فهرست مطالب

دانشکده دندان پزشکی اصفهان - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 49، خرداد و تیر 1394)

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 49، خرداد و تیر 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله های پژوهشی
  • ساناز جهادی، عباسعلی خادمی، رومینا سیدمروستی، ماندانا دهقان نژاد صفحات 103-109
    مقدمه
    تمیزکردن کانال ریشه بدون استفاده از شست و شوی صحیح ممکن نمی باشد. پس از دبریدمان کامل کانال ریشه شست و شوی نهایی می تواند بر ریزنشت اثر بگذارد. هدف از این مطالعه بررسی میزان تاثیرشست وشوی نهایی با کلرهگزیدین2%، داکسی سیکلین(mg/ml100)، سدیم هیپوکلریت وآب مقطر بر ریزنشت باکتریایی در کانال ریشه بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی-آزمایشگاهی، تعداد 84 دندان تک ریشه ی انسان توسط k فایل شماره 40-15 و شستشو با هیپوکلریت سدیم3/ 1% پاکسازی شدند. نمونه ها به چهار گروه آزمون(19=n) و دو گروه کنترل مثبت و منفی(4=n)تقسیم شدند. پس از حذف لایه اسمیر باEthylene DiamineTetraacetic acid) EDTA17) درصد، بعنوان شوینده از آب مقطر استفاده شد. سپس شست و شوی نهایی در گروه 1با هیپوکلریت سدیم، در گروه2باداکسی سیکلین، در گروه3باآب مقطر و در گروه4 با کلرهگزیدین2% انجام شد. دندان های هرگروه باگوتا پرکا و AH26 پرشدند. و توسط گاز اتیلن اکسید استریل شدند. قسمت تاجی هر ریشه در تماس با انتروکوکوس فکالیس در محیط کشت انفوزیون مغز- قلب قرار داده شد. نمونه ها تا 90 روز هر3 روز یکبار از نظر کدورت مایع بررسی شدند. داده هادر نرم افزار SPSS جمع آوری گردید و از منحنی بقا کاپلان-میر براساس ریزنشت نمونه ها در طول دوره آزمایش استفاده شد. میانگین روزهای ریزنشت برای هر گروه اندازه گیری شد. مقایسه آماری بین گروه ها در خصوص نشت توسط تستLog-rank انجام شد (05/ 0 =α).
    یافته ها
    با توجه به محدودیت های مطالعه حاضر، کاهش ریز نشت بدنبال کاربرد هر چهار شوینده نسبت به گروه کنترل وجود دارد. کاهش ریزنشت در گروه های داکسی سیکلین و کلرهگزیدین بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    میزان انطباق تشخیص آسیب شناسی با تشخیص بالینی افتراقی اول بیشتر از تشخیص بالینی افتراقی دوم بود.
    کلیدواژگان: کلرهگزیدین، داکسی سایکلین، EDTA، سدیم هیپوکلریت
  • سیده مهسا خادمی قهرودی، روشنک غفاری، سوسن صادقیان صفحات 110-118
    مقدمه
    استخوان کام در بسیاری از موارد به عنوان محل جاگذاری مینی ایمپلنت به کار گرفته شده و همزمان ضخامت استخوان کورتیکال کام و بافت نرم آن فاکتورهای اساسی در تعیین موقعیت جایگذاری مینی ایمپلنت می باشند. تحقیق حاضر با هدف تعیین مقادیر ضخامت استخوان کورتیکال با استفاده از تصاویر (Cone-Beam Computed Tomography (CBCT انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق توصیفی-تحلیلی،150 تصویر CBCT از مردان و زنان در دو گروه سنی 40-19 سال و 18-8 سال انتخاب و ارزیابی شدند. ضخامت استخوان کورتیکال در 8 مقطع کرونالی از تصاویر (در فواصل 3 میلی متری از خلف سوراخ انسیزیو) در نواحی صفر(میدلاین)، 3 و 6 میلی متری لترالی نسبت به میدلاین کام با استفاده از نرم افزار On Demand 3D اندازه گیری گردید. داده ها در دو جنس و دو گروه سنی با آزمون تی مستقل و در نواحی قدامی، میانی و خلفی کام با آزمون repeated measurement ANOVA مورد مقایسه قرار گرفتند(05/ 0=α).
    یافته ها
    میانگین ضخامت استخوان کورتیکال در ناحیه ی قدام معادل 28/ 0±38/ 1 میلی متر؛ در ناحیه ی میانی برابر 33/ 0±1/1 میلی متر و در ناحیه ی خلف برابر 43/ 0±16/ 1 میلی متر بود (p < 0.001). این ضخامت در 3 میلی متری میدلاین در مردان به صورت معنی داری بیشتر از زنان (p < 0.001)و در گروه سنی 40-19 سال به صورت معنی داری بیشتر از گروه سنی 18-8 سال به دست آمد (p < 0.03). تفاوت معنی داری بین دو گروه سنی و جنسی از نظر ضخامت استخوان کورتیکال در روی میدلاین و 6 میلی متری میدلاین مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، ناحیه ی قدام کام ضخیم ترین استخوان کورتیکال را دارد ولی جاگذاری مینی ایمپلنت ها در ناحیه ی خلف نیز به دلیل داشتن ضخامت کافی امکان پذیر می باشد.
