فهرست مطالب

Strides in Development of Medical Education
Volume:12 Issue: 1, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/02/25
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عصمت نوحی، حمیده منتظری، مصطفی شکوهی صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    مفهوم درگیری فعال یا مشغولیت دانشگاهی درک خاصی از ارتباط بین دانشجویان و دانشگاه می باشد. دانشگاه محیطی است که امکانات یادگیری را فراهم کرده، منجر به ایجاد یادگیری در دانشجویان می شود. ماهیت و درجه یادگیری به چگونگی استفاده دانشجویان از منابع محیطی بستگی دارد. مشغولیت مثبت و جو حمایتی تعاملی دانشگاهی عنصر اساسی موفقیت در فرایند یادگیری است. از طرف دیگر انزوا، بیگانگی و منفعل بودن دانشجویان منجر به شکست و افت تحصیلی آن ها می گردد. هدف این مطالعه، بررسی مشغولیت دانشگاهی دانشجویان پزشکی کرمان در سال 92-1391 بود که در آن به بررسی دو حیطه از موارد مشغولیت دانشگاهی (یادگیری فعال و مشارکتی و سطح چالش علمی) پرداخته شد.
    روش کار
    در مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر که به صورت مقطعی انجام شد، همه دانشجویان رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه سنجش درگیری فعال دانشگاهی بود.
    یافته ها
    211 نفر از دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان از سال های مختلف تحصیلی با میانگین سنی 1/3 ± 6/22 سال وارد مطالعه شدند. میانگین (± انحراف معیار) نمره درگیری فعال دانشجویان 33/32 ± 64/98 بود. یادگیری فعال و مشارکتی بر حسب همه خصوصیات دموگرافیک (به جز اشتغال) در سطح معنی داری قرار داشت؛ به طوری که یادگیری فعال و مشارکتی دانشجویان مرد نسبت به زن، مجرد نسبت به متاهل، سال تحصیلی مختلف و خوابگاهی نسبت به بومی متفاوت بود. همچنین دانشجویانی که در یکی از نهادها و یا کانون های دانشگاهی عضویت داشتند به طور معنی داری میزان یادگیری فعال و مشارکتی بیشتری داشتند. میانگین (± انحراف معیار) یادگیری فعال و مشارکتی برابر با 6/5 ± 4/17 و میانگین (± انحراف معیار) سطح چالش علمی برابر با 1/7 ± 7/21 به دست آمد و هر دو حیطه در دانشجویان نامطلوب گزارش شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به وضعیت مشغولیت دانشگاهی نسبتا نامطلوب دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان، امید بر آن است که با برنامه ریزی های آینده در جهت استفاده بیشتر از روش های نوین تدریس که سطح چالش علمی و یادگیری فعال و مشارکتی در آن ها بیشتر است و با حمایت های مناسب دانشگاه، کارکنان و استادان بتوان گامی در جهت بهتر شدن مشغولیت های دانشگاهی و در نتیجه پیشرفت و موفقیت دانشجویان برداشت.
    کلیدواژگان: درگیری فعال دانشگاهی، جو حمایتی، یادگیری فعال و مشارکتی، چالش علمی، دانشجویان پزشکی، ایران
  • سارا مرتاض هجری، عظیم میرزازاده، محمد جلیلی، حمید عمادی کوچک صفحات 10-17
    زمینه و هدف
    یکی از چالش های برنامه ادغام یافته، نحوه ارزیابی و نمره دهی آن می باشد. هرچند محاسبه یک نمره برای کل بلوک در راستای اهداف برنامه آموزشی ادغام یافته است، حذف سیستماتیک مطالعه دروس به ویژه درباره دیسیپلین هایی که ارزش واحدی کمتری دارند، نگرانی جدی ایجاد می کند. در مطالعه حاضر تجربه دانشگاه علوم پزشکی تهران در زمینه ارزیابی دانشجویان در بلوک های ادغام یافته و نمره دهی آن ها ارایه گردید.
    روش کار
    دانشجویان در انتهای سال اول چهار بلوک «مولکول و سلول- بافت، تکوین، عملکرد- قلب، گردش خون و خون- تنفس» را پشت سر گذاشتند. هر بلوک شامل آناتومی، فیزیولوژی، بافت شناسی و جنین شناسی بود. در پایان هر بلوک نمره کلی آن به عنوان عملکرد دانشجو گزارش شد. در پایان سال تحصیلی نیز نمرات دیسیپلینی تجمعی بر اساس نمرات وزن دهی شده هر یک از دیسیپلین ها در تمام بلوک ها محاسبه و اعلام گردید.
    یافته ها
    تعداد دانشجویانی که در پایان سال تحصیلی حد نصاب قبولی دیسیپلینی را کسب نکردند، به ترتیب در دیسیپلین های بافت شناسی، آناتومی، جنین شناسی و فیزیولوژی 15، 17، 44 و 3 نفر بودند. این دانشجویان باید قبل از شروع سال تحصیلی بعدی در آزمون دیسیپلینی پایان سال شرکت می کردند.
    نتیجه گیری
    مقایسه تعداد دانشجویانی که در دیسیپلین هایی با تعداد واحد کم (مانند جنین شناسی) موفق به کسب حد نصاب قبولی نشدند، با تعداد دانشجویانی که در دیسیپلین هایی با تعداد واحد بیشتر (مانند فیزیولوژی) نمره قبولی را کسب نکردند، نشان می دهد که برخی از دانشجویان از مطالعه دروس کم واحد صرف نظر می کنند. در نظر گرفتن نمره دیسیپلینی تجمعی در کنار نمره بلوکی می تواند موجب کاهش حذف سیستماتیک دروس در بلوک های ادغام یافته گردد.
    کلیدواژگان: ادغام، ارزیابی دانشجو، نمره دیسیپلینی تجمعی
  • مجید زارع بیدکی، سجاد صدری نیا، علی رجب پور صنعتی صفحات 18-27
    زمینه و هدف
    هسته مرکزی هر سیستم یادگیری مبتنی بر وب، وجود یک سامانه نرم افزاری آنلاین است که سیستم مدیریت یادگیری الکترونیکی نامیده می شود. وجود چنین سامانه ای در هر دانشگاه حداقل شرط لازم برای به کارگیری و توسعه روش های یادگیری مبتنی بر وب است. هدف از انجام این تحقیق، بررسی فراوانی به کارگیری سامانه های مدیریت یادگیری الکترونیکی در دانشگاه های علوم پزشکی ایران و مقایسه آن با دانشگاه های کشورهای پیشرفته بود.
    روش کار
    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر به شکل مقطعی و در سال 1393 انجام گرفت. جمعیت مورد مطالعه شامل دانشگاه های علوم پزشکی ایران (به شکل سرشماری و در مجموع 52 دانشگاه) و دانشگاه های چهار کشور پیشرفته انگلیسی زبان شامل آمریکا، کانادا، استرالیا و انگلستان بود. در بخش کشورهای پیشرفته، 58 دانشگاه به صورت تصادفی از میان 580 دانشگاه شناخته شده تر در کشورهای ذکر شده انتخاب گردید. اطلاعات به صورت توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 52 دانشگاه علوم پزشکی ایران، 33 دانشگاه (5/ 63 درصد) فاقد هر گونه سامانه مدیریت یادگیری الکترونیکی برای به کارگیری در دوره های آموزشی منجر به مدرک تحصیلی بودند. از میان 19 دانشگاه (5/ 36 درصد) دارای سامانه مدیریت یادگیری الکترونیکی، 11 دانشگاه سامانه Moodle، 3 دانشگاه سامانه طراحی شده در شرکت های داخلی، 4 دانشگاه سامانه ATuter و 1 دانشگاه سامانه Decebo داشتند. در 16 دانشگاه علوم پزشکی ایران از سامانه های کد باز و در 3 دانشگاه از سامانه های تجاری استفاده شده بود. در بخش دانشگاه های کشورهای پیشرفته، تمام 58 دانشگاه (100 درصد) مورد بررسی واجد سامانه مدیریت یادگیری الکترونیکی برای دوره های منجر به مدرک بودند. از این میان، 30 دانشگاه دارای سامانه Blackboard، 13 دانشگاه دارای سامانه Moodle، 8 دانشگاه دارای سامانه Canvas، 1 دانشگاه دارای سامانه Desire2learn و 1 دانشگاه دارای سامانه Sakai بودند. 2 دانشگاه در مرحله تبدیل سامانه خود قرار داشتند و 3 دانشگاه نیز از سیستم MOOC برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    دانشگاه های علوم پزشکی ایران از نظر میزان برخورداری از سامانه های مدیریت یادگیری الکترونیکی فاصله قابل توجهی با دانشگاه های کشورهای پیشرفته انگلیسی زبان دارند. مدیران آموزشی و فن آوری اطلاعات در دانشگاه های ایران باید نسبت به پر کردن این فاصله به ویژه در دانشگاه های سطح یک اقدامات جدی مبذول دارند.
    کلیدواژگان: سامانه مدیریت یادگیری الکترونیکی، دانشگاه علوم پزشکی، یادگیری الکترونیکی
  • شهزاد سراوانی، مریم یزدان دوست، حامد بصیر غفوری صفحات 28-37
    زمینه و هدف

