فهرست مطالب

پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز - سال سی و ششم شماره 6 (پیاپی 114، بهمن و اسفند 1393)

مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سال سی و ششم شماره 6 (پیاپی 114، بهمن و اسفند 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • خلیل انصارین*، لیلا صاحبی، مجید خلیلی، مریم سیدی، سید رضا مودب، صفر فرج نیا، احد زارعی، حسن یکرنگ، ناهید شهرزاد، رزیتا عظیمی، شیوا اسماعیلی، ثریا احمدی ماشین چی صفحه 6
    زمینه و اهداف
    با وجود کاهش در بروز سل، سل مقاوم به چند دارو (MDR) و شدیدا مقاوم (XDR TB) منجر به پیچیدگی قابل توجهی از مدیریت درمان سل شده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اپیدمیولوژیکی الگوی مقاومت دارویی با استفاده از روش کلاسیک تناسبی در استان آذربایجان شرقی بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه عرضی- مقطعی طولی(سالهای 91-90) بر روی 105 بیمار اسمیر مثبت ریوی، آزمون حساسیت دارویی خط اول و دوم با استفاده از روش تناسبی انجام شد.
    یافته ها
    تناسب مقاومت به حداقل یک داروی ضد سل (57/ 8%)3/ 33% در بیماران با سابقه قبلی بیماری و 1/ 6% از بیماران گروه درمانی جدید) بود. دو بیمار (9/ 1%) MDR و 1 مورد XDR-TB بودند. در تحلیل چندگانه بیماران با سابقه قبلی بیماری، شانس مقاومت دارویی بالایی داشتند (7/7 =OR). مقاومت به استرپتومایسن(7/ 5%) و اتامبوتول(95/ 0%) به ترتیب بیشترین و کمترین فراوانی را در بین بیماران به خود اختصاص داده بودند و خلط(3/ 88%) و سرفه(4/ 86%) شایع ترین علائم بالینی بیماران را شامل می شدند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه اولین بررسی در زمینه بیماران بومی استان آذربایجان شرقی بود. توزیع دور از انتظار بیماری در مناطق مختلف شهر، نیاز به بررسی های دقیق تر و انجام مطالعات کوهورت جهت کشف کم گزارش دهی و عوامل احتمالی دیگر را مطرح می کند. احتمال طغیان و افزایش ناگهانی و غیر قابل کنترل مقاومت به داروی ضد سل به علت شیوع بسیار بالای مقاومت در کشورهای همسایه به عنوان یک هشدار بهداشتی، استراتژی های جدید بهداشتی توام با همکاری های فرا مرزی و بین المللی را می طلبد. آزمایش و تشخیص سریع مقاومت دارویی در اولین فرصت با استفاده از روش های مولکولی در گروه درمانی2 (بیماران عفونت یافته مجدد) به علت داشتن احتمال بالای مقاومت دارویی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: توبرکولوزیس، مقاومت دارویی، اپیدمیولوژی
  • گیتا باقری*، فرید عابدین درکوش، ابراهیم واشقانی فراهانی، مهدی ارجمند، حسین عطار صفحات 14-21
    زمینه و اهداف
    گلیسرول مونوئولئات (GMO) در ساختار ژلی، جهت کنترل رهایش بسیاری از داروها با خواص فیزیکوشیمیایی متفاوت بکار رفته است. هدف این تحقیق تهییه و بهینه سازی و بررسی رهایش برون تنی فرمولاسیون رهایش کنترل شده ماتریسهایی متشکل از الانزاپین (OZ)، GMO و پلی اتیلن گلیکول (PEG)است.
    مواد و روش ها
    روش سطح پاسخ ترکیبی از تکنیک های آماری و ریاضی است که با توجه به چندین پارامتر آماری بهترین مدل راارائه می دهد.در این مطالعه از نرم افزار Design-Expert با روش سطح پاسخ باکس – به نکن برای تعیین رابطه میان متغیرهای مستقل و پاسخ ها استفاده شده است. متغیرهای مستقل شامل: محتوای الانزاپین در محدوده 2-4%، نسبت وزنی آب /گلیسرول مونوئولئات و پلی اتیلن گلایکول /گلیسرول مونوئولئات به ترتیب در محدوده 2-4% و 2-6% است. متغیرهای وابسته شامل بازده بارگذاری و درصد رهایش در ساعت های 12 ام و 168 ام می باشد. مطالعات رهایش برون تنی الانزاپین از ژل های آماده شده در محیط بافربا 8/6 pH: انجام گرفت و دارو با اسپکتروفتومتر در 265 نانومتر آنالیز شد.
    یافته ها
    فرمولاسیون بهینه با نسبت وزنی Water/GMOو PEG 300/GMO به ترتیب در 28/ 0 و 2/ 0 و الانزاپین در 4% بدست آمد. مقدارهای مشاهده شده و پیش بینی شده برای درصد بارگذاری دارو به ترتیب برابر با 8/ 86% و 31/ 90% و برای رهایش در ساعت 12ام برابر با 1/ 16 %، 15% و رهایش در ساعت 168ام، 8/ 59% و 3/ 56% بوده است.
    نتیجه گیری
    سینتیک رهایش الانزاپین توسط مدل های مختلف بررسی گردید که از بین آنها مدل هیگوچی بهترین تناسب وهمبستگی را نشان داد.
