فهرست مطالب

پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران) - سال بیست و هفتم شماره 3 (پاییز 1393)

مجله پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران)
سال بیست و هفتم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/19
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمدرضا ایمان پور، مریم اسفندیاری ملکی، سمیه پاکروان صفحات 300-306
    برخی شاخص های بیوشیمیایی مایع تخمدانی شامل ترکیبات یونی، آلی و اسمولاریته در ماهی سفید (Rutilus frisii kutum) رودخانه تجن مورد بررسی قرار گرفت. تحرک اسپرماتوزوآی ماهی سفید در درصدهای مختلف (0، 33، 50، 67، 75، 80، 85) مایع تخمدانی بررسی شد. مایع تخمدانی حاوی 14/33±98/35میلی مول در لیتر سدیم، 1/81±7/22 میلی مول در لیتر منیزیم، 2/29±8/80 میلی مول در لیتر پتاسیم، 60/171±69/619 میلی گرم در دسی لیتر کلسترول، 64/2±76/9 میلی گرم در دسی لیتر کلسیم، 15/4±55/13 میلی گرم در دسی لیتر پروتئین،70/26±359/43 میلی گرم در دسی لیتر گلوکز بود. دامنه pH مایع تخمدانی 4/0±71/7 و دامنه اسمولاریته 10/22± 237/57 میلی اسمول بر کیلوگرم بود. زمانی که اسپرم ماهی سفید در مایع تخمدانی 33 و 50 درصد رقیق شد، اسپرم ها بالاترین تحرک را داشتند اما در نسبت های بالای 50 درصد، اسپرم ها بی حرکت باقی ماندند. طول دوره حرکت و درصد اسپرماتوزوآی متحرک در نسبت های بیشتر از 50 درصد بطور چشمگیری کاهش یافت. بطور کلی حرکت اسپرم ماهی سفید تحت تاثیر غلظت بالای یون سدیم، اسمولاریته و گلوکز می باشد.
    کلیدواژگان: ماهی سفید دریای خزر، مایع تخمدانی، خصوصیات حرکتی اسپرم
  • رضا پورغلام، فاطمه سادات تهامی*، علیرضا کیهان ثانی صفحات 307-318

    مطالعه مستمر اکولوژیک دریای خزر، بخصوص پراکنش و شناسایی ترکیب گونه ای، تراکم و زیتوده، نوسانات فصلی و منطقه ای فیتوپلانکتون ها قبل از هر مطالعه ای ضروری بنظر میرسد. با توجه به شرایط متنوع فیزیکوشیمی آب های رودخانه های منتهی به دریا، وضعیت مختلف توپوگرافی بستر دریا بنظر می رسد که تولید اولیه در مناطق مختلف دریای خزر در فصول مختلف، متفاوت می باشد. این تحقیق طی سال 1389 در فصول بهار، تابستان، پاییز و زمستان، در 32 ایستگاه مطالعاتی از 8 ترانسکت آستارا، بند ر انزلی، سفیدرود، تنکابن، نوشهر، بابلسر، امیرآباد، بندر ترکمن و در ساحل جنوبی دریای خزر قرار دارند. در هر ترانسکت 5 ایستگاه در اعماق5 متر، 10 متر، 20 متر، 50 متر و 100 متر تعیین شد که نمونه برداری فصلی از عمق صفر (سطح) و10 متر، 20 متر، 50 متر و 100 متر توسط بطری نمونه بردار روتنر انجام گرفت. در مجموع 7 شاخه Bacillariophyta، Pyrrophyta، Cyanophyta، Chlorophyta، Euglenophyta، Xantophyta و Haptophyta و182 گونه فیتوپلانکتونی شناسایی گردید. از بین گونه های شناسایی شد که 81 گونه به شاخه Bacillariophyta، 25 گونه به شاخه Pyrophyta، 33 گونه به شاخه Cyanophyta، 31 گونه به شاخه Chlorophyta، 1 گونه به شاخه Chrysophyta و 1 گونه نیز به شاخه Xantophyta تعلق داشتند. مطالعات نشان دادند که شاخه های Bacillariophyta و Pyrrophyta Cyanophyta و گونه های غالب فیتوپلانکتونی بوده و شاخص شانون برای شاخه های مختلف فیتوپلانکتون در فصول و مناطق مختلف متفاوت میباشد.

    کلیدواژگان: فیتوپلانکتون، دریای خزر، اکولوژی، تنوع فصلی، شاخص شانون
  • سرور پیغان، احمد سواری، نسرین سخایی، بابک دوست شناس، سیمین دهقان مدیسه صفحات 319-328
    هدف از این تحقیق مطالعه و بررسی تغییرات فراوانی و شناسایی گونه های پاروپایان پلانکتونیک راسته های Cyclopoida و Harpacticoida در آبهای بحرکان – بندر هندیجان بود. به این منظور نمونه برداری در یک سال به صورت یک ماه درمیان در ماه های تیر، شهریور، آبان، دی و اسفند 1389 و اردیبهشت 1390 انجام شد. جمع آوری نمونه-های زئوپلانکتونی از 6 ایستگاه و با استفاده از تورپلانکتون با چشمه 100 میکرون انجام شد. در مطالعه حاضر، راسته های Cyclopoida و Harpacticoida به ترتیب 15% و 4% از تراکم کل پاروپایان پلانکتونیک را در تمام دوره نمونه برداری تشکیل دادند. بیشترین میزان تراکم افراد هر دو راسته در تیرماه محاسبه شد. از راسته Cyclopoida چهار گونه (Oithona nana، O. simplex، O. attenuata و O. brevicornis) شناسایی شد که در این میان گونه O. nana به عنوان گونه غالب این راسته محاسبه شد. از راسته Harpacticoida نیز چهار گونه (Euterpina acutifrons، Microsetella rosea، M. norvegica و Macrosetella gracilis) شناسایی شد که گونه E. acutifronsبیشترین میزان فراوانی را در میان افراد این راسته به خود اختصاص داد. خصوصیات ریخت شناسی گونه های هر دو گروه نیز ارائه شده است.
