فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
پیاپی 15 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی موسی خانی، داود قراخانی صفحات 1-8
    انتقال تکنولوژی مناسب، یکی از بهترین راه های برطرف کردن ضعف های تکنولوژیکی و کسب مزیت رقابتی می باشد. یک انتقال تکنولوژی مناسب مستلزم شناخت عواملی است که در این انتقال موثر هستند.از این رو تحقیق حاضر به شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر انتقال تکنولوژی می پردازد. در این تحقیق با استفاده از مدل ارایه شده توسط لای و تسای و همچنین مصاحبه با اساتید و خبرگان، عوامل موثر بر انتقال تکنولوژی شناسایی شدند. سپس برای رتبه بندی این عوامل از تکنیک هایAHP، تاپسیس و الکتر استفاده شده است. از آن جایی که هریک از روش های مذکور، در برخی موارد رتبه بندی متفاوتی را ارایه کرده اند، برای رسیدن به یک رتبه بندی واحد از روش های ادغام (میانگین، بردا و کپ لند) استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که عامل تکنولوژیکی، مهم ترین عامل موثر در انتقال تکنولوژی است. همچنین به ترتیب، عوامل کارکنان، عوامل صنعتی، هزینه و سازمانی دارای بیشترین اهمیت یا اولویت هستند.
    کلیدواژگان: انتقال تکنولوژی، AHP، TOPSIS، ELECTRE، روش های ادغام
  • بیژن عبدالهی، عذرا پورموذن صفحات 9-15
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین هوش هیجانی و کیفیت زندگی کاری کارمندان دانشگاه جندی شاپور اهواز انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارکنان دانشگاه به تعداد 827 نفر بود و از این تعداد 245 نفر به روش تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. روش پژوهش استفاده شده، توصیفی- همبستگی بود. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه هوش هیجانی شرینگ بر اساس مدل گلمن (1995) و کیفیت زندگی کاری والتون (1975) استفاده گردید که پایایی دو پرسشنامه به ترتیب 89/ 0 و 92/ 0 به دست آمد. از روش های آماری همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین هوش هیجانی و کیفیت زندگی کاری کارکنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره تفاوت معناداری را در هوش هیجانی کارکنان بر اساس جنسیت، سن، سطح تحصیلات، نوع استخدام و سابقه کار نشان نداد اما در مورد کیفیت زندگی کاری کارکنان، تفاوت معناداری بر اساس جنسیت، سن و سابقه کار وجود دارد ولی در سطح تحصیلات و نوع استخدام تفاوتی مشاهده نشد
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، کیفیت زندگی کاری، کارکنان و دانشگاه
  • پریسا قربان نژاد، احمد عیسی خانی صفحات 17-22
    این پژوهش با هدف استخراج الگوی شایستگی مدیران بر اساس کتاب ارزشمند نهج البلاغه امام علی (ع) انجام شده است. در فرآیند پژوهش، کلیه خطبه ها، نامه ها و حکمت های حضرت به طور دقیق مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است و سپس مطالب مستخرج بر اساس الگوی کدگذاری باز برگرفته از رویکرد نظریه پردازی داده بنیاد کدگذاری شده اند. در مرحله بعد، این کدها در قالب طبقات اصلی و فرعی شایستگی ها طبقه بندی شده اند. به منظور حصول اطمینان از صحت و درستی استنباط محققین از شایستگی ها، الگوی شناسایی شده توسط 24 نفر از افراد خبره و صاحب نظر مورد ارزیابی قرار گرفته است و پس از انجام آزمون آماری، شایستگی های نهایی مشخص شده اند. نتایج این پژوهش نشان داد که بر مبنای نهج البلاغه حضرت علی (ع)، الگوی شایستگی مدیران در قالب پنج شایستگی تقوی مداری، امانت داری، عدالت ورزی و انصاف، تصمیم گیری و رفتاری- اخلاقی قابل ارائه است.
