسهیلات اولیه مسکن، وضعیت استان های کشور در خصوص دسترسی به این امکانات و تسهیلات مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از این پژوهش رتبه بندی استان های کشور در برخورداری از امکانات و تسهیلات و مشخص کردن استان های برخوردار و نابرخوردار از نظر تسهیلات و امکانات وابسته به مسکن و بررسی وضعیت مسکن استان های کشور از نظر مساحت زیربنا و نوع مسکن می باشد. روش تحقیق به صورت توصیفی و تحلیلی می باشد و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل سلسله مراتبی(AHP) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، استان سیستان و بلوچستان در رابطه با امکانات و تسهیلات مسکن با وزن نهایی 0.022در وضعیت بسیار محروم قرار دارد و استان های کرمان و هرمزگان با میانگین وزن نهایی 0.027 استان های محروم کشور می باشند. استان هایی مانند اردبیل، زنجان، کهگیلویه بویراحمد با میانگین وزن نهایی 0.030 از استان های کمتر برخوردار کشور و استان هایی از جمله آذربایجان شرقی، ایلام، مازندران و همدان با میانگین وزن نهایی 0.033 استان های نسبتا برخوردار را تشکیل می دهند. استان اصفهان با وزن نهایی 0.038 برخوردارترین استان و به همراه استان هایی چون یزد، البرز، تهران، سمنان و... با میانگین وزن نهایی 0.036 استان های برخوردار کشور در این خصوص می باشند.
    کلیدواژگان: مسکن، تسهیلات، نوع مسکن، تحلیل سلسله مراتبی(AHP)، استان های ایران
  • رحیم بردی آنامرادنژاد*، غلامرضا ملکشاهی، عبدالحمید محمدی صفحات 65-86
    یکی از زمینه های ناپایداری توسعه شهری بویژه در کشورهای در حال توسعه، سکونتگاه های غیررسمی می باشد. این سکونتگاه ها ضمن آن که سیمایی آشفته و بی نظم در بخش خاصی از شهر بوجود می آورند، لطمات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی گسترده ای را برکل مجموعه شهر تحمیل می کنند. امروزه سکونتگاه های غیررسمی شهرگنبدکاووس شامل محلات افغان آباد، سیدآباد، بدلجه و چای بوئی می باشند. این محلات، نابرابری های فضایی - اجتماعی در شهر را تشدید کرده و مدیران شهری را با چالشی جدی مواجه نموده اند. لذا این پژوهش باهدف ارزیابی نقش سکونتگاه های غیررسمی در گسیختگی فضایی ساختار شهری گنبد کاووس انجام گرفت. روش تحقیق بکاررفته نیز؛ ترکیبی ازروش های تحلیلی- توصیفی و پیمایشی میباشد تا بتواند با تجزیه وتحلیل آماری داده های بدست آمده به اهداف تحقیق نزدیکترشود. لذا در این مقاله از متغیرهای مندرج در 384 پرسشنامه(حجم نمونه) برای پیشبرد تحقیق بهره گرفته شده است. همچنین، برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون کای- دو و نیز همبستگی اسپیرمن استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد اکثر زمینهای محلات مورد نظر فاقد مجوز و سند رسمی برای ساخت و ساز می باشند. با این وجود از خدمات و تسهیلات شهری استفاده نموده و به رشد خود در بدنه شهر همانند محلات دیگر ادامه می دهند لیکن با ساختارهای اجتماعی، اقتصادی و کالبدی نابسامان خود نوعی گسیختگی را برکل فضای شهر گنبد کاووس تحمیل نموده اند.
