فهرست مطالب

پژوهشهای سیاسی جهان اسلام - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار 1393)

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا پیشگاهی فرد*، محمود سازگاری اردکانی، محمدباقر قالیباف، حسن کامران صفحات 1-27
    خاورمیانه یکی از مهم ترین مناطق ژئوپلیتیکی جهان است از این رو همواره محل رقابت بازیگران مختلف برای قلمروسازی بوده است. درحالی که در گذشته، عمده قلمروسازی را دولت های منطقه و قدرت های بزرگ و استعماری انجام می داده اند، امروزه بازیگران غیردولتی نیز به این حوزه وارد شده اند، به گونه ای که پویش های قلمروخواهانه بازیگران غیردولتی در برخی موارد بسیار بیشتر از برخی دولت های منطقه است. جنبش اخوان المسلمین یکی از بازیگران غیردولتی است که قلمروخواهی آن ماهیت و هدفی ایدئولوژیک دارد. این جنبش که ابتدا در مصر تشکیل شد، تحت تاثیر فرایند پخش جغرافیایی، به سایر کشورهای خاورمیانه و سایر مناطق جهان نیز راه یافت و در برخی کشورهای منطقه توانست به قدرت برسد. این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با اتکا به منابع کتابخانه ای و اسنادی، به تبیین روند قلمروخواهی و قلمروسازی این جنبش در خاورمیانه و عوامل موثر در قلمروسازی این جنبش پرداخته است. نتیجه بررسی نشان می دهد این جنبش با تاکید بر مولفه هایی نظیر مذهب تسنن، فرهنگ، نژاد و زبان عربی، جغرافیا و تحولات ژئوپلیتیکی، نظیر استعمار و مسئله فلسطین، در مناطق مختلف خاورمیانه قلمروسازی کرده است و موفقیت آن در قلمروسازی، علاوه بر زمینه های فوق، تحت تاثیر انطباق آن با وضع محیطی در کشورهای مختلف است؛ به گونه ای که این جنبش در کشورهای مختلف، مسیرهای تقریبا مختلفی طی کرده است.
    کلیدواژگان: قلمروسازی، بازیگران سیاسی، خاورمیانه، اخوان المسلمین
  • طیبه دومانلو*، محمودرضا مقدم شاد، داود فیرحی صفحات 28-53
    جامعه استبدادزده مصر، پس از سال ها، چشم امید به دستاوردهای انقلاب سال 2011 برای اصلاح دوخته بود؛ اما اولین رئیس جمهور غیرنظامی پیش از پایان دوره قانونی اش، توسط ارتش سرنگون شد. رهبران اخوان در جایگاه پیروز انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری، تمام نگاه ها را به خود جلب کردند؛ به طوری که هر اقدام و کنش اخوان المسلمین با وسواس عجیبی بررسی می شد. سوای ناکارآمدی در عرصه های سیاسی و اقتصادی، به اعتقاد نگارندگان، بی توجهی رهبران سیاسی اخوان به بازتاب اقداماتشان در جامعه و معنایی که از حضور گسترده وابستگان و هواخواهان آنان در عرصه سیاسی برداشت می شد، علت اصلی طرح اتهام اقتدارگرایی و تمامیت خواهی علیه جماعت توسط مخالفان بود. با الهام از روش پدیدارشناسانه آلفرد شوتز، در ارزیابی و سنجش نهایی راهبردهای پیش روی اخوان در آن مقطع زمانی، معنای ذهنی (انگیزشی)، کنش های سیاسی اخوان را در سه سطح اصول اعتقادی و تشکیلاتی و نیز تجربه تاریخی جماعت بررسی می کنیم. سپس معنای عینی (کارکردی)، این کنش های سیاسی را در فرهنگ سیاسی مصر فهم می کنیم که در قیاس با الگوی فرهنگ سیاسی دموکراتیک قرار می گیرد. درنهایت، شکاف میان برداشت اخوان از معنای مشارکت سیاسی خود و برداشت سایر بازیگران از معنای این اقدامات، چرایی سرنوشت ناگوار محمد مرسی و سایر رهبران اخوان در عرصه سیاسی را نشان خواهد داد.