    کلیدواژگان: شایستگی، نهج البلاغه، مدیریت اسلامی، امام علی (ع)، پژوهش کیفی
  • حمیدرضا رضایی کلیدبری، سعید باقرسلیمی، شهربانو فلاحی صفحات 23-29
    امروزه تحقیقات نشان می دهد که یکی از نتایج سودمند توانمندسازی کارکنان، افزایش وفاداری آن ها به سازمان است. لذا در این مقاله تحقیقی این سئوال مطرح می شود که توانمندسازی روان شناختی چه نقشی در ارتقای تعهد سازمانی کارکنان دارد؟
    به منظور پاسخگویی به این سئوال، از روش توصیفی- همبستگی استفاده گردید. باتوجه به این که جامعه آماری این تحقیق کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شهرستان رشت بوده، از این جامعه به روش قضاوتی نمونه گیری گردید که تعداد این نمونه ها با استفاده از جدول مورگان 234 کارمند تعیین شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین توانمندسازی روان شناختی و تعهد سازمانی کارکنان در دانشگاه علوم پزشکی شهرستان رشت رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که سطح تحصیلات کارکنان می تواند نقش توانمندسازی روان شناختی در ارتقای تعهد سازمانی را تعدیل نماید.
    کلیدواژگان: توانمندسازی روان شناختی، تعهد سازمانی، کارکنان دانشگاه علوم پزشکی
  • اکبر حسن پور، رضا واعظی، پریم سفیدکار صفحات 31-37
    امروزه دانش به عنوان یک سرمایه و دارایی ناملموس جایگاه مهمی در سازمان ها پیدا کرده است. به کارگیری هر چه بهتر و موثرتر دانش سازمانی به صورت سازماندهی شده و مدیریت شده و تلفیق آن در فرهنگ سازمانی، پیشرفتی قابل توجه از لحاظ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در سازمان ها ایجاد می کند اما از سوی دیگر مدیریت دانش ناموفق می تواند هزینه هنگفتی را به سازمان تحمیل کند.
    امروزه مدیریت دانش به موضوعی مهم و حیاتی برای موفقیت سازمان ها تبدیل شده است سازمان ها برای حفظ و بقای خود و پیشرفت در دنیای رقابتی، به بهبود عملکرد خود نیاز دارند. در فضای پر شتاب و سرشار از تحول و رقابت دنیای امروز، آن چه که منجر به کسب مزیت رقابتی سازمان ها می گردد، نیروی انسانی با کیفیت، خلاق و پویاست امروز سازمان ها در کسب و یادگیری دانش و اطلاعات روز آمد به منظور بهبود عملیات و ارایه خدمات و محصولات مطلوب تر بسیار سبقت گرفته اند.
    این مقاله قصد دارد روابط ما بین عوامل (توانمندی ها)، فرآیندهای مدیریت دانش را بررسی نماید. برای این منظور پژوهش پیمایشی گسترده ای در 80 بانک و شرکت های بیمه صورت گرفت و در نهایت40 پرسشنامه جمع آوری شد. تجزیه تحلیل داده ها نشان داد که ما بین توانمندی ها، فرآیندهای مدیریت دانش به لحاظ آماری ارتباط قابل توجه و معناداری وجود دارد و در نهایت توانمندی های مدیریت دانش باعث بهبود فرآیندهای مدیریت دانش می شود.
    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، توانمندی ها، فرآیندهای مدیریت دانش
  • عبدالرضا میری، سید مرتضی سادات اشکور صفحات 39-48
    در عصر اطلاعات، سازمان های خلق کننده و برخوردار از دانش، دارای مزیت رقابتی و شانس بیشتری برای بقاء هستند. این سازمان ها از دانش موجود (شامل دانش و تجربیات داخلی منابع انسانی خود و تجربیات سایر سازمان ها)، نهایت بهره را برده و دانش جدید خلق می نمایند. بازاریابی درونی به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر فرآیند دانش سازمانی، محور اصلی مطالعه این پژوهش است. در این تحقیق تاثیر شاخص های متغیر بازاریابی درونی (حمایت مدیریت ارشد، حمایت فرآیند کسب و کار و هماهنگی های میان وظیفه ای) بر پیاده سازی مدیریت دانش با تاکید بر خلق دانش مورد بررسی قرار گرفته است.