    کلیدواژگان: برون تنی، مونوئوائین، پلی اتیلن گلایکولها، الانزاپین
  • سارا حیدری، پیمان زمانی*، حسن خرمشاهی، سیده مریم موسوی صفحات 22-27
    زمینه و اهداف
    مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری نورولوژیک پیشرونده با طیف گسترده ای از تظاهرات بالینی می باشد. گفتاردرمانگران از برخی ویژگی ها و علائم صوتی در تشخیص افتراقی اختلالات گفتاری استفاده می کنند. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه برخی شاخصهای صوتی- تنفسی این بیماران با افراد طبیعی در جامعه شهری اهواز است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مقطعی تحلیلی، تعداد 30 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس به همراه 30 فرد سالم طبیعی (با دامنه سنی 50-21 سال) براساس پارامترهای فرکانس پایه صوت و حداکثر مدت زمان صداسازی مورد مقایسه گرفتند. از نرم افزار Dr.speech جهت آنالیز ویژگی های گفتاری و نرم افزار SPSS جهت تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    فرکانس پایه صوتی در بیماران مرد و زن مولتیپل اسکلروزیس برابر (11/ 68)±53/ 130 و (12/ 33)±91/ 194 هرتز و نیز حداکثر مدت صداسازی در بیماران مرد و زن مولتیپل اسکلروزیس برابر (71/ 2)±25/ 11 و (32/ 2)±21/ 9 ثانیه می باشد. همچنین فرکانس پایه صوتی در بیماران مرد و زن سالم برابر (25/ 46)±62/ 135 و (21/ 17)±16/ 217 هرتز و نیز حداکثر مدت صداسازی آنها برابر (62/ 3)±73/ 23 و (44/ 3)±30/ 19 ثانیه می باشد. تمامی امتیازات گروه بیمار نسبت به گروه کنترل پایین تر و دارای اختلاف معنادار بود (001/ 0>p).
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد تغییرات فرکانس پایه صوت و پارامتر حداکثر زمان صداسازی، دو مشخصه صوتی- تنفسی بوده که می توان از آنها برای تشخیص افتراقی اختلالات گفتاری بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس از افراد سالم استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، ویژگیهای صوتی، فرکانس پایه صوت، حداکثر زمان صداسازی
  • علیرضا رستمی*، افشار جعفری، رضا محمودی، اصغر محمودی صفحات 28-33
    زمینه و اهداف
    پژوهش های کمی در مورد اثرات مکمل های ضد اکساینده بر تغییرات هماتولوژیک متعاقب فعالیت ورزشی نسبتا شدید وجود دارد. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی تاثیر مکمل دهی کوآنزیم Q10 بر برخی اندیس های گویچه های سفید، هموگلوبین و اندیس های گویچه های قرمز مردان غیرورزشکار متعاقب فعالیت نسبتا شدید انجام شد.
    مواد و روش ها
    20 مرد غیر ورزشکار (3±25سال، چربی 2±13% و اکسیژن مصرفی بیشینه 2±41 میلی لیتر/ کیلوگرم/ دقیقه) در دو گروه تصادفی همگن شده ی مکمل (روزانه 5/ 2 میلی گرم کوآنزیمQ10 به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) و شبه دارو (روزانه 5/ 2 میلی گرم دکستروز به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) تقسیم شدند. همه ی آزمودنی ها پس از 14 روز مکمل دهی در یک قرارداد ورزشی روی نوار گردان با 75% اکسیژن مصرفی بیشینه به مدت 30 دقیقه شرکت نمودند. نمونه های خونی، قبل از مکمل دهی Q10 و قبل و بعد از قرارداد ورزشی گرفته شد. میانگین (انحراف استاندارد) داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس مکرر، بونفرونی و تی مستقل در سطح معنی داری پنج درصد بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج حاکی است که مصرف 14 روزه کوآنزیم Q 10 در حالت پایه بر شاخص های (RBC، Hg، Hct، MPV، MCH، MCHC، WBC) و درصد لنفوسیت ها، نوتروفیل ها و دیگر سلول های خون) تاثیر معنی داری نمی گذارد (05/ 0 >P). هم چنین، فعالیت هوازی باعث کاهش معنی دار گویچه های قرمز خون، هموگلوبین و هماتوکریت و افزایش معنی دار گلبول های سفید خون و تجمع پلاکتی شد (05/ 0 >P)؛ با این حال، دامنه ی کاهش گویچه های قرمز خون، هموگلوبین و هماتوکریت و دامنه-ی افزایش گلبول های سفید خون و پلاکت ها در گروه مکمل نسبت به شبه دارو پس از انجام فعالیت هوازی کمتر بود (05/ 0 >P).
    نتیجه گیری
    مصرف 14 روزه ی مکمل کوآنزیم Q10 بر تغییرات گویچه های سفید و اندیس های گویچه های قرمز، ناشی از فعالیت هوازی موثر است.
    کلیدواژگان: یوبیکینون، فعالیت هوازی، هموگلوبین، گویچه های سفید و قرمز
  • عظیم رضامند، محمد برزگر، محمد امین رضازاده ساعتلو*، سیده پریسا طه زاده صفحات 34-39
    زمینه و اهداف
    نروبلاستوم، بعد از بدخیمی های CNS، شایعترین تومور بدخیم دوران کودکی و شیرخواری می باشد. بیماری از سلولهای اولیه ستیغ عصبی که باعث تمایز فوق کلیه و شبکه عصبی سمپاتیک می شود منشاء گرفته و گسترش می یابد. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی و مراحل این بیماری در بیماران بستری در مرکز آموزشی- درمانی کودکان تبریز می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی 80 کودک زیر 14 سال که در فاصله سالهای 1382 تا 1388 (به مدت 6 سال) در مرکز آموزشی درمانی کودکان تبریز با تشخیص نروبلاستوم بستری و تحت درمان قرار گرفته اند بررسی شدند. اطلاعات از پرونده بیماران جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS با استفاده از شاخص های میانگین، انحراف معیار و درصد فراوانی و آزمون کای دو آنالیز شد.
