فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1393)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین اسکندری*، هاشم فردانش، علیرضا صادق زاده قمصری صفحات 1-32
    مقاله حاضر که از بعد روش شناسی تحقیق، تحلیلی، از منظر هدف، نظری، و از منظر پارادایم زیربنایی، از نوع کیفی به شمار می رود، به دنبال بررسی و طبقه بندی فلسفی و معرفت شناختی نظریه های یادگیری غالب و همچنین نظریه های نوظهور و کمترشناخته شده است. نظریه های علمی از جمله نظریه های یادگیری، همواره توسط رویکردهای بنیادی تری از جمله رویکردهای فلسفی و معرفت شناسی، و در کلان ترین سطح، توسط پارادایم های علمی هدایت می شوند. تحلیل و شناسایی پارادایم هایی که نظریه های یادگیری در بستر آنها رشد کرده اند، امکان شناخت عمیق تر و جامع تر آنها را فراهم می آورد و راه استفاده موثرتر و آگاهانه تر آنها را در عرصه تعلیم و تربیت هموار می کند. این امر در آنجا اهمیت بیشتری دارد که نظام تربیتی، و به عبارت دقیق تر، فلسفه تربیتی اقتباس کننده، از مختصات فلسفی، معرفتی، انسان شناختی و ارزشی متفاوتی نسبت به پارادایم های مذکور، برخوردار باشد. در مقاله پیش رو پارادایم های علمی معاصر یعنی مدرنیسم، پست مدرنیسم و پیچیدگی در مقایسه با یکدیگر مورد مطالعه قرار گرفته و نسبت آنها با رویکردهای فلسفی و معرفت شناختی و در نهایت با نظریه های یادگیری رفتارگرایی، شناخت گرایی، سازنده گرایی و ارتباط گرایی روشن شده است. ضمن این بررسی این مقاله سعی کرده است نشان دهد که سازگاری بیشتر پارادایم پیچیدگی-به نسبت دیگر پارادایم ها- با واقع گرایی اسلامی، از برخی جنبه های اصلی هستی شناسی و معرفت شناسی، می تواند راه را برای بهره گیری موثرتر از نظریه های یادگیری که در سایه آن رشد کرده اند، هموار کند.
    کلیدواژگان: پارادایم های علمی، مدرنیسم، پست مدرنیسم، پیچیدگی، نظریه یادگیری
  • اعظم ایرانمنش*، اسماء ایرانمنش، رضا رستمی زاده، مسعود باقری صفحات 33-52
    نس با قرآن یکی از مسائل بسیار مهم و از وظایف اصلی هر مومن است که در روایات به آن اشاره شده و آن را یکی از راه های رسیدن به سعادت دنیوی و اخروی معرفی نموده اند.
    پژوهش حاضر با هدف نشان دادن آثار انس با قرآن بر شخصیت دانش آموزان دختر دبیرستان-های شهر کرمان به روش علی - مقایسه ای انجام گرفت. بدین منظور 377 نفر از دانش آموزان دختر نواحی 1 و 2 آموزش و پرورش شهر کرمان به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به سوالات پرسشنامه های ویژگی های فردی، انس با قرآن و شخصیت (NEO-FFI) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل به وسیله آزمون T و تحلیل واریانس یک طرفه در نرم افزار SPSS انجام شد و نتایج حاصل از مقایسه دانش آموزان مانوس با قرآن و سایر دانش آموزان نشان داد که دانش آموزان مانوس با قرآن دارای ویژگی روان آزرده گرایی و گشودگی به تجربه کمتری نسبت به سایر دانش آموزان بوده و دارای ویژگی برونگرایی و موافق بودن و با وجدان بودن بیشتری نسبت به سایر دانش آموزان می باشند. و میزان انس با قرآن بر حسب پایه تحصیلی، معدل و تحصیلات پدر آن ها تفاوت معنا داری را نشان نداد.
    کلیدواژگان: انس با قرآن، شخصیت، دانش آموزان دختر، دبیرستانهای کرمان
  • انسیه بابایی*، سعدی عزیزی، رمضانعلی گلچوبی صفحات 53-76
    بررسی سبک های دلبستگی و هیجان خواهی بعنوان پیش بین های وابستگی به تلفن همراه در بین نوجوانان بوده است.
    ب
    روش مطالعه
    به منظور دستیابی به اهداف مورد نظر در پژوهش حاضر دو گروه بین 18 تا 20 سال شامل 52 نفرافراد وابسته به تلفن همراه و 154 نفر غیر وابسته به تلفن درنظر گرفته شدند. نمونه ها با استفاده از پرسشنامه های هیجان خواهی آرنت، سبک های دلبستگی به والدین و همسال آرمسدن و گرینبرگ و پرسشنامه وابستگی به تلفن همراه بیانچی ارزیابی شدند. برای بررسی متغیرهای هیجان خواهی، سبک های دلبستگی به والدین و همسال به عنوان پیش بینهای وابستگی به تلفن همراه از روش تحلیل ممیز استفاده شد.
