فهرست مطالب

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 16 (زمستان 1393)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/12/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا ابویی* صفحات 7-30
    در این نوشتار ضمن اینکه مفاهیمی مانند جبر و اختیار، قضا و قدر، گناه نخستین و لطف (فیض) در اصطلاح وکاربرد مسیحی آن و... مورد مطالعه قرار گرفته است، دیدگاه آگوستین قدیس در موضوع جبر و اختیار که مورد اختلاف با دیگر کشیش معاصرش، پلاگیوس بوده، مورد بررسی قرار گرفته است. ما این دیدگاه ها را با ترجمه نامه های آگوستین علیه پلاگیوس و پیروان او به دست آوردیم. در ادامه مباحث، تفکرات ابوالحسن اشعری درجبر واختیار و تفسیرنظریه کسب توسط وی نگاشته شده است. همچنین دیدگاه مخالفین او یعنی فرقه معتزله و تطبیق دیدگاه های این دو فرقه درکلام اسلامی با دیدگاه آگوستین وپلاگیوس در جبر و اختیار نیز مطرح گردیده است. آگوستین با استفاده از نظریه فیض راه برون رفت از باطلاق جبرگرایی را در کلام مسیحیت کاتولیک گشوده است، همان شیوه ای که ابوالحسن اشعری باتکمیل وتدوین نظریه کسب پیموده تا از اتهام جبرگرایی مصون بماند، هرچند منتقدین ایشان بر این باورند که این نظریه ها نتوانسته این دو متکلم نامور را از اتهام جبرگرایی برهاند. دراین مقاله علاوه بر طرح مباحث فوق الذکر به سایر وجوه اشترک یا افتراق این دو اندیشمند موثر در کلام مسیحی واسلامی به شیوه توصیفی تحلیلی و ابزار کتابخانه ای پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: آگوستین، پلاگیوس، اشعری، جبر، اختیار، فیض
  • اکبر اسدعلیزاده* صفحات 31-64
    عالم برزخ مرحله ای از عوالم وجود و حد فاصل میان جهان محسوس و آخرت است که انسان پس از مرگ در قالب بدن مثالی یا جسم برزخی وارد آن می شود؛ این موضوع هم در قرآن و روایات و هم از نگاه کلام اسلامی قابل اثبات است، که متکلمان به کمک معارف نقلی به موضوع قبر و برزخ و مسائل پیرامون آن مانند: سوال و جواب و عذاب در قبر، حیات برزخی، تکامل برزخی، پاداش و کیفر برزخی، مسئله شفاعت در برزخ، ارتباط اهل برزخ با اهل دنیا و مدت زمان وقوف در برزخ، و...استدلال کرده اند. به جهت گستردگی بحث در این نوشته سعی شده است که موضوعات یاد شده فقط از نگاه معارف نقلی وکلامی به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار گیرد و تحقیق آن از نگاه فلسفی و عرفانی به زمان دیگری موکول شده است.
    کلیدواژگان: برزخ، قبر، بدن مثالی، حیات برزخی، اهل برزخ، تکامل برزخی، بدن برزخی
  • حسین حبیبی تبار* صفحات 65-98
    در تحصیل معرفت، نخستین گام کسب تعریف می باشد، لکن در حوزه الهیات، یکی از مهم ترین مسائل، چگونگی شناخت ذات باری و حقیقت آن می باشد. چه آن که برخی بر آنند، راهی برای شناخت ذات خداوند نیست. از جمله محقق دوانی، دانشمند و فیلسوف شهیر سده نهم هجری، وی معتقد است شناخت خداوند از طریق شهودی و فطری است؛ گرچه امکان اقامه استدلال بر وجود خدا وجود دارد. ایشان ضمن ارائه براهینی بر این امر، لحاظ موجودات با علت تا بدین وسیله یافتن علت آنها مبرهن گردد را دلیلی پیشینی بر پی بردن به جود خداوند برای شناخت این که علتشان خارج از مجموعه مخلوقات است، می داند و آن برهان را متفاوت از برهان صدیقین ابن سینا دانسته و خارج از تقریرهای مختلف برهان علی که خود آنها را تبیین می کند، دانسته است. نظریه وی در باب الهیات اخص، مبتنی بر دیدگاهی با مبنای عرفانی است که خود آن را ذوق متالهین می داند، می باشد. لذا در باب توحید هم، مقتضای چنین ذوقی، توحید در وجوب وجود و توحید در وجود، دانسته و به علاوه توحید صفاتی و افعالی را هم بر همین مبنا، توجیه می نماید. مقاله حاضر به شیوه کتابخانه ای و بررسی و تحلیل اسنادی، دیدگاه دوانی را در باب شناخت خداوند و چگونگی حصول آن، واکاوی نموده، به سوالات و مجهولاتی در این خصوص پاسخ داده است.