    یافته ها
    از 80 بیمار بررسی شده، 33 مورد (75/ 53 درصد) مذکر بودند. میانگین سنی بیماران80/ 37 ± 78/ 31 ماه بود. از 80 بیمار مورد بررسی، stage II در 9 مورد (٪2/ 11)، stage III در 19 مورد (٪23.8) و stage IV در 52 بیمار (٪65) دیده شد. کانون اولیه نوروبلاستوم در 26 مورد (٪5/ 32) از آدرنال راست، در 31 مورد (٪8/ 38) از آدرنال چپ، در 3 مورد (٪8/ 3) از مدیاستن، در 3 مورد (٪8/ 3) از کبد، در 3 مورد از لگن (٪8/ 3) و در 14 مورد (٪5/ 17) از پاراورتبرال بود. علائم پارانئوپلاستیک در 13 بیمار (٪25/ 16) مثبت بود. درگیری عصبی در 13 بیمار (٪25/ 16) وجود داشت. در بررسی آماری، ارتباط بین LDH اندازه گیری شده برای بیماران با وضعیت بیمار در هنگام ترخیص با 04 /0= P معنی دار گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    در بین علائم بالینی، کاهش وزن و تب، بارزترین یافته در بیماران مبتلا به نوروبلاستوم بود. شایعترین محل بررسی برای کانون اولیه نوروبلاستوم، آدرنال چپ بود. ارتباط بین LDH سرم با وضعیت بیمار در هنگام ترخیص معنی دار بود.
    کلیدواژگان: یافته های بالینی، یافته های آزمایشگاهی، نروبلاستوما
  • نادر زرین فر، مجتبی شرفخواه*، علی چهره ای، متین شیرانی بیدبانی، فردین فرجی صفحات 40-47
    زمینه و اهداف
    اسهال یکی از شایع ترین عوارض مصرف آنتی بیوتیکها و کلستریدیوم دیفیسیل شایع ترین عامل ایجاد اسهال ناشی از آنتی بیوتیک (AAD= antibiotic-associated diarrhea) می باشد. هدف از این مطالعه بررسی آلودگی با توکسین کلستریدیوم دیفیسیل و اسهال ناشی از آن (CDAD=Clostridium difficile-associated diarrhea) در میان بیماران بستری می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در تابستان سال 1392، با انتخاب 195 بیمار در بخشهای مختلف بیمارستان ولیعصر (عج) اراک، ایران، به صورت تصادفی ساده و با رعایت معیارهای ورود و خروج انجام شد. اطلاعات دموگرافیک و بالینی بیماران در پرسشنامه ها ثبت گردید و از همه بیماران نمونه مدفوعی، برای بررسی توکسین کلستریدیوم دیفیسیل به روش الایزا، گرفته شد. اطلاعات بدست آمده در نرم افزار SPSS 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در میان 195 بیمار مورد بررسی، شیوع بیماران توکسین مثبت وCDAD به ترتیب، %4/ 14و %1/ 4 بدست آمد. ابتلا به CDAD با سابقه مصرف آنتی بیوتیکی رابطه معنادار داشت (05/ 0>p). اگرچه شیوع موارد توکسین مثبت در بیماران زن بیشتر بود (001/ 0 =P) و با ایجاد اسهال در بیماران رابطه معنادار داشت (036/ 0 =P)، با این حال، سن، نوع بخش، علت بستری و مصرف آنتی بیوتیکی رابطه معناداری با نتایج تست توکسین کلستریدیوم دیفیسیل نداشتند.
    نتیجه گیری
    براساس مطالعه ما آلودگی با توکسین کلستریدیوم دیفیسیل و اسهال ناشی از آن (CDAD)، در بیمارستان تحت مطالعه از فراوانی بالایی برخوردار است. بنابراین اجرای برنامه های مراقبت جهت کاهش شیوع توکسین این ارگانیسم در بیماران بستری و اسهال ناشی از آن، در بیمارستان ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: توکسین کلستریدیوم دیفیسیل، بیماران بستری
  • سید کاظم شکوری، یعقوب سالک زمانی، علی تقی زادیه، حامد صباغ جدید*، جمال سلیمانی، لیلا صاحبی، رویا صاحبی صفحات 48-53
    زمینه و اهداف
    پیشگیری از عوارض ریوی به دنبال جراحی های باز قلب از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. هدف از این مطالعه، بررسی نقش بازتوانی ریوی قبل از عمل جراحی در کاهش ابتلا به عوارض ریوی ناشی از عمل بود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده، 60 بیمار کاندیدای عمل جراحی قلب واجد شرایط در دو گروه مداخله(A) و کنترل(B) مورد بررسی قرار گرفتند. در بیماران گروه A قبل و بعد از جراحی، فیزیوتراپی قفسه سینه و در بیماران گروه B تنها فیزیوتراپی بعد از عمل جراحی انجام گرفت. اثرات بازتوانی ریوی با استفاده از شاخص های اسپیرومتری، گازهای خون شریانی(ABG)، مقیاس آنالوگ بصری(VAS)وتست پیاده روی 6 دقیقه (6MWT) بین دو گروه مورد مقایسه قرارگرفت.
    یافته ها
    در کل 39 بیمار مرد(65%) و 21 بیمار زن (35%) با میانگین سنی 8/10± 9/ 56 مورد تحلیل قرار گرفتند. بروز پنومونی بعد از عمل جراحی در گروه A نسبت به گروه B کمتر بود (0% در مقابل 40%). در مقایسه دو گروه A و B، تفاوت میانگین گازهای PCO2و HCO3 مربوط به شاخص ABG، متوسط اشباع اکسیژن (Spo2) مربوط به شاخص 6MWT و شاخص VAS متفاوت از هم بودند. (به ترتیب: P =.008 and P =.001، P <.0001 و P <.0001).
