فهرست مطالب

مجله پژوهش های حبوبات ایران
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/17
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد ربیعی مهرداد جیلانی صفحه 9
    به منظور مطالعه اثر تاریخ کاشت، فاصله کشت و مقدار بذر بر عملکرد دانه و عملکرد پروتئین باقلا، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی دو سال زراعی 89-1387 در ایستگاه تحقیقاتی موسسه تحقیقات برنج کشور در رشت اجرا گردید. در این آزمایش سه تاریخ کاشت 10 و 25مهر و 10آبان به عنوان کرت های اصلی و سه فاصله بین ردیف های کشت 30، 40 و50سانتی متر و دو میزان بذر100 و150کیلوگرم در هکتار به عنوان کرت های فرعی منظور شدند. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که سال اول، از نظر اغلب صفات مورد بررسی نسبت به سال دوم، از برتری قابل ملاحظه ای برخوردار بود. بین تاریخ های کاشت، تاریخ کاشت 25 و 10مهر، بیشترین وزن100دانه، تعداد شاخه جانبی، تعداد غلاف در بوته و عملکرد دانه و پروتئین را به خود اختصاص داد و به طور مشترک در یک گروه قرار داشتند. بین فواصل کشت، فاصله کاشت 40 و 30سانتی متر و بین مقادیر بذر، میزان بذر150کیلوگرم در هکتار، بیشترین عملکرد دانه و پروتئین را به خود اختصاص دادند. تاریخ کاشت 10مهر با میانگین 234روز بیشترین طول دوره رشد را دارا بود. نتایج حاصل از تحقیق، حاکی از آن بود که کاشت باقلا در تاریخ کاشت 10 و 25مهر ماه، فواصل کشت 30 و 40سانتی متر و مقدار بذر 150کیلوگرم در هکتار به دلیل بیشتر بودن عملکرد دانه و پروتئین، در اراضی شهرستان رشت قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: دوره رشد، شاخص برداشت پروتئین، صفات زراعی، کشت دوم
  • محسن زعفرانیه*، احمد نظامی، سیدمسعود ضیایی، میترا جباری صفحه 23

    در برخی مناطق گرم و خشک، وجود فصل رشد مناسب در طول پاییز و زمستان و وقوع درجه حرارت بالا در بهار سبب گرایش به کشت نخود در پاییز شده است. بنابراین به منظور بررسی مقدماتی امکان کاشت پاییزه نخود(Cicer arietinum L.) در شرایط آب و هوایی سراوان، آزمایشی در پاییز سال1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی سراوان به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. کرت های اصلی شامل سه تاریخ کاشت (20مهر، 11آبان و اول آذر) و کرت های فرعی شامل پنج ژنوتیپ نخود MCC488، MCC208، MCC258، MCC770، MCC361)) بودند. تاریخ کاشت تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه، ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، تعداد غلاف خالی، وزن100دانه، عملکرد زیستی، عملکرد اقتصادی و شاخص برداشت داشت و گیاهان کشت شده در 20مهر بیشترین عملکرد دانه را داشتند. اثر ژنوتیپ نیز بر کلیه صفات اندازه گیری شده معنی دار شد و ژنوتیپ MCC361 با میانگین عملکرد دانه 6/204 گرم در مترمربع بیشترین عملکرد را دارا بود. اثر متقابل تاریخ کاشت و ژنوتیپ، معنی دار شد و بیشترین عملکرد دانه را ژنوتیپMCC361 در تاریخ کاشت اول (20مهر) با میانگین 255 گرم در مترمربع و کمترین آن را ژنوتیپMCC770 در تاریخ کاشت سوم (اول آذر) با میانگین 55/17 گرم در مترمربع داشتند. همبستگی مثبت و معنی داری بین عملکرد دانه با تعداد غلاف در بوته (**84/0r=)، تعداد دانه در بوته (**63/0r=)، عملکرد زیستی (**55/0r=) و شاخص برداشت (**55/0r=) مشاهده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که هرچند کاشت پاییزه نخود در منطقه سراوان موفقیت آمیز بوده است، ولی برای حصول نتایج مطمئن تر، تداوم این گونه آزمایش ها و بررسی دقیق تر واکنش ارقام نخود به کاشت های پاییزه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تاریخ کاشت، ژنوتیپ، شاخص برداشت
  • همایون کانونی محمد امتیاز صفحه 34
    ساختار طرح های آلفا لاتیس این امکان را فراهم می سازد که اثر بلوک ناقص از اثر باقی مانده کرت ها حذف شده و دقت مقایسات بین ژنوتیپ ها در یک بلوک ناقص به حداکثر برسد. در این تحقیق، به منظور ارزیابی ژرم پلاسم بین المللی نخود از لحاظ عملکرد دانه و سایر صفات زراعی و مقایسه طرح های آلفا لاتیس با طرح بلوک های کامل تصادفی از نقطه نظر توانایی شناسایی لاین های مطلوب، دو آزمایش خزانه بین المللی لاین های برگزیده نخود (Chickpea International Elite Nursery) با عناوین CIEN-S-2010 و CIEN-LA-2010 در سال زراعی 90-1389 در شرایط دیم ایستگاه سارال کردستان به مرحله اجرا درآمدند. این دو آزمایش هرکدام شامل 45لاین آزمایشی نخود کابلی بودند که به صورت آلفا لاتیس 5×9 با دو تکرار، در نیمه دوم اسفند1389 کشت گردیدند. با توجه به ویژگی های آزمایشات، عملیات اجرایی و یادداشت برداری هایی مانند تعداد روز از کاشت تا گلدهی، تعداد روز از کاشت تا رسیدگی، ارتفاع بوته، وزن 100دانه و عملکرد دانه در موعد مقرر انجام شدند. بر اساس تجزیه واریانس، در هر دو آزمایش، اختلاف معنی دار بین ژنوتیپ های تحت مطالعه وجود داشت. از خطای معیار میانگین عملکرد ژنوتیپ ها برای برآورد مزیت نسبی طرح آلفا لاتیس استفاده شد. نتایج نشان داد که تجزیه آلفا لاتیس، کارآیی بیشتری نسبت به بلوک های کامل تصادفی در هر دو آزمایش داشته و موجب تغییر در رتبه عملکرد دانه در لاین های آزمایشی شد. در مجموع، لاین های FLIP 05-55C (با عملکرد 992 کیلوگرم در هکتار) و FLIP06-159C (با عملکرد 773 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب در آزمایشات CIEN-LA-2010 و CIEN-S-2010 رتبه اول را به دست آوردند. از نتایج این تحقیق در مطالعات آتی می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آزمایشات مقایسه عملکرد، طرح آلفا لاتیس، عملکرد دانه، نخود زراعی (Cicer arietinum L، )
  • وحیده خالق نژاد فرهاد جباری صفحه 45
    به منظور ارزیابی تاثیر نژادهای ریزوبیومی و ریزوباکتری های محرک رشد گیاه (PGPR) بر تخصیص مواد فتوسنتزی و برخی پارامترهای مرتبط با رشد گیاه نخود زراعی (Cicer arietinum L.) رقم آرمان، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب بلوک های کامل تصادفی در مزرعه پژوهشی دانشگاه زنجان به مرحله اجرا درآمد. در این آزمایش، سطوح آبیاری در دو سطح (آبیاری مطلوب در طی فصل رشد و عدم آبیاری در کل دوره رشد) در کرت های اصلی و سطوح کودی در 7 سطح (شاهد یا عدم مصرف کود شیمیایی و بیولوژیکی، مصرف 50 کیلوگرم اوره در موقع کاشت، تلقیح بذر با Mesorhizobium ciceri نژادSWRI-3، تلقیح بذر با Mesorhizobium ciceri نژادSWRI-17، تلقیح بذر با PGPR، تلقیح مشترک با نژادهای ریزوبیومی (SWRI-3+SWRI-17) و تلقیح مشترک با نژادهای (SWRI-3+SWRI-17+PGPR) در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج این بررسی نشان داد که تیمارهای SWRI-17 و SWRI-3+SWRI-17+PGPR)) در شرایط تنش خشکی به دلیل تخصیص بیشتر مواد فتوسنتزی به نیام ها و تخصیص کمتر مواد فتوسنتزی به ساقه ها و برگ ها، عملکرد دانه بیشتری تولید کردند. در شرایط آبیاری مطلوب نیز تیمار SWRI-3+SWRI-17+PGPR)) با تخصیص بیشتر مواد فتوسنتزی به برگ ها که احتمالا باعث جذب بیشتر تشعشع می شد، عملکرد دانه بیشتری تولید کردند. بر اساس نتایج این بررسی، تلقیح بذر با ترکیبی از کودهای زیستی ریزوبیومی و PGPR در هر دو شرایط آبیاری مطلوب و دیم، باعث حصول عملکرد بیشتر نسبت به شاهد کودی یا مصرف کود نیتروژنه اوره می شود.
    کلیدواژگان: تخصیص مواد فتوسنتزی، ریزوباکتری های محرک رشد گیاه، عملکرد دانه، نخود زراعی، نژادهای ریزوبیوم
  • حمید رحیمیان مشهدی، سیدکریم موسوی*، جمشید نظری عالم صفحه 57

