فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال سوم شماره 12 (زمستان 1393)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال سوم شماره 12 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فضل الله عزیزپورفرد، سارا قبادی علی آبادی، محمد چیذری صفحات 1-21
    هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی در موفقیت تعاونی های دامداران شهرستان کوهدشت بود. جامعه آماری 600 نفر از اعضای تعاونی های دامداران شهرستان کوهدشت را دربرداشت که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و با روش نمونه گیری خوشه ای234 نفر از میان آنان به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی آن را جمعی از استادان گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس و پایایی آن را آزمون آلفای کرونباخ تایید کردند. نتایج نشان داد که رابطه منفی و معنی داری بین موفقیت در تعاونی های دامداران با سن، سابقه عضویت و تعداد دام و رابطه مثبت و معنی داری بین اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی و حمایت اجتماعی با موفقیت در تعاونی های دامداران وجود دارد. علاوه بر این، نتایج تحلیل رگرسیون به روش گام به گام نشان دادکه پنج متغیر مشارکت اجتماعی، سن، اعتماد اجتماعی، حمایت اجتماعی و سابقه عضویت قادرند 65 درصد از موفقیت تعاونی های دامداران شهرستان کوهدشت را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: تعاونی های دامداران، سرمایه اجتماعی، موفقیت تعاونی ها، شهرستان کوهدشت
  • امیر احمدپور، محدثه عبدی ترکامی، شهره سلطانی صفحات 23-45
    هدف تحقیق توصیفی- همبستگی حاضر، ارزیابی میزان موفقیت صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی و عوامل موثر بر آن بود. ابزار تحقیق پرسش نامه ای بود که روایی و پایایی آن با استفاده از نظر متخصصان و آزمون آلفای کرونباخ (میانگین آلفا=86/ 0) تایید شد. جامعه آماری تحقیق شامل زنان روستایی عضو صندوق اعتبارات خرد شهرستان قائمشهر(225 =N) بود که 144 نفر از میان آن ها براساس جدول کرجسی و مورگان و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تناسبی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند (144 =n). نتایج توصیفی تحقیق نشان داد که میزان موفقیت صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی از نظر بیشتر پاسخگویان در سطح خوب (متوسط به بالا) است. نتایج حاصل از یافته های استنباطی نیز نشان داد که رابطه مثبت و معنی داری بین عوامل اقتصادی، اجتماعی، آموزشی، حمایتی، عملکردی و ویژگی های شخصیتی پاسخگویان با میزان موفقیت این صندوق وجود دارد. در آزمون رگرسیون چندگانه خطی، عوامل عملکردی صندوق، عوامل اجتماعی، حمایتی و ویژگی های شخصیتی پاسخگویان توانایی تبیین 1/ 50 درصد از تغییرات میزان موفقیت صندوق را دارا بودند. از جمله پیشنهادهای اصلی این تحقیق می توان به گسترش خدمات آموزشی برای اعضای صندوق ها و جلب مشارکت اعضای صندوق ها در اجرای سایر طرح های توسعه ای اشاره کرد.