    کلیدواژگان: اخوان المسلمین، اقتدارگرایی، دموکراسی، زمینه معنایی
  • سعید شکوهی* صفحات 54-77
    نگرش قدسی به سیاست در اغلب برهه های تاریخ اندیشه سیاسی ایران رایج بوده است. این نگرش مشخصه هایی دارد: خداباوری، اعتقاد به هماهنگی میان نظم سیاسی و نظم کی هانی، رابطه دین و سیاست و اعتقاد به فره ایزدی یا برخورداری از رهبری برگزیده. نگرش قدسی اندیشمندان به سیاست بر نگاه آنان در حوزه روابط خارجی تاثیرگذار است. در این مقاله، سعی می شود به این پرسش پاسخ داده شود که نگرش قدسی به سیاست چه ویژگی هایی داشته و چه تاثیری بر نگاه ایرانیان به حوزه روابط خارجی گذاشته است. منظور از ایرانیان در این نوشتار، اندیشمندان ایرانی اسلامی است. برای رسیدن به پاسخی درخور، اندیشه سه تن از اندیشمندان برجسته دوره اسلامی، یعنی فردوسی و خواجه نظام الملک و خواجه نصیرالدین طوسی بررسی می شود. دلیل انتخاب این سه اندیشمند، تاثیرگذاری عمیق آن ها بر اندیشه سیاسی ایرانی اسلامی است. شاهنامه فردوسی، سیاست نامه خواجه نظام الملک و اخلاق ناصری خواجه نصیرالدین جامعه نمونه این پژوهش را شکل می دهند. این آثار به روش تحلیل محتوای کیفی مطالعه شد و شاخص های تعریف شده برای قدسی انگاری سیاست، در آن ها بررسی گردید. فرضیه مقاله آن است که نگاه قدسی به سیاست باعث شکل گیری آموزه ثنویت (پیکار دائمی خیر و شر)، در روابط خارجی، در اندیشه اندیشمندان ایرانی شده است.
    کلیدواژگان: نگرش قدسی، سیاست، روابط خارجی، آموزه ثنویت، ایران
  • امیرمسعود شهرام نیا*، جمیل میلانی صفحات 78-98
    امروزه، گسترش ارتباط و روند فزاینده جهانی شدن به طور طبیعی بر جوامع و شکل گیری جنبش های جدید همسو با این تغییرات تاثیرات انکارناپذیری می گذارد؛ به طوری که مرزهای مدرنیته را درمی نوردند و شکل گیری دنیای پست مدرن را سر می دهند. شکل گیری جنبش های اجتماعی جدید و گسترش آن ها از نمونه های بارز این اصل است که خود به تغییرات و حرکت های جدیدی در حوزه های اجتماعی و سیاسی و بین المللی منجر شده اند. جنبش های اخیر خاورمیانه و شمال آفریقا ازجمله جنبش هایی هستند که به نظر می رسد می توان آن ها را مانند جنبش های اجتماعی جدید قلمداد کرد که فراگیر، متکی به رسانه های جمعی، باز و انعطاف پذیرو با هویتی غیرطبقاتی و سیال، به دنبال ایجاد جامعه مدنی هستند. لذا جهت شناخت هرچه بهتر این جنبش ها، بررسی آنها در قالب جنبش های اجتماعی جدید ضروری به نظر می رسد.
    نوشتار پیش رو با رویکرد توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی به دنبال بررسی این جنبش ها و پاسخ به این سوال است: مهم ترین ویژگی جنبش های خاورمیانه که براساس آن می توان آن ها را جنبش های اجتماعی جدید نامید، چیست؟ پس از مشخص شدن ویژگی جنبش های جدید اجتماعی، مهم ترین ویژگی جنبش های خاورمیانه و وجوه تشابه آن ها با جنبش های جدید بررسی می شود. این کار درجهت شناخت بیشتر این جنبش ها و تحلیل بهتر آن ها ثمربخش است.
    کلیدواژگان: جنبش های اجتماعی جدید، رسانه های جمعی، خاورمیانه، شبکه های اجتماعی، مصر، تونس
  • محمدعلی میرعلی* صفحات 99-122
    دانشگاه الازهر در طول تاریخ خود، دستخوش تطوراتی شده است. این دانشگاه پس از طی دوران رکود در دوره عثمانی و قبل از آن، با روی کار آمدن محمدعلی پاشا وارد مرحله جدیدی شد. در این دوره، الازهر وابستگی مالی کاملی به دولت پیدا کرد. سیدجمال اقدامات مهمی درجهت اصلاح این مرکز علمی انجام داد که عبده آن را ادامه داد. هریک از پروژه های اصلاحی یادشده پیامدهای سیاسی اجتماعی خاصی در جامعه مصر داشت. هدف این نوشتار بررسی ماهیت پروژه های اصلاحی الازهر و نقش آن ها در تحولات سیاسی اجتماعی مصر با روش توصیفی تحلیلی و با رهیافت جامعه شناسی تاریخی است. به نظر می رسد به علت ماهیت علومی که از زمان ایوبیان در الازهر رواج یافت، اصلاحات محتوایی سیدجمال و عبده تداوم پیدا نکرد و کارساز نشد و به جای آن، اصلاحات ساختاری محمدعلی پاشا در الازهر موثر واقع شد و نقش این دانشگاه را در تحولات سیاسی اجتماعی جامعه مصر به حداقل رساند.