    کارآیی علف کش پاراکوات در کنترل علف های هرز لوبیا در چارچوب رهیافت بستر کاشت زودهنگام، به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در استان لرستان طی دو سال 1388 و 1389 مورد ارزیابی قرار گرفت. مقدار بذر لوبیا (در سه سطح 100، 150 و 200 کیلوگرم در هکتار) به کرت های اصلی و مدیریت علف های هرز در هفت سطح (تری فلورالین، پاراکوات، بنتازون+اسیفلورفن، تری فلورالین+بنتازون+اسیفلورفن، پاراکوات+بنتازون+اسیفلورفن، وجین دستی و شاهد بدون کنترل) به کرت های فرعی اختصاص داده شد. در سال اول آزمایش، در بین تیمارهای علف کش کمترین سطح تراکم علف هرز به تیمار کاربرد پیش رویشی علف کش پاراکوات به علاوه کاربرد پس رویشی علف کش بنتازون+اسیفلورفن اختصاص داشت که در مقایسه با شاهد بدون کنترل، سبب کاهش 68 درصد جمعیت علف های هرز شد. تیمارهای کاربرد پیش کاشت تری فلورالین به علاوه کاربرد پس رویشی بنتازون+اسیفلورفن، کاربرد پیش رویشی پاراکوات به علاوه کاربرد پس رویشی بنتازون+اسیفلورفن و تیمار کاربرد تنهای علف کش بنتازون+اسیفلورفن به ترتیب سبب کاهش83، 82 و 70 درصد زیست توده علف های هرز شدند. بر اساس نتایج سال دوم آزمایش، همه تیمارهای مدیریت در مقایسه با شاهد بدون کنترل موجبات کاهش معنی دار تراکم علف های هرز را فراهم آوردند. تیمارهای مبتنی بر کاربرد تری فلورالین با کاهش 77 درصد تراکم علف های هرز، برترین تیمارهای علف کش از نظر کنترل علف های هرز بودند. کاربرد تلفیقی پاراکوات و بنتازون+اسیفلورفن نیز با کاهش 54 درصد تراکم علف های هرز با تیمار کاربرد تلفیقی تری فلورالین و بنتازون+اسیفلورفن تفاوت معنی داری نداشت.

    کلیدواژگان: بنتازون+اسیفلورفن، تری فلورالین، مدیریت علف های هرز
  • لیلا مصفی، نفیسه زمیندار، مهدی عموحیدری صفحه 69

    لوبیاها منبع غنی از فیبرهای رژیمی و ترکیبات شیمیایی گیاهی از قبیل فلاونوئید و فنولیک هستند و ویژگی های فراسودمند بسیاری نشان دادهاند. در این مطالعه اثر رقم، زمان خیساندن و پخت بر جذب آب، ترکیدگی و بافت لوبیاقرمز ایرانی مورد بررسی قرار گرفت تا بهترین رقم و بهترین زمان خیساندن تعیین گردد. رقم D81083، اختر و KS31164 پس از 24 ساعت خیساندن به ترتیب بیشترین میزان جذب آب را نشان دادند، درحالی که رقم های ازنا، گلی و ناز کمترین جذب آب را داشتند.

