فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 53 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسن حیدری، زهرا صالحیان صالحی نژاد صفحات 7-36
    طرح مسئله: با توجه به این که سلامت یکی از مقوله هایی است که بطور مستقیم و غیر مستقیم تحت تاثیر وضعیت توزیع درآمد در جامعه قرار می گیرد، در این تحقیق رابطه نابرابری درآمدی و امید به زندگی به عنوان شاخص سلامت با توجه به نقش سایر عوامل موثر نظیر عوامل بهداشتی، محیطی و اجتماعی مورد بررسی می گیرد.
    روش
    این مقاله با استفاده از داده های سری زمانی 1388-1351 به بررسی رابطه ی پویای بلندمدت و کوتاه مدت میان متغیرهای ضریب جینی، درآمد سرانه، سرانه ی پزشک، نرخ باسوادی و امید به زندگی در ایران می پردازد. به این منظور از رویکرد آزمون کرانه ها به هم جمعی و الگوی تصحیح خطا(ECM) استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج آزمون کرانه ها دلالت بر وجود رابطه ی تعادلی بلندمدت میان نابرابری درآمدی، نرخ باسوادی، سرانه ی پزشک، و سلامت دارد، مطابق با نتایج مدل تصحیح خطا، سرعت تعدیل انحراف از تعادل بلندمدت برابر با 0/15 می باشد که این نکته موید آن است که انحراف از تعادل بلند مدت به میزان 15 درصد در هر دوره تعدیل می شود. برآورد ضرایب بلندمدت نیز نشان می دهد که افزایش نرخ باسوادی و سرانه ی پزشک به ازای هر ده هزار نفر، شاخص سلامت را بهبود می بخشند، در حالی که تاثیر درآمد سرانه و نابرابری درآمدی بر سلامت معنی دار و منفی بوده و افزایش نابرابری درآمدی، سلامت افراد جامعه را تهدید می کند.
    نتایج
    نتایج تحقیق حاکی از آنست که سلامت بیش از هر متغیر دیگری از نابرابری درآمدی متاثر می شود، بنابراین توزیع درآمد از متغیرهای مهم تعیین کننده ی سلامت محسوب شده، اتخاذ سیاست های مناسب در جهت بهبود توزیع درآمد می تواند بر ارتقای سلامت افراد جامعه موثر باشد.
    کلیدواژگان: امید به زندگی، نابرابری درآمدی، ضریب جینی، رویکرد آزمون کرانه ها
  • محمود اکبری صفحات 37-54
    طرح مسئله: نابرابری ها مختص به نابرابری درآمدی نیست و این نابرابری در حوزه های دیگری چون سلامت نیز موجودیت دارد. در پژوهش حاضر، نابرابری های سلامت در کلان شهر شیراز با استفاده از شاخص های وگستاف، پاسی، فون دورسلر و آمارتیا سن سنجیده شده است.
    روش
    پژوهش از نوع کمی و تحلیلی است و قلمرو پژوهش را مناطق نه گانه ی شهر شیراز در سال 1390 تشکیل می دهد. با استفاده از شاخص تمرکز پاسی و فون دورسلر و وگستاف و بهره گیری از 30 متغیر، وضعیت نابرابری سلامت در سطح مناطق و نیز، با استفاده از شاخص آمارتیا سن و بهره گیری از گروه های هشت گانه هزینه، مولفه های هزینه که رفاه خانوارها را در شهر شیراز تحت تاثیر قرار داده، بررسی شده است.
    یافته ها
    شاخص های تمرکز پاسی و فون دورسلر و وگستاف نشان می دهد که مولفه های سلامت در مناطق نه گانه ی کلان شهر شیراز به شکل متوازنی توزیع نشده است. براساس مقدار شاخص پاسی و فون دورسلر، 38.6 درصد و براساس مقدار شاخص وگستا، نزدیک به 38.14 درصد از متغیرهای سلامت در منطقه یک شیراز متمرکز شده اند.
    نتایج
    هزینه های مسکن و متعلقات آن، بیش از سایر گروه های هزینه، رفاه خانوارها را تحت تاثیر قرار داده و پس از آن، مواد خوراکی در رتبه بعدی قرار دارد و هزینه های تفریح و خدمات فرهنگی نیز در رتبه ی آخر قرار دارد.
    کلیدواژگان: شاخص پاسی، شاخص سن، شاخص فون دورسلر، شاخص وگستاف
  • سید کمال صادقی، محمد علی متفکر آزاد، سالار جلیل پور * صفحات 55-75

