فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی
سال ششم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/10
  • تعداد عناوین: 31
|
  • حسین ابراهیمی پور، مرضیه محمدزاده*، شمس الدین نیکنامی، حبیب الله اسماعیلی، علی وفایی نجار صفحات 7-18
    زمینه و هدف

    ارتباط میان بیماریهای دهان و دندان و عواقب نامطلوب بارداری توجه بیشتر به وضعیت بهداشت دهان و دندان در زنان باردار را ضروری می کند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیرآموزش بر مبنای تیوری رفتاربرنامه ریزی شده بر بهبود رفتار بهداشت دهان و دندان زنان باردار شهر آشخانه در سال 1392 انجام شد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی 150 نفر از مادران باردار مراجعه کننده به پایگاه های بهداشتی شهر آشخانه که به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند، شرکت داشتند. روش گردآوری داده ها پرسشنامه طراحی شده بر اساس تیوری رفتاربرنامه ریزی شده بود که روایی و پایایی آن سنجیده شد. مداخله آموزشی در گروه مداخله اجرا و یک ماه پس از مداخله، اطلاعات دو گروه مجددا جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS 18 در سطح معنی داری 05/0 تحلیل شد.

    یافته ها

    گروه سنی 25-21 ساله بیشترین فراوانی را داشت. قبل از مداخله آموزشی میان میانگین نمرات آگاهی، نگرش، کنترل رفتار درک شده، هنجارهای انتزاعی، قصد رفتاری و رفتار در دو گروه مداخله و کنترل اختلاف معنی داری وجود نداشت (05/0 <p). 0="" 05="">P). ولی این اختلاف در گروه کنترل معنی دار نبود (05/0 </p).

    کلیدواژگان: آموزش، زنان باردار، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، بهداشت دهان و دندان
  • محسن آباد، رضا گنجی، الهام شریفیان*، رسول نیکدل، مهسا جعفرزاده حصاری، فاطمه جعفرزاده حصاری صفحات 689-696
    زمینه و هدف

    تغییر در روش های زندگی و تغذیه درجوامع مختلف، افزایش متوسط عمر و امید به زندگی، رخداد سرطان درجمعیت ها را افزایش داده است براساس آخرین بررسی های آماری و اپیدمیولوژیک در ایران، بعد از بیماری های قلبی و عروقی و حوادث، سرطان ها سومین عامل مرگ به حساب می آیند. هدف از انجام این مطالعه بررسی توزیع اپیدمیولوژیک انواع سرطان در استان خراسان شمالی می باشد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی و گذشته نگر بود که اطلاعات لازم درباره ثبت موارد سرطان، در فاصله زمانی فروردین 1382 تا اسفند 1391 از از پرونده های بیمارستان و مراکز پاتولوژی شهر بجنوردجمع آوری گردید. داده های تکراری تا حد امکان حذف شد. نوع سرطان و محل درگیری با توجه به کدگذاری بین المللی سرطان ها (ICD- O) کدگذاری شد و همراه با سایر اطلاعات دموگرافیک بیماران (سن، جنس، محل سکونت) جهت آنالیز وارد نرم افزار SPSS گردید.

    یافته ها

    در مجموع نتایج بررسی ده ساله، 2310 مورد ثبت جدید مورد بررسی قرار گرفته است. که 1/ 58% آن ها را مردان و 9/ 41% آن ها را زنان تشکیل داده اند (M:F=1.4). مجموع کل بیماران زن و مرد بدون احتساب سرطان های ثانویه (متاستاز) 2310 مورد بوده است. میزان شیوع بیماری بر حسب موارد ثبت شده و متوسط جمعیت استان خراسان شمالی، در سال 1391 5/ 94 در صد هزار نفر بوده و از نظر فراوانی، شایعترین سرطان ها در دو جنس به ترتیب پوست، مری و معده و در مردان پوست، معده و مری و در زنان پوست و پستان و مری تشکیل داده اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود مراکز پاتولوژی متعدد در مرکز استان(بجنورد) و سایر شهرستان های استان و انتخابی بودن مرکز نمونه گیری، جهت انسجام در ثبت سرطان ها، لازم است سیاست های مناسب نسبت به ثبت دقیق موارد سرطان (کد بندی سرطان ها و منطقه سکونت) و ارائه پژوهش های تکمیلی به منظور شناسایی عوامل خطر سرطان های شایع در استان اتخاد شود.

    کلیدواژگان: سرطان، اپیدمیولوژی، خراسان شمالی
  • اعظم آل نجف، مسعود فریدونی، علی مقیمی، احسان محبی، محمد محمدزاده* صفحات 697-706
    زمینه و هدف

    هارمالین یکی از بتا کربولین های موجود در گیاه اسپند (Peganumharmala)می باشد. هارمالین و دیگر بتاکربولینها برای گیرنده های GABA-A به عنوان آگونیست معکوس عمل می کنند و باعث القا اضطراب و تحریک سیستم مرکزی عصبی می شوند. از اینرو، هدف از این تحقیق بررسی نقش هارمالین بر تشنجات ناشی از کیندلینگ الکتریکی آمیگدال می باشد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه تجربی،3 گروه از موش های صحرایی نر (18سر) پس از جراحی استرئوتاکسیک با تحریکات الکتریکی روزانه آمیگدال کیندل شدند. به گروه های یک تا سه پس ازکیندل شدن به ترتیب هارمالین با دوزهای mg/kg 5، 15 و 50، داخل صفاقی تزریق شد. مدت زمان امواج تخلیه متعاقب؛(After discharge duration (ADD، مدت زمان تاخیر بین شروع تحریک تا شروع مرحله 2 تشنج (S2L: Stage 2 latency)، مدت زمان تاخیری بین تحریک تا شروع مرحله 4 تشنج؛(Stage 4 Latency; S4L) و مدت زمان مرحله پنج تشنج (Stage 5 Duration; S5D) روز تزریق هارمالین نسبت به 24 ساعت قبل (که سالین دریافت کرده بودند) مقایسه شد.

    یافته ها

    هارمالین در هر سه گروه کمیتهای S2L و S4L را کاهش و کمیتهای ADD وS5D را افزایش داد. در گروه دوم (هارمالین mg/kg15) کمیت ADD بطور معنی داری افزایش یافت (P<0.05).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که هارمالین پیش برنده تشنج است و ممکن است به واسطه تحریک گیرنده هایNMDA و یا مهار گیرنده های GABA و یا هر نوع مکانیسم تحریکی باعث افزایش فعالیت نورونها و تولید پتانسیل عمل های با فرکانس بالا شود.

    کلیدواژگان: تشنج، هارمالین، کیندلینگ، آمیگدال
  • شهریار امیرحسنی، ساسان محرابی*، عبدالمجید ایلون کشکولی صفحات 707-713
    زمینه و هدف

    اپیدیدیموارکیت بیماری نسبتا شایعی است که علاوه بر نایسریا گنوره، کلامیدیا و اشیریشیا کلی، تب مالت (بروسلوز) هم یکی از علل مهم این بیماری به خصوص در مناطق اندمیک به شمار می رود. هدف این مطالعه ارزیابی جنبه های اپیدمیولوژیک و یافته های بالینی اپیدیدیموارکیت بروسلایی و مقایسه آن با نوع غیر بروسلایی در استان همدان است.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه مقطعی 115 بیمار مبتلا به اپیدیدیموارکیت که بصورت سرپایی یا بستری درمان شده اند، در دو گروه بروسلایی با 38 بیمار و غیر بروسلایی با 77 بیمار در مدت شش سال مورد ارزیابی قرار گرفته و نتایج با هم مقایسه شده اند.

    یافته ها

    از نظر میانگین سنی، وضعیت تاهل، سمت درگیری، مواجهه شغلی و فصل بروز بیماری بینی گروه ها تفاوت معنی داری وجود نداشت. نوع بروسلایی بیشتر در میان روستاییان و عشایر و نوع غیر بروسلایی بیشتر در شهر نشین ها دیده شد (02/ 0 p =).

    نتیجه گیری

    در مناطق اندمیک از نظر بروسلوز مانند کشور ما، جراحان کلیه و مجاری ادرار باید احتمال ابتلا به نوع بروسلایی را مخصوصا در موارد پیچیده، عود کرده، مقاوم به درمان و یا در افراد دارای مشاغل مرتبط مد نظر قرار داده و بررسی های لازم را برای رد بیماری تب مالت انجام دهند.

    کلیدواژگان: تب مالت، بروسلوز، اپیدیدیمیت، ارکیت، اپیدمیولوژی، علایم بالینی
  • وحیدرضا برهانی نژاد، ویکتوریا مومن آبادی، سید حمیدحسینی، طاهری منصوری، احمد صادقی، مهدی طرسکی* صفحات 715-725
    زمینه و هدف

    با افزایش امید به زندگی، میانگین و میانه سنی جمعیت و تعداد و نسبت افراد سالمند افزایش یافته است و برای برنامه ریزی ارائه خدمات به این جمعیت، دسترسی برنامه ریزان به اطلاعات دقیق ضروری است. در نتیجه هدف این مطالعه بررسی سلامت جسمانی و روانی سالمندان در شهر کرمان می باشد که شواهد مناسبی را در اختیار برنامه ریزان قرار خواهد داد.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی بود که در آن 400 نفر از سالمندان شهر کرمان به روش نمونه گیری چند مرحله ای در سال 1391مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور جمع آوری داده ها از ابزار های بررسی توانائی انجام فعالیتهای روزانه(ADL)، پرسشنامهSF36، تست Kessler-K6 و پرسشنامه استاندارد احساس سلامتی و نشاط روانی Yeildاستفاده گردید. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS17 و با آزمون های آماری کای دو، تی تست و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بیش از نیمی از سالمندان از نظر اختلالات اضطراب و افسردگی مشکلاتی داشتند(3 /53درصد). در بررسی احساس سلامتی و نشاط روانی اظهار تنهایی شایع ترین شکایات سالمندان بود. در انجام فعالیتهای روزمره 56% سالمندان مستقل، 14% وابسته و 30 درصد وابسته نسبی بودند. در عملکرد فیزیکی 2/ 22 % از سالمندان دارای محدودیت شدید، 2/ 35% محدودیت متوسط و 6/ 33% دارای محدودیت کمی بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به مشکلات فراوانی که در دوران سالمندی وجود دارد، لذا باید با تدوین برنامه های اصولی و کاربردی در جهت به حداقل رساندن اثرات این مشکلات و کمک به حفظ هر چه بیشتر استقلال سالمندان کمک نمود.

    کلیدواژگان: سالمندان، اضطراب، افسردگی، سلامت جسمی و روانی، عملکرد فیزیکی
  • بهرام بی باک، شیرین بهمنیار*، پیمان فیضی، پرستو ضرغامی مقدم، پیمان آل شیخ صفحات 727-734
    زمینه و هدف

    سینوزیت بسیار شایع و درمان آن نیز بر اساس شایعترین ژرمها صورت می گیرد. یافتن راه جایگزین برای آنتی بیوتیکهای باطیف وسیع خصوصا با گیاهان دارویی اهمیت دارد. گل بنفشه دارای ترکیبات آنتی باکتریال می باشد که می تواند پایه ای برای توسعه داروهای جدید در درمان بیماری های عفونی تنفسی باشد.

    مواد و روش کار

    بنفشه از خراسان شمالی جمع آوری و به روش خیساندن عصاره آبی و متانولی آن تهیه شد. عصاره به دو روش دیسک و چاهک بر روی باکتری های استاندارد مورد آزمایش اثر داده شد.

    یافته ها

    قطر هاله عدم رشد استاف اپیدرمیدیس با عصاره آبی به روش چاهک و دیسک 12 و 11 میلی متر و با عصاره متانولی 15 و 13 میلی متر است. قطر هاله عدم رشد استاف اورئوس با عصاره آبی به روش چاهک و دیسک 12 و 11 میلی متر و با عصاره متانولی 13 و 11 میلی متر است. قطر هاله عدم رشد انترو باکتر در هر دو عصاره با هر دو روش صفر است.

    نتیجه گیری

    عصاره آبی با کمترین هاله عدم رشد ضعیفترین اثر و عصاره متانولی با بیشترین هاله عدم رشد بر روی باکتری گرم مثبت بیشترین اثر را از خود نشان داد در عین حال هر دو عصاره هیچ گونه اثری بر باکتری گرم منفی نداشتند.

    کلیدواژگان: آنتی باکتریال، گل بنفشه، سینوزیت
  • حسن پاهنگ، مرتضی بهنام فر، محمدرضا نیکروش*، مهدی جلالی صفحات 735-743
    زمینه و هدف

    با وجود هشدارهای فراوان هنوز هم 25 تا 30% زنان باردار به سیگار کشیدن علاقه دارند. مطالعات نشان داده اند نیکوتین از سد جفتی می گذرد و روند تکامل طبیعی اندامها را مختل می کند. با انجام این مطالعه سعی شده است تا اثرات دریافت نیکوتین بر تغییرات بیان فیبرونکتین موجود در ماتریکس خارج سلولی کلیه نوزادان یک روزه موش بررسی شود.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه از هجده سر موش نژاد balb/c استفاده شد که تا روز ششم بارداری تحت نظر بودند و پس از آن موشهای گروه آزمون 3mg/kg/day نیکوتین و موشهای گروه کنترل 3ml/kg/day نرمال سالین به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. سپس در اولین روز زایمان از بافت کلیه نوزادان آنها طی عمل جراحی نمونه بردای صورت گرفت. آزمون ایمونوهیستوشیمی برای تعیین شدت واکنش فیبرونکتین در مناطق مختلف کلیه سمت چپ و کلیه سمت راست، جهت تعیین میزان بیان ژن فیبرونکتین در آزمون واکنش زنجیره ای پلیمراز (RT-PCR) استفاده گردید.

