فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی
سال پنجم شماره 18 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین عباسی نژاد، کیوان شهاب لواسانی* صفحات 7-47
    با توجه به سهم بالای دارایی مسکن در پرتفوی دارایی عاملان اقتصادی، درک، شناخت، پیش بینی و استخراج دوره های رونق و رکود قیمت مسکن می تواند برای خریداران مسکن و یاسرمایه گذاران بالقوه مسکن مفید باشد.طی بیست سال گذشته، افزایش قیمت مسکن در تهران و شهرهای بزرگ کشور به صورت پله ای بوده و رفتاری سیکلی (ادواری) داشته است. در این مقاله پس از استخراج سیکل های بلند مدت با فرکانس پایین قیمت مسکن توسط فیلتر موجک با استفاده از سری زمانی قیمت مسکن از Q41390Q3-1369، و با استفاده از شبکه عصبی اقدام به پیش بینی ادامه سیکل های قیمت مسکن با استفاده از سیکل های استخراج شده قیمت مسکن جهت شناسایی و پیش بینی دوره های رکود یا رونق قیمت مسکن، در فصولبعد از فصل چهارم سال 1391 شده است. که نتایج نشان داد که از فصل انتهایی سال 1391 تا پایان فصل سوم این سال شاهد طی شدن دوره های رونق قیمت مسکن هستیم و در ادامه قیمت مسکن از فصل پایانی سال 1392 با رکود مواجه می شود.
    کلیدواژگان: تجزیه موجک، سیکل های قیمت مسکن، شبکه عصبی مصنوعی
  • محمدحسین پورکاظمی، سعید فراهانی فرد، رسول نادری* صفحات 47-86
    قیمت گذاری کالاها و خدمات تولیدی توسط دولت از مهم ترین مباحث اقتصادی است، چون هر نوع تغییر قیمت از یک طرف بر رفاه مصرف کنندگان تاثیر می گذارد و از طرف دیگر کمیت و کیفیت تولید کالاها و خدمات را متاثر می سازد.
    در این مقاله که برای قیمت گذاری گاز طبیعی ایران انجام گرفته است، هدف ارائه قیمتی است که دولت در اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها می تواند آن را به صورت گزینه ای مناسب در نظر بگیرد. این قیمت ها دو مزیت دارند: اولا سعی در حداکثر کردن رفاه اقتصادی جامعه (مجموع مازاد رفاه تولیدکننده و مازاد مصرف کننده) دارد، ثانیا مشکلی که تولیدکننده در تامین هزینه های تولیدی خود (در روش قیمت گذاری هزینه نهایی) به دلیل بازدهی های فزاینده نسبت به مقیاس دارد، برطرف می گردد.
    ا مقاله، درد سبه بهینه ز ای در ایران از روش اری ری‬. بدین منظور از روش رگرسیون فازی (به دلیل دقت بالا و نداشتن برخی محدودیت های رگرسیون کلاسیک) و داده های سال های 1356 تا 1390 برای تخمین تابع تولید و بازدهی نسبت به مقیاس استفاده شده است. همچنین برای تخمین تابع تقاضا و کشش آن از روش ARDL و داده های سال های 1350 تا 1389 استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که قیمت های جاری گاز طبیعی بهینه نمی باشند و با وجود اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها، باز هم قیمت ها پایین می باشند.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
    کلیدواژگان: قیمت گذاری رمزی، انحصار طبیعی، صرفه های ناشی از مقیاس، رگرسیون فازی، روش ARDL
  • تیمور محمدی، مرتضی خورسندی، مهران امیرمعینی* صفحات 87-117
    این مطالعه با توجه به عوامل اقتصادی و عوامل برون زای غیراقتصادی، به الگو سازی و تخمین تقاضای انرژی برق در بخش صنعت ایران طی دوره 1391-1353 می پردازد. با توجه به این که عوامل برون زای غیراقتصادی عمدتا غیرقابل مشاهده هستند، رویکرد سری زمانی ساختاری که بر پایه تئوری اقتصادی شکل گرفته و از انعطاف پذیری سری زمانی نیز بهره می گیرد، مورد استفاده قرارگرفته است. عوامل غیرقابل مشاهده- روند ضمنی تقاضای انرژی (UEDT)- که احتمالا ماهیت غیرخطی دارد، نه تنها پیشرفت فنی را نشان می دهد بلکه بیانگر تغییرات ساختاری، اجرای سیاست ها و استانداردهای کارایی انرژی و تغییر در رفتتار وسلیقه مصرف کننده است. بنابراین، با لحاط این عوامل (UEDT) می توان تخمین دقیق