    طرح مسئله: سطوح و روندهای مختلف مشاهده شده برای هزینه های بهداشتی سرانه در کشورها و مناطق مختلف جهان، به ظهور مطالعات گسترده ای در خصوص شناخت عوامل موثر بر این تفاوت ها به ویژه در کشورهای توسعه یافته انجامیده است. به خاطر خلا موجود در مطالعات قبلی، در این مطالعه سعی در شناخت و مقایسه اثر عوامل مختلف بر هزینه های بهداشتی بخش خصوصی در سطوح مختلف درآمدی در بین کشورهای آسیایی شده است.

    روش

    به این منظور، تکنیک رگرسیون داده های تلفیقی (پانل) برای 43 کشور آسیایی و با کنترل اثرات ثابت بین کشورها در فاصله ی سال های 2010-1995 به کار گرفته شده است.

    یافته ها

    متغیر درآمد سرانه می تواند قسمت اعظمی از تفاوت موجود در هزینه های بهداشتی بین کشورها را توضیح دهد. همچنین مشاهده می شود که تفاوت معنی داری در نوع عوامل اثرگذار و همچنین شدت اثرآن ها در هر یک از گروه های مختلف درآمدی از کشورها وجود دارد.

    نتایج

    با وجود شدت اثرگذاری متفاوت در بین گروه های درآمدی مختلف از کشورها، هنوز ماهیت هزینه های بهداشتی در اکثر کشورهای این منطقه از جهان از نوع هزینه های ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: هزینه های بهداشتی خانوار، کشش درآمدی، داده های تلفیقی (پانل)
  • امین عادل نیا، حسن رفیعی، عزت الله عباسیان صفحات 77-89
    طرح مسئله: هم اکنون پرداخت از جیب (فرانشیز) بیمه شدگان برای هزینه ی نسخ دارویی در بخش سرپایی معادل 30 درصد قیمت نسخه است. این مقدار پرداخت فرانشیز در خانوارهای دارای بیمار خاص و صعب العلاج باعث مواجهه با هزینه های سنگین مالی می شود. هدف این پژوهش، ضمن ارزیابی تمایل به پرداخت بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی اصفهان برای عدم مواجهه با هزینه های سنگین نسخ دارویی، شناسایی عوامل موثر بر این تمایل بود.
    روش
    این پژوهش مقطعی از طریق پیمایش در بین 385 سرپرست خانوار بیمه شده ی تامین اجتماعی اصفهان که به درمانگاه قدس اصفهان مراجعه کرده بودند، به صورت تصادفی اجرا شد. روش ارزش گذاری مشروط برای برآورد میانگین تمایل به پرداخت مورد استفاده قرار گرفت و این میانگین برحسب متغیرهای جنس، سن، بعد خانوار، درآمد و تحصیلات مقایسه شد و عوامل از نظر شدت تاثیرگذاری اولویت بندی شدند.
    یافته ها
    مصاحبه شوندگان مایل به پرداخت مبلغ میانگین (DS=2932) 6943 تومان از هر نسخه در مقابل معافیت از پرداخت هزینه نسخه بالاتر از صد هزار تومان بودند. نتایج رگرسیون طبقه ای نشان داد که بیشترین تاثیر را سطح درآمد مزبور داشت ت))ونشان داد که بیش ترین تاثیر را سطح درآمد بر مبلغ مزبور است.
    نتایج
    سازمان تامین اجتماعی با استفاده از منابع حاصل از عدم پرداخت هزینه ی نسخ با قیمت کم تر از مبلغ تمایل به پرداخت برآوردی؛ توانایی افزایش پوشش بیمه ای نسخ با قیمت بیش از صدهزار تومان را خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تمایل به پرداخت، روش ارزش گذاری مشروط، کارت پرداخت، نسخه ی دارویی
  • حمید سپهردوست، سمانه ابراهیم نسب صفحات 91-109
    طرح مسئله: یکی از مفاهیم محوری توسعه ی پایدار، مقوله ی توسعه ی انسانی و بهبود شاخص سلامت در حوزه ی رفاه اجتماعی است که علاوه بر ملاحظات بهداشتی به عوامل اقتصادی از جمله توسعه ی بیمه ی عمر وابسته است. هدف اصلی از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر بیمه ی عمر بر دو شاخص مهم سلامت یعنی امید به زندگی و نرخ مرگ و میر کودکان در حوزه ی رفاه اجتماعی ایران است.
    روش
    در این پژوهش سعی گردید از سه متغیر مهم ضریب نفوذ بیمه ی عمر، بیمه ی عمر سرانه و حق بیمه ی عمر و چند متغیر دیگر اقتصادی از جمله درآمد سرانه، تورم و نرخ بیکاری بهعنوان متغیرهای کنترل موثر بر سلامت استفاده شود. برای این منظور، داده های مرتبط با موضوع پژوهش برای سالهای 1390-1360 کشور جمعآوری شده و با استفاده از روش حداقل مجذورات معمولی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش گویای این واقعیت است که در دوره ی مورد بررسی، ضریب نفوذ بیمه ی عمر، بیمه ی عمر سرانه و حق بیمه ی عمر اثر مثبت بر بهبود وضعیت امید به زندگی و کاهش نرخ مرگ و میر کودکان دارند. همچنین متغیرهای تورم و نرخ بیکاری اثر منفی بر بهبود وضعیت امید به زندگی و کاهش نرخ مرگ و میر کودکان دارند.