    کلیدواژگان: الازهر، اخوان المسلمین، محمدعلی پاشا، سیدجمال الدین اسدآبادی، پروژه اصلاح
  • محمدرضا وصفی*، سجاد محمدیان، موسی بامیر صفحات 123-140
    به دلیل اهمیت جهان اسلام از جنبه های مختلف، همواره توجه بسیاری از پژوهشگران به آن معطوف بوده و حاصل این توجه، تولید هزاران برونداد علمی مرتبط با اسلام بوده است. ازسوی دیگر، امروز در تمامی حوزه های مطالعاتی و پژوهشی، از پژوهش های علم سنجی به عنوان ابزاری برای ارزیابی و تحلیل پژوهش های موجود و سیاست گذاری برای پژوهش های آتی استفاده می شود؛ اما در حوزه مطالعات جهان اسلام، باوجود گستردگی و اهمیت این حوزه، هنوز هیچ پژوهشی این مطالعات را ارزیابی نکرده است. به همین علت، پژوهش حاضر با روش علم سنجی، برای کمک به سیاست گذاری درباره مطالعات سیاسی جهان اسلام به منظور هدفمندسازی مطالعات آتی این حوزه علمی صورت گرفته است. هدف اصلی این پژوهش، تحلیل ساختار فکری و متن کاوی بروندادهای علمی پژوهشگران غربی در حوزه علوم سیاسی، با موضوع اسلام است.
    به لحاظ کمی، از سال 2005، پژوهش ها با شیب تندتری افزایش یافته است و پیش بینی ها نشان می دهد تا سال 2016، از مرز 1600 پژوهش در سال عبور خواهد کرد. تاثیرپذیری پژوهش ها از سیاست های دولت ها، همچون سیاست اسلام هراسی و اسلام سکولار، در برخی پژوهش ها مشهود بود. همچنین بسیاری از مسائل اجتماعی روز، همچون مسائل مسلمانان فرانسه، در پژوهش ها بازتاب یافته است. علاوه براین، می توان گفت مسائلی همچون دموکراسی، حقوق بشر، تروریسم، خشونت و نظام اسلامی، از دیگر موضوعات اصلی پژوهش ها بوده است.
    کلیدواژگان: متن کاوی، مطالعات اسلام، هم استنادی، ساختار فکری، علم سنجی
  • اردشیر نوریان* صفحات 141-170
    در جوامع انسانی، به ویژه در حوزه سیاست و امنیت، قدرت که با مفاهیم پایه ای همچون بقای ارزش های حیاتی و حاکمیت پیوند دارد، از اهمیت حیاتی برخوردار است. قدرتی که با ویژگی هایی مانند «مشروعیت»، «نفوذ» و «کارآمدی» همراه باشد، اقتدار خوانده می شود. دولت ملت ها همواره تلاش می کنند منابع و روش های تولید و بازتولید اقتدار خود در سطح ملی را حفظ نموده و گسترش دهند.
    باتوجه به اهمیت مفهوم اقتدار ملی، شناخت مولفه های آن و تبیین جایگاه و تاثیر هر مولفه ضروری است. این پژوهش که کاربردی توسعه ای است و از روش مطالعات موردی زمینه ای بهره می گیرد، درصدد است با تبیین مهم ترین مولفه اقتدار ملی، یعنی مولفه دفاعی امنیتی، جایگاه و تاثیر آن را در تحکیم و توسعه اقتدار ملی ج.ا.ا تبیین کند. در همین راستا، بررسی نظرهای حضرت امام و مقام معظم رهبری به عنوان رهبران و بنیان گذاران نظام، پایه اصلی پژوهش قرار می گیرد. این پژوهش به این نتیجه می رسد که مولفه دفاعی امنیتی جایگاه ویژه ای در ابعاد مادی و عینی اقتدار ملی دارد، اما پایه اصلی و توان تاثیرگذاری آن متکی بر ابعاد معنوی است.