    کلیدواژگان: پخت، ترکیدگی، جذب آب، خیساندن، لوبیاقرمز، مقاومت برشی
  • لاله عباسلو، سید عبدالرضا کاظمینی، محسن عدالت صفحه 79

    به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی و روش کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم نخود، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. فاکتور اصلی، قطع آبیاری بر اساس مراحل رشدی نخود (دو هفته پس از سبزشدنI1=، گلدهی I2=و آبیاری نرمالI3=) و فاکتور فرعی شامل ترکیبی از دو رقم نخود (آرمان و آزاد) و روش کاشت (کرتی، درون جوی و روی پشته) بود. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین میزان غلاف در بوته، دانه در بوته، درصد غلاف دودانه ای، وزن100دانه، عملکرد دانه، و عملکرد بیولوژیک به ترتیب در تیمار I3 و I1 به دست آمد و در مورد درصد غلاف پوک، روند برعکس بود. از نظر روش کاشت، بیشترین میزان غلاف در بوته، دانه در بوته، درصد غلاف دودانه ای، وزن100دانه و عملکرد دانه، در روش کاشت روی پشته به دست آمد. به طور کلی رقم آزاد به طور معنی داری از عملکرد دانه بیشتری نسبت به رقم آرمان (164 در مقابل117 گرم در مترمربع) برخوردار بود و رقم مناسب برای این منطقه می باشد. هرچند تحت شرایط تنش خشکی، عملکرد دانه در هر دو رقم نخود کاهش یافت، ولی تغییر در روش کاشت از کرتی به کشت روی پشته در تیمارهای قطع زودهنگام آبیاری(I1) و یا در مرحله گلدهی(I2)، به عنوان یک روش زراعی می تواند باعث کاهش خسارت ایجادشده به ترتیب تا میزان 26 و 32 درصد شود.

    کلیدواژگان: تعداد دانه در غلاف، قطع آبیاری، کاشت روی پشته، گلدهی
  • علی گنجعلی، راهله رهباریان *، عبدالرضا باقری، سعید ملک زاده شفارودی صفحه 91

    آزمایشی با هدف بررسی واکنش های مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ژنوتیپ های حساس و متحمل به خشکی نخود در شرایط تنش خشکی با 14ژنوتیپ، شامل دو رقم تجاری جم (361MCC) و کرج(358MCC)، سه ژنوتیپ کابلی و سه ژنوتیپ دسی متحمل به خشکی به ترتیب شامل 392MCC، 537MCC، 696MCC و 873MCC، 870MCC،10MCC و همچنین سه ژنوتیپ کابلی و سه ژنوتیپ دسی حساس به خشکی به ترتیب شامل 759MCC، 588MCC، 774MC و 39MCC، 45MCC و 101MCC در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در شرایط دیم انجام شد. ژنوتیپ های فوق در مرحله گلدهی، از نظر صفات وزن خشک اندام هوایی، طول ساقه، مقدار نسبی آب برگ، شاخص پایداری غشاء، پتانسیل آب برگ، سطح برگ، کارآیی فتوسیستمΙΙ (Fv/Fm)، میزان پروتئین کل محلول برگی، پرولین و میزان فعالیت آنزیم کاتالاز، مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری بین میزان پرولین و پروتئین کل محلول برگی وجود دارد. وزن خشک اندام هوایی و سطح برگ نیز همبستگی مثبت و معنی داری با میزان فعالیت آنزیم کاتالاز نشان دادند. فعالیت آنزیم کاتالاز، مقدار پرولین، پتانسیل آب برگ و کارآیی فتوسیستمΙΙ در ژنوتیپ های حساس به خشکی کمتر از سایر ژنوتیپ های مورد بررسی و به ویژه ژنوتیپ های متحمل به خشکی بود که به نظر می رسد می توان از این صفات به عنوان شاخص های مناسبی جهت ارزیابی میزان تحمل به خشکی ژنوتیپ های نخود استفاده کرد. برخلاف رقم تجاری جم (361MCC)، در رقم تجاری کرج (358MCC) مقادیر بالایی از فعالیت آنزیم کاتالاز، مقدار پرولین، پتانسیل آب برگ و کارآیی فتوسیستمΙΙ مشاهده شد که این نتایج نشان از تحمل بالاتر این رقم به تنش خشکی دارد.

    کلیدواژگان: پرولین، تنش خشکی، کاتالاز، کارآیی فتوسیستمΙΙ نخود
  • معصومه سادات راستی ثانی، مهرداد لاهوتی، علی گنجعلی صفحه 103

    خشکی یکی از مهم ترین عوامل محدود کننده رشد و عملکرد گیاهان در بسیاری از مناطق دنیا است. به منظور بررسی اثرات تنش خشکی بر برخی صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک لوبیا، آزمایشی با دو رقم لوبیاقرمز (Phaseolus vulgaris L.) (درخشان و گلی) در چهار تیمار تنش خشکی شامل 25، 50، 75 و شاهد100درصد ظرفیت زراعی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که صفات مورفولوژیک مورد بررسی از قبیل ارتفاع گیاه، سطح برگ، سطح ریشه، مجموع طول ریشه ها و نیز وزن خشک اندام هوایی و ریشه در شرایط تنش خشکی به طور معنی داری تحت تاثیر تنش خشکی کاهش یافت (p≤0.01). همچنین نتایج نشان داد که صفات فیزیولوژیک بررسی شده از قبیل محتوای آب نسبی برگ (RWC)، شاخص پایداری غشاء (MSI)، میزان کارآیی فتوسیستمII (Fv/Fm) و عملکرد کوانتومی فتوسنتز (Y) به طور معنی داری تحت تاثیر تنش خشکی کاهش یافتند (p≤0.01)؛ ولی مقاومت روزنه ای و شاخص کلروفیل (SPAD) در گیاهچه های لوبیا به طور معنی داری افزایش یافت (p≤0.01). میزان افزایش نسبت ریشه به اندام هوایی رقم درخشان در تنش شدید (25 درصد ظرفیت زراعی) نسبت به شاهد بیشتر از گلی بود. مقادیر RWC، MSI و Fv/Fm در تنش شدید نسبت به شاهد در رقم گلی کاهش بیشتری از درخشان نشان داد. نتایج این بررسی نشان داد که رقم درخشان احتمالا از طریق بکارگیری مکانیسم های مختلف تحمل به خشکی نسبت به رقم گلی تا حدی کمتر تحت تاثیر تنش خشکی قرار گرفت. اغلب صفات فیزیولوژیک رقم درخشان، در سطح خشکی 75 درصد ظرفیت زراعی و شاهد تفاوت معنی داری نداشتند.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، صفات مورفولوژی و فیزیولوژی، فلوئورسانس کلروفیل، لوبیا
  • محمد عارفیان، سعید رضا وصال، عبدالرضا باقری، علی گنجعلی صفحه 117