    کلیدواژگان: شناسایی، پاروپایان، Cyclopoida، Harpacticoida، خلیج فارس
  • میترا جمشید پوده، ابوالقاسم اسماعیلی فریدونی، حسین اورجی، خسرو جانی خلیلی صفحات 329-337
    اثرات جایگزینی روغن ماهی جیره با روغنهای گیاهی سویا و کانولا بر شاخصه های رشدی و بازماندگی بچه ماهیان سفید دریای خزر (Rutilus kutum) باتغذیه تعداد 1260 قطعه بچه ماهی (میانگین وزنی 62/0 میلی گرم و طولی 2/4 میلی متر) از شش جیره شامل 100 درصد روغن ماهی (شاهد)، 100 درصد روغن کانولا، 100 درصد روغن سویا، مخلوط 50:50 درصدی روغن ماهی-کانولا، مخلوط 50:50 درصدی روغن ماهی-سویا و مخلوط 50:50 درصدی روغن سویا-کانولا به مدت 8 هفته بررسی شد. نتایج نشان داد که میانگین وزن نهایی در بچه ماهیان تغذیه شده با روغن های انفرادی کانولا و سویا بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0>P)؛ در حالی که میانگین طول نهایی در بین تیمارها اختلاف معنی داری نداشت (05/0P) ولی با تیمار شاهد اختلاف معنی داری نداشت (05/0P). با بررسی نتایج می توان پیشنهاد نمود که امکان جایگزینی کامل روغن ماهی با روغن های کانولا و سویا اثرات منفی بر رشد وبازماندگی بچه ماهیان نداشته درحالیکه این شاخصه ها درجایگزینی 50 درصدی روند کاهشی ازخودنشان دادند.
    کلیدواژگان: ماهی سفید، منابع روغن جیره، روغن های گیاهی، رشد، بازماندگی
  • عبدالرضا جهانبخشی، علی اکبر هدایتی، مهسا جوادی موسوی صفحات 338-347
    این تحقیق به منظور بررسی اثر 2-فنوکسی اتانول بعنوان بیهوش کننده بر شاخص خونی وسطح گلوگز و کورتیزول به عنوان شاخص های استرس ماهی کلمه انجام شد و هم چنین زمان القای بیهوشی و زمان ریکاوری این ماهی در غلظت های موثر0/1، 0/3، 0/5و 0/7 میلی لیتر در لیتر2-فنوکسی اتانول بررسی شد. نتایج نشان دادکه قرار گرفتن در غلظت های پایین این ماده ی بیهوشی(0/1و 0/3) موجب می شود تا بیهوشی عمیق در مدت زمان بیشتری رخ دهد و زمان ریکاوری آن کمتر شود و بالعکس در غلظت های بالاتر(5/ 0و 0/7) بیهوشی عمیق در مدت زمان کمتر اما با ریکاوری بالاتر مشاهده شود. اختلاف معناداری درسطح گلبول های سفید، درغلظت های مورد آزمایش مشاهده نشد. ولی در غلظت0/1 قسمت در میلیون 2-فنوکسی اتانول، اختلاف معناداری درتعداد گلبول های قرمز و درصد هماتوکریت با گروه شاهد مشاهده شد و میزان هموگلوبین در غلظت های 1/0 و 3/0 با گروه شاهد اختلاف معنادار داشت(P > 0.05).غلظت های 0/5 و 7/0 تاثیری بر شاخص های خونی نداشتند. در غلظت های 1/.0 و 3/.0 قسمت در میلیون این ماده سطح کورتیزول پلاسما به طور معناداری نسبت به گروه شاهد افزایش یافت و در غلظت های بالاتر، سطح کورتیزول به طور معناداری کاهش یافت(p<0/05).به طورکلی با افزایش غلظت 2-فنوکسی اتانول، سطح گلوکز به طور معناداری نسبت به گروه شاهد افزایش یافت (p<0/05). ولی با افزایش از غلظت 5/.0 به 7/.0 تفاوت معناداری در غلظت گلوکز مشاهده نشد.نتایج این آزمایش نشان می دهدکه غلظت 7/0 قسمت در میلیون 2- فنوکسی اتانول، با القای سریع بیهوشی و ایجادکمترین میزان استرس می-تواند مناسب ترین غلظت مورد استفاده در ماهی کلمه باشد
    کلیدواژگان: ماهی کلمه، 2، فنوکسی اتانول، بیهوشی، گلوکز، کورتیزول
  • علیرضا خلیل آریا، ارجمند چولاک صفحات 348-359
    تعداد 13 نمونه از جنس میکروتوس (Microtus) برای اولین بار در این بررسی از منطقه گله بان مرند در آذربایجان شرقی جمع آوری گردید. نمونه های جمع آوری شده به روش های مورفولوژیکی و کاریولوژیکی مورد بررسی قرار گرفت. خصوصیات مورفولوژیکی و کاریولوژیکی این نمونه ها نشان می دهد که همه آن ها متعلق به گونه Microtus socialis می باشند. نمونه های جمع آوری شده از نظر مورفولوژیکی (رنگ پشت بدن قهوه ای متمایل به زرد، قسمت شکم از خاکستری کم رنگ تا سفید کثیف متغیر بوده و رنگ پشت با شکم به صورت واضح در کنار بدن از هم جدا نمی شوند. دم کوتاه و دو رنگ بوده«رنگ قسمت بالا نسبت به پایین آن تیره تر» و پوشیده از مو می باشد و اندازه موها در انتهای دم کمی بلندتر می شود. چشم ها کوچک و سیاه رنگ است. گوش ها با این که کوچک هستند ولی از داخل موها تا حدودی نمایان می باشند. روی دست ها و پاها از مو پوشیده است و رنگ آنها مشابه با رنگ پشت حیوان می باشد.) و زیستگاه با موش های مغان منطقه اردبیل (مغان) تشابه زیادی نشان می دهند. کاریوتایپ نمونه ها دارای 2n=62، NF=62 و NFa=60 می باشد و با نتایج قبلی مطابقت می نماید. تمامی کروموزوم ها آکروسنتریک هستند.
