فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 66، فروردین 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سهیلا آهنگرزاده رضایی*، رقیه اسماعیلی، حسین حبیب زاده صفحات 1-8
    پیش زمینه و هدف
    تنش یکی از مشکلات اساسی آموزش بالینی است که می تواند مانعی بر سر راه آموزش پرستاری ایجاد و کارایی آن را تحت تاثیر قرار دهد لذا به منظور پیشگیری از عواقب آن باید عوامل تنش زا را شناسایی و برطرف نمود. هدف از این مطالعه بررسی عوامل تنش زا در آموزش بالینی دانشجویان پرستاری و مامایی ارومیه است.
    مواد و روش کار
    در این پژوهش توصیفی –همبستگی 146 دانشجوی پرستاری و مامایی ارومیه به روش سرشماری انتخاب و باهدف تعیین عوامل تنش زا در آموزش بالینی وارد مطالعه شدند. جهت جمع آوری داده ها پرسشنامه 2 بخشی مورداستفاده قرار گرفت. بخش اول حاوی 20 سوال در رابطه با اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم پرسشنامه محقق ساخته در مورد عوامل تنش زا در پنج حیطه بود. جهت تایید اعتبار علمی ابزار گردآوری داده ها از روش اعتبار محتوا و برای تایید اعتماد علمی (پایایی) بخش دوم پرسشنامه از آزمون و تعیین ضریب آلفای کورنباخ استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون های من ویتنی و کروسکال والیس استفاده استفاده گردید.
    یافته ها
    در پژوهش حاضر از 146 دانشجو، 5/70 درصد مونث، 1/91 درصد مجرد با میانگین سنی 64/1 ± 32/21 سال بودند.63 درصد دانشجویان پرستاری و 47 درصد مامایی، 8/78 درصد غیربومی و ساکن خوابگاه بودند. بیشترین عوامل تنش زا به ترتیب شامل: در حیطه برخوردهای تحقیرآمیز (تذکر استاد در حضور بیمار و همراه)، در حیطه موارد تنش زا در محیط آموزشی (عدم وجود امکانات رفاهی در بخش)، در حیطه موارد تنش زای بالینی (مشاهده زجر کشیدن بیماران بدحال)، در حیطه احساسات ناخوشایند (نگرانی از انتقال بیماری واگیردار) و در حیطه ارتباط بین فردی (اعمال تبعیض از سوی تیم درمانی بین شما و سایر دانشجویان) بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش حاضر به نظر می رسد شناسایی منابع تنش زای بالینی و راه های مقابله با آن مهم ترین برنامه در مدیریت تنش دانشجویان باشد تا آن ها بتوانند پس از فراغت از تحصیل به عنوان یک نیروی با ثبات و کارآمد به انجام وظایف شغلی خود بپردازند. بنابراین پیشنهاد می گردد مسئولین دانشکده های پرستاری و مامایی جهت ایجاد و ارتقا ئ مهارت مربیان در جهت کاهش تنش محیط های آموزش بالینی به برگزاری کارگاه های آموزشی ضمن خدمت و همچنین تشکیل کمیته ها اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: عوامل تنش زا، آموزش بالینی، دانشجویان
  • احمد ایزدی، محمد ترابی*، پرخیده حسنی، خدایار عشوندی صفحات 9-18
    پیش زمینه و هدف
    ارتقاء کیفیت آموزش پرستاری مستلزم بررسی مستمر وضعیت موجود جهت اصلاح نقاط ضعف می باشد و دانشجویان به عنوان دریافت کنندگان خدمات آموزشی بهترین منبع برای شناسایی مشکلات آموزشی هستند. هدف از این مطالعه تحلیل مشکلات آموزش بالین از دیدگاه دانشجویان پرستاری است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کیفی از نوع تحلیل محتوی قراردادی است که در آن 14 دانشجوی پرستاری سال آخر با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته گروه مدار، تجزیه وتحلیل انجام شد.
    یافته ها
    با استفاده از تحلیل دست نوشته ها، تعداد قابل توجهی درون مایه اولیه و شش درون مایه اصلی که هر یک چند درون مایه فرعی داشتند، استخراج شد. نهایتا شش درون مایه اصلی مشخص شد که عبارت اند از: برنامه ریزی آموزشی، ارتباط بین فردی تیم درمان، عملکرد مربیان، امکانات آموزشی- رفاهی، ارزشیابی دانشجو و تجارب تحقیرآمیز.