    کلیدواژگان: سکونتگاه های غیررسمی، گسیختگی فضایی، ساختارشهری، عناصر کالبدی، گنبد کاووس
  • حمید برقی*، یوسف قنبری، علی افشاری پور صفحات 87-104
    مدیریت روستایی به عنوان یکی از ارکان مهم توسعه در جوامع روستایی در ایران بر عهده نهاد دهیاری ها قرار دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی عملکرد دهیاری ها به عنوان نهاد مسئول مدیریت روستاها در توسعه اقتصادی از نظر ساکنین روستایی دهستان دهبکری شهرستان بم در سه بخش کشاورزی، صنعت و خدمات می باشد. این تحقیق از نوع کاربردی بوده و روش بررسی آن به صورت توصیفی- تحلیلی و پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر را ساکنین روستای دهبکری در بخش مرکزی شهرستان بم تشکیل می دهد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و بهره گیری از فرمول کوکران 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. داده های مورد نیاز از طریق مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه جمع آوری گردید. جهت تعیین روایی گویه های مورد نظر از نظر متخصصین و کارشناسان دانشگاه اصفهان و جهت تعیین میزان پایایی گویه ها از آلفای کرونباخ استفاده گردید که این میزان برای گویه های بخش خدمات 0/762، بخش کشاورزی 0/704 و بخش صنعت 0/723 بدست آمد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که در جامعه آماری مورد مطالعه، میزان رضایت ساکنین از عملکرد دهیاری که با آزمون T سنجیده شده، حاکی از رضایت مندی متوسط در شاخص های بخش خدمات (t=1.514) و عدم رضایت در شاخص های بخش کشاورزی (t=-28.076) و صنعت (t=-15.876) می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، عملکرد، دهیاری، توسعه اقتصاد
  • جواد مکانیکی*، نجمه سادات میرحسینی، محمود فال سلیمان صفحات 105-128
    چنانچه در تاریخچه و مراحل تکوین تعاون وشرکتهای تعاونی دقت شود می توان ملاحظه کرد که یکی از مهمترین و بزرگترین انگیزه های بشری برای همکاری با یکدیگر وجود نیاز و منافع مشترک بوده است وجود این دو عامل(نیاز و منافع مشترک) هدف مشترکی را برای آنها بوجود آورده است و آن هم عبارت از رفع نیاز از طریق تعاون وهمکاری است. با توجه به اینکه اکثر کشورهای موفق در دنیا در اکثر زمینه های اقتصادی واجتماعی خود از تعاونی ها بهره برده اند می توان مشاهده کرد که تعاونی ها فقط در مسایل اقتصادی کاربرد ندارند. پژوهش حاضر به بررسی اثرات اقتصادی و اجتماعی فعالیت در شرکت های تعاونی دامداری بخش سرولایت شهرستان نیشابور پرداخته است. این پژوهش به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و بر مبنای ماهیت و روش از نوع تحقیقات توصیفی - تحلیلی است. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه و مطالعه اسناد و مدارک بوده است. برای ارزیابی متغیرها، پرسشنامه محقق ساخته به کار گرفته شده است. برای احراز اطمینان از میزان اعتبار پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ و نرم افزار spss استفاده شده است. با استفاده از روش تمام شماری همه اعضای سه شرکت تعاونی برای مطالعه انتخاب شدند و با توجه به متغیرهای وابسته تحقیق(اقتصاد خانوارهای روستایی عضو) و متغیرهای مستقل(تعاونی تولید) از آزمون های t تک نمونه ای و دو نمونه ای وابسته به منظور بررسی تاثیر متغیر های مستقل مفروض بر متغیر وابسته در نظر گرفته شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که عضویت در تعاونی های دامداری در ایجاد اشتغال و افزایش درآمد و بهبود وضعیت اجتماعی و رفاهی روستاییان تاثیری نداشته و همچنین در این منطقه باعث توسعه ی روستایی نشده است.
