فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
پیاپی 14 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کیومرث احمدی، سیدمهدی الوانی، غلامرضا معمارزاده صفحات 1-7
    پاسخ گویی ساز و کاری است که از طریق آن بهبود فعالیت ها میسر و توجیهی برای تبعات اجرای فعالیت ها ارایه می گردد. سازمان های دولتی که عهده دار مدیریت مسایل عمومی اند، نباید به صرف حل یک مشکل، سبب تحمیل مشکلات دیگری بر جامعه باشند. لذا امروزه مسئولیت پذیری اجتماعی سازمانی بسیار مورد توجه قرار گرفته است و در کنار آن مفاهیم زیادی نیز رشد کرده اند که مفهوم پاسخ گویی اجتماعی سازمانی، مفهومی سازمانی و راهبردی تر به نظر می رسد. برای سنجش وضعیت پاسخ گویی اجتماعی در سازمان های دولتی ایران نیازمند طراحی یک نظام ارزیابی هستیم که پژوهش مذکور به این امر پرداخته و بر این اساس مدلی با 5 بعد و 11 مولفه را طراحی که در نهایت وضعیت پاسخگویی اجتماعی را در سازمان های دولتی ارزیابی می نماید.
    پژوهش برحسب هدف کاربردی توسعه ای و بر حسب روش توصیفی و از شاخه همبستگی است که بر اساس نظرخواهی از خبرگان و فن دلفی انجام می گیرد.
    کلیدواژگان: پاسخ گویی، خادمیت، مسئولیت پذیری اجتماعی سازمانی، پاسخ گویی اجتماعی سازمانی، نظام ارزیابی
  • رضا واعظی، حمید فروزانفر صفحات 9-17
    امروزه، یکی از مهم ترین منابع راهبردی در شرکت های خودروسازی، عوامل سازمانی و مدیریت دانش است و پژوهشگران و متخصصان تلاش می کنند دریابند، چگونه با استفاده موثر از این منابع باعث اثربخشی بیشتر شرکت ها و موسسات شوند تا بتوانند به عنوان مزیت رقابتی از آن استفاده کنند. در این تحقیق مدیریت دانش، نقش میانجیگری را در ارتباط بین عوامل سازمانی (ساختار، فرهنگ، استراتژی) و اثربخشی سازمان که به صورت موردی در شرکت خودروسازی سایپا مورد بحث و بررسی قرار می گیرد، می پردازد. روش پژوهش مورد استفاده در این مقاله توصیفی و از نوع همبستگی است و به طور مشخصی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین ساختار و فرهنگ سازمانی (به جز استراتژی) و مدیریت دانش رابطه معناداری وجود داشت. همچنین، بین عوامل سازمانی (ساختار، فرهنگ، استراتژی) و اثربخشی سازمانی رابطه معناداری و بین مدیریت دانش و اثربخشی سازمانی رابطه معناداری وجود داشت.
    کلیدواژگان: اثربخشی، مدیریت دانش، فرهنگ، استراتژی، ساختار
  • مجید معتمدی، محمد مهدی موحدی، منا مرادی صفحات 19-29
    ضرورت توجه به کیفیت آموزش و بهره وری حاصل از آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است و ارزش یابی صحیح آن اطلاعات مفیدی را درباره چگونگی طرح ریزی و اجرای برنامه های آموزشی در اختیار می گذارد. هدف این مقاله ارزیابی اثربخشی دوره های آموزش ضمن خدمت در دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزکوه طی سال های 1386 تا 1387 می باشد. روش تحقیق توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای است. با استفاده از مطالعه کتابخانه ای و جستجو در اینترنت معیارهای ارزشیابی و ساختار پرسش نامه تعیین گردید و داده های مورد نیاز جمع آوری شد. جامعه آماری شامل تمامی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزکوه می باشد که از میان آنها تعداد 88 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. اثر بخشی حاصل از برنامه های آموزشی و معیارهای آن مورد بررسی قرار گرفت. پس از تایید روایی و پایایی پرسشنامه محقق ساخته، در اختیار نمونه آماری قرار گرفت و نتیجه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان دهنده این مطلب است که برگزاری دوره های آموزشی باید با مطالعه علمی و تعیین نیاز همراه باشد تا بتواند هزینه ها و منابعی را که برای برگزاری آن ها صرف می شود پوشش داده و در نهایت موجب تعالی و پیشرفت کارکنان و سازمان گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثربخشی، دوره های آموزشی
  • سید علیرضا سیدصالحی صفحات 31-38
    طی سالیان اخیر توجه ویژه ای از جانب محققین به مفهوم و مدل های کیفیت خدمات مبذول شده است. با توجه به تاثیر تفاوت های زمینه ای بر تعداد شاخص ها یا تعداد و مفهوم ابعاد کیفیت خدمات، بسیاری از محققین بر طراحی مدل های سنجش کیفیت خدمات به صورت بومی شده و مختص خدمات مختلف تاکید دارند. در این پژوهش نیز تلاش شده است با انجام تحقیقات کیفی و کمی، مدل ارزیابی کیفیت خدمات ادراک شده مشتریان بانک های دولتی ایران طراحی شود.
