فهرست مطالب

مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا - سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 47، زمستان 1393)

مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 47، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کتایون وکیلیان، اکرم رنجبر، معصومه داودآبادی، نفیسه سیدزاده اقدم صفحات 5-11
    مقدمه
    مطالعات نشان می دهد زایمان به دلیل استرس تقاضای اکسیژن را افزایش داده و ممکن است در ایجاد استرس اکسیداتیو نقش داشته باشد، این مطالعه با هدف مقایسه شاخص های استرس اکسیداتیو بارداری با زایمان بی درد و ارتباط مقادیر زایمانی آن ها در نوزاد انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه موردی- شاهدی از نوع خود شاهد که در سال 1386 انجام گرفت 60 زن بارداری که در هفته 40-38 بارداری بودند و تمایل به زایمان بی درد با روش انتونکس داشتند وارد نمونه گیری شدند. پس از رضایت کتبی 5 سی سی خون گرفته شد. سایر نمونه های خون از زمانی که همان مادران وارد مرحله دوم زایمان شدند گرفته شد که شامل نمونه های خون مرحله دوم زایمان و خون بند ناف نوزاد بودند. آزمایشات شامل لیپید پراکسیداسیون، گروه های تیول و ظرفیت تام انتی اکسیدانی بودند.
    یافته ها
    لیپید پراکسید زایمان و حاملگی به ترتیب 4/61±2/712 و 4/606±3/32 بود (994/0=p). شاخص تیول زایمان و حاملگی به ترتیب 243/265±. /. و /284±./388. بود (694/0=p). ظرفیت تام آنتی اکسیدان زایمان و بارداری 1/26±1/015 و 1/370±1/1126 بود (56/0=p). ارتباط مثبت و معنی داری بین شاخص تیول (002/0p=) و لیپید پراکسیداسیون مادر و نوزاد دیده شد (001/0p=).
    نتیجه نهایی: نتایج نشان داد که شاخص های استرس اکسیداتیو در زایمان بی درد نسبت به حاملگی تفاوت نمی کند و می توان از این روش بی دردی استفاده کرد..
    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، زایمان بی درد، بارداری، زایمان
  • مهرناز احمدی، عبدالعلی شریعتی، سیمین جهانی، سعید پورمنصوری صفحات 12-22
    مقدمه
    بیماران مبتلا به بیماری سلول داسی شکل در طول زندگی خود از عوارض متعدد این بیماری رنج می برند و باید با ارتقاء سطح خودمدیریتی و پیشگیری از عوارض بیماری، با این بیماری مزمن سازگار شوند. برنامه های خودمدیریتی در بیماری های مزمن ترکیبی از استراتژی هایی هستند که منجر به افزایش سطح خودکارآمدی و ارتقاء رفتارهای خودمدیریتی می شوند. هدف این مطالعه تعیین تاثیر برنامه خودمدیریتی بر خودکارآمدی بیماران مبتلا به بیماری سلول داسی شکل است.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی 53 بیمار مبتلا به بیماری سلول داسی شکل مراجعه کننده به درمانگاه تالاسمی بیمارستان شفا اهواز به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. برنامه خودمدیریتی طی دو جلسه آموزش انفرادی، یک جلسه آموزش گروهی بزرگ و دو جلسه آموزش گروهی کوچک به مدت 12 هفته اجرا شد. میزان خودکارآمدی بیماران قبل از مداخله، هفته دوازدهم و هفته سی و ششم با استفاده از پرسشنامه خودکارآمدی بیماران سلول داسی شکل ارزیابی گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS/19 و آزمون های کای اسکوئر، تی مستقل و آزمون اندازه های تکراری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    آزمون آنالیز واریانس با اندازه های تکراری اختلاف معنی داری بین میانگین نمره کل و زیر گروه های خودکارآمدی در هفته دوازدهم و هفته سی و ششم بعد از مداخله در مقایسه با قبل از مداخله نشان داد (001/0> p).