    کلیدواژگان: میکروتوس، کاریوتایپ، سوسیالیس، آذربایجان شرقی
  • مرجان شعبانی، جمشید درویش، فرشته قاسم زاده صفحات 360-366
    تکنیک نسبتا«جدید ریخت سنجی هندسی که مبتنی بر مطالعه تغییرات شکل است در بسیاری از زمینه های زیست شناسی بکار می رود. در این مطالعه تغییرات در شکل دندان های آسیای آرواره بالا و پایین در میان 122 موش، متعلق به یک گونه از ایران (Mus musculus) و دو گونه از اروپا (Mus macedonicus، Mus spiciligus) از زیرجنس Mus، با روش ریخت سنجی هندسی مطالعه می شود. نمونه های ایران از 8 منطقه جمع آوری شده اند و نمونه های اروپایی متعلق به حیوان خانه ای در فرانسه است. داده های حاصل از آنالیز متغیرهای کانونی (CVA) تفاوت معناداری را بین شکل دندان های آسیا در سه گونه مورد مطالعه نشان داد که بیان کننده تفاوت بین macedonicus، M. spiciligus M. از اروپا و M. musculus از ایران است. در میان دندان های آسیا، دومین دندان آسیای آرواره بالا و اولین دندان آسیای آرواره پایین در جدایی سه گونه از یکدیگر تاثیر بیشتری دارند. بر این اساس، ما می توانیم بیان کنیم که ریخت سنجی هندسی مبتنی بر روش خط پیرامونی یک روش مناسب برای بررسی تغییرات در شکل دندان های آسیا است.
    کلیدواژگان: ریخت سنجی هندسی، خط پیرامونی، دندان های آسیا، Mus
  • هرا صفری کنگ، محمود رضا همامی، معصومه کوهی لاسیبی، منصوره ملکیان صفحات 367-376
    گونه های همبوم که از منابع مشابه بهره برداری می کنند، برای فرار از رقابت آشیان بوم شناختی خود را حداقل در یکی از ابعاد آن از هم تفکیک می کنند. در این مطالعه ما خرد متغیرهای زیستگاهی، زمان فعالیت و تکنیک های فرار چهار گونه مارمولک همبوم شامل مسالینای دم دراز بیابانی (Mesalina watsonana)، آگامای سروزغی (Phrynocephalus scutellatus)، آگامای چابک (Trapelus agilis) و آگامای پولک درشت صخره ای (Laudakia nupta) را در پارک ملی کلاه قاضی را مورد بررسی قرار دادیم. چهار تیپ زیستگاهی بر اساس ویژگی های پوشش گیاهی و توپوگرافیک مشخص شد و در هر تیپ زیستگاهی، متغیرهای خردزیستگاهی درون پلات های 5×5 حضور هر گونه ثبت گردید. زمان فعالیت هر گونه در اولین لحظه مشاهده و تکنیک فرار هر گونه از اولین لحظه مشاهده تا زمان پناه گرفتن گونه مشخص شد. نتایج نشان داد که این چهار گونه بطور عمده زمان فعالیت مشابهی دارند اما در انتخاب خردمتغیرهای زیستگاهی با یکدیگر متفاوتند. تکنیک فرار انتخابی این چهار گونه متناسب با ویژگی های خردزیستگاه آنها بود. به نظر می رسد خردزیستگاه بعنوان یک منبع، مهمترین نقش را در تفکیک آشیان بوم شناختی این چهار گونه دارد.
