فهرست مطالب

Journal of Research and Health
Volume:5 Issue: 1, Mar-Apr 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/01/25
  • تعداد عناوین: 17
|
  • علیرضا آذرگون، محمد زیبایی* صفحات 1-2
    در دو دهه اخیر ملل مختلف بر استفاده مجدد از روش های سنتی خود در طب تاکید داشته و از طرفی رویکرد اخیر سازمان جهانی بهداشت (WHO) نیز تاکید بر احیاء پزشکی سنتی در مناطق مختلف جهان می باشد، لذا در این زمینه کشورهای گوناگون روش هایی طب که با فرهنگ مردم سازگاری بیشتری دارد باید مد نظر قرار گیرد. در کشور عزیزمان ایران، طب سنتی با در اختیار داشتن منابع غنی و پشتوانه علمی و هم چنین میزان تطابق قابل توجه این علم با دستورات بهداشتی دین مقدس اسلام و توصیه های پیامبر(ص) و ائمه اطهار (ع) از دیر باز مورد توجه دانشمندان و آحاد مردم بوده است. به کارگیری پزشکی سنتی ایران و گنجینه ارزشمند و غنی این میراث گرانبها در جهت پیشرفت های علمی برای ارتقاء دانش بشری و گشودن دریچه های نو در عرصه پزشکی مطالب سودمند و قابل بررسی فراوانی دارد. جهت گسترش طب سنتی، این رشته باید ساماندهی شده و آموزش آن متمرکز و محتوای آموزشی آن بر مبنای شواهد و مدارک مستند و علمی باشد تا بتوان جوامع علمی و دانشگاهی را به خوبی توجیه نموده و از سوء استفاده هایی احتمالی که در زمینه طب سنتی و مکمل وجود دارد جلوگیری گردد. در این زمینه تشکیل دبیر خانه شورای آموزش طب سنتی و مکمل در وزارت بهداشت، ستاد گیاهان دارویی و تاسیس دانشکده طب سنتی اقداماتی موثر و مهم در راستای نهادینه کردن و ساماندهی این علوم در ایران می باشند. از وظایف مهم این دبیرخانه برنامه ریزی های لازم در جهت تامین نیروی انسانی مورد نیاز و کارآمد در طب سنتی می باشد که با تدوین برنامه ریزی آموزشی برای دوره کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی (Ph.D) طب سنتی ایران عملیاتی شده است. هدف این رشته تربیت متخصصین آشنا با اصول و روش های متداول پیشگیری، درمان، آموزش و پژوهشهای کاربردی در طب سنتی ایران می باشد تا ضمن بکارگیری پیشرفته ترین اطلاعات روزپزشکی کلاسیک، در مواردی که کاربرد پزشکی سنتی به صلاح بیمار و جامعه و ارتقاء دانش بشری باشد، از این شیوه نیز در جهت تامین، بازگرداندن و ارتقاء سلامت بیمار و جامعه بهره گیری نمایند.
    کلیدواژگان: طب سنتی، نظام سلامت، طب مکمل
  • سمیرا سلیمانی، علی محمد رضایی*، فرحناز کیان ارثی، هانیه هژبریان، کوکب خلیجی پاجی صفحات 3-12
    هدف اصلی این پژوهش، طراحی پرسشنامه ای برای سنجش شکوفایی انسان مبتنی بر مدل سیلگمن بود. بدین منظور بر اساس متون معتبر و مقیاس های موجود، پرسشنامه اولیه ای با 50 سوال تدوین گردید. نمونه آماری به روش تصادفی و طی دو مرحله انتخاب شد. در مرحله مقدماتی، نمونه ای 50 نفری جهت پایایی سنجی، و در مرحله بعد نمونه ای 400 نفری جهت تحلیل عاملی انتخاب شدند. با توجه به نتایج تحلیل عاملی، در نهایت 28 سوال که با کل آزمون دارای همبستگی مثبت بوده و حتی المقدور بر روی یک عامل، بار عاملی 35/0 یا بالاتر داشتند، برای پرسشنامه نهایی انتخاب شدند. این پرسشنامه 28 سوالی، پرسشنامه شکوفایی انسان نامگذاری شد. اعتبار پرسشنامه شکوفایی(FQ) از طریق تعیین ضریب همبستگی این مقیاس با پرسشنامه های «خودشکوفایی اهواز»، «داینر» و «افسردگی بک» محاسبه گردید. بر این اساس، یک ساختار 4 عاملی شامل: هیجان های مثبت، روابط، معنایابی، پیشرفت به دست آمد. علاوه بر این، نتایج پایایی FQ با استفاده از روش همسانی درونی(آلفای کرونباخ) در این پژوهش نشان داد که FQ از ضرایب پایایی و اعتبار رضایت بخشی برخوردار است و می تواند در پژوهش های روانشناختی و مطالعات سنجشی به منظور سنجش شکوفایی افراد مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه شکوفایی، هیجانهای مثبت، روابط، معنایابی، پیشرفت، پایایی و روایی
  • محمد واحدیان شاهرودی، فاطمه پورحاجی*، حبیب الله اسماعیلی، فهیمه پورحاجی صفحات 13-20
    مقدمه
    سرطان پستان یکی از عوامل منجر به مرگ در زنان به شمار می رود.در کشورهای توسعه یافته از هر نه زن یک نفر مبتلا به این نوع سرطان می شود. خودآزمایی ماهانه پستان یک فعالیت غربالگری مهم جهت تشخیص زودرس سرطان پستان است.