    کلیدواژگان: کام سخت، توموگرافی کامپیوتری با اشعه ی مخروطی، وسایل ارتودنسی
  • بهروز افتخار، محمد یزدی زاده، سحر جلالی، پژمان پوراکبر جهان دیده، پردیس سلیمانزاده صفحات 119-126
    مقدمه
    شکستگی عمودی ریشه یکی از حوادث حین درمان در طی درمان اندودنتیک (آماده سازی و یا پرکردن) کانال می باشد که در اغلب مواقع در نهایت سبب از دست رفتن دندان درگیر می شود. در سال های اخیر سیستم های چرخشی نیکل-تیتانیوم (Ni-Ti) جدیدی وارد بازار شده اند. هدف از این مطالعه بررسی مقایسه ای دو سیستم چرخشی نیکل-تیتانیوم و تاثیر آنها در ایجاد نقایص عاجی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی 75 دندان پرمولر تک کاناله مندیبل انتخاب شده و به 3 گروه مساوی تقسیم شدند: گروه اول نمونه های آماده سازی شده با سیستم، ProTaper گروه دوم نمونه های آماده سازی شده با سیستم Mtwo، و گروه سوم (کنترل) دست نخورده باقی ماندند. هر کانال با استفاده از 12 میلی لیتر هیپوکلریت سدیم 2% شستشو داده شد. در آخرین مرحله، شستشو با استفاده از آب مقطر انجام گرفت. سپس نمونه ها در 3 نقطه 3 و 6 و 9 میلیمتری از اپکس برش عرضی داده شد و زیر میکروسکوپ 12 برابر مورد بررسی قرار گرفتند. نقایص به سه دسته ی 1) بدون نقص، 2) شکسته، 3) دارای نقص تقسیم شدند. داده ها با آزمون های آماری Chi square و Fisher exact آنالیز شدند (05/ 0=α).
    یافته ها
    بیشترین نقایص در گروه اول و دوم به وجود آمد. بین گروه کنترل با گروه های ProTaper و Mtwo اختلاف آماری وجود داشت (p value = 0.022). دو گروه (Mtwo (p value = 0.001 و (ProTaper (p value = 0.001 نتایج مشابهی داشتند و با گروه کنترل اختلاف آماری نشان داده اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه سیستم های فایل چرخشی ProTaperو Mtwo از لحاظ ایجاد میکروکرک و نقص درعاج ریشه، حین آماده سازی فضای کانال تفاوتی ندارند.
    کلیدواژگان: آماده سازی کانال ریشه، عاج، نیکل، تیتانیوم
  • مسعود فیض بخش، مریم زارع جهرمی، محمدرضا جهانبخشی، شهرام طهماسبی صفحات 127-133
    مقدمه
    از مسایل مهم درمان ارتودنسی ثابت، تاثیرات سوء احتمالی برداشت براکت ها و حذف کامپوزیت رزین باقیمانده می باشد. از رایج ترین روش های حذف کامپوزیت رزین باقی مانده، برداشتن با استفاده از فرز می باشد که می تواند سبب افزایش دمای پالپ گردد. هدف این مطالعه بررسی میزان افزایش دمای اتاقک پالپ متعاقب برداشتن کامپوزیت رزین براکت های ارتودنسی با توربین در محیط خشک و مرطوب بود.
    مواد و روش ها
    جهت انجام این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی از 40 دندان عقل سالم استفاده شد. پس از تمیز نمودن دندان ها، براکت ها بوسیله کامپوزیت در سطح باکال ثابت شدند. یک حفره دسترسی از پالاتال تعبیه و ترموکوپل در حفره جایگذاری شد و سپس براکت ها برداشته شدند. دندان ها کاملا تصادفی به 2 گروه تقسیم شدند. گروه اول کامپوزیت رزین باقی مانده زیر براکت با استفاده از فرز تنگستن کارباید و توربین بدون استفاده از آب و در گروه دوم با استفاده از اسپری آب به مدت 10 ثانیه برداشته شد. در هر دو گروه مطالعه دمای اتاقک پالپ در ابتدای برداشت کامپوزیت رزین و انتهای برداشت اندازه گیری شد و اختلاف این دو دما در هر دو گروه به عنوان داده ثبت شد. داده ها بر اساس آزمون t مستقل و t زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (05/ 0 =α).
    یافته ها
    عدم استفاده از اسپری آب سبب افزایش معنی دارحرارت اتاقک پالپ شد (p value = 0.001). در مقابل استفاده از اسپری آب حین برداشت کامپوزیت رزین باقی مانده سبب کاهش معنی دار دمای اتاقک پالپ گردید (p value = 0.001).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های مطالعه حاضر می توان نتیجه گرفت استفاده از اسپری آب در برداشت کامپوزیت رزین براکت های ارتودنسی با توربین نسبت به محیط خشک، از نظر اثر بر دمای اتاقک پالپ ترجیح دارد.
    کلیدواژگان: دما، حفره پالپ دندان، براکت های ارتدنسی، رزین های کامپوزیتی
  • سید محمد رضوی، پدرام ایرانمنش، علی معینی، نسیم قرآنی، افسانه فخار * صفحات 134-142
    مقدمه