تری از کشش های قیمتی و درآمدی تقاضای انرژی برق در بخش صنعت داشت. نتایج تخمین مدل حاکی از وجود ماهیت تصادفی متغیرروند است و نشان می دهد که عوامل برون زای غیراقتصادی در شکل گیری تقاضای برق در بخش صنعت، نقش موثری دارند. صعودی بودن روندUEDT نشان می دهد که انرژی برق در بخش صنعت به شکل بهینه مصرف نشده است. در حقیقت، نقش عوامل برون زایی مانند پیشرفت تکنولوژی، تغییرات ساختاری، اجرای برخی از استاندارهای کارایی و صرفه جویی انرژی و همچنین دولتی بودن فعالیت ها، در رشد مصرف برق در بخش صنعت تاثیرگذار بوده اند. کشش های قیمتی و درآمدی (ارزش افزوده) تقاضای برق در بخش صنعت ایران درکوتاه مدت نیز به ترتیب 0/1- و 0/25 برآورد شده است. کشش متقاطع قیمتی بسیارکم بوده و حدود 0/06 تخمین زده شده وهرچند مقدار آن بسیار کم است ولی حاکی از جایگزین بودن گاز طبیعی با برق در این بخش است.
    کلیدواژگان: سری زمانی ساختاری، فیلتر کالمن، حداکثر درست نمایی، خودرگرسیون با وقفه توزیعی، روند ضمنی تقاضای انرژی
  • هادی رفیعی دارانی*، محمد قربانی صفحات 119-140
    هدف اصلی این مطالعه شناسایی عوامل موثر بر نرخ مشارکت اقتصادی نیروی کار و نوع ارتباطات فضایی استان های مختلف کشور می باشد. برای این هدف از آماره موران به صورت آزمون تک متغیره و همچنین رگرسیون فضایی (الگوی وقفه فضایی) استفاده شد. بر اساس آمار و اطلاعات سال 1390، نتایج آماره موران به صورت آزمون تک متغیره و همچنین آماره موران در الگوی رگرسیون فضایی نشان داد که استان های کشور از یک وضعیت خوشه ایدر خصوص مشارکت اقتصادی نیروی کار برخوردارند. همچنین در بررسی متغیرهای تاثیرگذار بر نرخ مشارکت، نتایج الگوی رگرسیون وقفه فضایی حاکی از آن است که، متغیرهای وقفه فضایی نرخ مشارکت، سهم شاغلین بخش صنعت و معدن از کل شاغلین، ضریب جینی، بار تکفل و سهم بخش خصوصی در اشتغال استان ها، تاثیر مثبتی بر نرخ مشارکت اقتصادی دارند. به عبارت دیگر،افزایش انگیزه های مادی در بازار کار، واگذاری فعالیت ها به بخش خصوصی و همچنین توسعه صنایع به منظور خلق ارزش افزوده، باعث افزایش نرخ مشارکت اقتصادی می شود.
    کلیدواژگان: نرخ مشارکت اقتصادی، رگرسیون فضایی، خودهمبستگی فضایی، آماره موران
  • علی حسین استادزاد*، سجاد بهپور صفحات 141-178
    به منظور برآورد تابع تولید و همچنین بررسی تغییرات بهره وری و رشد در اقتصاد هر کشوری، به سری زمانی متغیر حجم سرمایه نیازاست. تنوع در روش های پیشنهادی و نیز دشواری محاسبه سری زمانی این متغیر، باعث شده است که داده های موجود برای آن چندان قابل اعتماد نباشد. در میان روش های موجود، روش موجودی پیوسته بیشتر مورد توجه قرار گرفته که این روش نیز در عین برخورداری از ویژگی های مثبت، خالی از اشکالنیست. دراین تحقیق به منظور بهبود روش موجودی پیوسته در برآورد حجم سرمایه، از روش «الگوریتم نویسی» استفاده شده است. از قابلیت های الگوی بسط داده شده در این مطالعه می توان به متغیر؛ «در نظر گرفتن نرخ استهلاک سرمایه در دوره های مختلف»، «در نظر گرفتن متغیر کیفی جنگ و تاثیر آن بر نرخ استهلاک»، «بررسی انواع تابع تولید غیرخطی و خطی به منظور افزایش دقت برآورد و در نظر گرفتن انرژی به عنوان نهاده تولید علاوه بر نیروی کار و حجم سرمایه بر خلاف مطالعات گذشته»، اشاره کرد. نتایج نشان می دهد که سری زمانی محاسبه شده در این مطالعه دارای روندی مشابه، اما با مقداری تفاوت، در مقایسه با سری زمانی گزارش شده توسط بانک مرکزی ایران،است. همچنین نرخ استهلاک برآوردی میانگین برای دوره 1338 تا 1389 برابر با 5/1% است. برآوردها نشان می دهد که در دوران جنگ همواره نرخ استهلاک بالاتر از نرخ میانگین استهلاک بوده است. این نتیجه قدرت الگوریتم بسط داده شدهدر محاسبه نرخ استهلاک و همچنین حجم سرمایه را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: موجودی سرمایه متغیر، نرخ استهلاک متغیر، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم بازگشتی