    بحث و نتیجه گیری
    تقویت حیطه های یادگیری بالینی مثل بازنگری طرح درس، به کارگیری مربیان توانمند و نظارت بیشتر بر فر ای اند آموزشی دانشجویان، ارتباطات حرفه ای با اعضاء تیم درمانی، تناسب محتوای برنامه آموزش بالینی و تبدیل بیمارستان های آموزشی به فضاهای مناسب آموزشی به منظور تحقق بیشتر اهداف آموزش بالینی دوره برای دانشجویان و رضایت حرفه ای آنان تلاش بیشتری به کاربندند.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، پرستاری، تحقیق کیفی، تحلیل محتوی
  • علیرضا نفعی، عبدالله خرمی مارکانی*، حسین متعارفی، یوسف حقیقی مقدم، شهریار سخایی صفحات 19-26
    پیش زمینه و هدف
    فعالیت های یادگیری بالینی قلب برنامه های آموزش پرستاری بوده و رویدادنویسی اندیشمندانه راهکار آموزشی مناسبی در زمینه تجارب بالینی دانشجویان پرستاری است که به مربیان پرستاری اجازه می دهد تا مهارت های تفکر بالینی دانشجویان را درک نموده و آن را ارزشیابی نمایند. این مطالعه باهدف تعیین تاثیر رویدادنویسی اندیشمندانه بر ارتقاء مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان کارشناسی پرستاری انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی تعداد 24 نفر از دانشجویان ترم 5 کارشناسی پرستاری به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. میزان تفکر انتقادی در دو گروه با استفاده از آزمون مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا (فرم ب) در دو مرحله پیش و پس آزمون بررسی شد. داده ها پس از گردآوری توسط نرم افزار SPSS و آزمون های آماری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمره کل گروه آزمون و شاهد در پس آزمون به ترتیب 90/ 2 ± 75/ 10 و 95/ 2 ± 9 بود. با استفاده از آزمونتی مستقل اختلاف معنی دار آماری بین دو گروه مشاهده گردید (05/ 0> p).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش با یافته های سایر مطالعه های انجام شده هم خوانی دارد و استفاده از روش رویدادنویسی اندیشمندانه می تواند موجب ارتقای مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان پرستاری شود. بنابراین ضروری است مدرسین پرستاری این شیوه آموزشی را در دوره های آموزش نظری و به ویژه در محیط بالینی مورداستفاده قرار دهند.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، کارآموزی، رویداد نویسی اندیشمندانه، دانشجوی پرستاری
  • داود خراسانی زواره، فرانک محمدلو *، مریم بیگدلی صفحات 25-36
    پیش زمینه و هدف
    رضایت بیماران به عنوان مشتریان نه تنها در جنبه کرامت ایشان اهمیت داشته بلکه می تواند نشانه عملکرد صحیح نظام سلامت در بخش اورژانس ها باشد. در سال های اخیر رضایت بیماران به عنوان یکی از مهم ترین عوامل ارزیابی کیفیت خدمات پزشکی بیمارستان ها بسیار موردتوجه قرار گرفته است. با توجه به اهمیت و ضرورت ارائه خدمات با کیفیت اورژانسی، مطالعه حاضر باهدف بررسی موانع و عوامل تسهیل کننده در ارائه خدمات درمانی باکیفیت از دیدگاه مراجعین اورژانس بیمارستان شهید مطهری ارومیه طراحی و اجرا گردید
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی بوده که اطلاعات آن از طریق مصاحبه چهره به چهره و یادداشت های محقق به عنوان مشاهده گر در عرصه طی شهریور سال 1390 تا آبان ماه 1391 جمع آوری گردیده است. انتخاب مشارکت کنندگان بر اساس نمونه گیری آسان و به تعداد 17 نفر از میان مراجعین بخش اورژانس بیمارستان شهید مطهری ارومیه بوده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوا و با انجام کدگذاری و درنهایت استخراج طبقه و زیر طبقه صورت گرفته است.
    یافته ها
    یافته های حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که بر اساس نظرات دریافت کنندگان خدمات مهم ترین عوامل موثر بر کیفیت ارائه خدمات درمانی شامل شیوه رفتار کارکنان، مهارت و کارایی کارکنان، طول فرایندهای ارائه خدمات، راهنمایی و هدایت صحیح بیماران، تجمع مردم در اورژانس و حفظ کرامت ارباب رجوع می باشند. راهکارهای پیشنهادی برای بهبود این امر شامل برنامه ریزی برای اصلاح و بازنگری در فرایندهای جاری، سهولت دسترسی به پزشکان متخصص، تشخیص به موقع و تعیین تکلیف سریع بیماران، کاهش زمان انتظار و توقف بیماران در بخش اورژانس بوده که می بایست موردتوجه مدیران ارشد قرار گیرد.
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد به منظور ارائه خدمات با کیفیت، می بایست اصلاح و بازنگری در فرایندهای جاری، ارائه آموزش های مستمر برای کارکنان در تمامی حوزه های موردنیاز و آموزش های عمومی مردم در خصوص ماهیت خدمات اورژانس و نحوه استفاده از آن موردتوجه مدیران ارشد سازمان قرار گیرند.