    کلیدواژگان: صندوق اعتبارات خرد، زنان روستایی، شهرستان قائمشهر
  • شهره کرمی، حسین آگهی صفحات 47-75
    از ملزومات توسعه تعاونی های تولیدی کشاورزی به مثابه یکی از بسترهای مهم کارآفرینی، همزمان با گسترش آن ها ارتقای سرمایه های انسانی است. یکی از زیربنایی ترین شرایط به منظور فراهم سازی زمینه های ارتقا، نگرشی عمیق تر به اهمیت وجود عوامل شخصیتی در اعضا تعاونی هاست. بدین منظور در پژوهش حاضر هدف تحلیل عوامل شخصیتی بر اساس روش تحلیل مسیر (Path Analysis) بوده است که به صورت توصیفی- همبستگی، بر روی 220 نفر از اعضا تعاونی های تولیدی کشاورزی (محصولات خارج از فصل) استان کرمانشاه، انجام شد. اطلاعات بر اساس پرسشنامه جمع آوری که روایی آن براساس پانل متخصصین انجام و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برابر87/ 0 محاسبه گردید. میزان تاثیر متغیرها بر موفقیت تعاونی های تولیدی با کاربرد تحلیل مسیر و نرم افزار SPSS انجام شد. یافته ها گویای ارتباط های پیچیده بین متغیرهاست که موید فرض عدم وجود رابطه ی ساده و گویای وجود اثرات غیرمستقیم عوامل شخصیتی، افزون بر اثر مستقیم بر موفقیت تعاونی های تولیدی است. نتایج نشان می دهد وجود روحیه انعطاف پذیردارای بیشترین اثر غیرمستقیم و کمترین اثر مستقیم است و علاقه به کار تولیدی بیشترین اثر مستقیم را بر موفقیت تعاونی های تولیدی دارد. به طور کلی مجموع اثرات مستقیم و غیرمستقیم، نقش مهم عوامل شخصیتی بر موفقیت تعاونی های تولیدی کشاورزی را نمایان می سازند.
    کلیدواژگان: عوامل شخصیتی، موفقیت، تعاونی های تولیدی کشاورزی، تحلیل مسیر
  • فاطمه رحیمی فیض آبادی، مسعود یزدان پناه، معصومه فروزانی، سعید محمدزاده، رابرت بورتن صفحات 77-95
    رشد سریع جمعیت، استفاده بیش از حد از آب های زیرزمینی و تغییرات آب و هوایی سبب گسترش جهانی بحران مدیریت منابع آب برای کشاورزی شده است. بنابراین تشویق کشاورزان به مدیریت منابع آب با استفاده از رهیافت هایی که مشارکت جامعه و اقدامات داوطلبانه آنان را می طلبد، مسئله ای مهم برای دولت است. یکی از شیوه های موثردر این راستا، مشارکت آن ها از طریق تشکیل تشکل های آب بران است. هدف این پژوهش بررسی مشارکت کشاورزان در تشکل های آب بران از طریق بکارگیری سرمایه اجتماعی است. نمونه این تحقیق 360 نفر از کشاورزان شهرستان الشتر می باشندکه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات در این پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخت انجام شد. پس از تهیه پرسشنامه و تایید روایی صوری آن توسط متخصصان امر، پایایی آن از طریق محاسبه مقادیر آلفا کرونباخ برای متغیرهای مختلف تحقیق مورد تایید قرار گرفت. جهت تعیین عوامل اجتماعی موثر بر تمایل کشاورزان به تشکیل و عضویت در تشکل های آب بران از تحلیل رگرسیون به روش اینتر استفاده گردید. نتایج نشان داد، سه متغیر مشارکت در جامعه محلی، اعتماد قوی و تحمل تنوع قادر به پیش بینی بخش قابل توجهی (412/ 0 =R2) از تغییرات در متغیر تمایل به تشکیل تشکل های آب بران می باشند. علاوه براین، چهار متغیر مشارکت در جامعه محلی، اعتماد قوی، ارتباطات برون محلی و مشارکت مدنی همسایگان قادر به پیش بینی بخش قابل توجهی (51/ 0 =R2) از تغییرات در متغیر تمایل به عضویت در تشکل های آب بران می باشند. در انتهای مقاله، به منظور افزایش تمایل کشاورزان به تشکیل تشکل آب بران و افزایش مشارکت ایشان پیشنهادهایی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: تشکل آب بران، سرمایه اجتماعی، مشارکت، الشتر، تمایل، عضویت
  • علیرضا کرباسی، جلال الدین گرگانی صفحات 97-112
    در این تحقیق به منظور بهبود عملکرد تعاونی ها در راستای دستیابی به توسعه بیشتر لبنیات، تاثیر عملکرد تعاونی های لبنی در وضعیت دامداران شهرستان آق قلا بابرآوردالگوی لاجیتبررسیشد. داده هاواطلاعاتبررسینیازاینتحقیقبااستفادهازروش نمونه گیریتصادفیسادهبه وسیلهتکمیلپرسش نامه از120 دامداراینشهرستانبه دستآمد. نتایج نشان داد که عملکرد تعاونی ها در زمینه جمع آوری شیر در زمان و مکان مناسب، ارائه تلقیح مصنوعی، تسهیلات اعتباری کم بهره به منظور افزایش دام و پرداخت یارانه به ازای هرکیلوگرم شیر معنی دار بوده و تاثیر مثبت داشته اند، لذا از طریق خدمات رسانی بهتر در زمینه جمع آوری شیر در زمان و مکان مناسب، ارائه تلقیح مصنوعی، تسهیلات اعتباری کم بهره به منظور افزایش دام و پرداخت یارانه به ازای هرکیلوگرم شیرتوسط تعاونی ها با نظارت و حمایت دولت می توان مشکلات دامداران را رفع کرد و از این طریق به توسعه بیشتر لبنیات و بهبود وضع اقتصادی روستاییان پرداخت.
