فهرست مطالب

زمین شناسی مهندسی - سال نهم شماره 1 (بهار 1394)

مجله زمین شناسی مهندسی
سال نهم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عباس افتخاری، مجید طارمی، مهدی سعیدی صفحه 2559
    در این مقاله به مطالعه مکانیسم ناپایداری، اعتباربخشی و روش تسلیح پذیرفته شده برای عبور از زون ریزشی تونل انتقال آب سبزکوه در جنوب غربی ایران، پرداخته شده است. مشکلات ناپایداری طی حفاری تونل به دلیل تغییر در تنش برجا و تغییر شکل ناشی از اتساع و افزایش در نفوذپذیری لایه های ماسه ای و گراولی، مناطق گسله و سطوح لغزش، باعث کاهش در مقاومت برشی خاک و ریزش در تونل شد.
    IPE Arc Support Technique (IAST) برای اولین بار به منظور تسلیح زمین و عبور از زون ریزشی در بخش T1 تونل سبزکوه مورد استفاده قرار گرفت. طراحی و اجرای IAST بر اساس تجارب عملی، نیاز به تحلیل کمی اثرات تسلیح در IAST دارد. در این مطالعه، از روش المان محدود برای تحلیل اثرات تسلیح با توجه به مدول بستر خاک، طول و اندازه IPE استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که نشست IPE با افزایش طول، روند صعودی و با افزایش مدول بستر خاک و اندازه پروفیل، روند نزولی دارد.
    کلیدواژگان: تونلزنی، ریزش، روش المان محدود، تجربیات
  • وحید رضا اوحدی، محمد امیری، محمد حسین اوحدی صفحه 2575
    هدف این پژوهش بررسی نحوه فرایند اندرکنش سیمان- پولک های رسی-آلاینده فلز سنگین در طی زمان از منظر ریزساختار است. برای رسیدن به هدف مذکور، درصدهای مختلف سیمان پرتلند به بنتونیت حاوی آلاینده فلز سنگین سرب افزوده شده و مکانیزم نگهداری آلاینده با بررسی تغییرات pH و ارزیابی بررسی ریز ساختاری (XRD) تجزیه و تحلیل شده است. نتایج نشان می دهد که افزایش 10% سیمان علاوه بر فرایند تثبیت موجب شده در غلظت cmol/kg-soil 250 آلاینده فلز سنگین سرب، میزان نگه داری آلاینده بیش از 130% افزایش یابد. ارزیابی پراش پرتو ایکس نشان می دهد در نمونه های اصلاح شده با کم تر از 10% سیمان احتمالا علت اصلی کاهش شدت قله نظیر کانی رسی، حضور آلاینده فلز سنگین سرب بوده است. این در حالی است که در درصدهای بیشتر سیمان، به نظر می رسد فرایند حل شدگی کانی های رسی علت اصلی کاهش شدت قله های کانی ونتموریلونیت در پراش پرتو ایکس بوده است.
    کلیدواژگان: تثبیت و جامدسازی، آلاینده فلزسنگین، مونت موریلونیت، XRD
  • ارزیابی هوازدگی و فرسایش سنگهای آذر آواری مخروطی شکل روستای کندوان
    فریده امینی بیرامی، ابراهیم اصغری کلجاهی، مسعود حاجی علیلوی بناب صفحه 2593
    روستای کندوان یکی از مناطق گردشگری استان آذربایجان شرقی می باشد که خانه های روستایی آن صدها سال پیش در داخل سنگهای آذرآواری مخروطی شکل (موسوم به کران) حفاری شده اند. این سنگهای مخروطی شکل به خاطر داشتن ویژگی های زمین شناسی مهندسی خاص خود مستعد هوازدگی، فرسایش و در نهایت تخریب می باشند. در مقاله حاضر بر اساس مطالعات صحرایی و آزمایشگاهی به بررسی هوازدگی، فرسایش و تخریب سنگهای مخروطی شکل این روستا پرداخته شده است. سنگهای آذرآواری کندوان به خاطر داشتن درصد بالایی از کانی های پلاژیوکلاز و قطعات پامیس با مقاومت پایین، جوش خوردگی و جورشدگی پایین و کرویت و گردشدگی بالای اجزای تشکیل دهنده آن، مقاومت پایینی در برابر عوامل هوازدگی و فرسایش دارد. اگر چه هوازدگی و فرسایش در امتداد درز و شکستگی های موجود در سنگها مهمترین عامل به وجود آمدن اشکال مخروطی شکل در کندوان است، اما ادامه این فرآیند موجب تخریب و نابودی آنها می شود. تخلخل بالای سنگ این امکان را فراهم کرده است که سنگ ظرفیت جذب آب بالایی داشته باشد. درصد جذب آب بالا، حساسیت بالای سنگ در برابر انبساط و انقباض ناشی از تر - خشک شدن و ذوب- انجماد متوالی و سختی و استحکام درونی پایین توده سنگ کندوان، باعث شده که بافت سنگ در اثر عوامل محیطی هوازده شده و متلاشی گردد. همچنین بافت سست سنگهای آذرآواری مذکور باعث فرسایش نسبتا سریع آن در اثر بارندگی و جریان آبهای سطحی و باد شده است.