    یافته ها

    آنالیز نتایج آزمون ایمونوهیستوشیمی با آزمون اماری کروسکال والیس نشان داد نیکوتین تجمع فیبرونکتین رابه طور معنی داری در ماتریکس گلومرول ولوله پیچیده پروگزیمال افزایش می دهد(p<0.05) و نتایج آزمون RT-PCRنیز این یافته را به اثبات رساند.

    نتیجه گیری

    نیکوتین با القاء فیبرونکتین در ماتریکس خارج سلولی احتمال کاهش میزان فیلتراسیون گلومورلار (GFR) و اسکروز گلومرولار را به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: نیکوتین، فیبرونکتین، کلیه، ماتریکس خارج سلولی
  • ندا تخشا، معصومه طاهرپور*، مهدی اسدی، مریم عرب طاهری صفحات 745-753
    زمینه و هدف

    یکی از روش های پیشگیری از بیماری های عفونی، ایمن سازی می باشد که هدف کوتاه مدت آن مهار بیماری در افراد و هدف نهایی آن ریشه کن کردن بیماری است. از آنجایی که واکسن ها دارای عوارضی هستند و تاکنون آمار دقیقی در مورد میزان بروز عوارض واکسیناسیون در بجنورد موجود نیست، لذا کسب اطلاعات در موردعوارض واکسیناسیون میتواند مبنایی برای برنامه ریزی های بهداشتی و بهبود آن باشد.

    مواد و روش کار

    در مطالعه حاضر که از نوع کوهورت آینده نگر می باشد، 570 کودک مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان بجنورد جهت واکسیناسیون از هریک از مراکز انتخاب شده و اطلاعات آنها توسط پرسشنامه استاندارد جمع آوری گردید. معیار ورود افراد به مطالعه داشتن سن 2 تا 18 ماه و داشتن نوبت واکسنDPT و MMR و سلامت کامل جسمی بود. اطلاعات جمع آوری شده از پرسشنامه ها در فایلی در نرم افزار SPSS ذخیره شده، سپس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    50% کودکانی که واکسن DPT دریافت کرده اند، همچنین 20% کودکانی که تزریق واکسن MMR داشتند حداقل یک عارضه را نشان دادند. بیشترین عارضه موضعی، درد محل تزریق با 155 مورد(44 درصد) و بیشترین عارضه عمومی تب خفیف تا متوسط با 64 مورد(18 درصد) بوده اند. عوارضی همچون تب شدید، لنفادنیت، تشنج وشوک هیچ موردی گزارش نشد. یک موردازکل نمونه های اخذشده عارضه آبسه استریل را بروز داد.

    نتیجه گیری

    درواکسیناسیون رایج کشوری MMR و DPT عوارض جدی کمتر گزارش شده است. عوارض عمدتا خفیف وگذراست وبخش عمده ای بدون نیاز به درمان دارویی برطرف می شوند. دراین میان،ممکن است عوارض نادروخطرناکی رخ دهد. ازاینرو،یک برنامه دقیق پیگیری وثبت گزارش عوارض ایمن سازی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: عوارض، واکسیناسیون، کودکان، DTP، MMR
  • رضوان رجب زاده، حمیدرضا شرکاء، کوروش ارزمانی، مولود شهیری، امید امامی، سید حمیدحسینی* صفحات 755-767
    زمینه و هدف

    شپش ازجمله انگل های خارجی می باشد که علیرغم ارتقاء سطح بهداشت و پیشرفت علوم پزشکی هنوز به عنوان یک معضل بهداشتی مطرح است. پدیکلوزیس در تمام نقاط دنیا از جمله ایران بخصوص در اماکن با تراکم جمعیت بالا و توام با فقر و عدم رعایت اصول بهداشت فردی به وفور مشاهده می شود. پدیکلوزیس در افراد موجب احساس حقارت و پستی، ایجاد تحریکات روانی، افسردگی و بی خوابی می شود. این مطالعه به منظور بررسی همه گیری پدیکلوزیس در مدارس ابتدایی شهر بجنورد در سال1392 انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی 1475 نفر از دانش آموزان مدارس ابتدایی شهر بجنورد براساس روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی سیستماتیک انتخاب و با روش مشاهده مستقیم با استفاده از ابزارهایی چون ذره بین و پنس توسط کارشناسان آموزش دیده بررسی شدند. تشخیص آلودگی براساس استاندارد موجود، وجود تخم زنده، نمف و یا بالغ بوده است. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS16 و آزمون های آماری، کای دو و تی تست تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    1475 دانش آموز شامل 753 دختر و 722 پسر با میانگین سنی 76/ 1±44/ 9 بررسی شدند، از این تعداد 114 نفر(7/7%) آلودگی به شپش سر داشتند. آلودگی در مدارس دخترانه و پسرانه به ترتیب (4/ 12و9/ 2درصد) بود. آلودگی به شپش سر با جنس، بعد خانوار، تعداد اتاق های منزل،وجود یا فقدان حمام در منزل، استفاده مشترک از وسایل شخصی، بلندی یا کوتاهی مو، حضور مربی بهداشت در مدرسه و دفعات شانه زدن مو و در دخترها با استفاده مداوم از روسری در منزل ارتباط معنی دار داشت(P<0.05).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از شیوع نسبتا بالای پدیکلوزیس در بین دانش آموزان مدارس ابتدایی و خصوصا دختران می باشد، که لازم است مسولین و برنامه ریزان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و آموزش و پرورش همکاری بین بخشی در زمینه آموزش و ارایه خدمات بهداشتی درمانی در مدارس انجام دهند.

    کلیدواژگان: همه گیری، پدیکلوزیس، دانش آموزان، بجنورد
  • سحر رحمانی*، فرید فهیمی، سام حائری صفحات 769-778
    زمینه و هدف

    مشکل افزایش جمعیت، تغییر عادات غذایی مردم به همراه مشکل دفع پسماندها باعث افزایش حجم زباله تولیدی شده است. هدف این پژوهش، یافتن مکانی مناسب جهت دفع پسماندهای شهری بجنورد با مقایسه روش های تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و ترکیب خطی وزنی (WLC)، با بهره گیری از سامانه ی اطلاعات جغرافیایی (GIS) می باشد.

    مواد و روش کار

    ابتدا عوامل موثر در مکانیابی محل دفع پسمانهای شهر بجنورد در نظر گرفته شد، سپس با رقومی کردن و وزن دهی لایه ها بر اساس استانداردهای موجود و وارد کردن لایه های مذکور به محیط نرم افزاری Arc GIS و تشکیل پایگاه های اطلاعاتی، اجرا و مقایسه مدلهای نامبرده، تصمیم گیری، در نهایت با امتیازدهی و آنالیز پارامترهای (AHP) و (WLC) بهترین مکان جهت دفع پسماندهای شهری انتخاب گردید.

    یافته ها

    با توجه به امتیازدهی پارامترهای مکانیابی دفع پسماندها، روش (AHP) در مرحله ی اولیه با انتخاب 4 مکان در شمال شرق و جنوب غرب و جنوب شرقی شهر بجنورد و روش (WLC) با انتخاب 2 مکان در شمال شرق و شمال غرب به عنوان مکان پیشنهادی جهت دفع پسماندهای شهری انتخاب گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه روش تحلیل سلسله مراتبی(AHP) قدرت تصمیم گیری بیشتری را در امر مکانیابی مواد زاید دارد و معرفی مکان A (شمال غرب کوهای بابا موسی)با مساحت 70هکتار به مدت 20 سال به عنوان بهترین مکان جهت دفن مواد زاید شهر بجنورد، نسبت به روش ترکیب خطی وزنی (WLC) انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: مکانیابی دفع پسماندها، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، ترکیب خطی وزنی (WLC)، شهر بجنورد
  • محمد شجاع*، محسن شجاع، اسماعیل شجاع صفحات 779-785
    زمینه و هدف

    بروز آسفکسی میزان مرگ و میر نوزادان را افزایش داده و عوارض جدی و ناتوانی های طولانی مدت بر جای می گذارد از این روی مطالعه حاضر به بررسی شیوع و برخی عوامل موثر بر تولد نوزاد دچار آسفکسی می پردازد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه مورد شاهدی، نوزادان زنده متولد شده در بیمارستان بنت الهدی شهر بجنورد در سال1391 به صورت سرشماری وارد مطالعه شده(3561 نوزاد) و از نظر داشتن آسفکسی مورد بررسی قرار گرفته و به تعداد نوزادان دارای آسفکسی(75 مورد) به تشخیص پزشک، موردهای کنترل(75 شاهد) که آسفکسی نداشتند به روش تصادفی سیستماتیک از روی شماره پرونده وارد مطالعه شدند. از اطلاعات موجود در پرونده نوزادان و مادران آنها و همچنین مصاحبه با مادر جهت تکمیل کردن پرسشنامه مطالعه استفاده شد و با کمک نرم افزار آماری SPSS18 و آزمونهای تی مستقل و کای دو تجزیه و تحلیل داده ها انجام شد.

    یافته ها

    شیوع آسفکسی در این مطالعه 1/ 2 درصد(75 مورد) تعیین شد و بین قد مادر(01/ 0=p)، استفاده از ساکشن(04/ 0=p)، تناسب سر جنین با لگن مادر(02/ 0=p)، زایمان دیررس(01/ 0=p)، فشار روی بند ناف(03/ 0=p)، خونریزی در زایمان (01/ 0=p) و زایمان با پا(03/ 0=p) و بروز آسفکسی رابطه مشاهده شد. اما بین سن مادر، وزن نوزاد، تعداد بارداری های قبلی مادر، جنسیت نوزاد، نوع زایمان، زایمان زودرس، بیماری قلبی و دیابت مادر با بروز آسفکسی رابطه ای مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع نسبتا بالای آسفکسی در این مطالعه و میزان مرگ و میر و عوارض شدیدی که بر جای می گذارد لزوم کنترل و مدیریت عوامل موثر بر بروز آسفکسی باید جزء اولویت های سیستم بهداشتی درمانی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آسفکسی، نوزادان، بیمارستان بنت الهدی بجنورد
  • هوشیار حسینی، عباس رضایی*، محمد شیرمردی، ابوالفضل نعیم آبادی صفحات 787-796
    زمینه و اهداف

    سولفات به عنوان یک آلاینده شیمیائی مطرح در آب، در غلظت های زیاد می تواند اثرات بهداشتی نامطلوبی نظیر اسهال، بو و مزه را ایجاد نماید. در فاضلاب های صنعتی، سولفات می تواند اثر مداخله گری نامطلوبی را در فرآیندهای تصفیه ای نظیر سیستم های بی هوازی داشته باشد. همچنین سولفات عامل اصلی خوردگی لوله ها و تاسیسات آب و فاضلاب است. در این تحقیق، فرآیند الکتروکواگولاسیون به عنوان یک فرآیند دوست دار محیط زیست و با کارائی بالا جهت حذف سولفات از محیط های آبی استفاده شده است.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه تجربی، از فرآیند الکتروکواگولاسیون جهت حذف سولفات از فاضلاب سنتتیک استفاده گردید. تاثیر متغیرهای مختلفی مانند زمان تماس، اثر pH محلول، غلظت اولیه سولفات، دانسیته جریان و ارزیابی اقتصادی با توجه به هزینه انرژی در ایران و کشورهای اتحادیه اروپا مورد ارزیابی قرار گرفت. از روش توربیدیمتری و نمونه برداری ترکیبی جهت تعیین میزان سولفات استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که با افزایش زمان تماس، pH اولیه محیط، دانسیته جریان اعمالی و راندمان سیستم افزایش می یابد. اما در مقادیر زیاد غلظت یون های سولفات در فاز آبی، کاهش راندمان فرآیند الکتروکواگولاسیون مشاهده می گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که فرآیند الکتروکواگولاسیون می تواند با کارائی بالا جهت حذف سولفات از محیط های آبی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الکتروکواگولاسیون، سولفات، حذف، انرژی مصرفی، هزینه ها
  • سلیمان حسن زاده، میترا هاشمی، مریم مدی نشاط* صفحات 797-806
    زمینه و هدف

    در شرایطی که دانشجویان پرستاری نمی توانند از عوامل استرس زا در محیط بالین اجتناب کنند حمایت و راهنمایی دانشجویان به منظور کاهش استرس اولویت مربیان بالینی پرستاری می باشد، لذا این مطالعه با هدف بررسی میزان استرس و راهبرد های مقابله با استرس در آموزش بالینی دانشجویان کارشناسی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، در سال 1392 انجام شد.

    مواد و روش کار

    این پژوهش یک مطالعه مقطعی – تحلیلی است. جامعه این پژوهش را 81 نفر از دانشجویان رشته کارشناسی پرستاری تشکیل می دادند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه جمعیت شناختی، پرسشنامه استرس شغلی و پرسشنامه مقابله با موقعیت های استرس زا بود. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS16 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    از 81 دانشجوی شرکت کننده در این پژوهش 9/ 30%مرد و بقیه زن بودند. 9/ 30% از حیطه مساله مدار، 5/ 18% از حیطه هیجان مدار، 9/ 4 % حیطه اجتنابی، 6/ 13% حیطه حواس پرتی، 7/ 24% از حیطه مشغولیت اجتماعی استفاده می کرده اند. سطح استرس دانشجویان در حد 35/ 0±94/ 2 بود. عوامل بیولوژیک(3/ 38%)، بارکاری(8/ 14%) بیشترین منبع استرس زا هستند. آزمون همبستگی پیرسون ارتباط مستقیم معناداری بین استرس شغلی و حیطه هیجان مدار از روش های مقابله با تنش نشان داد(r=0.244، p=0.028).