    کلیدواژگان: مشتری، رضایت مشتری، کیفیت، اثربخشی، رضایت بیمار، تحقیق کیفی
  • رضا داورنیا*، کیانوش زهراکار، علی محمد نظری صفحات 36-46
    پیش زمینه و هدف
    درمان کوتاه مدت راه حل محور یکی از انواع درمان های متداول در کاهش مشکلات زناشویی در بین درمانگران و مشاوران خانواده است. این رویکرد درمانی بر یافتن راه حل ها توسط مراجع با کمک درمانگر تاکید دارد. پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر رویکرد زوج درمانی کوتاه مدت راه حل محور بر کاهش ابعاد فرسودگی زناشویی زنان انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی است و از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بهره گرفته شده است. جامعه این پژوهش مشتمل بر کلیه زنانی بودند که به جهت مشکلات زناشویی به سه مرکز مشاوره سازمان بهزیستی شهرستان بجنورد و همچنین موسسه همیاران سلامت روان این شهرستان در سال 1392 مراجعه کرده اند. پس از غربالگری اولیه، 30 نفر از زنانی که نمرات آن ها در آزمون فرسودگی زناشویی بالاتر از سایرین بود، به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هرکدام 15 نفر) قرار گرفتند. داده ها با استفاده از ابزار فرسودگی زناشویی پاینز گردآوری شد. قبل از انجام مداخله آزمایشی، میزان فرسودگی زناشویی در گروه های آزمایش و کنترل اندازه گیری شد. سپس گروه آزمایش به مدت 7 جلسه 5/1 ساعته به شیوه گروهی و گام به گام تحت مداخله زوج درمانی کوتاه مدت راه حل محور قرار گرفتند اما گروه کنترل هیچ گونه درمانی دریافت نکردند. پس از اتمام مداخله از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری (MANCOVA) با نرم افزار آماری SPSS18 تحلیل شدند.
    یافته ها
    تجزیه وتحلیل داده ها در مورد ابعاد فرسودگی زناشویی نشان داد که زوج درمانی کوتاه مدت راه حل محور هر سه بعد خستگی جسمانی، خستگی عاطفی و خستگی روانی زنان گروه آزمایش را در مرحله پس آزمون به طور معناداری کاهش داده است.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که رویکرد راه حل محور در کاهش فرسودگی زناشویی موثر است و این روش درمانی می تواند به عنوان گزینه مداخله ای مناسبی جهت کاهش مشکلات زناشویی زوج ها مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زوج درمانی، درمان کوتاه مدت راه حل محور، فرسودگی زناشویی
  • معصومه طالبی*، مریم شهودی، مریم حمزه زاده صفحات 47-54
    پیش زمینه و هدف
    رهبری اخلاقی به عنوان رویکرد نوینی در چشم انداز رهبری پا به عرصه ظهور گذاشته و با اولویت دادن به اخلاقیات در سازمان، زمینه را برای ایجاد و ارتقای اثربخشی فردی و سازمانی فراهم نموده است. در همین راستا، پژوهش حاضر باهدف روابط بین رهبری اخلاقی و امنیت روانی با مدیریت ریسک در بین پرستاران انجام شد.
    مواد و روش کار
    روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه پرستاران سه بیمارستان دولتی شهر بابلسر بودند (300 نفر) که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 168 نفر برای پاسخگویی به پرسشنامه ها انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها سه پرسشنامه بود که روایی و پایایی آن ها، بررسی و مورد تایید گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده ها نیز از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که رهبری اخلاقی با امنیت روانی (با ضریب استاندارد 24/ 0 و مقدار 65/ 2 =t) و مدیریت ریسک (با ضریب استاندارد 41/ 0 و مقدار 25/ 4 =t) رابطه مثبت و معنی داری دارد. همچنین نقش میانجی امنیت روانی در رابطه بین رهبری اخلاقی و مدیریت ریسک تایید گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    درمجموع می توان گفت که تکیه بر اخلاقیات و رهبری اخلاق مدار در بیمارستان، ضمن آماده سازی فضا و بافت برای افزایش احساس امنیت روانی، مدیریت ریسک را در پرستاران ارتقا می دهد. بر این اساس، ضرورت توجه به مباحث اخلاقی در بیمارستان احساس می گردد.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، امنیت روانی، مدیریت ریسک
  • پریسا حسینی کوکمری، علیرضا ماشاالهی، رحیم بقایی* صفحات 55-63
    پیش زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای عزت نفس سازمانی در رابطه بین حمایت سازمانی ادراک شده با خشنودی شغلی و تعهد سازمانی پرستاران بود.