    شوری یکی از مهم ترین تنش های غیرزیستی درحال گسترش بوده که علاوه بر اثرات سمی و تغذیه ای، توانایی گیاه برای جذب آب را کاهش می دهد. در مواجهه با تنش شوری، مجموعه ای از واکنش های مورفوفیزیولوژیک در گیاهان ایجاد می شود. عملکرد نخود به دلیل حساسیت بالا به این تنش و به دنبال برخی پاسخ های قابل توجه در خصوصیات فیزیولوژیک و مورفولوژیک، به شدت کاهش می یابد. در این تحقیق، پیامدهای غلظت های مختلف تنش شوری شامل صفر، 8 و dS.m-1 12 بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیک ژنوتیپ های حساس و متحمل نخود در مراحل اولیه رشدونمو گیاه به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و چهار نمونه برداری با فاصله زمانی یک هفته مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس داده های حاصل، با افزایش غلظت کلریدسدیم و گذشت زمان (هفته چهارم)، ژنوتیپ های MCC760 و MCC806 به ترتیب از کمترین و بیشترین آسیب بر اساس شاخص های وزن خشک ریشه به وزن خشک اندام هوایی (8/0 و 2برابر کاهش) و وزن خشک ریشه (7/1 و 4برابر کاهش) برخوردار بودند. در شدت بالای تنش (dS.m-1 12)، ژنوتیپ MCC760 نه تنها مقدار رنگدانه های فتوسنتزی (شامل کلروفیل های a، b و کارتنوئید ها) بیشتری داشت، بلکه شدت کاهش رنگدانه های این ژنوتیپ، کمتر و در مقابل، ضریب پایداری کلروفیل آن (75درصد) به صورت معنی داری بیشتر از سایر ژنوتیپ ها بود، به طوری که تفاوت آن با ژنوتیپ MCC806 بیش از 30درصد بود. درصد رطوبت نسبی در همه ژنوتیپ ها کاهش یافت و در هفته سوم، این دو ژنوتیپ به ترتیب با کاهش 8/1 و 4/3 برابر نسبت به شاهد، کمترین و بیشترین تغییرات را نشان دادند. بنابراین در بین ژنوتیپ های مورد مطالعه ژنوتیپ MCC760 به عنوان متحمل ترین ژنوتیپ به تنش شوری معرفی شد و زمان مناسب جهت ارزیابی تحمل به این صفت بر مبنای خصوصیات مورفولوژیک، هفته چهارم و بر مبنای صفات فیزیولوژیک، هفته سوم تعیین شد.

    کلیدواژگان: اندام هوایی، رنگدانه های فتوسنتزی، ریشه، شوری، محتوای آب نسبی، نخود
  • پرویز عبادی باباجان، نسرین مشتاقی، عبدالرضا باقری، حسن مرعشی، سعید ملک زاده شفارودی صفحه 129

    آفت پیله خوار یکی از عوامل اصلی کاهش عملکرد نخود محسوب می شود و انتقال ژن با هدف افزایش مقاومت به این آفت، از اهداف اصلاحی در این گیاه زراعی می باشد. یکی از راهبردهای موثر برای تولید نخود تراریخته مقاوم به آفت پیله خوار، استفاده از سموم طبیعی Cry از باکتری باسیلوس تورینجینسیس است. این سموم قادرند در معده حشرات فعال شده و سیستم گوارشی حشره را مختل نمایند. در مطالعه حاضر بررسی ثبات حضور ژن cry1Ac و بیان آن در نسل های سوم (T3) و چهارم (T4) حاصل از نسل دوم نخود تراریخته با ژن cry1Ac و ژن گزینشگر nptII انجام شد تا بتوان به لاینی دست یافت که تنها حاوی ژن cry1Ac بوده و ژن nptII بر اثر نوترکیبی بین دو T-DNA از آن تفکیک شود. آزمون PCR از بین 25نمونه مشکوک در نسل سوم به وجود ژن cry1Ac، در 6مورد باند مربوط به ژن cry1Ac و باند مربوط به ژن nptII را در تمامی نمونه ها نشان داد، ولی از بین این 6نمونه، در آزمون RT-PCR تنها در 5مورد ژن cry1Ac در سطح RNA بیان شد. نتایج PCR در طی نسل چهارم حاکی از وجود باند مربوط به ژن cry1Ac در 73مورد و باند مربوط به ژن nptII در81نمونه از 94مورد بود. در10نمونه از گیاهان تراریخته که حاوی ژن cry1Ac بودند، باند مربوط به ژن nptII مشاهده نگردید که این نشان دهنده آن بود که ژن cry1Ac از ژن nptII تفکیک شده است. نتایج آزمون RT-PCR نیز نشان داد که ژن موردنظر در همه گیاهان تراریخته، در سطح RNA بیان شده است. همچنین نتایج آزمون الایزا نشان داد که در تمام نمونه های مورد آزمون، پروتئین Cry1Ac در لاین های مختلف در غلظت های متفاوتی بیان شده است. در آزمون زیست سنجی، لاروهایی که با برگ گیاهان غیرتراریخته تغذیه شدند، همگی زنده ماندند، اما در مقابل لاروهایی که با برگ گیاهان تراریخته نسل T4 تغذیه شدند، همگی به طور کامل از بین رفتند که این امر نشان دهنده بروز موفقیت آمیز فنوتیپ مورد انتظار می باشد.

    کلیدواژگان: آفت پیله خوار، نخود تراریخته، Bt، cry1Ac
  • فاطمه شیخ حمید دهقانی صفحه 139
    بیماری های قارچی نظیر بیماری لکه شکلاتی (Botrytis fabae sard)یکی از مهم ترین بیماری های گیاه باقلا (Vicia faba L.) در مناطق مرطوب می باشد که منجر به کاهش عملکرد باقلا می شود. این تحقیق با هدف بررسی مقاومت مزرعه ای ژنوتیپ های باقلا شامل 35لاین به همراه رقم شاهد حساس ILB 365 و شاهد محلی (برکت) در برابر بیماری لکه شکلاتی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان انجام شد. نتایج تجزیه واریانس حاکی از اختلاف ژنوتیپ ها از نظر عملکرد، اجزای عملکرد و صفات مرتبط با مقاومت به بیماری در سطح احتمال یک درصد بود. بالاترین عملکرد دانه، ارتفاع بوته و وزن100دانه به رقم برکت تعلق داشت و ژنوتیپ های FLIP03-35FB، FLIP03-58FB و FLIP03-33FB در رتبه های بعد قرار گرفتند. به منظور بررسی واکنش ارقام نسبت به لکه شکلاتی، میزان وقوع و شدت بیماری در فاصله های زمانی مشخص از ظهور علایم پیشرفت بیماری تا زمان برداشت اندازه گیری و بر این اساس، منحنی پیشرفت بیماری رسم و با استفاده از آن، متغیرهای AUDPC، rAUDPC و sAUDPC محاسبه شدند. با توجه به نتایج حاصل از تجزیه واریانس، مقایسه میانگین و تجزیه کلاستر بر اساس مقادیر AUDPC وrAUDPC، تفاوت معنی داری بین ژنوتیپ های مورد بررسی و عکس العمل آن ها نسبت به بیماری وجود داشت. ژنوتیپ های ILB 365، FLIP03-57FB، FLIP03-43FB و FLIP03-59FB حساس و ژنوتیپ های Icarus، FLIP03-29FB، FLIP03-30FB، FLIP03-34FB و FLIP03-52FB با دارابودن کمترین مقادیر AUDPC مقاوم تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: تجزیه کلاستر، سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری(AUDPC)، شدت بیماری، عملکرد
  • رحیم افضل، سید حسن مرعشی، نسرین مشتاقی، حمیدرضا کاووسی صفحه 151