    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل 214 نفر از کارکنان واحد تحقیق، طراحی و تولید موتور ایران خودرو (ایپکو) است که با توجه به فرمول کوکران، 123 نفر به عنوان نمونه آماری و جمع آوری اطلاعات انتخاب شدند. نتایج داده ها به وسیله تکنیک های آزمون همبستگی پیرسون، ضریب همبستگی میان متغیرهای مستقل و وابسته مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل ها نشان دهنده تاثیر مثبت و معنی دار سه شاخص اصلی بازاریابی درونی بر فرآیند پیاده سازی مدیریت دانش (با تاکید بر خلق دانش) می باشد. در این میان بیشترین تاثیر مربوط به شاخص «هماهنگی های میان وظیفه ای» می باشد. ضمنا نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد که متغیرهای توصیفی تحقیق بر ارتباط میان متغیرهای مستقل و وابسته تاثیرگذار نمی باشند.
    کلیدواژگان: بازاریابی درونی، مدیریت دانش، خلق دانش
  • پرهام صوفی، مقصود امیری صفحات 49-59
    امروزه، تامین منابع شرکت از بیرون، تبدیل به یک رویکرد تجاری مهم شده است. برای حل مسئله انتخاب تامین کننده، مدل های زیادی توسعه داده شده اند. در این میان، مدل های تصمیم گیری چندمعیاره (MCDM)، توسط نویسندگان زیادی مورد استفاده قرار گرفته اند که به راه حل های خوبی نیز منجر گشته اند. مروری بر ادبیات انتخاب تامین کننده نشان می دهد که اگرچه موضوع انتخاب تامین کننده یک مسئله چندهدفه است، اما ماهیت چندهدفه آن تا حدود زیادی ناشناخته باقی مانده است. در موارد زیادی پارامترهای مهم دیگری غیر از هزینه مانند کیفیت، زمان تحویل و ریسک، در نظر گرفته نمی شوند. همچنین در عمل، ماهیت مبهم و غیردقیق عوامل تصمیم گیری مانند اهداف، محدودیت ها و پارامترها قابل چشم پوشی نیست. در این تحقیق، به منظور درنظر گرفتن این ابهامات، از نظریه مجموعه های فازی استفاده شده است. همچنین به طور همزمان تخفیف و هزینه نگهداری موجودی در تابع هدف مدنظر قرار گرفته شده است. همچنین در این تحقیق اهداف کاهش میزان قطعات معیوب و تاخیر در تحویل مورد توجه قرار گرفته شده است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چندهدفه فازی، زنجیره تامین، انتخاب تامین کننده، الگوریتم ژنتیک
  • علیرضا ایرج پور، علیرضا ترابی نیا صفحات 61-68
    بودجه مهم ترین ابزار برنامه ریزی برای مدیریت هر سازمان به شمار می آید و بودجه ریزی به عنوان شرح صورت وضعیت و پیش بینی درآمدها و هزینه ها برای یک دوره، مدیر را در کنترل سلامت مالی سازمان کمک می کند. نظام بودجه ریزی عملیاتی با هدف نتیجه محوری این سند مالی، تلاش می کند با پیوند اعتبارات بودجه ای به نتایج اقدامات سازمان به اهداف صرفه جوئی، شفافیت، کارائی و اثربخشی بودجه دست یابد. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر عوامل مدل الماس بر اسقرار نظام بودجه ریزی عملیاتی در سازمان و تعیین میزان تاثیر هریک از این عوامل می باشد. مدل الماس در برگیرنده شش فاکتور مدیریت برنامه ریزی، مدیریت هزینه، مدیریت عملکرد، مدیریت تغییر، نظام پاسخگویی و انگیزش می باشد. تحقیق حاضر در زمره تحقیقات کاربردی است و از حیث روش، توصیفی- پیمایشی می باشد. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS جهت استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که هر شش فاکتور مدل الماس بر استقرار نظام بودجه ریزی عملیاتی در سازمان، تاثیرگذار هستند و مدیریت عملکرد، مدیریت برنامه ریزی و مدیریت هزینه به ترتیب بیشترین تاثیر را دارند.