لذا هدف مطالعه حاضرتعیین رفتار خودآزمایی پستان براساس مدل مراحل تغییردرداوطلبان سلامت شهرمشهد در سال1391می باشد. روش پژوهش: این مطالعه توصیفی- مقطعی از نوع همبستگی در سال1391 بر روی 410 نفر از داوطلبان سلامت 20 ساله و بالاتردر مراکز بهداشتی درمانی شهری مشهد انتخاب شدند. (داوطلبان سلامت کسانی هستند که به منظور ترویج رفتارهای سالم در جامعه، مهارت های بهداشتی را فرا گرفته و دوره های آموزشی لازم را می گذرانند و آموخته های خود را حداقل به 50 خانوار منتقل می کنند). روش نمونه گیری به صورت طبقه ای بود؛ به این صورت که هر یک از مراکز بهداشتی درمانی شماره 1، 2، 3، 4 و 5 مشهد به عنوان طبقه در نظر گرفته شدند. سپس لیستی از افراد داوطلب سلامت مراکز بهداشتی درمانی تهیه شد و بر اساس آن تعداد نمونه ها، به نسبت این افراد در مراکز بهداشتی درمانی تخصیص داده شد. اطلاعات به وسیله پرسشنامه خودگزارشی در مراکز بهداشتی جمع آوری شده و با استفاده از نرم افزار spss نسخه 18 و آزمونهای آماری آنالیز واریانس یک طرفه همبستگی پیرسون و اسپیرمن،تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره سن واحدهای مورد پژوهش3/9 ± 8/34 بود.در بررسی میزان پیشگویی رفتارخود آزمایی پستان به وسیله الگوی مراحل تغییر با توجه به آزمون های به کار رفته،مشخص شد الگوی مراحل تغییرتا 54 درصد توان پیش بینی کنندگی در رفتار خودآزمایی پستان دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    این مطالعه اثر بخشی مدل مراحل تغییر رادر پیش بینی رفتار خودآزمایی پستان درداوطلبان سلامت شهر مشهدتایید می کندلذا به نظر می رسد که می توان از این تئوری به عنوان چارچوبی در طراحی برنامه های آموزشی به منظور بهبود سلامت زنان و کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان پستان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: الگوی مراحل تغییر، خودآزمایی پستان، داوطلبان سلامت
  • شتاو درویشی، علیرضا مرآتی، برزو امیرپور* صفحات 21-27
    مقدمه
    ورزش برای اغلب ورزشکاران تجربه ای هیجانی تلقی می شود وهیجانات منفی می توانند از نظر جسمانی و روانی عملکرد را مختل کنند، برهمین اساس توانایی ورزشکار برای حفظ کنترل بر هیجانات قبل، حین وپس از رقابت برای عملکردی موفق ضروری است.پژوهش حاضرباهدف بررسی اثربخشی آموزش مولفه های هوش هیجانی برحالات خلقی دانش آموزان دخترورزشکاروغیرورزشکاراجراشد.
    روش پژوهش: برای این مطالعه طرح نیمه آزمایشی باپیش آزمون-پس آزمون وگروه کنترل انتخاب شد.با استفاده ازنمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای 120دانش آموزدختر(60ورزشکار، 60غیرورزشکار)از شهر تهران انتخاب و، سپس در دو گروه آزمایش ودو گروه کنترل جایگزین شدند.پرسشنامه هوش هیجانی ومقیاس خلقی برونل برای هرکدام از گروه ها درپیش آزمون وپس آزمون اجراشد.آموزش مولفه های هوش هیجانی به مدت یازده جلسه وهفته ای دوباربرای گروه های آزمایش اعمال و گروه های کنترل مداخله ای دریافت نکردند.داده ها با استفاده از تحلیل واریانس تک متغیره تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان دادکه آموزش مولفه های هوش هیجانی اثرمعناداری برنمیرخ حالات خلقی دختران دانش آموز ورزشکار وغیرورزشکاردارد، ونتایج تحلیل کوواریانس حاکی ازآن بود که درمقایسه با گروه کنترل، گروه آزمایش افزایش معناداری از نظر آماری درخلق مثبت(سرزندگی)و کاهش در حالات خلقی منفی(خشم، تنش، خستگی وافسردگی)داشته است.درسردرگمی بعنوان یک خلق منفی تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش ودر پیوند با تحقیقات گذشته؛ برخلاف هوش شناختی، هوش هیجانی از طریق آموزش قابل ارتقا است،بنابراین متخصصان حوزه سلامت روان خصوصا روانشناسان ورزشی ومشاوران مدارس می توانند از پیامدهای مثبت آموزش هوش هیجانی برای مراجعین خود بهره مند شوند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، حالات خلقی، ورزشکار، دانش آموزان
  • یدالله واقعی*، سمانه نیک طینت، غلامرضا محتشمی برزادران صفحات 28-34
    مفهوم عدالت و برابری از مفاهیم قابل توجه دولتمردان و مردم در بیشتر جوامع امروزی است. با توجه به افزایش سریع و روز افزون هزینه ها، در بخش بهداشت و درمان، اندازه گیری و کنترل نابرابری ها در سطح کشور اهمیت پیدا می کند. هدف این تحقیق بررسی نابرابری هزینه های بهداشتی و درمانی شهرستان های کشور، پیشگویی این هزینه در شهرستان ها و تهیه نقشه آماری و تفسیر آن می باشد. برای انجام این تحقیق داده های هزینه بهداشتی و درمانی خانوارهای کل کشور از مرکز آمار ایران دریافت شده است. مراحل آماده سازی داده ها، برآورد و محاسبه شاخص ها با برنامه نویسی در نرم افزارS-PLUS انجام گرفته است. تحلیل مکانی و پیشگویی ها توسط نرم افزار geoR و ترسیم نقشه های آماری با استفاده از نرم افزار Arcgis9.2 صورت پذیرفته است. بنا به نتایج بدست آمده میانگین و ضریب جینی پیشگویی شده برای شهرستان ها از سمت شرق به غرب کشور، به طور متوسط در حال افزایش می باشد. ضریب جینی هزینه ها در همه شهرستان ها زیاد است و بویژه نابرابری در شهرستان های واقع در نواحی کویری و محروم کشور بیشتر از سایر نقاط است و برای شهرستان های استان سیستان و بلوچستان و قسمتی از استان هرمزگان بیشترین نابرابری بدست آمده است. دولت باید تلاش کند، با اختصاص اعتبارات ویژه به این بخش، نابرابری را کاهش داده و عدالت بهداشتی و درمانی را تحقق بخشد.
