فهرست مطالب

راهبرد اجتماعی فرهنگی - پیاپی 13 (زمستان 1393)

فصلنامه راهبرد اجتماعی فرهنگی
پیاپی 13 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا کیمیایی*، محمد سلطانی فر، زهرا خرازی آذر صفحه 7
    این مقاله در پی تدوین و تنظیم ویژگی های یک مدل ساختاری رسانه ای برای شرایط تحریم است. بدین منظور با 10 نفر از اساتید اقتصاد، ارتباطات و روزنامه نگاری مصاحبه شده است که از طریق نمونه گیری گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شده اند. از این مصاحبه ها پرسشنامه ای با 38 محور تعیین شده است. برای وزن دهی به مدل به دست آمده، 121 نفر از فعالان حوزه رسانه، مدیران مسئول روزنامه ها و خبرگزاری ها، سردبیران و خبرنگاران به پرسشنامه پاسخ داده اند. به طور کلی مدل رسانه ای به دست آمده بر شش محور «جلب مشارکت و اعتماد ملی»، «استفاده از جنبش های نوین اجتماعی»، «استفاده دیپلماسی رسانه ای و هدایت افکار عمومی»، «شفافیت و یکپارچگی اطلاعاتی»، «انتشار غیرمستقیم اطلاعات» و «دسترسی آزاد به اطلاعات» استوار است که هر بخش وزن و ارزش متفاوت دارد. بیشترین وزن، مربوط به استفاده از دیپلماسی رسانه ای و هدایت افکار عمومی و کمترین وزن و مربوط به انتشار غیرمستقیم اطلاعات است.
    کلیدواژگان: تحریم، مدل رسانه ای، مشارکت اجتماعی، جنبش های نوین و دیپلماسی رسانه ای
  • زهرا خدایی، مجتبی رفیعیان*، هاشم داداش پور، علی اکبر تقوایی صفحه 45
    هدف کلی مقاله حاضر، بررسی تاثیر مولفه های امنیت اجتماعی بر شاخص دلبستگی به مکان و تبیین معناداری یا عدم معناداری آنها در محلات منتخب است. شاخص دلبستگی به مکان و امنیت اجتماعی به تفکیک در چهار محله شهر تهران مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور از آزمون پارامتریک F (تحلیل واریانس یک طرفه) و نیز آزمون Tukey (تفاوت معناداری) استفاده شد تا محلات منتخب را خوشه بندی کرده و به این سوال پاسخ داد که کدام محله ها از نظر شاخص مورد بررسی، شبیه به هم و کدام محله ها با هم متفاوت هستند. نتایج نشان می دهد: بین سه مولفه امنیت اجتماعی (نابهنجاری های اجتماعی، نظارت اجتماعی و آزادی حرکت) با متغیر دلبستگی به محله، همبستگی متوسطی برقرار است. در مجموع سه مولفه امنیت اجتماعی حدود 7 درصد از واریانس متغیر دلبستگی به محله را تبیین می کنند که با توجه به توزیع F، تمامی ضرایب همبستگی و ضرایب تبیین، معنادار بوده و قابل تعمیم به جامعه آماری کل است.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، دلبستگی به مکان، فضاهای عموی شهری و نوجوانان
  • سید مهدی الوانی، حسین خنیفر، حامد حاجی ملامیرزایی* صفحه 75
    در این مقاله سعی شده با به کارگیری روش تحقیق کیفی از نوع گراندد تئوری، الگوی خط مشی گذاری فضای مجازی تبیین و ارائه شود. سوال اصلی عبارت است از: الگوی مناسب خط مشی گذاری فضای مجازی در کشور چگونه است و چه مدلی (مدل مفهومی پیشنهادی) را می توان از این مطالعه ترسیم کرد؟ بی شک از آنجایی که از اسفندماه 1390 با حکم مقام معظم رهبری شورای عالی فضای مجازی ایجاد شد، می توان مدل خط مشی گذاری آن را ترکیبی از مدل فرایندی و شبکه ای تلقی کرد. در این مقاله ضمن تحلیل ادوار خط مشی گذاری فضای مجازی کشور، سعی شده است مدل مفهومی و درعین حال واقعی و قابل اجرا برای خط مشی گذاری فضای مجازی ترسیم و ارائه شود.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، خط مشی، خط مشی گذاری، روش کیفی و مدل مفهومی
