فهرست مطالب

سلامت اجتماعی و اعتیاد - پیاپی 3 (پاییز 1393)

فصلنامه سلامت اجتماعی و اعتیاد
پیاپی 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید صرامی صفحه 7
  • امیرحسین یاوری بافقی*، احمدرضا اسماعیلی صفحات 9-34
    در این مقاله به شناسایی مفاهیم میل شدید به مواد به کمک چندین الگو پرداخته می شود که طی 60 سال (1948-2009) شکل گرفته اند. شواهد گردآوری شده نشان دهنده ی این است که میل شدید به مواد (هوس) یک سازه ی ضروری و مناسب برای پژوهش است، زیرا باعت بی ثبات شدن بیمارانی می شود که به دنبال درمان اعتیاد هستند. این الگوها به چهار دسته تقسیم می شوند: الگوهای شرطی سازی، الگوهای شناختی، الگوهای روان شناسی زیستی و الگوهای انگیزشی. در الگوهای شرطی سازی، میل شدید به مواد به واکنش خودکار و نا خودآگاه نسبت به یک محرک گفته می شود. در الگوهای شناختی، میل شدید به مواد در نتیجه ی عملکرد سیستم های پردازش اطلاعات به وجود می آید. در الگوهای روان شناسی زیستی، میل شدید به مواد را می توان تا حدی به کمک عوامل زیست شناختی با تکیه بر مولفه های انگیزشی تعریف کرد و بالاخره، در الگوهای انگیزشی، میل شدید به مواد، بخشی از یک چارچوب تصمیم گیری بزرگ تر است. روشن است که هیچ یک از این الگوها به تنهایی قادر به تبیینی جامع از میل شدید به مواد نیستند، این نکته دلالت بر این دارد که درک قابل اطمینان از این پدیده تنها با توجه کامل به این پدیده به دست می آید. تعریفی بازبینی شده از میل شدید به مواد پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: میل شدید به مواد، میل مبرم، الگو، اعتیاد، الکل، مواد مخدر
  • حدیث دریکوند*، اصغر آقایی، مریم قربانی صفحات 35-48
    وابستگی به مواد، یک اختلال مزمن و بازگشت کننده است که هزینه های سنگینی را بر افراد، خانواده ها و جامعه تحمیل می کند و با عود بسیار همراه است. به نظر می رسد که یکی از عوامل موثر بر عود مصرف مواد، عوامل معنوی است.کینگ (2008) هوش معنوی را به عنوان مجموعه ای از ظرفیت های ذهنی می داند که مبتنی بر جنبه های غیرمادی و متعالی هستی از قبیل شناخت خویشتن، تفکر وجودی عمیق و گسترش معنا است. هدف این پژوهش مقایسه هوش معنوی در افراد معتاد و غیرمعتاد است. به این منظور در یک مطالعه علی- مقایسه ای، از بین کلیه معتادان مراجعه کننده به کلینیک های شهر خرم آباد، نمونه ای شامل 60 معتاد و 100 نفر غیرمعتاد، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. کلیه آزمودنی ها پرسش نامه هوش معنوی کینگ را تکمیل کردند. داده ها به روش تحلیل واریانس زوجی و با استفاده از نرم افزار SPSS-16، تحلیل شدند. نتایج نشان داد هوش معنوی معتادان و افراد غیرمعتاد تفاوت معناداری دارد (p<./.5). بر اساس یافته های این پژوهش، مشاوران مراکز درمان و بازتوانی اعتیاد می توانند برای پیشگیری از عود اعتیاد راهکارهای لازم را برای افزایش هوش هیجانی و هوش معنوی به معتادان و خانواده های آنان ارائه دهند.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، معتاد، سوءمصرف مواد
  • شعله صالحی* صفحات 49-64
    هدف این بررسی شناخت تاریخچه مصرف تریاک در ایران است که برای تحقق آن از روش تاریخی- تحلیلی استفاده شده است. نتیجه به دست آمده حاکی است که از زمان دقیق شناخت گیاه خشخاش و مصرف تریاک در ایران سابقه ای موجود نیست.
    در اوستا به افیون و تریاک اشاره ای نشده است. ابوعلی سینا و محمد زکریای رازی، از پزشکانی بوده اند که تریاک را به عنوان دارو تجویز می کردند.
    مصرف تریاک از دوره صفویه در ایران رواج یافت و تا به امروز روند افزایشی داشته است. با وجود اقدامات و مبارزه مداوم جمهوری اسلامی ایران باتولید، توزیع و مصرف مواد مخدر، این معضل همچنان ادامه دارد.