    نتیجه نهایی: مطالعه نشان داد مداخلات خودمدیریتی بر ارتقاء سطح خودکارآمدی بیماران مبتلا به بیماری سلول داسی شکل موثر بوده است. بنابراین استفاده از برنامه های خودمدیریتی جهت تغییر رفتار و ارتقاء سطح خودکارآمدی این بیماران قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: بیماری سلول داسی شکل، خودکارآمدی، خودمدیریتی
  • محسن ادیب حاج باقری، سمیرا زهتاب چی صفحات 23-32
    مقدمه
    مراقبت معنوی، در ایجاد احساس سلامتی و آرامش در بیمار و خانواده وی، نقش اساسی دارد، لذا برخورداری از صلاحیت حرفه ای برای پرستاران ضروری است. با توجه به اهمیت مراقبت معنوی و ارزیابی صلاحیت حرفه ای پرستاران در این حیطه، این مطالعه با هدف تعیین صلاحیت حرفه ای پرستاران در حیطه مراقبت معنوی در شهرستان کاشان سال 1393 انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی، جامعه پژوهش شامل کلیه پرستاران شاغل در بخش های بالینی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کاشان بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه تعیین صلاحیت حرفه ای پرستاران در حیطه مراقبت معنوی گردآوری و تجزیه و تحلیل آن ها با استفاده از نرم افزار SPSS/11.5 انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 239 پرستار شرکت کردند. میانگین و انحراف معیار نمره کل صلاحیت حرفه ای پرستاران در حیطه مراقبت معنوی 95/25 ± 64/99 بود. میانگین و انحراف معیار نمره صلاحیت حرفه ای آنها در حیطه ارزیابی و اجراء مراقبت معنوی 54/17 ± 70/46، در حیطه ارزش های انسانی 60/4 ± 68/20، در حیطه آگاهی 12/3 ± 85/11، در حیطه نگرش 78/2 ± 28/11و در حیطه خودشناسی 54/1 ± 50/7 بود. پرستاران بخش های اورژانس از پایین ترین صلاحیت در ارائه مراقبت معنوی برخوردار بودند.
    نتیجه نهایی: مطالعه حاضر نشان داد که پرستاران شرکت کننده از صلاحیت حرفه ای مناسبی در ارائه مراقبت معنوی برخوردار نیستند و تاکنون آموزشی در رابطه با این مفهوم دریافت نکرده اند. این یافته ها لزوم انجام مطالعات بیشتر در زمینه معنویت و مراقبت معنوی در ایران را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پرستاران، صلاحیت حرفه ای، مراقبت معنوی
  • شیرین گرجیان، مسعود خداویسی، رویا امینی، علیرضا سلطانیان، فروزان رضاپور شاهکلایی صفحات 33-44
    مقدمه
    حوادث رانندگی بصورت عمده مرتبط با عامل انسانی بوده و بعنوان یک معضل مهم مورد توجه تیم بهداشتی در دنیاست. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش سبک زندگی در ارتباط با وقوع حوادث رانندگی انجام شد.
    روش کار
    نوع مطالعه مورد- شاهدی بود که در شهر همدان در سال 1392 انجام گرفت. نمونه گیری بصورت دو مرحله ای انجام شد. تعداد نمونه، 309 نفر، شامل 103 نفر گروه مورد (دچار حادثه ی رانندگی) و 206 نفر گروه شاهد (فاقد حادثه ی رانندگی) بود. ابزار مطالعه پرسشنامه ی محقق ساخته مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک و سبک زندگی (فعالیتهای روزانه،سبک رانندگی، درک قوانین و استرسهای رانندگی) بود. روایی و پایایی ابزار از طریق روایی محتوی و آزمون مجدد (ضریب آلفای کرونباخ 89/0) تایید شد. تکمیل پرسشنامه ها به صورت خوداظهاری بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS/16، با بکارگیری آزمون کای اسکوئر و رگرسیون لجستیک تطبیق یافته بر اساس سن و جنس تجزیه و تحلیل شد. سطح معنی دار کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    شانس وقوع حوادث رانندگی در گروه مورد بدلیل فعالیتهای معمول روزانه، سبک رانندگی و درک از قوانین رانندگی به ترتیب 165/1، 656/0 و 308/1 بیشتر از گروه شاهد بود؛ هر چنداز نظر آماری این اختلاف معنی دار نشد. شانس وقوع حادثه ی رانندگی در گروه مورد به دلیل استرس، حدود سه برابر بیشتر از گروه شاهد بود (001/0>P و 958/2=OR و 265/5، 661/1 =95% CI).