  • سید رضاصالحی امیری، حسین عبدالملکی* صفحه 101
    اعتیاد به مثابه پدیده ای چندوجهی و البته با تاثیراتی چندساحتی، معضله ای است که امروزه بنا بر اعتقاد قریب به اتفاق پژوهشگران و متفکران این حیطه، به عنوان یک مسئله اجتماعی و فرهنگی در کشور به شمار می آید. هدف از مقاله حاضر، آن است که با روشی کیفی (مطالعات اسنادی و کتابخانه ای، استفاده از اسناد بالادستی و نیز انجام 20 مصاحبه با اساتید حوزه بررسی مسائل اجتماعی و مددکاری اجتماعی) و با رویکردی تبیینی تحلیلی به آسیب شناسی سیاست های فرهنگی پیشگیری از اعتیاد در ایران مبتنی بر پیوستار چهار مرحله ای «رویکرد و نظریه فرهنگی، سیاست گذاری فرهنگی، برنامه ریزی فرهنگی و مدیریت فرهنگی» بپردازد. در نهایت، پیشنهادات و راهبردهایی در جهت تدوین سیاست های فرهنگی پیشگیری از اعتیاد مبتنی بر رویکرد چهار مرحله ای ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پیشگیری، سیاست های فرهنگی، اعتیاد، رهیافت آسیب شناختی و پیوستار چهارمرحله ای سیاست های فرهنگی
  • علیرضا اشتری تفرشی، منا زینلی طرقی* صفحه 133
    حیات امام سجاد علیه السلام مقارن با دوره ای خاص از شرایط فرهنگی اجتماعی تاریخ اسلام بود که می توان آن را دوره حاکمیت فرهنگ جاهلی دانست؛ با این حال ایشان هم زمان با مدیریت این فضای فرهنگی، به بازآفرینی فرهنگ اسلامی اقدام نمودند. در این راستا از راهبردهایی بهره بردند: افشای ماهیت فرهنگی بنی امیه و طراحی سامانه فرهنگی. راهبرد کلی ایشان در این میان، الگوی خاصی از «فرهنگ و شخصیت» و ارتباط دوسویه این دو بوده است. ایشان با بازآفرینی فرهنگ اسلامی، شخصیت افراد پیرامونی خود را تحت تاثیر قرار دادند و در مقابل، این شخصیت ها توانستند به بازآفرینی فرهنگ اسلامی یاری رسانند. نظام فرهنگی امام (ع) نیز دارای راهبردی سامانه ای است که در چند سطح و هر سطح در چندین لایه طبقه بندی می شود. با توجه به توفیق راهکارهای ایشان در برون رفت از فضای فرهنگی ناهنجار و بازآفرینی فرهنگ مطلوب، می توان با بازخوانی راهبرد امام سجاد علیه السلام از این راهبرد در دیگر فضاهای فرهنگی اجتماعی به تناسب بهره برد.
    کلیدواژگان: علی بن حسین (امام سجاد)، فرهنگ، فرهنگ جاهلی، راهبرد فرهنگی و نقش اجتماعی
  • سمیه سادات شفیعی*، فاطمه سهیلی صفحه 161
    مقاله پیش رو به کمک ویژگی های پیشتر احصا شده مقاومت در چارچوب علوم اجتماعی، نگاهی به کنش های مقاومت آمیز مردمی در بحبوحه تحولات سال های مشروطه دارد. این مقاله حاصل پژوهشی نظری تحلیلی و مستخرج از مطالعات اسنادی کتابخانه ای است که با توجه به ویژگی های مقاومت چون وقوع عینی، تضاد با وضع موجود، تلازم قدرت و مقاومت، اهمیت زمان، خلاقیت در کنش مقاومت آمیز درصدد است به این پرسش اساسی پاسخ دهد: علیه موارد نقض استقلال اقتصادی ایران در دوره 1329- 1324 ه‍. ق چه کنش های مقاومت آمیزی شکل گرفته است؟ در نگاه کلی، با تشکیل شورای ملی و پیدایش فضای باز سیاسی، در پرتو حضور توده های مردم در پهنه سیاست و پا گرفتن نهادهای تازه ای چون پارلمان، کابینه، مطبوعات، احزاب، گروه ها و انجمن ها، شاهد کنش های مقاومت علیه نقض استقلال اقتصادی هستیم. این کنش ها مبتنی بر مولفه های هویت ملی و با محوریت موضوعاتی چون رد استقراض خارجی و تلاش برای ایجاد بانک ملی، رد اسکناس بانک شاهنشاهی، استفاده از کالاهای ایرانی و طرد کالاهای خارجی بروز و نمود یافتند.