    نتیجه گیری

    دانشجویان پرستاری سطح متوسط را در نتیجه برخی عوامل بالینی تجربه می کنند. روش غالب در بین دانشجویان پرستاری در مقابله با استرس، سبک مساله مدار بوده است و حیطه اجتنابی کمترین کاربرد را دارد. یافته های این مطالعه به منظور تعیین نیازهای دانشجویان و ارتقاء یادگیری در محیط بالین تاثیر بسزایی دارد.

    کلیدواژگان: استرس، سبک های مقابله ای، دانشجوی پرستاری
  • سیما سادات حجازی، شیما نیکبخت*، داود نصیری زرین قبایی، آرش اکابری، علیرضا نظری شیهکی صفحات 807-817
    زمینه و هدف

    در بیماری های مزمن، امید مکانیسم سازگاری مهمی بوده و به عنوان فاکتوری چند بعدی در بهبودی و سازگاری موثر تعریف می شود. ناامیدی و به دنبال آن افسردگی یک پیامد شایع در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه است. به دلیل شیوع بالای عوارض و اختلالات روانی اجتماعی مشاهده شده در بیماران دیالیزی و مراقبت کنندگان آنها این مطالعه با هدف تعیین سطح امید بیماران همودیالیزی و مراقبت کنندگان آنها صورت گرفته است.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه توصیفی مقایسه ای از نوع مقطعی، تمامی بیماران تحت درمان با همودیالیز مراجعه کننده به بیمارستان امام علی(ع) شهر بجنورد و مراقبت کننده اصلی آنها که حداقل 6 ماه از شروع درمان آنها گذشته باشد، از فروردین تا خرداد ماه سال 1392 مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده شاخص امید هرث بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری همچون مجذور کای، تی تست و محاسبه ضریب همبستگی پیرسون و با به کارگیری نرم افزار 17SPSS صورت گرفت.

    یافته ها

    در مجموع تعداد 62 نفر بیمار و63 مراقبت کننده وارد مطالعه شدند. میانگین امید در گروه بیمار 7/ 19 و در گروه مراقبت کنندگان 7/ 18 بود و از نظر آماری تفاوت معنی داری مشاهده نشد اما اختلاف آماری سطوح امید در دو گروه معنی دار شد(001/ 0=p). افراد دارای امید پایین، متوسط، بالا درگروه بیماران به ترتیب 79%، 7/ 17%، 2/ 3% و در گروه مراقبان به ترتیب دارای امید 4/ 98%، 6/ 1% بودند و هیچکدام از مراقبت کنندگان وضعیت امید بالایی نداشتند.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه بیان گر این بودند که مراقبت کنندگان نمره امید کمتری را نسبت به بیماران دارند که بر لزوم برنامه ریزی جهت حمایت و بازتوانی مراقبت کنندگان بیماران مبتلا به بیماری های مزمن در کنار درمان و حمایت از بیمار تاکید دارد.

    کلیدواژگان: امید، مراقبت کنندگان، دیالیز، نارسایی مزمن کلیوی
  • مرضیه صاحب نسق، سید امیر رضوی سطوتی، وحیده معتمدالصنایع، علی اذانی، حسین لشکردوست* صفحات 819-828
    زمینه و هدف

    از مهمترین علل چاقی و پوسیدگی دندان، مصرف بیش از حد چربی و کربوهیدرات به شمار می رود. نتایج مطالعات قبلی در زمینه ارتباط بین شاخص توده بدنی و پوسیدگی دندان متفاوت و تا حدی ضد و نقیض بوده است. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط میان شاخص توده بدنی و پوسیدگی دندانی در دانش آموزان 14ساله مدارس شهر بجنورد می باشد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه مقطعی 298 دانش آموز 14 ساله (160 پسر و 138 دختر) به صورت تصادفی از مدارس شهر بجنورد در سال 1392 انتخاب شدند. اطلاعات معاینه دندانی با استفاده از معیارهای استانداردWHO برای تشخیص پوسیدگی (DMFT برای دندانهای دائمی) و اندازه گیری قد و وزن برای محاسبه شاخص BMI جمع آوری و ثبت شدند. سپس داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای دو، تی مستقل، آنالیز واریانس و همبستگی پیرسون در نرم افزار 19SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین شاخص تعداد دندانهای پوسیده، کشیده شده و پر شده در جمعیت مورد بررسی4/ 2±68/ 2 بود. در محاسبه BMI، 55 درصد از کودکان دارای وزن طبیعی، 8/ 13 درصد اضافه وزن و 2/ 4 کودکان چاق و 27 درصد کم وزن بودند. همبستگی معناداری بین شاخص توده بدنی و اندازه های پوسیدگی، از دست دادن دندان و پر کردن دندان مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    از لحاظ آماری ارتباط مشخصی بین شاخصDMFT با شاخص توده بدنی مشاهده نشد. بر اساس یافته های این مطالعه DMFT و BMI به نظر پدیده هایی مستقل هستند.

    کلیدواژگان: پوسیدگی دندان، شاخص توده بدنی، شاخص سلامت دندان
  • مجید غفوری، سید حسن سیدشریفی* صفحات 829-840
    زمینه و هدف

    در حال حاضر سل جزء کشنده ترین بیماری های عفونی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی و مقایسه سل غیر فعال بین پرسنل بخش عفونی و سایر بخش های بیمارستان امام رضا (ع) مشهد می باشد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه یک پژوهش توصیفی- مقطعی می باشد. با توجه به نسبت رده های مختلف سنی، نوع شغل افراد شاغل دربیمارستان بخش عفونی وسایر بخش ها، همسان سازی گروهی انجام شد و افرادی که سابقه بیماری سل و یا تماس مشخص با بیمار مسلول در خارج از بیمارستان داشتند از مطالعه کنار گذاشته شدند. پس از اخذ رضایت از افراد شرکت کننده در مطالعه، برای آنان تست توبرکولین انجام شد.

    یافته ها

    در مجموع 476 نفر از پرسنل وارد مطالعه شدند. 53.8% نمونه ها را مردان تشکیل می دادند. 17.9% نمونه ها از پرسنل بخش عفونی بودند.256 نفر دارای تست منفی بودند که این افراد شامل 88 /45% پرسنل بخش عفونی بعلاوه 49/ 55% از پرسنل سایر بخش ها بودند. 30/ 31% نمونه ها دارای اندوراسیون تست PPD 5 تا 9 میلی متر بودند شامل17/ 41% از پرسنل بخش عفونی بعلاوه 15/ 29% پرسنل سایر بخش ها بودند. 15% نمونه ها دارای اندوراسیون تست PPD بیشتر از 10 میلی متر بودند که12.23% از پرسنل بخش عفونی بعلاوه 15.34% از پرسنل سایر بخش ها بودند. اختلاف معنی داری بین سایز اندوراسیون تست PPD در بخش عفونی و سایر بخش ها دیده نشد (p= 0.255).

    نتیجه گیری

    دراین مطالعه درصد مثبت بودن تست توبرکولین پوستی در کارکنان بخش عفونی 95/ 12% و در پرسنل سایر بخش ها 36/ 15% بود که اختلاف معنی داری نداشت. در مناطقی اندمیک مثل ایران صرف شاغل بودن در بیمارستان و تماس مستقیم با بیمار تنها ریسک فاکتور ابتلا نمی باشد و احتمال الودگی در تمام شرایط کار و فعالیت روزمره در اجتماع وجود دارد، لذا این طبیعی و منطقی بنظر می رسد که تفاوت مثبت بودن تست توبرکلوین در میان پرسنل بیمارستانی با احاد جامعه فاقد اختلاف معنی داری باشد.

    کلیدواژگان: تست پوستی توبرکولین، مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، باکتری اسید فاست
  • مجید غفوری، محسن یعقوبی، سید حسن سیدشریفی* صفحات 841-849
    زمینه و هدف

    جمعیت رو به رشد سالمندان و افزایش بیماری های عفونی در سالمندان، باعث اهمیت بیشتر بیماری های عفونی در این گروه سنی می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی یکی از جدی ترین تظاهرات بیماری های عفونی در سالمندان است، که شامل تب و اختلال هوشیاری می باشد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی می باشد، در سال 1391 انجام شد. از مجموع 1464 نفر بستری در دو بخش غفونی و مغز و اعصاب، بیماران سالمند بالای 65 سال که در هنگام مراجعه کاهش سطح هوشیاری و تب بالای 8/37 داشتند، وارد مطالعه شدند. که با توجه به شرایط ورود 80 نفر سالمند وارد مطالعه شدند. ارزیابی وضعیت بالینی در زمان بستری و 24 ساعت بعد از بستری انجام شد. داده ها پس از جمع آوری توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    از مجموع 80 نفر مورد مطالعه تعداد 53 بیمار(25/ 66%) را مردان تشکیل می دادند. در بین بیمارن 5/ 68% دچار تب بالای 5/ 38 درجه سانتیگراد بودند. بیشترین مواردی که تب بالا(5/ 35 درجه) ثبت شد، مربوط به عفونت های ادراری (75%) و کم ترین موارد آن مربوط به پنومونی بود. شایعترین عفونت هایی که منجر به اختلال هوشیاری و تب گردید شامل: پنومونی و بعد از آن به ترتیب عفونت های ادراری، سپسیس با کانون نامشخص و عفونت شکمی بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش می توان دریافت که بروز بیماری های عفونی در سالمندان نیازمند توجه بیشتر و بررسی جامع تر است. سالمندان دچار تب و اختلال هوشیاری که ساعات اولیه بستری بهبود هوشیاری پیدا کردند، پیش آگهی بهتری داشتند. لذا کاهش تب، تجویز مایعات و اصلاح اولیه ی اختلالات متابولیک در سالمندان یک اصل است

    کلیدواژگان: سالمندان، اختلال هوشیاری، تب
  • طوبی فرازمند، زهرا فخرفاطمی، رحمان اسعدی، سودابه الباد، حسین لشکردوست* صفحات 851-860
    زمینه و هدف

    شایع ترین علل جراحی زنان، سزارین می باشد. امروزه این روش به علل غیر ضروری و ترس از درد زایمان بسیار شایع شده و هزینه های هنگفتی را در سیستم مراقبتهای سلامت مادران به خود اختصاص داده است. هدف از این تحقیق، شناسایی عوامل مرتبط با انجام زایمان به روش سزارین، در مقایسه با زایمان به روش طبیعی در بیمارستان بنت الهدی (س) بجنورد می باشد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه مورد- شاهدی، بر روی 200 مادر (100 نفر زایمان به روش طبیعی و 100 نفر زایمان به روش سزارین) بستری در بیمارستان بنت الهدی بجنورد انجام شده است. داده های این پژوهش از طریق پرسشنامه ای که روایی آن تایید شده بود، بعد از زایمان، جمع آوری گردیده است. از آزمون های کای دو و تی مستقل و آمار توصیفی در نرم افزار SPSS19 جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است.

    یافته ها

    شایعترین علت بالینی سزارین، سزارین قبلی %29، زایمان با پا %18، و عدم پیشرفت زایمان و مکونیال (هر دو %14) می باشد. شیوع سزارین در مادران با سن بالاتر و نیز مادران شاغل بیشتر بوده است. مادران طبیعی نگرانی بیشتری از عواقب زایمان خود (درد و تغییرات دستگاه تناسلی) نسبت به مادران سزارینی داشتند. همسران، خانواده و اطرافیان به انجام زایمان طبیعی توصیه بیشتری می کردند (p<0.05).

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بالای سزارین در زمان بررسی، توصیه می گردد عوامل شناسایی شده در این پژوهش در زمینه فرهنگ سازی و ترویج زایمان طبیعی، در راستای طرح تحول نظام سلامت به کارگیری شود.

    کلیدواژگان: سزارین، زایمان، عوامل خطر
  • عاطفه فدایی، ایمان الله بیگدلی*، حسین میلادی گرجی صفحات 861-873
    زمینه و هدف

    وابستگی به مت آمفتامین با اختلالات عصبی و نقایص شناختی از جمله آسیب حافظه آینده نگر و اعمال اجرایی همراه است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه استفاده از مت آمفتامین و نقایص بوجود آمده در ابعاد مختلف حافظه آینده نگر و کاری بوده است.

    مواد و روش کار

    افراد مورد مطالعه شامل 20 نفر افراد وابسته به متآمفتامین، 20 نفر افرادی که متآمفتامین را ترک کرده اند و نیز20 نفر از افراد عادی بود. از پرسشنامه ی حافظه ی آینده نگر برای سنجش ذهنی و از تکلیف یادآوری تماس تلفنی و تکلیف متعلقات شخصی برای سنجش عینی استفاده شد. برای ارزیابی حافظه کاری نیز خرده آزمون فراخنای ارقام حافظه وکسلر مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که افراد وابسته به متآمفتامین و نیز ترک کرده در مقایسه با افراد غیر وابسته به دارو در ابزار های سنجش حافظه آینده نگر و نیز حافظه کاری بصورت معنی داری عملکرد پایینتری داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که افراد وابسته به متآمفتامین مشکلاتی را در تکنیک های مربوط به یادآوری آینده نگر تجربه کردند و ترک متآمفتامین موجب بهبود برخی فرایند های شناختی گردید

    کلیدواژگان: متامفتامین، حافظه آینده نگر، حافظه کاری
  • خدیجه فوقی*، فاطمه کیانی، معرفت غفاری نوین، زهرا صابر راد صفحات 875-883
    زمینه و هدف

    هدف از مطالعه حاضر مکان یابی ایزوفرم اندوتلیالی آنزیم سنتزکننده نیتریک اکساید در مردان مبتلا به اختلال ازواسپرمی و مقایسه با گروه کنترل می باشد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه موردی شاهدی تعداد 27 نفر که 10 نفر از افراد آزواسپرمی انسدادی و10 نفر با اختلال آزواسپرمی غیر انسدادی و7 نفر به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. ضمن کسب رضایت نامه کتبی از بیماران به طریق بیوپسی بیضه از سه گروه موردمطالعه نمونه برداری به عمل آمد. نمونه ها مورد بررسی های هیستوپاتولوژی وایمونوهیستوشیمی آنزیم eNOSقرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های پاتولوژی در بیماران آزواسپرمی غیرانسدادی طیف وسیعی از نماهای پاتولوژیک را به خود اختصاص داد. نمای هیستوپاتولوژی گروه آزواسپرمی انسدادی نرمال بود eNOS در سلول های مختلف بافت بیضه از قبیل سلول های لایدیگ – سلول های سرتولی- سلول های میوفیبروبلاست وسیتوپلاسم اسپرماتید های نابالغ، در هر سه گروه آزمایشی بیان شده است.