    کلیدواژگان: هزینه های بهداشتی و درمانی، ضریب جینی، تحلیل مکانی، نقشه پیشگویی
  • مهناز یزدانفر*، غلامرضا منشئی، مژگان آگاه هریس، احمد علی پور، احمدعلی نوربالا صفحات 35-41
    این پژوهش با هدف کلی افزایش بهزیستی روان شناختی و کیفیت زندگی به واسطه برون ریزی هیجانی با ساختار نوشتاری در بیماران مبتلا به اختلال روان تنی انجام شده است. در این مطالعه پس از اجرای پرسشنامه های بهزیستی جامع و کیفیت زندگی، 40 بیمار دارای اختلال روان تنی از میان مراجعه کنندگان به مرکز پزشکی بیمارستان امام خمینی شهر تهران بر اساس نمونه گیری در دسترس و بررسی معیارهای ورود – خروج، انتخاب شدند و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند، پس از افشای هیجانی نوشتاری، تحلیل داده های پژوهش با کاربرد برنامه آماری SPSS-16 و آزمون آماری تحلیل کوواریانس نشان داد که، افشای هیجانی با ساختار نوشتاری باعث افزایش معنادار کیفیت زندگی، بهداشت و سلامت جسمی و همین طور بهزیستی روان شناختی آزمودنی های گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شده است (0.05 >P). بنابراین افشای هیجانی با شکستن فرایند بازداری هیجان ها در طولانی مدت به بهبود کیفیت زندگی و بهزیستی روان شناختی و ارتقاء بهداشت و سلامت جسمانی افراد کمک می کند.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، کیفیت زندگی، افشای هیجانی، روان تنی
  • ادریس بذرافشان، فردوس کرد مصطفی پور، مرتضی احمدآبادی، مجتبی افشارنیا* صفحات 42-49
    زمینه و هدف
    در حال حاضر میلیون ها نفر از مردم دنیا در معرض خطر جدی مسمومیت با آرسنیک هستند به طوری که تعداد افراد در مواجهه با آرسنیک در آسیا جمعا بیش از 100 میلیون نفر است. مواجهه با آرسنیک از طریق آب آشامیدنی باعث انواع جراحات پوستی، سرطان پوست، کبد، اختلالات قلبی -تنفسی و عصبی، اثر بر روی سیستم خون ساز می شود. در مطالعه حاضر، توانایی عصاره دانه گیاه بنه به عنوان یک کمک منعقد کننده طبیعی به منظور حذف آرسنیک از محلول های آبی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه تجربی در مقیاس آزمایشگاهی است که در یک سیستم ناپیوسته انجام شد. در این مطالعه اثر متغیر های مهم بهره برداری از قبیل دوز منعقد کننده کلرور فریک (mg/L 35-3)، دوزعصاره بنه بعنوان کمک منعقد کننده (ml/L 5-5/0)، غلظت اولیه آرسنیک (μg/L 1000-10)، کدورت اولیه (NTU 200 – 10) و pH اولیه محلول (12-2) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمایشات نشان داد که pH مطلوب برای حداکثر حذف آرسنیک توسط کلرید فریک، برابر 6 می باشد و بالاترین میزان حذف برای غلظت های اولیه آرسنیک 100 میکروگرم در لیتر با استفاده از mg/L 5 کلرید فریک و ml/L 5/0 کمک منعقد کننده عصاره بنه، برابر 94% بود. این درحالی است که. برای رسیدن به این راندمان حذف با استفاده از کلرید فریک بدون استفاده از کمک منعقد کننده عصاره بنه به mg/L 10 کلرید فریک نیاز می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از این واقعیت است که استفاده از ml/L 5/0 کمک منعقد کننده باعث کاهش 50% مصرف منعقد کننده کلرید آهن خواهد شد که این امر نه تنها از لحاظ اقتصادی قابل توجه است بلکه باعث کاهش لجن تولیدی و هزینه های مربوطه به آن خواهد شد. از طرفی، بر اساس نتایج حاصله، عصاره دانه گیاه بنه یک کمک منعقد کننده موثر در ترکیب با کلرید فریک در حذف آرسنیک از محیط های آبی می باشد.
    کلیدواژگان: حذف آرسنیک، منعقد کننده طبیعی، بنه، کلرید فریک، انعقاد
  • معصومه حسینیان، محمد آقاجانی، ندا میرباقر آجرپز* صفحات 50-57
  • خیر محمد جدگال، هادی علیزاده سیوکی*، نازنین شماعیان رضوی صفحات 58-64
    ایدز تمامی کشورهای دنیا و همه ی گروه های جنسی و نژادی را تحت تاثیر قرار داده است. آمارها نشان دهنده ی موارد عفونت و ابتلای به ایدز در منطقه و ایران است. هدف این مطالعه ارزیابی تاثیر آموزش بیماری ایدز به رابطین سلامت شهر رشتخوار، بر اساس سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بود.در این مطالعه نیمه تجربی150 نفر از رابطین سلامت شهرستان رشتخوار انتخاب شدندو در دو گروه مورد و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای بود که روایی و پایایی آن تائید گردید.سپس مداخله آموزشی بر روی گروه مورد انجام شد. یک ماه بعد مجددا همان پرسشنامه در اختیار رابطین قرار داده شد تا نسبت به تکمیل آن اقدام نمایند. داده ها کدبندی شد و با آزمونهای آماری تی مستقل، تی زوجی، کای دو و آزمون همبستگی پیرسون تحلیل شدند.قبل از مداخله آموزشی میانگین نمرات آگاهی، نگرش، حساسیت و شدت درک شده، موانع و منافع در کشده، خودکارآمدی و راهنمایی برای عمل معنی دار نبودند، ولی بعد از مداخله آموزشی میانگین نمرات تمامی سازه های مدل اعتقاد بهداشتی معنی دار شد.همچنین یافته های مطالعه نشان داد سازه های خودکارآمدی و منافع درک شده بیشتریت توان پیش گویی کنندگی قصد رفتار را دارا بود.نتایج گویای آن بود که مداخله آموزشی بر اساس سازه های مدل اعتقاد بهداشتی می تواند تاثیر مثبتی بر آگاهی، مهارتها و رفتارهای پیشگیری کننده در رابطین بهداشتی و خانوارهای تحت پوشش آنها دررابطه با بیماری ایدز داشته باشد.