    نتایج
    در فرایند توسعه ی انسانی و بهبود شاخص سلامت در حوزه ی رفاه اجتماعی، تقویت و توسعه بیمه ی عمر میتواند باعث افزایش امید به زندگی و کاهش مرگ و میر کودکان در ایران شود.
    کلیدواژگان: سلامت، امید به زندگی، مرگ و میر کودکان، بیمه ی عمر
  • منصوره نیکو گفتار صفحات 111-129
    طرح مسئله: سلامت اجتماعی یکی از جدی ترین محورهای پژوهشی دو دهه ی اخیر است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی سلامت اجتماعی در دو جنس زن و مرد و نقش فردگرایی-جمع گرایی در آن انجام شده است.
    روش
    در چارچوب یک مطالعه ی توصیفی-مقطعی 300 دانشجو (159 دختر و 141 پسر) به پرسش نامه ی سلامت اجتماعی و مقیاس فردگرایی-جمع گرایی پاسخ دادند. برای بررسی تفاوت های جنسیتی در سلامت اجتماعی و فردگرایی-جمع گرایی افقی و عمودی از آزمون t گروه های مستقل استفاده شد. تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نیز برای ارزیابی رابطه بین جنسیت و سلامت اجتماعی (زیرمقیاس انسجام اجتماعی، پذیرش اجتماعی، مشارکت اجتماعی، شکوفایی اجتماعی و انطباق اجتماعی) و بررسی نقش تعدیل گری فردگرایی-جمع گرایی اجرا شد.
    یافته ها
    پسران در مقایسه با دختران در متغیر فرد-گرایی افقی و جمع گرایی افقی و زیر-مقیاس های پذیرش اجتماعی، انطباق اجتماعی و شاخص کل سلامت اجتماعی به طور معناداری نمره های بالاتری گزارش کردند. همچنین، پس از کنترل عامل فردگرایی-جمع گرایی، بین متغیر جنسیت با هیچ یک از ابعاد پنج گانه ی سلامت اجتماعی رابطه ی معناداری وجود ندارد. به عبارت دیگر، تفاوت در دو عامل فردگرایی افقی و جمع گرایی عمودی در دو جنس در پیش بینی سلامت اجتماعی نقشی کلیدی دارد.
    نتایج
    فردگرایی-جمع گرایی در رابطه ی بین جنسیت و سلامت اجتماعی دانشجویان نقش واسطه ای دارد. به این منظور لازم است در بررسی سلامت اجتماعی بر حسب تفاوت های جنسیتی، نقش الگوهای فرهنگی فردگرایی-جمع گرایی مورد ملاحظه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، فردگرایی، جمع گرایی افقی و عمودی، جنسیت
  • منصوره کریم زاده صفحات 131-149
    طرح مسئله: به دلیل اهمیت و نقش موثر هوش هیجانی-اجتماعی در سلامت روانی افراد، افزایش آن به عنوان یکی از اهداف مهم برنامه های آموزشی نظام آموزش و پرورش ضروری است. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر آموزش مهارت های هیجانی-اجتماعی در بهبود سلامت روان معلمان مقطع ابتدایی می پردازد.
    روش
    پژوهش حاضر، مطالعه ای تجربی است که به بررسی تاثیر آموزش مهارت های هیجانی-اجتماعی به معلمان بر بهبود سلامت روانی آنان پرداخته است. نمونه ی آماری پژوهش 76 نفر آزمودنی معلم مقطع ابتدایی در دو گروه کنترل (22 زن و 20 مرد) و آزمایشی (20 زن و 14 مرد) و ابزارهای این پژوهش پرسش نامه ی هوش هیجانی بار-اون و سلامت عمومی بودند. آزمودنی ها در طی 10 هفته و 10 جلسه در حوزه ی مهارت های درون فردی و مهارت های بین فردی، آموزش دیدند
    یافته ها
    رابطه ی مثبتی بین مهارت های هیجانی-اجتماعی معلمان و سلامت روانی آنان وجود دارد. یعنی با بهبود و رشد مهارت های هیجانی اجتماعی معلمان، سلامت روانی آنان نیز بهبود می یابد..
    نتایج
    در فرآیند آموزش، علاوه بر مهارت های تخصصی و علمی و تسلط بر موضوع های درسی و انتخاب روش تدریس مناسب و شور علمی معلم، مهارت های بین فردی معلم (مهارت های ارتباطی، همدلی،...) تعهد و انگیزش، سلامت روان و علاقمندی به یادگیرندگان هم اهمیت دارند.
    کلیدواژگان: مهارت های هیجانی، اجتماعی، هوش هیجانی، سلامت عمومی، سلامت روانی
  • محمد رستمی، شفیق مهربان، سعید بازیار، مهدی شریفی، زینب محمد علیپور، وحید بختیاری صفحات 151-163