    مواد و روش کار
    نمونه این پژوهش شامل 240 نفر از پرستاران بیمارستان های اهواز بود که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. از پرسشنامه های حمایت سازمانی ادراک شده، عزت نفس سازمانی، تعهد عاطفی و خشنودی شغلی جهت اندازه گیری متغیرها استفاده شد. بررسی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و با استفاده از نرم افزارهای SPSS ویراست 18 و AMOS ویراست 18 انجام گرفت. جهت تعیین معنی داری اثرهای واسطه ای در الگوی پیشنهادی از روش بوت استراپ در برنامه ماکروی، پریچر و هیز استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از برازش خوب الگوی پیشنهادی با داده ها بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان دادند که حمایت سازمانی ادراک شده موجب افزایش عزت نفس سازمانی در محیط کار می شود که این خود افزایش خشنودی شغلی و تعهد عاطفی پرستاران را در محیط کار به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: حمایت سازمانی ادراک شده، عزت نفس سازمانی، خشنودی شغلی، تعهدعاطفی، پرستار
  • محمدرضا دین محمدی*، امیر جلالی، حمید پیروی صفحات 64-74
    پیش زمینه و هدف
    عوامل متنوع و متعددی در اجتماعی شدن حرفه ای دانشجویان پرستاری نقش دارند. همگونی و سازگاری مناسب بین انتظارات این عوامل، فرایند اجتماعی شدن را تسهیل می نماید. هدف این مقاله، گزارش بخشی از یک مطالعه اصلی است که به معرفی عوامل و شرایط موثر بر اجتماعی شدن حرفه ای دانشجویان کارشناسی پرستاری ایران می پردازد.
    مواد و روش کار
    12 دانشجوی کارشناسی پرستاری شاغل به تحصیل در دو دانشکده پرستاری و مامایی بزرگ تهران و دو دانش آموخته جدید کارشناسی پرستاری با نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده های مطالعه از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته گردآوری و با استفاده از نظریه پایه استراس و کوربین (1998) و روش مقایسه ای مداوم مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    عوامل و شرایط حرفه ای (متشکل از محیط های آموزشی، برنامه های درسی و عوامل انسانی از قبیل اساتید و مربیان، اعضای تیم مراقبت، بیماران و همتایان) و خارج حرفه ای (متشکل از جامعه، رسانه، خانواده، دوستان و پیش داشت های فردی) در قالب دوطبقه اصلی با زیر طبقات مربوطه انتزاع گردید و به عنوان زمینه و ساختارهای موثر بر پدیده اجتماعی شدن حرفه ای دانشجویان کارشناسی پرستاری شناسایی و معرفی شد. تاثیر عوامل و شرایط حرفه ای بر نحوه اجتماعی شدن حرفه ای دانشجویان عمدتا مستقیم و آشکار بوده و با درجات مختلف در سراسر دوره آموزشی مشاهده می گردید. تاثیرات عوامل و شرایط خارج حرفه ای معمولا غیرمستقیم و پنهان بوده و از قبل از ورود فرد به دوره آموزشی آغاز و با گذر فرد به سال های بالا کمرنگ تر می گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشان داد که چگونگی اجتماعی شدن دانشجویان کارشناسی در حرفه پرستاری تابع تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم عوامل و شرایط حرفه ای و خارج حرفه ای می باشد. نحوه تعامل دانشجویان با این عوامل و شرایط، کیفیت اجتماعی شدن آن ها را در حرفه پرستاری تعیین می نماید.
    کلیدواژگان: عوامل حرفه ای، عوامل خارج حرفه ای، اجتماعی شدن، دانشجوی پرستاری، تحقیق کیفی
  • یسری عزیزپور، علی دل پیشه، روح الله مقصودی مقدم* صفحات 75-83
    پیش زمینه و هدف
    از مهم ترین مشکلات حوزه سلامت در بیمارستان ها، اختلالات اسکلتی – عضلانی هستند که در حرفه ای چون پرستاری احتمال ایجاد این اختلالات امری بدیهی هست. شناسایی این اختلالات با کمک بررسی وضعیت های انجام کار قابل انجام است که پژوهش حاضر با این هدف در بین پرستاران بخش و اتاق عمل بیمارستان های آموزشی شهر ایلام در سال 1391 انجام گرفت.
    مواد و روش کار
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی (هم گروهی) در بین 45 نفر از کارکنان پرستاری و 45 نفر از کارکنان اتاق عمل و با کمک پرسشنامه نوردیک و شیوه ارزیابی وضعیت REBA انجام شده است. داده های به دست آمده در نرم افزار SPSS-16 تحلیل و با آزمون های آنالیز واریانس، t و کای دو آنالیز شده اند.
    یافته ها
    قسمت تحتانی کمر در گروه اتاق عمل و پرستاری به ترتیب با 7/ 46 درصد و 7 /56 درصد بیشترین شیوع را داشت. ارتباط معنا دارای بین امتیاز تنه، پا، گردن، ساعد، بازو با امتیاز کل REBA در گروه اتاق عمل و پرستاری وجود داشت (05/ 0 >P). در گروه پرستاری بین جنس و سطح تحصیلات با امتیاز کل ارتباط معنادار یافت شد (05/ 0 >P)؛ اما ارتباط معناداری بین عوامل دموگرافیک با امتیاز کل در بین دو گروه یافت نشد (05/ 0
    بحث و نتیجه گیری
    شیوع بالای کمردرد در بین اختلالات اسکلتی - عضلانی در دو گروه در اکثر موارد نتیجه شرایط کاری و وضعیت های نامناسب بدنی می باشد. ضروری بودن اقدامات اصلاحی در مورد –وضعیت های بدنی نیز گواه این امر می باشد.