    کلیدواژگان: خشخاش، تریاک، مصرف تریاک، تاریخچه
  • حمیده علیزاده * صفحات 65-84
    ابتلای جامعه بشری به معضل مواد مخدر، کشورها را بر آن داشت تا برای جلوگیری از گسترش آثار مخرب این بلای ویرانگر، در قالب معاهده های بین المللی به مبارزه با آن بپردازند. از جمله این معاهده ها، معاهده واحد مواد مخدر سازمان ملل متحد، مصوب سال 1961 و معاهده مبارزه با قاچاق مواد مخدر و داروهای روان گردان، مصوب سال 1988 سازمان ملل متحد است که کشور ایران هر دو معاهده را پذیرفته و به عضویت آنها درآمده است. بررسی و مقایسه معاهده های یادشده و قانون مبارزه با مواد مخدر، مصوب 1376مجمع تشخیص مصلحت نظام، بیانگر آن است که همه آنها درصدد مبارزه با مواد مخدر و پیشگیری و اصلاح معتادان و برگرداندن آنها به زندگی عادی هستند. بررسی متن معاهده ها نشان می دهد، میزان ضمانت اجرا و مجازات پیشنهادی برای مرتکبان جرائم مواد مخدر نسبت به قانون مبارزه با مواد مخدر ایران از شدت کمتری برخوردار است. از آنجایی که موضوع تحقیق، میزان انطباق جرم انگاری مواد مخدر در ایران با معاهده های بین المللی است، در تنظیم این نوشتار، روش توصیفی- تحلیلی به کارگرفته شده و برای جمع آوری منابع، از روش کتابخانه ای استفاده شده است.
    کلیدواژگان: مواد مخدر، معاهده های بین المللی، جرم انگاری
  • مرتضی حیدری* صفحات 85-108
    هدف از این تحقیق، مطالعه و بررسی میزان اثربخشی فرایند کاهش عرضه مواد مخدر و ارزیابی واقع گرایانه عملکرد و اقدامات نیروهای مقابله ای اعم از حوزه های انتظامی، اطلاعاتی، عملیاتی و قضایی کشور در دوره شش ساله 89-1384 در ایران است. روش این پژوهش از نوع اسنادی و کتابخانه ای است. پژوهشگر ضمن مطالعه، فیش برداری، تحلیل محتوای اسناد و جمع آوری داده های آماری مستند، به بررسی ماهیت و روند فرایند کاهش عرضه مواد مخدر در ایران در قالب تجزیه و تحلیل مقایسه ای (سنواتی و برنامه ای) شاخص های مرتبط با موضوع، طی شش ساله 89-1384 پرداخته است.
    یافته های تحقیق موید پیدایش تغییرات کیفی در دو حوزه رویکردی و عملکردی در زمینه کاهش عرضه مواد مخدر در کشور است. فرایندکاهش عرضه مواد مخدر و روان گردان در ایران با گذار از مبارزات سنتی و پرهیز از اقدامات کلیشه ای و نیز حرکت به سوی علمی و حرفه ای شدن، از کارآمدی و اثربخشی لازم در کاهش تهدیدات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و کاهش مخاطرات بهداشتی و امنیتی ناشی از تولید، قاچاق و سوء مصرف مواد مخدر و روان گردان ها، برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: کاهش عرضه مواد مخدر، مبارزه حرفه ای، مقابله با عرضه
  • فرهاد اصغری*، سجاد سعادت، رضا قاسمی جوبنه صفحات 109-120
    سوء مصرف مواد صنعتی، یکی از بزرگ ترین معضلات جوامع است که به عنوان یک تهدید جدی قلمداد می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی وضعیت روانی معتادان به شیشه مراجعه کننده به مراکز درمانی بود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی بود و 154 نفر از مردان معتاد به شیشه مراجعه کننده به مراکز درمان اعتیاد خصوصی و دولتی شهر سنندج به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند و به فهرست نشانه های بیماری (SCL-90-R) پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS-18، تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که معتادان شیشه در همه ابعاد اختلالات روانی دارای وضعیت نابسامانی هستند. همچنین نتایج شاخص کلی علائم مرضی (GSI) نشان داد که 84/ 5 درصد از معتادان عدم اختلال روان شناختی، 93/ 14 درصد دارای اختلال خفیف، 42/ 21 درصد دارای اختلال متوسط و 79/ 57 درصد از افراد نمونه، دارای اختلال شدید در شاخص کلی علائم مرضی هستند. با توجه به نتایج حاضر می توان نتیجه گرفت که معتادان شیشه وضعیت بسیار شدیدی در اختلالات روانی دارند و لازم است مداخلات درمانی جهت بهبودی آنها در مراکز درمانی اعتیاد اتخاذ شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد، شیشه، سلامت روانی
  • کمال نوجوان*، محمود اصغری صفحات 121-146