    کلیدواژگان: بودجه، بودجه ریزی عملیاتی، مدل الماس
|
  • Morteza Mousakhani, Davood Gharakhani Pages 1-8
    Appropriate technology transfer is one of the best ways to overcome the weakness of technology as well as to achieve the competitive advantage. An appropriate technology transfer requires an understanding of the factors which are effective in transferring. Hence the present study aims to identify and Rank the factors affecting technology transfer. In this study, using the model presented by Lai and Tsai and interviews with teachers and experts, factors affecting technology transfer are identified. Then, AHP, ELECTRE and Topsis techniques were used to rank these factors. As each of these methods has have provided different rankings in some cases, a single ranking was used to aggregate methods (mean, Borda and Copeland). Results show that Technological factors are the most important factor in technology transfer. Also, Personnel, Industrial, cost and organizational factors are the most important respectively.
    Keywords: Technology Transfer, AHP, TOPSIS, ELECTRE, Aggregate Methods
  • Bigzhan Abdullahi, Ozra Poormoazzen* Pages 9-15
    This study aims to investigate the relationship between emotional intelligence and the life quality of staff at JondiShahpour University in Ahvaz. 245 out of 827 employees were selected as the sample of the study, using random clustering. The study used descriptive-survey and the data were collected using Shering's IE questionnaire based on Golaman's model(1995) and Karry Walton's life quality questionnaire, with reliability of 0/89 and 0/92 respectively. The statistical methods were of Pearson correlation and variance analysis. The findings showed that there is s positive significant relationship between emotional intelligence and staff's life quality. The Variance analysis results showed no significant difference regarding the effect of gender, age, education, and employment type on emotional intelligence. However, the results showed the effect of gender, age and work experience on the life quality.
    Keywords: Emotional Intelligence, Life Quality, Staffand University
  • Parisa Ghorbannejad, Ahmad Isakhani* Pages 17-22
    This study aims to identify the merits of effective mangers, drawing on insights of Nahjolbalagheh. To this end, initially all oratories, letters and recommendations given by Imam Ali were studied and coded. Then, the codes were divided into the main classes of merits and subsidiary classes of merits. To validate the conclusions and decisions on merits, the identified model was evaluated by 24 experts. The final merits were obtained, using statistical tests. The findings show that according Imam Ali, the manager's competency can be explained in terms of the following five factors.
    Keywords: Piety, Trustfulness, Justice Orientation, Decision Making, Behavioral, Ethical
  • Hamidreza Rezaei Kelidbari, Saeed Bagher Salimi, Shahrbanoo Falahi Pages 23-29
    Today, research shows that one of the contributions made by staff empowerment is an increase in staff's loyalty to the organization. So in this study, a question is asked as follows: what is the role of the psychological empowerment in improving the staff's organizational commitment. To answer this question, coherence – descriptive method was used. Considering that the statistical society of this research is the staffs of Rasht medical science university, a sample of 234 officers was selected, using Morgan table. The results show that there is a meaningful relation between psychological empowerment & the organizational commitment in Rasht medical science university. Also, the results showed that staff education level can adjust psychological empowerment to improve the organizational commitment.