    کلیدواژگان: تعاونی دامداری، اثرات اقتصادی واجتماعی، اقتصاد روستایی، بخش سرولایت نیشابور
  • علیرضا دربان آستانه* صفحات 129-156
    هدف مطالعه حاضر ارزیابی و تحلیل احساس امنیت روستاییان نواحی مرزی در استان ایلام می باشد. روش تحقیق در این مطالعه، پیمایشی و داده های مورد نیاز از 1230 نفر در 525 روستای استان در سال 1390 گردآوری شد. به منظور ارزیابی و تحلیل احساس امنیت از روش های آمار فضایی شامل آماره موران و، روش کریجینگ و برای تبیین متغیر وابسته از تحلیل های همبستگی دو متغیره و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد احساس امنیت روستاییان در سطح استان با میانگین 2/48 در حد متوسط و پایین می باشد و اختلاف معنی داری بین شهرستان های استان وجود ندارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد متغیرهای شاخص برخورداری، عملکرد رسانه (رادیو)، تجربه غیر مستقیم جرم، جمعیت روستا، اعتماد روستاییان به دولت، درصد اجرای طرح هادی و عملکرد پلیس مهمترین عوامل موثر بر احساس امنیت روستاییان می باشند
    کلیدواژگان: احساس امنیت، پهنه بندی، آماره موران، نواحی مرزی، تکنیک کریجینگ
  • یعقوب زنگنه *، سعید حسین آبادی صفحات 157-178
    امنیت تصرف، یکی از مهمترین مسائلی است که سکونتگاه های غیررسمی با آن مواجه هستند. طرفداران بهسازی و توانمندسازی این سکونتگاه ها یکی از سیاستهای لازم برای اینگونه مناطق را تامین امنیت تصرف می دانند. توجیه آنان این است که تامین امنیت تصرف(مخصوصا امنیت ادراکی تصرف) و حمایت از ساکنان این سکونتگاه ها در مقابل تخریب و تخلیه غیرداوطلبانه مسکن، نقش عمده ای در ارتقاء کیفیت مسکن، بهسازی سکونتگاه و توانمندسازی افراد دارد. با توجه به اهمیت موضوع در این تحقیق سعی شده است که وضعیت امنیت ادراکی تصرف ساکنان محله قلعه نو دهراز سبزوار مورد سنجش قرار گیرد و تاثیر آن بر متغیرهای کیفیت مسکن و توانمندسازی ساکنان مورد بحث قرار گیرد. رویکرد کلی در تحقیق حاضر توصیفی-تحلیلی است و ترکیبی از روش های کتابخانه ای و میدانی برای گردآوری داده ها مورد استفاده قرار گرفته است. حجم نمونه 93 نفر و واحد تحلیل سرپرست خانوار می باشد. برای تحلیل داده ها نیز از روش های آماری شامل آزمون t تک نمونه ای و همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که مولفه امنیت در مقابل تخلیه اجباری در این محله بالاست، اما مولفه عدم نگرانی از عملکرد نهادهای مسئول در خدمات رسانی به محله در حد پایینی است. در مجموع امنیت تصرف در محدوده مورد مطالعه بالاتر از حد متوسط است. علاوه بر این نتایج بیانگر تاثیر معنادار امنیت ادراکی تصرف بر کیفیت مسکن و دو مولفه از مولفه های پنج گانه توانمندسازی (خود تعیینی و اعتماد) است.
    کلیدواژگان: امنیت ادراکی تصرف، سکونتگاه های غیر رسمی، کیفیت مسکن، توانمندسازی، محله قلعه نو دهراز سبزوار
  • محمدرضا رضایی، محسن کمانداری* صفحات 179-196
    افزایش سریع شهرنشینی بدون همراهی رشد و توسعه شاخص های اقتصادی و اجتماعی لازمه شهرنشینی پایدار، شهرها را با مشکلات و معضلات متعددی مواجه کرده است. یکی از این معضلات ظهور محله حاشیه نشین در اطراف شهرها بزرگ می باشد.این مجموعه ها به دلیل استقرار تعداد زیادی از شهروندان درون خود و به دلیل عدم برخورداری مناسب از خدمات شهری، وضعیت نامطلوب و کیفیت پایین زندگی، یکی از چالش های اساسی شهرنشینی پایدار به حساب می آیند. این مناطق شهری قابلیت بالایی برای انواع آسیب ها و مسائل اجتماعی دارند و در صورت بی توجهی می توانند هستی و حیات یک شهر را نیز تهدید کنند.هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر علل شکل گیری و گسترش محلات حاشیه نشین (شهرک سیدی و امام حسن)در شهر کرمان می باشد.روش تحقیق در این پژوهش توصیفی – تحلیلی است که داده های مورد نظر از طریق مطالعه میدانی وکتابخانه ای جمع آوری شده، در روش پیمایشی از ابزار پرسشنامه استفاده شده و حجم نمونه371نفر با استفاده از فرمول کوکران تعیین شده شیوه نمونه گیری سهمیه ای و پرسشنامه به صورت تصادفی بین ساکنین محلات سیدی و امام حسن توزیع شده است. و به وسیله نرم افزار spss مورد تجزیه تحلیل قرار گرفته،نتایج تحقیق حاکی از آن است مهم ترین عامل ایجاد و گسترش این محلات در شهر کرمان مهاجرت از محیط های کوچک روستایی– شهری می باشد که خود ناشی از جاذبه های اقتصادی شهر کرمان مانند(دسترسی به شغل بهتر و افزایش درآمد)و دافعه های اقتصادی شهرها و روستاهای اطراف(درآمد کم، دسترسی به امکانات)و دافعه های اجتماعی – فرهنگی در محل سکونت قبلی(پایین بودن ارزش کار و فراهم نبودن زمینه برای پیشرفت)، بوده است. و درنهایت باعث حاکم شدن فرهنگ فقر در این محلات و به تبع آن موجب بروز انواع ناهنجاری های شهری(اشتغال افراد حاشیه نشین در مشاغل کاذب، وجود ساخت و سازهای غیر مجاز، افزایش جرم و جنایت، اثرات نامطلوب فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، آلودگی محیط زیست شهری و غیره) شده است.
