فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع سازمانی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1394)

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباسعلی رستگار، مریم بوربورجعفری صفحه 1
    درعصرحاضر سازمان هابه صورت فزاینده ای بامحیط های پویاودرحال تغییرمواجهندوبنابراین،به منظور بقاوپویایی خود مجبورندکه خود رابا تغییرات محیطی سازگار سازند.و از آنجایی که صاحب نظران و اندیشمندان یکی از مهم ترین عناصر تغییر درسازمان ها رامنابع انسانی آن می دانندرهبری درسازمان یک عنصر کلیدی به شمار می رود.اهمیت رهبری در این است که رهبران هستند که ازطریق نفوذدرپیروان خود به اهداف موردنظر دست می یابند.ازسوی دیگرامروزه بیش ازگذشته،مزیت رقابتی یک سازمان متکی به دانش سازمان،روش کاربرددانش، سرعت تطابق دانش با محیط درحال تغییرو سرعت دستیابی به دانش جدید است.سازمان هایی که به سمت یادگیری جهت گیری می نمایندوبه طورموثر ازآموخته های خوداستفاده می کنندفرصت کسب منافع بیش تررابه دست می آورند.وبا توجه به ضرورت این موضوع محققین دراین پژوهش باارائه چهارچوبی مفهومی به بررسی تاثیررهبری تحول آفرین برتوانمندسازی کارکنان دانشگاه سمنان پرداخته اند.پژوهش حاضرازنظرهدف کاربردی ونحوه ی گردآوری اطلاعات توصیفی وازنوع همبستگی است.وداده های مورد نیازبا استفاده ازابزارپرسشنامه و توزیع آن بین 130 نفر ازکارکنان دانشگاه گردآوری شده است.و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار لیزرل استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که رهبری تحول آفرین بر بر یادگیری گرایی و توانمندسازی تاثیری مستقیم و مثبت داردو فرضیه تاثیر یادگیری گرایی برروی توانمندسازی رد شده است همچنین نتایج نشان دادندکه متغیرهای رهبری تحول آفرین و یادگیری گرایی روی هم رفته توانسته اند61 درصدازتغییرات توانمندسازی را توضیح دهند.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، یادگیری گرایی، توانمندسازی
  • مرضیه دستی، رضا ساکی، صادق نصری صفحه 2
    هدف کلی تحقیق حاضر تعیین رابطه سبک های رهبری تحولی – تبادلی مدیران با سکوت سازمانی دبیران مقطع راهنمایی شهرستان ری در سال تحصیلی 92-1391 است. روش تحقیق توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری آن شامل کلیه دبیران زن و مرد مقطع راهنمایی شهرستان ری به تعداد1374نفر شامل 468 دبیر مرد و 906 دبیر زن بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد312نفر از دبیران شامل198زن و114مرد به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش دو پرسش نامه شامل پرسش نامه چند عاملی رهبری بس و اولیو(2000) و پرسش نامه محقق ساخته سکوت سازمانی بود. پایایی پرسش نامه سبک های رهبری 91/0 و پرسش نامه سکوت سازمانی93/0از طریق آلفای کرانباخ تعیین شد. داده های تحقیق با استفاده از روش های رگرسیون همزمان و گام به گام، مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته های تحقیق نشان داد که: 1- سبک های رهبری تحولی و تبادلی مدیران قادر به پیش بینی 10 درصد از سکوت سازمانی دبیران است.
    2- همچنین از بین مولفه های سبک رهبری تحولی، تنها مولفه ترغیب ذهنی با سکوت سازمانی دبیران رابطه منفی و معنی داری داشت.
    3- از بین مولفه های سبک رهبری تبادلی نیز تنها مولفه مدیریت برمبنای استثنای منفعل با سکوت سازمانی دبیران رابطه مثبت و معنی داری داشت.