    کلیدواژگان: شناخت ذات باری، توحید شهودی، دوانی، ذوق تاله، حکمت استدلالی
  • مرتضی حق شناس* صفحات 99-118
    پیامبر اکرم(ص) در طول دوران نورانی رسالت خویش با درایت سیاسی و دور اندیشی، پیمان هایی به انعقاد رسانیدند که فصل مهمی از تاریخ صدر اسلام را به خود اختصاص داده است.
    هجرت آن حضرت از مکه به مدینه، که به دلیل اهمیت آن سرآغاز تاریخ مسلمانان گردید در پی دو پیمان مهم و مخفیانه ی حضرت با یثربیان به نام «عقبه» صورت گرفته است.
    همچنین برقراری آرامش و امنیت میان طوایف مختلف ساکن مدینه، در پی درایت پیامبر(ص) مبنی بر به امضا رسانیدن پیمان هم زیستی میان آنان محقق گردیده است و حتی توفیق خنثی نمودن توطئه ی یهودیان و اخراج از مدینه و سرکوب آنان نیز در پی اتمام حجت آن حضرت با آنان و عمل نکردن به شرایطی است که در پیمان با پیامبر(ص) به امضا رسیده بود. همانگونه که فتح افتخار آمیز مکه به دست لشکر اسلام، از نتایج و ثمرات «بیعت رضوان» و «صلح حدیبیه» است.
    حقیر در این مقاله در حد امکان به بررسی عنصر عقلانیت در پیمان های حضرت پرداخته ام. همچنین به دلیل اهمیت شرکت پیامبر(ص) در پیمانی به نام «حلف الفضول» یا «پیمان جوانمردان» که مربوط به بیست سال پیش از بعثت است و برای دفاع از حقوق مظلومان منعقد گردیده بود و پیامبر اکرم (ص) در زمان رسالت نیز وفاداری خود به آن پیمان را اعلام نموده اند و به دلیل اهمیت و پیامی که این پیمان برای جهان اسلام می تواند داشته باشد، مقاله را با شرح این پیمان شروع نموده ام. امید که مقبول حضرت و مورد رضایت الهی باشد.