    القای مقاومت نسبت به پاتوژن ها از راهکارهایی است که گیاهان برای مقابله با تنش های زیستی به کار می برند. آنزیم های کیتیناز و بتا-1و3 گلوکاناز جزء پروتئین های قابل القاء هستند که در پاسخ به عوامل بیماری زا توسط گیاه، سنتز می شوند. در این تحقیق، بیان ژن ایزوفرم های اسیدی و بازی این دو آنزیم در سطح مولکولی در گیاه نخود زراعی مورد مطالعه قرار گرفت. به این ترتیب که سطح تظاهر ژن های مذکور در نمونه های تیمارشده و شاهد، در ژنوتیپ نخود حساسMCC403 و ژنوتیپ مقاوم MCC496 نسبت به آلودگی با نژاد شش قارچ برق زدگی (Ascochyta rabiei) در 0،6، 12، 24، 48 و 72ساعت بعد از آلودگی با استفاده ازروش ارزیابی نیمه کمیRT-PCR بررسی شد. نتایج، حاکی از افزایش بیان ایزوفرم اسیدی هر دو ژن کیتیناز و بتا-1و3 گلوکاناز پس از آلودگی بود. هردو ژن مذکور در 24ساعت اولیه پس از تلقیح، حداکثر بیان را در ژنوتیپ مقاوم نشان دادند. این در حالی است که در ژنوتیپ حساس در ساعات اولیه بعد از آلودگی، تظاهر دو ایزوفرم اسیدی به حداکثر می رسد و تا 72ساعت بعد از آلودگی، سطح بیان در هردو ژنوتیپ به کمترین سطح تظاهر می رسد. ایزوفرم بازی کیتیناز در ژنوتیپ حساس به میزان بیشتری بیان شد و ایزوفرم بازی بتا-1و3گلوکاناز تظاهر پیدا نکرد. در کل، می توان نتیجه گرفت که احتمالا ایزوفرم های اسیدی ژن های کیتیناز و گلوکاناز در اعطای مقاومت در برابر بیماری برق زدگی نخود نقش دارند.

    کلیدواژگان: بتا، 1و3 گلوکاناز، برق زدگی نخود، پروتئین های مرتبط با پاتوژن، کیتیناز، RT، PCR
  • محمدمجتبی کامل منش، آنیتا نماینده، محمدرضا بی همتا صفحه 159

    به منظور تعیین پتانسیل ژنتیکی مقاومت برخی از ژنوتیپ های لوبیا نسبت به ویروس موزائیک معمولی لوبیا، دو آزمایش مجزا هر یک در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 25تیمار (ژنوتیپ های لوبیا) و سه تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز اجرا گردید. آزمایش اول در شرایط نرمال و آزمایش دوم در شرایط آلودگی با ویروس موزائیک معمولی لوبیا انجام شد. آلوده سازی مزرعه در دو مرحله (برای اطمینان بیشتر) ظهور برگ های کوتیلدونی و ظهور اولین سه برگچه به صورت مکانیکی و با پودر کارباراندوم انجام گردید.پس از 21روز از آلودگی اول، جهت انجام آزمون الایزا از بوته های هر کرت که دارای علایم ظاهری بودند، نمونه گیری شد. جهت تعیین آلودگی از روش PTA- ELISA استفاده گردید. براساس نتایج به دست آمده، ژنوتیپ هایی که دارای ژن I و حداقل یکی از ژن های bc-3 و bc-12 بودند، به طور معنی داری (P-value=0.001) نسبت به سایر ژنوتیپ ها افت عملکرد کمتری را در شرایط آلودگی نشان دادند. کمترین میزان تغییرات عملکرد مربوط به ژنوتیپ WA8528-9 (67/5درصد) بود که حاوی ژن های I و bc-3 بود. در بین کل ژنوتیپ ها، ژنوتیپ11805 تنها نمونه ای بود که هر سه ژن I، bc-3 و bc-12 را داشت. میزان تغییرات عملکرد این ژنوتیپ نیز نسبتا کم (05/9درصد) بود. درکل،60درصد ژنوتیپ ها حاوی ژن I، 44درصد دارای ژن bc-3 و 8درصد حاوی ژن مغلوب bc-12 بودند. از دیگر نتایج مهم این تحقیق، واکنش منفی دو ژنوتیپ Local Khomein و Capsoli در آزمون الایزا نسبت به ویروس موزائیک معمولی لوبیا و همچنین تغییرات عملکرد کمتر از میانگین کل این ژنوتیپ ها بود. از آنجایی که این دو ژنوتیپ فاقد هر سه ژن مقاوم مورد بررسی بودند، لذا این احتمال وجود دارد که ترکیبات ژنی مقاوم جدید در ژنوتیپ های Local Khomein و Capsoli وجود داشته باشد. بنابراین باتوجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق پیشنهاد می شود در مطالعات اصلاحی آتی در خصوص ارقام مقاوم به ویروس موزائیک معمولی لوبیا به این دو ژنوتیپ اخیر توجه ویژه ای بشود.

