فهرست مطالب

پژوهش نامه اخلاق - پیاپی 26 (زمستان 1393)

پژوهش نامه اخلاق
پیاپی 26 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عطیه خردمند، میثم توکلی بینا صفحه 7
    دو نظریه «ناظر آرمانی» و «امر الهی» نظریه هایی بر ساخت گرا و اراده گرا هستند. بر طبق نظریه ناظر آرمانی، حقایق اخلاقی براساس نگرش های ناظران آرمانی فرضی، تعریف و معنا می شود. بر این اساس، شالوده این نظریه ها بر نفی حقایق اخلاقی مستقل شکل خواهد گرفت. بنابراین وجود حقایق اخلاقی مستقل و بدیهی که بتواند مکشوف عقل آدمی قرار گیرد، انکار می شود و حقیقت اخلاقی، ساخته و پرداخته پسند / ناپسند ناظرانی آرمانی شمرده می شود. به همین دلیل، خود این ناظران خالی از فضایل اخلاقی مستقل اند و در داوری های اخلاقی خود ملزم به رعایت هیچ اصل و ارزش اخلاقی نخواهند بود. نظریه امر الهی نیز دارای تقریرهای متعددی است و نظریه ناظر آرمانی با مبانی فرا اخلاقی خود، به برخی از گونه های نظریه امر الهی شباهتی تام دارد. در این میان، یکسانی ماهیت نظریه های ناظر آرمانی و امر الهی اشاعره بسیار چشمگیر است. گویا نظریه ناظر آرمانی همان نظریه اشاعره است که به صورت لابشرط نسبت به وجود و عدم ناظران ایده آل در لباسی غیردینی نمودار شده است. این مقاله با طرح و مقایسه این دو نظریه، درپی بازتاب ماهیت یکسان آن دو است.
    کلیدواژگان: ناظر آرمانی، امر الهی، فرااخلاق، فلسفه اخلاق، حقایق اخلاقی، اخلاق دینی
  • مصطفی همدانی صفحه 27
    کتاب سر الاسراء فی شرح حدیث المعراج تالیف آیت الله سعادت پرور است که این نوشتار با تحلیل گفتمان بخشی از مقدمه آن، روش سندشناختی وی درباره این حدیث را تحلیل کرده است. هدف از این تحقیق، بررسی الگوی گفتمانی خاص مولف در بررسی سند روایت معراج، برای دستیابی به بعد پنهان این گفتمان است و با رویکردی فراروشی به ارزیابی ابعاد روش شناسانه این کتاب پرداخته می شود. در نهایت، با استفاده از این مورد خاص، الزامات خاص سندکاوی در روایات عرفانی و اخلاقی به عنوان «الگویی عام» به گونه روشمند تبیین می شود. چارچوب نظری این تحقیق، نظریات سه علوم: «اصول استنباط»، «رجال» و «درای هالحدیث» و روش تحقیق آن، تلفیقی از تحلیل گفتمان و روش کتابخانه ای و نوع تحقیق نیز توصیفی تحلیلی براساس موردپژوهی است. نتایج تحلیل گفتمان این متن عبارتند از: کشف زیرساخت های علمی و فنی این کتاب و نیز استفاده مولف از گستره ای وسیع تر از شیوه های متعارف در سندکاوی ها، یعنی بررسی های اصولی، درایه ای و رجالی سند حدیث؛ استفاده از سه روش دیگر بر مبنای روش شناسی عقل، کتاب و سنت که عبارتند از: عرضه حدیث بر قرآن کریم، عرضه حدیث بر دیگر روایات و کسب اعتبار حدیث به کمک نظر کارشناسان (حدیث شناسان عرفان پژوه و اخلاق پژوه).
    کلیدواژگان: سند حدیث معراج، سرالاسراء، تحلیل گفتمان، حجیت صدور
  • فاطمه وجدانی صفحه 47
    رویکرد عقل گرا سال های متمادی بر فضای آموزش ارزش ها حاکم بوده است. تمرکز یک جانبه و افراطی بر این رویکرد، سبب غفلت از بخش وسیعی از یادگیری های ضمنی انسان و داوری های اخلاقی شهودی او که منشا بسیاری از رفتارهایی اخلاقی هستند شده است. مسئله این پژوهش آن است که چرا آموزش های مستقیم و استدلالی در حوزه ارزش ها، به تنهایی تحقق اخلاق را در رفتار متربیان تضمین نمی کند؟ به نظر می رسد آموزش مستقیم و کلامی ارزش ها، تنها منبع یادگیری اخلاقی انسان نیست؛ بلکه بخش وسیعی از یادگیری های انسان به صورت ضمنی و در قالب تجارب واقعی او صورت می پذیرد. برای بررسی این فرضیه، دیدگاه های جدید در مورد یادگیری های ضمنی، عملی و ادراکات شهودی بررسی و اثبات شده است که یادگیری اخلاقی انسان از دو طریق مستقیم و ضمنی صورت می گیرد و البته با وجود همکاری و تعامل این دو شیوه، اغلب داوری ها و اعمال اخلاقی ما به صورت شهودی انجام می گیرد. این داوری ها ریشه در تجارب اولیه زندگی و تعاملات غیرکلامی فرد محیط دارد که از یادگیری های ضمنی ناشی شده اند. در پایان نیز پیشنهادهایی برای اثربخشی بیشتر برنامه های آموزش اخلاقی مطرح شده است.
