فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی بنیادی نایینی، سمانه نمکی، مونا فاتحی صفحات 1-21
    امروزه با افزایش رقابت میان سازمان های خدماتی، سازمان ها به دنبال راهی برای متمایز ساختن خدمات خود هستند. این نیاز لزوم استفاده از نام تجاری را به عنوان یک مزیت رقابتی و منبع تمایز تاکید می نماید. این پژوهش در جستجوی پاسخ به این سوال است که: «ادراک مشتری از نام تجاری با واسطه گری ارزش ادراک شده چه تاثیری بر وفاداری مشتری دارد؟» مدل نظری شکل گرفته روابط میان چهار عامل اصلی مرتبط با ادراک از ارزش نام تجاری (شامل تصویر نام تجاری، تصویر سازمان، اعتبار شرکت و اعتبار کارکنان) را با ارزش خلق شده و وفاداری مشتری آزمون می کند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایو 385 مشاهده انجام شده، مدل پژوهش از طریق روش تحلیل مسیر مورد آزمون قرار گرفته است.
    نتایج پژوهش تصدیق می نماید که نام تجاری خدمات، بر کیفیت خدمات و ارزش ادراک شده از سوی مشتری اثر مثبتی خواهد داشت که در نهایت این عوامل بر وفاداری مشتری تاثیرگذار است. همچنین یافته های پژوهش تاثیر منفی هزینه خدمات بر ارزش ادراک شده مشتری را تایید می کند؛ به این ترتیب تلاش در جهت داشتن نامی برتر در سازمان های خدماتی می تواند اقدام شایسته ای برای بهبود ارزش ادراک شده برای مشتریان باشد تا در نهایت همه این عوامل منجر به حفظ مشتری بالفعل و جذب مشتریان بالقوه و افزایش سودهای بلند مدت سازمان شود.
    کلیدواژگان: نام تجاری خدمات، کیفیت خدمات، ارزش ادراک شده، وفاداری مشتری
  • علی علیزاده زوارم، علیرضا پویا صفحات 23-48
    مساله انتخاب تامین کنندگان، یکی از موضوعات بسیار مهم در مدیریت زنجیره تامین است و از آن به عنوان عاملی موثر برای بقا در محیط رقابت یاد می شود. این موضوع به نوعی مسئله تصمیم گیری چند معیاره تبدیل شده است که می تواند در عملکرد کل زنجیره تامین تاثیرگذار باشد.
    هدف این مقاله، ارائه یک مدل مناسب تصمیم گیری چندمعیاره برای انتخاب بهینه تامین کننده می باشد. در این تحقیق که در شرکت آب معدنی برف دانه انجام شده است، نخست مهم ترین معیارهای انتخاب تامین کننده درب های بطری آب معدنی های این شرکت بر اساس مطالعات گذشته و مصاحبه با مدیران شرکت شناسایی شدند. سپس برای جمع آوری نظرهای مدیران از دو پرسشنامه بهره گرفته شده است. در پرسشنامه اول، میزان اهمیت معیارهای شناسایی شده از مدیران شرکت نظرسنجی شد. با توجه به نظرهای مدیران شرکت، بر اساس تحلیل سلسله مراتبی دلفی فازی، وزن های نسبی هر یک از معیارها مورد محاسبه قرار گرفت. در پرسشنامه دوم، سه تامین کننده شرکت بر اساس معیارهای تعیین شده امتیازدهی شدند. در نهایت با تشکیل جدول تصمیم حاصل از نتایج دو پرسشنامه، تامین کنندگان با استفاده از روش ویکور رتبه بندی شدند.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، تامین کننده، تصمیم گیری چندمعیاره، تحلیل سلسله مراتبی دلفی فازی، روش ویکور
  • سعیده بزازیان، زهرا تطهیری مقدم، قربان فتحی اقدم صفحات 49-67
    امروزه استرس به موضوع همگانی تبدیل شده است. وقتی استرس ها به فرد فشار می آورند و اگر فرد نتواند با آنها مقابله کند، بی تعادلی طولانی مدت و فشارهای زیاد ممکن است، نتایج منفی به بارآورد که یکی از این نتایج منفی فرسودگی می باشد. سطح عملکرد بهینه در درون یک خانواده می تواند از طریق تغییرات در شرایط خانواده، تعامل بین استخدام والدین یا شرایط اقتصادی و زندگی خانوادگی، همچنین استرسورهای بیرونی دیگر که ممکن است محیط خانواده را متاثر سازد، تحت تاثیر قرار گیرد.