    کلیدواژگان: تغییرات عملکرد، لوبیا، نشانگر اسکار، ویروس موزائیک معمولی لوبیا
|
  • Mohammad Rabiee, Mehrdad Jilani Page 9
    In order to study the effect of planting date، row spacing and seed rate on grain yield and protein yield of faba bean (Vicia faba L.)، a split factorial experiment based on the complete randomized block design with three replications was conducted at research station of Rice Research Institute of Iran (Rasht) during 2008-2010 for two years. Experimental treatments were planting date in three levels of October 1، 16 and 31 as main plot and row spacing in three levels of 30، 40 and 50 cm and seed rate in two levels of 100 and 150 kg. ha-1 as sub plots. The results of mean comparisons showed the first year was superior to the second year in most traits. Between the planting dates، planting dates of October 1 and 16 had maximum 100-seed weight، number of auxiliary branches، number of pods per plant and grain and protein yields، and were in the same group. Between row spacing levels، 30 and 40 cm and between seed rates، seed rate of 150 kg. ha-1 produced maximum grain and protein yields. Planting date of October 1 had the highest growth period with average of 234 days. Based on the results of this research، planting date of October 1 and 16، row spacing levels of 30 and 40 cm، and seed rate of 150 kg. ha-1 is recommended for planting of faba bean (Vicia faba L.) in fields of Rasht due to high grain and protein yields.
    Keywords: Agronomical traits, Growth period, Protein harvest index, Second crop
  • Mohsen Zafaranieh*, Ahmad Nezami, Seyyed Masoud Ziaee, Mitra Jabbari Page 23

    Long season and high temperature during spring in hot and dry areas has led to tendency for autumn planting. In order to evaluation of chickpea (Cicer arietinum L.) autumn planting possibility، a field experiment was done at the Agricultural Faculty and Natural Resources of Saravan Research Field in 2010. Experimental design was done as split plots based on randomized complete block design with three replications. The main plots and subplots included three planting dates (11 Oct.، 2 Nov.، 22 Nov)، and five chickpea genotypes (MCC488، MCC208، MCC258، MCC770، MCC361)، respectively. The effect of planting date on plant height، pod number per plant، seed number per plant، empty pods، 100-seed weight، biological and seed yield and harvest index was significant. The highest seed yield was achieved in first planting date (11 Oct.). Plant dry matter production and seed yield decreased with delaying of planting date. The effect of genotype on all measured parameters، was also significant (p≤ 0. 05) and the genotype MCC361 had the highest seed yield (204 g. m-2). The interaction effect of planting date and genotype was significant and MCC361 had the highest seed yield (with average 255 g. m-2) at first planting date (11 Oct.) and the lowest yield was belong to genotype MCC 770 (17. 55 g. m-2) at second planting date (22 Nov.). There were good correlation coefficient between seed yield with number of pod per plant (r= 0. 84**)، number of seed per plant (r= 0. 63**)، biological yield (r= 0. 55**) and harvest index (r= 0. 55**). Although the results showed that the autumn planting of chickpea in Saravan region has been successful، but to obtain more reliable results، continuation of these experiments and more accurate response to the winter chickpea planting is recommended.

    Keywords: Chickpea, Genotype, Planting date, Yield, Yield components
  • Homayoun Kanouni, Mohammad Imtiaz Page 34
    Structure of alpha lattice designs makes removing the effects of incomplete blocks from residual effect of plots، and maximizes precision of comparison between genotypes at the same incomplete block. This investigation was conducted to study the international chickpea germplasm، for finding desirable lines regarding seed yield and other traits. Two trials including CIEN-LA-2010 and CIEN-S-2010 carried out at Saral station of Kurdistan province during 2009-2010 cropping season. CIEN-LA and CIEN-S were sown at normal time، early March and as 9×5 alpha lattice designs with two replications. Considering property of each trial، data recording was done and statistical analyses were performed. According to analysis of variance، there were significant differences between genotypes across two trials. The average standard error of difference between genotypes was used to calculate relative efficiency of alpha lattice design. These results revealed that، alpha lattice had more efficiency over traditional randomized complete block design in both experiments، and ranks of entries were changed in trials. In CIEN-LA and CIEN-S، lines FLIP 05-55C and FLIP 06-159C ranked first for seed yield، respectively. It is necessary to have a more precise look to the best entries of these trials at the next studies.
    Keywords: α designs, Chickpea (Cicer arietinum L.), International yield trials, Seed yield
  • Vahideh Khaleghnezhad, Farhad Jabbari Page 45
    This experiment was carried out to evaluate the effect of rhizobium strains and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on dry matter partitioning and some growth parameters of chickpea (Cicer arietinum L.) Arman cultivar. This research was conducted as split plot based on complete random block design at Zanjan university research farm. Irrigation levels (optimum irrigation during season growth and no irrigation during growth period) were set as main plots and fertilizer level (control or no application chemical and biological fertilizer، 50kg/ha Urea، seed inoculation with Mesorhizobium ciceri strain of SWRI-3، seed inoculation with Mesorhizobium ciceri strain SWRI-17، seed inoculation with PGPR، Co-inoculation with rhizobium strains SWRI-3+SWRI-17 and Co-inoculation with all biofertilizers، SWRI-3+SWRI-17+PGPR were sets as subplots. Based on results، SWRI-17 and SWRI-17+SWRI-3+ PGPR caused more allocation of chickpea photoassimilate to pods and less allocation of photoassimilates to stems and leaves under drought stress. Also، because SWRI-17+SWRI-3+PGPR allocated more photoassimilate to leaves under irrigated condition، caused effective solar irradiance absorption، produce maximum seed yield. Finally our data showed that، sees co-inoculation with rhizobium strains and PGPR resulted more seed yield in comparison with control (no fertilizer usage) or Urea fertilizer application under both irrigated and rainfed conditions.
    Keywords: Chickpea, Rhizobium strains, Plant growth promoting Rhizobacteria, Photoassimilate, Partitioning, Seed yield
  • Hamid Rahimian Mashhadi, Seyyed Karim Mousavi, Jamshid Nazari Alem Page 57

    Paraquat herbicide weed control efficacy in stale seedbed practices was evaluated by split plots arrangement according to a randomized complete block design with three replications in Lorestan province during 2009 and 2010. The common bean seed rate (in three levels: 100، 150 and 200 kg. ha-1) and weed management in seven levels (1. Trifluralin PPI; 2. Paraquat PRE; 3. Bentazon+acifluorfen POST; 4. Trifluralin PPI+ Bentazon+acifluorfen POST; 5. Paraquat PRE +Bentazon+acifluorfen POST; 6. Hand weeding; 7. Weedy check) were allocated to main plots and sub plots، respectively. In the first year، among the herbicide treatments، the lowest weed density was belonged to the paraquat PRE+Bentazon+acifluorfen POST، that reduced weed density by 68% in comparison to weedy check. Trifluralin PPI+ Bentazon+acifluorfen POST، Paraquat PRE +Bentazon+acifluorfen POST، and Bentazon+acifluorfen POST alone were reduced weed biomass 83، 82 and 70%، respectively. Based on the second year experimental results، all management treatments significantly reduced weed density compared to weedy check. Treatments included Trifluralin PPI، by average were reduced weed density 77% compared to weedy check. Integrated application of Paraquat PRE+Bentazon+acifluorfen POST، also reduced weed density by 55%، and had not significant differences with superior treatment.