    کلیدواژگان: آموزش اخلاق، پردازش ضمنی اطلاعات، استدلال اخلاقی، تربیت اخلاقی، محیط یادگیری
  • سکینه سلمان ماهینی، سید مهدی سجادی، هاشم فردانش، احد فرامرز قراملکی صفحه 59
    به دنبال دغدغه عدم کارایی آموزش های رایج اخلاق و تضمین نکردن تحقق اخلاق در رفتار افراد، پژوهش حاضر ابتدا دو پیش فرض را در نظر می گیرد: 1. عدم موفقیت برنامه های رایج آموزش اخلاق، پدیده ای چندعاملی است و شرط توفیق نهایی، رفع همه موانع در پرتو نگاهی جامع نگرانه است؛ 2. براساس اصل روش شناختی ابتنای موفقیت در هر فعالیتی بر تصور صحیح از آن فعالیت، یکی از عوامل عدم توفیق آموزش های رایج اخلاق، رواج تصورهای تحویلی نگرانه از آموزش اخلاق است. سپس این فرضیه در نظر گرفته می شود که بی توجهی به جایگاه آموزش اخلاق در طبقه بندی اهداف آموزشی، سبب تصورهای فروکاهش گرایانه از آن شده است. بنابراین ابتدا، انگاره ها و تصورات تحویلی نگرانه رایج از آموزش اخلاق، براساس تجربه زیسته و روش مشاهده و مصاحبه، استقصا و سپس سعی شده است تا انگاره ای جامع تر با توجه به حیطه آن در طبقه بندی اهداف آموزشی ارائه شود. در پرتو این پژوهش برخی الزامات آموزش اثربخش مانند تقدم سواد عاطفی بر سواد اخلاقی، اصل گوناگونی اهداف (جزئی) آموزش اخلاق و اصل کثرت گرایی روش شناختی در آموزش بررسی شده است.
    کلیدواژگان: آموزش، اخلاق، طبقه بندی اهداف آموزشی، حیطه عاطفی
  • محسن جاهد، سحر کاوندی، جلیل رحمانی صفحه 79
    یکی از فضایل مهم در حوزه اخلاق، «تواضع» است و فیلسوفان اخلاق در باب ماهیت تواضع و مولفه های تشکیل دهنده آن بسیار سخن گفته اند. در این پژوهش به تبیین و تحلیل دیدگاه های فیلسوفان اخلاق معاصر غربی پرداخته شده است؛ این نظریات را می توان در چهار گروه دسته بندی کرد: 1. نظریه باورمحور؛ 2. نظریه مبتنی بر غفلت؛ 3. نظریه میل محور؛ 4. نظریه مبتنی بر عدم تقارن. با تحلیل این نظریات معلوم می شود که برخی از آنها نه جامع اند و نه مانع و برخی دیگر از توجیه فضیلت بودن تواضع ناتوان اند. در نهایت نظریه «میل باور» به عنوان نظریه مختار برگزیده شده که به نظر می آید از اشکالات وارد بر دیدگاه های چهارگانه مذکور مصون است.
    کلیدواژگان: فضیلت، تواضع، نظریه میل محور، نظریه مبتنی بر غفلت، نظریه باورمحور، نظریه مبتنی بر عدم تقارن، نظریه میل باور
  • شیرزاد پیک حرفه، فائزه حسینی معصوم صفحه 95
    ایذا و تمایزهای دوگانه آن، جزء جدیدترین مسائل فلسفه اخلاق است که در سه دهه اخیر پاره ای از فیلسوفان اخلاق بدان پرداخته اند. دوگانه انجام / اجازه ایذا یکی از آن تمایزها است که فیلسوفانی چون الن دانگن، فیلیپا فوت، ورن کوئین و جانتن بنت، استدلال هایی در پذیرش آن و اثبات ناروایی انجام ایذا ارائه کرده اند که مورد اعتراض مخالفان حداکثرگرا قرار گرفته است؛ مخالفان بر این عقیده اند که براساس مبانی طرف داران اعمال محدودیت علیه انجام ایذا، انجام ایذا ناروا و اجازه آن روا است؛ درحالی که براساس مبانی ایشان، در مواردی اجازه ایذا نیز به همان میزان ناروا است. بنابراین طرف داران این تمایز یا باید در استدلال های خود تجدیدنظر کرده، اندکی آنها را جرح و تعدیل نمایند یا این تمایز را رها کنند. این مقاله ضمن بیان مثال هایی برای شفاف سازی موضوع، به تبین و تحلیل این انتقادها می پردازد.