    کلیدواژگان: پیامبر، خرد گرایی، پیمان ها، حلف الفضول عقبه، بیعت رضوان، حدیبیه
  • آیت الله نجم الدین مروجی طبسی*، عباس میرزایی صفحات 119-144
    ابن راوندی مشهورترین متکلم از جریان معتزلیان شیعه شده در سده سوم هجری است که با رویگرداندن از اعتزال مذهب امامیه را پذیرفت و در کنار نقد اندیشه های اعتزال به دفاع و تبیین از آموزه های امامیه پرداخت. معتزلیان هموار این تغییر مذهب را انکار و تهمت های فراوانی به او زده اند. الحاد مشهورترین اتهامی است که معتزلیان مطرح کرده و یکی از پایه های این اتهام آثار است که معتزلیان بر این باورند که ملحدانه نگارش یافته است. سوال اصلی این است که آیا می توان بر سخن معتزلیان اعتماد و این آثار را الحادی و ابن راوندی را متکلمی ملحد دانست؟ فرضیه مطرح این است که احتمالا ابن راوندی این آثار را در نقد اندیشه های توحیدی و عدلی اعتزال نگاشته و همین زاویه داشتن با مواضع معتزلیان زمینه این اتهام را فراهم کرده است. هم از این روست که معتزلیان، در راستای تخریب ابن راوندی، آنان را ملحدانه تصویر سازی کرده و یکی از ادله مدعای خود مطرح کرده اند. با بررسی گزارش های مربوط به هر کدام از این آثار، که در متون کلامی، رجالی و فهرستی بر جای مانده این نتیجه به دست آمد که این آثار اکثرا در نقد اندیشه های معتزلی یا با رویکرد فیلسوفانه نگارش یافته که با نظام معرفتی معتزلیان همانگ نبوده است. در دسته ای دیگر از این آثار نیز ابن راوندی نظرات مخالفان را در کنار نظرات موافق آورده و همین باعث سوء استفاده معتزلیان شده که آراء مخالفان را نظرات خود وی معرفی کرده و روش او را پوششی برای بیان اندیشه های کفرآمیزش معرفی کرده اند.
    کلیدواژگان: کلام امامیه، معتزله، معتزلیان شیعه شده، ابن راوندی، الحاد
  • محمدحسن نادم* صفحات 145-162
    علم غیب یکی از مسایل کلامی است که از دیرباز با رویکردهای متفاوت مورد توجه دانشمندان، از جمله فلاسفه اسلامی قرار گرفته و در خصوص آن به اظهار نظر و تحلیل پرداخته اند. در این جستار با عنوان «باز نمائی علم غیب از نگاه مکتب فلسفی اشراق» بر آنیم با کاوش در آثار شیخ شهاب الدین سهروردی- بنیان گذار مکتب فلسفی اشراق- تبیین فلسفی ویرا درباره علم غیب بر رسیم. بدیهی است آنچه فلسفه و معرفت شناسی شیخ اشراق را از دیگران متفاوت می کند مبانی اشراقی است که بر اساس اشراق، نور و شهود بنا نهاده شده؛ وی با توجه به پیش فرضهای فلسفی خویش حصول علم و معرفت را حضوری می داند؛ به ویژه معارفی که از عالم غیب افاضه می شود و از سنخ مادیات نیستند، بنابراین طبق مبانی وی امکان اطلاع از عالم غیب امری مسلم و ممکن است، که در نظام اعتقادی شیعه از اهمیت والائی برخوردار است.
    کلیدواژگان: غیب، علم غیب، سهروردی، فلسفه اشراق، نفس
  • سید محمد نوراللهی*، سید حسن میرنوراللهی صفحات 163-184
    در بررسی روایات دلالت کننده بر منع تفکر در ذات باری تعالی میبینیم که معصومین علیهم السلام در بیانات مختلف خود مسلمانان را از تفکر در ذات حضرت حق منع میکنند تا مسلمانان در زمره تباه شدگان نباشند. از طرفی میبینیم دربسیاری از روایات اسلامی به مطالعه درباره ذات پاک خداوند متعال و اینکه از خود او باید به او رسید تاکید شده است و آیات بسیاری از قرآن کریم بر این مطلب صحه گذشته و آن را تاکید میکند. از طرف دیگر به اصل توحید بر اساس معارف دینی و عقلی تنها از طریق تفکر می توان رسید.این تامل بر آن است تا تعارض ظاهری بین روایات نهی از تفکر در ذات الهی را با روایاتی که دلالت دارند بر اینکه باید از خود خداوند به او رسید، توضیح داده و مرتفع نماید.مهمترین پرسشی که در این مبحث مطرح می شود این است که آیا می شود در ذات خداوند متعال تفکر نمود؟ در این مجال می کوشیم با بهره گیری از منابع روایی و تتبع در شروح دانشمندان، ضمن تبیین مقصود برداشت، صحیحی از این مقارنه را ارایه دهیم.