    در این راستا با انجام تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی به مدل مورد نظر شامل 24 شاخص و ابعاد چهارگانه کیفیت فنی ستاده، کیفیت فرآیندی، کیفیت رفتاری کارکنان و کیفیت محیط خدماتی دست یافتیم. مدل طراحی شده ویژگی های منحصر بفردی دارد که منعکس کننده شرایط و مقتضیات خاص صنعت بانکداری ایران است.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، کیفیت فنی ستاده، کیفیت کارکردی (وظیفه ای) فرآیند
  • حمید مددی صفحات 39-49
    دنیای کنونی کسب و کار یک فضای پویاست که نرخ تغییر و تحول در آن بالاست. سازمان هایی در این فضا به حیات خود ادامه می دهند که بتوانند خود را بر اساس تغییرات موجود تغییر داده و انعطاف پذیری مناسبی داشته باشند. رسیدن به این وضعیت مستلزم پویایی یک سازمان از همه نظر به ویژه از منظر سرمایه اجتماعی است، بر همین اساس هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین کارآفرینی سازمانی با سرمایه اجتماعی می باشد. این تحقیق از نوع هدف کاربردی و از منظر مسیر پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش کارکنان شعب بانک ملت استان قزوین بوده و نمونه گیری از جامعه بر اساس جدول مورگان تعیین گردیده که تعداد آن برابر با 137 می باشد. در نهایت نتایج این پژوهش نشان داد که بین سرمایه اجتماعی و ابعاد آن با کارآفرینی سازمانی رابطه ای مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کارآفرینی سازمانی، بعد شناختی سرمایه اجتماعی، بعد ساختاری سرمایه اجتماعی
  • حمیدرضا دودانگه، صفر فضلی صفحات 51-59
    یکی از قابلیت های مهم در هر سازمانی که می تواند به سازمان ها در بهبود عملکرد و بهره وری کمک کند سرمایه اجتماعی است. از این رو هدف این تحقیق بررسی نقش سرمایه اجتماعی در بهبود عملکرد صنایع تولیدی است. در این تحقیق برای سنجش سرمایه اجتماعی از مدل ناهاپیت و گوشال استفاده گردید. برای گردآوری داده های پژوهش آن از پرسشنامه استاندارد آنیدرو کریشنا و الیزابت شرودر که توسط بانک جهانی منتشر گردیده و با توجه به ساختار سازمانی و فرهنگی سازمان های ایرانی اصلاح شده، مورد استفاده قرار گرفت و روایی آن نیز بر اساس نظر خبرگان تایید شد. پایایی این پرسشنامه به وسیله ضریب آلفای کرنباخ مورد تایید قرار گرفت. برای سنجش سرمایه اجتماعی 1100 پرسشنامه در دو مرحله در 11 کارخانه فعال در صنایع شوینده، آرایشی و بهداشتی با جامعه آماری 1668 نفر توزیع شد که از این تعداد 647 پرسشنامه جمع آوری گردید. برای بررسی عملکرد، هفت شاخص مالی و غیر مالی تعیین و سپس همسان سازی گردید. روش تحقیق، توصیفی و تحلیلی و جامعه آماری این تحقیق نیز مدیران میانی، کارمندان و کارگران شرکت های مورد مطالعه بودند. با توجه به این که تحقیق از نوع همبستگی بوده، جهت تجزیه و تحلیل آماری از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که در این یازده شرکت بین سرمایه اجتماعی و برخی از شاخص های عملکردشان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. به عبارت واضح تر، با افزایش سرمایه اجتماعی برخی از شاخص های عملکرد بهبود یافته است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، عملکرد، بعد ساختاری، بعد شناختی، بعد ارتباطی، شرکت های تولیدی
  • زهرا نوبخت رمضانی، الهام عطاری، ناهید صادقی صفحات 61-69
    نقش های مدیریتی مجموعه ای از رفتارهایی هستند که اشخاص در زمینه مشاغل و وظایف خود از پست ها و موقعیت هایشان انتظار دارند و رضایت شغلی یکی از متغیرهای اصلی حوزه رفتار سازمانی است که در پیشرفت کار یک سازمان و بهره وری آن نقش مهمی ایفا می کند. اما سازمان های ورزشی (سازمان تربیت بدنی و فدراسیون ها) نهاد اصلی و تاثیرگذار بر تمامی فعالیت های ورزشی و مرجع تدوین راهبردها و خط مشی های کلان ورزشی هستند، لذا مدیران آن باید از قابلیت های بالایی برخوردار باشند و لازم است نقش های آن ها مورد بررسی قرار گیرد. هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه نقش های مدیران ارشد ورزشی با رضایت شغلی کارکنان بوده است. یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد که با بهبود نقش های مدیریتی می توان رضایت بیشتری در میان کارکنان به وجود آورده و زمینه تغییر و حرکت به سمت پیشرفت را فراهم نمود. همچنین به مدیران کمک خواهد کرد تا پیچیدگی شغلی، نقاط قوت و ضعف و وضعیت موجود سازمان خود را شناسایی نمایند. این یافته برای مدیران این پیام را دارد که اگر نقش های خود را به طور موثر ایفا کنند، می توانند تعاملات و همکاری بین کارکنان را افزایش داده و از توانایی آن ها، در تحقق اهداف سازمانی بهره مند شوند.