    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه راهبردهای مقابله با استرس و فرسودگی شغلی بر عملکرد خانواده از نگاه همسران در کارمندان بانک بود. نمونه مورد مطالعه شامل 86 نفر از کارمندان بانک ملی بود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گرداوری داده ها از پرسشنامه راهبردهای مقابله با استرس [m1] [p2] (لازاروس و فولکمن،1985)، پرسشنامه فرسودگی شغلی (مازلاک، 1981) و پرسشنامه عملکرد خانواده (مسلش و جکسون، 1981) استفاده شد. داده ها با روش آماری همبستگی و تحلیل رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج نشان داد که بین فرسودگی شغلی با عملکرد خانواده همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد. فرسودگی شغلی توانست 39 درصد واریانس عملکرد خانواده را تبیین کند. در نتیجه فرسودگی شغلی نقش مهمی در عملکرد خانواده دارد. ولی بین راهبردهای مقابله با استرس و عملکرد خانواده رابطه معنادار به دست نیامد. به این ترتیب می توان نتیجه گیری کرد با افزایش و کاهش متغیر فرسودگی شغلی احتمال عملکرد ناسالم و عملکرد سالم خانواده در کارمندان بانک بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله با استرس، فرسودگی شغلی، عملکرد خانواده، کارمندان بانک
  • محمدحسین صبحیه، داود جمالی، حامد امام جمعه زاده، سید نصرالله ابراهیمی، حسن دانایی فرد صفحات 69-88
    عدم قطعیت ها و ریسک های ناشی از پیچیدگی محیطی، بسیاری از مفروضات و مبانی روش انجام پروژه های بزرگ صنعت احداث را زیرسوال برده و از کارایی و اثربخشی آنها می کاهد. در ادبیات موضوع به انتخاب روش مناسب انجام پروژه ها در شرایط پیچیده پرداخته نشده است و پژوهش های موجود نیز، بر مبنای نظم اول مدیریت پروژه که پیچیدگی محیطی را در سطح متعارف می بیند، ارائه شده است. بر مبنای چارچوب های فکری[1] جدید مدیریتی و علمی، مانند نظم دوم مدیریت پروژه، ضروری است با درک و نگاهی جدید از محیط، در راهکارها و مدل های موجود، بازنگری های لازم به عمل آورد.
    هدف اصلی این مقاله، پیشنهاد روش طرح و ساخت مناسب انجام پروژه های صنعت احداث است که در شرایط پیچیده محیطی (که عدم قطعیت بالا از پیامدهای آن است) برنامه ریزی و اجرا می شوند. این مقاله نشان می دهد که در شرایط پیچیده همراه با عدم قطعیت بالا، روش انجام طرح و ساخت متداول[2] با انتقال حداکثری ریسک ها به پیمانکار، پاسخ گوی انجام پروژه های بزرگ صنعتی نبوده و باید با اصلاح مبانی و به کارگیری ساز و کارهای نوآورانه، آن را بهبود بخشید. اساس و مبنای روش طرح و ساخت پیشنهادی این مقاله، افزایش انعطاف پذیری و تسهیم ریسک بین ارکان می باشد. در این مقاله از روش پژوهش کیفی با استراتژی نظریه پردازی داده بنیاد (نوع ظهور یابنده گلیزر) برای شناسایی عدم قطعیت ها، ریسک ها و سازوکارهای پیشنهادی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: سیستم انجام پروژه، روش طرح و ساخت، پیچیدگی، عدم قطعیت
  • تورج حسن زاده ثمرین، محمد صادق حسن زاده، الهام شیری چلکاسری صفحات 89-107
    پژوهش حاضر پیرامون بررسی و تبیین رابطه بین اخلاق کار و رفتار غیر مولد در سازمان تامین اجتماعی استان گیلان صورت گرفته است. جامعه آماری شامل 672 نفر از کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان گیلان و حجم نمونه 152 نفر می باشند که با روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری اطلاعات دو پرسشنامه استاندارد شده اخلاق کار (بوترایت و اسلات) و پرسشنامه رفتار غیر مولد (برگرفته از دو پرسشنامه اسپکتور و همکاران، رابینسون و بنت) بوده است. آزمون فرضیه های پژوهش از طریق رگرسیون چند متغیره و ضریب همبستگی با استفاده از نرم افزار 19spss انجام شد.