    بسیاری از ضایعات بافت نرم دهان نمای بالینی مشابهی دارند، اما در اکثر موارد تشخیص نهایی بر اساس بررسی آسیب شناسی ضایعه انجام می گیرد. هدف از این مطالعه بررسی انطباق تشخیص های بالینی و آسیب شناسی بیماری های بافت نرم دهان در بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی اصفهان طی سال های 1390-1367 بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی گذشته نگر تعداد 3877 پرونده مربوط به ضایعات بافت نرم دهان بررسی شد. میزان همخوانی تشخیص های بالینی و آسیب شناسی براساس اطلاعات بالینی شامل سن و جنس بیماران، تشخیص های افتراقی بالینی اول و دوم، محل، رنگ، قوام، روند بیولوژیک، سطح، نمای ضایعه و رتبه علمی تشخیص دهنده ثبت شد. داده های به دست آمده توسط نرم افزار SPSS و آزمون آماریchi-square بررسی شد (05/ 0 =α).

    یافته ها

    میزان انطباق تشخیص آسیب شناسی با تشخیص بالینی افتراقی اول 2/ 61% و تشخیص بالینی افتراقی دوم 6/ 10% بود. بیشترین میزان انطباق مربوط به ضایعات خود ایمنی (1/ 84%) بود که در این گروه لیکن پلان (6/ 90%) و سپس پمفیگوئید پوستی –مخاطی (5/ 61%) بیشترین تشخیص درست را داشتند. ارتباط تطابق تشخیص با گروه سنی معنی دار بود (019/ 0 = Pvalue) اما با جنسیت بیماران معنی دار نبود (904/ 0 = Pvalue).

    نتیجه گیری

    میزان انطباق تشخیص آسیب شناسی با تشخیص بالینی افتراقی اول بیشتر از تشخیص بالینی افتراقی دوم بود.

    کلیدواژگان: پوسیدگی دندانی، رادیوگرافی دیجیتال، ویژگی، حساسیت
  • سعید آذربایجانی، راضیه میرصفایی، شهلا مقصودی، محمدرضا جهانبخشی، سعید عمرانی صفحات 143-152
    مقدمه
    اطلاعات اپیدمیولوژیک مال اکلوژن در ارزیابی منابع و خدمات ارتودنسی ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی شیوع انواع مال اکلوژن و خصوصیات ویژه مال اکلوژن و ارتباط آن ها با همدیگر و با سن و جنس در دانش آموزان مدارس اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، معاینه کلینیکی 6151 دانش آموز 17-6 ساله که به صورت تصادفی از مدارس اصفهان انتخاب شدند، طرح ریزی و انجام شد. رابطه مولر اول بالا و پایین طبق طبقه بندی انگل، دیپ اوربایت، اورجت، اپن بایت، کراس بایت، وجود فضا در قوس و پروتروژن دندانی دو فک بررسی و ثبت گردید. از آزمون های آماری T-test و Chi-Square testجهت ارزیابی داده ها استفاده شد (05/ 0= α).
    یافته ها
    (15%)911نفر دارای اکلوژن نرمال بودند. مال اکلوژن CLIدر(60%)3686نفر، CLIIdiv1 در1236(20%) نفر، CLII div2 در (1%)47نفر و CLIII در(4/4%) 271نفر مشاهده شد. شیوع دیپ اوربایت 7/ 10%، اپن بایت 5/ 4% و کراس بایت 12% بود. تفاوت آماری معنی داری بین انواع مال اکلوژن و جنس وجود نداشت، ولی کراس بایت در دختران (کراس بایت قدامی p value = 0.002 و کراس بایت خلفی p value = 0.003) و دیپ اوربایت در پسران شایع تر بود(001/ 0>P value). با افزایش سن، مال اکلوژن CLIIو CLIIIو کراس بایت دندانی افزایش یافت(001/ 0>P value) در حالیکه دیپ اوربایت و اور جت کاهش (001/ 0>P value) یافت. دیپ اوربایت در مال اکلوژن CLII و اپن بایت در مال اکلوژن CLIII شیوع بیشتری داشت (001/ 0>P value).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، شیوع مال اکلوژن در دانش آموزان اصفهانی قابل توجه است. لازم است پیشگیری از ایجاد مال اکلوژن در دانش آموزان این گروه سنی مد نظر قرار گیرد و به لحاظ ارتباط سنی مال اکلوژن ها، زمان بندی مناسب جهت درمان مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شیوع، مال اکلوژن، جنس، گروه سنی
  • سید علیرضا مکی نژاد، رامین کاویانی، وحید رخشان*، فاطمه خبیر صفحات 153-162
    مقدمه