    نتیجه گیری

    بیان بیش از حد آنزیم eNOSاختلالات آزواسپرمیک بافت بیضه سلول های زایای غیر نرمال نشان دهنده ارتباط این آنزیم با ناباروری های توام با نقص اسپرماتوژنیک می باشد.

    کلیدواژگان: آزواسپرمی، ایمونوهیستوشیمی، eNOS، بیوپسی بیضه، اسپرماتوژنزیس، آپوپتوز
  • جواد کریمی*، صدیقه همایونی نجف آبادی، فرشته همایونی نجف آبادی صفحات 885-894
    زمینه و هدف

    برآورد می شود که اضطراب ناراحت کننده در حدود 20 درصد از کودکان و نوجوانان را متاثر می کند. هدف پژوهش حاضر ارزشیابی ویژگی های روان سنجی مقیاس چند بعدی اضطراب کودکاندر دانش آموزان دختر و پسر بود.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر یک پژوهش مقطعی از نوع همبستگی بود. نمونه مورد مطالعه در این پژوهش شامل 831 دانش آموز (234 دانش آموز پسر و 597 دانش آموز دختر) بود که از میان دانش آموزان ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان شهر نجف آباددر سال تحصیلی 1392-1391با روش خوشه ایچند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهشمقیاس چند بعدی اضطراب کودکان بود. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار 21 IBM SPSS و 21 IBM SPSS Amosاستفاده شد.برای بررسی پایایی مقیاس چند بعدی اضطراب کودکاناز روش آلفای کرونباخ و ضریب بازآزمایی و برای بررسی روایی از روش تحلیل عامل تاییدی استفاده شد.

    یافته ها

    پایایی پرسش نامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ برای بعد علائم جسمانی 70/ 0، بعد اضطراب اجتماعی 69/ 0، اضطراب جدایی 57/ 0، اجتناب از آسیب 64/ 0 و برای کل پرسش نامه 79/ 0 محاسبه شد. استفاده از روش تحلیل عامل تاییدی (CFA) ساختار چهار عاملی آن را تایید کرد.

    نتیجه گیری

    مقیاس چند بعدی اضطراب کودکان برای اندازه گیری علائم اضطراب در کودکان رضایت بخشبه نظر می رسد و یک ابزار غربالگری مفید جهت شناسایی کودکان مبتلا به اختلالات اضطرابی است

    کلیدواژگان: اضطراب کودکان، مقیاس چند بعدی، ویژگی های روان سنجی
  • اکرم گازرانی، رضا علی اکبری*، مهدی حبیب زاده، مهدی حارث آبادی صفحات 895-903
    زمینه و هدف

    ایمنی بیمار یکی از مواردی است که همواره به عنوان اصل مهمی مد نظر کارشناسان حوزه ی سلامت بوده است. با توجه به اینکه اتاق عمل یکی از مهمترین محیط های کاری در بیمارستان محسوب می شود که ارتباطی مستقیم با سلامت و ایمنی بیمار دارد، لذا در این رابطه دارای اهمیت به خصوصی می باشد بنابراین هدف از این مطالعه بررسی وضعیت ایمنی در اتاق عمل بیمارستان های شهرستان بجنورد بوده است.

    مواد و روش کار

    این مطالعه مقطعی بر روی 77 نفر از مدیران، سرپرستان و پرسنل اتاق عمل 4 بیمارستان شهرستان بجنورد با روش نمونه گیری سرشماری در سال 1392 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ی استاندارد بیمارستان دوستدار ایمنی بیمار سازمان جهانی بهداشت بود که روایی و پایایی آن تایید شده می باشد. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار20-spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری 5./. در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج حاصل از پژوهش بیمارستان امام علی(ع) از لحاظ ایمنی کلی با میانگین12/ 0±68/ 0 و بیمارستان ثامن الائمه تامین اجتماعی با میانگین و انحراف معیار21 /0±65/ 0 دارای وضعیت ایمنی متوسط، بیمارستان بنت الهدی با میانگین و انحراف معیار 16/ 0±75/ 0 و بیمارستان ارتش با میانگین و انحراف معیار 14/ 0±76/ 0 دارای وضعیت ایمنی خوب بودند، و در مجموع 4 بیمارستان با میانگین و انحراف معیار 15/ 0±70/ 0 وضعیت ایمنی خوبی داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که بیمارستان های بجنورد از نظر شاخص ایمنی در اتاق عمل از وضعیت خوبی برخوردار هستند

    کلیدواژگان: اتاق عمل، وضعیت ایمنی، استاندارد، ایمنی بیمار
  • عادله مبارک آبادی، کامران مشفقی، امیر الماسی حشیانی* صفحات 905-912
    زمینه و هدف

    لوسمی یکی از علل اصلی مرگ در بین کودکان بشمار می آید که به تغییرات غیر طبیعی سلول های خونی مغز استخوان همراه با رشد فزاینده در تعداد سلول های خونی غیر طبیعی و تکثیر بی رویه گلبول های سفید نارس خون گفته می شود. هدف از این مطالعه بررسی عوامل خطر موثر در ابتلا به لوسمی در کودکان زیر 14 سال می باشد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه مورد شاهدی گروه مورد شامل تمامی کودکان زیر 14 سال مبتلا به لوسمی لنفوئیدی و میلوئیدی حاد مراجعه کننده به بیمارستان امیرکبیر اراک طی سالهای 91-1385 بوده و گروه شاهد نمونه ای تصادفی از کودکان زیر 14 سال مراجعه کننده به بخش های سرپایی بیمارستان ولیعصر (عج) اراک بودند. اطلاعات جمع آوری شده در چک لیست تهیه شده توسط محق وارد گردید و برای تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 استفاده شد و سطح معنی داری کمتر از 05/ 0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از 72 کودک مورد بررسی 46 درصد دختر و 54 درصد پسر بودند، سن بیماران در زمان تشخیص 8/ 3±8/ 6 بود. 9/ 81 درصد مبتلا به نوع به لوسمی لنفوئیدی حاد و 1/ 18 درصد مبتلا به لوسمی میلوئیدی حاد بودند. درد اندام (65 درصد)، رنگ پریدگی (5/ 32 درصد) و بی حالی (30 درصد) بیشترین فراوانی را در بین علایم بیماری داشتند. ابتلا به لوسمی با سن، تغذیه با شیر مادر، تعداد گلبول های سفید، پلاکت و هموگلوبین ارتباط معنی دار نشان داد.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه نشان داد که سن بالا، تغذیه کم با شیر مادر، تعداد گلبول های سفید، پلاکت و هموگلوبین با ابتلا به لوسمی در کودکان ارتباط دارد بنابراین توصیه می شود بیشتر روش های تشخیصی در این گروه ها متمرکز شود.

    کلیدواژگان: لوسمی، کودکان، عوامل خطر
  • سعید متصدی زرندی، علی پاسبان*، علی عطاملکی، مرتضی احمدآبادی، عبیدالله یانق، رضا قربانپور، حمیده ترکانلو صفحات 913-924
    زمینه و هدف

    یکی از فاکتورهای مهم در بحث کنترل کیفیت آب پتانسیل خوردگی و رسوب گذاری آن است. رسوبگذاری در لوله ها می تواند باعث کاهش جریان آب در لوله ها و مصرف انرژی بیشتر برای انتقال آب شود. هدف از این مطالعه بررسی کیفیت آب شبکه آبرسانی بجنورد از نظر خورندگی و رسوب گذاری می باشد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه توصیفی- مقطعی در زمستان 90 و بهار 91 انجام گرفت. تعداد نمونه های برداشت شده از شبکه آبرسانی 30 مورد بود که عملیات نمونه برداری به صورت تصادفی انجام شد. به منظور تعیین اندیس های لانژلیه، رایزنر و پوکوریوس پارامترهای مختلف در نمونه های آب شبکه آبرسانی بجنورد، آزمایش شدند. کیفیت آب از نظر خورندگی و رسوب گذاری تعیین گردید.

    یافته ها

    از نظر شاخص های لانژلیه، رایزنر و پوکوریوس به ترتیب 7/ 96، 40 و 7/ 86 درصد نمونه های آب در طول دوره بررسی رسوبگذار بوده اند. میانگین شاخص لانژلیه، رایزنر و پوکوریوس در دو فصل زمستان 90 و بهار 91 اختلاف معنی داری دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج دست آمده، آب شبکه آبرسانی بجنورد نسبتا رسوبگذار می باشد. رسوبگذار بودن آب می تواند منجر به کاهش سطح لوله ها، افت فشار و کاهش جریان در شبکه آب رسانی و زیان های اقتصادی شود. لذا پیشنهاد می شود به منظور پیشگیری از مشکلات مذکور، اقدامات کنترلی جهت پیشگیری از رسوبگذاری انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: پتانسیل خورندگی، رسوب گذاری، اندیس های خوردگی، آب شرب، شهر بجنورد
  • داود نصیری زرین قبایی، علیرضا خلعتبری، رضوان رجب زاده، هادی عباسپور، احمد کاملی* صفحات 925-934
    زمینه و هدف

    چاقی مهمترین مشکل تغذیه ای- بهداشتی نوجوانان در کشورهای توسعه یافته بوده و نقش عادات غذایی و عوامل وابسته، در بروز بیماری های تغذیه ای غیر قابل انکار است. از طرفی افزایش وزن با نگرش منفی نسبت به خود مخصوصا در دوران نوجوانی همراه است. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط عادات غذایی با شاخص توده ی بدنی و نحوه توزیع چربی در دختران دبیرستانی شهر بجنورد انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی (مقطعی)بر روی250دانش آموز دختر دبیرستانی در سال 1391 انجام شد. نمونه گیری به روش چند مرحله ای انجام شده و ابزارگردآوری داده ها برگه ثبت اطلاعات و پرسشنامه عادات غذایی بود.BMI(شاخص توده بدنی) و WHR(شاخص توده چربی)نیز به روش استاندارد اندازه گیری شد. اطلاعات توسط نرم افزار 16- spssمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که شیوع چاقی و اضافه وزن، به ترتیب 2/ 3 و12 درصد بود. 43نفر (1/ 17درصد) از نمونه های چاق، چاقی شکمی داشتند. همبستگی مثبت و معنی داری بین BMI و WHRدیده شد.(p<0.0001)میانگین دریافت چربی و انرژی در افراد با اضافه وزن و افراد چاق در مقایسه با سایرین به مقدار معنی داری بیشتر بود(p<0.05). همچنین بین عادات غذایی با سطح تحصیلات و میزان درآمد والدین ارتباط معنی داری مشاهده شد.(p<0.05)

    نتیجه گیری

    دریافت بالای چربی و انرژی از عوامل مرتبط با BMI و WHR دختران دبیرستانی بود. بر این اساس، گنجاندن برنامه های آموزشی تغذیه ای و ارائه الگوی صحیح مصرف مواد غذایی می تواند راهکارهای مناسبی جهت ارتقای سلامت جامعه باشد.

    کلیدواژگان: عادات غذایی، توزیع چربی بدن، دختران دبیرستان
  • نیره نعیمی*، حمید توکلی قوچانی، نسیبه نکوهی، رضا قربانپور، صادق کریم کشته، حانیه امیری، غلامعلی ریحانی، محمد دولتی صفحات 935-945
    زمینه و هدف

    عدم مدیریت مناسب پسماندهای پزشکی مخاطرات بهداشتی، شغلی و زیست محیطی را به-دنبال دارد لذا هدف این پژوهش بررسی میزان کمیت و نیز نحوه مدیریت پسماندهای بیمارستانی تولیدی در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در سال 92 و ارائه الگوی مناسب جهت مدیریت بهینه پسماندهای مزبور می باشد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه ی توصیفی- مقطعی در 6 بیمارستان تحت پوشش دانشگاه در دو فصل تابستان و پاییز 1392 در پایان دو روز کاری متوالی به دو شیوه جداسازی پسماندها و توزین فیزیکی آنها و چک لیست استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست انجام گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای اکسل و SPSS18 و آزمون های آماری میانگین و انحراف معیار صورت پذیرفت.