  • سید عبدالمجید جلایی، مهدی نجاتی، مینا جوادی نیا* صفحات 179-203
    یکی از مهم ترین عوامل موثر بر اکتشاف، استخراج و تولید نفت و گاز، بهره وری در همه بخش های مرتبط با بخش های نفت و گاز است. از طرف دیگر مطالعات نشان می دهد که، امروزه فرآیند آزادسازی اقتصادی امری اجتناب ناپذیر بوده و بتدریج شرایط جهانی شدن در حال احیا است، بنابراین مهم است که بتوان تاثیر تکانه های خارجی را بر بزرگترین بخش اقتصادی ایران مورد توجه قرار داد. بر اساس آمار تجارت خارجی یکی از مهم ترین شرکای تجاری ایران کشورهای گروه شانگهای هستند. بر این اساس سوال اصلی مقاله این است که آیا تکانه های بهره وری در بخش صنعت کشورهای گروه شانگهای بر استخراج بخش نفت و گاز ایران تاثیرگذار است. برای پاسخ به این سوال از رویکرد مدل تعادل عمومی قابل محاسبه برای چهار بخش اقتصادی ایران (صنعت، کشاورزی، خدمات و نفت) استفاده شده و ماتریس حسابداری اجتماعی تعدیل شده سال 1383 با در نظر گرفتن سه سناریوی 3، 5 و 7 درصدی برای تکانه بهره وری (بر اساس روند اقتصاد جهانی) مورد توجه قرارگرفته است. نتایج حاکی از آن است که افزایش بهره وری در سه سناریوی بخش صنعت کشورهای گروه شانگهای، استخراج بخش نفت و گاز این کشورها را کاهش می دهد، این مساله بیانگر استفاده بهینه از ذخایر موجود و وجود تکنولوژی های برتر در سایر صنایع و همچنین تمرکز بر واردات نفت و گاز از سایر کشورهاست. بنابراین با توجه به هدف اصلی مقاله سناریوهای بهره وری نشان داد که، افزایش بیشتر بهره وری در بخش صنعت کشورهای گروه شانگهای، باعث افزایش استخراج نفت و گاز در ایران می شود. این مسئله علاوه بر نشان دادن ارتباط اقتصاد ایران با شرایط اقتصادی کشورهای گروه شانگهای، فرآیند جهانی شدن اقتصاد ایران را نیز توجیه می کند.
    کلیدواژگان: تکانه بهره وری، استخراج نفت و گاز، مدل تعادل عمومی قابل محاسبه
  • حسن حیدری، رعنا اصغری* صفحات 205-239
    تغییر در میزان باروری،به عنوان یکی از عوامل موثر بر تغییرات جمعیتی و نقش آن در عرضه نیروی کار و در نتیجه رشد تولید، عنصر مهم رشد و توسعه اقتصادی- اجتماعی هر کشور تلقی می شود. اهمیت تغییرات جمعیتی درهر کشور تا حدی است که در سال های اخیر، پیری جمعیت در حالت کلی و به ویژه کاهش باروری، نگرانی هایی را برای اقتصاد در سطح جهانی و اکثر جوامع درحال توسعه از جمله ایران ایجاد کرده است. این در حالی است که گسترهمطالعات تجربی در کشورهای مبتلا به، بسیار محدود بوده و در اکثر مطالعات صورت گرفته نیز، این موضوع به شکل سطحی و در قالب مدل های اقتصادسنجی خطی ساده بررسی شده است. لذا این مطالعه، با هدف بررسی تاثیر تغییرات باروری بر رفاه اقتصادی در کشورهای منتخب منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA)، طی دوره زمانی2010-1970، شکلی از مدل پویای بهینه سازی رفتار مصرف کننده پیشنهاد شده توسط پریتنر و همکاران (2013) را که متغیرهای باروری، تحصیلات و سلامت را به صورت درونزا وارد مدل کرده-است، به کار می گیرد. نتایج حاصل از تخمین مدل غیرخطی رگرسیونی انتقال ملایم تابلویی (PSTR) به کار گرفته شده در این مطالعه، با ارائه اثر منفی میزان باروری و نیز اثرات مثبت میزان درآمد و جمعیت کشورها بر نیروی کار موثر، بیانگر این نکته است که؛ در گروه کشورهای مورد مطالعه، تبادل کمیت-کیفیت در جمعیت، به نفع نیروی کار موثر و در جهت افزایش کیفیت آن عمل می نماید که خود قادر به افزایش رشد تولید و رفاه در این کشورها می باشد. این موضوع از مثبت بودن اثر میزان جمعیت بر سطح تحصیلات و سلامت – به عنوان شاخص های تعیین کننده رفاه - در این کشورها قابل استنتاج است.