    حدود دو دهه از ایجاد پزشکی مبتنی بر شواهد در جهان می گذرد. این حیطه به دلیل پر نمودن شکاف اطلاعاتی بین پژوهش های پزشکی و عملکردهای بالینی از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی سطوح شواهد موجود در مقالات آموزشی ایران در کاربرد پزشکی مبتنی بر شواهد بود.

    روش کار

    پس از جستجوی پایگاه های ایرانی و بین المللی، نتایج طبق معیارهای ورود و خروج و به صورت جداگانه توسط دو پژوهشگر مورد مطالعه قرار گرفت. برای انجام فرایند مرور سیستماتیک از راهنمای انجام مرور سیستماتیک (BEME (Best evidence medical education، جهت ارایه روند انتخاب مطالعات از فلوچارت(PRISMA (Preferred reporting items for systematic reviews and meta-analyses و برای ارزیابی کیفیت مطالعات از چک لیست (MERSQI (Medical education research quality index استفاده گردید. همچنین جهت سطح بندی شواهد از نوع ارایه شده ای که در راهنمای BEME برای سطح بندی تاثیر آموزشی در مطالعات آموزش پزشکی به کار می رود، استفاده شد.

    یافته ها

    پزشکی مبتنی بر شواهد در 11 حوزه مورد استفاده قرار گرفته بود که می توان در چهار گروه بالینی، آموزشی، پژوهشی و سیاست گذاری طبقه بندی کرد. 3 حوزه «برگزاری ژورنال کلاب، بحث مورد و تدریس و آموزش» در گروه آموزشی جای گرفت و تنها 6 مطالعه در زمینه تاثیر آموزش بر کاربرد پزشکی مبتنی بر شواهد یافت شد که بررسی کیفیت آن ها نشان از کیفیت متوسط این مطالعات بود.

    نتیجه گیری

    اگرچه مطالعات انجام شده در زمینه تاثیر آموزش بر کاربرد پزشکی مبتنی بر شواهد اندک هستند، اما شواهد مناسب و با کیفیت متوسطی را ارایه می دهند. با وجود دوره ها و روش های آموزشی متعدد پزشکی مبتنی بر شواهد در کشور، هنوز شواهد سطح بالا و در عین حال با کیفیتی مبنی بر تایید اثربخشی این آموزش ها در آگاهی، نگرش، عملکرد و رفتار حرفه مندان پزشکی به ویژه در بلندمدت وجود ندارد. به این ترتیب نیاز به طراحی و اجرای پژوهش های با کیفیت در این حوزه احساس می گردد.

    کلیدواژگان: پزشکی مبتنی بر شواهد، کاربرد، مقالات آموزشی، ایران
  • محمد امینی، حمید رحیمی، زهرا غلامیان برزکی صفحات 38-48
    زمینه و هدف
    مدیریت کلاس درس، متغیری کلیدی در ایجاد جو مطلوبی برای آموزش و یادگیری فراگیران به شمار می آید. امروزه تجهیز استادان به مهارت های مدیریتی در برنامه ریزی برای آموزش های حرفه ای به ویژه آموزش پزشکی ضرورت دارد. هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی سبک های مدیریت کلاس درس اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان بود.
    روش کار
    این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی بود و جامعه آماری آن شامل همه استادان دانشگاه علوم پزشکی کاشان (182 نفر) بود که از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 114 نفر به دست آمد. از پرسش نامه استاندارد سبک مدیریت کلاس در قالب 25 سوال چهار گزینه ای و سه سبک مدیریت آموزش (سوالات 13-1)، مدیریت افراد (سوالات 21-14) و مدیریت رفتار (سوالات 25-21) بر مبنای سه رویکرد (مداخله گر، تعاملی و غیر مداخله گر) استفاده شد. روایی پرسش نامه به صورت محتوایی مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسش نامه نیز از طریق ضریب Cronbach ¢ s alpha برابر با 82/ 0 برآورد گردید. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون های t، ANOVA و Independent t) با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین هر یک از مولفه های مدیریت کلاس از میانگین فرضی (5/ 2) بیشتر به دست آمد. بالاترین میانگین مربوط به سبک مدیریت آموزش (75/ 2) و با توجه به میانگین حاصل شده (28/68)، مدیریت کلاس به صورت رویکرد مداخله گر بود.
    نتیجه گیری
    استادان دانشگاه به مدیریت آموزش بیشترین توجه و به مدیریت رفتار کمترین توجه را دارند و مدیریت افراد در درجه دوم اهمیت قرار دارد.
    کلیدواژگان: دانشگاه علوم پزشکی، سبک مدیریت کلاس، رویکرد مدیریت، اعضای هیات علمی، ایران
  • زهرا اعظمی، حمید صالحی نیا * صفحات 49-55
    زمینه و هدف