    کلیدواژگان: قدرت، اقتدار، اقتدار ملی، تحکیم و توسعه اقتدار، مولفه دفاعی امنیتی
|
  • Zahra Pishgahifard*, Mahmood Sazegariardakani, Mohammad Bagher Qalibaf, Hasan Kamran Pages 1-27
    Middle East is one of the most important geopolitical areas of the world and therefore it has been always a field on which all the players have been competing to make it as their territory. While in the past it was the states that tried to territoriality, nowadays there are some non-governmental players as Muslim Brotherhood movements that try to play the game of territory making so that non-governmental endeavors have been much more than governmental ones. Muslim brotherhood movement is a cause that the nature and aim of its territoriality is an ideological one. The movement although incepts in Egypt but in a little time was expanded to other countries either in Middle East or even in the world and it could catch the power in some of the Middle East counties. In this paper the authors tries to explain the process of the territoriality of this movement in Middle East and to study the factors effective in its territoriality. The method of this survey is descriptive and analytical and the resources Were collected used library and documents. It concludes that the movement of Muslim Brotherhood has expanded its territoriality with using factors as Sunni domination, culture, race and Arabic language, geography and geopolitical developments, such as colonialism and the question of Palestine. Brotherhood movement's success in Territoriality, in addition to the above skills, influence compliance with the environmental situation in the different countries, So that the movement in different countries, has come almost completely different paths.
    Keywords: territoriality, political players, Middle East, Muslim Brotherhood movement, territory making
  • Tayebeh Domanlou*, Mahmoodreza Moghaddamshad, Davood Feirahi Pages 28-53
    After a long term, the tyranny struck Egypt hopefully looked for promising achievements of the 2011 revolution.But that hope was short-lived and before the end of his legal term, the first civil president had been overthrown by Army and in the commotion pros and cons. Winning the majority of parliament and then first presidential election put the Muslim brotherhood leaders under the spotlight and scrutiny. Apart from the deficiencies in political and economic fields, according to the authors, Muslim Brotherhood leaders’ inattention towards the reflections of their actions in society, and how society would interpret the extensive presence of Muslim Brotherhood members and supporters in political sphere, was the main reason of allegations of totalitarianism and authoritarianism against them by their opponents. Inspired by the phenomenological methodology of Alfred Schutz’ sociology, we interpret the subjective meaning of Muslim Brotherhood political actions in 3 levels: ideology, organization and the Jama’at historical experience. Afterwards, we try to understand the objective meaning of these political actions in the Egypt’s political culture and then compare it with the idealtype of democratic political culture. At the end, pointing to the gap between the Muslim Brotherhood interpretation of the meaning of their political participation and other actors’ understanding, the tragic fate of Mohammad Morsi and other Muslim Brotherhood leaders will be explained.
    Keywords: Muslim Brotherhood, Authoritarianism, Democracy, Meaning contexts, Subjective Meaning, Objective Meaning
  • Saeed Shokoohi* Pages 54-77
    Holiness of politics as an attitude has been prevailed throughout the Iranian’s political history. Such a perspective enjoys some characteristics: believing in God, coordination between political and cosmic order, interrelation of religion and politics, and Divine light or chosen leader. Convincingly, foreign relations have been impressed by the belief. The current paper seeks for answer of these questions that what are the aspects of the holiness of politics view and also its effects on Iranians’view toward foreign relations.When we say Iranians, we mean Iranian Islamic thinkers.To provide a sounding answer and because of their deep effects on Islamic Iran’political thoughts, the author has explained the nature and characteristics of the idea from three brilliant thinkers’view in Islam era,i.e Ferdowsi, Khaaje Nezamolmolk, and Khaaje Nasir. In this regard,Ferdowsi’s Shahnameh, Khaaje Nezamolmolk’s Siaaatnameh and Khaaje Nasir’s Akhlaq-e- Naseri are our selected samples.These works were studied through qualitative content analysis and their identified indices for the holiness of the politics were examined. The findings of the article prove that the holiness of politics view has turned Iran’s foreign relations as well as Iranian thinkers’ thought as a scene of dichotomy doctorine (the eternal skirmish between the Good and the Evil).