    یافته ها

    میانگین کل پسماندهای تولیدی حدود kg/d 1360 برآورد گردیدند که از این میزان 54/ 56% پسماند عفونی، 49/ 41% شبه خانگی، 82 /1% تیز و برنده و 15/ 0% شیمیایی است. سرانه پسماندهای کل، خانگی، عفونی، تیز و برنده و شیمیایی نیز به ترتیب 31/ 1 ± 64/ 2، 74/ 0 ± 085/ 1، 65/ 0 ± 493/ 1، 028/ 0 ± 049/ 0 و 025/ 0 ± 010/ 0 کیلوگرم به ازای هر تخت در روز می باشد. بر اساس چک لیست تکمیلی وضعیت مدیریت پسماندهای بیمارستانی مورد مطالعه 3/ 33% وضعیت مطلوب، 50% متوسط و 7/ 16% نامطلوب می باشد.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این مطالعه، بیشترین زباله تولیدی از نوع عفونی است که در صورت برچسب گذاری و تفکیک صحیح پسماندها، علاوه بر ارائه آمار دقیق تر، منجر به حجم کمتر پسماندهای عفونی و در نتیجه کاهش هزینه های مدیریت می گردد. نظارت دقیق تر در زمینه تفکیک، بسته بندی، جمع آوری، حمل و امحاء پسماندهای تولیدی نیز پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پسماند پزشکی، مدیریت، بیمارستان، خراسان شمالی
  • ابراهیم نصیری، ملک معین انصار*، روح الله گازر، اعظم رحمانی صفحات 947-955
    زمینه و هدف

    فرمالدهید(HCHO) یک ماده شیمیایی محلول در آب است که در پزشکی برای ثابت سازی جسد، فیکس بافت، فرآیندهای ضدعفونی کننده و استریلیزاسیون بکار می رود. فرمالدهید باعث اختلالات ساختاری و عملکردی در کبد می گردد. این مطالعه درنظر دارد اثرات حمایتی ویتامین C بر تغییرات هیستولوژیکی و بیوشیمیایی ناشی از سمیت مزمن فرمالدهید بر کبد موش های صحرایی نر را بررسی نماید.

    مواد و روش کار

    24 موش صحرایی نربه سه گروه مساوی تقسیم گردیدند: گروه شاهد (دریافت نرمال سالین بصورت داخل صفاقی)،گروه آزمایش 1 (دریافت mg/kg 10 فرمالدهید37% بصورت داخل صفاقی برای ده روز متوالی) وگروه آزمایش 2 (علاوه بر فرمالدهید،دریافت mg/kg 100ویتامین Cبصورت داخل صفاقی برای ده روز متوالی). در پایان ده روز موش ها بیهوش و سرم آنها جهت ارزیابی فاکتورهای بیوشیمیایی در فریزر نگهداری شد. بعد از قطع نخاع گردنی، کبد آنها جهت مطالعات بافت شناسی خارج گردید.

    یافته ها

    مقادیر آسپارتات ترانس آمیناز (ALP)، آلانین ترانس آمیناز (AST) وآلکالین فسفاتاز (ALP) سرم در موش های دریافت کننده ویتامینC بطور معنی داری کمتر از موشهای در معرض فرمالدهید بود. ارزیابی میکروسکوپی نمونه های بافت کبد در گروه دریافت کننده فرمالدهید نشان دهنده سینوزوئیدهای گشاد پر از خون و نفوذ سلول های تک هسته ای به فضای پورت و اطراف ورید مرکزی بوده است. در موش های در معرض ویتامین C و فرمالدهید، تغییرات هیستولوژیکی کمتری نسبت به گروه در معرض فرمالدهید مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    ویتامینC ممکن است نقش مفیدی در جلوگیری از آسیب کبدی ناشی از فرمالدهید داشته باشد.

    کلیدواژگان: فرمالدهید، ویتامین C، کبد، میکروسکوپ نوری
  • مهران وطنچیان*، امیر دلاور، شبنم شاهسوند، حسین کمالی صفحات 957-967
    زمینه و هدف

    گیاه گل ماهوراز جمله گیاهان دارویی است که دارای خواص متعدد درمانی از جمله رفع دل درد، درمان سرماخوردگی و برونشیت، ضد تب، هموروئید و میگرن می باشد. لذا با توجه به مصرف عصاره این گیاه توسط ساکنین مناطق کوهستانی که به این گیاه دسترسی دارند و با توجه به عدم بررسی اثر تراتوژن احتمالی این گیاه در گذشته، مطالعه حاضربا هدف بررسی تاثیر عصاره آبی بخش هوایی گیاه گل ماهور با غلظت های مختلف در ایجاد ناهنجاری در جنین موش سوری انجام شده است.

    مواد و روش کار

    دراین مطالعه تجربی، 50 سرموش سوری ماده بالغ پس از جفت گیری به صورت تصادفی به 5 گروه (کنترل، فنی توئین و3 گروه مورد آزمایش)تقسیم شدند. به موش های باردار گروه های فنی توئین و مورد آزمایش، در روزهای 6، 8، 10، 12و 14 بارداری عصاره ی آبی بخش هوایی گیاه گل ماهور بصورت داخل صفاقی تزریق گردید. دوز تزریق در گروه های 3، 4 و 5 به ترتیب 25/2، 3 و 75/3 گرم بر کیلوگرم بود. سپس در روز 18حاملگی جنین ها از طریق سزارین از رحم خارج شدند و ابتدا از نظر زنده، مرده و بازجذب مورد بررسی و سپس وزن و قد آنها به ترتیب توسط ترازوی دیجیتالی و کولیس اندازه گیری شد. سپس جهت بررسی ناهنجاری های ماکروسکوپی اسکلت، با استفاده ازتکنیک دوگانه آلیزارین ردوآلسین بلو،رنگ آمیزی گردیدند. داده های به دست آمده به کمک آزمون های ANOVA و مربع کای تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    وزن و قد جنین موش های دریافت کننده عصاره آبی بخش هوایی گیاه گل ماهورکاهش قابل ملاحظه ای را نشان دادند. ناهنجاری های اسکلتی متعدد در گروه های دریافت کننده عصاره آبی مشاهده شد که از آن جمله می توان به انگشت اضافه، دنده اضافه، دنده بهم چسبیده، اسکولیوزیس، اسپاینابیفدا، شکاف کام و استخوانی شدن ناقص جمجمه اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    عصاره گیاه گل ماهور می تواند منجر به کاهش رشد و ایجاد ناهنجاری های مختلف درجنین شود و لذا لازم است مصرف این گیاه در دوران بارداری با احتیاط صورت گیرد.

    کلیدواژگان: تراتوژن، ناهنجاری اسکلتی، گل ماهور، موش سوری
  • حمید توکلی قوچانی، شمس الدین نیکنامی*، فرخنده امین شکروی، سیدکاوه حجت صفحات 969-981
    زمینه و هدف

    سوء مصرف موادمخدر یکی از غم انگیزترین تراژدی های بشر است ودر صورتی که برنامه های مبارزه با مواد مخدر بر اساس نتایج حاصل از پژوهشهای انجام گرفته پژوهشی طراحی نشود،نمی توان امید چندانی به موفقیت آنها داشت. هدف این مقاله مروری آنست که با بررسی مقالات مختلف به شناسایی وبررسی عوامل وانگیزه های ترک اعتیاد بپردازدو سپس آنها را با سازه های مدل های آموزش بهداشت تطبیق نماید.

    مواد و روش کار

    با جستجوی در Google Scholar و کلید واژه های Addiction،Treatment، Maintenance،Factors مطالعات مقطعی که در Elsevier،science direct و همچنین در مجلات وپایگاه های علمی معتبر داخلی وخارجی تخصصی ومرتبط با اعتیاد منتشر شده بودند مدنظر قرار گرفتند و آنهایی که دربررسی های خود حجم نمونه وارجاعات بیشتری داشتند انتخاب شدند و در نهایت 23مقاله (داخلی 13وخارجی10) ارزیابی ونتایج آنها استفاده گردید.

    یافته ها

    پس از بررسی مقالات 27مورد عوامل وانگیزه های مرتبط بااقدام وتداوم ترک اعتیاد مشخص گردید از جمله: نگرش منفی به ادامه مصرف، فشارهای بیرونی، بخاطر فرزندان و والدین،پافشاری خانواده، عواقب مصرف، ترس ازگرفتاری های قانونی، آبروریزی و از دست دادن شغل، حفظ ارتباطات خانوادگی،وجود حمایت خانواده بودند. این موارددر سازه های مختلف طبقه بندی شدند.

    نتیجه گیری

    عوامل مرتبط با ترک اعتیاد با سازه های مدلها وتئوری های مختلف آموزش بهداشت از جمله برخی سازه های مدل اعتقاد بهداشتی وتئوری رفتار برنامه ریزی شده ونیزسازه حمایت اجتماعی درک شده تطبیق دارند. پیشنهاد می شود درپژوهشی این سازه ها را مورد بررسی قررداد تا شاید بتوان مدلی مستقل را به این منظور طراحی نمود.

    کلیدواژگان: ترک اعتیاد، مدل های آموزش بهداشت، سازه، مقاله مروری
  • خاطره کبیری، کیوان مجید زاده، محمد سلیمانی* صفحات 983-998

    یرسینیا پستیس عامل سببی بیماری طاعون، یک باسیل گرم منفی از خانواده انتروباکتریاسه می باشد. این باکتری بر طبق طبقه بندی مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها در آمریکا، به دلیل نرخ بالای مرگ ومیر و انتقال آسان از طریق آئروسل های تنفسی آلوده در دسته A عوامل بیولوژیک قرار گرفته است. در این مطالعه، مروری جامع بر روش های تشخیصی رایج، مولکولی و مدرن انجام شده است. بررسی ها نشان داد برای تشخیص این باکتری از روش های مختلف باکتریولوژیک، سرولوژیک و مولکولی استفاده می شود. در حال حاضر کیت های متعدد تجاری و دستی برای تشخیص این باکتری در آزمایشگاه ها استفاده می شود. روش های مبتنی بر کشت دشوار و وقتگیر است. روش های مولکولی سریع و قابل اعتمادند و دارای پتانسیل بالایی برای تشخیص در آزمایشگاه ها هستند

    کلیدواژگان: یرسینیا پستیس، طاعون، روش تشخیص
  • سیدمجید غضنفری*، جواد گنجلو، سیدجمال میرموسوی صفحات 999-1004
    زمینه و هدف

    (Situs inversus (Situs transversus، وضعیت مادرزادی نادری است که موقعیت مکانی احشاء داخلی قفسه سینه و شکم، نسبت به حالت طبیعی، معکوس و مشابه قرار گرفتن شخص در برابر آینه است. میزان شیوع این مورد نادر، کمتر از یک در ده هزار است. این مقاله چنین موردی را در یک دانش آموز 10 ساله سبزواری گزارش می کند.

    مواد و روش کار

    در حین اجرای برنامه بررسی سلامت دانش آموزان دبستانی، سمع قلب دانش آموز پسر 10 ساله ای در سمت چپ قفسه سینه خیلی ضعیف بود. با جابجایی گوشی به سمت راست قفسه سینه، صداهای قلبی واضح تر سمع شد و تشخیص احتمالی Dextrocardia و یا Situs inversus مطرح گردید. با انجام رادیوگرافی قفسه صدری و سونوگرافی شکم تشخیص اولیه تایید شد.

    نتیجه گیری

    به طور معمول Situs inversus با دکستروکاردی و جابجایی عروق بزرگ همراه است و پیش آگهی آن خوب است و افراد دارای این خصوصیت، عمری طبیعی خواهند داشت. اختلالات قلبی فقط در 5-3 درصد موارد Situs inversus بروز می کند. در مورد دانش آموز مورد نظر، با وجود بررسی های دقیق تر، مشکل خاصی مشاهده نشد. Situs Inversus ارثی بوده و احتمال دریافت آن در مرد و زن یکسان است. وضعیت آناتومیک معکوس و شرح حال غیر طبیعی از نظر بالینی در Situs Inversus، تشخیص و شناسایی به موقع این گروه از افراد را دچار مشکل می کند. شرح حال و معاینات بالینی دقیق و توجه بیشتر به تکنیکهای تصویربرداری در تروماها، در مواجهه با این موارد نادر، عوارض و خطاهای گروه پزشکی را به حداقل خواهد رساند.

    کلیدواژگان: گزارش موردی، دکستروکاردی، سبزوار، Situs Inversus Totalis
|
  • H Ebrahimipour, M Mohamadzadeh*, Sh Niknami, H Ismaili, A Vafaii Najjar Pages 7-18
    Background & Objectives

    The relationship between oral diseases and adverse outcomes of pregnancy demands more attention to oral hygiene for pregnant women. The aim of this study was to assess the effect of educational programs based on the theory of planned behavior to improving the oral health behavior of pregnant women attending urban health facilities Ashkhaneh city in 2013.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was carried out on 150 pregnant women, selected with simple sampling.( 75 females of each site). Data were collected using a researcher desingend questionnaire based on the theory of planned behavior. Validity and reliability of the questionnaire was evaluated. Data was analyzed by SPSS18 software at significance level of 0.05.

    Results

    The most frequent samples aged between 21-25 years old. Before the intervention, the mean score of knowledge, attitude, perceived behavioral control, subjective norms, behavioral intention and performance of the intervention and control groups showed no significant difference (p>0/05). After the intervention, the average of all the scores in the intervention group showed an increase except for subjective constructions after training (p<0/05). This difference was not significant in the control group (p> 0/05).

    Conclusion

    Using the theory of planned behavior improves oral health in the pregnant women.

    Keywords: education, pregnant women, the theory of planned behavior, oral health care.
  • M. Abad, R. Gangy, E. Sharifian *, R. Nikdel, M. Jafarzadeh, F. Jafarzadeh Pages 689-696
    Background and Objectives

    Changes in life styles and different eating habits of communities، increasing in life expectancy and mean life time، have increased incidence of cancer in populations. According to the latest statistical and epidemiological studies in Iran، cancer is the third leading cause of death after cardiovascular diseases and accidents. The aim of this study was to evaluate the Epidemiologic distribution of cancer in North Khorasan Province.