    تفکر انتقادی مهارتی برای تصمیم گیری بهتر دانشجویان است. اطلاع از وضعیت تفکر انتقادی در دانشجویان برای برنامه ریزی تحصیلی و آموزشی مفید می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1392 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع مقطعی- تحلیلی بود که بر روی 338 نفر از دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1392 صورت گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا- فرم ب (California critical thinking skills test-Form B یا CCTST- Form B) بود. داده های جمع آوری شده توسط آزمون های آماری Independent t و ANOVA در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    میانگین نمره تفکر انتقادی در بین دانشجویان دختر 50 /4 ± 62/ 7 و در بین دانشجویان پسر 69/ 3 ± 47/ 7 به دست آمد که از این نظر تفاوت معنی داری بین دو جنس مشاهده نگردید. بر اساس آزمون ANOVA، بین مقطع تحصیلی و نمره تفکر انتقادی رابطه معنی داری بود (002/ 0 = P). بالاترین نمره تفکر انتقادی با میانگین 98/ 8 در بین دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد مشاهده شد. همچنین بین نمره تفکر انتقادی و رشته تحصیلی رابطه معنی داری وجود داشت (001/ 0 = P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده، مهارت های تفکر انتقادی در دانشجویان مورد مطالعه در تمامی ابعاد سطح پایینی داشت. بنابراین آموزش در زمینه افزایش مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، دانشجویان، مدیریت، اطلاع رسانی پزشکی، ایران
  • محمد حیدری، سارا شهبازی صفحات 56-63
    زمینه و هدف
    اضطراب گونه ای تشویش و نگرانی است که در اثر وجود نوعی احساس خطر در افراد ایجاد می شود و می تواند بر عملکرد فرد تاثیر گذارد. امروزه اضطراب امتحان بین افراد تحصیل کرده رو به افزایش است و این وضعیت باعث انحراف توجه فرد می شود. «ایمان» اعتماد به نفس و قدرت صبر برای مقابله با مشکلات را افزایش می دهد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر آوای قرآن بر میزان اضطراب امتحان در دانشجویان پرستاری و فوریت های پزشکی بود.
    روش کار
    مطالعه نیمه تجربی حاضر بر روی 86 نفر از دانشجویان رشته های پرستاری و فوریت های پزشکی دانشکده پرستاری بروجن انجام شد. روش نمونه گیری مبتنی بر هدف بود و همه دانشجویان در مطالعه شرکت داده شدند. دروس ارایه شده نیم سال برای هر رشته به طور تصادفی در دو گروه قرار داده شد. برای یک گروه قبل از امتحانات میان ترم و برای گروه دیگر قبل از امتحانات پایان ترم، پخش صوت آیات 26-1 سوره مریم به مدت 5 دقیقه انجام گرفت. جهت جمع آوری اطلاعات از دو پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک و اضطراب Spielberger قبل از برگزاری کلیه آزمون ها استفاده گردید. اطلاعات با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیلی Paired t و Independent t در نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در دانشجویان رشته پرستاری میانگین سطح اضطراب آشکار در آزمون های بدون آوای قرآن 73/ 48 ± 52/ 13 و در آزمون های دارای آوای قرآن 72/ 44 ± 26/ 15 و میانگین سطح اضطراب پنهان در آزمون های بدون آوای قرآن 33/ 43 ± 61/ 9 و در آزمون های دارای آوای قرآن 436/ 41 ± 99/ 11 بود که این میانگین ها از نظر آماری تفاوت معنی داری با یکدیگر داشت (050/ 0 > P). در دانشجویان رشته فوریت های پزشکی نیز میانگین سطح اضطراب آشکار در آزمون های بدون آوای قرآن 00/ 41 ± 98/ 12 و در آزمون های دارای آوای قرآن 11/ 39 ± 82/ 11 و میانگین سطح اضطراب پنهان در آزمون های بدون آوای قرآن 33/ 41 ± 78/ 8 و در آزمون های دارای آوای قرآن 46/ 38 ± 01 /11 حاصل شد که از نظر آماری تفاوت معنی داری را نشان داد (050/ 0 > P).
    نتیجه گیری
    پخش صوت قرآن قبل از برگزاری امتحانات می تواند سطح اضطراب دانشجویان را کاهش دهد. بنابراین از مدیران و سیاست گذاران برنامه های آموزشی درخواست می شود که با در نظر گرفتن نتایج مطالعه حاضر و قبل از برگزاری آزمون ها، به پخش آوای قرآن بپردازند و نه تنها موجبات آرامش و کاهش استرس دانشجویان را برآورده سازند، بلکه در جهت ترویج فرهنگ انس با قرآن گام بردارند.
    کلیدواژگان: آوای قرآن، اضطراب، امتحان، دانشجو، پرستاری، فوریت های پزشکی
  • فاطمه سادات رباطی، محمد محمد باقری، فاطمه حسنی صفحات 64-75
    زمینه و هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی برنامه درسی پنهان در دوره پژوهشی مقطع دکتری و عوامل پنهان در تعاملات دوره پژوهش در دانشگاه ها بود.
    روش کار
    تحقیق از نوع کیفی و با روش پدیدارشناسی انجام شد و ابزار جمع آوری اطلاعات، مصاحبه بود. همه فارغ التحصیلان مقطع دکتری که دوره پژوهشی خود را گذرانده بودند (45 نفر)، در مطالعه شرکت داشتند. از روش نمونه گیری موارد عادی که از نوع نمونه گیری هدفمند بود، استفاده گردید و در تجزیه و تحلیل داده ها نیز روش Strauss و Corbin مورد استفاده قرار گرفت (کدگذاری باز و کدگذاری محوری).
    یافته ها
    230 جمله مضمونی به 5 درون مایه اصلی شامل «قصور در وظیفه اصلی، عدم عدالت اجتماعی و اقتصادی، عدم برابری دانشگاه ها، عدم ارتباطات برون مرزی و عدم امکانات برابر» و چندین درون مایه فرعی تقسیم شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که عوامل پنهانی بسیاری می تواند بر روند علمی دانشگاه ها در این دوره تاثیرگذار باشد، بنابراین به ژرف اندیشی بیشتری در این دوره نیاز است.