    نتیجه گیری
    با توجه به تفاوت قابل توجه بین دو گروه بیماران از نظر برخی شاخص های ارزیابی کارکرد ریه برنامه بازتوانی ریوی قبل از جراحی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بازتوانی ریوی، جراحی باز قلب، کارآزمایی بالینی تصادفی شده
  • مرضیه عبادی وشمه سرا*، علی خادمی صفحات 54-61
    زمینه و اهداف
    پژوهش های اندکی در زمینه ابعاد روان شناختی سرطان در کشور صورت گرفته است. از این رو هدف پژوهش حاضر مطالعه هوش هیجانی و سبک های مقابله و بررسی رابطه آنها در بیماران مبتلا به سرطان می باشد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی است. طبق آخرین گزارش سالیانه ثبت سرطان درایران، جامعه آماری مبتلایان به سرطان شهر تهران حدود 10 تا 12 هزار نفر بوده که طبق جدول مورگان نمونه ای بالغ بر 400 بیمار برای پژوهش حاضردر نظر گرفته شد که بصورت تصادفی در بیمارستان امام حسین و کلینیک دکتر پیام آزاده در تهران به پرسشنامه های هوش هیجانی schutte، مقابله ciss و برای بررسی برخی متغیرهای دموگرافیک بیماران به پرسشنامه طراحی شده توسط محقق پاسخ دادند. برای تحلیل داده های پژوهش از نرم افزارspss18 وآمارتوصیفی (فراوانی، میانگین)، آزمون t وآزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    نتیجه آزمون t در سطح معناداری 01/ 0 نشان داد بین میانگین های کلیه متغیرهای تحقیق با نمونه جامعه تفاوت معناداری وجود دارد و تنها در سبک مقابله مساله مدار بین دوگروه زنان بیمار و زنان سالم تفاوت معناداری دیده نشده است. نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین هوش هیجانی و مولفه های آن با سبک مقابله مساله مدار رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین در این پژوهش بین هوش هیجانی و مولفه های آن با سبک مقابله اجتنابی رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با فراهم آوردن مداخله های روان شناختی در زمینه هوش هیجانی و نقش آن در کاربرد مقابله کارآمد، می توان به بهبود وضعیت روانی، افزایش میزان استقامت و تسریع روند درمان پزشکی بیماران مبتلا به سرطان کمک کرد.
    کلیدواژگان: سرطان، هوش هیجانی، سبک های مقابله
  • علیرضا فرشی، عباس جباری* صفحات 62-67
    زمینه و اهداف
    رادیکال نفرکتومی درمان استاندارد تومورهای لوکالیزه کلیه می باشد و اخیرا رادیکال نفرکتومی لاپاراسکوپیک برای درمان تومورهای کلیه رایج می شود. لاپاراسکوپی خلف صفاقی در مقایسه با داخل صفاقی، دارای فوایدی همچون آسیب عروقی و احشایی کمتر، دسترسی آسانتر به عروق کلیوی و جلوگیری از انتشار داخل صفاقی تومور می باشد. با توجه به اینکه در حال حاضر در کشور ما بیشتر از روش لاپاراسکوپی داخل صفاقی استفاده می شود، برآن شدیم تا تجربه خود را در رادیکال نفرکتومی لاپاراسکوپیک خلف صفاقی این بیماران گزارش نمائیم.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه گذشته نگر، 12 بیمار (6 مرد و 6 زن) با توده کلیوی 3 تا 11 سانتیمتری که از سال 1386 تا 1390 که تحت رادیکال نفرکتومی لاپاراسکوپیک خلف صفاقی و خروج کلیه کامل از طریق برش گیبسون با کمک دست قرار گرفته بودند، از نظر میزان عود و عوارض عمل بررسی گردیدند.
    یافته ها
    متوسط مدت زمان عمل، 32±193 دقیقه و میزان خونریزی حین عمل 48±162 میلی لیتر بود. بستری در بیمارستان پس از عمل 5-2 روز بود.تبدیل به جراحی باز لازم نشد. تزریق خون در طول عمل و پس از جراحی وجود نداشت و عارضه عمده رخ نداد. در متوسط 18± 5/ 47 ماه فالوآپ عود موضعی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    رادیکال نفرکتومی لاپاراسکوپیک خلف صفاقی روشی ایمن، ساده و موثر اما نه چندان آسان می باشد.عوارض، خونریزی، بستری در بیمارستان و طول دوره نقاهت کم است، بنابراین این رویکرد یک گزینه خوب برای موارد انتخابی توده کلیوی می باشد.
    کلیدواژگان: لاپاراسکوپی، فضای خلف صفاقی، نفرکتومی، تومور کلیوی
  • لیلا ماسوری، وحیده معین وزیری، فرناز خیر اندیش، بهناز آخوندی، علی حقیقی، لطیف گچکار، علیرضا ابدی، علی چگنی شرفی، مهدی محبعلی* صفحات 68-73
    زمینه و اهداف
    دو فرم جلدی و احشایی بیماری لیشمانیازیس در ایران وجود دارد. علیرغم گزارشات پراکنده ای از وقوع موارد جدید لیشمانیازیس احشایی در شهرستان دلفان استان لرستان در سال های اخیر، از شیوع واقعی این بیماری در انسان اطلاعاتی در دسترس نبود و لذا هدف از این مطالعه بررسی شیوع سرمی لیشمانیازیس احشائی در شهرستان دلفان طی سال های 92-1391 بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، نمونه های خون در دی ماه 1390 تا آبان ماه 1391 از کودکان زیر 12 سال و 10% از بزرگسالان روستاهای منتخب شهرستان دلفان، به روش خوشه ایتصادفی جمع آوری گردید و برای تعیین شیوع سرمی لیشمانیازیس از روش سرولوژی آگلوتیناسیون مستقیم استفاده شد. بر اساس مطالعات انجام شده در مناطق مختلف ایران، عیارهای 800/ 1 و 1600/ 1 به عنوان عفونت ناشی از Leishmania infantum و عیارهای 3200/ 1≤ همراه با علائم بالینی اختصاصی به عنوان بیماری لیشمانیازیس احشائی در نظر گرفته شدند.
    یافته ها
    از مجموع 800 نمونه سرمی مورد بررسی، در 21مورد (62/ 2%) آنتی بادی ضد لیشمانیایی با عیارهای 800/ 1 و 1600/ 1 مشاهده شد و در5 مورد (62/ 0%) عیار آنتی بادی ضد لیشمانیا 3200/ 1≤ بوده است؛ که تنها در یکی از این افراد علائم بزرگی شکم و کم خونی مشاهده شد که مورد اخیر با داروی میلتفوزین تحت درمان قرارگرفته است.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان دهنده شکل گیری یک کانون جدید لیشمانیازیس احشایی با اندمیسیتی پائین در شهرستان دلفان است که جهت تعیین وضعیت اپیدمیولوژیک بیماری مطالعات بر روی ناقلین و مخازن حیوانی در این شهرستان و شهرستان های همجوار پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: لیشمانیازیس احشایی، عفونت سرمی، آگلوتیناسیون مستقیم، انسان، ایران
  • محمدحسن مصحفی، میترا مهربانی، سیمین مهدی خانی، فرشته صفاری* صفحات 74-79
    زمینه و اهداف
    گیاه «غازیاقی» با نام علمیBernh. Fulcaria vulgaris یک گیاه بومی ایران است که در طب سنتی کاربردهای مختلفی از جمله درمان زخم های پوستی، مشکلات معدی و بیماری های کبدی دارد. در این مطالعه تجربی، اثرات ضد باکتریایی عصاره میوه گیاه غازیاقی بر روی هشت سویه استاندارد باکتری بررسی شد.