    کلیدواژگان: روستای کندوان، فرسایش، هوازدگی، سنگهای آذرآواری
  • وحید تائبی، محمد حاجی ستوده، احمدرضا محبوبی اردکانی صفحه 2615
    یکی از راه حل های تثبیت خاک رس استفاده از آهک می باشد. بهبود ویژگی های خاک با استفاده از آهک یک عملیات سریع و ساده است که می تواند در پروژه های بزرگ یا کوچک، گنجانیده شود. هدف از بهبود خاک با آهک، رسیدن به یک واکنش فوری است که به طور قابل توجهی، تقویت خاک با توجه به کاهش رطوبت و تغییرات شیمیایی در خاک رس را به همراه دارد. جهت مطالعه پارامتریک روی تاثیر آهک بر مقاومت برشی طرز آماده سازی نمونه ها مهم می باشد. در این نوشتار علاوه بر بررسی نحوه آماده سازی نمونه ها به بررسی تاثیر درصد آهک، درصد رطوبت و زمان عمل آوری بر مقاومت برشی خاک رس با استفاده از آزمایش برش مستقیم پرداخته شده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که نحوه آماده سازی نمونه ها در نتایج حاصل شده موثر است و معین شد که یک درصد بهینه آهک و رطوبت بهینه وجود دارد که در آن مقاومت برشی بیشنیه می گردد.
    کلیدواژگان: درصد آهک، درصد رطوبت عمل آوری، زمان عمل آوری، مقاومت برشی، تحوه آماده سازی نمونه ها
  • مهدی خداپرست صفحه 2633
    آزمایش نفوذسنجی دینامیکی یکی از انواع مهم آزمایشهای محلی در مطالعات ژئوتکنیک است و در بسیاری موارد که عمق مورد نظر جهت مطالعه لایه های خاک خیلی زیاد نباشد، مورد استفاده قرار می گیرد. در کشور ما چند سالی است که استفاده از این آزمایش به جای آزمایش نفوذ استاندارد کاربرد گسترده ای پیدا کرده است. در این مقاله ضمن ارائه تجربیات مربوط به بکارگیری انواع نفوذسنجهای دینامیکی و بیان ایرادها و خطاهایی که در استفاده از این آزمایش می تواند رخ دهد سعی می شود دقت این آزمایش در مطالعه خاکهای ریزدانه بررسی گردد. مهمترین نوآوری و دستاورد این تحقیق ارائه روابط تجربی جدیدی بین پارامترهای مقاومت دینامیکی مخروط با مقاومت برشی زهکشی نشده و همچنین با درصد تراکم در خاکهای ریزدانه می باشد. در نهایت امید می رود نتایج این تحقیق منجر به اصلاح ایرادهای موجود در استفاده از این آزمایش و توسعه بیشتر آن در شناسایی محلی خاکهای ریزدانه شود.