    کلیدواژگان: دانشگاه ها، برنامه درسی پنهان، پدیدارشناسی، دوره پژوهشی مقطع دکتری
  • مژگان کلانترزاده، مریم حسین نژاد صفحات 76-83
    زمینه و هدف
    اشتباهات دارویی مشکلی جهانی و یکی از شایع ترین خطاهای پزشکی است که تهدیدی جدی برای ایمنی بیماران به شمار می رود و در مواردی می تواند منجر به مرگ بیمار شود. بنابراین شناخت ابعاد مختلف این مشکل می تواند فرصت مناسبی را برای پیشگیری و به حداقل رساندن آن فراهم سازد. این مطالعه با هدف بررسی اشتباهات دارویی در دانشجویان پرستاری شهر کرمان در سال 1391 انجام شد.
    روش کار
    در مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر همه دانشجویان پرستاری ترم های 7 و 8 دانشگاه علوم پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی شهر کرمان (90 نفر) مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه خودساخته شامل دو بخش ویژگی های فردی و شغلی و سوالات مربوط به اشتباهات دارویی بود که پس از تایید روایی و پایایی استفاده گردید. داده ها توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون 2 c مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    4/ 84 درصد مشارکت کنندگان مطالعه را دانشجویان زن تشکیل دادند. 3/ 66 درصد شاهد اشتباهات دارویی سایر دانشجویان بودند و یا به طریقی در جریان اشتباهات دارویی سایر دانشجویان قرار گرفته بودند. 97/ 66 درصد (60 نفر) از دانشجویان اشتباه دارویی خود را تایید کردند که مجموع این اشتباهات 101 مورد بود. بر این اساس، میانگین اشتباهات دارویی در کل نمونه 12/ 1 به دست آمد. در بین روش های تجویز دارو بیشترین اشتباه مربوط به تزریقات وریدی (3/ 68 درصد)، کمترین آن مربوط به تزریقات زیرجلدی (8/ 1 درصد) و بیشترین اشتباه دارویی، سرعت تزریق و دوز اشتباه بود (به ترتیب 7/ 46 و 7/ 41 درصد). بین بروز اشتباهات دارویی با جنس، سن، وضعیت تاهل و سابقه کار هم زمان ارتباط معنی داری وجود نداشت (05/ 0 < P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که میزان بروز اشتباهات دارویی در دانشجویان پرستاری بالا است که باید توجه بیشتر نظام آموزشی به این ضعف معطوف گردد تا هم بیماران خدمات پزشکی «ایمنی» که حق مسلم آنان است را دریافت نمایند و هم باعث جلب رضایت بیماران گردد.
    کلیدواژگان: اشتباهات دارویی، دانشجویان پرستاری، ایمنی بیماران
  • منصور مسجدی، راضیه نشاط آور، شهلا دشتی، فرید زند، مهرداد عسکریان، علی مهبودی، مهسا سمیعی صفحات 84-89
    زمینه و هدف
    ژورنال کلاب یکی از روش های کلاسیک آموزش پزشکی با بیش از 100 سال سابقه است که از آن می توان در آموزش ارزیابی نقادانه، پزشکی مبتنی بر شواهد، طراحی تحقیق، آمار برای دستیاران پزشکی و نیز مفاهیم آموزشی استفاده نمود. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی نگرش دستیاران تخصصی گروه بیهوشی نسبت به ارایه ژورنال کلاب به روش جدید (با حضور متخصص پزشکی اجتماعی یا آمار) بود.
    روش کار
    مطالعه مداخله ای و مقطعی حاضر در بخش مراقبت های ویژه بزرگسالان (Intensive care unit یا ICU) بیمارستان نمازی شیراز انجام شد. از 50 نفر اعضای هیات علمی و دستیاران سال دوم و بالاتر گروه بیهوشی که در ژورنال کلاب به هر دو شیوه نوین و قدیمی شرکت کرده بودند، نظرات 36 نفر برگشت داده شد. با همکاری دفتر توسعه آموزش و گروه بیهوشی دانشکده پزشکی برای نظرسنجی در مورد این روش، پرسش نامه محقق ساخته ای با 19 سوال تنظیم گردید و روایی آن به تایید کارشناسان آموزشی رسید. پایایی پرسش نامه به وسیله ضریب Cronbach''s alpha بالای 90 درصد گزارش شد.
    یافته ها
    در گروه مداخله (ژورنال کلاب با حضور متخصص پزشکی اجتماعی یا آمار) نسبت به جلسات معمول ژورنال کلاب گروه بیهوشی تفاوت آماری معنی داری بین نمره هر سوال دو پرسش نامه وجود داشت. مهم ترین تاثیر از نظر شرکت کنندگان شامل فهم واژه های آماری، روش های انجام مطالعه، نگرش مثبت نسبت به مفید بودن ارتباطات بین رشته ای، نقد مقاله در به کارگیری نتایج در عملکرد بالینی، ایجاد مهارت نقد مقاله، ایجاد انگیزه بیشتر در پژوهش های بعدی، علاقمندی به شرکت در ژورنال کلاب های بعدی و توصیه به سایر همکاران جهت شرکت در ژورنال کلاب بود. همچنین ضریب همبستگی Spearman مشخص کرد که هرچه تعداد دفعات شرکت در ژورنال کلاب بیشتر شد، سطح آگاهی افراد افزایش یافت و خواستار برگزاری جلسات بیشتری بودند.
    نتیجه گیری
    شرکت کنندگان اذعان داشتند که بار علمی بالاتری کسب نمودند و در مجموع از برگزاری چنین روش آموزشی نوینی رضایت داشتند. از لحاظ قابلیت تعمیم و اجرا در سایر مراکز آموزشی می توان روش پیشنهاد شده را برای دیگر رشته های تخصصی گروه های پزشکی در سطح دانشکده نیز اجرا نمود و به نتایج موثق و معتبرتری دست یافت و در صورت کسب نتایج به صورت الگوی کشوری پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: ژورنال کلاب، نگرش، شیوه نوین، دستیاران تخصصی، مراقبت های ویژه
  • حامد میر، هادی پارسیان*، ایمان جهانیان، علی شبستانی منفرد، زیبا شیرخانی کلاگری، سهراب حلالخور صفحات 90-97
    زمینه و هدف