    کلیدواژگان: آموزش، الگوی اعتقاد بهداشتی، رابطین سلامت
  • مجتبی حبیبی، مینو پورآوری*، سمیه صالحی، زهرا غمخوارفرد، مرجان پورآوری صفحات 65-73
    مقدمه و هدف
    رضایت از زندگی یک مفهوم ذهنی و منحصر به فرد برای هر انسان است که جزء اساسی بهزیستی ذهنی را تشکیل می دهد و عموما به ارزیابی های کلی و شناختی یک شخص از زندگی خود اشاره دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس چند بعدی رضایت از زندگی دانش آموزان (MSLSS) با به کار گیری تحلیل عاملی تاییدی بود. بدین منظور، نمونه ای با حجم 307 نفر دانش آموز دختر دبیرستانی به روش نمونه گیری در دسترس از بین دانش آموزان شهر تهران انتخاب شدند. برای محاسبه روایی همگرا، هم زمان پرسشنامه نگرانی از تصویر بدن و رضایت عمومی از زندگی نیز اجرا شد. جهت بررسی ساختار عاملی تاییدی مرتبه اول MSLSSاز روش برآورد کم ترین مقدار مجذورات وزن دار (WLS)و برای ارزیابی کفایت برازش مدل با داده ها از شاخص های RMR، RMSEA، CFI، AGFI، GFI، 2c، /df2c و 2Dc استفاده گردید. ضریب آلفای کرونباخ MSLSS بالاتر از 70/0 و در حد رضایت بخشی بود. ساختار عاملی MSLSبا استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت. بررسی ضرایب همبستگی نشان داد که MSLSS با پرسشنامه رضایت از زندگی رابطه مثبت معنادار و با پرسشنامه نگرانی از تصویر بدن رابطه منفی معنی داری دارد که این رابطه بیانگر روایی همگرا MSLSS است. در نتیجه می توان گفت ساختار عاملی مرتبه اول پنج عاملی مقیاس چند بعدی رضایت از زندگی دانش آموزان برازش بهتری با داده های مشاهده شده نشان داد. ساختار عاملی تاییدی، اعتبار و روایی MSLSS برای کاربردهای پژوهشی و تشخیص های بالینی در حد قابل قبول بود.
    کلیدواژگان: مقیاس چند بعدی رضایت از زندگی دانش آموزان، روایی، پایایی
  • مرضیه پازکیان، منصوره زاغری تفرشی*، مریم رسولی، فرید زایری صفحات 74-81
    چالش کار پرستاری درقرن بیست ویکم، افزایش پیچیدگی مراقبت در محیط های کاری است. از طرف دیگر خطاهای پزشکی ازچالش های مهم تهدید کننده ی ایمنی بیمار درتمامی کشورهاست. از شایع ترین خطاهای پزشکی شناخته شده می توان به خطاهای دارویی اشاره کرد. الگوهای در حال تغییر خدمات بهداشتی، پیچیدگی در همه ی محیط های کاری را افزایش می دهد. از آنجایی که دارو دادن از وظایف اصلی پرستاران است و تحت تاثیر شرکت های دارویی ناشی از اشکال مختلف داروها، شمار زیاد و متفاوت داروها برای بیماران، دست خط ناخوانا پزشکان، دستورات دارویی بدون توصیه های لازم، سیاست ها، پروسجرها و تکنولوژی جدید سازمانی برای بکارگیری است، بنابراین یک فراینده پیچیده است و در مراقبت سلامتی، پیچیدگی مراقبت یکی از متغیرهای تاثیرگذار در وقوع خطاهای دارویی توسط پرستاران است. مطالعه ی حاضر با هدف ترجمه، بررسی روایی و پایایی ابزار پیچیدگی مراقبت درخطاهای دارویی توسط پرستاران بوده است که به این منظور بعد از ترجمه ابزار مذکور براساس الگوی وایلد و همکاران(2005)، روایی محتوا و صوری با استفاده از نظرخواهی 12 نفر از متخصصین و پرستاران، مورد بررسی و مورد بازبینی قرار گرفت و سپس115 پرستار شاغل در مراکز آموزشی – درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مقیاس مذکور را تکمیل کردند. تحلیل عاملی نشان دهنده تک عاملی بودن ابزار مذکور بود. ضریب آلفای محاسبه شده در این پژوهش (61/0(α=جهت همسانی نشان داد که این ابزار از پایایی متوسطی برخوردار است و ضریب همبستگی میان دوبار اجرای آزمون(88/0 = r) نشان دهنده ثبات ابزار در فاصله زمانی بود. اگرچه ابزار ترجمه ی شده پیچیدگی مراقبت در بررسی خطاهای دارویی از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و قابل استفاده در سیستم های سلامتی با توجه به فرهنگ ایرانی است اما پیشنهادمی شود روایی ملاکی ابزار با استفاده از ابزارهای دیگر مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: روان سنجی، پیچیدگی مراقبت و خطاهای دارویی پرستاران
  • محمود طاووسی*، علی منتظری، علیرضا حیدرنیا، علی اصغر حائری مهریزی صفحه 113
    در این مطالعه نسخه توسعه یافته پرسشنامه نظریه عمل منطقی با سازه خودکارآمدی تدوین، و روایی و پایایی آن در خصوص پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر در نوجوانان مورد بررسی تایید قرارگرفت. پرسشنامه یاد شده بر اساس دو راهنمای معتبر موجود برای تدوین سازه های ذیربط (نگرش، هنجارهای انتزاعی، قصد رفتاری) و نیز با استفاده از ابزار های موجود در برای سازه خودکارآمدی و با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده از 433 دانش آموز تهرانی طراحی شد. پس از طراحی سوالات پرسشنامه روایی صوری، روایی محتوایی (روایی کیفی و نسبت روایی) و روایی سازه (تحلیل عاملی اکتشافی)، و پایایی با روش های بررسی همبستگی درونی (محاسبه آلفا کرونباخ) و بازآزمایی پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت. پس از بررسی روایی کیفی و اعمال اصلاحات ذیربط، میزان نسبت روایی (CVR) برای تک تک سووالات در حد قابل قبول بوده و میزان ان برای کل پرسشنامه 85/0 محاسبه گردید. پایایی پرسشنامه با حصول میزان همبستگی درونی سازه ها با حداقل 7/0، و همبستگی مطلوب و معنادار سووالات دو مرحله بازآزمایی تعیین شد. در تحلیل عاملی (اکتشافی وتاییدی) نیز نتایج نشان از روایی (وابسته به سازه) مطلوب پرسشنامه داشت. بنابر نتایج حاصله مشخص شد که پرسشنامه طراحی شده مبتنی بر نسخه توسعه یافته نظریه عمل منطقی با 29 سوال از روایی و پایایی قابل قبول برای استفاده در پژوهش های آینده برخوردار است.