    سوء مصرف و جرائم مواد مخدر، یکی از بزرگ ترین معضل های تمامی کشورهای جهان از جمله ایران است. بر اساس آمارهای موجود، بیش از نیمی از زندانیان کشور در ارتباط با مواد مخدر محبوس هستند، به طوری که افزایش روزافزون تعداد معتادان و وجود ناهنجاری های مختلف حاصل از اعتیاد در جامعه، نشانگر کارایی کم اقدامات انجام یافته در خصوص پیشگیری در کشور است. بر این اساس با توجه به ضرورت تعیین موثرترین روش پیشگیری از اعتیاد و جرائم مواد مخدر در جامعه، در این تحقیق با بررسی انواع راهبردهای کاربردی پیشگیری از اعتیاد شامل پیشگیری دین محور، قانون محور و اجتماع محور (خانواده محور، پیشگیری با محور مراکز آموزشی، جامعه محور)، شاخص های مربوطه تعیین و بر اساس شاخص های تعیین شده، نسبت به تنظیم پرسش نامه اقدام شده است. 76 نفر از افراد و کارشناسان فعال در سازمان هایی که عضو کمیته پیشگیری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان اردبیل هستند، نسبت به تکمیل پرسش نامه و اعلام نظر در خصوص میزان تاثیر هر یک از شاخص های انواع پیشگیری، در پیشگیری از اعتیاد و جرائم مواد مخدر اقدام کرده اند. بر اساس اطلاعات به دست آمده از پرسش نامه ها، از انواع راهبردهای کاربردی پیشگیری از اعتیاد و جرائم مواد مخدر، پیشگیری خانواده محور به عنوان موثرترین روش پیشگیری شناخته شده است.
    کلیدواژگان: روش، پیشگیری، اعتیاد، جرائم، مواد مخدر
|
  • Yavari, Amir Hossein*, Esmaeili, Ahmadreza Pages 9-34
    This article will help identify concepts cravings paid several patterns during 60 years (1948-2009) have been formed. The evidence gathered indicates that cravings (House) are necessary and appropriate structures for research, because it leads to destabilization of the patients who seek treatment for addiction. These models can be divided into four categories: conditioning patterns, cognitive patterns, patterns of biological psychology and motivational patterns. The patterns of conditioning, automatic and unconscious cravings in response to a stimulus are called. The cognitive patterns, cravings occur as a result of information processing systems. Patterns in biological psychology, cravings may be partly biological agents relying on the definition of motivational factors, finally, the motivational patterns, cravings, is part of a larger framework decision. It is clear that none of these patterns alone can explain the cravings are not comprehensive, this implies that a reliable understanding of these phenomena can be achieved only with full attention to this phenomenon. It is proposed revised definition of cravings.
    Keywords: cravings, urge, template, addiction, alcohol, drugs
  • Derikvand, H. Aghaei, A. Ghorbani, M Pages 35-48
    Drug dependency known as vulnerability and important social issue in recent years in many societies. It seems that one of the factors influencing relapse of substance abuse is mental factors such as spiritual intelligence. King (2008) knows spiritual intelligence as a set of mental capacities that based on immaterial and spiritual aspects of life, such as self-understanding, widening thought and deep meaning. The purpose of this study is to compare the spiritual intelligence of addicts and non-addicts. For this purpose, in a causal-comparative study, from all drug addicts that referred to Khoramabad Clinic 100 non-addicted and 60 addict were selected by convince sampling. All subjects completed King`s Spiritual Intelligence questionnaire. Data analysis in paired variance by using SPSS-16. Results showed that spiritual intelligence in addicted and non-addicted subjects has significant difference (p<0/05). Based on these findings, addiction counselors in treatment and rehabilitation center scan be used to increase emotional intelligence and spiritual intelligence to help addicts and their families.
    Keywords: Spiritual Intelligence, Addiction, Substance Abuse
  • Salehi, Shole* Pages 49-64
    The objective of this study is to identify the opium abuse history in Iran historic- analytic method is used in current study.The history of the exact time of poppy finding and opium usage is not clear.There is not any indication of hop or opium in Avesta. AboAliSina and Mohammad Zakaria Razi were two doctors who prescribed opium as medicine.Opium abuse has started from Safavie and has had an increasing process up to now. In spite of Republic Islamic of Iran fight against drug producing distribution and abuse dilemma is continue us.