    Keywords: psychological empowerment, organizational commitment, staff, Rasht medical science university
  • Akbar Hassanpoor, Reza Vaezi, Parim Safidkar Pages 31-37
    Today, knowledge as an intangible asset plays an important role in organizations. Better and more effective use of organizational knowledge, organizing and managing knowledge, and its integration with organizational culture will lead to significant economic, social and cultural improvements. On the other hand, unsuccessful knowledge management can impose enormous costs on organizations. Today, knowledge management has also become an essential cornerstone for the success of organizations. To survive and sustain and develop in the competitive world, organizations will need to improve their performance. In a fast changing world that is becoming increasingly competitive, a high quality, creative and dynamic workforce will become an important source of competitive advantage for organizations. In order to improve operations and provide better products and services, organizations seek to increase learning and to acquire up to date knowledge and information. This study is aimed to examine the relationship between capabilities, innovations, processes and knowledge management performance. Therefore, an extensive survey study was performed on 80 banks and insurance companies. Finally 40 questionnaires were collected. The results indicated there is statistically a significant positive relationship between capabilities, process and knowledge management performance, and finally knowledge management capabilities enable an organization to improve its performance.
    Keywords: Capabilities, Processes, Knowledge Management, Knowledge
  • Abdolreza Miri, Seyedmorteza Sadat Eshkevar Pages 39-48
    In the presenter a of technology, organizations with the creation of new knowledge will have a greater chance for survival. The reorganizations should greater use the knowledge in the organization, knowledge gained from experience of other organizations and knowledge providing human resources, and ultimately create new knowledge with existing knowledge to cause competitive advantage for them. The study measures the impact of internal marketing variables consist of "Top management support", "Business process support" and "Cross-functional coordination" as independent variables, on the implementation of knowledge management with emphasis on knowledge creation as the dependent variable. The main three variables and total of10sub-variables were considered for internal marketing, and the impact of each one was evaluated on knowledge creation. This research is practical from target view, and descriptive-survival from method view. Statistic society of research select from IPCO.co includes 214 persons that with use of Kokran function distribute and muster 123 questionnaires. Ultimately with use of Pearson correlation test, the correlation coefficient of dependent and independent variables were gained. Analyzing of data show that internal marketing variables have positive and meaningful impacts on implementation of knowledge management with emphasis on knowledge creation. Meanwhile finding of “Analysis of Variance” test shows that descriptive variables of this research have no impact on correlation of dependent and independent variables.
    Keywords: Internal Marketing, Knowledge Management, Knowledge Creation
  • Parham Soofi, Maghsood Amiri Pages 49-59
    Nowadays, supplying sources from outside a company has become an important business approach. A lot of models have been developed to solve the supplier selection problem. Among them, multiple criteria decision making (MCDM) has been used by lots of authors and researchers with acceptable results. A review of literature on supplier selection shows that although supplier selection is a multi-objective problem, the nature of this multi objective problem has remained unknown. In many cases, except cost, other important parameters like quality, lead time and risk are not considered. Also practically, the effect of the nature of uncertain and imprecise facts on decision making like objectives, constraints and parameters cant be disregarded. To take account of these uncertainties, this research uses fuzzy method. Discount and costs due to inventory keeping in the goal function have been considered simultaneously. We also have considered objectives like decreasing the defected parts, and late delivery.
    Keywords: Fuzzy Multiple, Purpose Decisions making, Supply Chain, Supplier Selection, Genetics Algorithm
  • Alireza Irajpoor, Alireza Torabinia Pages 61-68
    Budget is the most important planning tool for managing any organization. Budgeting as prediction of incomes and expenses for a period helps Manager to keep under control the financial health of the organization. The operational budgeting system with result-oriented purpose of this financial document tries to link budget allocations to the results of the organization actions to achieve savings, transparency, efficiency and effectiveness of budget. The aim of this study is explore the effect of diamond model factors on establishment of operational budget system and determine the impact of each of these factors. The diamond Model includes Factors as follows: planning management, cost management, performance management, change management, accountability system and motivation system. The research is a descriptive – survey type, in which questionnaire was used for data gathering and SPSS software was used for data analysis. Research findings suggest that six factors of diamond model have effect on the establishment of the operational budget with performance management, planning Management and cost management have the greatest impact respectively.
    Keywords: Budget, Operational Budgeting, Diamond Model