    کلیدواژگان: ارگونومیک، کارکنان پرستاری و اتاق عمل، REBA
  • داود رسولی* امین سهیلی، یوسف محمدپور، فرزاد زارعی، مرضیه ابراهیمی صفحات 84-89
    پیش زمینه و هدف
    آموزش در دانشگاه ها با هدف پیشرفت سطح علمی دانشجویان صورت می گیرد و در این راستا توجه به سبکی که دانشجویان از آن طریق یاد می گیرند نقشی اساسی را در ارتقاء کیفیت آموزش و رسیدن به اهداف آموزشی خواهد داشت. پژوهش حاضر باهدف تعیین سبک های یادگیری ترجیحی دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه صورت پذیرفت.
    مواد و روش کار
    این پژوهش به صورت توصیفی- مقطعی و با مشارکت 200 نفر از دانشجویان سال دو به بالای پرستاری و مامایی انجام گرفت که به روش سرشماری در مطالعه شرکت نمودند. داده ها از طریق پرسشنامه سبک های یادگیری وارک که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته بود جمع آوری گردیده و نهایتا توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 19 و از طریق آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    ترتیب اولویت بندی سبک های ترجیحی دانشجویان به گونه ای بود که سبک دیداری رایج ترین سبک و جنبشی- حرکتی کمترین سبک مورداستفاده دانشجویان موردپژوهش بود. سایر یافته های مطالعه نشان داد که ارتباط معنادار آماری مابین سبک های یادگیری با مولفه های جنسیت، رشته تحصیلی و میزان علاقه دانشجویان به رشته تحصیلی خود وجود ندارد (P<0/05).
    بحث و نتیجه گیری
    سبک دیداری رایج ترین سبک یادگیری دانشجویان پرستاری و مامایی است با توجه به این یافته استفاده از رسانه های آموزش دیداری می تواند منجر به بهبود یادگیری دانشجویان گردد
    کلیدواژگان: سبک یادگیری، دانشجویان پرستاری، دانشجویان مامایی، آموزش
  • سهیلا ربیعی پور *، مریم مسگرزاده صفحات 90-99
    پیش زمینه و هدف
    در یکی دو دهه اخیر، علم پزشکی برای مادران و جنین های پرخطر، مامایی سالم و بی خطری را به ارمغان آورده است؛ اما این سوال مطرح است که آیا مداخله های معمول در موقعیت های پرخطر، در بارداری های کم خطر هم ضرورت دارد؟ این مطالعه باهدف تعیین فراوانی مداخلات انجام یافته در حین زایمان جهت مادران باردار مراجعه کننده به بیمارستان های منتخب استان آذربایجان غربی در سال 1390 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی و گذشته نگر می باشد. جامعه پژوهش کلیه پرونده های زایمان موجود در بخش مدارک پزشکی بیمارستان های مطهری و امام رضا ارومیه و امام خمینی پیرانشهر در 3 ماهه نخست سال 1390 بود. مجموعا 3303 پرونده مورد بازبینی قرار گرفت و اطلاعات لازم بر اساس چک لیست تنظیمی استخراج شد. داده ها وارد نرم افزار آماری SPSS شد و مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که درمجموع از 3303 مورد پرونده 1895 مورد (4/ 57 درصد) به طریق واژینال و 1408 مورد (6/ 42 درصد) به طریق سزارین زایمان کرده بودند، فراوانی انجام اینداکشن و استیمولیشن در زایمان های انجام شده به طریق واژینال 4/ 15 درصد بوده است و در میان زنانی که به طریق واژینال زایمان کرده بودند فقط 5/ 31 درصد از زنان بعد از انجام زایمان پرینه سالم داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    آمار موجود در زمینه مداخلات انجام یافته در حین زایمان بسیار بالاتر از استانداردهای سازمان بهداشت جهانی می باشد. به نظر می رسد استفاده از فناوری غیرضروری پزشکی در حاملگی های کم خطر، ریسک مداخلات غیرضروری در حین زایمان ازجمله سزارین را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: مداخلات غیرضروری، زایمان واژینال، سزارین، اپی زیاتومی
|
  • Dr Soheila Ahangarzadeh Rezaei*, Rogieh Esmaeili, Dr Hossein Habibzadeh Pages 1-8
    Background and Aim
    Stress is one of the essential problems in clinical education that can be an obstacle on the way of nursing education and affects its efficiency so for preventing its outcomes، stressors should be known and eliminated. The purpose of this study is assessing stressors in clinical education of Nursing & Midwifery students in Urmia.
    Materials and Methods
    In this descriptive correlational study 146 Nursing & Midwifery students were selected via census in Urmia and entered the study with purpose of determining stressors in clinical study. For collect the data two-part questionnaire was used. The first part includes 20 questions related to demo-graphic data and the second part of the researcher-made questionnaire was related to stressors in five domains. Psychometric tools was made by content validity method and reliability test (Cronbach''s alpha). Data were analyzed by SPSS (version 16). Descriptive، mean (standard deviation) and inferential statistics (Mann-Whitney & Kruskal-Wallis tests) were used in this study.