    یافته ها
    برای تحلیل داده ها، علاوه بر روش آمار توصیفی، روش تحلیل ممیز به کار بسته شد. نتایج به دست آمده فرضیه های این پژوهش را تایید کرد و نشان داد که وابستگی به تلفن همراه در نوجوانان را می توان بر اساس متغیرهای هیجان خواهی، سبک های دلبستگی به همسال پیش بینی نمود. نتایج به دست آمده و مدل ارائه شده توسط این پژوهش به تفضیل مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: هیجان خواهی، سبک های دلبستگی، وابستگی به تلفن همراه
  • سوران رجبی صفحات 77-100
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی بیوفیدبک EEG در بهبود فرایند توجهی دانشجویان دختر دارای افت تحصیلی در دانشگاه محقق اردبیلی انجام گرفت. نمونه این مطالعه 33 نفر بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (18 نفر) به تصادف جایگزین شدند. در قالب روش آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل از دستگاه نوروفیدبک (NFT)، و آزمون عملکرد پیوسته (CPT) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. گروه آزمایش به مدت 20 جلسه تحت آموزش نوروفیدبک قرار گرفت. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد دانشجویانی که در جلسات نوروفیدبک آموزش دیده بودند در مقایسه با گروه کنترل، در پاسخهای صحیح آزمون عملکرد پیوسته افزایش معناداری را نشان دادند و در مولفه های خطای حذف و خطای ارائه کاهش معناداری داشتند. نتایج این پژوهش حاکی از کارآیی نوروفیدبک به عنوان یک شیوه اثربخش در کاهش مشکلات توجه دانشجویان دارای افت تحصیلی است.
    کلیدواژگان: بیوفیدبک EEG، نوروفیدبک، توجه، دانشجو، افت تحصیلی
  • فرامرز سابقی، اسحاق رئیسی آهوان صفحات 101-116
  • مهناز علی اکبری دهکردی، حسنیه شهریاری *، مریم زارع صفحات 117-134
    تحقیق درباره ی تفاوت های جنسیتی در ترس کودکان، عموما نشان دهنده ی این بوده است که دخترها ترسوترند و نسبت به پسرها اضطراب بیشتری را تجربه می کنند. فرض پیشنهاد شده برای این یافته ها این است که جهت گیری نقش جنسیتی و یا انتظارات عاملی مهم در ایجاد این مساله باشد. اما این فرضیه مستقیما درباره ی کودکان مورد بررسی قرار نگرفته است. مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی-همبستگی است و رابطه ی میان داده های به دست آمده از پرسشنامه ی نقش های جنسیتی (مردانگی و زنانگی) و اضطراب آشکار کودکان را در یک نمونه ی عادی از کودکان (شامل 234 نفر، 115 دختر و 119 پسر 9-12 ساله)، بررسی کرده است. نتایج نشان داد که میان نقش جنسیتی مردانه و اضطراب کودکان رابطه ی منفی وجود دارد. اما در مقابل، ارتباط معناداری میان زنانگی و اضطراب کودکان یافت نشد. این یافته ها نشان می دهند که جهت گیری نقش جنسیتی، به ویژه مردانگی، احتمالا نقش مهمی در رشد و یا ابقاء اضطراب کودکان بازی می کند
    کلیدواژگان: جنسیت، اضطراب، نقش های جنسیتی، مردانگی، زنانگی
  • مرتضی مرادی*، مسعود حسین چاری، عباسعلی سلیمانی خشاب، محمدحسین دهقانی زاده صفحات 135-174
  • محمد نریمانی، حانیه غلام زاده، حمیدرضا دهقان * صفحات 175-196
    بهبود و توسعه عملکرد تحصیلی فراگیران یکی از اهداف اصلی مراکز آموزشی می باشد. نحوه ی استفاده از زمان و همچنین عادات مطالعه در دانش آموزان متفاوت است که این خود یکی از دلایل برتری آنها در تحصیل می باشد. هدف پژوهش حاضر مقایسه عادات مطالعه، خودکارآمدی و تعلل ورزی در دانش آموزان مدارس تیزهوش و عادی دوره متوسطه شهر اردبیل بود.