    کلیدواژگان: نقش های مدیریتی، رضایت شغلی، سازمان تربیت بدنی، فدراسیون های ورزشی
  • فاطمه فرجیان صفحات 71-81
    اعتماد یکی از جنبه های مهم روابط انسانی است و زمینه ساز مشارکت و همکاری میان اعضای جامعه می باشد. اعتماد مشارکت را در زمینه های مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی سرعت بخشیده و تمایل افراد را برای همکاری با گروه های مختلف جامعه افزایش می دهد. با اعتماد، روابط اجتماعی محکم و صلح آمیز حفظ می شود که این ها به نوبه خود، پایه و اساس رفتارهای جمعی و همکاری های سازنده هستند [15]. در این پژوهش از میان دیدگاه های مطرح شده در مورد ابعاد اعتماد، دیدگاه رابینز و برای نشان دادن تاثیر اعتماد متقابل بر عملکرد از مدل کریتنر استفاده گردیده است. با تحلیل های آماری انجام شده بر روی داده های گردآوری شده، این نتیجه حاصل گردید که بین ابعاد اعتماد و عملکرد رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد متقابل، ادراک، عملکرد کارکنان، صداقت، شایستگی، ثبات رویه، وفاداری و روراستی
|
  • Kumars Ahmadi, Seyyed Mehdi Alvani, Gholam Reza Memarzadeh Pages 1-7
    Responsiveness is a mechanism through which the improvement of the activities will be possible. It is also a justification for the impacts of the implementation of activities. Public organizations must not create new problems by solving one problem. Because it causes the concept of corporate social responsibility (CSR1) become considerable. Along with this concept, the concepts such as corporate social responsiveness (CSR2) have formed. This concept is more strategic and more organizational than the other concepts. Research goal is developmental – application and the method is correlation, using factor analysis. The sampling was performed randomly and the data were collected using Delphi technique. This research provides a model for Iranian organizations in order to have an operational system in our country. This model has 5 dimensions, 11components.
    Keywords: Responsiveness, Stewardship, corporate social responsibility, Measurement system
  • Reza Vaezi, Hamid Foroozanfar Pages 9-17
    Nowadays, one of the most important strategic resources in automotive companies is knowledge management and organizational factors, which researchers and experts are seeking to understand how to effectively use so that the companies become more effective and gain a competitive advantage.In this paper, (Case: Saipa car company) knowledge management plays a mediation role in the relationship between organizational factors (structure, culture, strategy) and the effectiveness of the organization. The method of this paper is descriptive- correlation, drawing on structural equation model. The results indicate that there were a significant relationship between organizational structure and culture (except strategy) and knowledge management. Also, there was significant relationship between organizational factors (structure, culture, strategy) and organizational effectiveness and between knowledge management organizational effectiveness.
    Keywords: Effectiveness, Knowledge Management, Culture, Strategy, Structure
  • Majid Motamedi*, Mohammad Mahdi Movahedi, Mona Moradi Pages 19-29
    Paying attention to the quality of training and its productivity is essential and evaluating it correctly will prepare useful information on how to plan and implement training programs properly. The aim of this paper is to evaluate the effectiveness of on-job trainings courses in Islamic Azad University, Firoozkouh Branch during 2007-2008. This research is a descriptive and causal-comparative study. The data were collected through all documents and books available in different libraries, Internet searching as well as a questionnaire. The population contains all trained and untrained employees out of them 88 people are selected by Simple Random Sampling as the sample under examination. Then, the effectiveness of training programs and its criteria were studied. After verifying the validity and reliability of the questionnaire devised by the researcher, a statistical sample was used and the results obtained was analyzed via the software SPSS. The findings of the research show t that training programs must be based on scientific studies and organizational needs to cover the costs and resources applied as well as to promote and progress the employees and organization
    Keywords: Evaluation of Effectiveness, Training Programs
  • Seyed Alireza Seyedsalehi Pages 31-38
    In recent years, special attention has been paid to the concept and models of service quality. Considering different influence of contextual factors on the number of indices or the number and concept of service quality, many researchers emphasize on designing localized and service-specific quality assessment models. This research tries to design a model for evaluating customers’ perceived service quality in Iranian banks by doing quantitative and qualitative research. To this end, using exploratory and confirmatory factor analysis we designed a model which includes 24 indices and 4 quality dimensions such as: technical quality of output, functional quality of process, behavioral quality, and services context quality. This model has unique characteristics which reflect Iranian banking industry specific conditions and circumstances.