    Results
    Participants in the present study were 146 students، 70. 5% female and 91. 1% single with the average age of 21. 32% ± 1. 64 years old. 63% were nursing students and 47% were Midwifery students; 78. 8% were living in dormitories. The most stressors with order concludes in the domain of humiliating conflicts (reminder of the master in the presence of patient or his family) in the domain of stressors in educational environment (loss of welfare utilities in the department) in the domain of clinical stressors (seeing unwell patients in persecution) in the domain of unpleasant feelings (being worried about transfer of contagious illnesses) and in the domain of interpersonal relationships (being unfair of treatment team about you and other students)
    Conclusion
    According to the results of the present study it seems that determining clinical stressful resources and the ways of confronting it are the most important program in managing the stress of the students to be stable and apprentice in their jobs after graduation. So it is suggested that people in charge of Nursing & Midwifery faculties hold in-service training educational workshops and make committees to make and improve the skills of the masters for reducing the stress of environments.
    Keywords: Stressors, clinical education, students
  • Dr Ahmad Izadi, Mohammad Torabi *, Dr Parkhideh Hasani, Dr Khodayar Oshvandi Pages 9-18
    Background and Aim
    Promoting of the quality of nursing education involves continuous assessment of the current condition to correct the problems. The students who received educational services are the best source to recognize the existing problems in the education. This study aims to analyze clinical education" from the nursing student's perspective".
    Materials and Methods
    Analysis of this qualitative study is according to convention content analysis method. 14 senior nursing students were selected according to purposeful sampling and semi structure interviews were performed with using focus group.
    Results
    Using thematic analysis, a significant number of preliminary themes and six main themes with some sub-themes were emerged. Finally, 6 major themes were identified as the following: “Educational Planning”, “Interpersonal relationships”, “Coaches Performance”, “Education Facilities”, “Student Evaluation” and “Humiliating experiences”.
    Conclusion
    Boosting the clinical learning domains such as “reviewing lesson plan”, “Recruitment of competent instructors", "more controlling over the students education process”, “professional relationship with the members of caring team”, “fitting of clinical education content and renovating the hospital environment into a favorable learning space to meet educational goals of nursing clerkship and their professional satisfaction were considered to be necessary.
    Keywords: Clinical education, Nursing, Qualitative research, Content analysis
  • Alireza Nafei, Dr Abdollah Khorami Markani *, Husein Motarafi, Yosef Hagighi Mogadam, Shahriar Sakhaei Pages 19-26
    Background and Aim
    Clinical learning activities are the heart of nursing programs, and reflective journaling as a suitable educational strategy in context of nursing student's clinical experiences can help nursing mentors to understand and evaluate student's clinical thinking skills. This study aimed to assess the effect of reflective journal on nursing baccalaureate program students’ critical thinking skills.
    Materials and Methods
    In this quasi- experimental study, 24 nursing students of the fifth semester are divided into experiment and control groups. Critical thinking in the two groups was assessed by California Critical Thinking Skills Form B (CCTS- Form B) in pre and post tests. The data were entered into the SPSS program, and they were analyzed by different statistical tests.
    Results
    The mean scores of experiment and control groups in post test were 10/75+_ 2/90, 9+_ 2/95 respectively. Significant difference was found in two groups by utilizing t test (df= 22, t= 2/08< P<0/05).
    Conclusion
    The results of this study are congruent with other studies findings. The use of reflective journaling can increase student's critical thinking skills. Therefore, it is necessary that nursing educators use this educational strategy in theoretical courses especially in clinical settings.
    Keywords: critical thinking, reflective journaling, nursing student, practice work
  • Dr Davoud Khorasani Zavareh, Faranak Mohammadlou*, Maryam Bigdeli Pages 25-36
    Background and Aim
    Nowadays, patients’ satisfaction as the center of health care takers is one of the most important factors to evaluate the efficiency of a healthcare system. Due to the importance and vital role of emergency department services, this study was designed to explore the quality of health care delivery from clients’ points of view in Urmia Shahid Motahari Hospital.
    Materials and Methods
    This is a qualitative approach using thematic content analysis method in which data collections were employed by means of face to face interview and observational field note during September 2011-October 2012. The selection of participants was based on purposeful and convenience sampling method among 17 clients in Shahid Motahari Hospital, Urmia, Iran. Thematic content analysis was employed to extract primary codes, categories, and sub-categories by the starting of the first interviews.
    Results
    The findings of this research showed that the most important factors influencing the quality of services were personnel’s behavior, the staff’s skills and their efficiency, long time of emergency process, the crowd in emergency department and guidance of emergency clients.