    نتایج رگرسیون به روش گام به گام نشان می دهد که از 8 مولفه اخلاق کار (پیوستگی به سیاست سازمان، حضور و وقت شناسی، مشارکت و کارگروهی، صداقت و راستی، رعایت مقررات سازمانی و آیین نامه اداری، توجه به بهره وری، استفاده درست از وسایل اداری و الکترونیکی، پاسخگو بودن نسبت به سرپرستان) نخست حضور و وقت شناسی و سپس پاسخگو بودن نسبت به سرپرستان و در نهایت صداقت و راستی با اولویت بیشتری در تبیین رفتار غیر مولد نقش داشته و سایر مولفه ها با اولویت کمتری در تبیین رفتار غیر مولد نقش داشته اند.
    کلیدواژگان: اخلاق کار، رفتار غیر مولد، سازمان تامین اجتماعی
  • منصوره معینی کربکندی، غلامعلی طبرسا صفحات 109-135
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هوش معنوی با فرسودگی شغلی صورت گرفته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها پیمایشی از گروه پژوهش های توصیفی است. جامعه آماری تمام کارکنان شاغل در کمیته امداد امام خمینی شهر تهران به تعداد 260 نفر است که تعداد نمونه آماری به دست آمده 80 نفر می باشند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه هوش معنوی ارائه شده توسط بدیع و همکاران (1389) و پرسشنامه فرسودگی شغلی ارائه شده توسط مسلش (1981) است. به منظور تحلیل داده ها از آزمون تی تک نمونه و آزمون های میانگین دو جامعه و تحلیل واریانس و آزمون همبستگی پبرسون به وسیله نرم افزار SPSS استفاده شده است.
    یافته های پژوهش نشان داد که ضریب همبستگی پیرسون میان هوش معنوی و فرسودگی شغلی434/0- می باشد که بیانگر آن است میان هوش معنوی و فرسودگی شغلی رابطه منفی و معناداری وجود دارد، به عبارت دیگر، چنانچه هوش معنوی کارکنان افزایش پیدا کند، فرسودگی شغلی آنان کاهش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، ابعاد هوش معنوی، فرسودگی شغلی
  • محمد محمودی میمند، مریم شهابی صفحات 137-152
    امروزه یکی از مهم ترین اولویت های اعلام شده به وسیله پژوهشگران مدیریت دانش، ایجاد انگیزه در افراد برای تسهیم دانش آنان است. اگرچه بعضی ها معتقدند که دانش قدرت است ولی به نظر می رسد که دانش به خودی خود قدرت ندارد بلکه چیزی که به افراد قدرت می دهد، آن قسمتی از دانش آنان است که با دیگران تسهیم می کند.
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سرمایه اجتماعی و کنترل رفتاری به عنوان عوامل تاثیرگذار بر وضعیت تسهیم دانش ضمنی میان کارکنان به آزمون 6 فرضیه در میان کارکنان و مدیران بانک ملی شهر کرمانشاه پرداخته است. جامعه آماری شامل540 نفر بود که با استفاده از فرمول جامعه محدود 312 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب و اطلاعات مورد نظر با استفاده از پرسشنامه بسته جمع آوری شد. در این راستا بر اساس ادبیات پژوهش، مدلی برای نشان دادن تاثیر سرمایه اجتماعی و کنترل رفتاری بر رفتار تسهیم دانش ضمنی طراحی و با استفاده از نرم افزار لیزرل مدل مذکور مورد آزمون قرار گرفت.