    مواد و روش ها
    ابتدا عصاره گیری متانولی از میوه گیاه مورد آزمایش انجام شد. پس از تغلیظ و خشک کردن عصاره بدست آمده، با استفاده از حلال های مختلف شامل پترولئوم اتر، دی کلرو متان و اتیل استات، فراکسیون های مختلفی تهیه شدند. حداقل غلظت مهار کننده از رشد (MIC)، با استفاده از روش رقیق سازی در آگار ابتدا بر روی عصاره تام تعیین شد. سپس به دلیل ناکافی بودن مقدار فراکسیون ها، از روش انتشار از دیسک برای بررسی اثر ضد میکروبی آنها استفاده شد. در ادامه ترکیبات سازنده موثرترین فراکسیون به روش کروماتوگرافی لایه نازک (TLC)، و بر روی صفحات کروماتوگرافی سیلیکاژل، جداسازی شدند. سپس کروماتوگرام ها با روش بیواتوگرافی تعلیقی بر روی سویه های مورد نظر مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از روش انتشار از دیسک، اثر مهاری فراکسیون اتیل استاتی بیش از سایرین بود. در بیواتوگرافی این فراکسیون، اثر ضد میکروبی علیه استافیلوکوکوس اورئوس، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، کلبسیلا پنومونیه و سودوموناس ائروژینوزا در محدوده 9/ 0: Rfظاهر شد. در ضمن، استافیلوکوکوس اورئوس و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس در محل کاشت فراکسیون نیز فاقد رشد بودند.
    نتیجه گیری
    برخی ترکیبات موجود در فراکسیون اتیل استاتی، اثر هم افزایی در مهار رشد باکتری های گرم مثبت (استافیلوکوکوس اورئوس و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس) دارند در حالی که بر روی باکتری های گرم منفی (سودوموناس ائروژینوزا و کلبسیلا پنومونیه) اثر آنتاگونیستی از خود نشان می دهند.
    کلیدواژگان: عصاره غازیاقی، فعالیت ضد میکروبی، بیواتوگرافی
  • احسان میر، مهرداد فتحی*، مجتبی میرسعیدی، کیوان حجازی صفحات 80-86
    زمینه و اهداف
    مطالعات متعدد نشان داده اند که افزایش سطوح CRP و هموسیستئین سرمی با افزایش خطر بروز بیماری عروق کرونر همراه است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر تمرینات ترکیبی بر هموسیستئین، CRP و پروفایل های لیپیدی مردان سالمند بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی، 24 آزمودنی در دو گروه تجربی (12نفر) و شاهد (12 نفر) با دامنه سنی بین60 تا70 سال به روش نمونه گیری در دسترس و هدفمند انتخاب شدند. برنامه تمرین هوازی هشت هفته، هر هفته سه جلسه به مدت20 دقیقه با شدت60 تا70 درصد حداکثر ضربان قب ذخیره بود. تمرینات مقاومتی نیز با شدت70 درصد یک تکرار بیشینه اجرا گردید. نمونه خونی پیش از شروع و پس از پایان مداخله تمرینی جمع آوری شد. با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 15 مقایسه میانگین های درون گروهی و بین گروهی حساب شد و نتایج در سطح معنی داری 05/ 0>P آزمایش شدند.
    یافته ها
    سطح هموسیستئین و CRP سرمی طی تمرین ترکیبی کاهش معنی داری یافت (به ترتیب 001/ 0 =P و 003/ 0=P). اما شاخص های TC،TG، HDL-Cو LDL-C در هر دو گروه تغییر معناداری پیدا نکرد. همچنین، حداکثر اکسیژن مصرفی دارای افزایش معنی داری بود (008/ 0=P).
    نتیجه گیری
    این نتایج حاکی از آن است که تمرین ترکیبی اثر بهتری بر بیومارکرهای جدید قلبی عروقی نسبت به شاخص های سنتی دارد و شاید بتوان با انجام تمرین ترکیبی از بروز بیماری آترواسکلروزیس جلوگیری به عمل آورد.
    کلیدواژگان: هموسیستئین، CRP، پروفایل لیپیدی، تمرین ترکیبی، مردان سالمند
|
  • Khalil Ansarin*, Leyla Sahebi, Majid Khalili, Maryam Seyyedi, Seyyed Reza Moaddab, Safar Farajnia, Ahad Zarei, Hasan Yekrang, Nahid Shirzad, Rozita Azimi, Shiva Esmaili, Soraya Ahmadi Machinchi Page 6
    Background And Objectives
    Multidrug-Resistant Tuberculosis (MDR-TB) has been lead to complexity in succesfull treatment of Tuberculosis (TB). The aim of this study was to determine the pattern of first and second line drug resistance on pulmonary TB pateints and study their demografic and clinical links.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional study in 2011-2012, 105 Mycobacterium Tuberculosis (M.TB) pateints were collected randomly from east azerbayjan province of Iran. After full clinical history and physical evaluation, standard proportion method was performed for detection of drug resistance in M.TB pateints.