    کلیدواژگان: تقسیم بندی منابع، تکنیک فرار، آشیان بوم شناختی
  • مهدی طبیب صفحات 377-385
    با توجه به اینکه لاک پشت منقار عقابی گونه ای به شدت در معرض خطر انقراض است و پژوهش زیادی در مورد وضعیت این گونه در جزیره کیش به عنوان یکی از مکان های اصلی تخمگذاری آن انجام نشده این مطالعه با هدف بررسی خصوصیات تولید مثلی این گونه ارزشمند در سال 1389- 1388 در جزیره کیش انجام شد. صفات زیستی و تولید مثلی لاک پشت ها و نوزادان مورد بررسی گرفت که نتایج بدست آمده شامل: میانگین وزن لاک پشت 40/143 کیلوگرم، طول مستقیم کاراپاس 65 سانتیمتر، عرض مستقیم کاراپاس 50/619سانتیمتر، تعداد تخم 2/862 ±92/5 عدد، تخم نرمال 178/2±5/74 عدد، تخم غیر نرمال 1/548±17/3عدد، میانگین قطر تخم 0/19±37/927 میلیمتر، وزن تخم 0/47±30/793گرم، میانگین طول مستقیم کاراپاس نوزاد 0/18±38/746 میلیمتر، عرض مستقیم کاراپاس نوزاد 15/0±792/30 میلیمتر، میانگین وزن نوزاد 0/19± 12/416 گرم، درصد موفقیت تفریخ 84/76 درصد و میانگین مدت انکوباسیون 67 روز می باشد. بیشترین همبستگی بین وزن و طول مستقیم کاراپاس نوزاد با ضریب همبستگی 0/858= r بدست آمد. نتایج این مطالعه نشان داد که بین خصوصیات تولید مثلی لاک پشت های منقار عقابی جزایر ایرانی خلیج فارس و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس و دریای عمان اختلاف معنی داری وجود ندارد اما اندازه تخم در منطقه خلیج فارس به دلیل کوچکتر بودن لاک پشت های ماده و میانگین پایین تر تعداد تخم از سایر نقاط دنیا بزرگتر است و درصد موفقیت تفریخ عمدتا به دلیل آلودگی های نفتی از سایر نقاط دنیا کمتر است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، لاک پشت منقار عقابی، خصوصیات تولید مثلی، موفقیت تفریخ
  • سمیه عرب نژاد، احمد قرایی *، مصطفی غفاری، عبدالعلی راهداری صفحات 386-395

    در این مطالعه اثرات تزریق هورمون های اواپریم،hCG و عصاره هیپوفیز بر پارامترهای بیوشیمیایی پلاسمای اسپرمی مولدین نر ماهی سفیدک سیستان (Schizothorax zarudnyi) مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور، تعداد 20 مولد نر ماهی شیزوتوراکس تحت تزریق چهار نوع القاء کننده شامل هیپوفیز (mg/kg 2/0)؛ اواپریم (ml/kg 3/0)؛ hCG (IU/Kg 400) و سرم فیزیولوژی (ml/kg 3/0) به عنوان شاهد در 5 تکرار به ازای هر تیمار قرار گرفتند. جهت تهیه پلاسما، نمونه های منی به مدت 10 دقیقه در 3000 دور سانتریفیوژ شدند، سپس قسمت بالای ویال جمع آوری و به درون ویال های جدید انتقال یافتند و در 20- درجه سانتی گراد نگهداری شدند. نتایج نشان داد که غلظت یون سدیم، پتاسیم، گلوکز و کلسترول در بین تیمارهای مختلف تفاوت معنی داری دارد (05/0p<) به گونه ای که بالاترین غلظت یون سدیم، پتاسیم، گلوکز و کلسترول در تیمار اواپریم (به ترتیب 14/3±10/91، 43/3±00/78 میلی مول در لیتر و 03/0±043/0، 03/0±073/0 میلی گرم در دسی لیتر) وجود داشت. همچنین بین غلظت یون کلسیم در تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری مشاهده شد (05/0p<) به طوری که بیشترین غلظت یون کلسیم در تیمارهای اواپریم و هیپوفیز (به ترتیب 99/0±46/7 و 51/0±17/7 میلی مول در لیتر) ثبت شد. برخلاف موارد ذکر شده، غلظت یون منیزیم موجود در پلاسمای اسپرم در بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0p>). بنابراین به طور کلی مشخص شد که هورمون های مختلف عملکرد متفاوتی روی ترکیبات شیمیایی پلاسمای اسپرمی این ماهی دارند و هورمون اواپریم نسبت به سایر هورمون ها تاثیر بیشتری بر ترکیبات شیمیایی پلاسمای اسپرمی ماهی سفیدک سیستان دارد.

    کلیدواژگان: ماهی سفیدک سیستان، اواپریم، HCG، عصاره هیپوفیز، پارامترهای بیوشیمیایی
  • طیبه عنایت غلامپور، حسین پیری*، احسان احمدی فر صفحات 396-404
    فنیتروتیون، یکی از سموم ارگانوفسفره رایج در شالیزارها و باغات می باشد که در این تحقیق، اثر آن بر میزان مرگ و میر، نرخ فیلترکردن و عمل بلع یکی از زئوپلانکتون های مهم اکوسیستم آبی به نام دافنی ماگنا(Daphnia magna) بررسی گردید. این ارگانیزم ارزش غذایی بسیار بالایی برای تمام بچه ماهیان آب شیرین خصوصا«ماهیان بازاری داشته و از اهداف مهم باروریاستخر های پرورش ماهی به شمار می رود و در مطالعه حاضر به عنوان ارگانیزم شاخص برای مطالعات اکوتوکسیکولوژی مورد استفاده قرار گرفت. تحقیق حاضر به روش ساکن طی24ساعت با پنج تیمار (005/0، 01/0، 02/0، 04/0 و 1/0) و سه تکرار انجام شده و کلیه پارامترهای فیزیکی شیمیایی آب نظیر دما، pH، اکسیژن محلول، سختی و هدایت الکتریکی کنترل گردید. در این مطالعه، از دافنی های یک روزه استفاده شد. در طول دوره آزمایش، دافنی ها با جلبک Chlorella volglaris به غلظت 10 میلی گرم در لیتر تغذیه شدند و نرخ فیلتر کردن و بلع این جلبک توسط دافنی ها مورد بررسی قرار گرفت و مشاهده گردید که با افزایش غلظت سم، نرخ فیلتر کردن و بلعیدن دافنی ماگنا کاهش می یابد. بر طبق نتایج تحقیق حاضر، غلظت موثر سم که سبب مرگ و میر 10 درصد (Ec10)، 50 درصد (Ec50) و 90 درصد (Ec90) از دافنی های مورد آزمایش گردید، به ترتیب برابر با 004/0 میلی گرم در لیتر، 011/0 میلی گرم در لیتر و 028/0 میلی گرم در لیتر محاسبه شد. همچنین حداکثر غلظت مجاز سم (MAC)، حداقل غلظت موثر مشاهده شده سم (LOEC)