    کلیدواژگان: رفاه اقتصادی، جمعیت، سرمایه انسانی، مدل رگرسیونی انتقال ملایم تابلویی (PSTR)، کشورهای منتخب MENA
|
  • Keyvan Shahab Lavasani *, Hossein Abbasi Nejad Pages 7-47
    Generally,some booms in housing prices are followed by busts. One common phenomenon relating these changes is that the house price cycle is generally believed to the product of the short-run deviations from the long-run upward trends. The long-term cyclical fluctuation in Iran’s housing market was periodically occurred about every 6 years. Furthermore, Movements in house prices have significant impact on household welfare, financial stability and business cycles. Being able to forecast housing price booms is therefore of central importance for central banks, financial supervision authorities as well as for other economic agents. However, forecasting house prices using only a single or a few selected variables at a time intuitively appears efficient because only a single variable almost contain all of the pertinent investigative information about the past behavior of the variable. In this study, wavelet decomposition has been used to extract the cyclical components of house price, and then using the cyclical components and neural network methodwe start to forecast the booms in housing prices in 2013.
    Keywords: wavelet decomposition, housing cycles, neural network
  • Rasoul Naderi *, Mohammad Hossein Pourkazemi, Saeed Farahanifard Pages 47-86
    Public pricing of products is one of the most important economicalissues, since any changes in the pricing, affects both the welfare ofconsumers and quantity of goods and Services which are produced.In this paper which is done for natural gas pricing in Iran, the purpose is giving a price that the government can consider it as a suitable choice for using in subsidies targeting project. These prices have two advantages: first, they try to maximum the social economical welfare (summation of producer and consumer surplus) second, this method solve the problem that the producer has in covering their costs (by marginal cost pricing) because of increasing returns to scale.This paper deals with the optimal gas pricing in household sector in Iran by the Ramsey method of pricing.In this regard we have used fuzzy regression (because of its accuracy and devoid of classic regression restrictions) and the data from 1977 to 2011 for estimating production function and returns to scale in natural gas production side. Also for estimating demand function and elasticity we have used ARDL method and data from 1350 to 1389. The results shows that the current prices aren’t optimum and despite implementation of subsidies targeting project the prices are low.
    Keywords: Ramsey pricing, Natural monopoly, Economy of Scale, Fuzzy Regression, ARDL Method
  • Mehran Amirmoeini *, Teymour Mohammadi, Morteza Khorsandi Pages 87-117
    This paper tries to model the electricity demand in Iran’s industrial sector which captures economic factors and also non-economic exogenous factors. The structural time series model (STSM) approach is employed which allows using economic theory and time series flexibility. In this approach the role of UEDT (Underlying Energy Demand Trend) including technological improvement and structural changes is modeled, therefore the income and price elasticity are estimated more accurately. The results show that the UEDT has the stochastic nature. And UEDT has a great impact on industrial energy demand during 1975-2012. So, the electricity has not been used efficiently in this sector. In the short run the estimation of the income and price elasticity are 0.42 and 0.11 respectively. The value of the cross-price elasticity of electricity demand is estimated about 0.06. It shows that natural gas substitute electricity in industrial sector, however it is small.