    کلیدواژگان: علل شکل گیری، حاشیه نشینی، مهاجرت، محلات سیدی و امام حسن، شهر کرمان
|
  • Seid Eskandar Seidaii, Davood Jamini*, Alireza Jamshidi, Masome Jamshidi Pages 1-24
    Rural managers are one of the essential pillars of rural development in different periods on different topics such as duties and Dehban، Kadkhoda and… Office of Rural Affairs is responsible. Currently the two institutions responsible for the management of the village council and is Dhyary. The Dhyary as the executive arm of the rural development are key factors. Performance measurement and management of rural development is the topic of this research is trying to explain it. The studied population of 15،575 households in villages in the district Avramanat Dhyary form. Using Cochran formula (0. 07 = d; 0. 5 = p & q)، 193 households as a sample questionnaire to answer the questions (Cronbach''s alpha coefficient 0. 84) were determined. Data analysis was performed with SPSS software. The findings of the total performance index (TPI)، and one sample t-test showed that the new managers of rural (Dhyary) in the sustainable development of rural areas have relatively poor performance Avramanat. Also، the size of the rural practice of modern management (social، cultural، environmental، economic، agricultural، and political) to the social dimension of the mean 3. 06، have a good performance. Finally، the results of multiple regression showed that the variables consultation with the Council، be adequate to manage the problems، knowledge of rules and regulations، Dhyar satisfaction with their jobs and talk with people، 60. 1 percent of the variance in the dependent variable (performance of modern management sustainable rural development، rural) are explained.
    Keywords: development, Sustainable development, Modern management, Rural Dhyary, Uramanat area
  • Pages 25-46
    Although intellectual capital is one of the new topics that have been discussed in the world scientific community and Iran in recent years, it is important to the extent that nowadays, the success of any administrative office have been dependent to management of this intangible resource. On the other hand, in modern age, it is quite obvious that urban management isnُ t limited to function of municipalities and city councils, but all organizations, offices and urban collections, which affect the city and the citizens, are urban management systems limits. This research is followed to study the role intellectual capital in increasing of efficiency of human Resources of educational uses. Study method is as kind of descriptive- analytical studies, and statistical population is personnel and faculty members of Payame-Noor universities in Guilan Province, and samples size (112 persons) are selected according to cluster sampling method. Pearson correlation coefficient and regression analysis are used for hypothesis testing. The results of this study indicate that there is a significant relationship between intellectual capital (and its dimensions: human capital, structural capital, relational capital) and efficiency of human Resources of Payame-Noor universities in Guilan Province. Increasing of intellectual capital and its dimensions increases efficiency of human Resources in this educational uses.