    کلیدواژگان: ارگانوفسفره، فنیتروتیون، دافنی ماگنا، نرخ فیلتر کردن
  • مهدی مرمضی، محمد ذاکری، محمد تقی رونق، پریتا کوچنین، مهسا حقی صفحات 405-416
    این مطالعه با هدف بررسی شاخص های غذایی سیاه ماهی فلس ریز (C. damascina) در رودخانه سزار، از رودخانه های استان لرستان صورت گرفت. نمونه برداری به صورت ماهیانه از تیر تا آذر 1390 و با استفاده از تورهای پرتابی (سالیک) با چشمه های مختلف و تور انتظاری با چشمه 50 میلیمتری صورت گرفت. جهت آنالیز رژیم غذایی، 128 نمونه از گونه C. damascina مورد بررسی قرار گرفتند. این نمونه ها در دامنه طولی 18 تا 33 سانتی متر و دامنه وزنی بین 76 تا 519 گرم قرار داشتند. میزان شاخص طول نسبی روده (RLG) در این گونه به طور میانگین 0/07±5/33 می باشد که گیاهخوار بودن (پریفیتون خوار) آن را مشخص می کند. میزان شاخص گاستروسوماتیک (GI) به طور میانگین 0/002±0/13، میزان شاخص فاکتور وضعیت (K)، 0/01±1/41، میزان شاخص شدت تغذیه (IF) 20/77±340/96 و شاخص شاخص خالی بودن روده (CV) 5/47 می باشد. جنس های Navicula Cymbella، Diatoma، و Nitzschia به عنوان غذای اصلی، جنس های Fragillaria، Microspora Pinnularia،Gomphonema، Oscillatoria، Pediastrum، Rhoicosphenia، Acnanthidium، Tribonema، Melosira، Surirella، Achnanthes، Lyngbya، Scenedesmus، به عنوان غذای فرعی و جنس های Ulothrix، Gyrosigma،Spirogyra و Closterium به عنوان غذای اتفاقی مشخص شدند.
    کلیدواژگان: شاخص های غذایی، رودخانه سزار(استان لرستان)، سیاه ماهی فلس ریز (Capoeta damascina)
  • محمود نفیسی بهابادی صفحات 417-429
    در این تحقیق تغییر شاخص های رشد و همچنین سطح پلاسمایی هورمون های کورتیزول، T3 و T4 در فرآیند تطابق ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در مرحله انگشت قدی، با وزن اولیه 0/11± 12/13 گرم در دامنه آب شیرین تا شوری 40 گرم در لیتر بررسی شد. طول دوره آزمایش 60 روز بود و بچه ماهیان به مدت 10 روز و بتدریج با شوری آب سازگار شدند. شاخص های رشد و میزان هورمون ها، قبل از شروع عادت پذیری به آب شور و در روزهای 1، 10، 35 و 60 مورد بررسی قرار گرفتند. این آزمایش در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار شوری و هر تیمار با 3 تکرار انجام شد. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق حداکثر وزن نهایی به 0/31±34/92 گرم رسید و با افزایش شوری کاهش یافت. همچنین با افزایش میزان شوری آب تا 20 گرم در لیتر سایر شاخص های رشد کاهش یافت و در شوری های بیش از 20 گرم در لیتر تلفات دسته جمعی مشاهده گردید (P<0.05).
    با افزایش میزان شوری، سطوح پلاسمایی هورمونها افزایش یافت، بطوریکه میزان کورتیزول به حد نهایی 0/12±13/92(mg/100ml)، هورمون T3 به حداکثر 0/05± 3/22(ng/mg)، هورمون T4 نیز به حداکثر 0/26± 13/24(ng/mg) در شوری 20 گرم در لیتر رسید(P<0.05).نتایج این تحقیق نشان می دهد که می توان بچه ماهیان انگشت قد قزل آلای رنگین کمان را در آب هایی تا شوری 20 گرم در لیتر پرورش داد، اگرچه میزان رشد در آب شور کمتر از آب شیرین است.
    کلیدواژگان: شوری آب، شاخص رشد، هورمون
|
  • Mohammad Reza Imanpour, Maryam Esfandiari Maleki, Somayeh Pakravan Pages 300-306
    Some of index of ovarian fluid biochemical such as ionic، organic and their relationships with osmolality in 10 specimens was investigated. Also spermatozoa motility of Rutilus frisii kutum was investigated in different percentage (0، 33، 50، 67، 75، 80 and 85%) of ovarian fluid. ovarian fluid contained 98. 35±14. 33 mmol/l Na+، 7. 22±1. 81 mmol/l Mg+، 8. 08±2. 29 mmol/l K+، 619. 69±171. 60 mg/dl cholesterol، 9. 76±2. 64 mg/dl Ca2+، 13. 55±4. 15 mg/dl protein، 359. 43±70. 26 mg/dl glugose. The range of pH was 7. 71±0. 4 and the range of osmolality was 237. 57±22. 10 mmol/Kg. When Rutilus frisii kutum semen diluted with 33 and 50% ovarian fluid، the spermatozoa had highest motility. The total duration of motility and percentage of motile spermatozoa was greatly raduced when semen was diluted of ovarian fluid higher than 50%. Generally sperm motility of Rutilus frisii kutum affected by high concentrations of Na، osmolality and glugose.