    Results
    Frequency distribution of the M.TB in various parts of the city was significantly different. The total prevalence of resistance to any drug was 8.57% (6.1% in new cases and 33.3% in previously treated cases). Two (1.9%) patients were MDR-TB and a case was Extensively Drug-Resistant (XDR). In the multiple logistic regrassion analysis, odds of resistance to one or more TB drug was significantly more in retreatment group than newly diagnosed group (OR=7.7). Frequency of resistance to Streptomycin (5.7%) was the highest and resistance to Etambutol was the lowest (0.95%). Sputum (88.3%) and coughing (86.4%) were the most common symptoms.
    Conclusion
    Monitoring of drug resistance status by rapid teqnniques is necessary and crucial on patients with previous history of TB. Unexpected distribution of the disease in different parts of the city indicates the need for other studies.
    Keywords: Tuberculosis, Drug Resistance, Epidemiology
  • Gita Bagheri*, Faridabedin Dorkoosh, Ebrahim Vasheghani, Farahani, Mehdi Ardjmand, Hosseinattar Pages 14-21
    Background And Objectives
    In situ gel formation of Glycerol Monooleate (GMO) has been utilized to release many drugs. The aim of this research was to optimize, and in-vitro characterization of the controlled release and formulation of the matrices containing Olanzapine (OZ), GMO and Polyethylene glycol (PEG 300). Methods and Materials: Response surface methodology (RSM) is a combination of mathematical and statistical techniques. In this study, Design-Expert® software with Box-Behnken response surface methodology has been used to determine the relationships between variables and responses. GMO/water weight ratio (w/w) different and PEG 300/GMO (w/w) were in the range of 2-4% and 2-6% respectively. Percentage of loading; and release at 12th and 168th hr were calculated. In-vitro release studies of OZ from prepared gels were conducted in PBS (pH 6.8) and then analyzed by spectrophotometer at 265 nm.
    Results
    The optimum formulation was obtained at weight ratio of water/GMO (w/w) and PEG (300)/GMO (w/w) at 0.28 and 0.2 respectively, and percentage of OZ was at 4%. The observed and predicted values for EE % were 86.8 %, 90.31% respectively those parameters for release at 12th hr were 16.1% and 15% and for release at 168th hr, were 59.8 % and 63.56% respectively.
    Conclusion
    In this study we performed kinetic release profile of OZ with several models, from which Higuchi model showed the best fitting and correlation.
    Keywords: In, vitro, Monoolein, Polyethylene Glycols, Olanzapine
  • Sara Heydari, Peyman Zamani*, Hasan Khorramshahi, Seyedeh Maryam Mousavi Pages 22-27
    Background And Objectives
    Multiple Sclerosis (MS) is a progressive neurologic disorder characterized by wide clinical features. Some voice features and signs of these patients are used by speech therapists for differential diagnosis for its speech disorders. The aim of present study was to compare some vocal and respiratory indices of MS patients with normal subjects in Ahvaz city.
    Material and Methods
    In this cross-sectional analytic study, 30 patients with Multiple Sclerosis and 30 normal subjects (aged between 21 to 50 years) were compared based on Fundamental frequency (F0) and Maximum Phonation Time (MPT). Dr.Speech software was used for speech analysis and SPSS program was applied for data analysis.
    Results
    Mean of fundamental frequency in male and female patients was 130.53±68.11 and 194.91±33.12 Hz, respectively; and also mean of maximum phonation time in male and female patients was 11.25±2.71 and 9.21±2.32 seconds, respectively. Also, mean of fundamental frequency in male and female was 135.62±46.25 and 217.16±17.21 Hz, respectively; and mean of maximum phonation time in normal subjects was 23.73±3.62 and 19.30±3.44 seconds, respectively. Patients with MS had lower scores and significant differences than the control group in all the studied variables (p<0.001).
    Conclusion
    It seems that variations of F0 and MPT are two respiro-vocal features that could be used for speech features differential diagnosis of MS patients from normal subjects.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Voice features, Fundamental frequency, Maximum phonation time
  • Alireza Rostami*, Afshar Jafari, Reza Mahmoodi, Asghar Mahmoodi Pages 28-33
    Background And Objectives
    There is limited available data about the effects of antioxidant supplements on changes of hematological parameters after exercise. This study was carried out to investigate the effect of short-term CoenzymeQ10 supplementation on white blood cells, hemoglobin and red blood cell indices in non-athlete men after relatively intense running.
    Materials And Methods
    Twenty healthy inactive men (25±3 years, fat 13±2. % and VO2max 41±2 ml/kg/min) in a randomized and double-blind design were allocated in two equal groups: supplement (2.5 mg/kg/day Coenzyme Q10) and placebo (2.5 mg/kg/day dextrose) groups. After the 14-day supplementation therapy, all subjects were participated in an aerobic exercise with 75% VO2max on the treadmill for 30 minutes. Blood samples obtained before the Q10 supplementation along with before and after the exercise protocol.
    Results
    Ingestion 14-day coenzymQ10 supplementation on indexs (RBC, Hg, MCV, MCH, MCHC, Hct, WBC,PLT, lanphosit percentages, notrophils and other blood cells) had no significant effect (P>0.05) on basal parameters. Moreover, aerobic exercise causes lower red blood cells counts, hemoglobin and hematocrit and increase White blood cells and platelete (P<0.05), However, the rang of lower red blood cells, hemoglobin, hematocrit and increase white blood cells in supplementation group after aerobic exercise low was that placebo group (P<0.05).
    Conclusion
    Tngestion 14-day coenzymQ10 supplementation (with 2/5 g/kg/day) in effective on withe blood cells, hemoglobin and red blood cell indices after that aerobic exercise.
    Keywords: Ubiquinone, Aerobic Exercise, Hemoglobin, White Blood, Red Blood Cells
  • Azim Rezamand, Mohammad Barzgar, Mohammadamin Rezazadehsaatlou*, Seyedeh Parisa Tahazadeh Pages 34-39
    Background And Objectives
    Neuroblastoma is the most common malignant tumor in infancy and childhood after the CNS malignancies. Diseases originated and spread of the neural crest cells that differentiated adrenal and sympathetic nerve network. The aim of this study was to investigate the prevalence and stages disease in patients of Tabriz Children's Teaching Hospital.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, 80 children under 14 years since March 2003 to March 2008 (6 years) with a diagnosis of neuroblastoma that have been hospitalized in Tabriz Children Hospital were investigated. Information were extracted from the hospitals records.