    اندازه های دندانی در دندانپزشکی قانونی، ارتودنسی، پروتز، آناتومی، و حتی مطالعات انسان شناسی حایز اهمیت می باشند. تا کنون هیچ تحقیقی در جامعه ایرانی به منظور تخمین نقطه برش اندازه های دندانی برای تشخیص جنسیت بر اساس اندازه های دندانی در نژاد ایرانی انجام نشده است. در این مطالعه نقطه برش افتراقی اندازه دندان ها در نژاد ایرانی محاسبه شد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق مقطعی، ابعاد مزیودیستال و باکولینگوال تمام دندان ها (به جز دندان عقل) 78 نفر (37 مرد و 41 زن) از دانشجویان دندانپزشکی سالم و دارای تمام دندان ها بجز مولر سوم، توسط کولیس دیجیتال اندازه گیری شد. اندازه های بدست آمده توسط آزمون t مقایسه شدند. نقطه برش افتراقی عرض های مزیودیستال و باکولینگوال در دندان های دایمی توسط ROC curve بدست آمد. سطح معناداری، 05/ 0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از میان 56 اندازه محاسبه شده در دو فک، 14 اندازه در فک بالا و 10 اندازه در فک پایین بطور معناداری بین مردان و زنان متفاوت بودند (p value < 0.05). از میان 56 اندازه دندانی بررسی شده، 24 اندازه دارای نقطه برش قابل استفاده بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به محدودیت های این مطالعه، تفاوت قابل توجهی بین ابعاد دندانی بسیاری از دندان ها در مردان و زنان ایرانی وجود دارد. به نظر می رسد می توان از این تفاوت ها جهت شناسایی جنسیت یک شخص یا جسد استفاده نمود.