    کلیدواژگان: سبک رهبری تحولی، رهبری تبادلی، سکوت سازمانی
  • حسن دانایی فرد، علی صالحی * صفحه 3

    هدف پژوهش حاضر، طراحی و برازش مدلی از روابط میان اجزای سرمایه فکری و رفتار نوآورانه با توجه به نقش مداخله گرانه تسهیم دانش است. از این رو، این پژوهش از نوع توصیفی بوده که از نظر هدف کاربردی و از روش همبستگی تبعیت نموده است. جامعه آماری پژوهش عبارت از کارکنان صف بیمارستان های شهر تهران که نظر به گستردگی و وسعت زیاد آنها، بیمارستان های پیامبر (ص)، لولاگر، سجاد، پارس، حضرت رسول (ص)، هاشمی نژاد و آپادانا به عنوان خوشه های اصلی مورد توجه قرار گرفتند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های استاندارد گردآوری شدند و با استفاده از روش آزمون معالات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که سرمایه فکری به طور مستقیم، رفتار نوآورانه را تحت تاثیر قرار نمی دهد، اما با مداخله تسهیم دانش (به عنوان متغیر میانجی)، این رابطه تقویت شده و ضریب همبستگی بین آنها افزایش می یابد. علاوه بر این، نتایج این تحقیق نشان داد که سرمایه فکری در سازمان های مورد مطالعه، با تسهیم دانش رابطه معنی داری ندارد، اما تمایلات افراد و هنجارهای ذهنی کارکنان بر قصد و نیت آنان نسبت به تسهیم دانش اثر می گذارد و این خود به بهبود رابطه میان اجزای سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی و سرمایه سازمانی و رفتار نوآورانه کمک می کند.

    کلیدواژگان: رفتار نوآورانه، سرمایه فکری، تسهیم دانش
  • وحید خاشعی، عطا الله هرندی صفحه 4
    هوش رقابتی توانایی حاصل از فرآیند سیستماتیک جمع آوری، بررسی و تحلیل اطلاعات محیطی، رقبا، مشتریان، عرضه کنندگان و روند های بازار می باشد. از طرفی کشور ایران متشکل از خرده فرهنگ های متعددی می باشد. حال سوال اصلی که مطرح می گردد این است که آیا می توان بدون بهره مندی از هوش فرهنگی و قابلیت انطباق با فرهنگ های متفاوت درصدد ارتقا هوشمندی رقباتی در محیطی متشکل از خرده فرهنگ ها باشیم؟ پژوهش حاضر بدنبال طراحی چارچوبی توسعه یافته و نظام مند در خصوص مفاهیم هوش فرهنگی و هوش رقابتی در ارتباط با هم و در شرکت های دانش بنیان ایرانی می باشد و از این طریق سعی دارد تا در گسترش مرزهای دانش موجود در این حوزه اقدام نماید. این تحقیق از نوع کاربردی با ماهیت پیمایشی می باشد. داده های مورد نیاز برای این تحقیق توسط نمونه گیری غیر تصادفی هدفمند از شرکت های دانش بنیان فعال در زمینه فناوری اطلاعات در کشور ایران و بوسیله ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. همچنین از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردیده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که هوش فرهنگی سبب ارتقا صحت و دقت اطلاعات رقابتی گشته و از این طریق سبب ارتقا هوش رقابتی شرکت های دانش بنیان ایرانی می شود و بر آن موثر است.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، هوش رقابتی، شرکت دانش بنیان
  • سمیه لبافی، آرین قلی پور صفحه 5