    روش
    جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل کلیه دانش آموزان تیزهوش و عادی متوسطه شهر اردبیل در سال تحصیلی 91-1390 می باشد. نمونه پژوهش به حجم 50 نفر (25 دانش آموز تیزهوش و 25 دانش آموز عادی) به صورت نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شد و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه عادات مطالعه PSSHI))، پرسشنامه خودکارآمدی شرر و همکاران و پرسشنامه تعلل ورزی لای استفاده شده است. روش تحقیق از نوع علی- مقایسه ای بوده و برای تجزیه و تحلیل داده از تحلیل واریانس چند متغیری (مانوا) استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که بین دانش آموزان عادی و تیزهوش در سه مولفه از مولفه های عادات مطالعه یعنی حافظه، برگزاری امتحانات، تندرستی و کل عادات مطالعه و همچنین تعلل ورزی تفاوت معنی دار وجود دارد. اما از لحاظ خودکارآمدی بین دانش آموزان تفاوت معناداری وجود نداشت. بر اساس نتایج این پژوهش به نظر می رسد که دانش آموزان تیزهوش از وقتشان به بهترین وجه استفاده می کنند و از تعلل ورزی کمتر و تلاش بیشتری در رسیدن به اهدافشان برخوردارند.
    کلیدواژگان: عادات مطالعه، خودکارآمدی، تعلل ورزی
  • شبنم وازپور*، معصومه اسمعیلی، صادق حسن نیا، یوسف اعظمی صفحات 197-216
    هدف اصلی این پژوهش بررسی ارتباط الگوهای فرزندپروری والدین و جایگاه فرد در خانواده براساس ترتیب تولد در پیش بینی اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان بود. جامعه ی آماری را دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهرستان آمل تشکیل داد که از بین آن ها تعداد 310 نفر با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سنجش اهمالکاری تاکمن، الگوهای فرزندپروری رابینسون و یک پرسشنامه ی جمعیت شناختی استفاده شد. تحلیل داده ها از طریق همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چند متغیره و تحلیل واریانس یک راهه انجام گردید. نتایج نشان داد که الگو های فرزندپروری استبدادی، سهل گیرانه و اقتداری مادر به همراه فرزندپروری اقتداری پدر با ضریب تعیین 24/0 پیش بینی کننده ی معناداری برای اهمال کاری تحصیلی است. همچنین بر اساس یافته ها مشخص شد که ترتیب تولد به طورکلی پیش بینی کننده ی معناداری برای این متغیر نیست و براساس نتایج تحلیل واریانس یک طرفه تفاوت معناداری در میزان اهمال کاری تحصیلی برای دانش آموزان با ترتیب تولد متفاوت مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، الگوهای فرزندپروری والدین، ترتیب تولد، دانش آموزان
|
  • Hossein Eskandari*, Hashem Fardanesh, Ali Reza Sadeghzadeh Ghamsari Pages 1-32
    This article has been originated from an analytic, theoretical and qualitative research. It seems all scientific theories such as learning theories, have been guided by more basic approaches such as philosophical and epistemological ones. In broadest level, theories grow under scientific paradigms. So recognizing and analyzing of underlying paradigms lead to deeper knowledge of learning theories and develop ways to use them more efficiently in education contexts. This matter is more important where we face to different educational contexts or different philosophy, epistemology، anthropology and axiology. For example, in the case of Iran, epistemological base of Islamic realism is different from postmodernism. In this article contemporary scientific paradigms- modernism, postmodernism، and complexity- have been studied in comparison with each other and determined their philosophical and epistemological approaches. At the end, the relationship between learning theories- behaviorism, cognitivism, constructivism, and connectivism- in one hand and these paradigms, in other hand, has been examined
  • Azam Iranmanesh*, Asma Iranmanesh, Reza Rostami Zadeh, Masood Bagheri Pages 33-52
    Closing to Quran is one of the most important matters and main duties of every believer which is noticed in narratives and introduced it as one of the ways to achieve world and future Paradise.The present investigation has been done by the purpose of showing close relation with Quran effect on the personality features of girl high school students of Kerman by cause-comparative method. So 377 students of teaching and training of Kerman city were selected by cluster random method and they answered to questionnaire of individual characteristics, closing to Quran and personality (NEO-FFI). The analysis was done by T depended test and one-side variance analysis in SPSS software and the result of Quran closed students with other ones comparison showed that thosed Quran closed students had less neuroticism and openness to experience features than other students and they had more agreeableness, extraversion and conscientiousness features than other ones. The Quran closing level based on educational grade, average and their father s educations did not show meaningful difference.
    Keywords: closing with Quran, personality, female student, Kerman high school
  • Ensie Babaee*, Saadi Azizi, Ramadan Ali Gholchooee Pages 53-76
    Aims
    Investigation of the attachment styles and sensation seeking as predictive factors in dependence on mobile among teenage people.