    نتیجه نهایی: برگزیدن سبک زندگی خطرناک به عنوان فاکتور مساعدکننده در وقوع حوادث رانندگی نقش دارد. می توان با کنترل این عامل از ایجاد حوادث رانندگی پیشگیری نمود..
    کلیدواژگان: حوادث رانندگی، سبک زندگی، همدان
  • علی الوندی جم، علی افشاری، مهدی طالبی، رضا عباسی صفحات 45-52
    مقدمه
    مشکلات جنسی بیماران دیالیزی یکی از مهمترین عوامل موثر بر کیفیت زندگی این افراد و خانواده های آنها می باشد. انجام اقدامات لازم به منظور بر طرف کردن آنها گامی موثر در جهت ارتقای کیفت زندگی این بیماران خواهد بود. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر توانبخشی جنسی بر کیفیت زندگی (جنسی) بیماران تحت درمان همودیالیز انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی دو گروهی، قبل و بعد بر روی 40 مددجوی تحت درمان همودیالیز انجام شد. نمونه ها به روش نمونه های در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه شاهد و آزمون تخصیص داده شدند. ابزارهای جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه کیفیت زندگی جنسی مردان (SQOL-M) و پرسشنامه کیفیت جنسی زنان(SQOL-F) بود. مداخله مشتمل بر مداخله چهار سطحی آنون ((PLISST که شامل: 1- اجازه(Permission) 2-اطلاعات محدود(Limited Information)-3پیشنهادات ویژه (Specific Suggestion)4- درمان های اختصاصی تر و ارجاع Intensive Therapy)).کیفیت زندگی جنسی در دو مرحله اندازه گیری شد و با استفاده از روش های آماری کای دو، من ویتنی،t مستقل و آنالیز واریانس با اندازه گیری های تکراری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری بین میانگین امتیاز کل کیفیت زندگی جنسی قبل از مداخله، بین دو گروه آزمون و شاهد مشاهده نشد(05/0p>). این در حالی است که بعد ازمداخله تفاوت معنی داری در میانگین کیفیت زندگی جنسی دو گروه مشاهده شد(05/0p<).
    نتیجه نهایی: اجرای توانبخشی جنسی در بهبود کیفیت زندگی (جنسی) بیماران دیالیزی موثر می باشد، لذا به کار گیری این روش غیر دارویی وآموزشی می تواند مفید بوده و به عنوان یک روش موثر، جهت حل مشکلات جنسی بیماران دیالیزی و توانمندسازی آنان بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: توانبخشی جنسی، دیالیز، کیفیت زندگی
  • فرناز سادات سید احمدی نژاد، ناهید گلمکانی، نگار اصغری پور، محمد تقی شاکری صفحات 53-60
    مقدمه
    کاهش کیفیت خواب یکی از شکایات شایع دوران بارداری است که می تواند بستر مناسبی برای بسیاری از اختلالات، در دوران بارداری و پس از زایمان را برای مادر و جنین ایجاد کند. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت خواب زنان نخست باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد در سه ماهه سوم بارداری، انجام شد.
    روش کار
    تعداد 168 نفر از زنان واجد شرایط مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی در این پژوهش توصیفی شرکت کردند. اطلاعات با استفاده از فرم مشخصات فردی و مامایی و پرسشنامه کیفیت خواب پبتزبورگ (PSQI) و با روش نمونه گیری مستمر جمع آوری گردید. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS/11.5 و با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    این پژوهش نشان داد، میانگین کیفیت خواب در سه ماهه سوم 91/2±27/8 بود و 88/89% زنان باردار از کیفیت خواب نامطلوب برخوردار بودند. افزایش سن مادر (04/0=p) و کاهش میزان فعالیت فیزیکی (003/0=p) با کیفیت خواب نامطلوب همراه بود. همچنین زنان با کیفیت خواب نامطلوب تعداد مراجعات بیشتری به مطب پزشک (002/0=p) داشتند. بیدارشدن شبانه به علت تکرر ادرار (3/61%) و تغییر وضعیت در بستر(0/56%) هم بیشترین مقادیر را به خود اختصاص داده بودند.