    Keywords: intellectual capitals, efficiency of human Resources, urban management, educational uses, Guilan Province
  • Pages 43-64
    Recognition of housing status andprovinces ranking would serve as a powerful tool to increase the efficiency of governmental support policies, promote local justice and square distribution of services and facilities. This resent study investigates primary housing services and facilities in Iranian provinces in order to availability of housing facilities and services. The study aims to rank Iranian provinces in terms of their access to the housing services and facilities and to determine the privileged versus underprivileged provinces. The study also aims to examine the housing characteristics in different provinces in terms of the type and floor area of buildings. The study is sort of a descriptive and analytical one and for data analysis the method of Analytical Hierarchical Process (AHP) has been used. The results show that Sistan-o-baloochestan with regard to housing services and facilities bya total weighting of 0.022 is in a very poor condition and provinces such as Kerman and Hormozgan with an average weight of 0.027 are disadvantages provinces. Provinces such as Ardebil, Zanjan and Kohgilooyeh-o-boyerahmad with the average weight of 0.030 are less advantaged provinces and provinces such as Azarbayejan-e- sharghi,Ilam, Mazandaran and Hamedan with the average weight of 0.033 are relatively advantagedprovinces. Isfahan with the weight of 0.038 is the most advantaged province alongwith the other provinces, such as Yazd, Alborz, Tehran and Semnan with the average weight of 0.036 are advantaged provinces, in this regard.
    Keywords: Housing, facilities, type of housing, Analytical Hierarchical Process (AHP), iran provinces
  • Rahimberdi Annamoradnejad *, Gholamreza Malekshahi, Abdolhamid Mohammadi Pages 65-86
    One of the unstable areas of urban development, particulary in developing countries, is formation of informal settlement in urban areas and its suburbs.While these settlements considered as basic elements of disorder for certain parts of the city, they cause social, economical and cultural losses to the hole body of the city. Right now informal settlement of Gonbad Kavous include Afghan Abad, Seid Abad, Badaljeh and Chai Bouii that intensified spatial inequalities in the city.This study was done to evaluate the role of informal settlements in urban fragmentation of Gonbad's spatial struture. The methodology used a combination of analytical methods-descriptive and statistical to analize the survey data and to make them closer to the research objectives. For data analysis and draw maps and graphs SPSS Excel, and GIS used.Finding showed that most land areas in question have no official municipality document that permits to make such a buildings. However these settlements use muniapal services and facilities like other parts of the city and continue to grow in the city but their turbulant and chaotic aspects, irregular network of passages and the lack of standards for spatial distribution, impose considerable social and economic problems to urban fragmentation of Gonbad Kavous.
    Keywords: Informal settlements, Spatial Disintegration, Urban Structure, physical elements, Gonbad Kavous
  • Pages 87-104
    Management is considered as one of the most important elements of rural development which is the responsibility of dehyari in Iranian villages. This study is an applied research and its method is descriptive – analytic and Survey. The study sample has been formed from the villagers of Dehbakri in the central part the city of Bam that using random sampling and using Cochran formula, 384 people were selected. In order to determine the validity of the questions was used from experts and specialists opinions of Isfahan University. To determine the reliability of the questions was used Cronbach's alpha that the validity for the questions of the service sector was. /726, agricultural sector. /704 and Industrial Sector. /723. The results show that in the studied population, the residents ‘satisfaction from Dhyari performance that measured with Test, the index of service is average (t=1.514) and in the index of agriculture (t=-28.076) and industry(t=-15.876) is low.
    Keywords: Evaluation, Performance, Dehyaree, Economic development
  • Dr Javad Mikaniki *, Najme Sadat Mir Hossini, Dr Mahmood Fal, Soleimaan Pages 105-128
    By paying attention to the history and the genesis stages of cooperation and cooperative companies, it can be considered that the most important human motivations to cooperate with each other are need and common revenues. These two elements (need and common revenues) provided a common purpose and it is removing the need by cooperation and assistance. Regarding to the most successful countries in economics and social fields, that they are provided by cooperative companies, can be seen that cooperative companies are not applied just in economics. The present research considered the effects of Socio- economic activities in ranching cooperative companies in Sarvelayat, Nishabur County. This research in regard to the purpose is an applied research, it is a descriptive-analysis research based on nature and method. The instruments for gathering information are surveys and studying the documents and records.The surveys are applied to assessment the variables. To assure the validity scale of the survey, Cronbach's alpha coefficient and SPSS software were used. By using the all counting method, all members of the three companies were selected and in considering to the relevant variables of the research (the economy of the rural families) and the irrelevant variables (productive cooperative), the T tests of single-sample and relevant two-sample were regarded to examine the effect of irrelevant variables given on relevant variable. The results of this research showed that being the member of the ranching cooperatives has no effect on creating job, increasing the payment and improving the social and welfare condition of the villagers and peasants and also, it doesnt make the development of the rural.