    طرح مسئله: هدف این مقاله، بررسی رابطه ی بین هوش معنوی و سلامت عمومی در بین دانشجویان و مقایسه ی این دو مفهوم در بین دختران و پسران است.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه ی همبستگی مقطعی می باشد که در بین 100 دانشجوی دختر و پسر براساس روش نمونه گیری در دسترس با دو پرسشنامه خودگزارش دهی هوش معنوی) و پرسشنامه ی 28 سئوالی سلامت عمومی. اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج ضریب همبستگی پیرسون وجود رابطه ی مثبت بین هوش معنوی و سلامت عمومی را نشان داد.
    نتایج
    مطابق با یافته ها، می توان نتیجه گرفت که رابطه ی مثبت و معنی داری بین هوش معنوی و سلامت عمومی به عنوان دو متغیر اساسی در زندگی، وجود دارد.
    کلیدواژگان: دانشجویان، سلامت عمومی، هوش معنوی
  • کبری خاوری، رضا عباسی، علی افشار، مهدی طالبی صفحات 165-177
    طرح مسئله: هدف سیاست های اجتماعی، ارتقای رفاه، کیفیت زندگی و به طور خاص سلامت اعضای جامعه است. در این راستا، هوش معنوی یکی از توانایی های شناختی انسان است که نقش مهمی در ابعاد و جنبه های مختلف زندگی ا نسان دارد و به ویژه روی عملکرد افراد در سازمان ها تاثیر دارد.پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط هوش معنوی با واکنش های هیجانی (اضطراب، افسردگی و استرس) در پرستاران انجام گردید.
    روش
    پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی همبستگی می باشد که در بین 270 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران با نمونه گیری در دسترس (آسان) اجرا شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ی سه قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه ی هوش معنوی و پرسشنامه ی هوش هیجانی بود که در اختیار پرستاران در سه شیفت صبح، عصر و شب قرار داده و پس از 24 ساعت جمع آوری گردید و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین هوش معنوی و هر سه مولفه واکنش هیجانی یعنی اضطراب، افسردگی و استرس ارتباط وجود دارد.
    نتایج
    جهت دستیابی به پیشرفت و ارتقاء عملکرد و رفتار پرستاران و همچنین کنترل واکنش های هیجانی آنان، می بایست علاوه بر آموزش های ضمن خدمت و دور های معمول، تمهیدات لازم جهت ارتقاء هوش معنوی نیز مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، اضطراب، استرس، افسردگی، واکنش های هیجانی
  • معصومه پور محمد رضای تجریشی، سحر پهلوان نشان، طاهره نجفی فرد صفحات 179-193
    طرح مسئله: سازگاری زناشویی حالتی است که طی آن زن و شوهر از ازدواج یا با همبودن احساس رضایت دارند و در این سازگاری، عوامل متعددی از جمله باورهای غیرمنطقی نقش دارند. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی رابطه باورهای غیرمنطقی و سازگاری زناشویی در زوجین در شهر اصفهان می پردازد.
    روش
    از میان زوجهای مراجعهکننده به مرکز مشاوره ی شهر اصفهان، 62 زوج به شیوه ی در دسترس انتخاب شدند و با مقیاس های سازگاری زناشویی و آزمون باورهای غیرمنطقی پیمایش شدند.
    یافته ها
    تنها مولفه از مولفه های 10گانه ی باورهای غیرمنطقی که به سازگاری زناشویی رابطه دارد، مولفه ی وابستگی و اتکا به دیگران است که به تنهایی 6% از واریانس سازگاری زناشویی را تبیین می کند. در 9 مولفه ی دیگر، این رابطه مشاهده نشد.
    نتایج
    یافته های پژوهش اهمیت مشاوره ی پیش از ازدواج را نشان میدهد. همچنین استفاده از این برنامه ها در آموزش مشاوران در مراکز مشاوره سودمند خواهد بود و افزون بر حفظ سلامت روان و دوام زندگی زوجین، در هزینه های درمانی صرفهجویی میشود.
    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، باورهای غیرمنطقی، مولفه های شناختی
|
  • Hassan Heidari, Zahra Salehiyan Salehi Nejad Pages 7-36
    Introduction