    نتیجه نهایی: با توجه به شیوع بالای اختلال خواب در زنان باردار، توجه برای یافتن و اجرای راهکارهای ایمن برای ارتقای کیفیت خواب زنان باردار الزامی می باشد.
    کلیدواژگان: باردار، بارداری، کیفیت خواب
  • امیر صادقی، طیبه صمصامی، عباس مقیم بیگی، علی بیک مرادی صفحات 61-71
    مقدمه
    پرستاران به عنوان بزرگ ترین و مهم ترین منابع انسانی در سازمان های مراقبت بهداشتی –درمانی، نقش کلیدی در تحقق اهداف سازمان بعهده دارند و تعهد سازمانی آنها یکی از فاکتورهای مهم در جهت نیل به اهداف سازمانی است.
    روش کار
    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی که در سال 1392در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای از نوع نسبتی، تعداد 360 نفر از پرستاران شاغل بعنوان نمونه پژوهش انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه تعهد سازمانی 18 سوالی تعدیل شده آلن و مایر بود. داده ها با استفاده از آزمون های تی نمونه های مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بیانگر سطح متوسط تعهد سازمانی پرستاران بود. تعهد سازمانی پرستاران بر حسب گروه سنی، سابقه کاری و وضعیت استخدام آنها تفاوت معنادار آماری داشت (05/0p<). پرستاران در گروه سنی ≥40 سال، سابقه کاری 20-16 سال و استخدام رسمی تعهد سازمانی بیشتری نسبت به سایر پرستاران داشتند (05/0p<) ولی تعهد سازمانی آنها بر حسب جنسیت (131/0p=) سطح تحصیلات (77/0p=) تفاوت معناداری نداشت.
    نتیجه نهایی: مدیران مراکز آموزشی درمانی باید با فراهم نمودن شرایط به ارتقاء تعهد سازمانی پرستاران دارای سابقه کاری کمتر از ده سال، با وضعیت استخدامی پیمانی، قراردادی و طرحی توجه ویژه داشته باشند.
    کلیدواژگان: پرستاران، تعهد سازمانی، مراکز آموزشی، درمانی
  • فاطمه شبیری، فریبا دوستی، خدایار عشوندی، علیرضا سلطانیان، صغری ربیعی صفحات 72-79
    مقدمه
    پره اکلامپسی با مرگ و میر بالایی همراه است.گرچه ماهیت ناشناخته آن پیش بینی و پیشگیری بیماری را با مشکل مواجه ساخته، اما با آموزش خودمراقبتی می توان از بروز برخی مشکلات و عوارض جنینی جلوگیری نمود. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش خود مراقبتی مادران باردار مبتلا به پره اکلامپسی بر سلامت نوزاد آنها صورت گرفته است.
    روش کار
    در این کار آزمائی بالینی 60 بیمار مبتلا به پره اکلامپسی بطور تصادفی به دو گروه مداخله (30 نفر) و کنترل (30 نفر) تقسیم شدند. چهار جلسه آموزشی برای گروه مداخله انجام شد و تا پایان بارداری تحت پیگیری قرار گرفتند، گروه کنترل مراقبت های روتین بخش را دریافت نمودند. فرم های جمع آوری داده ها به صورت قبل و بعد در هر دو گروه تکمیل گردید. داده ها با نرم افزار SPSS/16 و آزمون های آماری t مستقل، من ویتنی، کای اسکوئر و تی زوجی) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    اختلاف نمره آپگار نوزاد در دقیقه اول با میانگین و انحراف معیار 8/0 ± 3/8 در گروه کنترل و 5/1 ± 6/8 در گروه آزمون (05/0P>) و اختلاف وزن نوزادان با میانگین و انحراف معیار 650 ± 5/2773 گرم در گروه کنترل و 6/625 ± 9/2973 گرم در گروه آزمون معنادار نبود (2/0 P =). اما اختلاف نمره آپگار نوزاد در دقیقه پنجم بین دو گروه کنترل و آزمون معنادار بوده است (03/0P =).