    در سالهای اخیر، انتقال و تعمیم دانش سازمانی در میان کارکنان که موجب هم افزایی کارکردی سازمان ها می شود از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است. مدیران نیز به این موضوع بیش از پیش اقبال نشان داده اند لذا تحقیقات زیادی نیز به این سمت متمایل گردیده است. در این تحقیق، محققان با مطالعه پیشینه تحقیقات در این خصوص در یافتند که اکثر تحقیقات صورت گرفته خصوصا در ایران در ارتباط با موضوع تسهیم دانش در سازمان ها می باشد و با رویکرد پنهان سازی دانش به این پدیده در سازمان پرداخته نشده است. لذا مسئله اصلی این تحقیق با عنوان عوامل ایجاد کننده پدیده پنهان سازی دانش در سازمان های دانش بنیان و همچنین راهکارها و همچنین پبامدهای این مسئله در سازمان ها شکل گرفت. از این رو شرکت های تولید نرم افزاز و متخصصان مشغول به کار در آن به عنوان جامعه مورد نظر تحقیق در نظر گرفته شد. روش مورد استفاده در این تحقیق، روش نظریه داده بنیان بوده است که بر آن اساس 17 مقوله اصلی از داده های تحقیق استخراج شد که این 17 مقوله در قالب یک مدل مفهومی در پایان مقاله ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پنهان سازی دانش، تسهیم دانش، دانش، شرکت های نرم افزاری
  • مجتبی الماسی، احسان رستمی، شهرام فتاحی صفحه 6
    الگوی صحیح مصرف، الگویی بهینه و پایدار در مصرف و استفاده از منابع می باشد که نه تنها موجب افزایش بهره وری می شود بلکه همچنین امکان عبور موفق یک جامعه از رکودهای احتمالی اقتصادی آینده را نیز باعث می شود. بهره وری می تواند بیشترین استفاده از کمترین امکانات و منابع در راه رسیدن به رشد و شکوفایی همه جانبه زندگی انسان باشد. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر عوامل موثر بر بهره وری کارکنان با توجه به نقش متغیر میانجی الگوی صحیح مصرف بود. جامعه ی آماری این تحقیق شامل تمامی کارکنان سازمان های دولتی شهر کرمانشاه می باشد که نمونه ای به تعداد 371 نفر از میان آنها به روش نمونه گیری طبقه ای با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شد. برای گرد آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. بر اساس ادبیات تحقیق مدلی برای نشان دادن تاثیر متغیرها انتخاب شده که با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج این بررسی نشان داد که همه متغیر های مستقل مدل دارای اثرات مثبت و معنادار بر روی متغیر وابسته بهره وری می باشند که این رابطه با در نظر گرفتن متغیر میانجی الگوی صحیح مصرف یعنی به طور غیرمستقیم نیز معنادار و قابل ملاحظه می باشد. در مدل مورد بررسی مقدار شاخص های برازش مدل GFI=1) و AGFI=0/98) نشان دهنده مناسب بودن مدل تحقیق می باشد.
    کلیدواژگان: الگوی صحیح مصرف، بهره وری، متغیر میانجی، مدل معادلات ساختاری
  • سهیلا خدامی، بهاره اصانلو صفحه 7
    انتقال از مفهوم عصر صنعتی به عصر دانش منجر به تغییر پارادایم ارتباط کارفرما - کارمند شده است و توجه به نمودار عرضه و تقاضای استعداد ها منجر به تمرکز بیشتر سازمانها بر پرسنل مستعد شده است. تلاش برای برنده شدن سازمانها در جنگ جذب پرسنل مستعد نیازمند کار بیشتر سازمانها جهت جذاب سازی خود از طریق ایجاد برند متمایز شده است. از آنجاییکه سازمانها در حوزه ایجاد برند متمایز که بتواند منجر به جذابیت کارفرما شود، دچار مشکل هستند و تحقیقات کنونی در حوزه برندسازی کارفرما کمتر این موضوع را مد نظر قرار داده اند از اینرو در تحقیق حاضر سعی بر آن است که به این سوال پاسخ داده شود که جذابیت کارفرما چگونه مبتنی بر برندسازی متمایز کارفرما ایجاد خواهد شد. مبتنی بر ادبیات موجود به منظور پاسخ دهی به سوال فوق مدل مفهومی تحقیق طراحی و مورد آزمون قرار گرفت نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان می دهد که هنگامی که برد کارفرما مبتنی بر عوامل نیازهای گروه هدف، EVP متمایز، استراتژی افراد، سازگاری برند، ارتباطات برند کارفرما و متریکهای برندسازی کارفرما ایجاد شود تمایز ایجاد شده در برند کارفرما ناشی از این عوامل می تواند منجر به جذابیت کارفرما در تمامی ابعاد شود.