    در نهایت نتایج حاصل از تحلیل معادلات ساختاری و تحلیل رگرسیون نشان داد که سرمایه اجتماعی در قالب دو متغیر اعتماد مبتنی بر تمایل و ارزش های مشترک و کنترل داخلی بر قصد تسهیم دانش ضمنی تاثیر مثبت دارد. همچنین قصد تسهیم دانش ضمنی بر رفتار تسهیم دانش ضمنی زمانی که کنترل خارجی بیشتر است، نسبت به زمانی که کنترل خارجی کمتر می باشد، بیشتر است. در مدل بررسی شده مقدار شاخص های برازش (99/0 =GFI و 96/0 = AGFI) نشان دهنده مناسب بودن مدل است.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، سرمایه اجتماعی، کنترل داخلی، کنترل خارجی
|
  • Ali Bonyadi Naeini, Samaneh Namaki, Mona Fatehi Pages 1-21
    Nowadays with increasing competition among service organizations، they are looking for a way to differentiate their services. This requires emphasis on the necessity of applying brand as a source of competitive advantage and differentiation. This study seeks to answer the following question: “what is the impact of customer perceptions of the brand on customer loyalty، mediated by perceived value?” Theoretical formed model tests the relationships between the four main factors associated with the perception of brand equity (including brand image، company image، employee trust، and company trust) and value creation and customer loyalty. The model is tested using path analysis based on cluster random sampling and 385 observations. The results verify that service brand has positive effects on both service quality and perceived value that these factors will ultimately impact on customer loyalty. Also، the research findings confirm the negative impact of service cost on perceived value. Therefore، the efforts for a superior name in service organizations can be a proper action to improve customer perception of brand so that all these factors eventually contribute to retain current customers and attract potential ones that will lead to long term benefit for organizations.
    Keywords: service brand, service quality, perceived value, customer loyalty
  • Ali Alizadeh Zoeram, Alireza Pooya Pages 23-48
    Supplier selection Problem is one of the most important issues in the field of supply chain management and has become a survival factor in a competitive environment. This is a multi-criteria problem that can influence supply chain performance. The aim of this study is proposing an appropriate multi-criteria decision making model for optimal supplier selection. This research performed in Barfdaneh Company and firstly، the important criteria for mineral bottle cap suppliers’ selection were identified based on research literature and interviews with managers. Then، two questionnaires were used for assembling managers’ viewpoints. According to the first questionnaire، the importance of criteria were evaluated. Then، the relative weights of criteria were determined using fuzzy Delphi analytical hierarchy process (FDAHP). Based on second questionnaire، three suppliers were evaluated based on defined criteria. Finally، according to both questionnaires، suppliers were evaluated and ranked by VIKOR method.
    Keywords: Supply Chain, Supplier Selection, Fuzzy Delphi analytical hierarchy process (FDAHP), VIKOR
  • Saideh Bazzazian, Zahra Tatherimoghadam Pages 49-67
    Nowadays Stress has become a universal issue. As stress starts to push on a person and the person has no defying abilities، then there would be a long period of imbalance and high pressure which can cause negative consequences such as burnout. The optimum level of functionality in a family could be vary and influenced by changes in family conditions، interactions between employment and economic situation and other sources of stress. The main goal of this research was to indicate the relationship between coping strategies and burnout on family function duty from their wife’s point of view in staff of some Branches of Melli bank. Statistical sample included 86 employees and their Spouses who have chosen using simple random sampling. Three questionnaires including coping strategies، Burnout and Family function duty (FAD) have been distributed. The data have been analyzed using correlation and multiple regression analysis methods. The results showed that there was a positive significant relation between burnout and family function duty. This factor was able to explain 61 % variance of family function duties. There is not significant relation between coping strategies and family function duty. Therefore increasing and decreasing burnout can influence normal and abnormal family function.