    نتیجه نهایی: آموزش مادران باردار مبتلا به پره اکلامپسی به عنوان یک مداخله پرستاری در جهت ارتقاء سلامت نوزاد آنان و افزایش نمره آپگار نوزاد پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، مداخله آموزشی، نوزاد
|
  • Katayon Vakilian, Akram Ranjbar, Masoomeh Davood Abadi, Nafiseh Seyyed Zadeh Aghdam Pages 5-11
    Background
    Studies show stress was caused by labour can increase oxygen demand and may be involved in oxidative stress. So this study compared indicators of oxidative stress in pregnancy with labor and correlation labor indices with newborn.
    Methods
    In this cross – sectional study in 1386، 60 pregnant women at 38-40 weeks gestation were sampled and drowned 5 cc blood. All of the mothers for blood sample was taken written consent form. After interring pain less labor through of Entonox method 5 cc of venous blood taken at the second stage of labor and newborn cord. Then lipid peroxidation، thiols groups and total antioxidant capacity was assessed.
    Result
    findings showed that the mean age was 24. 0862 ± 4. 08. Lipid peroxidation in pregnancy was 4. 61 ± 2. 712 and during labour was 4. 606 ± 3. 32، that the difference was not significant (p=0. 994). Thiol index in pregnancy was 0. 284 ±. 3889 and during lbour 0. 2656 ±. 24371 that difference was not significant (p= 0. 694). There wasn’t any significant difference in FRAP levels in pregnancy 1. 26 ± 1. 015 and labour 1. 370 ± 1. 1126 too (p=0. 56). Significant positive correlation between maternal and fetal index thiols (p=0. 002) and lipid peroxidation was observed (p=0. 001).
    Conclusion
    The results showed that oxidative stress indicators in the labor does not differ with respect to pregnancy and can be used for this method of analgesia.
    Keywords: Entonox, Labor, Oxidative Stress, Pregnancy
  • Mehrnaz Ahmadi, Abdolali Shariati, Simin Jahani, Saeed Poormansouri Pages 12-22
    Background
    Patients with sickle cell disease suffer from various complications during their lifetime and have to adapt themselves to this chronic disease through promoting their self-management and preventing complications of the disease. Chronic disease self-management programs are a combination of strategies that increase self-efficacy and promote self-management behaviors. The present study aimed to determine the effectiveness of self-management programs on self-efficacy in patients with sickle cell disease.
    Methods
    In the present quasi-experimental study، 53 patients with sickle cell disease admitted to the Thalassemia Clinic of Shafa Hospital of Ahwaz entered the study through the census method. The self-management program was implemented in two individual training sessions، a large group training session and two small group training sessions over 12 weeks. The patients'' self-efficacy was assessed before the intervention، at the twelfth week and then the thirty-sixth week using the sickle cell self-efficacy scale (SCSES). Data were analyzed in SPSS/19 using descriptive statistics، including the chi-squared test، the t-test and the repeated measures test.
    Result
    The repeated measures test and the analysis of variance showed a significant difference between the overall scores and the scores obtained for the self-efficacy sub-groups in the twelfth week and the thirty-sixth week following the intervention compared to before (P<0. 001).
    Conclusion
    The results of this study showed that self-management interventions are effective in promoting self-efficacy in patients with sickle cell disease. The use of self-management programs is therefore recommended for changing behaviors and promoting self-efficacy in these patients.
    Keywords: Sickle Cell, Self, management, Self Efficacy
  • Mohsen Adib-Hajbaghery, Samira Zehtabchi Pages 23-32
    Background
    Spiritual care has the crucial role in the health and welfare of patient and her/his family. Being competent in the provision of spiritual care is necessary for all of the healthcare professionals and especially for nurses. Given the importance of spiritual care، and the crucial role of assessing this competency، this study aimed to evaluate the professional competence of a sample of nurses in the area of spiritual care.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2014. The study population consisted of all nurses worked in hospitals affiliated with Kashan University of Medical Sciences. The instrument was a scale for assessment of the nurses’ competencies in spiritual care (SANCSC). Data analysis performed using SPSS/11. 5 software.