    کلیدواژگان: انسان شناسی، دندانپزشکی قانونی، ویژگی های مربوط به جنس
  • احسان حکمتیان، علی شکرگزار، ویدا ملکی صفحات 163-169
    مقدمه
    پالپ دندان در پاسخ به تحریکات موضعی و سیستمیک از خود واکنش نشان می دهد. این واکنش می تواند خود را به شکل کانون های کلسیفیه یا سنگ های پالپی نشان دهد. فراوانی پالپ استون در مطالعات مختلف متغیر گزارش شده است. این مطالعه به بررسی توزیع فراوانی سنگ های پالپی در بیماران مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی اصفهان پرداخت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، تمامی رادیوگرافی های پانورامیک دیجیتال موجود در آرشیو بخش رادیولوژی بررسی شد و تعداد 500 رادیوگرافی که معیارهای ورود را داشتند به تفکیک شماره ی دندان، سن و جنس وارد مطالعه گردید. اطلاعات حاصله در فرم های مربوطه ثبت شده و با انتقال به کامپیوتر از طریق نرم افزار SPSSو آزمون آماری دقیق فیشر و ضریب همبستگی اسپیرمن و Chi – Square مورد تحلیل آماری قرار گرفت (05/ 0=α).
    یافته ها
    فراوانی پالپ استون به میزان 6/ 25 % برآورد شد. توزیع فراوانی 2/ 27% در مردها و 5/ 24% در زن ها بود، ولی از نظر توزیع جنسی تفاوت معنی داری در دو جنس مشاهده نشد (488/ 0=P value). اختلاف توزیع فراوانی پالپ استون در سمت راست و چپ معنی دار نبود (680/ 0=P value) لیکن آزمون Chi – Square نشان داد که توزیع فراوانی پالپ استون در فک بالا به طور معنی داری از فک پایین بیشتر بود (001/ 0>P value) همچنین آزمون دقیق فیشر نشان داد که بین گروه های سنی مختلف تفاوت معنی دار وجود دارد (001/ 0>P value).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، فراوانی پالپ استون در دو جنس و در دو سمت راست و چپ متفاوت نیست، ولی در فک بالا فراوانی بیشتری نسبت به فک پایین وجود دارد. میانگین سنی بیماران دارای پالپ استون بالاتر از میانگین سنی بیماران فاقد پالپ استون بود.
    کلیدواژگان: سنگ پالپی، پانورامیک، دیجیتال رادیوگرافی
  • مهسا سوهانی، سعید طاهر اکبری، نسرین دشتی، میترا زارع بوانی، ناهید عین اللهی صفحات 170-179
    مقدمه
    یکی از پاسخ های میزبان به بیماری پریودنتال تولید آنزیم هایی مانند آسپارتات و آلانین آمینوترانسفراز (Aspartate And Alanine Aminotransferase)، لاکتات دهیدروژناز (Lactate Dehydrogenase)، کراتین کیناز(Creatine Kinase)، فسفاتاز قلیایی و اسیدی (Alkaline And Acid Phosphatase) است. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه میزان آنزیم های AST، CK، LDH، ACP، ALP، ALT در بزاق افراد مبتلا به بیماری های پریودنتال و سالم بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی-توصیفی، فعالیت آنزیمهای آنزیمهای AST، CK، LDH، ACP، ALP، ALT در بزاق 14 فرد سالم و 40 بیمار مبتلا به بیماری پریودنتال متوسط تا پیشرفته و رابطه فعالیت آنزیمهای بزاقی با سطح بیماری پریودنتال بررسی شد. تشخیص بیماری پریودنتال و شدت آن توسط دندانپزشک بر اساس معیارهای تشخیصی متداول انجام شد. فعالیت آنزیمها در بزاق با استفاده از کیتهای آزمایشگاهی استاندارد اندازه گیری شد.یافته ها با نرم افزار SPSS و آزمون آماری t-student مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (α= 0.05).
    یافته ها
    میانگین سطح آنزیم ها در افراد سالم و افراد مبتلا به پریودنتال متوسط و شدید، به ترتیب 36/ 47، 07/ 69 و 84/ 126 واحد بین المللی آنزیم در لیتر برای AST؛ 95/ 23، 08/ 40 و 33/ 59 برایALT؛34/ 8، 23/ 14 و 06/ 35برایALP؛ 61 /20، 18/ 33 و 69/ 72 برای ACP؛ 41/ 439، 50/ 544 و 90/ 553 برای LDH؛ 54/ 3، 90/ 4 و 85/ 5 برای CPK بود. افزایش فعالیت آنزیم های مذکور در بزاق بیماران نسبت به گروه کنترل از نظر آماری معنی دار بود (p value < 0.01). همبستگی مثبتی بین فعالیت آنزیم های بزاقی و عمق پاکت وجود داشت (p value = 0.01).
    نتیجه گیری
    در این پژوهش بین سطوح آنزیم های بزاقی و بیماری پریودنتیت ارتباط معنی داری مشاهده شد و می توان از سنجش این آنزیم ها در بزاق، به عنوان شاخص مفیدی جهت تشخیص، پیش آگهی و ارزیابی اثرات درمانی در بیماری های پریودنتال بهره مند شد.
    کلیدواژگان: بیماری پریودنتال، آنزیم، بزاق
  • مقاله مروری
  • پریچهر بهفرنیا، مریم خروشی، الهام فخاری، محمدرضا فروغی صفحات 180-194
    مقدمه
    دانش پریودنتال بیشتر با دبریدمان پاکت های پریودنتال مرتبط است، اما در چند دهه اخیر بازسازی انساج پریودنتال و بکارگیری زیست مواد مورد توجه بیشتری قرار گرفته و پیشرفت های زیادی در این زمینه رخ داده است. مواد به کار رفته شامل پیوند های استخوانی، غشاها و فاکتورهای رشد می باشند. هدف این مطالعه مروری بر زیست مواد به کار رفته تا به امروز و بررسی نیازهای آینده در درمان ضایعات اطراف دندان و ایمپلنت است.
    شرح مقاله: کلیه مقالات در بانک اطلاعاتی PubMed که در سال های 1976 تا 2013 منتشر شده بودند و با عبارت های: بازسازی هدایت شده بافت، بازسازی هدایت شده استخوان، پیوند استخوان، غشاء و مهندسی بافت«بودند،، جستجو شدند. از مجموع خلاصه 105مقاله بدست آمده، تعدادی به صورت کامل مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند که بیشتر جنبه های بالینی زیست مواد را در درمان ضایعات اطراف دندان و ایمپلنت مورد بررسی قرار داده بودند، انتخاب شدند.
    نتیجه گیری
    تا کنون استفاده از فاکتورهای رشد، ژن ها و سلول های بنیادی امیدوارکننده بوده است و آینده ی زیست مواد را بر این اساس تشکیل خواهد داد. به نظر میرسد در سال های آینده فرآیندهای آزمون و خطا بهترین زیست مواد را در درمانهای پریودنتال مشخص خواهند کرد.
    کلیدواژگان: بازسازی هدایت شده بافت، بازسازی هدایت شده استخوان، پیوند استخوان، غشاء، مهندسی بافت
|
  • Sanaz Jahadi, Abbas Ali Khademi, Romina Seyed, Marvasti, Mandana Dehghannejad Pages 103-109
    Introduction
    Cleaning the root canal is not possible without proper irrigation. After total debridement of the root canal, the final irrigants may affect microleakage. The aim of this study was to evaluate the effect of 2% chlorhexidine, doxycycline (100 mg/mL), sodium hypochlorite and distilled water as final irrigants on bacterial leakage of the root canal.
    Materials And Methods
    In this in vitro study, 84 extracted single-rooted human teeth were instrumented using #15-40 K-files, irrigated with 1.3% NaOCl and divided into four experimental groups (n=19) and two positive and negative control groups (n=4). After removing the smear layer with 17% EDTA the root canals were irrigated with distilled water. The final irrigation was performed with NaOCl in group 1, doxycycline in group 2, distilled water in group 3 and 2% CHX in group 4. The teeth in each group were obturated with gutta-percha cones and AH-26 sealer. After ethylene oxide sterilization, the coronal portion of each root was placed in contact with Enterococcus faecalis inocula in brain-heart infusion (BHI) broth. The samples were checked every 3 days for turbidity, which continued for 90 days. Data were collected and Kaplan-Meier survival curves of SPSS 11.5 were constructed based on the microleakage in specimens over the study period. The mean turbidity days were calculated for each group and compared between the four groups using the log-rank test (α=0.05).