    کلیدواژگان: دامداران، تعاونی های لبنی، توسعه لبنیات، آق قلا، الگوی لاجیت
  • نجیب الله سالاری، محمدرضا محبوبی، محمد شریف شریف زاده، غلامحسین عبدالله زاده صفحات 113-131
    این تحقیق پیمایشی با هدف بررسی امکان سنجی مدیریت مشارکتی آبیاری در تعاونی های تولید روستایی شهرستان تایباد انجام شد. روش تحقیق توصیفی– تحلیلی و جامعه مورد مطالعه شامل 2116 کشاورز عضو 6 شرکت تعاونی تولید روستایی شهرستان تایباد بود. با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 280 نفر برآورد شد. روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی با انتساب مناسب و ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه بود. روایی پرسش نامه بر اساس دیدگاه تعدادی از متخصصان و کارشناسان و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ (81/ 0) تایید شد. نتایج نشان داد از نظر اعضا، بیشترین نقطه قوت تعاونی در زمینه امکان پذیری مدیریت مشارکتی آبیاری وجود زمینه های لازم مربوط به خدمات پشتیبانی و حمایتی است. نتایج آزمون همبستگی مبین وجود رابطه معنی دار بین متغیرهای سن، مدت عضویت در تعاونی، سابقه فعالیت کشاورزی، میزان مالکیت اراضی، میزان مالکیت اراضی دیم، میزان مالکیت اراضی آبی، تعداد اعضای خانوار و بعد کلی امکان پذیری مدیریت مشارکتی آبیاری بود.
    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی آبیاری، تعاونی تولید روستایی، ارزیابی امکان پذیری
  • ابراهیم نصیری فرد، محمد صادق اللهیاری، زهرا دقیقی ماسوله صفحات 133-155
    هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل روحیه کارآفرینی مدیران شرکت های تعاونی روستایی استان گیلان بود. جامعه آماری این پژوهش را مدیران و اعضای هیئت مدیره 170 شرکت تعاونی روستایی فعال استان گیلان تشکیل دادند (1020 = N). نمونه آماری مورد نیاز براساس جدول حداقل حجم نمونه بارتلت و همکاران (2001)، حدود 173 نفر تعیین شد که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایمتناسب با حجم جامعه انتخاب شدند. ابزار اصلی پژوهش پرسش نامه بود که روایی صوری آن با نظر استادان و صاحب نظران و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ (75/ 0) تایید شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها آمار توصیفی (جدول توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (ضرایب همبستگی و آزمون های t و F)، با استفاده از نرم افزار رایانه ای SPSS به کار رفت. نتایج نشان داد 53 درصد پاسخگویان از لحاظ روحیه کارآفرینی در سطح خوب و عالی قرار داشتند. همچنین ویژگی های فردی و حرفه ای همچون جنسیت،تمایل به شرکت در دوره های آموزشی،سابقه کسب و کار و سابقه مدیریتی مدیران سبب ایجاد اختلاف معناداری در روحیه کارآفرینی آنان شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، شرکت های تعاونی روستایی، روحیه کارآفرینی، استان گیلان
  • عادل صلواتی، مجتبی رستمی نوروزآباد، سامان رحمانی نوروزآباد، مصطفی باغبانیان صفحات 157-177
    هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر افزایش مسئولیت پذیری اجتماعی در تعاونی های روستایی شهرستان های سنندج و کامیاران است. این پژوهش بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ارتباط میان متغیرها پژوهشی توصیفی - پیمایشی می باشد و ابزار مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات پرسشنامه است. جامعه ی آماری این پژوهش 50 نفر از کارکنان تعاونی های روستایی در شهرستان های سنندج و کامیاران است و از این جامعه ی آماری 45 نفر با استفاده از جدول مورگان مورد بررسی قرار گرفتند. تکنیک های آماری مورد استفاده آزمون های ضریب همبستگی و رگرسیون می باشند. اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شد. نتایج بدست آمده از ضرایب همبستگی پیرسون با ضریب (779/ 0) و ضریب رگرسیون (625/ 0) نشان داد که تاثیر مشارکت بر مسئولیت پذیری اجتماعی مثبت و مستقیم است. همچنین آموزش با ضریب همبستگی (631/ 0) و ضریب رگرسیون (417/ 0) و ماموریت سازمان نیز با ضریب همبستگی (418/ 0) و ضریب رگرسیون (635/ 0) دارای تاثیر مستقیم بر مسئولیت پذیری اجتماعی هستند. سرانجام پیشنهاداتی جهت تقویت تاثیر متغیرهای تاثیر گذار بر مسئولیت پذیری اجتماعی مطرح گردید.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، تعاونی های روستایی