    Materials and Methods

    This was a retrospective study that the information about the cases were collected from hospital records and pathology centers of Bojnurd، from April 2003 to March 2012. Duplicated data were excluded. Type and location of cancer was coded according to the international cancer classification system (ICD-O) and was put into SPSS software.

    Results

    At last، 2310 new cases were examined in this study، that %58/1 of them were men and %41/9 of them were women (M: F = 1. 4). There was a total numberof2310 male and female cases without secondary cancer (metastatic). The occurrence of cancer in 2013 in North Khorasan Province was 94. 5per 100000 person and the most common cancer in both sexes were skin، esophagus ands to mach and most common cancers in men were skin، stomach، esophagus، and in women were skin، breast، esophagus cancer.

    Conclusion

    As respects to the multiple pathology centers in Bojnurd and other cities of North Khorasan and optional sampling centers it is necessary for consistency of registration of the cancer patients to make policies towards the detailed cancers records (area and cancers coding) and to provide additional research to identify common risk factors of cancers.

    Keywords: epidemiology, cancer, Bojnurd
  • A. Alenajaf, M. Fereidooni, A. Moghimi, E. Mohebi, M. Mohammad, Zadeh * Pages 697-706
    Background and Objectives

    Harmaline is one of the beta carboline of Peganumharmal. Harmaline and other carbolines are inverse agonists for benzodiazepine receptors with many inverse effects of benzodiazepines including anxiety and CNS excitement. The aim of this study is the effect of harmaline on seizure- induced by amygdala kindling in rats.

    Materials and Methods

    in this experimental study, eighteen kindled wistar rats (3 groups) were injected intraperitoneally with saline and on the following day, with Harmaline (50, 25, 12.5 mg/kg). After discharge duration (ADD), stage 5 duration (S5D), stage 2 latency (S2L) and stage 4 latency (S4L) of seizures were recorded and compared with those of the saline groups.

    Results

    Harmaline reduced S2L and S4L in 3 groups, and increased ADD and S5D not significantly but increased ADD only in group 15 mg/kg significantly (P<0.05).

    Conclusion

    The obtained results revealed that harmaline has proconvulsant effect and maybe via stimulation of excitatory pathways or blocking of inhibitory pathways, or any other excitatory mechanisms cause increase in neuron activity and firing.

    Keywords: Seizure, Harmaline, Kindling, Amygdala
  • Sh Amirhassani, S. Mehrabi *, A. Iloon Kashkouli Pages 707-713
    Background And Objectives

    Epididymoorchitis is relatively common disease that in addition to Neisseria gonorrhea, Chlamydia trachomatis and Escherichia coli, Brucella must be considered as an etiologic factor especially in endemic area. The aim of current study is comparison of epidemiologic and clinical presentation of brucella epididymoorchitis with nonbrucella epididymoorchitis in Hamadan Province.

    Materials And Methods

    During this cross sectional study, 115 epididymoorchitis patients that were treated inpatient or outpatient, evaluated as 2 groups either brucella epididymoorchitis (group1= 38) or nonbrucella epididymoorchitis (group 2 = 77) during 6 years.

    Results

    There were not seen statistical differences in mean age, marital status, side of involvement, occupational exposure, and the illness occurrence season between the groups. Brucella epididymoorchitis were seen more in rural living patients and nonbrucella epididymoorchitis in town living cases (p=0.02).

    Conclusion

    In brucellosis endemic areas such as Iran, urologists should be consider the likelihood of brucella epididymoorchitis especially in complex, recurrent, treatment resistant and occupational exposure patients with careful history, physical examination and laboratory evaluation.

    Keywords: Epididymitis, Orchitis, Brucella, Epidemiology, Clinical presentation
  • V. Borhaninejad, V. Momenabadi, Sh Hossseini, T. Mansori, A. Sadeghi, M. Toroski * Pages 715-725
    Background and Objectives

    With increasing life expectancy, mean and median age of the population and the number and proportion of older people have increased. To plan for providing services to this population, access to accurate information is essential. The present study describes assessing physical and mental health status elderly in Kerman city that will provide appropriate evidences for planners.

    Material and Methods

    This was a cross-sectional study in which 400 elderly people were questioned in Kerman. Data collection was performed by standard questionnaires(ADL, SF36, Kessler-K6 and Yeild questionnaire). To analyze the data we used SPSS17 software, and statistical tests such as chi square, T test, and one way ANOVA were applied.

    Results

    More than half of the elderly had problems with depression and anxiety disorders. In psychological wellbeing, Loneliness was the most common complain of old people. The activities of daily living were found to be without any dependence in 56% of population and 30% with relative dependence and 14% with complete dependence. Also on Physical Performance 22% of elderly had severe restrictions, 35.2% had moderate restrictions and 36.2% had Low restrictions.

    Conclusion

    there are many problems for elderly. Therefore, more efforts are essential to modify these effects in order to protect their independence.

    Keywords: Elderly, Activity of Daily Living (ADL), Physical Performance, Anxiety, depression
  • B. Bibak, S. Bahmanyar *, P. Feizi, P. Zarghami Moghaddam, P. Alesheykh Pages 727-734
    Background and Objectives

    sinusitis is a common upper respiratory tract infection and antibiotics almost always are selected empirically based on sensitivity of microorganisms to antibacterial agents. Finding alternative agents with herbal origin to broad spectrum antibiotics for treatment of sinusitis could be a valuable and safe therapeutic method. Viola Odorata contains some anti-microbial agents which can open a new horizon for controlling and treating microbial infections of upper respiratory tract.

    Materials and Methods

    The herb which was collected from north Khorasan province was macerated and water and methanolic extracts were obtained. The antibacterial potency was evaluated by disc and well diffusion method.

    Results

    for water extract, Inhibition zone of Staphylococcus epidermidis in well and disc diffusion method were (11 &12 millimeters) respectively. For methanol extract were (13 &15 mm) respectively. Also inhibition zone of Staphylococcus eureous was (11 &12 mm) with water extract and (11 & 13 mm) in methanol extract. Two extract didn’t have any effect on Entrobacter aeroginosa.

    Conclusion

    as it can be seen, water extracts have the smallest inhibition zone, so it can be concluded that these extracts do not contain strong antimicrobial factors. On the other hand methanolic extracts with large inhibition zones should have effective and strong antimicrobial agents.

    Keywords: antibacterial, Viola Odorata, sinusitis
  • H. Pahang, M. Behnamfar, M. Nikravesh *, M. Jalali Pages 735-743
    Background and Objectives

    Despite the serious effects of smoking, about 25 to 30% of women interest to smoke during pregnancy. Nicotine interfere the developmental process. The aim of this study was to evaluate the maternal nicotine effects on fibronectine expressions in newborn kidney extracellular matrix.

    Material And Method

    eighteen pregnant mice were used for this study that followed to the E6 day. To mice in experimental group 3mg/kg /day nicotine and to ones in control 3ml/kg/day normal saline administrated intraperitoneally. On the first day of delivery the left Neonatal kidney tissue was used for Immunohistochemistry(IHC) examination and right kidney for RT-PCR test.

    Results

    THE IHC results that analyzing with kruskal walis showed fibronectine accumulated significantly in glomerule and proximal convoluted tubule matrix in mice received nicotine(P<0.05). The RT-PCR results proved this finding.

    Conclusion

    Nicotine induces the production of Fibronectin in kidney extracellular matrix that reduce the Possibility of Glomerular filtration rate and glomerular sclerosis.

    Keywords: nicotine, fibronectine, kidney, extracellular matrix
  • N. Takhsha, M. Taherpour *, M. Asadi, M. Arab Taheri Pages 745-753
    Background and Objectives

    Immunization is one of the existing methods for infectious diseases prevention that its short-term goal is to curb human disease in individuals and its ultimate goal is eradicating the disease. As regards there is not accurate statistics about the incidence of vaccine side effects in Bojnurd, so data gathering about the incidence of vaccine side effects can be useful for planning health promotion.

    Material and Methods

    In this prospective cohort study, 570 children were selected in Bojnurd by stratified random sampling method. Their demographic and knowledge data were collected using a valid and reliable questionnaire. The inclusion criteria of the study was subjects aged 2 to 18 months, and DPT and MMR vaccine and physical health. Data were analyzed by SPSS software and presented with descriptive and analytic statistic.

    Results

    50% of children who had received DTP vaccine and 20% of children who had received MMR vaccine, showed at least one side effect. The most Local side effect was Pain at the injection site (44%) and the most general side effect was mild to moderate fever (18%). There were no cases with other side effects such as fever, lymphadenitis, tension, shock. One case with sterile abscess was only observed.

    Conclusion

    To date serious side effects of MMR and DTP vaccines have been less reported. Side effects are usually mild and temporary and the major part of these adverse effects disappeared without medication, but rare and dangerous ones may occur. Therefore, a careful follow-up program and registration is recommended to report vaccination side effects.

    Keywords: vaccination, side effects, children, DTP, MMR
  • R. Rajabzade, Hm Shoraka, K. Arzamani, M. Shahiri, O. Emami, Sh Hosseini * Pages 755-767
    Background and Objectives

    Head lice infestation also known as Pediculosis capitis is one of the common diseases in children. Head lice are obligate blood-feeding human ectoparasite that is one of the public health problems in spite health promotion and medical sciences progress. Infestation observed worldwide but overcrowded living conditions, poverty and lack of hygiene can be associated to head lice prevalence. Head lice infestation causes not only physical symptoms but also psychological effects and social pressures. The aim of this study was to determine the prevalence rate and epidemiological factors related to Pediculosis capitis infestation among elementary students in the city of Bojnurd, north east of Iran.

    Materials And Methods

    The study was conducted from January to March 2013 in all elementary schools of Bojnurd city, North Khorasan province, Iran and used systematic random sampling. Totally 1475 students between 6-14 years old were examined. Students in the schools were examined by trained and experienced researchers under the supervision of medical entomologist. The diagnosis of pediculosis was confirmed by presence of egg, nymph or adult lice. A special questionnaire was completed for students. The data were analyzed by SPSS software version16 using chi-square and proper statistical tests.

    Results

    Infestation was determined 7.7%. Females showed significantly greater infestation(12.4%) than male (2.9%). There was a significant relationship between head lice infestation and sex, family size, number of rooms, bathing facilities in the home, shared use of personal belongings, hair length, presence of health teacher, frequency use of comb and finally use of scarf in room in females (P<0.05).

    Conclusion

    The prevalence of pediculosis in elementary schools in Bojnurd is an important public health problem especially in female's schools. Collaborative and participation efforts among physicians, health teachers, and parents are necessary to maintain effective epidemiological surveillance and provide treatment

    Keywords: Epidemiology, Pediculosis capitis, School Children, bojnurd
  • S. Rahmani *, F. Fahimi, S. Haeri Pages 769-778
    Background and Objectives

    The issue of increase in population, change in people's habits, accompanied with imitating consuming pattern has caused increase in the amount of produced rubbish. The main goal of this study is to find a suitable place to bury urban wastes in Bojnurd by comparing AHP and WLC methods using GIS system.

    Materials And Methods

    Primarily the effective factors in locating a place for burying Bojnurd waste were put into consideration. Then by digitizing and weighting layers based on available standards and inserting the mentioned layers to Arc GIS software environment and creating database, performing and comparing the models, decision making and finally by scoring and analyzing the parameters of AHP and WLC models, the best place was chosen to bury urban waste.

    Result

    Considering the scores given to locating parameters of waste removal, in AHP method in the preliminary stage by choosing four locations in Northeast, Southwest and Southeast of Bojnurd and in WLC method by choosing two locations in Northeast and North- west were chosen as suggested locations to bury urban wastes.

    Conclusion

    Since AHP method has a more power for decision making in locating urban wastes and by choosing four locations and introducing location A measuring 3800 acres and receiving 140 tons rubbish in every day for 20 years was chosen as the best location for burying Bojnurd urban wastes compared to WLC method.

    Keywords: Waste Removal Locating, AHP Method, WLC Method, Bojnurd City
  • M. Shoja *, M. Shoja, E. Shoja Pages 779-785
    Background and Objectives

    asphyxia increases Infant mortality rate and it can cause serious complications and long-term disability condition. Therefore this study was to assess the prevalence and associated factors of birth asphyxia.

    Material and Methods

    In this case-control study, newborns of Bint al-Huda hospital in Bojnurd in 2012 were studied in terms of Asphyxia by census. With equal number of newborns with asphyxia (75 cases), control cases (75 controls) that had not Asphyxia were selected with Systematic sampling. The information was collected from the records and interviews with mothers by questionnaire. Data were analyzed by SPSS18 statistical software with independent t-tests and chi-square.

    Results

    The incidence of asphyxia in this study were determined 2.1% (75 cases) and relationship between maternal height (p =0.01), the use of suction (p =0.04), the proportion of embryos with maternal pelvis (p =0.02), delayed delivery (p =0.01), cord compression (p =0.03), postpartum hemorrhage (p =0.01) and the delivery of foot (p =0.03) with asphyxia were statistically significant. The relationship between maternal age, birth weight, mother’s parity old, gender, delivery type, preterm delivery, heart disease and maternal diabetes with asphyxia was not observed.

    Conclusion

    Considering the high prevalence of asphyxia in this study, and its serious complications, control and management of affecting factors on asphyxia should be among the priorities of the health care system.