    کلیدواژگان: آزمایش نفوذسنجی دینامیکی، شناسایی محلی، خاک ریزدانه، مقاومت برشی زهکشی نشده، درصد تراکم
  • مهدی سعیدیان، ناصر حافظی مقدس، رمضان رمضانی اومالی صفحه 2653
    در این تحقیق گسل های فعال محدوده سد شهید رجایی ساری به شعاع 100 کیلومتر بر مبنای بعد فرکتالی گسلش و زمین لرزهو همچنین ارزیابی نرخ لغزشمورد رده بندی قرار گرفته و نرخ فعالیت آنهابررسی می شود.با استفاده از تعیین بعد فرکتالی گسلش و زمین لرزه به روش مربع شمار (Box-counting)ودر نهایت توسط درجه بندی براساس این ابعاد فرکتالی،گسل-های شمال البرز، دامغان و گرمسار در طی 100 سال گذشته از فعال ترین گسل های محدوده مورد مطالعه بوده اند که براساس برآورد درجه فعالیت گسلش و زمین لرزه به روش تحلیل فرکتالی نیز در رده BD قرار گرفته و فعال بودن آنها مورد تایید است.جهت برآورد نرخ لغزش ابتدا پارامترهای لرزه خیزی (a،b) محدوده مورد مطالعه تعیین، سپس این پارامترها برای هر گسل نرمالیزه شدند. براساس روابط موجود و با داشتن a و b برای هر گسل، نرخ ممان لرزه ای آن گسل محاسبه گردید. طبق روابط موجود جهت محاسبه نرخ ممان لرزه ای، نرخ لغزش هر گسل تعیین و گسل های محدوده مورد مطالعه بر این اساس رده بندی گردیدند. گسل های با میزان لغزش خیلی کمودوره بازگشت رویداد زمین لرزه-هایطولانی، می توانند مسبب وقوع زمین لرزه های بزرگی شوند که زمین-لرزه سال 856 میلادی کومس و گسل مسبب آن یعنی گسل دامغان را می توان از این نوع گسل ها دانست.در نتیجه انتظار لغزش های بزرگتر در آینده بر روی گسل هایی مانند آستانه، رمه، چشمه علی و... را خواهیم داشت. بالا بودن نرخ لغزش در راستای گسل های جدید معرفی شده (خرم آباد، مجید و...) در این محدوده از نکات قابل توجه بوده که با توجه به رویداد زمین لرزه ها در حریم گسلی آنها، این بالا بودن نرخ لغزش منطقی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سد شهید رجایی، ساری، بعد فرکتالی، ممان لرزه ای، نرخ لغزش
  • عطا شاکری، دانشگاه خوارزمی، دانشکده علوم زمین صفحه 2675
    غلظت عناصر بالقوه سمناک آرسنیک، کبالت، کروم، مس، مولیبدن، نیکل، وانادیم، کادمیم، سلنیم، سرب و روی همراه با هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای کل (PAHs) برای 126 نمونه خاک آلوده مناطق نفتی استان بوشهر بررسی شد. مقایسه غلظت کل PAHs با بیشینه مجاز آلودگی آن ها نشان داد که حدود 18درصد نمونه های خاک غلظت بیش تر از بیشینه مجاز آلودگی دارند. نتایج عامل آلودگی(CF) نشان داد که عناصر مس، مولیبدن و سرب آلودگی بسیار زیاد دارند. محاسبه عامل غنی شدگی(EF) نشان داد که عناصر آرسنیک، کادمیم، مولیبدن، سرب، مس و روی بر اساس مقدار زمینه و شیل میانگین ضریب غنی شدگی بیش تر از 2 دارند که نشان دهنده نقش فعالیت های انسان زاد در غنی شدگی این عناصر است. بررسی تحلیل مولفه اصلی (PCA) برای عناصر آلومینیم، کروم، نیکل، اسکاندیم و وانادیم نشان می دهد که این عناصر منشا مشترک و زمین زاد دارند. عامل وزنی زیاد عناصر سلنیم، آرسنیک، مس، روی و مولیبدن در مولفه دوم و ارتباط خوب و معنی دار این عناصر با PAHs همراه با عامل وزنی مثبت زیاد کادمیم و سرب در مولفه سوم نشا ن دهنده نقش بیش تر آلاینده های نفتی و فعالیت های انسان زاد در رهاسازی عناصر نام برده و آلودگی خاک در برخی قسمت های صنعتی استان است. عامل وزنی مثبت زیاد ظرفیت تبادل کاتیونی (CEC) با عناصر سرب و کادمیم و متوسط آن با عناصر آلومینیم، نیکل، کروم، اسکاندیم و وانادیم نشان دهنده نقش مهم CEC در کنترل جذب و توزیع این عناصر در خاک است.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، عناصر بالقوه سمناک، تحلیل مولفه اصلی، غنی شدگی، بوشهر
  • علی عطارزاده، علی قنبری، امیر حمیدی صفحه 2695