    کلیدواژگان: مشروطه، مقاومت، استقلال اقتصادی، استقراض خارجی و کالاهای وطنی
  • مهدی ناظمی اردکانی، محمد صیادی* صفحه 191
    در این مقاله، پس از تبیین مفاهیم اقتصاد فرهنگ و نیز بیان اهمیت پرداختن به اقتصاد فرهنگ، تاثیر متقابل فرهنگ و اقتصاد مورد بررسی قرار گرفته شده است. همچنین در یک بررسی تطبیقی، روند تحولات و نیز جایگاه اقتصاد نشر، اقتصاد سینما، اقتصاد هنرهای تجسمی و اقتصاد گردشگری در سطح کشورهای منتخب جهان و ایران مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و عوامل موثر بر بازار هر یک از آنها بحث و بررسی شده است. در خاتمه نیز راهکارهایی برای ارتقای وضعیت مولفه های اقتصاد فرهنگ در کشور ارائه شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد: کشور ایران به لحاظ وضعیت مولفه های اقتصاد فرهنگ، نه تنها در مقایسه با استانداردهای جهانی، بلکه در مقایسه با کشورهای سند چشم انداز نیز از موقعیت مناسبی برخوردار نیست.
    کلیدواژگان: کالای فرهنگی، اقتصاد فرهنگ، مولفه های اقتصاد فرهنگ و بخش فرهنگ
  • افسانه ادریسی، سیمین مبارکی* صفحه 227
    این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال است که آیا ابعاد عقلانیت اجتماعی بر شادمانی اجتماعی موثر است. چارچوب نظری تحقیق از تلفیق نظریه های زولنای در زمینه عقلانیت اجتماعی و شادمانی اجتماعی لیندنبرگ تشکیل شده است. در این تحقیق از رویکرد توصیفی علی و روش پیمایش استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه شهروندان بزرگسال تهرانی 65 - 18ساله در سال 1391 است و حجم نمونه 400 نفر با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شده است. نتایج نشان می دهد: انتخاب تقدس اخلاقی که ترکیبی از رعایت هنجارها و رعایت حقوق دیگران است بر شادمانی اجتماعی بیشترین تاثیر را دارد و انتخاب عقلانی که در آن به حداکثر رساندن نفع فردی بیان می شود بر شادمانی اجتماعی اثر مستقیم ندارد.
    کلیدواژگان: شادمانی اجتماعی، انتخاب تقدس اخلاقی، انتخاب عقلانی اجتماعی و شهروندان شهر تهران
  • سیروس احمدی، اصغر میرفردی، محمدحسین ابتکاری* صفحه 251
    مقاله حاضر به بررسی رابطه بین میزان کیفیت زندگی و تاثیر هویت دینی بر آن، در شهر یاسوج پرداخته است. تحقیق با روش پیمایشی و با نمونه ای به حجم 400 نفر با ابزار پرسشنامه در پانزده محله شهر یاسوج انجام گرفت. بر اساس یافته های تحقیق، اکثریت شهروندان یاسوجی از سطح متوسط و بالایی از کیفیت زندگی برخوردار بودند. بررسی ابعاد مختلف کیفیت زندگی نیز نشان داد: شهروندان به ترتیب در بعد سلامت جسمانی، سلامت روابط، سلامت محیط زندگی و سلامت روانی بیشترین نمره را کسب کرده اند. همچنین، در زمینه دینداری، بیش از دو سوم (2/ 88 درصد) از افراد دارای دینداری قوی بودند. هر 4 بعد هویت دینی (مناسکی، اعتقادی، احساسی و پیامدی) رابطه مثبت و معناداری با کیفیت زندگی داشتند. در بین متغیرهای زمینه ای نیز، بجز وضعیت تاهل که نشان داد افراد متاهل از کیفیت زندگی بالاتری برخوردارند، دیگر متغیرهای جمعیتی رابطه معناداری با کیفیت زندگی نداشتند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، هویت، هویت دینی، مذهب و شهر یاسوج
|
  • Reza Kimiaie *, Mohammad Soltanifar, Zahra Kharaziazar Page 7
    In order to conduct this research, ten professors in various fields of economics, communication and journalism have been interviewed. Media executives and professors of economics and communications have been selected through snowball sampling. In this study, to analyze the data obtained from the interviews, the R factor analysis is used. From these interviews, a questionnaire with 38 items is determined directly in the interviews. Generally, the media obtained on six areas: participation and the national trust, the new social movements, the media, and conducting public diplomacy, transparency and integrity of information, indirect dissemination of information, free access to information based on the weight of each sector and different value. The weight of the media and conducting public diplomacy and the lowest weight and indirect emissions related information.