    Keywords: farmers cooperatives, economic, social effects, rural economy, sarvelayat district of nishabur
  • Dr Alireza Darban Astane * Pages 129-156
    The aim of this research is to evaluate and analyze the Feeling of security in rural border areas in the province of Elam. The research method in this study is survey and data were collected from 1230 patients in 525 villages in 1390. To evaluate and analyze Feeling of security, spatial statistical methods, including statistic Moran's and index, kriging method, and to explain the dependent variable, bivariate correlation analysis and multiple regression analysis were used. The results showed that villagers Feeling of security in the province with an average of 2.48 is moderate to low, and there is no significant difference between Elam counties. Multiple regression analysis showed that the variables Enjoyment index, the media performance (radio), an indirect experience of crime, the population of the village, the villagers rely on the government, Physical implementation percent and performance of police are the most important factors influencing villagers Feeling of security.
    Keywords: Feeling of security, physical environment, rural border areas, kriging method, Moran\'s, G* index
  • Dr Yaghoob Zangane*, A. Hosein Abadi Pages 157-178
    Security of tenure is one of the most important issues in informal settlements. The proponents of upgrading informal settlements suggest that one of needed policies for such as settlements is securing tenure. Their justification is that securing tenure (especially perceived security of tenure) and supporting residents against non-voluntary demolition and evacuation of housing is a major role in improving the quality of housing, settlement improvement and empowerment of individuals. Given the importance of this issue, this study tried to measure perceived security of tenure of residents`Ghale Nov Dehraz in Sabzevar and discussed its impact on housing quality and residents` empowerment. The general approach is descriptive-analytical in in this research, A combination of library and field methods has been used for data collection. Questionnaire have been used for collecting data in the field study, sample size is 93 people and the unit of analysis is the household.Analysis method of data is statistical test including T test value and Pearson correlation. The results show that the security against forced evictions is high, but the indicator of confidence about serving of municipal officials is low in the neighborhood. Totally security of tenure is more than average in the study area. In addition, the results indicate significant impact of perceived security of tenure on the quality of housing and two components of the five components of empowerment (self-determination and trust).
    Keywords: perceived security of tenure, informal settlements, housing quality, empowerment, Ghale Nov Dehraz, Sabzevar
  • Dr Mohammad Reza Rezaei, M. Mohsen Kamandari* Pages 179-196
    Rapidly increasing urbanization without accompanying social and economic development indicators necessary for sustainable urbanization, Cities are faced with many problems. One of the emerging problems in marginalized neighborhoods in the large cities is The complex because of the large number of citizens and the lack of adequate municipal services, Disadvantage and poor quality of life, One of the fundamental challenges of sustainable urbanization are considered These areas have a high potential for a variety of injuries and social problems, and they can disregard the existence and can threaten the life of a city.We aimed to investigate the factors affecting the formation and development of marginalized communities Town Syedi, Imam Hassan The city of Kerman is.
    Method
    In this descriptive – analytical, The data were collected through a field study library Questionnaire used in the survey sample size of 371 patients was determined using Cochran's formula A quota sampling method and questionnaires were randomly distributed among residents of neighborhoods Syedi and Imam Hassan. And were analyzed by spss software, The results showed that the most important factor in developing the Kerman community migrated from the small rural - urban Who caused the economic attractions of the city of Kerman (such as access to better jobs and increased income) Economic and repulsion surrounding towns and villages (low income, access to facilities) And repulsion Social - Cultural previous residence (for low value and the lack of progress), respectively. And, finally led to the prevailing culture of poverty in these areas and consequently causes abnormalities urban(Employment of marginalized people in jobs in the false existence of unauthorized construction, increased crime, adverse impacts to cultural, social, economic, environmental pollution, urban, etc) is.
    Keywords: Causes the formation of, Marginalization, Emigration. Syedi, Imam Hassan district.kerman city