    Keywords: asphyxia, neonatal, Bojnurd Bint al Huda Hospital
  • H. Hossini, A. Rezaee *, M. Shirmardi, A. Naeimabadi Pages 787-796
    Background And Objectives

    Presence of high concentration of sulfate in water as a chemical pollutant can cause various health problems such as diarrhea, taste, and odor. The sulfate could have adverse effect on industrial wastewater treatment such as anaerobic processes. Furthermore, sulfate is the main cause of pipes corrosion in water and wastewater systems. In this study, electro-coagulation process is considered as an environmentally friendly and high-performance process for the removal of sulfate from aqueous solutions.

    Materials And Methods

    In this experimental study, the electrocoagulation process was applied for sulfate removal from synthetic wastewater. The effect of various variables including contact time, the solution pH, initial concentration of sulfate, current density, and economic evaluation based on energy expenditure in Iran and the European countries have been evaluated. Turbidimetry method and combined sampling were utilized for determination of sulfate residual.

    Results

    Results of this study showed that the efficiency of the system could be promoted by increasing the contact time, initial pH of the solution, and the applied current density. However, the efficiency of electro-coagulation process has decreased, when higher level of sulfate ions was presented in the aqueous phase.

    Conclusion

    The results of this study indicate that electro-coagulation process could be applied for the removal of sulfate from aqueous solution with a high efficiency.

    Keywords: Electrocoagulation, Sulfate, Removal, Energy consumption, Costs
  • H. Hasnzadeh, M. Hashemi, M. Maddineshat * Pages 797-806
    Background And Objective

    Since nursing students cannot avoid stressors in clinical setting, supporting and guiding students to reduce stress is a priority for nursing educators. This study aimed to investigate stress and coping strategies in clinical education of nursing students of North Khorasan University of Medical Sciences in 2013.

    Materials and Methods

    This was an analytical cross-sectional study. Study population was 81nursing students. Data was collected using the questionnaires, including demographic, occupational stress, and coping with stressful situations. Data were analyzed using SPSS software.

    Results

    Of 81 participants, 30.9% (25 students) were male, and 69.1% (56 students) female. Based on existing domains, 30.9% were grouped in problem- solving, 18.5% in excitement-based, 4.9% in avoidance, 13.6% in distraction, 24.7% in social engagement. The mean of stress level was 2.94±0.35. The greatest sources of stress were biological agents (38.3%) and workload (14.8%). The Pearson correlation test showed a direct relationship between occupational stress and excitement in coping strategies (r=0.244, p=0.028).

    Conclusion

    Our findings indicated that nursing students experience a moderate level of clinical setting. Problem oriented style was the dominant strategy among nursing students in coping with stress, and avoidance had minimal application. The findings of this study have a considerable impact to determine the needs of students and enhance learning in clinical settings.

    Keywords: Stress, coping strategies, nursing students
  • S. S Hejazi, Sh Nikbakht *, D. Nasiri Zarringhabaee, A. Akaberi, A. Nazari Sheyhaki Pages 807-817
    Background And Objectives

    In chronic disease, hope is an important and multidimensional coping mechanism. Hopelessness and depression is a common consequence in chronic renal failure patients. Because of high incidence of social and mental disorders in these patients and their caregivers, the aim of this study was to determine the hope of hemodialysis patients and their caregivers.

    Material And Methods

    In this comparison – descriptive, cross-sectional study, patients and their caregivers were selected through convenience sampling method. For data gathering, we used Herth Hope Index. For data analysis, statistical tests such as Chi-square, independent t-test were performed using SPSS v17.

    Results

    62 patients and 63 caregivers were included into the study. The mean of hope in two groups had no significant differences. 17.7% Patients and 1.6% caregivers had moderate hope and 3.2% of patients were at high levels of hope, but none of the caregivers had high level of hope. Differences between two groups in the levels of hope (classified hope) was significant (p=0.001).

    Conclusion

    Findings show that caregivers had lower level of hope than their patients and this represents a high stress and possibly depression in caregivers as a result of the disease in one of their family members. Our results underline the need for protection and rehabilitation programs in addition to treatment for patients with chronic diseases and their caregivers.

    Keywords: Hope, Caregivers, Dialysis, Chronic kidney failure
  • M. Sahebnasagh, Sa Razavi Satvati, V. Motamed Sanaye, A. Azani, H. Lashkardoost * Pages 819-828
    Background and Objectives

    Excessive consumption of fats and carbohydrates are the main causes of obesity and tooth decay. Results of previous studies on the relationship between body mass index and tooth decay is different and somewhat inconsistent. The main aim of this study was to examine the association between body mass index and dental caries in 14 year old students in Bojnurd, Iran.

    Materials and Methods

    The design of study was cross-sectional. A random sample of 298 children (160 boys and 138 girls) aged 14 years was examined for dental caries using WHO standard diagnostic criteria. Decayed, missing and filled of permanent teeth (DMFT) were recorded. The children’s weight and height were measured and their BMI were calculated. Data was analyzed by chi- square, t-student, ANOVA and Pearson correlation coefficient in SPSS19 software.

    Results

    The mean decayed, missing and filled teeth score of the study population was 2.68 ± 2.4. In subjects, 27% of the children were underweight and 4.2% were obese.There were no significant differences in the DMFT score of carious children among different BMI groups.

    Conclusion

    Results of this study showed there was no statistically significant difference between BMI and DMFT. This research showed that probably BMI and DMFT are separate phenomena.

    Keywords: Dental caries, DMFT, BMI
  • M. Ghafouri, Sh Seyed Sharifi * Pages 829-840
    Background and Objectives

    Now TB is one of the lethal infectious diseases. The aim of this study was to evaluate and compare the prevalence of latent Tuberculosis in health care workers in hospitals of Mashhad.

    Material and Methods

    This study was a prospective descriptive- analytic that performed in 2011, in health care workers in hospitals of Mashhad. Samples were selected according to age, occupation activity in the infections and others wards. Samples with history of TB or close contact with TB patients outside of hospital were excluded. Collected data were analyzed by using the SPSS software.

    Results

    476 care workers were studied. 53.8% case were male and 17.9% work in infectious unit. 256 people were Negative PPD. 39 people were working in infections ward and 217 were working in others ward. 149 people had 5-9mm PPD in duration that 35 people were working in infections ward and 114 people were working in others ward. 71people had PPD≥10mm, 11 people were working in infections ward and 60 people were working in others ward. There was not found significant level of difference between PPD induration of infection wards care workers in comparison with other wards (P =0/255).

    Conclusion

    In this study positive PPD test was 12.95% in infections ward health care workers and 15.36% in other wards that difference was not significant. In endemic regions such as Iran, working in hospital and close contact with TB patients would not be the sole determinant and there might be the risk of contamination during working and daily activities in community. Therefore such insignificant difference between health workers and community would be reasonable

    Keywords: Tuberculin skin test, Mycobacterium Tuberculosis, Acid Fast Bacteria
  • M. Ghafouri, M. Yaghubi, Sh Seyed Sharifi * Pages 841-849
    Background and Objectives

    Increasing rate of elderly population and pursuant increase in infectious disease in senile, underline the importance of infectious disease in this group. The goal of this study is evaluate one of the critical manifestation of infectious disease in senile inclusively fever and impaired consciousness.

    Material and Methods

    this study was a prospective descriptive- analytic that performed in 2013. In all 1464 hospitalized patients in infectious disease and neurologic disease units, 464 patients (31.69%) were senile. Patients, who have temperature above 37.8 ̊c, were assessed. In final, 80 senile patients with primary diagnosis of fever and decreased level of consciousness, included to the study. The assessment of clinical status was performed concurrent hospitalization and 24 hours after that. The collected data were analyzed by using the SPSS software.

    Results

    80 patients were eligible with including criteria, 53 patients were male. The most common infections led to impaired consciousness and fever included pneumonia, urinary infections, sepsis with uncertain zone and abdominal infections, respectively. The highest and lowest mortality rate was related to pneumonia (35.5%) and urinary infections (12.5%), respectively.

    Conclusion

    Given that to the results of this study, infectious diseases in elderly patients demand more attention. Elderly with fever and impaired consciousness, who recovered during early hours of hospitalization, had better prognosis. Therefore decrease of fever, serum therapy and correction of primary metabolic disorder should be noticed.

    Keywords: Elderly, impaired consciousness, Fever
  • T. Farazmand, Z. Fakhre., Fatemi, R. Asadi, S. Albad, H. Lashkardoost * Pages 851-860
    Background And Objectives

    Caesarean section is the most common gynecologic surgery. The prevalence of cesarean section has increased in recent years. The Purpose of this study was to identify factors associated with cesarean delivery, compared with natural delivery at the Bent-olhoda hospital in Bojnurd.

    Material and Methods

    This study is a Case-Control study which was done on 200 mothers admitted on Bent-olhoda hospital in Bojnurd. The data were collected through a questionnaire after delivery. the data were analyzed by SPSS19 software and presented with descriptive statistics, chi-square and independent t-test.

    Results

    Previous cesarean (29%), Berich (18%), lack of progression and maconial (both: 14%) were the most common clinical causes for cesarean section. Cesarean sections were more prevalent in employed and older mothers, significantly. Natural mothers were more concerned about the consequences of their labor (pain and genital changes) compared with cesarean mothers. Significantly, Husbands, families and friends had encouraged mothers to do vaginal delivery (p<0.05).

    Conclusions

    We recommend that identified factors in this survey, can be applied to propagation of natural delivery; and in order to health reform plan in Iran.

    Keywords: Caesarean, Delivery, Risk factors
  • A. Fadaei, I. Bigdeli *, H. Miladi Gorji Pages 861-873
    Background and Objectives

    Methamphetamine (MA) dependence is associated with neural abnormalities and corresponding cognitive deficits, including impairment in prospective memory and executive functions. This study evaluated the hypothesis that MA use is associated with impairment in memory for intentions, or prospective memory and working memory.

    Materials And Methods

    Twenty MA-dependent individuals, 20 detoxified MA patients and 20 demographically similar non-MA-using comparison subjects were administered the questionnaire for the subjective assessment of the prospective memory task and assignment reminder phone calls and personal belongings test. For assessment of working memory, span subtest of the Wechsler memory scale was used.

    Results

    Results showed that the dependent and detoxified MA groups performed significantly lower than the comparison participants on overall prospective memory and working memory tasks.

    Conclusion

    Findings suggest that individuals with MA dependence experience difficulty in the strategic components involved in the retrieval of future intentions and MA detoxified group were improved somewhat on cognitive functions in this regard.

    Keywords: Methamphetamine, prospective memory, working memory
  • Kh Foghi *, F. Kiani, M. Ghaffari Novni, Z. Saber Rad Pages 875-883
    Background and Objectives

    The aim of the present study was to characterize the localization of endothelial nitric oxide synthase (eNOS) in" normal" human testis and in testis with azoospermia and their possible relationship with testicular tissue.

    Materials and Methods

    In this case-control study, testicular biopsies were obtained from 10 men with obstructive azoospermia (Group1= OA) and 10 men with non-obstructive azoospermia (Group2=NO) and 7 men with normospermia(Group 3=control) who were attended to infertility center for diagnosis or infertility treatment. Immunohitochemistry was used to localize of the isoform of eNOS. In addition, the histopathological evaluation was examined in these three groups.

    Results

    Histopathological examination of the testis revealed no difference between normal and obstructive groups. Different histopathological appearances were observed in non-obstructive azoospermic group. The eNOS protein was localized in the cytoplasm of sertoli and leydig cells in three groups. Except from normal germ cells, the rest of germ cells including (immature spermatids, abnormal germ cells and germ cells with picknotic neuclei) showed positive immunosatining. The expression of eNOS in non-obstructive group was significantly higher than others (P 0.001). In contrast, immature spermatids and abnormal germ cells in three groups were the same.

    Conclusion

    various expression of eNOS in several types of testicular tissue suggest that elevated eNOS localization could play important role in abnormal spermatogenesis and germ cell apoptosis.

    Keywords: eNOS, non, obstructive azoospermia, immunostaining
  • J. Karimi *, S. Homayuninajafabadi, F. Homayuninajafabadi Pages 885-894
    Background and Objectives

    It is estimated that distressing anxiety affects as many as 20% of youth. The present study investigated the psychometric properties of a Multidimensional Anxiety Scale for Children (MASC) in the male and female students.

    Materials And Method

    This study was of a correlational type. The participants were 831students (234 boysand597girls) selected through a multistage-cluster random sampling among the students in elementary, middle and high school in the city of Najaf Abad. The scale administrated in this study was: Multidimensional Anxiety Scale for Children (MASC).Cronbach and test-re test reliability was calculated to examine the reliability of the (MASC) inventory and to check the validity of the Scale confirmatory factor analysis was used.

    Results

    The calculated α for the MASC inventory was 0.70, 0.69, 0.57, 0.64 for Physical Symptoms, Social Anxiety and Separation Anxiety dimensions respectively and 0.79 for the whole questionnaire.Using confirmatory factor analysis(CFA)confirmed the four-factor structure.

    Conclusions

    Multidimensional Anxiety Scale for Children (MASC) to measure anxiety symptoms in children appears to be satisfactory, and a useful screening tool to identify children with anxiety.

    Keywords: Children's Anxiety, Validation, Multidimensional Scale
  • A. Gazerani, R. Aliakbari *, M. Habibzadeh, M. Haresabadi Pages 895-903
    Background And Objectives

    Patient safety is one issue that has always been considered as an important principle by experts in health systems. Given that one the main unite of work in a hospital operating room is directly related to the health and safety of patient, so in this case is of special importance. This study aims to assess status safety in the operating room in the hospitals of Bojnurd.

    Materials And Methods

    This cross-sectional study was carried out on 77 managers, supervisors and personnel operating room in 4 hospitals of Bojnurd in 2014. Data collection tool was friendly hospital patient safety questionnaire of world health organization. Collected Data were analyzed using SPSS 20 software. The meaningful level of p value was considered less than 0.05.