    Keywords: service quality, technical quality of output, functional quality of process
  • Hamid Madadi* Pages 39-49
    Today business world is a dynamic environment under the influence of enormous development and changes. Thus the organizations enjoying the capability of flexibility and adapting with the changes will manage to survive such changing tides. This requires the organization to take on a dynamic role with regard to all its areas of activity in particular that of social capital. This study aims to investigate the relationship between organizational entrepreneurship and social capital, using a surveying method and serving an applied purpose. The Morgan Table was used to select a sample of 137 bank staff out of the population of all bank staff in Qazvin province. The results show there is a significant and positive relationship between social capital and organizational entrepreneurship.
    Keywords: Social Capital, organizational Entrepreneurship, cognitive dimension of social capital, structural dimension of social capital
  • Hamid Reza Dodangeh*, Safar Fazli Pages 51-59
    One of the significant capabilities of any organization that can contribute to performance improvement and productivity is social capital. The current study, therefore, aims to investigate the effects of social capital on performance improvement in manufacturing industries. In this study the model of Nahapit and Goshal was applied to measure the social capital. To collect data Anidro Krishna standard questionnaire, which is published by the World Bank, was employed, and revised to adapt to cultural and organizational structure of Iran institutions. In addition its validity was confirmed by some experts. The output was confirmed by Cranach's coefficient alpha. To measure social capital, 1100 questionnaires were distributed among 1668 workers in 11 factories producing Detergent, Hygienic and Cosmetic products, from which 647 were collected. To investigate performance, 7 financial and non-financial indexes were selected and then homogenized. The research method was descriptive and analytical. In addition, interviewees were middle-level managers, office workers and factory workers. Spearman correlation coefficient was employed to conduct statistical analysis of the data as the design of the study was correlation. The results show that in these eleven companies, there is a significant relationship between social capital and some indexes of their performance. In other words, some indicators of performance are improved through increasing social capital.
    Keywords: Social Capital, Performance, Structural aspect, Recognition aspect, Relational aspect, manufacturing companies
  • Zahra Nobakht Ramezani, Elham Attari, Nahid Sadeghi Pages 61-69
    The current study aims to highlight the managerial roles of managers in sports organization of Iran. This is a comparative-analytical study based on the data collected from field surveys. The findings of current research show that development in managerial roles could provide ground for change and movement toward advancement. In sum, it can be said that the research outcome could form a basis for managers to evaluate their roles as well as to make the required modifications. Increasing coordination and cooperation between managers help develop technical and administrative innovation in the organization because this coordination indirectly contributes to learning and memorizing process. These provide them an opportunity to adapt and evolve the organization and plan a suitable framework for country’s sports by removing the weaknesses and reinforcing the strengths as well as applying organization’s human resources in order to accomplish the anticipated objectives. On the other side, a manager who is not satisfied with his job due to ambiguity in his role can acquire useful information with respect to expertise and special through which administrative transformation and development of manager and employees’ performance would be ascertained.
    Keywords: Managerial Roles, Sports Federations, Physical Education organization
  • Fatemeh Farajian Pages 71-81
    Trust is an important aspect of human relations, paving the way for the participation and cooperation among society members. Trust is the master key in management and a challenging issue facing today and tomorrow‘s managers. Drawing on Robbins perspective, this study elaborates on t trust and dimensions of trust and to show the impact on the performance of trust Kreitner model was used. The staff and managers in Qazvin Azad University participated as research population in this study. Research type is applied research and research method is correlation and associational research method. Data collection method has been surveying method (Using questionnaire with questionnaire validity being evaluated and confirmed by type Likert and questionnaire reliability being n evaluated and confirmed by Coronbach‘ alpha) and scientific and specialized library method. For information analysis, statistical descriptive and inferential methods were used. It was concluded that there are significant relationship between dimensions of trust and employees performance.
    Keywords: Perceived Trust, Employees Performance, Dimensions of Trust