    Keywords: sanction, media model, social participation, modern movements, media diplomacy
  • Zahra Khodaee, Mojtaba Rafiean *, Hashem Dadashpoor, Ali Akbar Taghvaea Page 45
    This essay embarks on a research on the effect of social security on certain chosen districts in the City of Tehran. The method of this research has been an analytical and dialectic process. This study has been concluded with dispersion of 475 application forms, field and district observation, and oral interview 12-16 year old people from certain districts (Elahieh, Narmak, Hashemi, and Yaftabad). It is necessary to be mentioned that all these districts were chosen in an analytical and systematic way. In this essay the effective factors between social security, and “place attachment for the certain chosen and tested districts” were basically researched and discovered in those four districts separately. To that end the Parametric F test and also Tukey test were utilized firstly to categorize the districts. Regarding the all factors concerning social security; social disorder, physical environment and freedom of movement, except social monitoring variable, there is differences among all compared districts.Results of Tukey test indicates: Yaftabad and Hashemi district with approximately the same amount has the lowest social security among the neighbors and Elahiyeh district has the highest social security among all other districts and then there is Narmak district which has differences rather than Elahiyeh district that has located in a separate cluster. In order to evaluate between to variables; the Pierson associative parameter has been utilized to evaluate the effect of the independent variable components (social security) on the dependent variable (Place attachment) which Stepwise multiple regression analysis was used. Pierson correlation coefficient for the correlation between social security and place attachment index is equal to 0.276, which shows the average correlation between the two variables. Results of regression analysis showed that the three components of social security (social disorder, social monitoring and freedom of movement) that have remained in the regression equation have a moderate correlation with place attachment.In all three components of social security explain around 7% of the place attachment variable which in regards to F distribution, all correlation coefficients and coefficients of explanation, is significant and generalizable to the target population.
    Keywords: social security, place attachment, urban public places, teenagers
  • S.M. Alvani, H. Khanifar, H. Hajimolamirzaei* Page 75
    In this research according to methodology of Grounded Theory 30 experts including Professors and experts has been interviewed. The conceptual model has been developed during three steps of GT and the result as is shown in this research includes all phase of policy cycle such as formation, implementation and evaluation. The aspects of theory according to GT should be related together by the systematic approach so that this research applies System Development Life Cycle (SDLC) to prove correct relations between theory aspects. To evaluate the conceptual model and to test its validity, the method of taking the experts, opinion has been utilized having obtained the ideas and collected the data. The validation of theory has been tested by common factors introduced by GT as well. The results of this examination poses that the majority of participants agree with theory and conceptual model.
    Keywords: cyberspace, policy, policymaking qualitative method, conceptual model
  • Seyed Reza Salehi Amiri, Hosein Abdolmaleki* Page 101
    Drug addiction, as a multi-dimensional phenomenon with multi-dimensional effects, is a problem which, according to nearly all of the researchers and thinkers in this area and due to contiguity with main production centers, being situated in the best and shortest transit path, special social, economical and political circumstances and finally some other cultural factors is continuously growing and hence its negative effects are increasing in various domains in the country. Some strategies have been proposed in the last few decades, amongst which are the cultural strategies that have been the focus of attention in the past ten years. However these cultural policies have not been successful enough in this domain. Using a qualitative methodology and taking a descriptive-analytic approach, this article seeks to do a pathological survey of cultural policies for preventing drug addiction in Iran based on the four step continuum of ‘cultural theory and approach, cultural policymaking, cultural planning and cultural management’.