    Conclusion
    Finding from this study indicated that in order to facilitate the quality of services, revising and correction of health care delivery processes, keeping continuous training of staffs in all fields, as well as public education campaign regarding the role of emergency department, and how it should be used are important needs.
    Keywords: Customer, Customer Satisfaction, Quality, Effectiveness, Patient Satisfaction Qualitative Research
  • Reza Davarniya *, Dr Kianoush Zahrakar, Dr Alimohammad Nazari Pages 36-46
    Background and Aim
    Brief solution-focused therapy is a common treatment for a variety of counselors and therapists who can use it to reduce their marital problems. This therapeutic approach emphasizes on finding solutions by the authorities and therapists. The purpose of this study is to evaluate the effectiveness of short-term, solution-focused couple therapy to reduce dimensions of marital burnout of married women.
    Materials and Methods
    Research method was semi experimental (pretest-posttest with control group). The study population consisted of all women who treated marital problems by referring into three of the counseling centers belonging to welfare organization, and mental health center in BOJNURD city. The sample consisted of 30 woman with higher scores who were randomly assigned into experimental and control groups) each group of 15 people). The research instrument was the Pains couple burnout measure, 1996(CBM). Brief solution-focused couple therapy was used for 7 sessions on experimental group, but the control group didnt receive any intervention. After completing of therapy sessions, both groups took the post test. Data analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA) with SPSS18statistical software.
    Results
    Covariance analysis showed that brief solution-focused couple therapy has been effective in reducing all three dimensions of physical exhaustion, emotional exhaustion, and mental exhaustion.
    Conclusion
    The findings showed that the brief solution-focused couple therapy is effective in reducing couple burnout, and this treatment can be a good treatment option to reduce marital problems.
    Keywords: Couple Therapy, Solution, Focused Brief Therapy, Couple Burnout
  • Masoumeh Talebi *, Maryam Shohodi, Maryam Hamzezade Pages 47-54
    Background and Aim
    Behavioral leader as a pervasive and modern issue in leader outlook has been devoted to the role of morality in organization which has essential consequences for the creation and improvement of individual effectiveness and organization. This study aims at finding the relationship between moral leadership and psychology safety with risk management among nurses.
    Materials and Methods
    The method of research was correlation-descriptive, and all nursing staff in three public hospitals were used as a statistical population (n=300). Using a randomization sampling, 168 persons were selected to answer the questionnaires. Three tools (questionnaire) were used for data collection and the reliability and validity of the tools were also tested. The data analysis was done by structural equation model.
    Results
    The findings of the study indicated that moral leadership and psychology safety (standard coefficient 24%, value t=2/65) have a positive and significant relationship with risk management (standard coefficient 41%, value t=4/25). The mediation role of psychology safety between risk management and moral leadership was confirmed as well.
    Conclusion
    In sum, with an emphasis on ethical behaviors and leadership-based ethics in hospitals, along with an appropriate context to improve psychology safety, risk management would be improved in nurses. The results are discussed as far as ethical issues are concerned to be useful in hospitals.
    Keywords: moral leadership, psychology safety, risk management
  • Parisa Hosseini Kohkamari, Alireza Mashallahi, Dr Rahim Bagaie* Pages 55-63
    Background and Aim
    The purpose of this study was to investigate the mediating role of organizational-based self-esteem on the relationship of perceived organizational support with job satisfaction and affective commitment.
    Materials and Methods
    The sample consisted of 240 nurses of Ahvaz Hospitals, who were selected by random sampling method. They were assessed by perceived organizational support, organizational-based self-esteem, affective commitment, and job satisfaction scales. Fitness of the proposed model was examined through structural equation modeling (SEM), and applying SPSS-18 and Amos-18 software packages. The indirect effects were tested using bootstrap procedure in Spss Macro program for mediation effect.
    Results
    The findings indicated that the proposed model fit the data properly.
    Conclusion
    The results also supported the mediating role of organizational-based self-esteem in the relationship of perceived organizational support with job satisfaction and affective commitment.
    Keywords: perceived organizational support, organizational self, esteem, job satisfaction, affective commitment, nurse
  • Dr Mohammadreza Dinmohammadi *, Dr Amir Jalali, Dr Hamid Peyrovi Pages 64-74
    Background and Aim
    A lot of various factors influence professional socialization of nursing students. Consistency and compatibility between the expectations of these factors facilitate the socialization process. This paper aimed to report part of a main study, and it introduces the factors and the conditions affecting professional socialization of Iranian BSN students.
    Materials and Methods
    The data were collected from 12 BSN students in two large nursing and midwifery schools and two new graduated students. In-depth semi-structured individual interviews were conducted with a purposive sample of participants during their clinical placements and after graduation. The data were analyzed using the Straussian version (1998) of grounded theory method and the technique of constant comparative analysis.
    Results
    Professional (educational settings, educational programs and human factors such as educators, care providers, patients and classmates) and extra-professional (society, media, family, friends and personal predispositions) factors and conditions abstracted and introduced as the context and structure affecting the professional socialization of nursing students. The impact of professional factors with varying degrees on professional socialization of students was generally direct and obvious throughout the educational course. Extra-Professional factors had often indirect and hidden influence starting before the initiation of the course and eased up over the years.