|
  • Fazl Allah Azizporfard, Sara Ghobadi Ali Abadi, Mohammad Chizari Pages 1-21
    The main purpose of this study was to investigate the effect of social capital toward the success of dairy farmer's cooperative in Kouhdasht Township. The population included 600 members of the dairy farmer's cooperative in Kouhdasht Township, Table of Krejcie and Morgan was used to determine sample size cluster sampling method was conducted to select samples 234. The research instrument implemented was a survey questionnaire that its validity was confirmed by a panel of faculty members at Tarbiat Modarres University, department of agricultural extension and education and its reliability was confirmed through a pilot-test. The results showed that there was both a negative and a significant relationship between the successes in dairy farmer's cooperative with age and the membership in cooperatives. On the other hand, there were positive and significant relationship between social trust, social participation and social support and the successfulness of dairy farmer's cooperative. Results of the multiple regression showed that the five variables of social participation, age, social trust, social support and membership experience were explaining 65 percent of the success in dairy farmer's cooperative of Kouhdasht Township.
    Keywords: Dairy Farmer's Cooperatives, Social Capital, Success of Cooperatives, Kouhdasht Township
  • Amir Ahmadpour, Mohadeseh Abdi Tarkami, Shohreh Soltani Pages 23-45
    The purpose of this descriptive- analytical research was to assess the success of Micro Finance Program (MFP) of rural women. The research instrument used was a questionnaire that its validity was established by a panel of experts and its reliability was confirmed by a pilot-test. Cronbach alpha coefficient gained was (0.84). The target population were rural women in Ghaem-shahr Township who were members of micro-credit funds (N=225). A stratified sampling technique was used through Krejcie and Morgan’s Table to determine the sample size (n=114).The descriptive result of research indicated that the success of these funds was satisfactory as perceived by the respondent's viewpoints. The inferential statistics results showed that there was a positive significant relationship between social, educational, cultural, and personality characteristics of respondents and the success of micro-credit funds. The findings of the bivariate regression revealed that 50.1 percent of variations in the dependent variable were by social, cultural, and personality characteristics of respondents. Having training programs for members and motivating participants to participate in developing and delivery educational programs were among main suggestions provided in this research.