    یکی از روش های ارزشیابی به منظور انتخاب و اصلاح شیوه های تدریس در دانشگاه ها، ارزیابی نظرات دانشجویان است. تدریس توسط گروه استادان از شیوه های مرسوم در مراکز دانشگاهی است. در این مطالعه رضایتمندی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بابل از ارایه دروس توسط گروه استادان ارزیابی گردید.

    روش کار

    در مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر 461 نفر از دانشجویان رشته های مختلف دانشگاه علوم پزشکی بابل که آموزش به صورت گروهی را تجربه کرده بودند، به طور تصادفی انتخاب گردیدند و با تکمیل پرسش نامه ای که روایی و پایایی آن تایید شده بود، در مطالعه شرکت نمودند. پرسش نامه حاوی 19 سوال و بر پایه مقیاس لیکرت در پنج سطح «خیلی زیاد، زیاد، متوسط، کم و خیلی کم» بود که در سال تحصیلی 91-1390 در اختیار دانشجویان قرار گرفت. از آزمون های t و ANOVA برای مقایسه های آماری و از نرم افزار SPSS جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.

    یافته ها

    2/ 8 درصد دانشجویان مخالفت نسبی و 4/ 0 درصد از دانشجویان تمایل بسیار زیادی به این شیوه تدریس نشان دادند. بیشترین درصد فراوانی پاسخ ها (9/ 56 درصد) در محدوده «متوسط» قرار گرفت و حدود 5/ 34 درصد از دانشجویان نسبت به تدریس توسط گروه استادان تمایل بالایی داشتند. دانشجویان دندان پزشکی بیشترین و دانشجویان علوم آزمایشگاهی کمترین تمایل به این روش تدریس را اعلام نمودند. همچنین دانشجویان بالاتر تمایل کمتری به این شیوه تدریس نشان دادند. اختلاف معنی داری ترم های بین پاسخ دانشجویان دختر و پسر در خصوص این شیوه آموزشی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بابل مخالفت محسوسی با تدریس توسط گروه استادان نداشتند. با این وجود در جهت اصلاح مشکلات جزیی موجود، بازنگری در روش اجرای این شیوه ارایه دروس ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، دانشجو، تدریس
  • حسین کریمی مونقی، رقیه زردشت * صفحات 98-107
    زمینه و هدف

    نظریه های یادگیری بر چگونگی یادگیری افراد متمرکز است. تئوری های یادگیری شناختی بر اهمیت آنچه که در درون یاد گیرنده رخ می دهد، تاکید می کند و شامل چندین چشم انداز شناخته شده مانند گشتالت، پردازش اطلاعات یا خبرپردازی، یادگیری معنی دار، نقشه مفهومی، روش اکتشافی، خودکارامدی و خودتنظیمی می باشد که هر کدام از این چشم اندازها بر جنبه خاصی از شناخت تاکید دارند. در خصوص فرایندها و رویکردهایی که دانشجویان پرستاری در هنگام یادگیری به کار می برند، اطلاعات اندکی وجود دارد. هدف از مطالعه حاضر پاسخ به این سوال است که نظریه های شناخت گرایی در آموزش پرستاری چه جایگاهی دارند؟

    روش کار

    در این مطالعه از منابع کتابخانه ای و پایگاه های اطلاعاتی مانند (Medline، Google Scholar، Magiran و SID (Scientific information database و کلید واژه های «تئوری های یادگیری، نظریه شناختی اجتماعی و آموزش پرستاری» از سال 2013-2000 استفاده شد و سپس هر کدام از رویکردهای این تئوری در آموزش برستاری مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    اصول مهم گشتالت در ارتباط با مراقبت و آموزش به بیماران شامل سازماندهی روانی به سمت سادگی، تعادل و نظم هدایت شده است که بر اساس تمایل بیمار و برای توصیف ساده و روشن از بیماری اش می باشد. کاربرد تئوری پردازش اطلاعات در آموزش پرستاری، تطابق شغل با طرز تفکر، پذیرش و احترام به روش های مختلف تفکر در میان افراد شاغل در محیط های بهداشتی- درمانی است. نقشه مفهومی راهبردی فراشناختی جهت آموزش نحوه یادگیری به دانشجویان پرستاری و روش اکتشافی عامل بالا بردن اعتماد به نفس پرستاران می شود. خودکارامدی بر کسب و به کارگیری دانش، رشد و بهبود مهارت های علمی و حرفه ای نقش تاکید دارد. دانشجویان پرستاری دارای پیشرفت بالا، اغلب یاد گیرندگانی هستند که خودگردانی و خودتنظیمی دارند.