    Results
    Kaplan-Meier curves showed different tendencies for microleakage between the four groups and log-rank test showed statistically significant differences between group 2 and groups 1 (p value = 0.002) and 3 (p value = 0.002). In addition, there were significant differences between group 4 and groups 1 (p value = 0.043) and 3 (p value = 0.021).
    Conclusion
    Under the limitations of the present study, there was a decrease in bacterial microleakage after the use of all the four irrigation solutions compared to the control groups, with more significant decreases in the doxycycline and chlorhexidine groups.
    Keywords: Chlorhexidine, Doxycycline, EDTA, Sodium hypochlorite
  • Seyedeh Mahsa Khademi Ghahroudi, Roshanak Ghaffari, Soosan Sadeghian Pages 110-118
    Introduction
    Orthodontic mini-implants are widely placed in the palate. Cortical bone and soft tissue thickness of the palate are important factors for determining the location of mini-implants. The present study investigated the palatal cortical bone thickness using cone-beam computed tomography (CBCT).
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical trial, 150 eligible CBCTs were selected from males and females in two 19‒40 and 8‒18 age groups. Cortical bone thickness was measured on 8 coronal slices (with 3-mm distances from the incisive foramen) at 0 (midline), and 3- and 6-mm distances from the palatal midline using On Demand 3D software. Data were analyzed with Student’s t-test between two age groups and genders while repeated measures ANOVA was used to analyze data on anterior, middle and posterior areas of the palate (α=0.05).
    Results
    Cortical bone thickness means were 1.38±0.28, 1.1±0.33 and 1.16±0.43 mm in the anterior, middle and posterior regions, respectively (p value < 0.001). Cortical bone was thicker in males at 3-mm distance from the midline compared to females (p value < 0.001) and in the 19‒40 age group compared to the 8‒18 age group (p value < 0.03). There were no significant differences between the two age groups and genders in cortical bone thickness at midline and at 6-mm distance from the midline.
    Conclusion
    Under the limitations of the present study, the anterior region of the palate exhibited the thickest cortical bone; however, mini-implants can be placed in the posterior areas due to the adequate bone thickness.
    Keywords: Hard palate, Cone, beam computed tomography, Orthodontic appliances
  • Behrooz Eftekhar, Mohammad Yazdizadeh, Sahar Jalali, Pezhman Pourakbar Jahandideh, Pardis Soleimanzade Pages 119-126
    Introduction
    Vertical root fracture (VRF) is one of the incidents that can happen during root canal therapy, either during preparation or canal obturation, eventually resulting in tooth loss. Several new rotary systems have been introduced in recent years. The aim of this study was to evaluate surface defects in the root canal dentin after preparation with two different NiTi rotary file systems.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 75 mandibular single canal premolars were selected and divided into three equal groups: group 1 samples were prepared with ProTaper system; group 2 samples were prepared with Mtwo system; and group 3 samples were not prepared (control) (n=25). Each root canal was irrigated with 12 mL of 2% NaOCl solution. Distilled water was used as the final rinse. The samples were sectioned at 3-, 6- and 9-mm distances from the apex and evaluated under ×12 magnification. The defects were categorized in 3 groups: no defects, fractured and defective. Data were analyzed with chi-squared and Fisher’s exact tests (α=0.05).
    Results
    The greatest defects were detected in groups 1 and 2. There were significant differences between ProTaper and Mtwo groups on one hand and the control group on the other (p value = 0.022). There was no significant differences between ProTaper and Mtwo systems (p value = 0.001).
    Conclusion
    Under the limitations of the present study, the Mtwo and ProTaper rotary systems exhibited no differences in inducing microcracks and defects on the canal wall dentin during root canal preparation.
    Keywords: Dentin, Ni, Ti, Root canal preparation
  • Massoud Feizbakhsh, Maryam Zare Jahromi, Mohammad Reza Jahanbakhshi, Shahram Tahmasebi Pages 127-133
    Introduction
    An important consideration in fixed orthodontic treatment is potential adverse effects of debonding brackets and removal of remaining composite resins. One of the commonest methods of removing residual composite resin is the use of a bur, which might increase the pulp temperature. This study investigated temperature rise in pulp chamber after removing the remaining composite resins beneath orthodontic brackets using a high-speed handpiece under wet and dry conditions.
    Materials And Methods
    Forty wisdom teeth were used in this experimental research. After cleaning the tooth surfaces, the brackets were fixed by composite resin on buccal surfaces. A palatal access cavity was prepared and a thermocouple was inserted in the cavity. Then the brackets were debonded. The teeth were randomly divided into two equal groups. In the first group, the remaining composite resin under the brackets was removed by means of a tungsten carbide bur in a high-speed handpiece without water. In the second group, it was removed in 10 seconds under water spray. The temperatures in the pulp chambers before and after removal of the residual composite resin were determined and the differences in both groups were documented as data. Data were statistically analyzed using independent t-test and paired t-test (α=0.05).
    Results
    Removal of residual composite resin under dry conditions resulted in a significant increase in pulp chamber temperature (p value = 0.001). In contrast, use of water spray decreased pulp chamber temperature significantly (p value = 0.001).
    Conclusion
    Under the limitations of the present study, it can be concluded that use of water cooling during removal of residual composite resin under orthodontic brackets with a high-speed hand-piece is preferable to dry conditions in relation to the effect on pulp chamber temperature.
    Keywords: Composite resins, Dental pulp cavity, Orthodontic brackets, Temperature
  • Sayed Mohammad Razavi, Pedram Iranmanesh, Ali Moeini, Nasim Qorani, Afsaneh Fakhar Pages 134-142
    Introduction