    Results

    According to the results of this study Imam Ali hospital in terms of overall safety with the average 0/68±0/12 and Social Security hospital with a mean and standard deviation 0/65±0/21 has the immune status average, Bent -Alhoda hospital with mean and standard deviation 0/75±0/16 and military hospital with mean and standard deviation 0/76±0/14 have a good safety situation. Collectively 4 hospitals with mean and standard deviation 0/70±0/15 had a good safety situation.

    Conclusion

    The results showed that hospitals of Bojnurd regarding their scores of safety in the operating room are in good status.

    Keywords: Operating room, Safety situation, standards, patient safety
  • A. Mobarak, Abadi, K. Moshfeghi, A. Almasi, Hashiani * Pages 905-912
    Background and Objectives

    Leukemia is considered one of the leading causes of death among children which is abnormal changes in the blood cells and bone marrow with increased numbers of abnormal blood cells and uncontrolled proliferation of immature white blood cells. The aim of this study was to assess risk factors in the development of leukemia in children less than 14 years.

    Materials And Methods

    In this case-control study, case group was including all less than 14 years children with acute myeloid leukemia and lymphoid during 2006 to 2011 in Amir-Kabir Hospital and control group was randomly selected from children under 14 years admitted to outpatient departments in Valiaser (aj) hospital in Arak. The data were included in a check list. Data analysis was performed using the statistical software SPSS version 20 and p<0.05 was considered as a significant level.

    Results

    Out of the 72 cases, 46% were female and 54% male and mean age at diagnosis was 6.8±3.8 years. 81.9 percent of patients were ALL case and 18.1 percent were diagnosed with AML. Limb pain (65%), pallor (5/32%) and lethargy (30%) were the most common symptoms of the disease. Based on the results, age, breast feeding, white blood cells, platelets and hemoglobin were significantly associated with leukemia.

    Conclusion

    The study findings showed that older age, low breast-feeding, the number of white blood cells, platelets and hemoglobin are associated with the risk of leukemia in children is therefore recommended further diagnostic procedures should focus on these groups.

    Keywords: leukemia, childhood, risk factors
  • S. Motesaddi Zarandi, A. Paseban *, A. Atamaleki, M. Ahmadabadi, Oa Yanegh, R. Ghorbanpoor, H. Torkanloo Pages 913-924
    Background and Objectives

    one of the important factors in water quality control is corrosion and scale-forming potential. Scaling in pipes can cause sedimentation and reduction of water flow in pipes. As a result, more energy is required for water conveying. The aim of this study was evaluation of chemical quality about corrosiveness and scaling of drinking water in Bojnurd water distribution network. Methods and materials: this cross-sectional study was conducted in winter of 2012 and spring 2012. 30 samples were picked randomly from public water network taps. In order to determine the saturation indices, all samples were analyzed for various parameters. Three indices including Langelier saturation index (LSI), Ryznar saturation index (RSI) and Puckorius index (PI) were determined.

    Result And Discussion

    according to Langelier, Ryznar and Puckorius indices 93.3, 40 and 86.7 percent of samples were scale forming respectively. The results of this study showed that there is significant different between average Ryznar, Langelier and Puckorius in first and average Langelier, Ryznar and Puckorius in second step.

    Conclusion

    based on obtained results, water of distribution network in Bojnourd is relative According to our results, water of distribution network in Bojnurd is relative scaling. Water scale-forming can cause reduction the pipe diameter, reduction flow rate, and economical damages. It is recommended to prevent these problems, take control measures to prevent sedimentation.

    Keywords: Corrosion potential, scaling, corrosion indices, drinking water, Bojnurd
  • D. Nasiry Zarrin Ghabaee, Ar Khalatbary, R. Rajabzade, H. Abbaspour, A. Kameli * Pages 925-934
    Background and Objectives

    Obesity is the most important nutrition - health problem of adolescents in developed countries, and the role of dietary habits and associated factors in nutritional disease is undeniable. Furthermore, weight gain especially in adolescence is associated with negative attitudes to own their. This study examined the relationship between food habits with body mass index and fat distribution in high school girls in Bojnurd.

    Materials And Methods

    This cross -sectional study was conducted on 250 high school girls in 2012. Multi-stage sampling was carried out and data sheet and eating habits questionnaire was used as a means of collecting data. BMI (body mass index) and fat mass index were also measured by standard methods. Statistical analysis was carried out using the SPSS package (version 16).

    Results

    The results showed that the prevalence of obesity and overweight were 3.2 and 12%, respectively. 43 obese individuals (17.1%) had abdominal obesity. A significant positive correlation was found between BMI and fat mass index (p<0.0001). Average intake of fat and energy in overweight and obese were significantly higher than underweight and normal weight ones (p<0.05). The relation between dietary habits and levels of parental education and income were significant (p<0.05)

    Conclusion

    High intake of fat and energy was associated with BMI and fat mass index in high school girls. Accordingly, the inclusion of nutrition education programs and presenting the correct pattern of food consumption can be strategies for health promotion.

    Keywords: food habits, body fat distribution, high school girls
  • N. Naimi *, H. Tavakoli Ghochani, N. Nekohi, R. Ghorbanpour, S. Karimkoshte, H. Amiri, Gha Reyhani, M. Dolati Pages 935-945
    Background and Objectives

    Inattention to management of medical wastes has environmental, occupational and public health hazards. Therefore this study aimed to determine the amount of hospital waste generated and status of waste management in hospitals of North Khorasan University of Medical Sciences in 2013 and to give a suitable framework for improving waste management practices.

    Materials And Methods

    This descriptive-cross sectional study was performed in 6 active hospitals of North Khorasan University of Medical Sciences. Sampling was achieved in summer and autumn 2013 for 2 days in each season and by means of laboratory scale were measured. Data were collected using a checklist of environmental health protection of IRAN and for data analysis, SPSS18 (mean ± SD) and Excel software were used.

    Results

    The average of total quantity of waste produced in all hospitals was about 1360 kg/day comprised of 56.54% of infectious waste, 41.49% general waste, 1.82% sharps waste and 0.15% chemical waste. Medical waste generation rate for total, general, infectious, sharp and chemical wastes were 2.64±1.31, 1.085±0.74, 1.493±0.65, 0.049±0.028 and 0.010±0.025 kg/bed-day, respectively. According to completed checklist of hospital waste management, 33.3% of studied hospitals were favorite, 50% tolerable and 16.7% unfavorable.

    Conclusion

    According to this study, infectious wastes are the most generated waste. In order to reduce the amount of them, action should be taken to deal with pollutants at their source of generation and labeling, which could reduce the costs of hospital waste management and giving more accurate statistics. Effective segregation at the source, appropriate collection methods, safe storage and transportation of waste and control of waste disposal are recommended.

    Keywords: Medical waste, management, hospital, North Khorasan
  • E. Nasiri, Mm Ansar *, R. Gazor, A. Rahmani Pages 947-955
    Background and Objectives

    Formaldehyde (FA) is a water soluble chemical agent used in different sciences and industries. In medicine, it is used for cadaver and tissue fixation, disinfection and sterilization procedures. Formaldehyde causes structural and functional changes in liver. The aim of this study was to investigate the protective effects of vitamin C on histological and biochemical changes of formaldehyde-induced chronic of liver in male Rats.

    Materials And Methods

    A total of 24 male wistar-albino rats were divided into three equal groups: control [0.9% NaCl alone, intraperitonealy (ip)], group 1[37%FA, 10 mg/kg,ip] and group 2 [vitamin C,100 mg/kg, ip+FA]. After 10days, all animals were anaesthetized and blood serum were collected and frozen (-20 ºC) for biochemical analysis. After cervical dislocation, the liver tissue samples were taken in order to be processed for light microscopy.

    Results

    Aspartate transaminase (AST), alanine transaminase (ALT) and alkaline phosphatase (ALP) levels in rats treated with vitamin C plus formaldehyde were lower than the FA treated group. Light microscopic evaluation of liver tissue samples of formaldehyde-exposed rats revealed enlarged sinusoids filled with blood and mononuclear cell infiltration in the portal areas and around the central veins. The rats treated with vitamin C plus formaldehyde had fewer histological changes rather than formaldehyde treated group.

    Conclusion

    Our results suggest that vitamin C may be useful to protect against formaldehyde-induced liver injury.

    Keywords: Liver, Formaldehyde, Vitamin C, Light Microscope
  • M. Vatanchian *, A. Delavar, Sh Shahsavand, H. Kamali Pages 957-967
    Background and Objectives

    Verbascum cheiranthifolium is one of useful medicinal plant in Iranian traditional medicine that has many therapeutic effects including pain killer in stomachache, treatment of colds and bronchitis, antipyretic, migraine and antihemorrhoid. As mountaineer and people may use from extract of this plant, this study was undertaken to determine probable teratogenicity of aqueous extract of aerial part of Verbascum cheiranthifolium in mouse embryo.

    Material and Methods

    In this experimental study, 50 adult female mice after mating and observation of vaginal plug, divided into 5 groups (control, phenytoin, and 3 treatments by 2.25,3 and 3.75 mg/kg dose of extract). All groups received aqueous extract of Verbascum cheiranthifolium at days 6, 8, 10, 12 and 14 of pregnancy intraperitoneally.Finally at the day of 18 of pregnancy, all embryos were removed by caesarian section and analyzed from aspect of viable, dead or reabsorption status. Furthermore, weight and CRL of fetuses were analyzed by caliper and digital balance. Using the technique of alizarin red – alcian blue double staining, macroscopic abnormalities of the skeleton were investigated. Data were analyzed using ANOVA and chi-square.

    Results

    Fetuses of treatment groups received aqueous extract of Verbascum cheiranthifolium, showed significant decrease in CRL and weight. Different skeletal anomalies appeared in fetuses including polydactyly, extra rib, conjoined ribs, scoliosis, spina bifida, palate cleft and imperfect skull ossification.

    Conclusion

    Based on clear teratogenic effects of aqueous extract of Verbascum cheiranthifolium in mouse embryo from aspect of growth retardation and inducing skeletal anomalies, it seems usage of this medicinal plant in pregnant women should be avoided.

    Keywords: Teratogen, Skeletal anomaly, mouse embryo, Verbascum cheiranthifolium
  • H. Tavakoli Ghouchani, Sh Niknami *, F. Aminshokravi, Sk Hojjat Pages 969-981
    Background And Objectives

    Drug abuse is one of the most tragic disasters which happen to the humanity and there is little hope of success unless these programs designed based on researches. The aim of this review is to assess different articles and identifying factors of addiction treatment and then adapting them to health education models construct.

    Materials And Methods

    By searching in Google Scholar keywords such as“Addiction, Treatment, Maintenance, Factors”, cross-sectional studies which were published in Elsevier, science direct, external and internal valid scientific sites (mostly specific and related to addiction) were chosen. These cross-sectional studies had greater sample size and more citations than the others and finally 23 articles (13 internal, 10 external) were evaluated and used.

    Result

    After a review of the articles, 27 factors and motivations were associated with action and continuity of abandonment. Including: negative attitudes to consumption, external pressures, for children and parents, the family's insistence, the consequences of abuse, fear of legal troubles, humiliation, and loss of job, saving family communications, family support. The cases were classified in different constract.

    Conclusion

    Factors related to addiction treatment concern with constructs of health education different models such as some health belief model constructs and theory plan behavior and also perceived social support were conformed. It is possible to achieve an independent model by investigating these constructs.

    Keywords: Addiction treatment, Health education models, Construct, Review article
  • Kh Kabiri, K. Majidzadeh, M. Soleimani* Pages 983-998

    Yersinia pestis, the causative agent of plague is a Gram negative rod belonging to family of Entrobacteriaceae. CDC has categorized the organism as a priority A biological agent because of its high morbidity and mortality and easy distribution through infective respiratory droplets. We conducted a comprehensive study for the conventional, molecular and modern diagnostic methods of the organism. Biological safety, cultivation and detection assays are the main parts of the present paper. Y.pestis can be recognized in the laboratory by bacteriologic, serologic and molecular methods. Currently, there are various homemade and commercially molecular methods to apply in the clinical laboratories. Culture based methods to detect Yersinia pestis are laborious and time consuming. The molecular methods are rapid, accurate and reliable, so they have high potential to apply in clinical laboratories.

    Keywords: Yersinia pestis, Plague, Diagnosis method
  • M. Ghazanfari *, J. Ganjlo, J. Mirmoosavi Pages 999-1004
    Background And Objectives

    Situs inversus or situs transversus is a rare congenital condition in which thorax and abdominal organs are positioned in a transverse manner, as in front of a mirror. Its prevalence is less than one in 10,000 of general population. This paper is intended to report one such case in a 10-year-old student.

    Material and Methods

    During the implementation of a school health program, the cardiac auscultation of a 10-year-old male student on the left chest was inaudible. Louder heart sounds on the right side, suspected early diagnosis of Dextrocardia and/or Situs inversus. With Chest x-ray and abdominal sonography confirmed the initial diagnosis.

    Conclusion

    Situs Inversus with dextrocardia, usually with transposition of the great vessels is a rare heart condition. However, most affected individuals have a good prognosis and can still live normally. Congenital cardiac anomalies occur only in 3-5% of cases. In the reported case, there was no medical problem despite a closer examination. Inherited as an autosomal recessive trait, situs inversus occurs in men and women equally. Inverted anatomical condition and the atypical history of situs inversus make the early diagnosis difficult in these patients. Obtaining an accurate patient history and performing precise clinical examinations and relining on imaging techniques in traumatic patients can reduce medical errors in treating such rare cases.

    Keywords: Case Report, Dextrocardia, Sabzevar, Situs Inversus Totalis