    Keywords: Poppy, opium, opium consumption
  • Alizadeh, Hamide* Pages 65-84
    The spread of drugs had countries to prevent the devastating effects of this international conventions which Include, the United Nations Convention on Drugs of 1961, the Convention on Combating Drugs Trafficking and the one wich was approved on Psychotropic Substances in 1988 by the United Nations that are accepted in Iran.Unlike consequences of other crimes that may affect some parts of the society, the harmful effects of drugs will engage the whole society from as far as economic, social and cultural society perspectives are concerned. Legislation systems have recognized the drugs as a crime to its damages. Therefore heavy punishments are taken into considerations for it. The study and comparison of these conventions and approved acts of drugs trafficking show that all of them have been trying to combat with drugs keep ex addicts return to their normal life. The criminal titles in the Conventions for the drugs include construction, manufacturing, distribution, transportation, export, etc. That with little change has been criminalized in reformative act of 1376 in Iran. The Study report of the conventions indicate that proposal sanction and punishment for drugs crime would not suffice drugs in Iran.For example in Iran the death penalty still exist in some circumstances while this punishment is not expressed clearly and the conventions suggested punishments like some fines, imprisonment and penalty of replace negative freedom.The main subject of this article is the level of conformity of criminalization drugs with international documents that in adjustment of the text and collection of resources was used of method of scripture analytical and library.
    Keywords: drugs, international conventions, criminalization of
  • Heidari, Morteza* Pages 85-108
    The case study is about the effectiveness of Drug Supply reduction in Iran during 2005-2010 (1384-89 in Iranian calendar), and its aim is to recognize and evaluate drug control organization's activities such as Law enforcement, Intelligence Ministry, Operational and Judicial forces and etc. in the period of 2005-2010. The method of this research is Documentary research method. The researcher Made new mixed indicators for trend study from 2005 (1384 in Iranian calendar) to 2010 (1389 in Iranian calendar). It was very useful and showed great results and outcomes related to the quality and the reality of Drug Supply reduction in Iran. The findings of this study indicated that The Drug Supply Reduction process in Islamic Republic of Iran is professional and this process affected the Drug consumption and Drug Trafficking in this country both in approach and performance domains.
    Keywords: Drug Supply Reduction, professional combat, Drug Supply control
  • Farhad Asghari *, Sajjad Saadat, Reza Ghasemi Jobaneh Pages 109-120
    Industrial drug abuse is one of the biggest problems in communities that are seen as a threat. The aim of this study was investigation of mental health of meth addicted referring to treatment centers. The method of current research in descriptive and 154 male meth addicted referring to the public and private addiction treatment centers in Sanandaj city were selected through available sampling method and responded to SCL-90-R. The gathered data were analyzed by SPSS-18. Results suggest that crystal addicted is in an unpleasant situation in all aspects of psychological disorders. Also The General Symptom Index (GSI) showed 5.84 percent of addicts have no psychological disorder, 14.93 percent with mild impairment, 21.42 percent with moderate impairment and 57.79 percent of the subjects had severe disorder. According to the results of current research it can be concluded that, crystal addicted are in a severe situation in psychological disorders and Interventions need to be taken in order to improve them in addiction treatment centers.
    Keywords: Addiction, Meth, Mental Health
  • Kamal Nojavan*, Mahmood Asgari Pages 121-146
    Drug abuse and its crimes is one of the biggest problems in all countries, including Iran. According to available statistics More than half of the prisoners in connection with drug Remain in jail As increasing numbers of addicts And various anomalies of Addiction In the Community Marker Lack of effectiveness of the preventive measures taken in the country. Accordingly, given the need to determine the most effective method of contraception Of crime and drug addiction in society, In this research by examining a variety of practical strategies for prevention Including faith-based substance abuse prevention, rule-based and community-based (Family-centered, prevention-oriented educational institutions, community-based), Relevant indicators based on the criteria specified, The questionnaire has been set to act. 76 persons and experts active The Committee on Prevention Coordinating Council member organizations that are struggling with drug Ardabil, How to complete the questionnaire and opinion In particular, the effect of preventing a variety of indicators, Prevention of drug addiction and crime have action. According to information obtained from the questionnaires, Practical strategies for the prevention of crime and drug addiction, Family-based prevention is the most effective prevention.
    Keywords: Methods, prevention, addiction, crime, drugs