    Keywords: Structural Time Series Model, Kalman Filter, Maximum Likelihood, Autoregressive Distributed lag, Underlying Energy Demand Trend
  • Hadi Rafiei Darani *, Mohammad Ghorbani Pages 119-140
    The main objective of this study is to identify factors affecting labor force participation rate of economic and spatial relationships of provinces in Iran. For this purpose, Moran statisticsas univariate and spatial regression (spatial lag model) were used based ondata from the 2011. The results of Moran statisticsas univariate and spatial regression showed that Iran states are cluster status about labor economic participation. Also, the results of spatial lag regression showed that variables such as spatial lag of participation rate, industry's share of total employment, Gini coefficient, dependency ratio and the share of private sector employmentin the states have positive and significant effect on economic participation rate. With respect results, we proposed increasing financial in centives in the labor market, delegating tasksto the private sector and industrial development to create value-added.
    Keywords: Economic Participation Rate, Spatial Regression, Spatial Autocorrelation, Moran's Statistics
  • Ali Hossein Ostadzad *, Sajjad Behpour Pages 141-178
    In order to estimate the production function besides productivity and economic growth, the time series of capital stock is required. Time-series that available for capital stock is not so reliable because of Variations in suggested methods and also difficulty in the calculation of this variable. The continuously inventory method (CIM) has been more attention, among the existing methods. We improve CIM in this research. For estimating the capital stock we developed an algorithm and titled that “Programming or Recursive Algorithm”.The following can be noted in capabilities of the model that developed in this study. Unlike the previous studies we taking the variable depreciation rate of capital in different periods, considering the quality variable of war and its impact on the rate of depreciation, investigation of nonlinear and linear production function in order to increase estimation accuracy and considering energy as well as labor and capital input.The results show that compared to the time series reported by the Central Bank of Iran, the series calculated in this study are similar trend, but with some differences.The mean of depreciation rate has been calculated 5.1% for the period 2009 to 2010. The estimation results show that in war period we have always higher depreciation rate than average rate of depreciation in period of this study.
    Keywords: Variable Capital Stock, Variable Depreciation Rate, Genetic Algorithms, Recursive Algorithms
  • Mina Javadinia *, Abdolmajid Jalaee, Mehdi Nejati Pages 179-203
    Productivity is one of the important factors in exploration, extraction and production of oil and gas. On the other hands, the literature indicates that the process of economic liberalization is an inventible matter and globalization gradually is improving. So it is important that the effect of oil shocks is considered In Iran. Based on International trade statistics, Shanghai’s countries is one of the most important trading partners of Iran. Therefore, this study investigates whether or not the extraction, exploration and production of oil and gas in Iran is affected by productivity shocks in industry sector of Shanghai’s countries. The Computing general equilibrium approach is used for investigating the effect of productivity shocks on four sectors in Iran (including industry, agriculture, services and oil sectors). Social Accounting Matrix Adjusted 2004 is considered for three scenarios including 3, 5 and 7 percent of productivity shocks (based on world economy trend). The results indicate that the increase in productivity in three industry sector scenarios of Shanghai’s countries declines the oil and gas extraction in these countries, representing efficient use of existing resources and superior technology in other industries as well as focus on oil and gas imports from other countries. So, productivity scenarios indicate that increase in the industrial sector productivity of Shanghai’s countries causes increase in oil and gas extraction in Iran. In addition to showing the relationship between economic of Iran and economic situation of Shanghai’s countries, this issue explains the process of economic globalization.
    Keywords: Productivity Shocks, Extraction of Gas, Oil, Computable General Equilibrium Approach
  • Hassan Heidari, Rana Asghari * Pages 205-239
    Changes infertility ratesasone of the factors affecting the demographic changes and its rolein the labor supply and there fore economic growth, as an important element ofsocio-economic development of every country is considered. So that the importance of demographic changes in each country in recent years has increased resulting aging population in general and specifically decreased fertility that increased concerns for the global economy and the majority of developing countries-including Iran. However, the range of empirical studies in incurred countries is very limited and in most studies, the surface shape of the subject has investigated in a simple line a reconometric model. Thus this study investigates the impact of fertility’s changes one conomic well-being in selected MENAcountries over the 1970-2010. We apply dynamic consumer optimization model that incorporates end ogenous fertility as well as end ogenous education and health investments offered by Prettner and et al. (2013). The estimation results of non-linear panel smooth transition regression model reports the negative effect of fertility and positive effect of revenue and population on effective labor force, which show that the quantity-quality trade off in population acts in favor of labor force and increases its quality and causes output growth and well-being. This issue is in ferable from positive effect of population on education and health-as delineator indices for well-being- in the countries under investigation.
    Keywords: Well, being, Fertility, Human Capital, Panel Smooth Transition Regression Model (PSTR), Selected MENA Countries