    کلیدواژگان: تمایز انجام، اجازه ایذا، دانگن، فوت، کوئین، بنت
  • مهدیه سادات مستقیمی، حدیثه عسگری صفحه 113
    علم حصولی هرچند رابطه اعدادی و تمهیدی نسبت به عمل دارد و شرط لازم آن محسوب می شود، توانمندی کافی برای ضمانت قطعی عمل را ندارد. تبیین کارکرد علم حصولی حاصل از قوای مختلف نفس و تحلیل جایگاه آن در مبادی و فرایند عمل می تواند تا حدودی چرایی شکاف بین نظر و عمل را نشان دهد. در مقابل، معرفت شهودی نسبت به علم حصولی دارای تاثیر عمیق تری در ضمانت عمل است و هرچه درجات معرفت شهودی بالاتر رود، احتمال مخالفت عمل با این معرفت کمتر خواهد بود. در این مقاله، پس از تعریف علم و عمل و بیان اقسام آن از دیدگاه ابن عربی و امام خمینی، به مقایسه میزان تاثیر علم حصولی و شهودی بر عمل پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: علم حصولی، علم شهودی، عمل، امام خمینی، ابن عربی
  • سید روح الله پرهیزکاری صفحه 133
    امور کیفری جنبه عمومی دارند و حداقل یک طرف ماجرا حکومت است و حتی در مواردی که شاکی خصوصی وجود دارد، این حکومت است که حق و وظیفه خود می داند که با مداخله و اعمال حاکمیت، به محاکمه متهمان و مجازات مجرمان بپردازد. بنابراین نوعی رابطه بین متهم و حکومت وجود خواهد شد. در سیره قضایی امیرالمومنین(ع)، شاهد رعایت اموری درباره متهمان هستیم که می توان آنها را در زمره حقوق متهمان در سیره قضایی امام علی(ع) برشمرد و در قالب اصول (مطلق، نسبی و سلبی)، اخلاق و شیوه برخورد با متهمان در سیره ایشان مطرح ساخت. البته در مواردی نیز شاهد نقض اصولی مثل اصل عدم تجسس، با هدف کسب مصلحت بزرگ تری مانند تجسس امام از عمال و کارگزاران خود به قصد کنترل آنها و کشف خیانت و خطای احتمالی ایشان بوده ایم.
    کلیدواژگان: سیره قضایی، اخلاق قضایی، متهم، مجرم، بزه، اصول اخلاقی، امام علی(ع)
|
  • Atyeh Kheradmand, Meysam Tavakoli Bina Page 7
    The two theories of theories on constructionism and voluntarism. According to the ideal theory, ethical realities are defined based on the attitudes of the assumed ideal observers and the foundation of these theories is formed on negation of the independent ethical realities. Therefore, existence of independent and evident ethical realities based on which human reason could be revealed is repudiated and ethical reality is considered as acceptable / unacceptable things proposed by some ideal observers. For this reason, these observers do not have independent ethical virtues and they are not obliged to observe any ethical principles or values in their own ethical judgments. The theory of divine command includes various versions and the theory of ideal observer along with its meta-ethical principles is totally similar to some varieties of this theory. Meanwhile, equality of the nature of the ideal observer theories and divine command of Asharites is significant. It appears that the theory of ideal observer is the same as Asharites unconditionally represented in relation to existence and lack of ideal observers in non-religious form. Describing and comparing these two theories, the paper intends to reveal the identical nature of the both theories.
    Keywords: Ideal Observer, Divine Command, Meta, ethics, Philosophy of Ethics, Ethical Reality, Religious Ethics
  • Mostafa Hamedani Page 27
    Finally, by applying this particular case, the special requirements of document-mining in the mystical and ethical narrations are explained as a framework of this study is based on theories of three sciences of principles -Hadith of discourse analysis and documentary method and the type of the study is analyico-descriptive based on case study. The results of the discourse analysis of this text include: discovery of the book echnical infrastructures and usage of a more widespread range of conventional methods of documentmining i.e. fundamental, expertise and rijali analyzes of the Hadith document by the author; usage of three other methods based on methodology reason, the book and tradition including presentation of Hadith to the Holy Quran, presentation of Hadith to other narrations and obtaining credibility of Hadith by the help ofexperts (Hadith experts researching on mysticism and ethics).