    Keywords: prevention, cultural policies, addiction, pathological approach, four, step continuum of cultural policies
  • Alireza Ashtari Tafreshi, Mona Zeynali Toroghi* Page 133
    Imam Ali ibn Husayn was living in a special period, culturally and socially speaking; a period which could be known as the revival of Jahiliyya Paradigm. Though in such a situation, Imam was simultaneously managing the cultural situation and recreating the real Islamic culture. In this way, Imam was using two strategies: exposing the cultural nature of Umayyad Caliphate and designing a cultural system. His main strategy was based on the relationship between "character and culture". Imam, by recreating of Islamic culture, affected the people in his household and then, they were able to recreate Islamic culture in the society. Now, we have decided to study this strategy here, in order to be useful for other situations and societies.
    Keywords: Imam Ali ibn Hussein (al, Sajjad), culture, Jahiliyya culture, cultural strategy, social role
  • Somayeh Sadat Shafiei*, Fatemeh Soheili Page 161
    Regarding former studied features of resistance action in social science, this article analyzes people resistance actions during Persian Constitutional Revolution era. This period was faced with political, social and intellectual uprising which challenged the tyranny of Monarchy system for the first time in modern form, by using new communicative tools. These efforts made foreign states worried; so to seek their interests, they followed a manner of interference. This article as a theoretical and analytical research, investigates documents to find resistance action during 1906-1912 period based on these earlier achieved characteristics: objective occurrence, opposition with status quo, coexistence of power and resistance, the importance of time and creativity of resistance action. Findings show that these actions come about based on national identity and around topics such as rejecting foreign borrowing, attempting for establishment of national bank, refusing currency of Shahanshahi bank, using Iranian goods instead of imported ones.
    Keywords: Persian constitutional revolution, resistance, foreign interference, national goods
  • Mehdi Nazemi Ardakani, Mohammad Sayadi* Page 191
    In this paper, after explaining the concepts related to the cultural economy, and the significance of addressing this issue, the effect of economics on culture and vice versa is studied. Further, in a comparative study, the development trajectory and the status of economics of the publishing industry, cinema, visual arts and tourism in selected countries of the world and Iran have been analyzed and discussed with regards to the factors affecting the market in each country. Finally, some solutions are suggested to improve the state of the cultural economy in Iran. Our findings indicate that the country in terms of components of cultural economy, in comparison with not only international standards but also other countries in the vision statement, is not in a suitable condition.
    Keywords: cultural commodity, cultural economy, components of cultural economy, culture sector
  • Afsane Edrisi, Simin Mobaraki* Page 227
    This study tries to find whether rational choice and diversity of choices influences social happiness. The theoretical framework of the study is based on Zsolnai’s theory on social rationality and Landenberg's social happiness theory. The approach of this survey is causal-descriptive. The statistical population consists of Tehran citizens in the age range of 18-65 years old in 1391 (2012) with a sample size of 400 people selected using Cochran's formula. The results indicate that moral saint choice, which is a combination of respecting norms and other-regarding altruism, has the greatest impact on social happiness.
    Keywords: social happiness, moral saint choice, social rationality, Tehran citizens
  • Sirus Ahmadi, Asqar Mirfardi, Mohammad Husain Ebtekari* Page 251
    The research aimed to investigate the level of the quality of life amongst the citizens residing in Yasouj and investigate its relationship with religious identity. The research employed a survey method with descriptive-analytic approach and with a sample of 400 individuals who were selected from 15 boroughs of Yasouj City. Research finding showed that the majority of Yasouj inhabitants have the middle and high level of the quality of life. Also, on religious context, about 88.2 percent of people who have strong religious. Results indicated that there is significant and positive relationship between dimensions religiosity (ritual, faith, emotional and outcome) and quality of life. The result also showed that there is only significant relationship between marital status and the quality of life among demographic variables.
    Keywords: quality of life, identity, religious identity, religion, Yasouj