    Keywords: coping strategies, Burn out, Family function
  • Mohammad Husein Sobhiyah, Davood Jamali, Hamed Imam Jomeh Zadeh Pages 69-88
    Uncertainties and risks underpinning environmental complexities have undermined lots of assumptions and delivery methods of large industrial projects and have lessened their efficiency and effectiveness. In the literature، selecting proper project delivery method in complex situations still lacks attention، and existing relevant studies have been also conducted based on “the first order of project management”، in which the degree and extent of uncertainties and environmental complexities are considered normal and prevalent. Based on the recent scientific and managerial paradigms such as “the second order of project management”، it is necessary to fulfil required revisions in existing models and solutions، utilizing a novel comprehension and vision to the environment. The main aim of this article is proposing an appropriate method for industrial projects delivery which are planned and conducted in environmental complex situations (and especially high uncertainties as subsequent of situations). This study shows that usual Design and Build method (EPC/TK) – with maximum transferring of risks to contractor – does not satisfy executing large industrial projects، and it should be improved through correction of basics and application of innovative tools and techniques. Flexibility Increasing، sharing risk among parties، supporting problem solving approach، etc. in delivery method form the basis and ground.
    Keywords: Project Delivery System, Design Build, Complexity, High Uncertainty
  • Pages 89-107
    This study has been conducted to Investigate and explain relationship between work ethic and counterproductive behavior at social security organization in Guilan province. Statistical universe consists of 672 employees of social security organization in Guilan province and statistical samples were 152 individuals who have been selected using two-stage cluster sampling. Information gathering tools were two standardized questionnaire in work ethic (Boatwright and Slate) and counterproductive behavior (Spector et al، Robinson and Bennett). Research hypothesis testing has been performed using multi- variable regression and correlation. Regression results through step by step method show that from eight component of Work ethic (Adherence to company policies، Attendance and Punctuality، Cooperativeness and Teamwork، Integrity and Honesty، Observance of organizational provision، Productivity، Proper use of office equipment and electronics، Responsiveness to supervision) have following priority roles order: the Attendance، Punctuality، Responsiveness to supervision، Integrity and Honesty have significant role in explaining counterproductive behavior. Other component have lower priority roles in explaining counter- productive behavior.
    Keywords: Work ethic, counterproductive behavior, Social security organization
  • Mansooreh Moeini, Gholamali Tabarsa Pages 109-135
    The present study was conducted to investigate the relationship between job burnout and spiritual intelligence. In terms of purpose the study is practical and in terms of data collection methods is survey and it is a descriptive research. The statistical population is consist of all employees at Tehran''s Imam Khomeini Relief Committee who are 260 persons and number of sample is 80. The tool of data collection is questionnaire of spiritual intelligence provided by Badie and partners (2011) and questionnaire of job Burnout is provided by Maslach (1981). For analyzing the collected data following test were used: one sample T-test، tests of two sample means، analysis of variance and Pearson correlation test. Research findings showed that Pearson correlation coefficients between spiritual intelligence and job burnout is -0. 433، which indicates that there are a significant negative relationship between job burnout and spiritual intelligence. In other words، if the spiritual intelligence of employees increase، job burnout will be reduced.
    Keywords: spiritual intelligence, dimensions of spiritual intelligence, job burnout
  • Mohammad Mahmoudi Mimand, Maryam Shahabi Pages 137-152
    One of the main priorities of Knowledge management researchers is motivating people for sharing their knowledge. Although some believes that knowledge is the power، it seems that knowledge has now power on its own but what make it powerful is that part which share among people. The purpose of this study is to investigate the role of social capital and behavior control as influencing factors on tacit knowledge sharing of staff. Six hypotheses were test among staff and managers of Meli Bank. Statistical Population was 540 persons which 312 were selected as sample by formula in restrictive population. Data was collected using a close questionnaire. According to literature and using Lisrel software، a model was designed and tested to indicate the effect of staff tacit knowledge sharing among work groups، social capital view، and behavior control. Finally، results from SEM and regression analysis showed that social capital has positive effects on tacit knowledge sharing intention through the affect based-trust، shared value، and internal control variables. Tacit knowledge sharing intention، on tacit knowledge sharing behavior is greater when external control is higher in compare with internal control. The model was considered properly fit using computed fit indexes (GFI-0. 99 and AGFI-0. 96).
    Keywords: Tacit Sharing, Social Capital, Internal Control, External Control