    Methods
    A survey was conducted among 2 groups of moblie dependence teenage (n=52) and non moblie dependence teenage (n=154) whose ages ranged from 18 to 20 years old, located on the North of Iran, Mazandaran province, Sari city – Payame noor University were asked to anonymously complete questionnaires. Discriminant Analysis analysis was used.
    Results
    The results of this study confirmed the hypothesis that the dependence on the mobile phone can be predicted on the based on variables such as sensation seeking, peer attachment styles. Conclusions. The results of this study indicate that the variables such as sensation seeking and peer attachment styles are important because of explanation of the dynamics of the emotional relationship by these variables which by that Could serve as significant of sensation seeking and attachment styles
    Keywords: Sensation seeking, Attachment styles, dependence on mobile
  • Soran Rajabi Pages 77-100
    this study did with the purpose of efficacy of neurofeedback on improvement of attention in female students dropping out in university of Mohaghegh Ardabili. Sample of this study was 33 subjects that selected into simple random sampling and situation into two groups of experimental (15 cases) and control (18 cases). Into design of experimental method and pre-post test with control group design for collected of data used of neurofeedback system (NFT), and Continuous Performance Test (CPT). Experimental group was under neurofeedback course for 20 sessions. Covariance results indicated students that treatment in neurofeedback course enhanced significant in correct responses and decrease in omission and commission factors in comparison of control group. The results of this study suggest that neurofeedback is efficiency as an effective procedure to reduce attention problems of students with dropping out.
    Keywords: EEG biofeedback, attention, student, dropping out
  • Faramarz Sabeghi, Eshagh Raeesi Ahovan Pages 101-116
  • Mahnaz Aliakbari Dehkordi, Hosnieh Shahriari*, Maryam Zare Pages 117-134
    Research on gender differences in children’s fear has generally shown that girls are more fearful and experience more anxiety than boys. A common hypothesis offered for this finding is that gender role orientations or expectations may be operating. However, this hypothesis has not been directly investigated in child samples. The present study describes the relation between a self-report measure of gender role orientation (i.e., masculinity/femininity) and the intensity of fears in a public sample of children (N 234; ages 9–12; 119 boys and 115 girls). Results revealed that masculinity was negatively related to level of fearfulness. In contrast, no relation was found between femininity and fearfulness. These findings suggest that gender role orientation, especially masculinity, may play a role in the development and/or maintenance of fearfulness in children
    Keywords: Sex, anxiety, Gender roles, Masculinity, Feminity
  • Mohammad Narimani, Hanie Gholam Zade, H. Amid Reza Dehghan* Pages 175-196
    Develop learners academic performance is one of the main objectives of the training centers. How to use time and study habits of the students varied that is one of the reasons for their preference. The aim of present study was a comparison study habits¡ self- efficacy and procrastination in gifted and normal student''s high schools of Ardabil city.
    Methods
    The study sample included all gifted and a normal student in junior high schools of Ardabil is the 91-1390 school year. The sample size of 50 patients (25 gifted and 25 normal) a random sample multi-step was chosen. To collect data from a questionnaire study habits (PSSHI)¡ self-efficacy Scherrer et and procrastination lay is used. Method of causal-comparative of data for analysis and multivariate analysis of variance (MANOVA) was used. Results showed that there are significant differences between normal and gifted students in the three components of the components of the reading habits of memory¡ exams¡ health and general study habits and procrastination. But there was no significant difference in efficacy between students. The results of this study it appears that gifted students the best use of their time and reached their goals delays are making fewer and more.
    Keywords: study habits, Self, Efficacy, Procrastination
  • Shabnam Vazpour*, Masoume Esmaeeli, Sadegh Hassan Nia, Yousof Azami Pages 197-216
    The main objective of the present research is the investigation of the relationship of parenting patterns¡ birth-order-based status of individual in family and educational procrastination as well as determination of prediction capability of these two variables in predicting degree of students’ educational procrastination. Studied sample includes 310 female students of Amol town educating in secondary education. This sample was randomly selected by cluster method. In order to collect data¡ questionnaires of Talkman’s procrastination¡ Robinson’s et al parenting methods¡ and one sociological questionnaire were used. In order to analyze data¡ statistical tests of mean¡ standard deviation¡ Pearson and Spearman’s correlation¡ multivariate regression analysis¡ and one-way variance analysis were employed. Results indicated the fact that mother’s despotic¡ indulgent¡ and authoritative parenting patterns along with fathers’ authoritative parenting with determination coefficient 0/24 are significant predictors for educational procrastination. Also¡ according to results¡ it became clear that birth order is not generally a significant predictor for this variable¡ and according to results of one-way variance analyses¡ there was found no significant difference in degree of educational procrastination of students with different birth order.
    Keywords: Educational Procrastination, Parenting Patterns, Birth Order, students