    نتیجه گیری

    پرستاری در قرن 21 با تغییرات مداوم همراه شده است و پرستاران مجبور هستند از بیماران با آسیب شناسی های متعدد، بیماری های مزمن و بیماری های زمینه ای متنوع تر از قبل سر و کار داشته باشند. به منظور آماده سازی پرستاران برای عملکرد شایسته در چنین محیط آموزشی به مهارت های شناختی و فراشناختی نیاز است. کاربردهای آموزشی نظریه یادگیری شناختی اجتماعی در پرستاری شامل الگومداری، آموزش رفتارها و مهارت های تازه، تشویق و ترغیب رفتارهای از پیش آموخته شده به صورت مستقیم و غیر مستقیم و در بالین آموزش پیشگیری از بیماری های مزمن، افزایش استقلال و کارامدی مددجویان می باشد. این مطالعه دانش ارزشمندی در خصوص نظریه شناختی در آموزش پرستاری فراهم نمود. معرفی، کاربرد و تحقیق درباره این نظریه در آموزش پرستاری توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، تئوری شناختی اجتماعی، نظریه های یادگیری
  • نازنین ضیاء شیخ الاسلامی، فرهاد ایرانمنش، سید محمد طباطبایی صفحات 108-110
|
  • Esmat Noohi, Hamideh Montazeri, Mostafa Shokohi Pages 1-9
    Background and Objective
    The concept of active engagement or academic engagement is a certain understanding of the relationship between students and the university. The university is an environment that provides learning opportunities that will lead to student learning. The nature and level of learning depends on the students way of using their environmental resources. Positive engagement and an interactive, supportive academic environment are essential elements in success in the learning process. On the other hand, isolation, alienation, and passiveness of students results in their academic failure. The aim of the present study was to investigate academic engagement of medical students of Kerman University of Medical Sciences, Iran, in 2011-2012. In this study, 2 domains of academic engagement were investigated (active and participatory learning, and level of academic challenge).
    Methods
    In this descriptive-analytical, cross-sectional study, all medical students of Kerman University of Medical Sciences were recruited using stratified random sampling method. The data collection tool was the National Survey of Student Engagement (NSSE).
    Results
    In this study, 211 medical students from different academic years with the average age of 22.6 ± 3.1 were enrolled. The mean active engagement score of the students was 98.64 ± 32.33. Active and cooperative learning was at a significant level based on all demographic variables, except employment. The active and cooperative learning of male students differed significantly from that of female students, married students from single students, different academic years, and native from local students. Moreover,, students who were members of one of the academic centers had significantly higher active and participatory learning scores. Mean active and participatory learning, and level of academic challenge were 17.4 ± 5.6 and 21.7 ± 7.1, respectively. Both domains were reported as unsatisfactory among students.
    Conclusion
    The results showed the unsatisfactory academic engagment status of the students of the Kerman University of Medical Sciences. Thus, it is hoped that with future planning to use more modern teaching methods which have a higher level of academic challenges, and active and collaborative learning, and by the appropriate support of the university, university staff, and faculty members, we are able to take steps toward the improvement of academic engagement, and thereby, student success.
    Keywords: Academic engagement, Supportive environment, Active, cooperative learning, Scientific challenges, Medical students, Iran
  • Sara Mortaz Hejri, Azim Mirzazadeh, Mohammad Jalili, Hamid Emadi Kochak Pages 10-17
    Background and Objective
    Student assessment is one of the most challenging issues of an integrated curriculum. While calculating an overall score is in line with the goals of integrated curriculum, it poses the risk that some students will deliberately leave out the content of some disciplines, based on the fact that they have lower credits in each block exam. In the present study, we describe the experience of Tehran University of Medical Sciences, Iran, where an integrated medical curriculum has been launched since September 2011 as part of curriculum reform initiative.
    Methods
    In the first academic year, students passed 4 blocks: Molecule and Cell; Tissue; Development and Function; Cardiovascular Function; Blood circulation; and Blood-Respiratory Function. Each block included anatomy, histology, physiology, and embryology. The overall block score was reported at the end of each block. In addition, a cumulative disciplinary score was calculated at the end of the academic year through the summation of the weighted subscores of each discipline in each block.
    Results
    At the end of the year, the number of students who had failed in histology, anatomy, embryology, and physiology were 15, 17, 44, and 3, respectively. They were required to take a disciplinary examination before the beginning of the next academic year.
    Conclusion
    A comparison of the number of students who failed disciplines with low credits (e.g. histology) with those who failed disciplines with high credits (e.g. physiology) suggests that the former had systematically been ignored by some students. The calculation of a cumulative disciplinary score may reduce the deliberate omission of course content in integrated blocks.
    Keywords: Integration, Student assessment, Cumulative disciplinary score
  • Majid Zare, Bidaki, Sajad Sadrinia, Ali Rajabpour, Sanati Pages 18-27
    Background and Objective
    The core of each WBT system is an online software called learning management system (LMS). The existence of such a system in each university is the minimum requirement for the application and development of WBT methods. The present study aimed to investigate the frequency of LMS usage in Iranian medical universities in comparison with the universities of developed countries.
    Methods
    This descriptive cross-sectional analysis was performed in 2014. The study population consisted of Iranian medical universities and the universities of 4 developed English-speaking countries, including USA, Canada, Australia, and UK. From among the Iranian universities, a total of 52 universities were selected using the census method. Moreover, 58 universities were randomly selected from among 450 well-known universities of developed countries. The data from LMS of Iranian medical universities were collected through visiting university websites, telephone calls, and in some cases, face-to-face interviews. The data were analyzed by descriptive methods.
    Results
    Of the 52 Iranian universities of medical sciences, 33 universities (63.5%) did not have any LMSs for delivery courses in academic degree programs. Of the 19 universities (36.5%) with LMSs, Moodle, ATutor, Docebo, and native-designed LMSs were found in 11, 4, 1, and 3 universities, respectively. In addition, 16 Iranian universities used open source LMSs and 3 used commercial LMSs. All 58 (100%) universities of developed countries used LMSs for delivery courses in their academic degree programs. Blackboard, Moodle, Canvas, Desire2learn, and Sakai were used in 30, 13, 8, 1, and 1 foreign universities, respectively. Moreover, 2 universities were in transition stage and 3 universities used the Mooc system.
    Conclusion
    Iran universities showed a considerable difference from universities in developed countries in terms of frequency of LMS usage. Educational and IT administrators in Iran should fill this gap, especially at high ranking universities.
    Keywords: Learning management system (LMS), Universities of medical sciences, E, learning, Iran
  • Shahrzad Saravani, Maryam Yazdandoost, Hamed Basir, Ghafouri Pages 28-37
    Background and Objective

    Nearly two decades have passed since the establishment of evidence-based medicine (EBM). EBM is of great importance due to its ability to fill the information gap between medical research and clinical practice. The aim of the present study was to evaluate the existing evidence of the application of EBM in published Iranian educational papers.

    Methods

    This is a systematic review of Iranian papers published in both Iranian and international journals. The results were reviewed by two researchers separately to assess the inclusion and exclusion criteria and evaluate the level of evidence. We used the Best Evidence Medical Education (BEME) guideline for conducting the systematic review and the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA) flowchart to present the selection process. In addition, the Medical Education Research Quality Index (MERSQI) was used for the evaluation of the quality of the studies.

    Results

    EBM was used in 11 fields which can be categorized as the 4 clinical, educational, research, and policy-making groups. The educational group consisted of 3 domains of holding a journal club, case discussions, and teaching and learning. Only 6 studies were found to report the effect of education on the application of evidence-based medicine. The evaluation of their quality showed average quality.

    Conclusion

    Although there are a limited number of studies on the effect of education on EBM application, they present satisfactory and average quality evidence. Despite the existence of various educational courses on EBM in Iran, no high level and high quality evidence exists to show the effectiveness of education on knowledge, attitude, practice, and behavior of healthcare professionals especially in the long-term. Thus, the designing and performing of high quality research is required in this field.