    Results
    Of the 80 investigated patients, 33 cases were male and 47 were female. The mean patient age was 37.80 ± 31.86 month. Out of 80 patients, stage II in 9 patients (% 11.2), stage III in 19 cases (23.8%) and stage IV was seen in 52 patients (65%). The primary source of neuroblastoma in 26 cases (32.5%) was from the right adrenal and in 31 cases (38.8%) was the left adrenal, in 3 cases (3.8%) was from the mediastinum, in 3 cases (3.8%) from liver, in 3 cases (3.8%) was from hip and in 14 cases (17.5%) was from the paravertebral. Paraneoplastic symptoms were positive in 13 patients (16.25%). Neurological symptoms were positive in 13 patients (16.25%). Weight loss was found in 44 patients (55%). Fever was found in 43 patients (53.8%). Hematuria was found in 25 patients (31.2%). In terms of platelet count, thrombocytopenia was seen in 33 patients (41.25%). Mean systolic blood pressure was 86.94 ± 13.34 and mean diastolic blood pressure in evaluated patients was 54.88 ± 8.45 mmHg. Mean serum LDH level in patients was 1665.4 ± 1532.51. The serum LDH levels showed a significant correlation with patient's condition at discharge with P = 0.04.
    Conclusions
    Clinical symptoms, paraneoplastic symptoms, weight loss and fever were the most prominent finding in patients with neuroblastoma. The most common region for evaluation in terms of primary source for neuroblastoma was left adrenal. There was a significant correlation between serum LDH level and patient’s outcome
    Keywords: Clinical findings, Laboratory findings, Neuroblastoma
  • Nader Zarinfar, Mojtaba Sharafkhah*, Ali Chehrei, Matin Shiranibidabadi, Fardin Faraji Pages 40-47
    Background And Objectives
    Diarrhea is one of the most common complications of antibiotic usage. And clostridium difficile is the most common cause of Antibiotic-Associated Diarrhea (AAD). This study was aimed to investigate the infection with Clostridium Difficile Toxin (CDT) and Clostridium Difficile-Associated Diarrhea (CDAD) among hospitalized patients.
    Materials And Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted on 195 patients admitted to different wards of Valiasr Hospital in Arak, Iran in the summer of 2013, by simple random sampling and considering inclusion and exclusion criteria. Demographic and clinical information of the patients was recorded using questionnaires.
    Results
    Among 195 patients, the prevalence positive toxin and CDAD were calculated as 14.4% and 4.1%, respectively. Incidence of CDAD had a significant relationship with antibiotic consumption history (p<0.05). Though the prevalence of positive toxin cases was more in female patients (p=0.001) and having significant relationship with diarrhea (p=0.036), no other significant relationship was found between the age, the type of hospital wards, the reason for hospitalization and antibiotic use with the results of CDT test.
    Conclusion
    The CDT infection and CDAD were highly frequent in the hospital under our study. Therefore, it is suggested to implement care programs to decrease prevalence of the toxin of this organism in the patients admitted to hospitals and the related CDAD.
    Keywords: Clostridium Difficile Toxin, Inpatients
  • Seyed Kazem Shakuri, Yaghoub Salekzamani, Ali Taghizadieh, Hamed Sabbagh Jadid*, Jamal Soleymani, Leyla Sahebi, Roya Sahebi Pages 48-53
    Background And Objectives
    Prevention of pulmonary complications after coronary artery bypass graft is an important fact. The aim of this study was to evaluate the role of pulmonary rehabilitation prior to the surgery for reducing the risk of pulmonary complications after surgery.
    Materials And Methods
    In a randomized clinical trial, 60 patients undergoing heart surgery randomly were divided into two groups (Group A and B). In group A Patients was performed physiotherapy before and after chest physiotherapy surgery, but on patients in group B were done only chest physiotherapy after surgery. Effects of preoperative pulmonary rehabilitation were compared between two groups, using Spirometry, arterial blood gas (ABG), Visual Analog Scale (VAS) and 6 Minutes Walking Test (6MWT).
    Results
    Thirty Nine males (65%) and 21 females (35%) patients with a mean age of 56.9 ± 10.8 was been analyzed. Pneumonia after surgery was observed lower in the group A in compared with group B (0% VS. 40%). The mean difference in PCO2 and HCO3 indices (of ABG parameters), mean oxygen saturation (Spo2) (of 6MWT parameters) and VAS index were significantly different in the A and B groups (respectively; P =.008 and P =.001, P <.0001 and P <.0001).
    Conclusion
    The pulmonary rehabilitation program before surgery is recommended to reduce complications of heart surgery.
    Keywords: Pulmonary Rehabilitation, Open hearts Surgery, Complication
  • Marzieh Ebadi Vashmehsara*, Ali Khademi Pages 54-61
    Background And Objectives
    There are few regional researches which have been done about psychological dimensions of cancer especially in Iran. The aim of the current study was to investigate emotional intelligence and coping style and the evaluating of relationship in patients were diagnosed with cancer.
    Material And Methods
    In this co- relational descriptive study, four hundred patients in Imam Hossein hospital and Clinic of Dr. Payam Azadeh in Tehran were considered for the present study. The patients answered to the Emotional Intelligence questionnaire (Schutte), coping with stressful condition questionnaire (ciss).
    Results
    There was no significant relationship between task-oriented in two groups of women (patients and healthy subjects). The Pearson correlation coefficient showed that there was a positive relationship between emotional intelligence and its components and problem-oriented coping style. In addition, there was a positive relationship between emotional intelligence and its subscales and avoidance-oriented coping style.
    Conclusion
    Having psychological interventions in the field of emotional intelligence patient diagnosed with cancer can be a big help for patients diagnosed with cancer inorder to improve their mental status, increase their resistance capacity, and also to accelerate the process of their medical treatment.