    کلیدواژگان: روان سنجی، نظریه عمل منطقی، خودکارآمدی، سوء مصرف مواد مخدر، نوجوانان
  • محمد کریمیان شیرازی، غلامرضا رزمی*، ابوالقاسم نقیبی صفحه 121
    لیشمانیوز جلدی از بیماری های مهم انگلی در مناطق گرمسیر و نیم گرمسیر و گرم و مرطوب است و کانون های عمده ای از آن در نواحی مختلف کشور از جمله استان خراسان رضوی به صورت آندمیک وجود دارد. اولین قدم جهت کنترل بیماری، شناسایی عوامل خطر ساز بیماری است. هدف مطالعه، بررسی جنبه مختلف اپیدمیولوزی لیشمانیوز جلدی در شهر مشهد انجام شده است. یک مطالعه مقطعی – توصیفی طی چهار فصل از ابتدا زمستان 1390 الی آخر پاییز 1391 از افراد معرفی شده جهت تشخیص لیشمانیوز جلدی به آزمایشگاه تشخیص انجام شد. ابتدا اطلاعات بیماران پس از مراجعه به آزمایشگاه های تشخیص درفرم تاریحچه ثبت شد. برای تایید بیماری، گسترش مستقیم از زخم آنها تهیه و پس از رنگ آمیزی با گیمسا، گسترش ها با میکروسکوپ نوری (عدسی 100 روغنی) بررسی شدند. اطلاعات جمع آوری شده صد بیمار تایید شده به لیشمانیوز جلدی طی این یک سال، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.از مجموع 100 بیمار مبتلا به لیشمانیوز جلدی 58% زن و 42% مرد بودند. بالاترین میزان بیماری در گروه سنی 20-29 سال به میزان 34% و در گروه سنی 0-9 سال به میزان 24% مشاهده شد. بیشترین بیماران در فصل پاییز 40% و کمترین آن در فصل بهار به میزان 15% دیده شد. نیز 18% بیماران با حیوان در منزل یا محل کار تماس مستقیم داشتند. در مجموع تعداد 217 زخم در 100 بیمار شمارش گردید که بیشترین زخم ها در دست و صورت بوده و کمترین آن در ساق مشاهده گردید. بیشترین تعداد بیماران واجد 1 الی 2 زخم (6/51% زخم ها) در بدن و کمترین بیماران بیشتر از 6 زخم (5/6% زخم ها) در بدن داشتند که قطر بیشتر زخم ها (9/48% زخم ها) بین 1-5 میلی متر بود. در 6/92 %زخم های مشاهده شده از بروز تا زمان مراجعه به آزمایشگاه 6 ماه گذشته بود. در این مطالعه 76% بیماران واجد نوع زخم خشک و بقیه بیماران واجد زخم مرطوب بودند. نتایج این مطالعه نشان دهنده فراوانی نسبتا بالای بیماری لیشمانیوز جلدی در شهرستان مشهد می باشد. با توجه به نتایج بدست آمده توجه بیشتر مسئولین بهداشتی شهرستان به امر کنترل و پیشگیری بیماری بسیار ضروری است.
    کلیدواژگان: لیشمانیوز جلدی، بررسی، مشهد
|
  • Alireza Azargoon, Mohammad Zibaei * Pages 1-2
    Since different nations have emphasized reusing their traditional methods in medicine over the last two decades، and the World Health Organization’s recent approach has also focused on restoring traditional medicine in different parts of the world، those methods that are more compatible with the popular culture of a country should be considered. In our country، the traditional medicine، with its rich resources and scientific support as well as its considerable compatibility with the health orders of Islam، and the recommendations of the Holy Prophet and Imams، has been regarded by scientists and people for a long time. Using Iranian traditional medicine and the rich and valuable treasures of this precious heritage has useful and researchable issues in order to enrich human knowledge and scientific advances، and to open new windows into the field of medicine. To be expanded، the traditional medicine needs to be organized، its education has to be centralized، and its educational content should be based on scientific documents and evidence so that academic communities could be satisfied and possible misuses in the field of complementary and traditional medicine could be prevented. Establishing the secretariat of the complementary and traditional medicine educational council in the Ministry of Health، medicinal herbs center، and traditional medicine school seems to be an effective measure to institutionalize and organize theses sciences in Iran. Necessary planning to employ the essential and efficient staff can be one of the important duties of this secretariat، and it can be operational by compiling educational planning for MSc and PhD courses on traditional medicine. The aim of this major is to train specialists familiar with popular principles and methods of prevention، treatment، education، and applicable researches in Iranian traditional medicine. Consequently، in addition to using the newest information of the classical medicine، this method can be used to provide، restore، and promote health in patients and societies when its application is useful for them and it promotes human knowledge. Ultimately، the three factors affecting organization and development include compiling the curriculum and teaching these sciences in universities considering academic standards، extracting results based on researches and reliable documents and evidences، and informing academic communities clearly، properly، and precisely.