    Keywords: Evidence, based medicine, Application, Educational papers, Iran
  • Mohammad Amini, Hamid Rahimi, Zahra Gholamian Pages 38-48
    Background and Objective
    Classroom management is a key variable in creating a desirable environment for students’ training and learning. Today, equipping professors with managerial skills in planning for professional education, especially medical education, is necessary. Thus, the aim of this research was to investigate classroom management styles of faculty members in Kashan University of Medical Sciences, Iran.
    Methods
    This was a descriptive survey. The statistical population consisted of all faculty members of Kashan University of Medical Sciences (n = 182). Through stratified random sampling method, 114 individuals were selected. We used a standard questionnaire to assess classroom management styles. The questionnaire consisted of 25 4-point items and 3 styles of education management (questions 1 to 13), people management (questions 14 to 21), and behavior management (questions 22 to 25) based on 3 approaches (interventional, interactive, non-interventional). The validity of the questionnaire was confirmed using content validity. The reliability of the questionnaire was also confirmed using Cronbach’s alpha coefficient (α = 0.82). Data analysis was performed using descriptive statistics (frequency, percentage, and mean and standard deviation) and analytical statistics (ANOVA and Student’s independent t tests).
    Results
    The mean of each classroom management style was higher than the estimated average (2.5). The highest average was that of education management style (2.75). Based on the obtained means, classroom management (68.28) was an interventional approach.
    Conclusion
    Findings showed that university faculty members, respectively, have the highest regard for education management and people management, and the least regard for behavior management.
    Keywords: University of medical sciences, Classroom management styles, Management approach, Faculty members, Iran
  • Zahra Azami, Hamid Salehiniya Pages 49-55
    Background and Objective

    Critical thinking skills in students are essential to making better decisions. Obtaining information on the critical thinking skills of students is useful in curriculum planning. Therefore, this study was conducted to evaluate the critical thinking skills of students of the School of Management and Medical Informatics, Tehran University of Medical Sciences, Iran, in 2013.

    Methods

    This was a cross-sectional, analytical study. The study sample consisted of 338 students of the School of Management and Medical Informatics of Tehran University of Medical Sciences in 2013. The data collection tool used was the California Critical Thinking Skills Test-Form B (CCTST-Form B). Data were analyzed using independent t-test and ANOVA in SPSS software.

    Results

    The mean score of critical thinking among female students was 7.62 ± 4.50 and among male students 7.47 ± 3.69; this difference was not significant. ANOVA showed a significant relationship between critical thinking score and level of education (P = 0.002). The highest mean score of critical thinking (8.98) was observed among M.Sc. students. Moreover, a significant relationship was observed between critical thinking score and field of study (P = 0.001).

    Conclusion

    The results show that the critical thinking skills of the studied students were poor in all aspects; hence, training students in this respect is essential.

    Keywords: Critical thinking, Students, Management, Medical informatics, Iran
  • Mohammad Heidari, Sara Shahbazi Pages 56-63
    Background and Objective
    Anxiety is a feeling of apprehension caused by the feeling of being at risk and can affect the performance of an individual. Today, exam anxiety is increasingly observed among educated people and this situation causes a loss of concentration. Faith increases confidence and patience and strength to deal with problems. The aim of this study was to assess the effect of recitation of the Quran on exam anxiety in nursing and emergency medicine students.
    Methods
    This was a quasi-experimental study performed on nursing and emergency medicine students of Borujen School of Medical Emergency Nursing, Iran. The purposive sampling method was used in the present study and all students participated in this study. The courses presented during one semester for each field of study were randomly divided into two groups. An audio of Maryam Surah, verses 1 to 26, were played for one group before the midterm exams and the other group before the end of term exams for 5 minutes. Data collection was performed using a demographic questionnaire and Spielberger’s State-Trait Anxiety Inventory (STAI) before all exams. Data analysis was performed using descriptive and analytic statistics (such as independent t-test and paired t-test) in SPSS software.
    Results
    The results of this study showed that the mean levels of apparent anxiety in nursing students during exams without Quran recitation was 48.73 ± 13.52 and during exams with Quran recitation was 44.72 ± 15.26. The average level of hidden anxiety during exams without Quran recitation was 43.33 ± 9.61 and in exams with Quran recitation was 41.36 ± 11.99. A statistically significant difference was observed among these averages (P < 0.05). The mean levels of apparent anxiety in emergency medicine students during exams without Quran recitation was 41 ± 12.98 and during exams with Quran recitation was 39.11 ± 11.82. The average level of hidden anxiety during exams without Quran recitation was 41.33 ± 8.78 and during exams with Quran recitation was 38.46 ± 11.01. A statistically significant difference was observed among these averages (P < 0.05).
    Conclusion
    The results showed that the sound of the Quran before exams can reduce student's anxiety levels. Therefore, it is recommended that managers and policy makers consider the results of this study, and play audios of the Quran before exams in order to reduce stress but also take steps to promote familiarity with the Quran.
    Keywords: Quran recitation, Anxiety, Exam, Student, Nursing, Emergency medicine
  • Fatemeh Robati, Mohammad Mohammad, Bagheri, Fatemeh Hasani Pages 64-75
    Background and Objective
    Hidden curriculum is a relatively new and very enlightening concept raised by curriculum experts in recent years. The aim of the present study was to investigate the hidden curriculum of the doctoral degree and hidden factors of choosing a supervisor.
    Methods
    This was a qualitative research performed using the phenomenological method. The study data were collected through semi-structured interviews. In this study, all doctoral graduates who had passed the research period (n = 45) were selected using purposive sampling method. For data analysis, the Strauss and Corbin (1997) method was used (open coding and axial coding).
    Results
    In this study, 230 themes were obtained and divided into 5 main categories (negligence of main tasks, lack of social and economic justice, inequality of universities, lack of communication across borders, and lack of equal facilities) and several subcategories.
    Conclusion
    The results showed that numerous factors can affect the academic process in universities during this period. Therefore, more contemplation is necessary during this period.
    Keywords: Universities, Hidden curriculum, Phenomenology, Doctoral research courses
  • Mozhgan Kalantarzadeh, Maryam Hosseinnejad Pages 76-83
    Background and Objective
    Medication errors is one of the most common medical errors, a universal problem, and serious threat to patient safety and in some cases can result in patient death. Therefore, understanding the different aspects of this problem can provide an opportunity to prevent and minimize this issue. The purpose of this study was to explore medication errors among nursing students in Kerman city, Iran.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, all nursing students in their 7th and 8th term (n = 90) were recruited using census method in 2012-2013. The data collection tool was a researcher-made questionnaire including questions related to demographic data and medication errors. The validity and reliability of the questionnaire were approved. Data were analyzed using descriptive statistics and chi-square test in SPSS software.
    Results
    The results showed that 84.4% of students were female, and 66.3% of students had witnessed or discovered medication errors by other students. In addition, 66.97% (n = 60) of the students confirmed their medication errors (total of 101 errors). Based on this, the average of medication errors of the whole sample was 1.12. The highest rate of error was related to intravenous injection (68.3%) and the lowest to subcutaneous injection (1.8%). The most prevalent types of medication errors were wrong dose (41.7%) and infusion rate (46.7%). There were no statistically significant relationships between medication errors and gender, age, marital status, and work experience (P > 0.05).
    Conclusion
    This study showed that the incidence rate of medication errors among nursing students is high. Therefore, this issue necessitates additional attention from the education system in order to provide patients with safe care services which is their inalienable right and obtain their satisfaction.
    Keywords: Medication errors, Nursing students, Patient safety
  • Mansoor Masjedi, Razieh Neshatavar, Shahla Dashti, Farid Zand, Mehrdad Askarian, Ali Mahbodi, Mahsa Samiee Pages 84-89
    Background and Objective
    Journal club is one of the classical methods of medical education dating back to 100 years ago. This method can be used for teaching critical evaluation, evidence-based medicine, research design, statistics, and educational concepts to medical residents. The purpose of this study was to investigate the anesthesiology residents’ attitude toward a new method of presenting journal club (with the presence of specialists in community medicine and/or statistics).
    Methods
    This was a cross-sectional, interventional study performed in the adult intensive care unit of Namazi Hospital, Shiraz, Iran. From among 50 faculty members and second year anesthesiology residents participating in the journal club through both the new and traditional methods, 36 returned their viewpoints. A questionnaire with 19 items was designed by the researcher with the collaboration of the Medical Education Development Office and the Anesthesiology Department of Shiraz University of Medical Sciences, Iran. The validity of the questionnaire was confirmed by educational experts and its reliability was reported as over 90% using Cronbach's alpha coefficient.
    Results
    The intervention group (journal club sessions with the presence of community medicine or statistics professionals) scored significantly higher than the control group on all items of the questionnaire. The participants in the experimental group reported that the most important effects of the new approach was their better understanding of statistical terms and research methodology, a positive attitude toward the usefulness of interdisciplinary communication, article reviews and the application of results in clinical practice, development of article assessment skills, creating motivation for further research, causing desire to participate in other journal clubs, and recommending colleagues to participate in such clubs. Moreover, Spearman's rank correlation coefficient showed that with the increase in the number of journal club sessions participated in, the rate of knowledge and desire to participate in more sessions also increased.
    Conclusion
    Participants admitted that they had improved academically and were generally satisfied with this new approach. Regarding the generalizability and implementation in other training centers, this new approach can be exploited in other departments of specialized medical fields. In case of achieving valid and reliable results, the approach can be proposed as a national model.
    Keywords: Journal club, Attitude, New approach, Medical residents, Critical Care
  • Hamed Mir, Hadi Parsian, Iman Jahanian, Ali Shabestani, Monfared, Ziba Shirkhani, Kelagari, Sohrab Halalkhor Pages 90-97
    Background and Objective