    Keywords: Bentazon+acifluorfen, trifluralin, weed management
  • Leila Mosaffa, Nafiseh Zamindar, Mahdi Amooheidari Page 69

    Dry beans are rich sources of dietary fiber and phytochemicals such as flavonoids and phenolics that exhibit good functional properties. In current study line، cooking and soaking time effects were investigated on water absorption، splitting and texture properties of different Iranian red kidney beans to determine the best lines and the best soaking time for industrial use. D81083 line showed the highest level of water absorption after 24 h soaking followed by Akhtar and KS31164 lines while Azna، Goli and Naz lines showed the lowest level of water absorption (p).

    Keywords: Cooking, Red bean, Shear strength, Soaking, Splitting, Water absorption
  • Laleh Abasluo, Seyyed Abdolreza Kazemeini, Mohsen Edalat Page 79

    In order to evaluate the effects of drought stress and planting method on yield and yield components of two chickpea cultivars (Cicer arietinum L.)، an experiment was carried out at the research field of Faculty of Agriculture; Shiraz University، using a split factorial randomized complete block design with four replications. The main factor was irrigation stop at different growth stages of chickpea (two weeks after emergence= I1، flowering= I2 and normal irrigation= I3) and sub-factor involved a combination of two varieties of pea (Arman and Azad) and sowing methods (ridges، furrow and flat planting)، respectively. Results showed that the highest and lowest pod number per plant، seeds per plant، two seeded pod percent، grain weight، grain yield and biological yield were obtained from I3 and I1 treatments، respectively، and the trend was contrary in the case of hollow pods. Most of pods per plant، seed per plant، two seeded pod percent، seed weight and seed yield were obtained from planting on ridges. Azad cultivar seed yield was more than (Arman 164 vs 117 g. m-2) and could be recommended in the Bajgah region. Although under drought stress condition seed yield was reduced in both cultivars but، it modification by changing the planting method from flat to ridge in the I1 and I2 treatments، and it can be used as a way of reducing seed yield loss by 26 and 32 percent، respectively.

    Keywords: Flowering, Ridge planting, Seed number per plant, Stop irrigation
  • Ali Ganjeali, Raheleh Rahbarian*, Abdolreza Bagheri, Saeed Malekzadeh Shafaroudi Page 91

    In order to evaluate of morphological، physiological and biochemical traits، related to drought tolerance، an experiment was carried out in field condition. In this study two commercial cultivars (MCC361، MCC358)، three Kabuli and three Deci type of tolerant genotypes (MCC392، MCC537، MCC696، MCC873، MCC870، MCC10،) and three Kabuli and three Deci type of susceptible genotypes (MCC759، MCC588، MCC774، MCC45، MCC39، MCC101) were grown in Ferdowsi University of Mashhad research field. These genotypes were compared in shoot length، dry weight، leaf area، Fv/Fm، leaf water potential، prolin and protein content and catalase activity in the flowering stage. There was a significant positive correlation between prolin and protein content. Catalase activity also had significant positive correlation with dry weight and leaf area. Susceptible genotypes had lower Fv/Fm، leaf water potential، prolin content and catalase activity than tolerant genotypes. Accordingly، Fv/Fm، leaf water potential، prolin content and catalase activity were introduced as suitable markers for identification of drought tolerant genotypes. Commercial cultivar (MCC358) was introduced as a tolerant genotype because of higher Fv/Fm، leaf water potential، prolin content and catalase activity as compared to susceptible genotypes under drought stress.

    Keywords: Catalase, Chickpea, Drought stress, Fv, Fm, Prolin
  • Masomeh Sadat Rasti Sani, Mehrdad Lahouti, Ali Ganjeali Page 103

    Drought is one of the most important factors limiting growth and yield in many parts of the world. In order to evaluate the effects of drought stress on some morphological and physiological traits of two cultivars of bean، two red beans (Derakhshan and Goli) in four drought treatments including 25%، 50%، 75%، control 100% field capacity were studied in a factorial experiment based on complete randomized design with three replications. Results showed that morphological traits inducing plant height، leaf area، root area، total root length and shoot and root dry weight were significantly (p≤0. 01) decreased under drought stress. So، results showed that physiological traits such as leaf relative water content (RWC)، membrane stability index (MSI)، PSΙΙ photochemical efficiency (Fv/Fm)، and quantum yield of photosynthesis (Y) were significantly declined under drought stress (p≤0. 01). But، stomatal resistance and chlorophyll index (SPAD) significantly increased in bean seedlings under drought stress (p≤0. 01). The root to shoot ratio was increased further in Derakhshan cultivar in severe stress than control. RWC، MSI، and Fv/Fm showed a greater reduction in severe stress than control in Goli cultivar. Results showed that probably Derakhshan cultivar was affected fewer by drought stress، by means of applying drought tolerance different mechanisms than that of Goli cultivar. The Derakhshan cultivar in most physiological traits، was not represent significant differences between 75% of field capacity and control.

    Keywords: Bean, Chlorophyll fluorescence, Drought stress, Morphological, Physiological traits
  • Mohammad Arefian, Saeedreza Vessal, Abdolreza Bagheri, Ali Ganjeali Page 117

    Salinity is one of the most important widespread abiotic stresses which causes toxic and nutritional effects as well as loss of water absorption ability by plants. Plants respond to salinity with morphological changes. Due to high susceptibility of chickpea to salt stress، some physiological and morphological responses occur following the stress in this plant. Thus، different concentrations of salt stress (0، 8، 12 dS. m-1) impacts on morphophysiological characteristics were studied in candidate chickpea genotypes; a factorial experiment in a completely randomized design was performed with three replications and four sampling times of one week interval. The results indicated that the most tolerant and susceptible genotype to salinity were MCC760 and MCC806، respectively. By increasing the concentration of sodium chloride at week 4، root dry weight to shoot dry weight ratio increased 0. 8 and 2 folds in these genotypes but root dry weight decreased 1. 7 and 4 folds. At high stress level (12 dS. m-1)، MCC760 genotype had not only the more photosynthetic pigments (including chlorophyll a، b and carotenoids) but also the rate was less in which its chlorophyll stability index (75%) was significantly higher than the others، indicating more than 30% significant differences compared with MCC806. The third week determined as more appropriate time to compare the physiological parameters in which MCC760 and MCC806 genotypes with 1. 8 and 3. 4 folds had significant difference and lowest relative water content. Overall، the data showed that MCC760 was the most tolerant genotype in response to salinity in this study and also the appropriate time for tolerant assessment were 4th and 3rd weeks after sowing based on Morphological and physiological parameters، respectively.