    Keywords: Micro Finance Program, Rural Women, Ghaem, shahr
  • Shohrh Karami, Hossin Agahi Pages 47-75
    Requirements of agricultural production cooperatives development as one of the important context of entrepreneurship, Concurrent with the development of their is human capital enhancement. One of the most fundamental of the situation in order to provide enhanced, deeper attitude of the importance of personality factors are members of cooperatives. Based on the purpose of this study was analysis of personality factors effecting of production cooperatives success (off-season products) in Kermanshah Province, in order to focus on improving these factors, by path analysis. The methodological approach in the study was a descriptive-correlation and the survey was conducted. 220 members of the production cooperatives, a stratified random sampling as the sample, were selected. Information gathered through questionnaire, and validity of the instrument was done by a panel of expert. The reliability of questionnaire was done by Cronbach's alpha coefficient (0.87). Data analysis was done SPSS. Results of the path analysis showed, complicated communication between these variables which was in turn showing the assumption of the absence of a simple communication and showed, personality factors, in addition, direct effects, has also indirect effects via social-cultural factors, management factors, economic factors, in success of production cooperatives. Based on results, spirit of flexibility has the further indirect effect and the least direct effect on the contrary; interest to produce has the further direct effect on production cooperatives success.Total effect indicating the important role of personality factors in success of production cooperatives.
    Keywords: personality factors, Success, production cooperatives, Path Analysis
  • Fatemeh Rahimifizabadi, M. Yazdanpnah, M. Forozani, M. Mohammadzadeh, Rabert Borton Pages 77-95
    Rapid increasing population, overuse of existing aquifers and climatic changes, have all led to a growing global crisis in the management of water resources in agriculture. As custodians of agricultural water resources, farmers are key factors affecting the way the crisis is tackled and, consequently, encouraging good water management by farmers is a central issue for governments. One of the effective ways of doing so, is their participation to formation of water users’ associations)WUAs(. In this paper we propose that understanding of participation in water users’ associations requires increasing in our understanding of the development and deployment of social capital. As such, we examined the relationship between social capital and farmers’ intention toward establishment of and membership in Water User Associations in Aleshtar County. A sample of farmers (n= 360) was selected through a stratified random sampling method. Data collection in this study was conducted using a researcher-made questionnaire. After preparing the questionnaire and confirming its validity by experts, using a pilot study its reliability were confirmed by calculating Cronbach's alpha values ​​for the variables investigated. To examine the social factors influencing the willingness of farmers to form and join WUAs, the regression analysis using inter method was run. The findings revealed that three variables including involvement in local community activities, ‘thick’ trust, and tolerance of diversity are able to predict a significant proportion of the variation in farmers’ intention toward Water User Associations establishment (R2= 0.412). Further, four variables of inclusion in local community activities, ‘thick’ trust, local external communication, and civic participation are able to predict a significant proportion of the variation in farmers’ intention toward membership (R2= 0.51). Recommendations of how to increase the willingness of farmers to form Water User Associations and increase their participation are presented and discussed.
    Keywords: Water Users Association, social capital, participation, Aleshtar, Intention, Membership
  • A. Karbasi, J. Gorgani Pages 97-112
    This study conducted a Logit pattern in order to investigate and estimate the performance of dairy cooperatives as well as analyzing the activity levels of dairy farmers of Aq-qala Township. Required data and information for this study is obtained by simple random sampling method via giving questionnaire to 120 dairy Farmers. Results showed that the performance of cooperatives on collecting milk at an appropriate time and location, providing appropriate artificial insemination, giving credit facilities in order to increase Livestock production and offering subsidies for each kilogram of milk were significant and had a positive effect on dairy farmers production level. Better supervision, providing advanced facilities and equipment, regular supervision by governmental workers and providing financial support by cooperatives can have a significant difference both in livestock and milk production. Cooperatives should do a regular condition and situational analysis of rural communities. This task will definitely play a significant role in a better quality of dairy products produced by dairy farmers and also improve their economic situation.