    Keywords: Cancer, Emotional Intelligence, Coping styles
  • Alireza Farshi, Abbas Jabbari Pages 62-67
    Background And Objectives
    Radical Nephrectomy (RN) is a standard treatment modality for localized Renal Cell Carcinoma (RCC), and recently laparoscopic RN is coming popular for RCC treatment. The advantages of retroperitoneal laparoscopy to the intraperitoneal approach include less visceral and vascular injury, easier access to renal vessels and no peritoneal seeding. Accordingly that in our country intraperitoneal approach is known as a common option, we decided to report our experience in retroperitoneal laparoscopic RN in these patients.
    Materials And Methods
    In this retrospective study, 12 patients (6 male and 6 female) with 3-11 cm renal masses who were hospitalized from 2008 to 2012, underwent the retroperitoneal laparoscopic RN with hand assisted intact kidney removal by Gibson incision, assessed for local recurrence, perioperative hemorrhage and other postoperative complications.
    Results
    Mean operation time was 193 ± 32 min with during operation blood loss of 162 ± 48 ml. Post operation hospital stay was 2-5 days. Conversion to open surgery was not required. There was no blood transfusion during and post operation. No major complication occurred. At mean 47.5 ± 18 months fallow up local recurrence was not seen.
    Conclusion
    Retroperitoneal laparoscopic RN has become safe, simplified and effective although not easy. Complications, blood loss, hospital stay and convalescence times are low, therefore this approach is a good option for selected case of renal mass.
    Keywords: Laparoscopic surgery, Retroperitoneal space, Nephrectomy, Renal Cell Carcinoma
  • Leila Masoori, Vahideh Moin, Vaziri, Farnaz Kheirandish, Behnaz Akhoundi, Ali Haghighi, Latif Gach, Kar, Alireza Abadi, Ali Chegeni Sharafi, Mehdi Mohebali* Pages 68-73
    Background And Objectives
    Two clinical forms of leishmaniasis exist in Iran: cutaneous and visceral. According to the sporadic reports of new cases of Visceral Leishmaniasis (VL) in Lorestan province, real status of VL is not clear, so this study aimed to describe the seroprevalence of VL in Delphan city.
    Materials And Methods
    In this descriptive analytic study, blood samples were collected from children ≤ 12 years and 10% of adults by a multi-stage randomized cluster sampling from January 2012 to September 2012. The sero-prevalence evaluation was done by Direct Agglutination Test (DAT). Based on different studies in Iran, the 1/800 and 1/1600 titers were considered as the infection with L. infantum and the of titers ≥ 1/3200 accompanied with clinical symptoms was considered as VL disease.
    Results
    800 collected serum samples, 21(2.62%) showed anti-Leishmania antibodies at titers of 1/800 and 1/1600, whereas 5(0.62%) showed anti-Leishmania antibodies at titers of ≥1/3200. But just one of them showed clinical symptoms (anemia and large abdominal) which is under treatment with miltefosine.
    Conclusion
    A new focus of VL with low endemicity is going to be formed in our region, which showed that further studies on vector and reservoirs is necessary in the region and other parts of Lorestan province.
    Keywords: Sero, epidemiology, Visceral leishmaniasis, Direct Agglutination Test, Human, Iran
  • Authors Mohammad Hassan Moshafi, Mitra Mehrabani, Simin Mahdikhani, Fereshteh Saffari* Pages 74-79
    Background And Objectives
    ʺGhaze-yaghiʺ with scientific name of Falcaria Vulgaris Bernh has different uses in Iranian traditional medicine such as treatment of skin trauma, gastric and liver disorders. In this study, antibacterial effects of different extract of Falcaria Vulgaris fruits were investigated.
    Materials And Methods
    Methanolic extraction of the fruits of was fractionated using different solvents including petroleum ether, dichloromethane and ethyl acetate. After drying and concentrating minimum inhibitory concentration (MIC) of crude extract was determined using agar dilution method. Disk diffusion method was used to study antibacterial effects of fractions against 8 standard bacterial strains. Constituent compounds of the most effective fraction were separated on silica gel chromatography plates, using thin layer chromatography (TLC) method. Then chromatograms were analyzed using immersion bioautography.
    Results
    According to disk diffusion method, ethyl acetate fraction was the most effective extract. In bioautography of this fraction, antibacterial effect against Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Klebsiella pneumonia and Pseudomonas aeroginosa was appeared in Rf: 0.9. In addition, S. aureus and S. epidermidis dishes did not show any growth in the site of fraction loading.
    Conclusion
    Some components in ethyl acetate fraction of Falcaria Vulgaris Bernh have synergism effects against gram positive bacteria (S.aureus, S.epidermidis), while they show antagonistic effects against gram negative ones (K.pneumonia, P.aeroginosa).
    Keywords: Falcaria vulgaris Bernh extract, antibacterial activity, bioautography
  • Authors Ehsan Mir, Mehrdad Fathei*, Mojtaba Mir Sayeedi, Keyvan Hejazi Pages 80-86
    Background And Objectives
    Several studies have showed that high levels of CRP and homocysteine increase the risk of coronary artery diseases. This study was aimed to investigate the effects of combined exercises on homocysteine, CRP and lipid profile in middle-aged inactive men.
    Materials And Methods
    In this semi-empirical study, 24 subjects were selected by convenience sampling method. The cases were randomly assigned into two groups [experimental (n=12) and control (n=12)]. The aerobic training method included: 3 times a week, 20 minutes per session, with intensity of 60-70 percent of heart rate reserve. Also the resistance training program conducted by intensity of 70% one repetition maximum.
    Results
    The levels of serum homocysteine and CRP after combined exercises were decreased significantly (P=0.001 and P=0.003, respectively). Although, TC, TG, HDL-C and LDL-C levels between both groups did not differed significantly. As well as, maximum oxygen consumption has increased significantly (P=0.008).
    Conclusion
    It seems that combined exercise (aerobic and resistance) with reduction of homocysteine and CRP levels can used as a non-pharmacological methods to prevent the development of atherosclerosis.
    Keywords: Homocysteine, C, reactive protein, Lipid profiles, Combined exercises, Elderly men