    Keywords: ovarian fluid, Rutilus frisii kutum, spermatozoa motility trait
  • Reza Pourgholam, Alireza Keyhansani Pages 307-318

    Ongoing ecological study of the Caspian Sea، in particular identifying the distribution and species composition، density and biomass، seasonal and regional variations in phytoplankton seems to be necessary before any study. Due to various Physic and chemical factors of rivers leading to the sea، the situation seems different topography and throughput rate initial productions in the different seasons are different. This study done in 2010-2011 through Spring، Summer، Autumn and Winter، in 32 studies from 8 transects (Astara، Anzali، Sefidrood، Tonekabon، Noshahr، Babolsar،and Bandar Turkman). In each transect، have choosen 5 stations and different depths of 5 m، 10 m، 20 m، 50 m and 100 m were sampled quarterly from the zero depth (level)، 10 m، 20 m، 50 m and 100 m were by Niskin sampler. In totally، 7 branches Bacillariophyta، Pyrrophyta، Cyanophyta، Chlorophyta، Euglenophyta، Xantophyta and Haptophyta and 182 phytoplankton species were identified. Among the 81 species of Bacillariophyta، 25 species of Pyrophyta، 33 species of Cyanophyta، 31 species of Chlorophyta، 1 specie of Chrysophyta and 1 species of Xantophyta. Studies showed that the dominant branches of phytoplankton were Pyrrophyta، Cyanophyta and Bacillariophyta and Shannon index for the various branches of phytoplankton were different.

    Keywords: Phytoplankton, Caspian Sea, Ecology, Seasonal Diversity, Shannon Index
  • Soroor Peyghan, Ahmad Savari, Nasrin Sakhaee, Babk Doustshenas, Simin Dehghan Madiseh Pages 319-328
    The present investigation is based on the study of density and identification of orders Cyclopoida and Harpacticoida in Bahrakan waters، Handijan Harbor (NW Persian Gulf). Sampling was conducted during July، August and October 2010 and December، February and April 2011. Zooplankton samples were collected by plankton net (100 - μm) from six stations. During the above period of study، members of the orders Cyclopoida and Harpacticoida represented by 15% and 4%، respectively. The highest density of both these orders was calculated during July 2010 in Bahrakan waters. The order Cyclopoida was represented by four species namely: Oithona nana، O. simplex، O. brevicornis، O. attenuata and O. nana was the dominant species in this order. The order Harpacticoida was also represented by four species namely: Euterpina acutifrons، Microsetella rosea، M. norvegica، Macrosetella gracilis and E. acutifrons the former species showed the highest abundance among Harpacticoida. Morphological characteristics of each species are also presented in this paper.
    Keywords: Identification, Copepods, Cyclopoida, Harpacticoida.Persian Gulf.
  • Pages 329-337
    Effect of replacement of fish oil with vegetable oils (soybean and canola) based diets were investigated on growth and survival of the Caspian kutum (Rutilus kutum) fingerlings in laboratory cultures. Fish (n=1260) (initial weight and length، 0. 62 mg and 4. 2 mm، respectively) were distributed in six practical diet treatments containing 100% fish oil based diet، 100% canola oil based diet، 100% soybean oil based diet and mixtures (50:50%) of these oils in 8-weeks feeding trial. Results showed that mean final weight of fish fed with canola and soybean oil diets were significantly higher compared to other treatments (P>0. 05); but mean total length of fish was not significant between treatments (P>0. 05). The lowest condition factor was observed in fish fed with mixture of soybean-canola oils diet and this content was not statistically different between treatments (P>0. 05). Feed conversion ratio contents were better in fish fed with canola and soybean oil diets. Survival rates of fish fed with canola and soybean oil diets were higher compared to other mixture treatments، but were not statistically different with fish fed with fish oil diet (P>0. 05). The highest specific growth rate was obtained in fish fed with canola and soybean oil diets (P>0. 05). On the basis of the results، it is recommended that there is the possibility of total replacement of fish oil with vegetable oils without compromising effects on growth and survival of R. kutum fingerlings.
    Keywords: Rutilus kutum, oil dietary sources, vegetable oils, growth, survival
  • Pages 338-347
    This research was carried out on the effects of 2-phenoxyethanol as an anesthetic substance on Hematological index، glucose and cortisol levels as an stress indicator and was appraised induction and recovery time the fish at effective concentrations 0/1، 0/3، 0/5 and 0/7 ml L-1 of 2-phenoxyethanol. Results showed that exposure to low concentrations of this anesthetic (0/1and 0/3) caused deep anesthesia in the longer time and the recovery time is less، but in higher concentrations (0/5 and 0/7) deep anesthesia occurred in less time. were not found significant differences in WBC level in tested concentrations (P > 0. 05). But at 0/1ml L-1 of 2-phenoxyethanol There were significant differences in the number of red blood cells and percentage of hematocrit whit control group. And hemoglobin significantly differed with the control group at 0/3 and 0/51ml L-1 concentrations of 2-phenoxyethanol (p<0/05). 0/5 and 0/7 ml L-1 concentration of 2-phenoxyethanol had no effect on blood index. in 0/1and 0/3 ml L-1 concentration of this substance، the level of plasma cortisol significantly increased (p<0/05). And in higher concentrations، cortisol levels significantly decreased (p<0/05). Generally، with increasing concentrations of 2-phenoxyethanol، glucose levels increased significantly compared whit control group (p<0/05). But with increase of concentration of 2-phenoxyethanol from0/5 to 0/7 ml L-1 significant differences were observed in glucose concentration. The result of this experiment show that the concentrations 0/7 ml L-1 of 2-phenoxyethanol With the rapid induction of deep anesthesia and creating lowest stress، can be the most appropriate concentration is used in this fish.