    Income distribution is such a controversial subject which besides the economic aspect، its social aspect is also very important، as any economic approach to income distribution، followed by the special social consequences inevitably. Given that health is one of the categories that directly and indirectly affected by income distribution، in this study، we examine the relationship between income inequality and life expectancy as an indicator of health regarding the role of other factors such as health، environment and community can be studied.
    Method
    This paper uses time series data of 1351-1388 to evaluate the long-run and short-run dynamic relationships among the Gini coefficient، income per capita، doctors per capita، literacy rates and life expectancy in Iran. In order to test for existence of long-run relationship the bound testing approach to level relationship and error correction model (ECM) are applied.
    Finding
    Bounds test results indicate the existence of long-run equilibrium relationship between income inequality، literacy rate، and doctores (per 10000 population) and life Expectancy. According to the results of the ECM، deviations from long-run equilibrium rate adjustment is equal to 0/15. This confirms that the deviation from the long-run equilibrium is adjusted with rate of 15% per period. Moreover، estimated long-run coefficients indicate that an increase in literacy rate and physicians per ten thousand people، improves health indicators. While the effect of income inequality on health is significant and negative، rising inequality threatens public health.
    Conclusion
    The results indicate that income inequality affects public health more than any other variables. Therefore، the income distribution is important determinant of the health and the appropriate policies to improve income distribution can be effective in promoting public health.
    Keywords: Bound Testing Approach, Gini coefficients, Life expectancy at birth
  • Mahmood Akbari Pages 37-54
    Inequality is not specific to income inequality and income inequality showing the limited view of the inequality in the society. The present study attempted to measure inequality in metropolitan of Shiraz by useing Wagstaff، Paci، Van Doorslaer and Amartya Sen Indexs. Using the Paci، Van Doorslaer and Wagstaff concentration index and advantage of the 30 variables to assess the status of health inequality in metropolitan areas of Shiraz and the sociology of Amartya Sen and the cost of the eight groups making components of the welfare costs affected households in the city of Shiraz has been paid. Results Paci and Van Doorslaer Concentration index show that the health component in nine metropolitan areas of Shiraz، the distribution is not balanced. This index shows that 38. 6 percent of the health variables in the region are concentrated in a city of Shiraz. Wagstaff index shows that nearly 38. 14 percent of the health variables in the region are concentrated in the city of Shiraz. Results of the use of the amartya sen index show that Cost of housing more than other groups cost has been affected the welfare of households and after this group، food costs more than other groups influence their welfare. Recreation and cultural services costs is located in final rank.
    Keywords: Wagstaff Index, Paci Index, Van Doorslaer Index, Sen Index, Shiraz metropolis
  • Seyed Kamal Sadeghi, Mohammad.Ali Motafekker Azad, Salar Jalilpour Pages 55-75
    Objectives