    Keywords: Document of Midith, the Secret of Prophet Mohammad Midnight Journey to the Seven Heavens, Discourse Analysis, Authority of Issuance
  • Fatemeh Vodgdani Page 47
    The rationalist approach has been dominated on the education environment of values for many years. Unilateral and excessive focus on this approach has revealed ignorance of a vast part of human implicit learning and his intuitive ethical judgments which have been the source of many ethical behaviors. The study intends to answer the question that why only direct and deductive educations about values cannot guarantee ethical realization in the educators education of values is not the only source of human ethical learning, but a great deal of human learnings are happened implicitly and in the form of real experiences. To analyze this hypothesis, new viewpoints about implicit, practical and intuitive understanding learning types have been investigated and proved in that human ethical learnings are occurred in two direct and implicit ways while despite of cooperation of these two methods, the majority of our judgments and ethical actions are happened intuitively. At the end, some suggestions on ethical education programs have been proposed to have more efficiency.
    Keywords: Ethical Education, Implicit Process of Information, Ethical Reasoning, Ethical Training, Learning Environment
  • Sakineh Salman Mahini, Seyyed Mehdi Sajadi, Hashem Fardanesh, Ahmad Faramarz Gharamaleki Page 59
    Following the problem led by this question that what is the role of the position of education of ethics in classifying educational purposes efficiency and also following inefficiency concerns on the common educations of ethics and lack of guaranteeing realization of ethics in people study is began with two presumptions: 1. Failure of the common programs about education of ethics is a multifactorial phenomenon and the condition of ultimate success lies on removing all of the obstacles by adopting a holistic perspective; 2. Based upon the methodology of attaining success in every activity on having a correct idea of that activity, one of the factors in failure of common educations of ethics is due to promotion of reductionist ideas from education of ethics. Then, this hypothesis is driven that ignoring the position of education of ethics in classifying the educational purposes has brought about reductionist ideas about it. Therefore, the common reductionist ideas and perceptions from education of ethics are investigated based upon lived experience (experiment), observation and interview. After that, it has been attempted to propose a more comprehensive pattern according to its dimensions in classifying the educational purposes. Based on the study and achieving an appropriate pattern, some of the requirements of effective and efficient education of ethics, such as Priority of emotional literacy to ethical literacy and consideration of two principles of diversity of purposes (partial) in education of ethics and The principle of methodological pluralism in education have been explained.
    Keywords: Education, Ethic, classifying the educational purposes, emotion domain
  • Page 79
    One of the important virtues in the field of ethics is ethics philosophers have widely discussed the nature of courtesy and its components. The contemporary western analyzed and explained in this paper. Their viewpoints could be classified into four groups: 1. the belief-oriented theory; 2. Ignorance-based theory; 3. Willoriented theory; 4. Asymmetry-based theory. Analysis of these theories reveals\ that some of them are not comprehensive and some others fail to justify the fact that courtesy is a virtue. Finally, the belief-oriented theory has been selected as the autonomous theory which seems to be free from the raised problems in the four mentioned viewpoints.
    Keywords: Virtue, Courtesy, Will, oriented Theory, Ignorance, based Theory, Beliefs, oriented Theory, the Asymmetry, based Theory, Desire, belief Theory
  • Shirzad Peykherfeh Page 95
    The subject of "harm" and its binary distinction is one of the most recent topics in moral philosophy which has been dealt with by some moral philosophers in the last three decades. In recent years, there have also been some Iranian publications under this topic. The do/allow distinction is one of the distinctions. Moderate and minimalist philosophers who are advocates of this distinction offered some reasoning to support this distinction as well as the prohibition of doing harm, but they have been criticized by extremist philosophers. The accounts that have been suggested by some advocates like, Donagan, Foot, Quinn and Bennet, are "interference with the well being", "action/inaction and positive/negative rights", etc. The opponents believe that, by the reasoning of advocates of constraint against doing harm, doing harm is prohibited and allowing harm is permitted, whereas on their basic reasons, sometimes, allowing harm is forbidden as much as doing harm. So the advocates of this distinction must reconsider their reasons or abandon them. This paper provides a description, analysis and critique of the distinction and its critiques.
    Keywords: Moral philosophy, Do, Allow Distinction of harm, Donagan, Foot, Quinn, Bennet
  • Mahdiehsadat Mostaghimi, Hadiseh Asgari Page 113
    Although the acquisition knowledge has preparing and introductory relation with regard to practice and is considered as its required condition, it lacks enough capability for definite guarantee of practice. Explicating the function of the acquisition knowledge achieved from different faculties of the soul and analyzing its position in principles and process of practice can to some extent explain why there is a gap between theory and practice. On the contrary, intuitive knowledge has a deeper effect than the acquisition one in respect to guaranteeing the practice, and the higher the degree of intuitive knowledge, the less the opposition of practice against this knowledge will be.
    Keywords: Acquisition Knowledge, Intuitive Knowledge, Practice, Imam Khomeini, Ibn Arabi