    As many oral soft tissue lesions have similar clinical features, in most cases the final diagnosis is based on histologic examination of the lesion. The aim of this study was to assess the correlation between clinical and histopathological diagnosis of oral soft tissue lesions in patients referred to Isfahan Dental School from 1988 to 2011.

    Materials And Methods

    In this retrospective descriptive-analytical study, 3877 patient files with soft tissue lesions were evaluated. Correlation between clinical and histopathological diagnosis was assessed based on age, gender, clinical data, first and second differential diagnosis, location, color, consistency, biologic course, surface characteristics and the appearance of the lesion and academic rank of the clinician. Data were analyzed with chi-squared test using SPSS 18 (α=0.05).

    Results

    The correlation of histopathological diagnosis and the first clinical diagnosis was 61.2%, with 10.6% for the second clinical diagnosis. The most correct clinical diagnoses were related to autoimmune lesions (84.1%), with lichen planus (90.6%) and mucocutaneous pemphigoid (61.5%) exhibiting the most accurate diagnoses in this group. The correlation between age and diagnosis was significant (p value = 0.019), with no significant correlation with gender (p value = 0.904).

    Conclusion

    The histopathological diagnosis with more consistent with the first clinical diagnosis compared to the second clinical diagnosis.

    Keywords: Diagnosis, Lesions, Oral Soft tissues, Pathology
  • Saeed Azarbayejani, Razie Mirsafaei, Shahla Maghsoudi, Mohammad Reza Jahanbakhshi, Alireza Omrami Pages 143-152
    Introduction
    Epidemiological data on the prevalence of malocclusion is essential in assessing the resources required for orthodontic services. The aim of this study was to verify the prevalence of malocclusion, their individual traits and their association with age and gender of schoolchildren in Isfahan.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional/descriptive study, 6151 schoolchildren in Isfahan, aged 6‒17, underwent clinical examinations. The relationship between the first upper and lower molars according to the Angle's classification, overbite, overjet, open bite, crossbite, spacing and bimaxillary dental protrusion were examined. Chi-squared test and t-test were used to analyze data) α=0.05).
    Results
    A total of 911 (15%) students had normal occlusion. Cl I malocclusion was found in 3686 students (60%), with Cl II div I in 1236 (20%), Cl II div II in 47 (1%) and Cl III in 271 (4.4%) students. The prevalence rates of deep overbite, open bite and crossbite were 10.7%, 4.5% and 12%, respectively. There was no significant association between different types of malocclusion and gender but crossbite in females (anterior crossbite, p value = 0.002 and posterior crossbite, p value = 0.003) and deep overbite in males (p value < 0001) were more frequent. Cl II and Cl III malocclusion and dental crossbite increased with age (p value < 0.001) whereas deep overbite and overjet decreased (p value < 0.001). Deep overbite was more frequent in Cl II malocclusion and open bite was more frequent in Cl III malocclusion (p value < 0.001).
    Conclusion
    Under the limitations of the present study, prevalence of malocclusion was high among schoolchildren in Isfahan. Therefore, greater care is required to prevent its incidence in this age group. Considering the relationship between malocclusions and age, proper timing should be considered.
    Keywords: Age group, Malocclusion, Prevalence, Sex
  • Seyed Alireza Mackinejad, Ramin Kaviani, Vahid Rakhshan, Fatemeh Khabir Pages 153-162
    Introduction

    The sizes of teeth are important in forensic dentistry, orthodontics, prosthodontics, anatomy, and even anthropological studies. To date, no research has been carried out in the Iranian race to estimate the cut-off point for determination of sex based on dental measurements. In the present study, cut-off points of tooth measurements were estimated in an Iranian population.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional study, the mesiodistal and buccolingual dimensions (MD and BL, respectively) of all the teeth (except the wisdom teeth) were measured by a digital caliper in 78 healthy dental students (37 males, 41 females); the subjects had all the teeth except the third molars. The tooth dimensions were compared using t-test. Using the ROC curve, cut-off points of mesiodistal and buccolingual measurements of the teeth were calculated (α=0.05).

    Results

    Of 56 measurements made in the upper and lower jaws, 14 maxillary and 10 mandibular measurements were significantly different between men and women (p value < 0.05). Of 56 dental measurements, 24 had cut-off points that could be used to determine sex.

    Conclusion

    Under the limitations of the present study, there are considerable differences in dental measurements of many teeth between Iranian men and women. It might be possible to use these differences in determining the gender of a living person or a body. Further studies are recommended.