    Different levels and trends of healthcare expenditure observed in different regions of the world caused emerging of various studies towards explanation of this phenomenon، much of them in developed countries. The aim of this study is exploring some of the major theoretical determinants of healthcare expenditure and their effects in Asian countries.

    Method

    for this purpose، panel data regression technique for 43 Asian countries through 1995-2010، controlling for fixed effects has been used.

    Findings

    Controlling for fixed effects and through income classification، empirical results show that، per capita income could explain a large portion of healthcare expenditure variation between surveyed countries، also there is significant difference in determinants effects in classified country income groups.

    Results

    income elasticity of private healthcare expenditure varies through classified income-related country groups but however this expenditure is necessity or “need” rather than luxury in the most countries of this region.

    Keywords: private care expenditures, income elasticity, panel data techniques
  • Amin Adelnia, Hassan Rafiey, Ezatollah Abbasian Pages 77-89
    Introduction
    At present co-insurance (out of pocket payment) of insured parties in Iran for medicine prescriptions in outpatient ward equals to 30% of total cost of prescriptions. This amount of payment of co-insurance in those families with difficult to treat or chronic patients، causes to increase the encounter with catastrophic health costs. The goal of this research was to examine the willingness to pay of Social Security Organization insured for not encounter to catastrophic cost of medicine prescriptions.
    Method
    This cross sectional research was performed through interview based questionnaire in Esfahan Social Security Organizations insured society. The interviewees were randomly selected among head of households insured who referred to Esfahan''s Quods Clinic. Contingent valuation method was used to evaluation the mean of willingness to pay of respondents. Validity and reliability of this method were verified through several studies. One way Anova and categorical regression in SPSS software were used for examination of variables relation and analysis of factors effected upon the amount of willingness to pay.
    Results
    Respondents were willing to pay 3496 Tomans (SD=2396) of medicine prescriptions costs for exemption from payment of prescriptions with prices more than100،000 Tomans. The results of categorical regression analys showed the maximum effect of income level upon the amount of willingness to pay.
    Conclusion
    Regarding to the mean evaluated of willingness to pay; insurer organizations can increase the coverage of medicine prescriptions cost more than 100،000 tomans price، through decreasing the coverage of medicinal prescriptions with fewer prices than estimated WTP.
    Keywords: Willingness to pay, contingent valuation method, medicine prescription, payment card
  • Hamid Sepehrdoust, Samaneh Ebrahimnasab Pages 91-109
    Introduction
    One of the main axioms of sustainable growth is the phenomenon of human development and its health improvement in the field of social welfare which depends on multi socio economic factors including insurance demand. The main purpose of this study was to describe how life insurance effects on life expectancy index and then measuring life insurance demand on life expectancy index and Under-five year mortality rate of Iran.
    Methods
    Relevant data have been collected for the years1981 to 2011 and been analyzed to find out the impact of economic factors and life insurance development on social welfare in Iran; using panel data analysis.
    Results
    The results show that the economic variables، per capita income، inflation and unemployment are used as control variables affecting health. Results indicate a significant positive effect of the demand for life insurance on health index.
    Conclusion
    The demand for life insurance could bring an increase health of the in Iran country. Based on the findings of this study، variables such as per capita income significant and positive effect and variables such as unemployment، inflation have significant negative effect on health indicators.
    Keywords: Life expectancy, Mortality rate, Demand of life insurance
  • Mansoreh Nikogoftar Pages 111-129
    Objective
    Social health is one of the most serious research topics in the last two decades. Accordingly، the present study aimed to investigate the individualism - collectivism in the two sexes and the role of individualism - collectivism is done in social health.
    Methods
    In a cross - sectional study، 300 students (159 girls and 141 boys) social health questionnaire (Keyses، & Shapiro، 2004) and the scale of individualism-collectivism (Triandis et al، 1988) responded. To examine gender differences in individualism-collectivism، horizontal and vertical، and social health، independent t-test was used. Hierarchical regression analyzes to assess the relationship between gender and social health (subscale of social cohesion، social acceptance، social participation، social prosperity and social adaptation) and to examine the role of mediating individualism - collectivism implemented.
    Findings