    کلیدواژگان: ذات خدا، تفکر، تدبر، خداشناسی، حقیقت
  • چکیده مقالات به عربی (الخلاصات)
    صفحات 1-7
|
  • Mohammad Reza Abooei* Pages 7-30
    This article has adressed the concepts of determinism and free will, predestination, original sin, grace and their application in Christian theology. Furthermore discussion Augustine's views in determinism and priest Pelagius's opinions who opposed him, have been studied. The researcher has obtained their opinions by translating Augustine's writings against Pelagius and his followers. In following the discussion also reviews Abu al-Hasan al-Ashari's thoughts in determinism and freewill, and theory of acquisition written by him. His opponent's views; the sect Mutazilah, is discussed and explained in comparison in the viewpoints of the two factions in the Islamic theology and Augustine's view of determinism and free will. Augustine's doctrine of grace is the way out of the quagmire of determinism in Catholic theology. In the same vein Abu al-Hasan al-Ashari has opened the way with the idea of designing complete determinism and acquisition's theory is protected him from accusation of determinism. His critics, however, believe that these theories are do not protect the both renowned theologians from determinism. In addition to the aforementioned issues common or other distinguishing features of these two thinkers of the Islamic Christian theology have been investigated.
  • Akbar Asadalizadeh* Pages 31-64
    Al-Barzakh is one of stages of Existential worlds. This World is between Phenomenal World and Afterworld. After death, the human being enter in it with a ideal body (frame) or purgatorial body. This issue can be proven by Quran, Hadith and Theology. As well, theologians have argued about grave and Purgatory and related subjects such as Question and Answer after death (in grave), the torture in grave, the Purgatorial Life, Purgatorial development, Reward and Punishment in Barzakh, Intercession in purgatory, relationship of people of the Isthmus, duration of stay in the Isthmus and so on. This topic is very wide and the study of philosophical and mystical perspective need to a new opportunity, therefore in this article we merely confine in theological and traditional perpective.
    Keywords: Al, Barzakh, Grave, Ideal body, Purgatorial life, people of isthmus, Purgatorial development, Purgatorial body
  • Hossein Habibi Tabar* Pages 65-98
    The first phase of studying wisdom is the definition of it, therefore, in field of theology one of the significant issues is understanding and knowing God. On the basis of Mohaghegh Davani’s belief, scientist and philosopher of ninth century, we can know God intuitively and instinctively. We can show reasons for the presence of God. He says that the cause of the presence of creatures is something beyond creatures, and believes that this reason is different from Ibn Sina’s Sediqin reason. His view on specific theology is based on philosophy which is called Motalehin’s Enthusiasm. Therefore, about monotheism the need for enthusiasm are monotheism in necessity of existence and monotheism in existence, and he justifies monotheism in attributes and monotheism in actions. This article will explores the view point of Davani in knowing and how to know God in library way and document analytic and exploratory, and answers to some questions and doubts regarding it.
    Keywords: Knowing God, intuitive monotheism, Davani, rational wisdom
  • Morteza Haghshenass* Pages 99-118
    Through his glorious period of mission, using sense and forethought, the Holy prophet (P.b.u.H.) concluded treaties which have allocated an important portion of the onset of Islamic history to themselves.The prophet emigration from Mecca to Medina which is, because of its importance, the onset of Muslims’ calendar followed two secret and important treaties called “aqabeh” (ghat) which were concluded between the Holy Prophet (P.b.u.H) and the dwellers of Yasreb.Also, the establishment of peace and security among different tribes dwelling in Medina realized after the Holy Prophet’s signing of a symbiotic treaty with them. Even, the success in neutralizing the Jew’s conspiracy and their banishing from Medina and their suppressing was after the prophet’s ultimatum to them as well as the Jew’s ignoring the requirements which they had accepted and signed in the treaty with the prophet. The glorious triumph of Mecca by Muslim troops is a consequence of “beiat-e rezwan” (Rezwan Agreement) and “solh-e hudaybiyeh” (Huaybiyeh Peace).As the prophet’s contribution in a treaty called half-ol fozul (Chivalry treaty), taking place 20 years before his starting his mission, is important, and because he had announced his loyalty to this treaty as a prophet and because of the importance of this treaty for Islamic world I have started this article using the description of this article.