    Keywords: Anthropology, Forensic dentistry, Sex characteristics
  • Mahsa Sohani, Taher Akbari Saeed, Mitra Zare Bavani, Nasrin Dashti, Nahid Einollahi Pages 163-169
    Introduction
    Host responses to periodontal diseases include the production of different enzymes such as aspartate and alanine aminotransferase (AST and ALT), lactate dehydrogenase (LDH), creatine kinase (CK), and alkaline and acid phosphatase (ALP and ACP). The aim of the present study was to compare the salivary levels of AST, ALT, LDH, CK, ALP and ACP in healthy subjects and patients with periodontitis.
    Materials And Methods
    In this descriptive/cross-sectional study, the salivary activities of AST, ALT, ALP, ACP, LDH and CPK were evaluated in 14 healthy subjects and 40 patients with moderate-to-severe periodontal disease and the relationship between salivary levels of these enzymes and severity of periodontal disease was determined. Periodontal disease was diagnosed based on routine clinical parameters by a dentist. Activity of the enzymes was determined using standard laboratory kits. Data were analyzed with Student’s t-test using SPSS 18 (α= 0.05).
    Results
    The mean enzyme levels in healthy subjects and in patients with moderate and severe periodontitis were 47.36, 69.07 and 126.84 IU for AST; 23.95, 40.08 and 59.33 IU for ALT; 8.34, 14.23 and 35.06 IU for ALP; 20.61, 33.18 and 72.69 IU for ACP; 439.41, 544.50 and 553.90 for LDH; and 3.54, 4.90 and 5.85 IU for CPK, respectively. The results showed statistically significant increases in activity of salivary enzymes in patients with periodontal diseases in comparison to the control group (p value < 0.01). In addition, there was a positive correlation between the activity of the salivary enzymes examined and pocket depths (p value = 0.01).
    Conclusions
    The results of the present study showed a significant correlation between the salivary activities of these enzymes and periodontal diseases. Therefore such assays can be used as biochemical markers for the diagnosis and prognosis of and the effect of treatment on periodontal tissue diseases.
    Keywords: Enzymes, Periodontitis, Saliva
  • Mahsa Sohani, Taher Akbari Saeed, Mitra Zare Bavani, Nasrin Dashti, Nahid Einollahi Pages 170-179
    Introduction
    Host responses to periodontal diseases include the production of different enzymes such as aspartate and alanine aminotransferase (AST and ALT), lactate dehydrogenase (LDH), creatine kinase (CK), and alkaline and acid phosphatase (ALP and ACP). The aim of the present study was to compare the salivary levels of AST, ALT, LDH, CK, ALP and ACP in healthy subjects and patients with periodontitis.
    Materials And Methods
    In this descriptive/cross-sectional study, the salivary activities of AST, ALT, ALP, ACP, LDH and CPK were evaluated in 14 healthy subjects and 40 patients with moderate-to-severe periodontal disease and the relationship between salivary levels of these enzymes and severity of periodontal disease was determined. Periodontal disease was diagnosed based on routine clinical parameters by a dentist. Activity of the enzymes was determined using standard laboratory kits. Data were analyzed with Student’s t-test using SPSS 18 (α= 0.05).
    Results
    The mean enzyme levels in healthy subjects and in patients with moderate and severe periodontitis were 47.36, 69.07 and 126.84 IU for AST; 23.95, 40.08 and 59.33 IU for ALT; 8.34, 14.23 and 35.06 IU for ALP; 20.61, 33.18 and 72.69 IU for ACP; 439.41, 544.50 and 553.90 for LDH; and 3.54, 4.90 and 5.85 IU for CPK, respectively. The results showed statistically significant increases in activity of salivary enzymes in patients with periodontal diseases in comparison to the control group (p value < 0.01). In addition, there was a positive correlation between the activity of the salivary enzymes examined and pocket depths (p value = 0.01).
    Conclusions
    The results of the present study showed a significant correlation between the salivary activities of these enzymes and periodontal diseases. Therefore such assays can be used as biochemical markers for the diagnosis and prognosis of and the effect of treatment on periodontal tissue diseases.
    Keywords: Enzymes, Periodontitis, Saliva
  • Parichehr Behfarnia, Maryam Khoroushi, Elham Fakhari, Mohammad Reza Foroughi Pages 180-194
    Introduction
    Periodontics is, to a great extent, associated with debridement of periodontal pockets; however, regeneration of periodontal tissues and application of biomaterials have attracted a lot of attention during the recent decades and considerable progress has been achieved in this field. The materials used include bone grafts, membranes and growth factors. The aim of this article was to review biomaterials currently used to treat peri-dental and peri-implant lesions and assess the future needs in this field.Search strategy: All the relevant articles indexed in Pubmed from 1976 to 2013 were searched, using the following key words: guided tissue regeneration, Guided bone regeneration, bone graft, membrane and tissue engineering. Of all the 105 abstracts retrieved, papers were selected that had evaluated the clinical aspects of the use of biomaterials used to treat peri-dental and peri-implant lesions.
    Conclusion
    The use of growth factors, genes and stem cells has been promising and these agents will lay the future foundations of biomaterials. It appears trial-and-error processes determine the best biomaterials for use in periodontal treatment.
    Keywords: Guided tissue regeneration, Guided bone regeneration, Bone graft, Membrane, Tissue engineering