    هدف از این مقاله ارائه رابطه ای جدید برای محاسبه ضریب ظرفیت باربری پی های مستطیلی واقع بر نزدیکی شیب می باشد. در این راستا در قالب یک مطالعه آزمایشگاهی مدلی از یک شیب ماسه ای درون جعبه فولادی ساخته شده و پی نواری روی آن قرار گرفته است. پس از بارگذاری عمودی٬ مقدار بار اعمال شده و تغییر مکان پی ثبت شده و منحنی تنش-نشست رسم شده است. و نهایتا بر این اساس ظرفیت باربری نهایی پی تعیین شده است. ماسه مورد استفاده در این تحقیق ماسه بابلسر بوده است و در تمام آزمایشها دانسیته نسبی 50% بوده است. بر اساس نتایج حاصله، تاثیر فاصله پی تا لبه شیب و نیز زاویه شیب بر ظرفیت باربری نهایی پی مورد بررسی واقع شده و روند تغییرات آن با پارامتر های مختلف مورد بحث واقع شده است. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که با افزایش فاصله لبه پی از شیب٬ ظرفیت باربری به صورت خطی افزایش می یابد. همچنین با افزایش زاویه شیب٬ ظرفیت باربری به صورت خطی کاهش پیدا کرده است. در نهایت یک رابطه جدید برای برآورد ضریب ظرفیت باربری پی های سطحی در مجاورت شیب و برای شرایط این تحقیق ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ظرفیت باربری، پی مستطیلی، پی مجاور شیب، ماسه
  • سید رحیم معین سادات، کاوه آهنگری، دانیال بهنیا صفحه 2711
    هدف از این مطالعه، توسعه یک مدل هوشمند برای تخمین سرعت موج برشی در سنگ آهک است. سرعت موج برشی، یکی از مهم ترین پارامترهای دینامیکی سنگ است. با توجه به پیچیدگی ساختار سنگ، تعیین مستقیم این پارامتر مستلزم زمان، هزینه و دقت می باشد. از طرفی جهت تعیین غیرمستقیم آن، روابط دقیقی در دسترس نیست و بیشتر روابط، تجربیمی باشند. در این تحقیق تلاش شد تا با استفاده از مجموعه داده های چندین سد در ایران، به کمک روش انفیس (سیستم استنتاج عصبی-فازی تطبیقی) و جپ (GEP) مدل و رابطه ای جهت پیش بینی سرعت موج برشی در سنگ آهک تهیه شد. درمجموع، از 170 دسته داده برای مدل سازی استفاده شد. 136 دسته داده برای ساخت مدل هوشمند و 34 داده دیگر جهت ارزیابی عملکرد آن بکار گرفته شد. پارامترهایی چون سرعت موج فشاری، چگالی و تخلخل به عنوان پارامترهای ورودی در نظر گرفته شدند. در پیش-بینی های صورت گرفته به این منظور، میزان R2و RMSEبرای مدل انفیس به ترتیب 958/0 و 620/113 بود. این مقادیر برای رابطه ی جپ 928/0 و 006/110 بود. با توجه به دقت این نتایج، می توان آن ها را برای پیش بینی سرعت موج برشی در مقاصد آینده پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: سرعت موج برشی، سدهای ایران، سنگ آهک، انفیس، جپ
|
  • A. Eftekhari, M. Taremi, M. Saeedi Page 2559
    This paper presents a case study of the instability mechanism، re-qualification and reinforcement method adopted to pass through a collapsed zone of a sabzkuh water conveyance tunnel in southwest Iran. The instability problems were encountered during tunnel excavation due to the failure to recognize the fact that alteration in stress field and resulting deformation could cause dilation and increase in the permeability of sand and gravel layers، local fault gouge zones، landslide surface and in turn significant reduction in shear strength and collapse in tunnel. IPE Arch Support Technique (IAST) is for the first time used for T1 part of Sabzkuh tunnel design in order to reinforce the ground around tunnel and to crossing zone falling. However، since the design and construction work with IAST have been done on the basis of only the practical experience of engineers، it needs to analyze quantitatively the reinforcement effect of IAST. In this study، Finite Element Method was applied for analysis of the quantitative reinforcement effect with deformation modulus of ground، IPE length and size. As a result، the settlement increases as length increases and decreases with the increase of the deformation modulus of ground and IPE size.