    کلیدواژگان: جذابیت کارفرما، برند کارفرما، ارزش پیشنهادی متمایز کارفرما، سازگاری برند، استراتژی افراد
|
  • Abasali Rastegar, Maryam Jafari Page 1
    Today organizations increasingly are faced with dynamic and ever-changing environments and so In order to survive and have their own dynamics have to consistent with environmental changes. since scholars and intellectuals knows human resources as one of the most important element of change in the organization، leadership is a key element.. . On the other hand، today more than ever، an organization''s competitive advantage depends on the organization knowledge، method of use of the knowledge، speed of adaptation to changing environments and pace of access to new knowledge. Organizations that are oriented towards learning and more effective use of taught، are achieved opportunities to gain greater efficiency، speed and profitability. According to importance of this topic، Researchers in this study provide a conceptual framework to assess the impact of transformational leadership on empowerment in Semnan University. This research from the aspect of aim is an applied research and from the aspect of the manner of data collection is a descriptive research and of the correlation type، and 133 questionnaires has been collected from the personnel of the Semnan University. For data analysis، was used of lisrel software. Finally، the results indicated a significant and positive effect of transformational leadership on learning orientation and employee empowerment. and has reject learning orientation impact on the empowerment and the results also showed that transformational leadership and learning orientation account for 61% of empowerment.
    Keywords: transformational leadership
  • Marziyeh Dasti Page 2
    The general aim of this research is to determine the relationship between transactional-transformational leadership style of principals and organizational silence of teachers at middle school of Shahr-e-Rey in academic year of 2012-2013. The descriptive and correlation methodswere applied. Statistical universe consisted of all teachers (1374people) of Guidance schools in Shahr-e-Rey including 468 men and 906 women، and finally 312 teachers including 198 women and 114 men، were selected by Stratified Random Sampling. The applied tools in this research for measurement are two questionnaires including multifactor questionnaire of leadership by Bass and Avilio (2000) and the researcher-made questionnaire for organizational silence. Stability of leadership questionnaire was 0. 91 and it was 0. 93 for organizational silence which were determined by Cronbach''s Alpha. The research data was studied and analyzed by inter and stepwise regression. The most important results of this research are as follows: The organizational silence is predicted 0/10 by transactional and transformational leadership styles respectively. A mong transformational leadership style dimensions، intellectul stimulation dimension is a negatively and significantly relationship by organizational silence. A mong transactional leadership style dimensions، management-by-exception passive dimension is a positively and significantly relationship by organizational silence.
    Keywords: Transformational Leadership Style, Transactional Leadership, Organizational Silence
  • Hasan Danaye Fard, Ali Salehi Page 3

    The main goal of this study was designing and fiting a model of relationships among the components of intellectual capital and innovative behavior، with the Intervention role of knowledge sharing. So، the study was descriptive-applicant that followed correlation method. The populations for this study were line employees of Tehran’s hospitals; and due to the wide dispersion، hospitals of Peyambar، Lolagar، Sajjad، Pars، Hazrate Rasoul، Hashemi Nezhad، and Apadana were chosen as key clusters. The research data were collected using standard questionnaires. The data were analyzed by using structural equations. The finds of research shows that intellectual capital doesn’t affect directly innovative behavior، but with interventioan of knowledge sharing، increases the correlation coefficient between them. On the other hand، the findings show، intellectual capital in the hospitals hasn’t direct relations with knowledge sharing، but the attitudes and subjective norms of employees affect the intention of them to knowledge sharing; and this help to improvement of relationship amonge intellectual capital and innovative behavior.