    Keywords: Traditional medicine, Health system, Complementary medicine
  • Samira Soleimani, Ali Mohammad Rezaei *, Farahnaz Kianersi, Hanie Hojabrian, Kokab Khalili Paji Pages 3-12
    The main purpose of this study was designing a questionnaire to measure human flourishing based on Seligman’s model. Therefore، based on an extensive literature review of existing measures، an initial questionnaire with 50 questions was prepared. Sample was selected randomly in two stages. In the initial stage، a sample of 50 people were selected in order to assessment the reliability، and then a sample of 400 for performing factor analysis. According to the results of factor analysis، the 28 items which were positively correlated with the total test and at least had a factor loading of 35/0 or higher on a factor، were selected for the final questionnaire. The questionnaire of 28 items، was named human flourishing. Validity of the human flourishing questionnaire (HFQ) was calculated via the correlation coefficient of this scale with «The Ahvaz self-actualization questionnaire»، Diener’s flourishing questionnaire and depression questionnaire of Beck. Accordingly، a four-factor structure was achieved including positive emotions، relationships، meaning، and achievement. In addition، the HFQ’s reliability was determined using internal consistency (Cronbach''s alpha). The result in this study showed that FQ has satisfactory reliability and validity coefficients so can be used in psychological research and measuring studies in order to measure human flourishing.
    Keywords: Flourish Questionare, Positive Emotions, Relationships, Meaning, Achievement, Preparation, standardization
  • Mohammad Vahedian Shahroodi, Fatemeh Pourhaje, Habibollah Esmaily, Fahime Pourhaje Pages 13-20
    Introduction
    Breast cancer is one of the leading causes of death in women. In developed countries، one in every nine women will be diagnosed with this type of cancer. The prevalence of breast cancer is increasing and compared with similar patients in Western countries are about 10 years younger. The aim of this research is Investigation breast self-examination based on stage of change (SOC) in those volunteers in Mashhad، Iran، 2013.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 410 health volunteers above age 20 years. They are people that in order to promote healthy behaviors in society، learned hygiene skills and training necessary courses and they transfer their know ledges to at least 50 families. They were selected by stratified sampling method from population covered by urban health centers of Mashhad. Each of 1 to 5 health centers of Mashhad was considered as a class. Cases were selected and studied from each class، proportional to the number of covered volunteers of that health center. Data were collected by self-report questionnaire and analyzed using SPSS software version 18 and statistical t-test، Spearman and Pearson correlation coefficient، linear regression. P value less than 0. 05 was considered significance.
    Results
    The means’s of age participant was 34. 7±9. 2 In review the prediction Breast Self- examination behavior based on stage of change، it was shown that structure of stage of change 54 percent can be variable predictive in Breast Self- examination.
    Conclusion
    This study had shown the effectiveness of structure of stage of change to emphasize the behavior related to BSE. Thus، it seems to be a theory as a framework for designing educational programs to improve women''s health and reduce deaths from breast cancer.
    Keywords: stage of change, Breast self, examination, those volunteering
  • Shetav Darvishi, Alireza Merati, Borzoo Amirpour * Pages 21-27
    Introduction
    Sport is an emotional experience for many athletes and Negative emotions can hurt performance both physically and mentally، thus an athlete''s ability to maintain control of their emotions before، during and after competition is essential to successful performance. The present study aimed to investigate the effectiveness of emotional intelligence components training on Athlete and non-Athlete girl Students’ Profile of Mood States.
    Methods
    The pretest، posttest randomized control group quasi­ experimental design was adopted for the study. Using multi -stage cluster sampling 120 girl students (60 athlete، 60non athlete) were selected in Tehran، Then they were replaced in the two experimental groups and two control groups. As pretest and post test emotional intelligence questionnaire and Brunel Mood Scale was administrated for each groups. Emotional intelligence components training during eleven sessions twice a week was applied for experimental groups. The control groups did not receive intervention.. Data were analyzed by univariate covariance (ANCOVA).
    Findings
    The results indicate that emotional intelligence component training had a significantly effect on both Athlete and non-Athlete girl Students’ Profile of Mood States and covariance analysis showed that Compared with the control group، the experimental group Statistically significant increased in positive mood (vigor) and decreased in negative moods (anger، tension، fatigue and depression). In confusion as a negative mood، there were no significant differences between control and experimental groups.
    Conclusion
    Based on these findings، in link with previous research unlike IQ، emotional intelligence can be expandable through training. Thus، mental health professionals especially sports psychologists and school counselors can benefit from the positive consequences of emotional intelligence training to their clients.
    Keywords: emotional intelligence, mood states, athletes, students
  • Yadollah Waghei *, Samaneh Nictinat, Gholam Reza Mohtashami Barzadaran Pages 28-34
    In many societies fairness and equality are the most significant concepts among the governments and peoples. In the health systems، the fast increase in expenses takes expert’s attention to measure and control the inequality. The aim of this paper is to investigate the inequality of household’s health expense’s in the Iran and making its statistical map. The health expenses data for doing this research have been gotten from the statistical center of Iran (SCI). The process of preparing data and estimating the statistical indexes have been done using the S-PLUS software. Spatial analysis and predictions have been done by geoR. For making statistical maps we have used Arcgis9. 2 software. We conclude that the mean of costs and its gini coefficient increases، from east to the west of Iran. The Gini coefficient of household’s health expenses differs from 0. 64 to 0. 84، which show the existence of high inequality in this type of expenses. For eastern and north-western areas the least Gini coefficient had been predicted. In Sistan and Baluchestan and Hormozgan provinces the most inequality are predicted. Governments should try by financial aids decrease the inequality and receive fairness in health systems.