    Keywords: Rutilus rutilus caspius, 2, phenoxyethanol, Anesthesia, Glucose, Cortisol
  • Alireza Khalilaria, Ercument Colak Pages 348-359
    A total of 13 specimens of the genus Microtus distributed in the Galleban region of Marand in the East Azerbaijan were investigated based on morphological and karyological methods. Karyological and morphological characters of these samples show that all species are Microtus socialis. Their morphology (The color of dorsally is brown to yellowish. Ventral is grayish to silvery grey and there is no sharp demarcation. The tail is short with bicoloured; above is darker in comparison the below، and covered with hairs. Size of hairs getting longer in the end of their tail. Eyes are small and black. Ears are small but visible to some extent. Hands and legs are covered with hairs and their color are similar to dorsally of the vole.) and habitat were as like as M. socialis of Moghan (Ardebil Province). The karyotype of the samples were 2n=62، NF=62 and Nfa= 60. All of chromosomes are acrocentric.
    Keywords: Microtus, karyolotype, socialis, E. Azerbaijan
  • Marjan Shabani Pages 360-366
    A relatively new technique of geometric morphometric was applied in a variety of biological fields that relies on study of shape variation. In this study the variation in the shape of the upper and lower molars among 122 mice، belong to one species from Iran (Mus musculus) and two species from Europe (Mus macedonicus، Mus spiciligus) of the subgenus Mus، were studied with outline-based geometric morphometric method. Specimens from Iran were collected from eigh regions and the European species come from an animal breeding animal home in France. Results of Canonical Variate Analysis (CVA) showed significant differences between dental shape of three studied species and indicate differences between M. macedonicus، M. spiciligus from Europe and M. musculus from Iran. Among molars، second upper and first lower molar have more effect in separation M. musculus، M. macedonicus and M. spiciligus from each other. As a result، we can conclude that this method provides a useful way to visualize molar variation in shape.
    Keywords: geometric morphometric, outline, molars, Mus
  • Zahra Safari Kang, Mahmoud-Reza Hemami, Masoomeh Koohi Lasibi, Mansoure Malekian Pages 367-376
    Sympatric species sharing the same limited resources partition their niches at least in one of the niche dimensions to reduce inter-specific competition. We studied microhabitat، activity time and escape techniques of four sympatric lizards species including Mesalina watsonana، Phrynocephalus scutellatus، Trapelus agilis، and Laudakia nupta in Kolah-Ghazi national park. Four habitat types were characterized based on vegetation type and topographical features. Microhabitat variables were measured in 5×5 plots centered on the sighting points of the lizard species. The time when individuals of each species were first sighted and the escape techniques of them were recorded. Results revealed that these species share similar activity periods، but they show significant differences in utilization of microhabitat. Escape techniques of the four lizard species was proportional to their microhabitat features. We conclude that microhabitat the most important sharing resource segregating niches of these four lizard species.
    Keywords: lizard, sympatric species, ecological niche, Kolah, Ghazi national park
  • Mehdi Tabib Pages 377-385
    Hawksbill turtle is a species which endangered and much researchs was not done on condition of this species in Kish Island which is one of main places for nesting. This study was performed for reproductive characteristics Hawksbill turtles of kish Island in 2010-2011. Biological and reproductive characteristics of female turtules and embryos were measured the obtained results contain average weight of turtle 40. 143kg،straight carapace length 65cm،straight carapace width 50. 619cm and the average total of eggs 92. 5±2. 862، number of normal eggs 74. 5±2. 178، number of abnormal eggs 17. 3±1. 548، diameter of eggs 37. 927±0. 19، weight of eggs 30. 793±0. 47، the average straight carapace length 38. 746±0. 18 mm، straight carapace width 30. 792±0. 15 mm and weight 12. 416 ±0. 19gr، percent hatching success 84. 76، incubation period 67 days. The highest correlation between weight and straight carapace length for embryo obtained with correlation coefficient r =0. 858. Results of study showed that there is no significant difference between reproductive characteristics of Hawksbill turtles of Iranian Persian Gulf Islands and countries of Persian Gulf and Oman sea، but size of egg in Persian Gulf region is bigger than other parts of world because of smaller size of female turtle and average lower number of eggs. Percent of hatching success is lower than the other parts of world mainly because of oil pollution.
    Keywords: Persian Gulf, Hawksbill turtle, Reproductive Characteristics, Hatching Success
  • Abdolali Rahdari Pages 386-395

    In this study، the effects of hormonal Ovaprim، HCG and pituitary extract injection on biochemical parameters of seminal plasma (Na+، K+، Ca+، Mg2+، cholesterol and glucose) in snow trout (Schizothorax zarudnyi) males were compared. Twenty males at Zahak hatchery with a body weight of 784±77 g were randomly assigned to four treatment groups. The spermiation of males was stimulated with ovaprim، HCG، cPG and saline physiological (control) at the following doses: 0. 3 ml/kg، 400IU/kg، 0. 2 mg/kg and 0. 3 ml/kg، respectively. The results showed that there were a significant difference of seminal plasma Na+، K+، glucose and cholesterol among treatments (P<0. 05). As the highest value of Na+، K+، glucose and cholesterol observed in ovaprim treatment (91. 10±3. 14 mmol/lit، 78. 00±3. 43mmol/lit، 0. 043±0. 03 mg/dl and 0. 073±0. 03 mg/dl respectively). Likewise there was a highly significant difference of seminal plasma Ca+ among treatments (P<0. 05)، as the highest value of Ca+ observed in ovaprim and pituitary extract treatments (7. 46±0. 99 and 7. 17±0. 51 mmol/lit). The results showed that there were no significant difference in Mg2+ among treatments (P>0. 05). The present study demonstrated that ovaprim، HCG and pituitary extract have different effects on biochemical parameters of seminal plasma in snow trout، and ovaprim has more effects on biochemical parameters of sperm than HCG and pituitary extract.