    Keywords: Tunneling, collapse, Finite Element Method, Experience
  • Vr Ohadi, M. Amiri, Mh Ohadi Page 2575
    The main objective of this research is to investigate on the mechanism of cement-clay-heavy metal contaminant interaction at different time intervals from micro-structural point of view. To achieve the above mentioned objective series of buffering capacity measurements, batch equilibrium and XRD experiments were performed on different mixtures of bentonite+contaminant+cement. The results of this study indicate that three process of contaminant retention by clay particles, chemical precipitation, and pozzolanic interaction in solidification process contribute to contaminant retention. Furthermore, the evaluation of XRD analysis indicates that in solidified samples with less than 10% cement, the main reason for reduction in peak intensity of clay fraction is due to the presence of heavy metals. This is attributed to the low pH of lead heavy metal rich electrolyte. However, as the percentage of cement increases, the clay solubility is the main reason for reduction in peak intensity of montmorillonite in XRD test.
    Keywords: Stabilization, Solidification, Heavy Metal Contaminant, Montmorillonite, XRD
  • Evaluation of weathering and erosion of cone-shaped Pyroclastic rocks of Kandovan village
    F. Amini Beiram, Ebrahim Asghari, M. Hajialavi Bonab Page 2593
    Kandovan village is the one of the tourist attractions in East Azarbaijan province of Iran. Rural houses have been excavated within the rocks of cone-shaped Pyroclastic rocks several hundred years ago. The cone-shaped rocks of Kandovan are susceptible to weathering، erosion and degradation because its special geological properties. Present paper has been discussed weathering and erosion in theses rocks using field studies and laboratory tests. Kandovan rock mass has low resistance against weathering and erosion because its components are plagioclase minerals and pumice fragments with low resistance and low welding and sorting، high sphericity and rounding. Although weathering and erosion along existing joints and fractures is the most important causative agent of cone-shaped forms but there is the possibility of further damage of houses due to continuing weathering and erosion processes. High porosity of rocks has caused that it to have a high capacity for water absorption. High water absorption percent and high sensitivity against expansion and contraction by freezing-thawing and wetting-drying cycles and low hardness and internal strength of Kandovan rock mass causes weathering and disintegration due to environmental impacts. Furthermore، weak texture of pyroclastic rocks causes easy erosion of rock by surface waters and wind.
    Keywords: Erosion, Kandovan village, Pyroclastic rocks, Weathering
  • Vahid Taebi, M. Hajisotodeh, Ar Mahbobi Ardakani Page 2615
    One of the most useful procedure to soil stabilization is lime. Soil improvement using lime is a quick and simple approach which could be included in large and small projects. The objective of soil ‘Improvement’ with quicklime is to achieve an immediate reaction، which significantly strengthens the soil due to the removal of moisture and a chemical change in clays. In order to do parametric study on the influence of the lime on shear strength preparing the samples is important. In this paper، in addition to considering method of samples preparation، effect of lime content، water content and processing time on the shear strength of clay using direct shear test is investigated. The results indicate that method of samples preparation is effective and is identified that there is an optimum lime and moisture content which maximize shear strength.
    Keywords: Lime content, Water content, processing time, shear strength, method of sample preparing
  • Mahdi Khodaparast Page 2633
    The Dynamic Probing is an important test in site investigation and geotechnical studies. It is used for determination of situation and specification of soil layers when the depth of exploration is moderate. In our country the last few years the use of this test has been widely used to replace the standard penetration test. In this paper، the experiences to use of types of dynamic probing rigs and the errors and mistakes that can occur in these experiments is discussed. Then the accuracy of this test is studied to evaluate the specification of fine-grained soils. The most important innovation of this research is the proposition of the new correlations between cone dynamic resistance and undrained shear strength and so compaction percent in fine-grained soils. Finally، it is hoped the results of this research can be used to correction existing errors in usage of dynamic probing test. The paper encourages the wider application and further development of this test for site investigation in fine-grained soils.