    Conclusion
    The study findings showed that the socialization of the students rested on the direct or indirect effects of the professional and extra-professional factors. The interaction between the students and these factors determined their socialization in the nursing profession.
    Keywords: Professional factors, Socialization, Student nurse, Qualitative study
  • Yosra Azizpour, Dr Ali Delpisheh, Rohollah Maghsoodi Moghadam Pages 75-83
    Background and Aims
    One of the most important health problems in hospital staff is musculoskeletal disorder that is very important in profession s such as Nursing. The diagnosis of being afflicted by these disorders can be performed using the state of job performance. This study has been done among the nurses and operating room staff of the teaching hospital s of Ilam city, in 2012.
    Materials and Methods
    This is a descriptive-sectional (Cohort) study which is done among 45 nursing personnel, and 45 the operating room personnel. Nordic Standard questionnaires and REBA (to assess the posture) are used to perform the study. The data collected were analyzed by using SPSS-16 and the T-test, ANOVA and X2.
    Results
    The disorders related to waist are the most prevalent among the personnel of operating room and the nursing with 46.7% and 56.7% respectively. There is a significant relationship between operating room sample and nursing with regard to the points obtained for the upper body, feet, neck, arms, and forearms and total point of REBA (P<0.05). There is a significant relationship between gender & education level and total point of REBA in the nursing group (P<0.05), but there was not significant relationship between demographic factors and total point between the two groups (p>0.05). Risk level was 11-15 in operating room group while it was 8-10 in nurs ing group.
    Conclusion
    The high level of prevalence of waist disorders among muscular-skeletal disorders within two samples arises from work conditions and improper body posture which demands reformatory measures for body posture.
    Keywords: Ergonomic, Staff of Nursing, Operating Room, REBA
  • Davoud Rasouli * Amin Soheili_Yousef Mohammadpour_Farzad Zareiee_Marzieh Ebrahimi Pages 84-89
    Background and Aims
    Scientific achievement of the students is the aim of education in universities and accordingly considering the style which students learn through it, will have a key role in promoting quality of education and achieving educational goals. This study aimed to determine nursing and midwifery student's preferred learning styles in Urmia University of Medical Sciences.
    Materials and Methods
    This cross sectional study was conducted on 200 nursing and midwifery students of the 2nd year by census method. Data collecting instrument was the VARK learning style questionnaire that its validity and reliability had been confirmed. Finally after entering the collected data to the SPSS (19) software, data analysis was performed by using descriptive and inferential statistics.
    Results
    Prioritization of the preferred learning styles of students was as the following: Visual (the most common learning style), and Kinesthetic (the least common learning style) that used by students participated in this study. The other results indicated that there is no statistically significant correlation between learning styles with gender, field of study and the students’ interest in their discipline (P<0/05).
    Conclusion
    Since the nursing and midwifery students’ most common learning style is visual style, utilization of visual instructional media can lead to the improvement of students’ learning. Therefore, it is recommended to the faculty professors to provide the enhancing educational quality in the schools of nursing and midwifery, by using evidence-based teaching methods.
    Keywords: Learning style, Nursing students, Midwifery students, Education
  • Dr Soheila Rabieipoor*, Maryam Mesgarzade Pages 90-99
    Background and Aim
    In the past two decades, medicine has brought healthy and safe midwifery for high risk fetus and mothers, but the question is whether it is necessary to have routine intervention in low-risk pregnancies. This is a retrospective cross-sectional study. The study population included all birth records in the medical records department of Motahari and Imam Reza hospitals in Urmia, and Imam Khomeini hospital in Piranshahr in the first quarter of 1390.
    Materials and Methods
    A checklist was prepared by the researcher to collect the data that i nclude d information about maternal age, reproductive characteristics such as pregnancy and childbirth, motherhood, gestational age at delivery, birth weight, and some interventions in natural processes such as doing cesarean section, episiotomy and perineal lacerations caused during delivery, sondag, opening the way for giving intravenous fluids, stimulat ing or induction of labor, electronic fetal heart rate monitoring in labor. A total of 3303 records were reviewed, and the data were extracted by checklist. The d ata were analyzed by SPSS statistical software by using of descriptive statistical tests.
    Results
    The results showed that a total of 1895 out of 3303 (57/4%) cases delivered vaginal ly, and the others 1408 (42/6%) were done cesarean delivery. Frequency of induction and stimulation through vaginal labor was 15/4%, while among women who had delivered vaginally only 31/5% of them was intact perineum after childbirth.
    Conclusion
    Statistics in the context show that interventions during labor is much higher than World Health Organization standards. It seems that unnecessary use of medical technology in low-risk pregnancies increases the risk of unnecessary interventions during childbirth including caesarean section.
    Keywords: unnecessary interventions, vaginal delivery, cesarean section, episiotomy