    Keywords: Holiness of Politics View, Foreign Relations, Dichotomy of the Good, Evil, Iran
  • Amir Masoud Shahramnia*, Jamil Milani Pages 78-98
    Today, development of communication and growing globalization has naturally undeniable effects on communities and creation of new movements in line with these changes, so that transcend the boundaries of modernity and begin to shape postmodern world. Formation of new social movements and the development of them exemplifies this principle that led to new changes and activities in the social, international, and political fields. Recent movements in the Middle East and North Africa, are ones that seem to be regarded like new social movements, comprehensive, media- oriented, open, flexible and of non-class identity and fluid, following creation of civil society.Writing ahead with descriptive- analytical approach and using library resources and documents is trying to study these movements and answer this question:What is the most important feature of the Middle East movements that on this basis, they can be called new social movements? After identifying characteristics of the new social movements, the most important aspect of the Middle East movements and their similarities with the new movements will be studied. It is useful to know more about these movements and analyze them better.
    Keywords: New Social Movements, Mass Media, Middle East, Social Networks, Egypt, Tunisia
  • Mohammad Ali Mirali* Pages 99-122
    Throughout its history, Al-Azhar University has undergone some changes. Before and after the recession in Ottoman era, with the rise of Mohammad Ali Pasha, this university entered a new phase. In this period, Al-Azhar became completely dependent on the government financially. Seyyed Jamal took important steps toward reforming this scientific center that were followed by Abdeh. Each of the mentioned reform projects had certain social-political consequences in Egypt society. Employing descriptive-analytical as well as historical sociology approach, this paper investigated the nature of Al-Azhar reform projects and their roles in social and political transformations in Egypt. It seems that due to the nature of sciences prevailing from Ayyubian era at Al-Azhar,content reforms of Seyyed Jamal and Abdeh were not continued and did not work well. Instead, the structural reforms of Mohammad Ali Pasha were effective at Al-Azhar and minimized the role of this university in the social and political changes of Egypt.
    Keywords: Al, Azhar University, Muslim Brothers, Mohammad Ali Pasha, Seyyed Jamaluddin Asadabadi, Reform project
  • Mohammadreza Vasfi*, Sajjad Mohammadian, Mousa Bamir Pages 123-140
    Due to the importance of Islamic world from many perspectives, it has attracted the attention of many researchers to itself, and as a result, scientific outputs on Islam topic has increased considerably. On the other hand, nowadays, scientometric studies have been used as indicators for evaluating and assessing the researches as well as for policy making for future studies. Policy making in science and technology is inevitable and in every research area there must be clear policies and strategies. But in Islamic studies area, despite of extension and importance these studies, there is a gap in assessing of its research outcomes. The necessity of such assessment becomes more clear when we find that Islamic countries need to organize their researches and avoid disordered researches so that they could optimize future researches through policy making. Hence, with the aim of setting goals for future studies, present study by using sicentometrics indicators intends to help policy making in political studies of Islamic world. The main aim of this research is to analyze the conceptual structure of scientific outputs of west researchers in political on Islamic topics.From quantitative view, the number of researches have been increased rapidly since 2005 and forecasts show that until 2016, the number of researches on Islam topic would go beyond 1600 papers per year. Governments’ policies like Islamophobia and secular Islam have affected the researches clearly. Also, many of the present social problems, like muslims’ problems in France has been reflected in some of researches. Moreover,it can be said issues like democracy, human rights, terrorism, violence, and Islamic governance are the other important topics of researches.
    Keywords: Text Mining, Islamic Studies, Co, Citation, Conceptual Structure, Scientometrics
  • Ardesheer Noorian* Pages 141-170
    In human societies, particularly in the area of politics and security, power that is linked to the basic concepts such as sovereignty and survival of vital values, has an important position. The power with features such as “legitimacy”, “influence” and “efficiency” is called authority. Governments always strive to maintain and expand their sources and methods of production and reproduction of authority at national level. Considering the importance of national authority, the recognition of its components and explanation of influence and position of each component is necessary. Present study, which is developmental- applicable research, by employing case study technique and also explanation of the most important component of national authority, i.e. security defense, is attempting to make clear its role in the consolidation and development of national authority of Islamic Republic of Iran. Hence,opinions of Imam Khomeini and Ayatollah Khamenei, the supreme leader, as founders of Islamic republic of Iran were reviewed as well. Results of present study indicated that the security defense component has a special status in national authority’s material and objective aspects but main base of its influence is relying upon spiritual dimension.
    Keywords: Power, Authority, National Authority, Consolidation, Development of Authority, Security Defense Component