    Result
    The study was conducted on 239 nurses. The mean of the nurses’ overall competence in spiritual care was 99. 64 ± 25. 95. The mean score was 46. 70 ± 17. 54 in the domain of performance and evaluation، 20. 68 ± 4. 60 in the domain of human values، 11. 85 ± 3. 12 in the domain of awareness، 11. 28 ± 2. 78 in the domain of attitudes، and 7. 50 ± 1. 54 in the domain of self-recognition. Nurses who worked in emergency departments had the least competence in spiritual caring.
    Conclusion
    The present study showed that nurses had not appropriate competence in providing spiritual care. Most of them were not trained on this issue. More attention should be paid to this issue.
    Keywords: Nurses, Professional Competence, Spiritual Care
  • Shirin Gorjian, Masoud Khodaveisi, Roya Amini, Alireza Soltanian, Forouzan Rezapour Shahkolai Pages 33-44
    Background
    Road Traffic Accidents (RTAs) are mostly related with human factor and the health team has focused on it as an important issue worldwide. The main goal of the present study is to assess the association between lifestyle factors and RTAs in Hamadan which is located in west of Iran.
    Methods
    A case-control study was conducted to measure the lifestyle factors affecting RTAs. Two-stage sampling was performed during October and December 2013. The self-reported questionnaire which adjusted by Iranian culture were prepared for the total of 309 adults (103 cases and 206 controls) aged 18-65 years. The reliability of the questionnaire was confirmed by obtaining the Cronbach’s correlation coefficients of 0. 89. The data were analyzed by Chi-square and adjusted Logistic regression tests based on age and gender by using SPSS /16 (significant level of 0. 05).
    Result
    The Risk of accidents due to daily activity، driving style and perception of traffic laws was 165. 1، 656. 0 and 308. 1 more than the control group. However the difference was not significant. The chances of accident in case group related to stress was about three folds higher than the control group (P<0. 001 and OR = 2. 958 and 95% CI =265. 5، 661. 1).
    Conclusion
    Risky lifestyle is a precipitating factor related to RTAs and RTAs can be prevented with controlling this factor in human life.
    Keywords: Road Traffic Accidents, RTAs, Lifestyle, Hamadan
  • Ali Alvandi Jam, Ali Afshari, Mehdi Talebi, Reza Abbasi Pages 45-52
    Background
    Sexual problems in dialysis patients، one of the most important factors are affecting quality of life for these individuals and their families. Recognize these problems and take necessary action to resolve them are effective step to improve quality of life in these patients. This study were determined to impact of sexual rehabilitation on sexual quality of life in patients undergoing hemodialysis.
    Methods
    This is an experimental study of two groups، before and after that was performed on 40 patients undergoing hemodialysis. Using available methods for Sample selecting and randomly assigned to two control and case groups. Data gathering tools included demographic data، quality of sexual life for men and women''s questionnaire. Interventions including: implementation of four-stage model of counseling that includes a four-stage 1-Permission 2-Limited Information 3-Specific suggestion 4- intensive therapy. Quality of sexual life both before، after intervention was measured and analyzed by SPSS software using chi-square statistical methods، Mann-Whitney، t independent variance with repeated measurements.
    Result
    no significant difference were observed between mean total quality of sexual life before the intervention between the two groups (p>0. 05) While after the intervention، significant differences were observed between the two groups in the average quality of sexual life (p<0. 05).
    Conclusion
    Sexual rehabilitation program is effective to improve the quality of life (sex) in dialysis patients. Therefore use of this Training and non-pharmacological method can be useful and as an effective method be used to solve sexual problems and empowering in dialysis patients.
    Keywords: Dialysis, Quality of Life, Sexual Rehabilitation
  • Pages 53-60
    Background
    Sleep disorders are common complaints during pregnancy and can be suitable for many disorders during pregnancy and the postpartum for mother and the fetus. The aim of this study was to assess sleep quality in pregnant women in the third trimester of pregnancy referred to health centers of Mashhad.