    Keywords: Innovative behavior, Inttelectual capital, knowledge sharing
  • Vahid Khashei, Ata Ollah Harandi Page 4
    The Competitive Intelligence is the energy resulting from the systematic process of collection، review، and analysis of the information of environment، competitors، customers، suppliers، and market trends. It should be mentioned that Iran includes multiple subcultures. Now the major question that arises is whether we can try to promote competitive intelligence in an environment consisting of subcultures، without benefiting from cultural intelligence and compatibility with different cultures، or not? The current research seeks to design a developed & organized framework in regards to the concepts of “Cultural Intelligence” and “Competitive Intelligence” in connection with each other and in Iranian knowledge based corporations; this research also tries to take action towards development of borders of the knowledge available in this area. This research is of an applied type، with surveying nature. The data required for this Research has been collected through a random sampling، from Iranian knowledge-based corporations، being active in Information Technology. Meanwhile، the method and software which were used for data analysis named “Structural Equation” and “Smart PLS”، respectively. The results indicate that the Cultural Intelligence affect the Competitive Intelligence of Iranian Knowledge-Based Corporations.
    Keywords: Cultural Intelligence, Competitive Intelligence, Knowledge, based Corporation
  • Page 5
    In recent years، Transmit and distribute organizational knowledge among employees that leads to functional synergistic in organizations، has found particular importance. Managers also have shown interest in this subject further، so more research has been leaning to the field. In this study، researchers with study literature found that most research has been done on the subject of knowledge-sharing in organizations and with approach of knowledge hiding no research has been done in Iran. So the main issues of this study are factors behind the phenomenon of knowledge hidingin in organizations based on solutions. Hence the software companies and professionals، in this research collected as population. The method is grounded theory that based on، 17 categories were formed and as A conceptual model is presented in the paper. The method is grounded theory that based on، 17 categories were formed and as A conceptual model is presented in the paper.
    Keywords: knowledge hiding, knowledge sharing, Knowledge, software companies
  • Mojtaba Almasi, Ehsan Rostami, Shahram Fattahi Page 6
    Use the Correct Pattern of Consumption to achieve stable and optimal patterns of consumption and use of resources, can not only increase productivity but also increasing possibility of a successful crossing of probable future economic downturns. Productivity can most effectively use the least resources to achieve growth and prosperity in all aspects of human life. The Main Objective of This Study was to Investigate the Factors Influencing the Productivity of Employees with Regard to the Role of Mediator Variable of Correct Pattern of Consumption. The statistical population includes all government employees in Kermanshah that among a sample of 371 individuals was selected by The Stratified approach Using the Cochran formula. For Collecting Data questionnaire was used. Based on the research literature, A model showing influence of selected variables has been tested using LISREL software. The results showed that all factors have significant positive effects on the productivity considering this relationship with taking indirect correct pattern of consumption Mediator variable into account is significant and substantial. Amount of the model fit indexes (GFI=1, AGFI=0/98) Demonstrate the suitability of the research model.
    Keywords: Correct Pattern of Consumption, Mediator Variable, Productivity, Structural Equations Model
  • Soheila Khoddami Page 7
    Transition from the industrial age to the knowledge era has led to a paradigm shift in the relationship of employer and employee. According to supply and demand diagram for talent led to more focus of organizations on talented personnel. Winning the war for talent، organizations need to recruit more business for themselves through the creation of an attractive and distinctive brand. Since organizations have problem in creating a distinctive brand would result in the employer''s interest. The present study is an attempt to answer the question that how an attractive employer based on the employer''s distinctive branding will be created. Based on the existing literature the conceptual model design and test in order to answer the above question. statistical analysis of the results shows that when an employer brand create based upon the needs of the target group، differentiated EVP، people strategies، brand consistency، employer brand communication and metrics of employer branding led to the employer attractiveness in all aspects.
    Keywords: Employer attractiveness, Employer brand, Differentiated Employer value Proposition, Brand consistency, People strategy