    Keywords: Chickpea, Pigments, Relative water content, Root, Salinity, Shoot
  • Parviz Ebadi Babajan, Nasrin Moshtaghi, Abdolreza Bagheri, Hassan Marashi, Saeed Malekzadeh, Shafaroudi Page 129

    Pod borer is one of the main causes for yield loss of chickpea. Therefore، breeding of chickpea for resistance to this pest is important. The use of Cry toxin from Bacillus thuringiensis is an effective strategy for producing of transgenic resistant chickpea to this pest. These toxins are able to become active in the midgut of larvae and disrupt the insect''s digestive system. We studied the stability and expression of cry1Ac gene obtained as T2 transgenic chickpea with cry1Ac gene and nptII gene with binary T-DNA in T3 and T4 generations of transgenic plants and observed the transgenic lines with cry1Ac gene and no nptII gene suggesting that separation between cry1Ac and nptII genes was occurred by recombination between two T-DNAs. In T3، PCR results showed that 6 of 25 putative transgenic plants had cry1Ac gene but all of them showed the nptII gene. From six samples with positive PCR in cry1Ac gene، five of them had positive results in RT-PCR reaction، confirming the expression of cry1Ac gene in transgenic lines. PCR results in T4 plants showed that 73 of 94 plants had cry1Ac gene and 81 of 94 samples included the nptII gene. In 10 samples cry1Ac gene separated from nptII gene. According ELISA results، in all samples tested، Cry1Ac protein was expressed in different concentrations. Bioassay tests showed that all pod borer larvae fed by leaves of transgenic plants، were dead، but all survived when the larvae were fed with leaves of non-transgenic plants. So، expected phenotype was observed successfully.

    Keywords: Bt, Chickpea, cry1Ac, Pod borer, Transgenic
  • Fatemeh Sheikh, Hamid Dehghani Page 139
    Fungal diseases، chocolate spot (Botrytis fabae Sard) is the most destructive diseases of faba bean and causes considerable dramatic damage losses on faba bean yield worldwide. The levels of resistance to chocolate spot were evaluated in 35 faba bean cultivars and one susceptible check (ILB365) and local check (Barkat) at the Gorgan Agricultural Research Station during the 2010 and 2011 cropping seasons. The obtained results showed a significant difference (P< 0. 01) among genotypes for yield، yield component and related traits to disease resistance. Barkat، FLIP03-35FB and FLIP03-58FB produced the highest plant height، seed yield and 100 seed weight، respectively. In order to determine genotype reaction to chocolate spot، disease symptoms scored in certain intervals until harvest، then AUDPC، rAUDPC and sAUDPC was calculated. A significant variation among the tested genotypes and their reaction to chocolate spot disease was found. Results of variance، comparing the mean and also cluster analysis revealed that ILB 365، FLIP03-57FB، FLIP03-43FB and FLIP03-59FB where susceptible. Whereas، Icarus، FLIP03-29FB، FLIP03-30FB، FLIP03-34FB and FLIP03-52FB introduced as resistance genotypes to chocolate spot judged by the lowest AUDPC.
    Keywords: Area Under the Disease Progress Curve, Cluster Analysis, Disease Severity, Yield
  • Rahim Afzal, Seyyed Hassan Marashi, Nasrin Moshtaghi, Hamidreza Kavousi Page 151

    Induced resistance to pathogen is one of the ways which plants use against biotic stresses. Pathogenesis-related proteins (PR)، including chitinase and β-1،3-glucanase synthesized by the plant in response to pathogenic infection. In this investigation، the expression of two isoforms: acidic and basic of chitinase and β-1،3-glucanasegenes were analyzed at 0، 6، 12، 24، 48 and 72 hours after fungal inoculation of chickpea genotypes (MCC496 as resistant and MCC403 as sensitive) with race 6 of Ascochyta rabiei by semi-quantitative RT-PCR. The results showed that the expression of both acidic isoforms of chitinase and β-1،3-glucanase genes were increased at 24 and 48 hours، respectively after fungal inoculation in genotype MCC496، but the expression level in sensitive genotype increased in early time after inoculation and then decreased. The basic isoform of chitinase was expressed in sensitive genotype more than the resistant genotype. The basic isoform of β-1،3-glucanase was not expressed in these genotypes. Totally، acidic isoforms of these enzymes specifically chitinase would play roles in plant defense against Ascochyta blight.

    Keywords: Ascochyta blight, Chitinase, Pathogenesis, related proteins, RT, PCR, β 1, 3, glucanase
  • Mohammad Mojtaba Kamelmanesh, Anita Namayandeh, Mohammadreza Bihamta Page 159

    In order to determine resistance genetically potential of some bean genotypes to Bean Common Mosaic Virus، two separated experiments in randomized complete block design with 25 genotypes and three replications was conducted in IAU Shiraz Branch. The first experiment and the second one were performed in normal and BCMV infected conditions، respectively. Plants were inoculated in cotyledon leaf and first triple leaflet stage in the method of mechanical using carborundum powder. After 21 days، the first inoculation، sampling for PTA-ELISA test was done. According to the results، the genotypes that have I gene and at least one of the bc-3 and bc-12 genes showed less yield decline in BCMV infected conditions than other genotypes (p-value=0. 001). The least yield variation was relevant to WA8528-9 genotype (5. 67%) which containing of I and bc-3 genes. Among the genotypes، only 11805 had all of three (I، bc-3 and bc-12) genes. Yield variation of this genotype was 9. 05%. Evidences have shown that 60% of genotypes had I، 44% had bc-3 and 8% had bc-12 genes، respectively. One of the other important results of this research was negative reaction of two genotypes (Local Khomein and Capsoli) to ELISA test. These genotypes were devoid of each three resistant genes، whereas yield variations of them were low in BCMV infected conditions. Existence of new combinations of genes are possible in Local Khomein and Capsoli genotypes، so these genotypes should be considered specially.

    Keywords: BCMV, Bean, SCAR marker, Yield variation