    Keywords: Dairy Farmers, Dairy cooperatives, dairy development, Aq, qala, Logit pattern
  • Najib Allah Salari, Mohammad Reza Mahboobi, Mohammad Sharifzadeh, Gh Abdolahzadeh Pages 113-131
    The overall objective of this research was to investigate the feasibility assessment of participatory irrigation management in rural production cooperatives in Taybad Township. Research method was descriptive-analytical based on survey research. The study population was included all members of the rural production cooperatives in Taybad county, which includes six rural production cooperatives with 2116 individuals. Sampling method was the stratified random sampling with proper attribution to the share of each cooperative. The sample size was estimated 280 individuals as determined by using Cochran formula. A questionnaire was used to collect data. It was validated by a panel of experts and the reliability was estimated by Cronbach's alpha and the coefficient was 0.81. Results showed that from the member's point of view, maximum strength of the feasibility of participatory irrigation management in rural production cooperativesis required fields related to support services. Correlation test results showed a significant relationship between age, annual income, length of membership in the cooperative, history of agricultural activity, ownership of land, ownership of rain fed land rates, ownership of irrigated land rates, number of household members and the general feasibility of the participatory irrigation management. This study recommended Proper utilization of the capacity of cooperatives to support services in the field of participatory irrigation and appropriate cooperation between administrative sections such as Ministry of Agriculture and Regional Water Organization with Chief Executive Officer, Board of Directors and members for proper use of the capacity of cooperatives in other components necessary for the establishment of participatory irrigation management.
    Keywords: Participatory irrigation management, Rural production cooperative, Feasibility assessment
  • A. Nasirifard Allahyari, Z. Daghighi Masoleh Pages 133-155
    The main purpose of this study was to analyze the entrepreneurial spirit of the cooperative managers of Guilan province. This research was designed as a descriptive study. Statistic population contained all managers and board members of 170 rural cooperatives in Guilan province (N=1020). The samples was determined according to the Table developed by Bartlett et al. (2001) which included 173 members that were selected by using multi-stage cluster sampling method. A self-made questionnaire was used. The validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts and the reliability was approved by calculating the Cronbach’s alpha which has been 0.75. Descriptive statistics (mean score, standard deviation and frequency counts) and inferential statistics (Analysis of Variance (ANOVA), t-test and correlation coefficient) were used for analyzing data according to objectives by using SPSS software. Based on the research results, 53 percent of respondents had good and excellent entrepreneurial spirit. The result of F-test and t-test indicated personal characteristics such as gender, tendency to attend training courses, work experience and managing experience had a significant effect on entrepreneurial spirit.
    Keywords: Entrepreneurship, Rural Cooperative, entrepreneurship sprit, Guilan province
  • Adel Salavati*, Mogtaba Rostami Noroozabad, Saman Rahmani Noroozabad, Mostafa Bagbanian Pages 157-177
    The purpose of this study was to investigate factors influencing the increase in social responsibility in rural cooperatives of Sanandaj is Kamyaran cities. Variables Affecting Social Responsibility Include participation, education and mission. This research is based on the target is Applied and Based on the relationship between variables is Descriptive- Exploration research, and tools used for data collection questionnaire. Statistical populations for these are study 50 employees of rural cooperatives In Sanandaj and Kamyaran cities And 45 people of this Statistical population were randomly examined. Statistical techniques used are the correlation coefficient and regression tests. The obtained data were analyzed using SPSS software. The results obtained showed that Participation has a direct and positive impact on social responsibility. Also Training and mission have a direct impact on social responsibility. Finally suggestions to strengthen the impact of Variables Affecting Social Responsibility have been provided.
    Keywords: Social Responsibility, Rural Cooperatives