    Methods
    A total of 168 eligible women referred to health centers participated in this descriptive study. Data was collected with using Demographic & Obstetricial form and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and continuous sampling. Then data were analyzed with using SPSS software version 11. 5 and descriptive and analytical statistics.
    Result
    This study showed that the average of sleep quality in the third trimester was 8. 27±2. 91 and 89/88% of pregnant women had poor sleep quality. Also، increased maternal age (P=0. 04) and decreased physical activity (P=0. 003) was associated with poor sleep quality. Also، women with poor sleep quality، had greater number of visits to the doctor''s office (p=0. 002). Nocturnal Awakening due to frequent urination (61. 3%) and changing situation in bed (56. 0%) allocated the highest amounts to them.
    Conclusion
    Considering the high prevalence of sleep disorders in pregnant women، it is important to find and implement the safe ways to improve sleep quality in pregnant women.
    Keywords: Pregnancy, Pregnant, Sleep Quality
  • Amir Sadeghi, Samsami, Abbas Moghimbeigi, Ali Bikmoradi Pages 61-71
    Background
    The nurses are the largest and the most important human resources in health care organization and play a critical role in achieving goals of these organizations. Nurses’ organizational commitment is an important factor to obtain organizational goals.
    Methods
    This research is an analytic- descriptive study which was done in 1392. Using stratified proportional random sampling، three hundred sixty nurses were chosen as sample of the study. The research instruments were demographic characteristics questionnaire and Allen and Meyer’s modified questionnaire. Employing Independent Sample t-test، One Way ANOVA and Tukey’s post-hoc the data were analyzed.
    Result
    The findings revealed that nurses enjoyed moderate level of organizational commitment. In terms of nurses'' organizational commitment based on their age range، working experience and type of their employment، the results demonstrated that there were significant differences among them (p<0. 05). Nurses with age equal or more than 40 and working experience between16-20 years were more committed than their counterparts (p<0. 05). Regarding nurses'' organizational commitment based on their gender (p=0. 131) and level of education (p=0. 77) there were not meaningful differences among them.
    Conclusion
    managers at the educational and therapeutic centers should pay special attention on promoting organizational commitment of the young nurses with work experience lower than 10 years، whose their employment is one of following categories، two years plan، contract or contractual employment.
    Keywords: Educational, Therapeutic Centers, Nurses, Organizational Commitment
  • Fatemeh Shobeiri, Fariba Dosti, Khodayar Oshvandi, Alireza Sultanian, Sogra Rabie Pages 72-79
    Background
    Preeclampsia is a dangerous condition in pregnancy is associated with high mortality. Although the unknown nature of the disease is difficult to predict and prevent disease. However، the incidence of some problems with self-care education and maternal and fetal complications can be prevented. This study aimed to determine the effect of Educative Intervention on Preeclamptic Women on their Newborn''s.
    Methods
    In a randomized controlled clinical trial، 60 patients with preeclampsia who were randomly allocated into the experimental group (n = 30) and control group (n = 30). Four sessions were conducted for the intervention group was followed up until the end of pregnancy. The control group received routine care. Forms and self- care skills checklist were completed in both groups before and after intervention. Data were analyzed using t-test، chi-square test، Mann-Whitney tests with a 95% confidence level in the SPSS/16.
    Result
    The difference between the mean and standard deviation in the first minute Apgar score of 8. 6 ± 1. 5 and 8. 3 ± 0. 8 in the experimental group and control group was not significant، respectively (P> 0. 05). But the difference between Apgar score at fifth minutes، in two groups was significant (P= 0. 03). The difference between the mean and standard deviation weight in control group (2773. 5±650 gm.) and experimental group (2973. 9±625. 6 gm.) was not significant (P =0. 2).
    Conclusion
    Use care programs to increase their ability to care for patients with preeclampsia and fetal health in order to increase the Apgar score as a nursing intervention is suggested.
    Keywords: Educative Intervention, Newborn, Preeclampsia