    Keywords: Health expenses, Gini coefficient, spatial analysis, prediction map
  • Mahnaz Yazdanfar *, Gholamreza Manshaee, Mojgan Agah Herris, Ahmad Alipour, Ahmadali Noorbala Pages 35-41
    The present study intends to increase the psychological well-being and quality of life of the patients and their psychological conditions due to emotional discharge with the written structure in the patients suffering from psychosomatic. After using the comprehensive physiological well-being and quality of life questionnaires، eventually 40 patients who were suffering from psychosomatic disorder were selected from among the patients who had referred to Imam Khomeini hospital in Tehran whose selected by convience sampling and regarding to exclude -include criteria. Then، they formed two groups: experimental and control group، on the random basis. After written emotional expression، the data which had been gathered were analyzed using a covariance analysis statistic test. Findings of this study indicated that the emotional expression made a meaningful decrease in the quality of life، health and physical conditions and so، well-being of the subjects of experimental group compared to control group (P< 0. 05). Further، emotional disclosure helps people in improving quality of life، psychological well-being and enhancing health and physical conditions in longtime by dissociating the procedure of inhibiting emotions.
    Keywords: psychological well, being, quality of life, emotional expression, psychosomatic
  • Edris Bazrafshan, Ferdos Kord Mostafapour, Morteza Ahmadabadi, Mojtaba Afsharnia Pages 42-49
    Background
    Arsenic has been considered as one of the most hazardous element for the living organisms and its presence in natural waters، can result in serious health and environmental problems. In this study، Pistacia Atlantica seed extract ability in a batch system to remove arsenate from aqueous solutions was investigated.
    Materials And Methods
    This study is an experimental study that was performed in a batch reactor. The effects of major operating variables such as coagulant dose (3–35 mg/L)، coagulant aid dose (0. 5-5 ml/L)، initial arsenic (10-1000µg/L)، initial turbidity (10 -100 NTU) and pH (2-12) were investigated.
    Results
    The optimum pH for arsenic and turbidity removal by coagulation using ferric chloride was 6. The highest removal for an initial arsenic concentration of 100 µg/L using 5 mg/L ferric chloride and 0. 5 ml/L coagulant aid was found to be 94%، while at the same conditions without use of a coagulant aid، required ferric chloride was 10 mg/L.
    Conclusion
    According to achieved results، it was found that Pistacia atlantica seed extract not only was an inexpensive coagulant aid، but also a quite effective factor in removal of As (v) and turbidity from aqueous environments.
    Keywords: Arsenic removal, Natural coagulant aid, Pistacia atlantica, Ferric chloride Coagulation.
  • Masoumeh Hoseinian, Mohammad Aghajani, Neda Mirbagher Ajorpaz Pages 50-57
    Background
    Pulmonary rehabilitation is an evidence-based، multidisciplinary، comprehensive intervention for patients with chronic respiratory diseases who are symptomatic and whose daily living activities are often restricted. Pulmonary rehabilitation programs are designed to improve the physical and emotional condition of people with chronic respiratory disease and to promote long-term adherence to health-enhancing behavior.
    Methods
    This study was a semi-experimental study on 50 patients who were older than 60 years and had chronic respiratory disease. The patients were divided randomly in to two groups. In the experiment group the exercise program was initiated with a pattern of 3 times per week for 2 months، according to the walking check list. The walking distant for the patients was 400 meters، following a physician’s approval and its duration was 15 to 35 minutes each time. At the end of the 2 months intervention، the quality of life was evaluated in both groups for the second time.
    Results
    the results showed a statistical significant relation between the quality of life in patients and some of their demographic characteristics such as age، sex، marital status، level of education، duration of the disease and smoking (P<0. 05). It was also proved that a regular walking program can lead to an increase in the quality of life of patients with moderate COPD (P<0. 05).
    Conclusion
    Pulmonary rehabilitation programs improved quality of life in chronic respiratory disease.
    Keywords: Pulmonary rehabilitation programs, exercise, quality of life, respiratory disease
  • Khair Mohammad Jadgal, Hadi Alizadeh Siuki *, Nazanin Shamaian Razavi Pages 58-64
    The prevalence of AIDS/HIV is dramatically increasing worldwide. Iran and other Middle East countries are no exception in this regard. The main aim of this study was to assess the effects AIDS education on Health Belief Model (HBM) constructs among the health volunteers in Roshtkar. The study was conducted as a quasi-experimental trial. One hundred fifty health volunteers were randomly selected and divided into two groups، namely the experimental and control. Having verified the validity and reliability of the questionnaire، it was utilized as a means of data collection. Thirty days after the intervention، the questionnaires were completed again. The data was coded. The collected data were inserted in SPSS software and analyzed by the statistical independent t-test، paired t-test، Pearson Correlation test. The results showed that before intervention، mean scores of knowledge، perceived benefits، barriers، susceptibility and severity، and self-efficacy were not significantly different between the two groups. After training، scores of all variables in intervention group significantly increased. Self-efficacy، perceived benefits، was the strongest predictor within the HBM. AIDS education program could have a better effect on Health Belief Model constructs on AIDS in health volunteers and Household by covered than the AIDS education program by itself.