    Keywords: Schizothorax zarudnyi, Ovaprim, HCG, Pituitary extract, Biochemical parameters
  • Tayebeh Enayat, Hossein Piri*, Ehsan Ahmadi Far Pages 396-404
    Fenitrotione is one of the popular organophosphorus insecticides that is using in gardens and farms، which in this research the effects on mortality rate، filtration rate and intake in Daphnia magna، as an important zooplankton in aquatic ecosystems، was investigated. This organism has high feeding value for all fresh water fingerlings especially for marketing fish. Also the culturing of D. magna is one of the necessary purposes in fertilizing of rearing fish ponds. In this study، D. magna was used as indicator organism in ecotoxicological test. This study was done in static method for 24h، a design of 5 treatments (0. 005، 0. 01، 0. 02، 0. 04 and 0. 1) was arranged with three replicates. All water physico-chemical parameters such as temperature، pH، dissolved oxygen، hardness and electrical conduction were controlled. Chrorella volglaris (10 mg/l) was used to detect filtration rate and intake by D. magna and observed that with increasing Fenitrotione concentration، filtration rate and intake were decreased. According to the present research، Ec10 (Effective Concentration 10)، Ec50 (Effective Concentration 50) and Ec90 (Effective Concentration 90) were 0. 004 mg/l، 0. 011 mg/l and 0. 028 mg/l، respectively. Also maximum allowable concentration (MAC)، low observe effect concentration (LOEC) and none observe effect concentration (NOEC) were 0. 0011 mg/l، 0. 005 mg/l and 0. 00011 mg/l، respectively. It means that this insecticide is high toxic for D. magna. Hence we can conclude that Fenitrotione is very toxic for D. magna and the entered amount was more than EC10 in fresh water ecosystems، this phenomenon.
    Keywords: Organophosphorus, Fenitrotione, Daphnia magna, Filtration rate
  • Mohammad Zakeri Pages 405-416
    This study conducted to survey the feeding indices of small scale sardeh fish (C. damascina) in Sezar river of Lorestan Province. Montely sampling was done from Julay to December 2011 and by Purse seine net with different mesh size and gill net with 50 mm mesh size. For diet analysis، 128 number of C. damascina was used. The length and weight of sampled fishes was in renges of 18 to 33 cm and 76 to 519 g، respectively. The average of RLG index was 5. 33±0. 07 that specified the herbivory or prephyton feeder. The mean of gastro- somatic index، condition factor (K)، index of fullness (IF) and vacuity index (CV) was 0. 13± 0. 002، 1. 41± 0. 01، 340. 96±20. 77 and 5. 47، respectively. The genera Navicula، Cymbella، Diatoma and Nitzschia were identified as the main food، the genera Fragillaria، Microspora، Pinnularia، Gomphonema، Oscillatoria، Pediastrum، Rhoicosphenia، Acnanthidium، Tribonema، Melosira، Surirella، Achnanthes، Lyngbya، Scenedesmus as the supplementary food and the genera Ulothrix، Gyrosigma، Spirogyra and Closterium as the incidental food of C. damascina.
    Keywords: Sezar River, feeding, indicies, Capoeta damascina
  • Mahmoud Nafisi Pages 417-429
    To determine the changes of plasma levels of cortisol،T3 (triiodothyronine) and T4 (Thyroxine) and growth factors of rainbow trout in reponse to a wide range of salinities، The fingerlings of raivbow trout Iinitial weight of (12. 22±0. 11 g) were introduced to different environmental salinities. A compelately randomized desine with 5 Treatment and each treatment contained 3 replicate was achived. One hundreds of fingerlings were gradually acclimatized to freshwater (control)، 10،، 20، 30 and 40 ppt for 10 days. The experiment was then run for 50 days using a commercial trout feed. The obtained results showed that final weight was different from 37. 32±0. 29 (g) in freshwater (control)، and other water salinities include 34. 92±0. 31 (g) in 10 ppt and 30. 98±0. 07 (g) in 20 ppt. with increasing in water salinity other growth factors of rainbow trout including (daily growth rate، specific growth rate and feed conversion efficiency) decreased (P<0. 05). At salinity above 20 ppt significant mortality occurred compared to control group (P<0. 05). Also plasma level of cortisol was increased from 5. 97±0. 78 to 5. 95±0. 14 in freshwater (control)، 12. 50±0. 25 in 10 ppt and 13. 92±0. 12 (mOsmol/kg) in 20 ppt at the end of culture period. with increasing in salinity، the Hormones including، tri- iodo thyronin (T3)، and thyroxine [Tetra – iodo – thyronin (T4)] increased (P<0. 05). Based on the results obtained rainbow trout is a semi euryhaline species and it is possible to grow the rainbow trout fingerlings of about 12 g at the salinity up to 20 ppt، although the growth rate of the fish is less than that in the fresh water.
    Keywords: Water salinity, Growth factors, Hormon