    Keywords: prophet, rationalism, treaties, half, ol fozul, aghabeh, Rezwan Agreement, Huaybiyeh
  • Ayatollah Najmodin Moraveji Tabasi*, Abbas Mirzaei Pages 119-144
    Ibn Rāvandī is the most famous theologian of Shia Mutazilism in the third century AD. After dissenting of I’tizāl theology, he accept Imamyya theology and criticizing Mu’tazilit theology, he was working on defending and explaining of Imamyya thought. On the other hand, Mu’tazilism were always denying his dissension and making lots of accusations against him that the most famous of them was Ilhad (atheism). This accusation is mainly based on his works that believed – in Mu’tazilism opinions- they are wrote in a atheism way. The main question is whether we can trust the Mutazilite’s belief and are his works heretical works? The hypothesis is that this is not impossible that Ibn Rāvandī has created these works for criticizing Mu’tazilism, their belief about ‘adl and Towhid, and this negative facing of them makes a good field of the accusations. This is why the Mutazilites, in order to destroy Ibn Rāvandī, illustrate the works as heretical works. By examining the reports of each of these works, which were remained in Kalamy, Rijali, and Fihristi texts, it seems that most of these works have written by a philosophical approach that is not commensurable with Mu’tazilism organization thinking. On the other hand, in another set of the works, because Ibn Rāvandī has mentioned to opponent opinions next to his ideas, they have found a good pretext for the accusation; they clime that Ibn Rāvandī tries to cover his heretical ideas by these opponent opinions.
    Keywords: Ibn Ravandi, Atheism, Mutazilists, Mutazilists converted to Shiism
  • Muhammad Hassan Nadeem* Pages 145-162
    Foreknowledge of the theological issues that have long attracted the attention of scientists with different approaches, including Islamic philosophers and commented on the analysis focused.This article titled "representation foreknowledge of philosophy at the School of Illumination," going on to explore the philosophical school, founder Sheykh Shahabuddin Al Sohrevrdy -Ashraq- explained his philosophy about foreknowledge of reach.It is clear that the philosophy and epistemology of Sheikh illumination varies according to the oriental principles of illumination, light, intuition is based, according to his own philosophical presuppositions person knows the attainment of knowledge, especially in the realm of Education unseen imparted becomes a matter of not physical So that he may know according to the principles of the unseen kingdom, it may be obvious, that the Shia belief system is of the utmost importance.
    Keywords: invisible, foreknowledge, Sohrevardy, The Philosophy of Illumination, the soul
  • Seyed Mohammad Norollahi*, Seyed Hasan Mir Norollahi Pages 163-184
    In exploring the narratives regarding forbidding thinking about essence of God we can see that the Innocent Ones (peace be upon them) has forbidden Muslims not to think about essence of God to not fall in vain and destruction. We have seen in many Islamic narratives that we should reach him by himself and we have many verses in Quran which approves the same. In another hand, we can get to real monotheism on the basis of religious doctrines and rational by thinking. This mediation is to clarify and explain the facial difference between narratives in forbidding thoughts in essence of God and the narratives which states that we should get to God by himself. The most important question begs to be posed is that, is it possible to think about God’s essence? We are trying to explain this difference by using narrative sources and accounts of scientists.
    Keywords: God's essence, thought, mediation, theology, truth