    Keywords: Education, Health Volunteers, Health Belief Model
  • Mojtaba Habibi, Minoo Pooravari *, Somaieh Salehi, Zahra Ghamkhar Fard, Marjan Pooravari Pages 65-73
    Life satisfaction is a subjective and unique concept for each person that constitutes an essential component of the subjective well-being. The aim of his study was investigating the psychometric properties of Multidimentional student’s Life Satisfaction Scale (MSLSS) by using confirmatory factor analysis. Sample size of 307 students in Tehran were selected randomly. To calculate the convergent validity of MSLSS، Satisfaction with Life Scale and Body Image Concern Inventory were implemented. Confirmatory factor structure for the first-order approach to MSLSS estimated using weighted least squares (WLS) criteria for assessing the adequacy of the data model with RMR، RMSEA، CFI، AGFI، GFI، 2c، / df2 c and 2 D c used. Cronbach''s alpha coefficient of MSLSS was above 0. 70 and the limit was satisfactory. Factor structure of the MSLSS after the first time using confirmatory factor analysis was confirmed. Correlation coefficient analysis showed that MSLSS is a significant positive relationship with Satisfaction with Life Scale and significant negative relationship with Body Image Concern Inventory which shows the convergent validity. A single first-order factor structure of MSLSS were better fit with the observed data. Confirmatory factor structure، reliability and validity of the MSLSS for research applications and clinical diagnostics were within acceptable limits.
    Keywords: Multidimentional Student's Life Satisfaction Scale, validity, Reliability
  • Marzieh Pazokian, Mansoureh Zagheri Tafreshi *, Maryam Rassouli, Farid Zayeri Pages 74-81
    Twenty-first century challenges of nursing work is increasing complexity of care in the workplace. On the other word، medical errors is major challenge threaten for patient safety in all countries. The most common medical errors that identified are medication errors. With changing patterns of health services، the complexity increases in all workplaces. Since the medication administration is the main duties of nurses and drug companies influence of different drugs and different drugs for many patients، illegible handwriting of doctors، no prescription necessary recommendations، policies and new technology enterprise to apply، so it is a complicated process and in health care، the care complexity is one of the variables the affect on the occurrence of medication errors by nurses. This aim of study was translation، validity and reliability of care complexity scale in medication errors by nurses that for this purpose، the scale translates by Wilde and colleagues model (2005)، content and face validity using the 12 specialists and nurses reviewed and revised. Then the 115 nurses in teaching - therapeutic centers of shaheed Beheshti University of Medical Sciences were asked to complete the scale. Factor analysis revealed that scale had single factor. Also reliability using Cranach''s alpha coefficient for internal consistency showed moderate reliability of scale (α =0. 61) and correlation coefficient in test- retest for stability (r =0. 88). Although translation of care complexity scale in medical errors has satisfactory reliability and validity and can be used in the Iranian health system but is recommended criterion validity of scale examine by using other scales.
    Keywords: translation, psychometric, care complexity, nursing medication errors
  • Zeinab Shayeghian, Kazem Rasoolzadeh Tabtabae, Atiye Sadat Motaghi Ghamsari Page 90
  • Fatemeh Sarbandi, Shamsaddin Niknami, Alireza Hidarnia, Ebrahim Hajizadeh, Hassan Azaripour Masooleh, Shabnam Eslampanah Nobari Page 96
  • Raziye Keramati, Mehrangiz Shoakazemi, Farhad Tanhaye Reshvanloo, Simin Hosseinian Page 104
  • Mahmoud Tavousi *, Ali Montazeri, Ali Reza Heidarnia, Ali Asghar Haeri Mehrizi Page 113
    The aim of this study was to design and assess the validity and reliability of the theory of reasoned action extended version questionnaire for drug abuse avoidance in Iranian male adolescents. Validity and reliability of a measure consisting of TRA and self efficacy construct for substance abuse avoidance was assessed by scientific methods. Cross-sectional data was collected via self-administered surveys from adolescents sample (n = 433). A questionnaire was designed based on two guidance for TRA/TPB developing. The instrument was validated using content validity and construct validity (Exploratory & confirmatory factor analysis). The reliability of scale was assess by inter consistency. The reliability coefficients were calculated by two different
    Methods
    Cranach alpha and test-retest. Results of exploratory & confirmatory factor analysis showed that extended version of TRA model consisted of 29 questions and 4 components (attitude toward behavior، subjective norms، intention and self efficacy)، was a good fitness. Results showed the total test-retest reliability and internal consistency to be 0. 72 and 0. 85، respectively، too. The validity and reliability of the Persian extended version of TRA scale were suitable for use in future intervention.
    Keywords: psychometrics, Theory of reasoned action (TRA), self, efficacy (S, E), substance abuse, adolescent.
  • Mohhammed Karimian Shirazi, Gholamreza Razmi *, Abolghasem Naghibi Page 121
    Cutaneous leishmaniasis is an important parasitic disease in tropical and subtropical areas. There are many nidus in different areas of Iran, such as Khorasan Razavi Province The first step to control of each disease is to determine of risk factors. The aim of study was to study the different epidemiological aspects of cutaneous leishmaniasis. A cross- sectional study was done on persons that were introduced to laboratory to detecte leishmania spp in cutaneous wounds during winter to autumn in 2011- 2012. First, the data in each person was recorded in history form. Then, tissue smear was prepared from cutaneous wound and stained with giemsa methods, after that examined with light microscope with oel lenz. The data of one hunderd peitaint were analysed with statistical methods.: A total of one hundred patients,the frequency male and female were 58% and 42%, respectively (P>0.05). The highest frequency were observed in the age groups of 20-29 year old (34%) and 0-9 year old (24%) (P<0.05). The largest number of cutaneous leishmaniasis was reported in autumn (40%) and the lowest in spring (15%). Eighteen percent of pateints were directly contacted with dogs in house and housework. A total of 217 counted wounds, the majority of wounds were found in hand and face and minority in leg (P<0.05). The most pateint had one and two wounds and lowest paitent six wound. The diameter of the most wounds were 1-5 mm. The most patients, the wound was appeared less than 6 months before diagnosing. In the present study, The frequency of dried and wet wounds were 76% and 34%, respectively. Based on the results, the frequency of cutaneous of leishmaniasis was high in Mashhad area and need to more surveillance by public health authorities in order to control and prophylaxis of disease.
    Keywords: Cutanous leishmaniasis, Study, Mashhad area