    One method of evaluation with the intent to select and modify teaching methods in universities is the evaluation of student's opinions. Team teaching by faculty members is a routine method of education in universities. The present study evaluated student's satisfaction with team teaching in Babol University of Medical Sciences, Iran, during the first and second semesters of 2011-2012.

    Methods

    In the present descriptive, analytical study, 461 students of Babol University of Medical Sciences who had experienced team teaching were randomly selected. The participants completed a questionnaire the reliability and validity of which had been previously approved. The questionnaire contained 19 questions, based on the 5-point Likert scale ("very high", "high", "moderate", "low", and "very low"). The resulting data were analyzed using SPSS software and compared using t-test and ANOVA.

    Results

    The results showed that 8.2% of students partly opposed and 0.4% of them absolutely approved the use of team teaching method. The highest frequency of answers (56.9%) were assigned in the "moderate" level. Nearly 34.5% of students approved the use of this method. Students of dentistry and laboratory sciences showed the highest and lowest tendency toward this method, respectively. Higher year students showed less tendency toward team teaching method. There were no significant differences between boy's and girl's answers in respect to this method.

    Conclusion

    It seems that Babol University of Medical Sciences students did not significantly oppose the use of team teaching method. Nevertheless, in order to correct the existing small problems, it is essential to revise the implementation technique of this teaching method.

    Keywords: Satisfaction, Student, Education, Team teaching
  • Hossein Karimi Moonaghi, Roghayeh Zardosht Pages 98-107
    Background and Objective

    Learning theories focus on individuals’ way of learning. Cognitive learning theory emphasizes the importance of the internal process of the learner and includes several known prospects such as Gestalt, data processing or information processing, meaningful learning, concept mapping, exploration methods, self-efficacy, and self-regulation. Each of these perspectives emphasizes a specific aspect of cognition. Limited information exists on the processes and approaches used by nursing students in learning. The present research was conducted in order to determine the role of cognitive theory in nursing education.

    Methods

    In this study, library and search databases [Medline, Google Scholar, Scientific information database (SID), and Magiran] were search using the keywords learning theory, cognitive theory, and nursing education. All literature published from 2000 to 2013 were selected. Subsequently, each approach to this theory in nursing education was studied.

    Results

    The key principles of Gestalt in connection with the care and education of patients, include mental organization towards simplicity, balance and discipline guided by the patient's desire, and a simple and clear description of the illness. Application of information processing theory in nursing education consists of compliance of occupation with mindset, and acceptance of and respect for different ways of thinking among people working in the health care environment. Concept mapping is a metacognitive strategy for training nursing students on learning methods and exploration method is the factor which increases the confidence of nurses. Self-efficacy emphasizes the importance of acquisition and application of knowledge, and development and improvement of scientific and professional skills. Moreover, nursing students with greater achievements are learners who show self-regulation.

    Conclusion

    In the 21st century, nursing has undergone numerous changes and nurses are forced to deal with patients with a wider range of pathologies, and chronic and underlying diseases. For satisfactory performance in such an educational environment, nurses require cognitive and metacognitive skills. Educational applications of social cognitive learning theory in nursing include model orientation, teaching new behaviors and skills, encouraging previously learned behaviors directly and indirectly, teaching of the prevention of chronic diseases, increasing patients’ independence and effectiveness. This study provided valuable knowledge on cognitive theory in nursing education. Thus, the introduction, application, and study of this theory in nursing education are recommended.

    Keywords: Nursing education, Social cognitive theory, Learning theory