    Keywords: Dynamic Probing test, Site investigation, Fine, grained soil, Undrained shear strength, Compaction percent
  • Mehdi Saeidian, Naser Hafezimoghadas, Ramezan Ramezani Omali Page 2653
    In this study active faults in the region of Shahid Rajai dam of sari with 100 km radius was categorized on based fractal dimension of faulting and Earthquake and also evaluating of slip rate and investigate those activity rate. Using the fractal dimension of faulting and earthquake with squares method (Box-counting) and finally by classification this fractals dimension، the faults of North Alborz، Damghan and Garmsar more activity faults in the region of study area during 100 years late which based on activity degree of faulting and Earthquake with method of fractal analysis which based on assessment of activity degree of faulting and earthquake with method of fractal analysis also set in BD grade and this activity was confirmation. For assessment of slip rate beginning the seismicity parameters (a&b) of study area was determination، then these parameters were normalized for each fault. Based on existing relationships and having a&b for each fault، the seismic moment those fault was calculated. According to The relationships for calculating the rate of seismic moment، slip rate of each fault has been estimate and based on faults in study area was classification. The Faults with very low slip rate and high return period of earthquake could cause occurrence large earhquakes which earthquake of 856 A. D Qumes and causing smith therefore Damghan Fault could this fault know. Thereupon Therefore expectance larger slip in the future on faults such as Astaneh، Rameh، Cheshme-Ali and etc Will have. High slip rate along the New faults introduced (Khorram-Abad، Majid، etc.) in this area is noteworthy that according to occurrence the earthquakes in the privacy of their fault، the high slip rate is reasonable.
    Keywords: Shahid Rajai Dam, Sari, fractal dimension, seismic moment, slip rate
  • Page 2675
    Concentrations of potentially toxic elements and PAHs have been studied in 126 soil samples in the Bushehr province. The results of contamination factor (CF) reveal that Cu، Mo and Zn have very high contamination factor. The results of enrichment factor (EF) show that As، Mo، Cd، Pb، Cu and Zn are enriched compared to the average abundances of background level and mean shale values. The principal component analysis (PCA) was used to assess the relationships among different of elements. The strong association of elements such as Cr، Ni، Al، V and Sc in soils suggests a common source، i. e. derivation from parent rock units. The significant correlation and moderate positive loading of Zn، Se، As، Mo and Cu with PAHs content indicate that the concentrations of these elements in soil samples are influenced by anthropogenic activities. High positive loading of CEC with Pb and Cd and moderate loading with Cr، Co، Ni and Co، indicate that CEC content play a significant role in the distribution of these elements in the soils.
    Keywords: Soil contamination, potentially toxic elements, PCA, Enrichment factor, Bushehr
  • Ali Attarzadeh Page 2695
    The purpose of this paper is to propose a new correlation coefficient of bearing capacity of rectangular foundation is located on the nearby slopes. In this context، the dominant model of an experimental study of a slope sand box made of steel and is located on a strip foundation. After vertical loading،The applied load and displacement of foundation were recorded and tension - settlement curve is drawn. Finally، based on the ultimate bearing capacity is determined as follows. Used in this research was the gravel and sand BABOLSAR In all experiments، the relative density of 50%. Based on the results، followed by the distance to the edge of the slope and inclination angle on ultimate bearing capacity of the foundation and its variation with different parameters is discussed. The results indicate that with increasing distance from the edge of the slope، Bearing capacity increases linearly. Also with increasing slope angle، the bearing capacity has declined linearly. Finally a new equation to estimate the bearing capacity of shallow foundations near slopes for conditions of this paper is presented.
    Keywords: bearing capacity, rectangular footing, foundation nearby slope, sand
  • Sayed Rahim Moeinossadat, Kaveh Ahangari, Danial Behnia Page 2711
    The purpose of current study is development of an intelligent model for estimation of shear wave velocity in limestone. Shear wave velocity is one of the most important rock dynamic parameters. Because rocks have complicated structure، direct determination of this parameter takes time، spends expenditure and requires accuracy. On the other hand، there are no precise equations for indirect determination of it and most of them are empirical. In this study، by using data sets of several dams of Iran adaptive neuro-fuzzy inference system (ANFIS) and gene expression programming (GEP) methods، model and equation are rendered for prediction of shear wave velocity in limestone. Totally، 170 sets of data were used for modeling. From these data sets، 136 ones were utilized for building the intelligent model، and 34 were used for their performance evaluation. Compressional wave velocity، density and porosity، were considered as input parameters. In the relevant predictions، the values of R2 and RMSE for ANFIS model were consecutively 0. 958 and 113. 620. These values for GEP equation were 0. 928 and 110. 006. Because these results have accuracy، they could be used for prediction of shear wave velocity for limestone in the future.
    Keywords: Shear Wave Velocity, Iran's Dams, Limestone, ANFIS, GEP