    The results of the independent t-test showed that boys than girls in one variable - the horizontal individualism (p<. 05) and horizontal collectivism (p<. 05) and subscale of social acceptance (p<. 05)، social conformity (p<. 01) and public health (p<. 05) had significantly higher scores were reported. Hierarchical regression analysis results also showed that after controlling for individual factors - collectivism، the variable gender، there is no significant correlation between any of the five dimensions of social health. In other words، the results showed that individual differences in both horizontal and vertical collectivism and gender plays a key role in predicting social health.
    Conclusions
    individualism - collectivism on the relationship between gender and social health of students is due. This is necessary in order to examine gender differences in terms of social health، the role of cultural models of individualism - collectivism be considered.
    Keywords: individualism – collectivism_social health_gender
  • Mansoreh Karimzadeh Pages 131-149
    Introduction
    Social Emotional Intelligence constitutes an important part of the mental health of teachers. Due to The importance of emotional intelligence in mental health، Actually increase Social Emotional skills should be consider as one of the important objectives of community training programs of the education system. Method &material: This research is a kind of experimental design in which، describes a program to enhance social and emotional skills and general health in teachers. The statistical sample comprised of 76 elementary teachers (grades 4 and 5) with at least 10 year teaching experience and bachelor degree who were randomly assigned into control (22 female، 20 male) and experimental (20 female، 14 male) groups. Bar-On social-emotional scale (adult version) and GHQ test for general health were used as the tools of research. During ten weeks and 10 sessions the experimental group participated in a set of social-emotional skills (inter personal – intrapersonal skills) training program. To analysis of the data، Independent t-Test، multivariate analysis of variance، and regression were used.
    Results
    The results showed that training had significant effect in increasing social emotional skills and its components on teacher experimental group. Results also showed positive correlation between enhancement of Emotional skills and general health.
    Conclusion
    To be most effective، mental or emotional health content and processes should be applied consistently across the curriculum and at all grade levels. An aspect of mental or emotional health is social-emotional intelligence.
    Keywords: emotional intelligence, emotional skills training, general health
  • Mohammad Rostami, Shafigh Mehraban, Saeid Baziar, Mehdi Sharifi, Zeinab Mohammad-Alipour, Vahid Bakhtyari Pages 151-163
    Introdiction: This Article is aimed to investigate the Defference between Boys and Girls Students'' Spiritual Intallegence and General Health، as well as analyzing the Differences between Male and Female Students in the Spiritual Intelligence and General Health Factors.
    Method
    This Was a Cross-Section Correlation Study. 100 Male and Female Students were Selected Based On Available Sampling Method and Given Spiritual Intelligence Self-Report Inventory (King، 2008) And General Health-28 Invontery (Goldberg، 1972) Questionares to Fill.
    Finding
    Results Showed a Significant and Positive Association between Spiritual Intelligence and General Health Using the Pearson Correlation Coefficient.
    Conclusion
    Accordingly، It Could Be concluded that there is Asignificant and Positive Relationship between Spiritual Intelligence and General Health as Two Essential Variables in Life.
    Keywords: General Health, Spiritual Intelligence, Students
  • Mansoreh Pourmohamad, Sahar Palevan Neshan, Tahere Najafi Fard Pages 179-193
    Introduction
    Couples adjustment is one of the important aspects of adjustment in marital life. It refers to a situation in which wife and husband feel satisfied due to being with each other. Present research aimed to investigate the relationship between irrational beliefs and marital adjustment of couples in Esfahan City.
    Method
    Among couples who had referred to a counseling clinic in Esfahan، 62 couples were selected in convenience. They answered to Dyadic Adjustment Scale (Spanier، 1976) and Irrational Beliefs Test (Jones، 1986).
    Results
    Pearson correlation coefficient showed that there was a significant and negative correlation among dyadic adjustment with cognitive components such as: need for others’ approval (-0. 24)، high self-expectation (-0. 14)، tendency to blame (-0. 11)، reaction to deprivation (-0. 21)، emotional irresponsibility (-0. 13)، high concern along with anxiety (-0. 22)، avoiding from problems (-0. 11)، helplessness towards change (-0. 10)، dependency (-0. 25)، and perfectionism (-0. 18) respectively.
    Discussion
    Analysis of regression showed that cognitive components can explain %25 of variation in dyadic adjustment. Findings emphasize on the importance of consultant programs before marriage. Also، the findings will be beneficial for training consultants in clinical centers. In addition، such programs preserve mental health of couples and their lives permanently besides of saving therapeutic costs.
    Keywords: Dyadic adjustment, Irrational beliefs, Couples